Министър: Първо реформа, после по-висока здравна вноска

Здравният министър д-р Мирослав Ненков заяви, че преди увеличаване на здравната вноска, задължително трябва да има здравна реформа.

Обратно в новината

Коментари - Министър: Първо реформа, после по-висока здравна вноска | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Повече пари в системата на здравеопазването отнякъде трябва да дойдат". А за дойдат в нея, ние първо трябва да ги изкараме от някъде, но това става все по-трудно. С вдигане на вноски само не става. Трябва хората да имат възможност за полагане на възмезден труд. За това трябват нови предприятия, трудова заетост и т.н., за които пък държавното управление трябва да създаде условия, а не да бягат инвеститори и граждани през глава. То не остана кой да внася вече, но за сметка на това паразитите се множат.

Много ми става смешно, но и тъжно, когато прочета израза "държавата дава"! Какво значи това? Кой е "държавата" и как и откъде ги "събира и дава" тези пари??? На всички трябва да е ясно,че това са пари пак от гърба на тези около 1 милион работещи хора, които няма как да скрият доходите си и им съдират кожата от данъци, за да има пари за заплати, осигуровки и т.н. за една друга група хора!!! Всички останали- като почнеш от депутати,полицаи,съдии, безработни цигани,пенсионери,ученици и студенти....са на гърба именно на тези нещастни хорица! Няма такъв "филм- държавата дава"- това са реални пари от реални хора!!!! ИСКАМ реформата да започне с: 1. създаването на партиди на всеки един човек,където той сам да внася колкото прецени за здравето си! В зависимост от вноската искам да знам на какви услуги имам право! Няма как циганина ,който никога не е работил и този който цял живот си е плащал вноските да имат еднакви права!!! 2.от парите събрани в моята партида да имат право да се ползват посочени от мен лица 3.всички държавни служители да започнат сами да плащат осигуровките си, а не от 500-те лева заплата на един човечец да се удържа и за осигуровките на един депутат с 2000лв. заплата! Да не говорим за заплатите на съдии, прокурори,полицаи и т.н.! След 25г. опити на гърба на средностатистическия работещ българин,много скоро няма да има откъде "държавата да дава", тъй като горепосоченият е на път да изчезне!

А,браво!защото взимат малко пари държавните служители и от съдебната система ,че и държавата ги осигурява тях-горките!Техните вноски дори трябва да са 2-3 пъти повече от на обикновения българин. Дано се промени това !!!!!!!!!!!!!

Капитализъм по комунистически няма как да стане! Дайте свобода на хората да решават дали, кога и къде да се осигуряват. Направете повече каси. Дайте право на големите или сдружения от 3-4 болници да правят собствени каси и т.н...

Питането е колко пари общо държавата е давала за здравеопазване през 2000г., 2005г., 2010г., 2012г., 2013г. и през 2014г. ??? Ако се направи съпоставка, ще се види, че парите многократно са се повишили от 2000г. насам, все не стигат, а услугата едва ли се е подобрила. При това положение защо трябва още да се увеличава здравната вноска? Може би да са има повече да се краде!

Да точно така,трябва да налеем още повече пари в пирамидата наречена Здравна Каса...ха ха ха МАФИЯ

Разходи за здравеопазване 1999-по-малко от половин милиард.За 2015 след многократно реформиране на реформата се искат повече от 3 милиарда,при това при силно влошено качество.

Така, така... Пак гласувайте за ГЕРБ

А защо най-добре платените - дУПЕтати, магистрати, военни ... не плащат здравни осигуровки ? Защо най-бедните трябва да плащат, а най-богатите НЕ ?

Първо си оправете батака в ЗК и кражбите, пък после искайте увеличение на здравната такса !

Хубаво де :) Който не плаща осигуровки да няма право на глас: военни, полицаи, държавни и съдебни паразити, професионални социално слаби! Така бързо бързо ще си оправим държавицата :)

Аз не плащам здравна рекетировка, но си плащам лечението. Проблем? А ти м/у другото като плащаш рекетировка, какво ти е покрито и не плащаш ли допълнително за всичко?

