Канонизират жертвите на Баташкото клане

Дни преди националния празник 3-ти март Светият Синод реши да обяви за светци жертвите на Баташкото клане през 1876 г., както и осем монахини и двама духовници от град Априлци, посечени от османски башибозуци.

Обратно в новината

Коментари - Канонизират жертвите на Баташкото клане | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

НЕКА ЗНАЕ , че я обичам най - малкото защото жена ми се казва Веска и й желая най-доброто.

Много поздрави на семейството!И аз Ви обичам!!!

МЕЛИХАТА да си ходи там дето по - лесно се разбира рода на името й , макар ,че там родове няма. Веселина от Малта да си спомни какъв е върховния дълг на жената. А 22 да не говори глупости за турската армия и религията , да си спомни ''Време разделно''. А светоста на жертвите е велика със и без религия , нима индианските жертви са по- малко свети защото нямат църква?

Дай пари!!!

Добро утро, Памет Българска !!!

Дори и на ум не ми е идвало, господине.Напротив, християнството като ценностна система има моето дълбоко уважение и преклонение.Не мога, за жалост, да кажа същото за институцията Християнска църква.От доста години тя е длъжник към хората като цяло и вярващите, в частност.Искрено вярвам и се надявам, че Светата православна църква се връщата сред миряните, при техните болки и копнежи, а не се крие зад родолюбиви християни, като отец Съръев, например!

ехааа браво :). тамън се бях отчаял от наща църква, че нищо не прави. супер да нека ни напомни историята да помним непреклонимстта на българския дух. трябва повече активност на църквата за да обедини българския народ. вижте норвегия 83% са вярващи християни= сплотено общество, затова и са страната с най-висок стандарт на живот по оценка на индекса на човешкото развитие на оон.

Най-после нещо смислено от заспалата ни църква. Почти не ми се вярва.... А на лаещите мюсюлмани само ще кажа - отидете на връх СВОБОДА в Родопите и се поклонете на мавзолея на Енихан баба - покорителя/ПОРОБИТРЕЛЯ/ на Родопите , защото никоя друга нация няма да е толкова толерантна да ви позволи да строите с народни пари суперлуксозни мавзолеи на поробителите и. Мълчете и бъдете благодарни за етническия мир , който имате , за европейските си паспорти и за това , че света ви приема за цивилизовани граждани на континента с всички права и облаги . Няма да е лошо да се поклоните пред паметта на изкланите от вашите прадеди , защото те са загинали за вашето ЕВРОПЕЙСКО настояще и по-добро бъдеще!

АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМ ! ВЪПРЕКИ, ЧЕ АКО СЕ БЯХА БИЛИ ТИЯ 5000 ЧОВЕКА ДА НЕ СА ГИ ИЗКЛАЛИ НА ЗАКОЛЕНИЕ ОВЧЕ ! ПОКЛОН !!!

всички тези ваши зли коментари са заради тази жалка балева която затри отново тези 5000 българи -всичко преди си беше спокойно.

По логиката, следва да се "канонизират": Всички загинали във войните, всички загинали по време на Юлското въстание, Септемврийското въстание, терора след преврата от 23-та година , партизанското движение, на жертвите на " народния съд", лагерите, Белене ... допълвайте .. за това се сетих ...

Мелиха, защо не млъкнеш и не наведеш глава, моето момиче? В Българово, Бургаско също са избити в църквата жени и деца, и то от редовната османска армия. А т.н. закъснение на редовната армия в Батак е да даде възможност на башибозука да свърши пъкленото си дело. Това че са били помаци не променя нещата, а още повече подчертава извратеността на системата в ислямската империя, наречена Отоманска. Жената, да знаеш Мелиха не се е и не се счита точно за човек в този свят.

Мислиш ли, че от другата страна няма избити?

