Софиянци спасиха 200-годишен чинар от сеч

Граждани се обединиха в социалната мрежа “Фейсбук“ в защита на 200-годишен чинар, който се оказа в рамките на строежа на нов хипермаркет в “Овча Купел“. Около 100 души направиха жива верига около дървото, за да не бъде отсечено. От общината назначиха експертизи за дървото и не го отсякоха.

Обратно в новината

Коментари - Софиянци спасиха 200-годишен чинар от сеч | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ПОЗДРАВЯВАМ ТЕ! КАЗА ГО ТОЧНО! ЯВНО ПЪРВИЯ ПЪТ НЕ СЪМ ТЕ РАЗБРАЛА!

ТУК НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ГРЕШКИ НА ЕКОЛОГА ИЛИ КМЕТА, СТАВА ВЪПРОС ЗА ПОДКУПИ И ТО - ГОЛЕМИ!!!

В този квартал и на това място хипермаркетът е последното нещо, от което има нужда!!!! В близост има най-малко три такива магазина, НО ОТ ДРУГИ ВЕРИГИ. Пълно е и с по-малки магазинчета. От този терен би станала прекрасна градинка за почивка и спорт може би, но естествено не би донесла ПЕЧАЛБА на собственика и инвеститора. Омръзна ми да излизам от блока си и да се натъквам на купища магазини с техните послания: КУПУВАЙ, КУПУВАЙ, КУПУВАЙ......... АЛЧНОСТТА НА ХОРАТА ЩЕ ЗАТРИЕ СВЕТА!!! ВЕРВАЙТЕ МИ!

СМЕШНИЦИ..КАКВО ИМА ДА ОБСЪЖДАТ С ИНВЕСТИТОРИТЕ...ДА ВИДЯТ ТИЯ УРОДИ ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО НА ЕДНА БОГАТА И РАЗВИТА ДЪРЖАВА - ОБЕДИНЕНИ АРАБСКИ ЕМИРСТВА- В ДУБАЙ ДЪРВЕТАТА СА ЗАЩИТЕТИ И ПО ЗАКОН СТРОИТЕЛИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА СТРОЯТ СПОРЕД ДЪРВОТО, ПРАВЯТ СЕ ПЛАНОВЕ САМО И САМО ДА СЕ ЗАПАЗЯТ ДЪРВЕТАТА..А ЗА ВЕКОВНИ..ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ..РЪЦЕТЕ ДА ИМ ИЗСЪХНАТ

Драги журналисти, малко сметки - 2013 - 1878 =135. т.е. България се е освободила пред 135 години от османско иго. Колко е била голяма София? Дали тези дървета въобще са съществували тогава и под каква форма? Освен това залесяването с гори започва организирано в България някъде след 1900 година защото тогавашните българи са осъзнали, че лошо ни се пише без наличието на гори. Не оправдавам изсичането на дървета особено в градовете, но журналистите трябва да са малко по-добре осведомени за нещата от живота а не да клюкарстват ...

Кое точно Ви кара да мислите, че когато София не е стигала до Овча Купел, там не е имало дървета? :)

а кога еколозите ще маркират сухите и опасни тополи и др. видове за сеч, че да се почустват полезни на обществото.

Не можах да разбера защо софиянци ни излъгаха,като качиха снимка на съвсем друго дърво?Май зорът им е ,че няма къде да си оставят колите на сянка през лятото и къде да играят на белот и табла.

община "Красно сило" разреши на едно барофче, да си направи гараж за Шкодичката, но един кестен му пречеше, и му видяхя сметката ! Браво на другарките и другарите, грижат се за Човека, и Неговата Шкодичка!?

Помнете ,имате Благословенноста от всяка проява на гледам и ви се радвам !Бъдете Благословени .

какво излиза - гражданското общество си избира общинари,които после го скандализират тайно и явно!

ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО! ЕДНА ХУБАВА НОВИНА! С ТАКАВА ПОЗИЦИЯ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ!

Sacho

как така кв. овча купел е в община Витоша?