Аз не познавам български гражданин,който да е заплатил пълната стойност на болничното лечение.

Не разбирам защо трябва да плащам здравната вноска, шом като в Пирогов платих всичко от моя джоб. За поставяне на пластина с два-три ввинта при счупена кост - 2000 лв. А и търпях вулгарното държане на санитарките , които употребяват най-вулгарни думи - г...но, л---но, и т.н. и накрая да ми открадне една от тях 20 лева от нощното шкафе. Чудя се, защо завеждащ травматология доц. Енчев не ги стегне и да не им каже каква лексика да използват.

Пак добре, че не са ти направили клизма.

Защото консумативите за остеосинтеза не се заплащат от задравната каса.Аз заплатих за такива консумативи,поставени на сина ми,въпреки че работя в болницата повече от 20 години.

И каква е тази пластина и болтовете - трябва да са от злато, щом като струват 2000лв.

Отиваш в железарията и ти сглобяват едни от неръждаема стомана - ще ти стъпи най-много 3.50лв...

Сългасен съм, имах аналогичен случай в Пирогов. Тези боклуци няма как да ги превъзпитаме. Без пари няма да стане. Санитарката дето ти е гепила 20 лева, това и е надника за 2 дена. За да я уволнят трябва да има кандидати за нейното място, а такива няма.

За увеличаване на здравните вноски ще се говори само тогава, когато всеки има лична партида и когато всеки си плаща вноските и полицая, и магистрата, и военните и всички лежачи на гърба на бедния и скапан от гърбене народ. А за циганите никакви здравни грижи. Те трябва да се научат, ч в тоя свят нищо на готово не се дава. Трябва да се трудиш и тогава да искаш.

И здравната и социалната системи са балони. Идете в болниците и ще видите, че те са окупирани от първобитни хора. Някои даже влизат там, та да изкарат зимата на топло, въпреки че отделно вземат социални "помощи". Пиша ги в кавички, защото тия помощи са понякога в пъти по-големи от заплатите на нормално осигурени и работещи българи и българки. Само че нашите "политици" какво ли не правят, само и само да не накарат ман-галите да работят. Пиша ги в кавички, защото българските политици са всичко друго, но не и политици. Та те дори не са български, защото като че ли искат да унищожат българския народ.

че плащаме ниски здравни вноски е вярно,но също е вярно че и доходите ни са в класацията"от гъза" на географията.Що не спрете първо кражбите от болници и джипита?Отиваш за направление-няма,но ако дадеш 20 лева има,искай зелена рецепта примерно за приспивателно-5 лв,самия преглед въпреки че си инвалид с група -3 лв и за нищо от това касова бележка,отиваш не дай боже за операция-от 3000 до 30000лв-уж кансумативите не ги поема здравната каса.Е,за какво е тази каса-работил си 30 години,правил си вноски но "бедната и окрадена" каса няма пари,променят и съкращават непрекъсната това което се доплаща от касата при покупката на животоспасяващи лекарства.В чие име работи тази каса-в полза на фармацевтичните фирми и за армията от заплатаджии които работят там?Но пари за нас които даваме парите няма нищо.Лаладжии умиращи от страх от някакви реформи.

Ами оплачи се на Здр. каса, бе. Ще му скъсат трътката !

Малко да се засрамят докторите. Ще искат увеличение на здравните вноски тогава, когато се направи реформа в здравеопазването. Швейцария е колкото нас по територия и по-голяма по население и има 48 болници. В България са 480. Това на какво прилича? Кой да ги издържа и все да не им стигат парите? Реформи и рязане до кокал. Най който му изнася. На който не - да заминава в чужбина. Нали ги чакат с отворени обятия там. Нека заминават, но там искат работа и отношение към пациентите, а не като тука - да те оставят на количката да умреш, защото си минал 60 години. Мафия с бели престилки. Гледат те само в ръцете и в джобовете, но и джобовете вече са празни. За българина няма живот нито на тоя, нито на оня свят.

Много от тях заминаха - аз лично познавам поне десетина. А много други са вече в частни болници! Това кефи ли те?!