До: номер 22 Не мога да отговоря точно на въпроса кога ще се канонизират жертвите на комунизма от православната църква. Но ние вече имаме канонизирани мъченици, жертви на комунизма от католическата църква. Пример - Евгений Босилков. А кога православната уж разграничаваща се от комунизма църква ще направи подобно нещо не мога да знам ...

Епископ Д-р Евгени Ливиджов Босилков е канонизиран за Блажен,това е една степен под светец.С течение на времето ще бъде провъзгласен за светец.Блажени са и екзекутираните същата нощ,13 Ноември 1952г,свещеници:Камен Вичев,Йосафат Шишков и Павел Джиджов/само на 33г/.Доколкото си спомням започна беатификация/процес по обявяване за блажен/ и на други католически дейци,жертви на "народната" власт-Отците Флавиан Манкин и Фортунат Бакалски,но не съм в течение.По мое мнение трябва да канонизират и хилядите жертви,жители на 3 села,убити жестоко през Чипровското въстание 1688г.-първото по нашите земи след падането на Второто Българско Царство.Поклон пред българските мъченици за вярата и православни и католически!

Че много си информирана, бе, моме! Кой ти плаща информациите в сайта, не зная, но не си много чиста, ясно е! Пък че религията си е опиум на народите, това е истина отдавна!

а кога сте се каннонизират з00 хиляди жертви на комунизма? турците за разлика от комунистите поне не са посягали на религията и на църквите!!

Изумен съм ... За първи път от около шейсетина години насам, Светата Православна църква показва, че не е умряла, както си мислех!Че вече не продава само свещи и пласмасови иконки на туристите!Най-яката опора на българщината, съхранила език, вяра и народ през вековете явно излиза от безвремието и то по начин достоен за призванието и!Не, че през годините не ни липсваше присъствието и мнението и по куп общочовешки проблеми - мързела при популяризирането на християнските ценности, наркоманията, престъпленията, бездомните, гладните, децата без родители, отношението към природата и животните ... Дано с този чудесен акт на българщина и родолюбие (позакъснял сто тридесет и няколко години), Светата ни църква полага началото на своето завръщане при обикновеният българин!Където принадлежи и където и е мястото!Дано!!!

Ай, ше се невиди и комисията европейска! Щом българите откажат да преиначават историята им, това е ксенофобия! Това канонизиране е единствено смислено нещо, за което чувам, че ще прави Синода в последните години.

много добра идея. радвам се че наи сетне се прави нещо. а що се отнася за башибозука четох някаде че били помаци. основната част наистина са помаци, които като секи ренегат са отвратително жестоки. но е имало и араби и черни и албанци всякаква сган се е изсипвала да граби да коли и да изнасилва. за това на изборите внимаваите за кого гласувате *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

А някой помни ли Старозагорското клане? Там жертвите са доста повече.......

А защо Църквата не канонизира направо "Светите Мъченици Български изклани по време на освободителните борби от 1873 до 1878 година"?

ПОКЛОН ПРЕД ЖЕРТВИТЕ ОТ БАТАШКОТО КЛАНЕ! ПОКЛОН, ПРЕД НАШИЯ ИЗСТРАДАЛ НАРОД! Това не значи, че съвременните турци не могат да бъдат наши приятели! Нека са живи и здрави и родените в България турци и тези, родените в родината си! Нека никога вече нашите народи не се мразят и робовладеят! Това ни казват костите от Баташката църква, на това ни учат словата на Левски! ПОКЛОН ИСТИНСКИ ХОРА- БЪЛГАРИ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЕТНОСИ ПО СВЕТА!

НЕЩО СМИСЛЕНО ! ЩОТО ЗАБРАВЯМЕ ЗА МНОГО МНОГО МЪЧЕНИЦИ - 10000 НАСЕЛЕНИЕ НА КУКУШ ИЗБИТО ОТ ГРЪЦКАТА ВОЙСКА И ДВАТА МИЛИОНА БЪЛГАРИ ИЗБИТИ ОТ СТАЛИН !

