Археолози откриха златно съкровище край Свещари

Уникално тракийско златно съкровище намериха археолози край село Свещари, Разградско.

Обратно в новината

Коментари - Археолози откриха златно съкровище край Свещари | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да се представи на света, да помогне за корекции на древната история - с факти! Срещу престъпно изопачената от ЕЛИНИТЕ.....история. Всека енциклопедиа съдържа лъжите на гърците - това хората по света....жалко. Да се напъне некои българин- идеалист, и да отвори истината, за древната култура на ТЕЗИ ЗЕМИ - това са ТРАКИ, не гърци. По-древни от Рим и Византия. ЮНЕСКО ДА ФИНАНСИРА РАЗКОПКИТЕ - И -КОЛКОТО И НЕУДОБНО ЗА ГЪРЦИТЕ - ДА ПРЕНАПИШЕ ИСТОРИЯТА НА БАЛКАНИТЕ !!!!!!!!!!! И да не си присвояват Алекс. Македонски . Тои Е ТРАК.

И аз се радвам на тази новина. И си представям ако от бюджета се отделят достатъчно средства за работа на археолозите, какво още може да излезе на бял свят, какви съкровища биха могли да изпълнят музеите ни. И освен принос към историческата наука, какъв хубав археологически туризъм може да развием в България. Ние сме късметлии да живеем на земя, където е имало цивилизация от хилядолетия, да се възползваме от това, за да подобрим малко поне стандарта си.

Това е уникално кътче от България. Сборяново, Демир Баба Теке, Гробницата и могилите. Самата природа.

Браво на археолозите! Една хубава новина!

Великолепно е ! Браво и от мен : ) Гробницата да Свещари също е уникално красива . Препоръчвам я като дестинация , заслужава си. Със здраве : )

браво! еДНА НАИСТИНА ХУБАВА НОВИНА. а ТО ОМРЪЗНА ДА ЧЕТА ЗА ГЕРБ И ББ

Браво на д-р Диана Гергова за нейния стоицизъм! Такъв високоморален професионализъм винаги се възнаграждава! Наистина откритието е с гигантско научно значение, защото не е намерено случайно - в неясен археологически контекст, а при разкопки на един от многото занемарени от държавата археологически обекти на територията ни - династичният център на тракийското племе гети край уникалната Свещарска гробница. Сполай Ви, д-р Гергова, и на добър час за нови открития, трасиращи древната история на българските земи!

Такива рабити не трябва ли да се пипат по принцип само с ръкавици? Липса на стнадарти или игнорирането им?

Какви, археолози бе?? Американците със сателит за го скивали и ви казаха да коепаете като кучета...археолози...хахаххаха!

А сега да готвят където трябва машината за дубликати и фалшификати...

много са красиви тракийските съкровища -колко ли са изнесени }:> мх :)

Бъркате се. Това е останало от похода на Александър Македонски и трябва да се отнесе в Скопие:))))

kgb777kgb

Някоя друга история са чели някои ! Траките си ги е имало и са си били точно тука ! В момента ние БЪЛГАРИТЕ носиме 47% тракийски гени , а смешните гърци откраднаха всичко тракийско и го нарекоха старогръцко ! За сведение на посрещачите - такова нещо няма старогърците са народ от скотовъдци / ОВЧАРИ / преселил се от Мала Азия и възприел културата и вярванията на траките , народ МНОГО , ама МНОГО по-развит в културно отношение , просто са прекръстили боговете , а което не са прекръстили просто са откраднали и обявили за старогръцко ! И сега някой историк да ми отговори - КОГА НАЙ-ПОСЛЕ НЯКОЙ ЩЕ КАЖЕ ИСТИНАТА ?????????? Наследници на високоразвита цивилизация на Балканите сме ние , наследници на траките сме ние , а не крадците на история -гърци !!!!

Нашите историци са учили все друго, а който се обяви против закостенелите им схващания го обявяват за лаик! Доста вода ще изтече, докато истината, която си написал стане официална! И да те допълня - някои от известните "елински" философи са траки - напр. Аристотел.