абе какво да ти кажа мой, човек, типичен булгаристанец си, как да ти обясня, че това увеличение се иска от политиците, как да ти обясня, че докторите искат повече от пациентите закриването на тая пуста каса, ама нали за булгаристанеца докторите са виновни ....

Е не може всичк да е лош в бг. здравеопазване . Когато се видя , че в болниците за лечение някой трябва плаща всички скочиха да ама едно време Да ама в това едно време една лек. заплата беше 120 лв+30 лв пироговски . И когато лекарте казаха искаме по-високи заплати изведнаж докторите станаха мафия.А никой не казва как така за една две години се появипа няколко модерниболници в София и т.н.Да се лекуваш там обаче ти искат за една специална операзция извън пътеката дорба пара Това ка да го каже човек Нови болници нови услуги с нови частни цени .

Не съм съгласна, в частна болница за белодробна операция баща ми плати 850 лв на касата. Обслужването и отношението беше повече от добро. В държавна болница за операция на стомаха под масата му взеха 3000 лв и трябваше да си плати и инструментите за ендоскопска операция 4200 лв. Какво да кажа повече и какво да коментираме. Разликата е там че 850 лв влязаха в касата на болницата а 7200 лв в джоба на един "търговец", защото това не може да се нарече лекар.

За 12 години от 1.4.2000г до есента на 2012 въпреки че първите 2 години прохождаше, въпреки че последните 2 години имаше доста безработни които не плащаха здравни вноски, НЗОК успя да натрупа 1 милиард и 400 милиона резерв. ГЕРБ го източи. Бойко Борисов мазно и подло се хилеше как били преместили някаква табелка. През декември 2012г ГЕРБ посегна на още 108 милиона на НЗОК. Какво излиза? Че въпреки че не всички си плащат вноските, ако не ги крадат всъщност се трупат резерви. Иначе казано - размера на вноските не води до недофинансиране и няма за какво да ги повишавате!!!

Бойко хубаво се хили как преместили табелката, но някой задава ли си въпроса какво ще стане, ако ни засегне някой природен катаклизъм от типа на земетресението което попиля някой турски градове 1999г или падането на метеорити в Челябинск? Със сегашните си ресусрси държавата като институция се оказа безсилна да помогне на хората от две наводнени варненски улици. Те бяха първите и най-много резерви имаше тогава. Насетне и толкова нямаше. Оказа се че резервите не са на държавата. А за нещо по- мащабно?

А освен това аз много добре си спомням как Б Б твърдеше , че акциза върху цигарите ще отива за здравеопазване . Груба сметка :поне милион пушм редовни цигари с бандерол по мин.3 лв на кутия акциз 3 млн дневно 90 млн месечно над милиард годишно за недоклатения му мандат - над 3 млрд ама си мисля да са поне 5млрд е , колко от тах влязоха в здравеопазване ? че за капак източи и наличния резерв на ЗК ама вервайте му де

Защо безработните плащат двойна здравна осигуровка, а някои професии са освободени от нея? Докога ще плащаме само здравни, а няма да бъдем лекувани качествено, за да се източват пак НАШИТЕ здравни?

Ако увеличите здравните осигуровки и с 1% ще се откажа от българското гражданство. Ами направете привилигированите държавни служители, полицаи, военни и съдебни служители да си плащат поне личните вноски, а не да са на гърба на останалите.Не стига, че се пенсионират по-рано взимат по куп заплати, ами не плащат и лични осигуровки. Така както върви ще заровим българския бизнес дълбоко в земята. Огромни партийни субсидии от нашите данъци отиват за партиите, ами пренасочете ги тези средства за здравеопазване.

По - висока здравна осигуровка - повече пари за източване от здравната каса... вземете да събирате осигуровки от паразитите, вместо да вдигате на работещите ! Маскари ! Ще трънтуткаме ние 240 малоумника + 2 милиона мангусти !