Редно е да се канонизират и жертвите от клането в Стара Загора 1877г., където са изклани над 14 000 Българи , от които половината в църквите на града!

До: АЗ Ами сигурно не на последно място защото изкланите жертви в Батак са предимно жени и деца, но във всеки случай мирни жители. И също така заради неописуемата жестокост с която са ги избили. Не че не е имало други подобни зверства и кланета, но това в Батак няма аналог.

Това че ти не знаеш за други, не значи че няма аналог! Има много по тежки, но не там е въпроса, жертвите са си жертви, независимо дали са две или двеста!

Поводът за Баташкото клане,както съм чул от помаци от Доспатско е, че батачани са изгорили живи в пещ за хляб двама мъже от помашко.В отговор на това Ахмед Барутанлията,известенкръволок,повежда башибузука и съсипва Батак за назидание.

Нямам нищо против канонизирането на жертвите в Баташкото клане, само че дали е честно спрямо десетките и стотици хиляди други изклани заради отказа им да сменят вярята, защо тях не?

Наистина, поне някой да беше прочел "Записките" на Захари Стоянов преди да пише каквото му е на езика. Причината за клането в Батак не е в никакъв случай заради това, че някой ги е карал да приемат исляма, а като наказателна акция срещу въстаналото население. Освен това, срещу населението е изпратен башибозук а не редовна турска армия. Самата дума "башибозук" преведена означава нещо като луда глава, или повредена глава. Аз лично си ги представям нещо като сухоземни пирати. Британската империя по същия начин е използвала пирати по море във войните със Франция например. А между другото - един известен внук на канонизирания от църквата Софроний Врачански е Стефан Богориди. Назначен на висш пост при султана, известен на турски като Стефанаки бей. Което пък показва, че и сред турците е имало свестни хора.

А между другото какво значение има каква е била причината...?? А ако някой беше прочел малко друга литература, щеше да знае, че именно в изпращането на башибозуците, а не на редовната армия се крие причината за клането....

вземи се поинтересуваи малко преди да пишеш глупости - башибозука е деиствал не против, а с одобрението на султана, понеже не е било възможно да прати аскер и заптиета навсякъде из размирната империя... кланентата са били мълчаливо одобрени от истанбул за да се даде пример какво ще се случи на тези които се бунтуват срещу прогнилата империя, която в тоя момент вече се е разпадала... самия ахмед ага, кръволока предводител на башибозука, е бил повишен в чин бинбашия, нещо което трудно може да бъде възприето като осъждане на клането от официалните власти... същия тоя гад си умира впоследствие от старост - в отговор на разни невежи които обянсяват как "гяурите" били отмъстили...

комунист!Само те умеят да мразят църква,патриотизъм,вяра в нещо друго освен в техните тъпотии,самостоятелно мислене,свободолюбие!Ако тези неща не ти са ясни,надявам се да съм ти бил в помощ!

Ходиш съм,като дете в тази църква! Костите на мъчениците са зацементирани в стените и по пода!гледката е ужасна! За никакви турци не искам да слушам в Европа! Това каннонизиран трябваше да стане много по-ранно!

Явно мразиш църквата ,значи си комунист!Освен че си 150%-ов глупак,но си и много циничен!Кой ти каза,че можеш да правиш паралел между църквата и кръчмата,бе мушморок? Светците от Баташката църква ни гледат от небето и се чудят защо този юда Първаноглу,е докарал убииците им да тормозят и управляват българите днес!Но господи,прости му,той не знае какви ги върши!

И ти си като Методи, щом не обича църквата видиш ли ти бил комунист. Само простотии творите по тези форуми! Да те попитам само, духовната семинария затваряна ли е някога в БГ?

Мразя църквата и не съм комунист! Нещо да кажеш?

А ако не правиш разлика между вяра и църква си 200% процентов глупак и капиталист.....опомни се малко, успокой се.....съгласен съм с всичко написано от теб, само не си направил малката разлика между институцията и вярата..