Дано да успеят. При нас 1 съсед от втория етаж започна безразборно да реже дърветата пред и зад блока, защото му скачали насекоми от тях в стаите на апартамента. Щом го заплашихме да не реже както му скимне дърветата по тази безумна причина, той подправи подписите на съседите уж, че сме имали общо събрание на входа и сме решили да отсечем "мъртвите" дървета около блока. Общината без да се мръдне и без да извърши каквито и да е било проверки му дала разрешение. Успяхме да го спрем, защото беше извикал човек с штилка в събота да го отреже. Дойде полиция, гледа документи, вика оправяйте се. Оня ни издебна в понеделник, когато сме на работа, и резна каквото беше решил. Полицаите казаха - има разрешение, реже. Подадохме жалба за подправяне на документи - познайте какво стана :-(

ами вие що не обезпаразитявате тия дървета бре... и що си подправяте подписите ? :))) я ся съ съберети и флезти и му врътнети една мамба -тупан! ку си бил в казармата знаЙш, ку не - си менте зевзек! :)) отивате при тупана в късна доба и тя мамбата сама става :))

kgb777kgb

Не ви знам къде сте , но вашият проблем се нарича страх !!! НЯМА вариант в който някякъв боклук да реже дървета срещу волята на цял блок !!!/ или не сте цял блок , а само ти още няколко сте против ? / ! Ако искаш РЕАЛНО решение на проблема - ето ти - Късно вечер / по тъмно / един ГОЛЯМ клон от дърво "ПАДА" абсолютно без ваше участие на главата на въпросния боклук / "пада" поне 10-15 пъти/ , после всички участвали в мероприятието , което нарекох " абсолютно без ваше участие" имате 100% алиби , защото по това време сте били заедно и сте гледали мач , играли сте карти , викали сте духове , разказвали сте си вицове и каквото ви се хареса !!! Така се оправят подобни боклуци , НО трябва да НЕ ви е страх , ако ви е страх ....вие си знаете !!!

дърво-добре! ама много ми се виждат "организираните" събития бе... ако изключим тези които наистина са спонтанно обусловени (заплатите в кърджали и бмз) останалите са 120% организирана спонтанност а не спонтанна организираност! :))) защо никой не мрънкя с топлофицирания потърпевш,защо няма "СПОНТАННО организирани" около него макар да има хиляди потърпевши само в соФя...!?! пита един по-долу... ами защото тия дето организират ту зелени, ту пембени - имат интереси в енергетиката как да сформират организация към един протестиращ.. п и тоя май нема фейс бук... лузер некъв си ЧИНАР Янев кученца го папкали - ще вика с/у наште па тоя...как да го подкрепим :))) как да му спонтанизираме некоя си защитнос' или поне келява подкрепичка... ааа не! ще организираме само такива протести, които защитават интересите на нашТе или поне протес'четата да са неангажиращи .... ама па и мен вече ме кефи тоя организиран народ

На тази планета и в тази държава все още живеят Хора с главно Х! Браво! Отношението ни към природата и нейните чудеса е мерило за качеството на човешкия вид. Ако то е високо, значи имаме бъдеще! Хмм, явно трябва да съм по-активен във фейсбук...

Браво на хората от този квартал!

На всеки му се иска да е герой. Особено младите - търсят някаква благородна, но за съжаление - безопасна кауза. И падат жертва на "еколозите". Знам ги тези дървета, няма нищо ценно в тях. Нека да се отрежат, но пред обекта да се засадят три пъти повече. Не може да се изкривяват сградите, заради едни саморасляци. И въобще не са на 200 г., на някои им се привижда.

Абе не знам, минусите ти не ми ли се привиждат или наистина са към 10-на!

Зеления терор няма спирка. Искаме ниски цени. :) Тоя хипермаркет такава конкуренция ще ни създаде с другите в региона, че ще ни е екста нина!

Спасили са на баба им хвърчилото. На това място ще се вдигне поредния магазин. Срещу парите не може да се рита. всеки от чиновниците си е взел своето . Да не мислите , че ще връщат пари? Да бе, да.

Горчивата истина е, че негативисти като теб се опитват да направят прогреса невъзможен. Хората вече излизат и си защитават правата. Последната 1-2 години даже успяват, ама негативиста - лузър вика "не няма как да стане, невъзможно е, нищо не става" Това е горчивата истина. Нищо. Ставате все по-малко :)

хубаво е че хората започнаха да се организират ,това е единственият начин да се въздеиства на власта

Че ще му намерят цаката на дървото, ще му я намерят. Барабар с компанията му. Ще им спъва инвестиционните намерения то ... Я болно ще се окаже, я "клошари" ще си запалят огън да се сгреят под него (с туба бензин), я ... Цялото българско Черноморие клекна пред инвестиционните намерениянамерения - и не само то, че едно дърво ...