Първата и основна реформа, която трябва да се направи навсякъде и във всичко в тази държава е да се спрат КРАЖБАТА и КОРУПЦИЯТА. /или поне да се доведат до по-нормални граници/

отново и малкото, които работят да плащат за всички. индивидуални партиди и тогава увеличение, само ако се налага

От 25 години здравни реформи,останахме без здраве.25 години(четвърт век)-ама как звучи само.ха ха.Да ви плюя на сурата,боклуци гнидави.

Чуя ли рИформа и ми идва да хвана една калъчка и наред!

Ако щете и 50% да я направите, пак няма да ви стига. Толкова разхищения, че ум да ни зайде. Народа няма хляб , а вие вдигайте осигуровки и данъци и....лапайте

Ало-о-о! Защо позволявате частните медицински заведения да източват задължителните държавни фондове? Това къде го има, освен в Булгаристан?

навсякъде го има, здравните фондове да сключват договори и с частни болници, но за разлика от нас, там има по няколко здравни фонда, които се конкурират, но ти нали си си булгаристанец, си седиш в кочината

Кое? Източването ли?

Не съм съгласна да плащам за всички лентяи и тарикати в тази държава. С мъжа ми двамата и нашите работодатели месечно внасяме в бездънната дупка наречена здравна каса над 500 лв на месец. Когато малката се разболя, наложи се да си платим за да я прегледат.

И това е редовно явление!!! Защото паразитите се вдигат всички като един, а българинът е навел главица и само мрънка по форумите или на маса!

Децата докато учат са осигурени от държавата, демек пак от нас, но тя не внася редовно вноските, освен това не ги внася в размера като работещите, но основното е , източването на здравната система. Това е проблема , затова трябват реформи, но като ни кажат не искаме. Всички скачаме, а имаме най-много болници на глава от населението , няма такава държава. Наистина трябва много голяма реформа , първо трябва да се спре източването затова министъра е абсолютно прав.

алооо икономисчето, бегай бе, жената е платила, т.к. специалиста, при който е отишла не работи с касата, или вездесъщите направления са свършили

ЗК се източва, всички почти, които постъпваме в болница го знаем, източват я пред очите ни, но страха, че няма да намерим другаде помощ ни кара да мълчим, всеки си казва, ще разберат, че аз съм казал. Понякога това се случва в болници, които има специалисти, такива , каквито другаде няма да намериш. Жалко, трябва да се проверяват по-често, да има агенти под прикритие дотам я докарахме.

личи си, че си избирател, за това сме на тоя хал, от такива избиратели като теб

Ами явно не разбирате нищо от икономика и закони, това, че съм избирател не ми пречи да познавам нормативните документи, не се излагам да бъркам здравна и осигурителна система както повечето от вас. Добре познавам и двете, икономист съм, за разлика от вас, като избирам чета програмите и следя........

Докторите: 1. Крадат Здравната каса 2. Вземат допълнително пори от пациентите 3. Не лекуват адекватно Каквито и осигуровки да плащаме, все няма да стигат, защото корупцията е огромна. И защо да плащаме осигуровки, като след това, ако не им дадеш пари на ръка, не те и поглеждат. Но дори да ги затрупаш с милиони, пак не е сигурно, че са компетентни, за да те лекуват адекватно.

така де, а това, че парите ти отиват за запълването на дупките в бюджета, не те интересува, за теб докторите са виновни, е те не са ти виновни за мизерното съществуване

По-висока вноска само, ако се въведат индивидуални партиди и правото да се теглят парите след пенсиониране. Още да си плащат всички, на които държавата поема вноските, а на нея да остане задължението да покриват пълния процент вноска само на деца, пенсионери и инвалиди. Безработните да не плащат, ако не работят. А не като сега - безработен плаща, депутат - не.

Да не збравим циганите! Никакво лечение на наш гръб.

То добре за безработните. 3 месеца безработен - добре. 6 месеца - добре. 1година - случва се. Ама по-надолу един каза, че от 20 години е безработен. Какъв безработен е тоя? Тоя професионален лентяй. и работи на черно.

