Защо денят започва така? 

"Изчезналата" река Искрецка се завърна в коритото си. След изненадващото пресъхване, снощи дебитът на реката започна рязко да се повишава, след като за това имаше индикации още сутринта в четвъртък. Снощи след 20.30 Искрецка започва да се пълни залпово, като от извора, който захранва водоподаването към Своге, са извирали около 488 литра вода в секунда. Обичайният дебит на река Искрецка е около 130 литва в секунда. Очаква се още днес да започне постепенното възстановяване на водоподаването. В следващите дни обаче качеството за водата ще е влошено и ще може да се ползва само за битови нужди, не и за питейни. 

Десетгодишно румънско момиченце, отишло на почивка с родителите си в румънския курорт Вама Веке, на брега на Черно море, се озовава в България върху надуваем дюшек, съобщава БНТ. Оставено без надзор в морето, момиченцето било отнесено от морското течение и така стигнало до бреговете на Дуранкулак. В българската акватория спасител успял да извади момичето от водата с джет. То се намирало на около 5 метра навътре в български води. Детето е в добро състояние и дори не се е наложила намесата на медицински екип.

Eзерото Мийд край Лас Вегас разкри зловещи тайни на дъното си. Заради големите суши в Невада през последните месеци най-голямото изкуствено езеро в САЩ пресъхна. Това разкри част от забравена мрачна гангстерска история на Лас Вегас, който се намира на 50 км. Ниското ниво на водата в езерото разкри останки от пет тела, които лежат на дъното му от десетилетия. Местни медии, цитирани от "24 часа", коментират, че по телата има следи от мафиотски убийства от близкото минало. 

ЦСКА и Лудогорец направиха предпоследните си крачки към груповата фаза на европейските клубни турнири - съответно Лигата на конференциите и Лига Европа. И двата български тима спечелиха първите си плейофни срещи в четвъртък вечер, предаде "Корнер". ЦСКА надви с 1:0 швейцарския Базел на стадион "Васил Левски" в Лигата на конференциите. Автогол пък осигури победата с 1:0 и на Лудогорец, но в Лига Европа, като шампионите надвиха литовския Жалгирис. 

Подробно за темите от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Най-младата премиерка в света, отгледана от две жени - Сана Марин, отново е обект на критики, след като през 2020-а бе критикувана за фотосесия, на която се появява по блейзър без риза отдолу, а по време на пандемията бе заснета в дискотека след контакт с COVID болен. С какво е скандализирала финландското общество този път, чуйте в Podcast новините.  

А какво ще кажете за това? 

Бившият служебен премиер и министър на отбраната в кабинета "Петков" Стефан Янев вчера представи целите на новосъздадения си политически проект "Български възход". Сред тях попада и идеята за създаването на политически борд, който да бъде "морален коректив за репутационната тежест на кандидатите за депутати". Според Янев в този борд трябва да влязат надпартийни представители от Българската православна църква, Българската академия на науките, Българската стопанска камара, бизнес сдруженията, синдикатите. Идеята предвижда депутатите да поемат морален ангажимент за напускане на парламента при загуба на доверие пред този борд.

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа.  

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.