Гърците идват от Етиопия. Българско царство в Мала азия има до 16 в.планината Булгар даг в Турция носи от тогава името си.

Dobromir Dimitrow

Цитат от уикипедия " Глаголицата е създадена от Константин-Кирил Философ в един от манастирите в планината Олимп (Полихрон) на територията на днешна Северозападна Мала Азия, т.е. в района на поселенията на малоазийските българи в Северозападна Анатолия.[източник?] Български князе управляват населената с българи в средновековието област при планината Булгар даг, част от планинсаката верига Торос недалеч от Анталия, и участват активно в битките и тукашната политика на страната на Карамания."

Ако за датировката бяха казали, че е от "Преди новата ера", края на четвърти век и началото на трети си застават в съседство.

Да се надяваме,че за разлика от предишното това няма да е копие и да потъне в някоя частна колекция.

Прекрасни образци на прото-Отоманско изкуство :)

Избърза колега, след "общия" прочит ще се наричат така.

А защо отоманско ане турско, или последното звочи много американски?

Честито, който търси намира! Честито на всички БЪЛГАРИ! Става дума за ново тракийско ЗЛАТНО съкровище, а те не са много! Още една голяма ценност от древността ще има в нашите музеи! Археологическата ценност на находките също е голяма, защото са открити находки, неоткривани досега в тази област! Браво на археолозите!!!

Къде е "великия" професор Божко да каже траките са били прост народ, който е бил неграмотен и всичките им съкровища били плячкосани или подаръци от други царе.

Браво! Независимо какво е намереното съкровище то принадлеежи на България и на българите! Нека то си остане тук, както до сега е било в тези земи български!

ли го откри, щото Той напоследък само за въмпири ровиши ?!

Какви майстори, каква фантазия и умения, са имали отдавна забравените ни предци.

Стига с тези траки бе, такъв народ никога не е съществувал, това си е наше съкровище. Думичката трак според гърците е варварин, така както скит, това не е име на народ а измишльотина на гърците, която продължава да се натяква на българите от измислените професорчета. Просто народите живели на балканите са били изтласкани от римляните на север, след това пак си се връщаме по родните земи. Още векове преди Аспарух са се водили битки за тази земя.

Римляните са били големи идиоти за да не го разберат и да ги броят като отделен народ. А пък за тях всичко неримско си е било варварско.

Какви римляни, бе? Рим е основан в 7 в. пр. н.е. А тука става въпрос за култура от 3-то и 4-то хилядолетие преди н.е.

Варварин, от старогръцки значи чужденец, спомнете си името св.Варвара.Искам обаче да попитам!-защо нашите археолози бягат от тракйските могили в североисточна българия като дяволи от тамян?

Крадлив Дедо (Мадридския комарджия) дали няма да предяви претенции и към това съкровище на Готите. Нали по кръщелно е Симеон Търновски Сакс-Кобург-ГОТА-Кохари. Той толкова хектара гори крадна, та едно златно съкровище ли няма да прилапа...

гЕтите. И да иска,няма да му даваме.Ма то,крадливи колекционери мно-о-ого.

Всички коментари са на място-браво!! На история и чувство за хумор нямаме равни! Дано братска Македония да не разбере, че отидоха ганиците ни!!:)))))

Много красиво! Много!

Малиййй чак до къде се е простирала Македония:)))))))))))))))))))

Филип II Македонски...... е сега я втасахме..... то това си е чисто мАкедонско съкровище .... :-)

Е, да, де! Македонско, българско - каква е разликата? ;)

Гетският владетел, с когото се свързва съкровището е тъст на Филипчо II македоски, т.е дъщеря му била женена за един от синовете на Филип II.

БРАВО ! БРАВО ! БРАВО !

Гети=готи=българи Що се правят на луди тия профЯсори или продължават да ни лъжат, че сме азиятски диваци, пришълци

абе не е разградско, а охридско. :-)