Вижте какво казва прфесора историк Божидар Димитров: "Опитът и двуличието на президента Гоце Георги Първанов в защита на историята на България не е достоверен. Защо ли? Защото той постъпва по подобие на подлите помаци избивайки 2 години преди Освобождението своите братя в Батак." Така че там турци няма, има братоубийствено самоунищожение, което се наблюдава и днес.

На Божидар приказките ги знаем - все е голяма работа.

Какви братя сме с помаците???ХА-ХА-ХА.

На всички ни е известен МИТА за Баташкото клане. Дори германците ви го казаха. Не е нужно да се пълни главата на българина с някакви измислени бленувания и видения достойни само за филми и други приктчи .

Млъкни, че грях ти на душата. 5000 гряха дори!

С това циганското име по-добре не се обаждай.

Чудя се как може да има толкова неграмотен народ.Как може да се говори за Митове ,когато цялсвят знае за Баташкото клане,когато велики умове са се възмутили от безчинствата на турците.А Вие господин Мелиха вместо да говорите глупости по_добре си направете труда и отидете до Батак/ако изобщо сте чували това име/.Застанете на вратата на черквата и вижте изкопаната дупка вляво, където майките са търсило вода,вижте костите на избитите и тогава давайте мнение.Явно не сте били в час,когато са предавали урока за Априлското въстание,или майка ви не ви е чела книги за него.Ако е така трябва да се засрамите!

Ти уважаеми или уважаема по добре научи обръщенията в българския език. Мелиха е женско, а не мъжко име. И второ не замесвай турците в баташкия мит, защото много добре знаеш че това е дело на българомохамеданите! Анадънму?

Не мюмюно, МИТА за клането е известен само на теб. На останалите са известни ФАКТИТЕ.....

Те германците да се оправят първо с холокоста, а не да коментират Баташкото клане. Не е толкова лесно да отречеш.

Малко е страшно дали няма да се разрастне етническо напрежение, въпреки факта, че башибозукът е съставен основно от блгари мохамедани, а не турци. И нещо по-важно - кога църквата ще канонизира Левски, най-чистия и свят българин, или се отрича от него, защото е захвърлил расото?

Левски е извършил неволно убийство на дете, и не може да бъде канонизиран.

Не е проблем този грях да бъде опростен.

Не е било много неволно, но е факт.Факт е и че е велик българин и това,че е не канонизиран е без значение(поне според мен)

Левски, подобно на Христос не е бил смирен - а църковните фарисеи 2000 години въртят далаверата в подкрепа на богатите с мотото "Търпи и ще си спасиш душата"

Вечна им памет на жертвите от Батак, но хората, които се занимават с история знаят, че има населени места с много повече жертви по време на Априлското въстание. Жалко, че за тях нищо не се споменава!А това навежда на мисълта, че М. Балева е може би права...

Прав ще бъде този който ще ти счупи главата като на жертвите в църквата . Иди да се правиш на смела и многознаеща в Батак.

Дали е правилно да ги канонизират или не - това са църковни работи, но ако някой ми каже, че 500 години е имало османско присъствие, такъв шут в дивия ще му тегля, че чак в Анадола ще се приземи...И за никакво насаждане на омраза да не чувам - мое право си е да мразя турския поробител колкото си искам!

Михте ли си ръцете?Аз-не-защото нямам с какво!!!

И не само заради Баташкото клане извършено от Турците, НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРИЕТИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.

Aбе човек не е важно къде са се крили. Tурчин от турчин крие ли се? Mъжете им разхождаха цървулите.... Cкритите са били невинни деца и жени - х р и с т и я н и по вяра.... Cрам ме е заради теб! Hямаш ли някоя роднинка? Aми пора3питай поне малко ако не четеш...

