Находката е открита късно вчера при проучвания на т.н. "Омуртагова могила" в резервата Сборяново, съобщи проф. Диана Гергова, ръководител на археологическия екип, открил съкровището, предаде БТА. Могилата се проучва от 20 години.

Находката се датира от края на 4 век и началото на 3 век пр.Хр., но по-точна датировка ще се даде след анализиране на предметите, посочи Гергова.
Понейните думи става дума за ритуално погребение, като златната находка е била поставена в дървено сандъче.

Според предположенията на археолозите това е могилата, свързана с погребението на гетския владетел Котела. Той е известен в историята на траките и на гетската държава като един от тъстовете на Филип II Македонски.

В сандъчето е намерена апликация към конска сбруя, както и половинката от една желязна юзда. Сред предметите има още златна диадема от тип, който за пръв път се открива в нашите земи, с прекрасни релефни изображения на лъвове и на фантастични животни, както и четири многоспирални гривни и един пръстен.
В ковчежето има също много златни копчета, мъниста с женски глави.

Вероятно всички тези дарове са били обвити в една златотъкана материя, тъй като са открити огромно количество златни нишки.
По думите на професора това е изключително ценна находка, която заслужено се открива точно в столицата на тракийското племе гети и в техния царски некропол.