Явно не правите разлика между здравна и пенсионна система. ЗОС във цял свят е солидарна, всеки плаща в зависимост от доходите си, а ползва , когато има нужда. Вноската е 8 %, сметнете при 500 лв. заплата е 40 лв. месечно от работодател и работник. х 12 месеца са 480 лв. , ами ако получите инфаркт, тежка операция знаете ли колко струва, та да е от вашата партида, или да си я получите при пенсиониране. Май нямате представа от здравна система.......

Е! Ама в Бг тази солидарност много криворазбрана бе, избирателю;о)) Например: магистрат със редно 3000 лева заплата - държавата му плаща ЗО!!! и то сам 4%. А продавачката на супермаркета с 500 плаща 8 %?! Де е тук "солидарността"?!

Малко инфо за размисъл. Чехия: Специфики на здравноосигурителната система: Държавата плаща вноски за осигуряването на деца, пенсионери, жени в отпуск по майчинство, безработни и инвалиди. Франция Специфики на здравноосигурителната система: Медицинската услуга, свързана със злополуки и професионални заболявания, скъпи лечения и животоспасяващи лекарства са безплатни за населението. Финансиране: Здравноосигурителната система се финансира от вноска в размер на 13.55% от доходите на здравно осигурените, разпределени в съотношение работодател:работник - 12.8%:0.75%. Данъците върху алкохола, тютюна и фармацевтичните лаборатории отиват директно за финансиране на здравеопазването.

хе, наивник, че тогава как правителствата, ще крадат от касата, като са индивидуални партидите

Правителствата не крадат от касите, вноските се събират от НАП и отиват в НЗОК, какви правителства, по-скоро лечебните заведения източват НЗОК със неосъществени здравни услуги. Има надзор на касата, иначе знам, със сигурност от опит, че здравните заведения източват касата със повече дни на престоя от действителния например............

Има начин....държавните служители и цялата пасмина от съдебната и др. подобни на нея системи да вземат да си внасят осигуровките в пълен размер. Стига сме ги хранили и поили, че ги втресе вече...

Нещо си се объркАл, приятел! На всичката тая "пасмина" вноските са внесени, само дето се превеждат от държавния бюджет в бюджета на НЗОК! След което, обаче, не се знае какво става с тях!!! Някак си изчезват...

само ,че държавата не плаща 8% от заплатите а все едно ,че са на минимална!!!!

Здравната реформа ще заработи тогава когато всеки плаща за себе си ,омръзна ми да плащам за циганите и разни други сънародници ,който живеят на гърна на работещите!Плащаш осигуровка получаваш здравно обслужване,не плащаш осигуровка вадиш от джоба си за доктор.

Социална държава, драга! Трябва да сме солидарни със скъпите ни сънародници (скъпи умишлено не съм поставил в кавички, защото наистина ни излизат скъпо)!

Чакайте малко - два милиона неосигурени и още четири и половина, на които държавата плаща!?!????! Общо 6,5 млн!?!!??! Това означава, че аз съм единственият тъпак, който внася осигуровки!?!!?!?!

Ей това е цялата трагедия на здравната, пенсионната и още куп системи у нас! Един плаща за десет. Десет искат колкото може повече.

Ама десет са повече от един! И като отидат на избори - 10/1!!! И оня пед*л с очилцата ти казва - "това е волята на суверена"! Да ти таковам суверена!!!

Министър: Първо реформа, после по-висока здравна вноска При една правилна реформа, би трябвало да се намалят здравните вноски , а не да се увеличават. Иначе за каква здравна реформа говориме.

Мисля , че ако се спрат и "течовете" в системата от болнични и инвалидни пенсии, ще бъде едно добро начало за увеличаване на ресурсите за здравната система.

Какви болнични и какви пенсии по болест, те са за сметка на НОИ / Национален осигурителен институт / тук става въпрос за Здравно осигурителна система, която няма нищо общо с НОИ, вие си пишете без да правите разлика , става въпрос за две различни системи. От ЗОК се плаща само разходите за болниците, лекарствата, прегледите, операциите само за здраве...............