Браво българи. Браво Фейсбук. Така Трябва. Какви са тези компетентни отговорни "другари", които с лека ръка посягат на уникални ценности. Може би са "добре" платени? А после такива пишат за "лъжееколози", "платени митинги". Тук хората ги събра ФЕЙСБУК. Никой не им плаща и не отива по партийна свирка или на ОЛИГАРСИ КАТО В бАНСКО.

Защо? Защо? Защо трябва да се стига до тук, да се правят живи вериги и хората да се събират във FB? Защо НЕ сме нормална държава, в която един чиновник, просто да си свърши СВЯСТНО работата (за която му плащам!)?! И най-накрая, кажете именцето на провинциалиста (истите), за да мога да им благодаря подобаващо!!

Нещо не разбирам - дървото е в частен имот, не е гора, резерват или нещо подобно и в повечето паркове на София е пълно с такива дървета. Защо "природозащитниците" мислят, че могат да нареждат на собственик какво да прави в имота си? Знам, че по закон не можеш да режеш нищо друго освен храсти без разрешение, но това не го разбирам - в моя си двор би трябвало аз да решавам къде искам да има сянка. Друг е въпросът кой и как е продал апетитния терен в Овча купел, на кого и на каква цена. Защото като нищо ще се окаже, че е бивша градинка, която са "подарили" срещу процент. Освен това още отсега си личи слагаческия тон на Общината, така че - ако защитниците на дървото вярват в каузата си, по-добре да сложат и нощен пост там.

аман от грешки на природата като тебе!!!

Чудя се дали освен да псуваш с дървесен оттенък можеш да се опиташ и да се аргументираш? Кое всъщност те ядосва - това, че смятам за мое право в моя двор аз да решавам къде да има дървета и къде - не, или предположението ми, че въпросният имот е поредната далавера?

деер

Заради едно дърво, не можем да тровим софиянци с фалшива храна!! А и не можем да узурпираме и останалите свободни производители в България! Тези еколози са много нахални- има план и трябва да се изпълнява в срок!!!

Ти в час ли си бе, това дърво е по-ценно от жалкото ти животче!

А ти в час ли си, не схващаш иронията явно...

деер

Имам чувството , че си с премрежен поглед...

Съжалявам, че не можах да присъствам, но искам да кажа просто едно БРАВО! С такива хора, с такава ценностна система и мислене, България има бъдеще! Гордея се с Вас!

Точна така, другарю, живи вериги около дърветата - бъдещето на България. Междувременно, спомни си за Чавдар Янев - гладната стачка срещу Топлофикация и изгарянето на бюлетина. Колко го подкрепиха? Ако става въпрос за пушене - масови протести. Ако става въпрос за някакво смешно дърво - вдигаме се на бунт. Ако става въпрос за бездомни кучета - направо лягаме по релсите на трамваите. Ако става въпрос за права и справедливост - на кой му пука.

Чакай сега. Излезли са хората да протестират по тема важна за тях. Мислиш че има по-важни каузи - излез протестирай, организирай протест ако трябва.

А ти как подкрепи Чавдар Янев? По репортажите все сам си беше (т.е. ти не си застанал до него). С какво право се нахвърляш на другите? btw Ч. Янев спечели много заслужен респект.

Вижте "ба", за такива "смешни" дървета във Финландия, Германия, Франция /толкова са ми известни, а сигурно има и други/ променят маршрути на магистрали или разделят лентите за движение, за да ги опазят. Заради философи като Вас бетонираха цялото южно крайбрежие на Черно море, а морската ни граница е толкова малка. Не сме като Гърция с хиляди километри морски граници.

ba, все по-малко ставате :) Дано съвсем да изчезнете скоро. От негативисти нямаме нужда вече! Дървото ще оцелее, благодарение на Мислещите хора! А вие си злобейте, колкото ви дава тясната душа :)

Браво на гражданското общество!

И помнете, pакът е заpазен и се пpичинява от pакови виpуси, тpябва да пазите стpога хигиена, пpеваpявайте водата за пиене!