Естествено, че трябва да се канонизират! През онези размирни дни е имало немалко, които приели исляма за да се спасят. а тези невинни жертви са изтърпели докрай!...Поклон! Представяте ли си какво е да убиеш жената и децата си, за да не попаднат в турски ръце? да не бъдат поръгани и убити с най-грозна смърт!? Като Кочо Честименски в Перущица!?....А тези платени, продадени души, дето пишат глупости, че Батак е мит, .... да бъдат проклети!

"Записки по българските въстания". Едно изключително произведение, плод на личните възприятия на писателя-участник. Прочетете го и не пишете глупости, та всички да видят как се излагате като послендите невежи и неграмотници. Колкото до Баташкото клане: башибозуците са не други, а помаци от близките села. Колкото и да не го признават днес ....

Допълнение - помаци и цигани от близките села. Между другото всичко им е върнато тъпкано.

Пък ако допълня, че с пристигането на турската армията кланетата са били преустановени мамо мила. Не българското гражданство, но и българското кръщелно ще ми вземат някои пишман патриоти.

АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМ ! ВЪПРЕКИ, ЧЕ АКО СЕ БЯХА БИЛИ ТИЯ 5000 ЧОВЕКА ДА НЕ СА ГИ ИЗКЛАЛИ НА ЗАКОЛЕНИЕ ОВЧЕ ! ПОКЛОН !!! ТЕ ЗАТОВА ЦИГАНИТЕ ГИ ПОГНАХА СЪРБИТЕ ОТ ЕКС -ЮГО - КАКВО ПРАВЕХА -САМО УЧАСТНИЦИТЕ МОГАТ ДА ОПИШАТ.

Dа бе, всичко е лъжа и е преувеличено. A ние само сме дремали и дондуркали османите в родната ни земя... A защо Bатикана се разтърча и за един или двама убити ги възвеличи като светци? Kакво прави православната църква? 3ащо все още дреме?Tука става въпрос за хиляди по хиляди по хиляди за тия 500 години...

А кой ще спре натрапеното изучаване на турския немайчин език сред помаците. Те самите турци се държат пренебрежително с тях, но къде е патриотизма да ги възроди както се е започнало след освобождението. Но отново компартията го спира. И сега политиката и е същата...

Старостилната църква отдавна ги канонизира, кво толкова... Какво общо има НДСВ, кви са тия глупости, че било тяхна идея :(

Е, най-после и Православната ни църква да предприеме нещо смислено и родолюбиво... Докъде стигна т.нар. ни демокрация - да се отрича това, що се знае от всички по целия свят - клането на българите в Баташката църква. Отдавана нашите политици трябваше да отнемат българския паспорт на Мартина Балева и да обявят за персона нон грата немския чифут.

Доста популистки ход на църквата. Тези хора не са мъченици на християнската вяра, а са се скрили в църквата от башибозука. Ако кръчмата в Батак е била голяма и укрепена, щяха да се скрият там.

Методи, Методи... не ги разбираш нещата, моето момче. Като пораснеш ще ти се проясни, надявам се :)

Защо да не се приеме, че са мъченици?! Можело е като много други българи доброволно да приемат исляма и никой нямаше да ги закача.

Повечето хора в църквата са били майки с деца и старци. И когато всички тях са ги накарали да станат мюсулмани те са избрали да ги убият...

по този начин омразата кам турците ще е вечна.не е за добро-по този начин се нагажда етническа омраза.интересно ми е волен дали ще присаства на тази канонизация идали си еприготвил речта си.

На мен пък ми е по-интересно дали си посещавал часовете по български език, щото доста неграмотно пишеш.

И Кирил пише доста неграмотно, той да ли е посещавал уроците по български език - видно е, че не е посещавал уроците по ЧОВЕЩИНА!

След като гърците се освобождават от турчелята, те ги и изгонват, имало нахални турчеля дето се заселили на един от островите ... гърците направили на тоя остров колонията си за болни от лепра!!! Не обичам гърците, но за някой неща им свалям шапка!!!