....поредния отвратителен цинизъм от устата на един "министър".....все няма пари, а??? и пак опираме до обикновения българин.Къде ви е моралът? в колко области бихте могли да спестите пари и те да отидат за нещо полезно, за общото благо? поръчвате за новите излъскани депутати нови лимузини, щото старите сигурно са от 1905г?!?! и още нещо - парите, които ги няма, всъщност са тук - те са в банкери като тези от КТБ, в джобовете на разни олигарси и "братя" по бизнес......от векове хората са казали - благосъстоянието на една държава ще го познаете по..данъците.Статуквото не иска ново Велико народно събрание, видяхме го.Не иска и ремонт на НК, а само "фризура"....щото всички ги е шубе, какво ще стане ако се въведе смъртното наказание......за съжаление, Левски, Ботев, Бенковски ги няма....те се раждат веднъж на 300 години....

Когато вдигнаха здравната вноска от 6 на 8% беше с изявлението за по-добро здравеопазване. Такова не получихме, но пък се разбра, че тези 2% отиват не къде да е, а в резерва на НЗОК. Който пък се говореше че Дяков дал на САЩ. После пък се разбра, че дори след това 2% не отиват за здраве, а за най-различни други държавни неща. Така пък каза Борисов обясни - кошницата била обща. Та за какво ще давам по-висока вноска за здраве? Нито отива в моя сметка, нито нищо! Само се крадат парите ни!

Проблемът е, че не ги даваш, а ти ги вземат! Иначе и 1% няма да дам от парите си за здраве - защо да ги давам, като в редките (до момента) случаи, когато ми се наложи да прибягвам към услугите на здравните заведения, "джипи"-то ме посреща с думите "направления следващия месец"! Друг момент е, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пакетът здравни услуги трябва да е пропорционален на удръжките ти - не може един да се осигурява на 400, друг на 1400, а на края пред кабинета и двамата с равни права! Да - на думи си знаем какво не е наред. Едва ли обаче ще ДОЖИВЕЕМ да видим работещо здравеопазване в България!

Нонсенс! Лекари, чиновници от НЗОК и политици имат най-малка полза от реформа и ограничаване на разхищенията, а точно от тях се очаква да се справят! Е, как да стане..?!

Има рецепта: като не стане "со кротце и со благо", ще стане с "много кютек"!

Че си побойник виждаме. Ама знаеш ли кого точно да биеш? А такива с бели коси очила удряш ли?

Че ние сме били почти колкото Китайците бе , държавата плащала на 4,5 милиона полицаи , военни , деца и пенсионери отделно едни два милиона въобще не плащали . А тази НЗОК си е направо рок на изобилието , за всичко има пари само не и за здраве . Направо се чудя колко милиона съвестни пациенти има та тая каца харчи по-толкова много пари .

Защо по-висока осигуровка? Да вземат пари от тези, които не плащат.

От къде на къде ще плащат безработните - да нямат доходи и всеки месец да плащат, до няма направления и пак да плащат на частно?! Не забравяйте че не само ромите са безработни!!! Има българи работили над 25 години и сега са безработни!!!

Ха! Нямала доходи. Мързелана!!! Търсим чистачка за входа. Ама предполагам си с 2 "виши" и не можеш да работиш туко-тъй случайна работа.

а безработните защо пушат и пият , като нямат пари за здравна осигуровка ?

Тези като депутатите и работещите в банковата система да вземат и да плащат осигуровките си върху всички доходи, а не само върху 2400, което при тях се равнява на 1% здравна осигуровка !!!!!!!!!!!

По-висока здравна вноска и по-добро и качествено обслужване на невнасящите ли бе? Аз не искам с личните ми вноски да се финансира размножаването на потомствени професионални социално слаби!

...и ЕЛЕКТОРАТ!!!

Да махнат всякакви вноски и ще си плащаме. То и без това си плащаме, когато стигнем до лекаря- няма направления, чакаш с месеци и накрая платен прием...Аз пари не искам да давам за ЗОВ, защото изчезват и когато отида на преглед пак да плащам!!!

Колега съфорумец по този повод е писал под друга статия - "тогава 80% от лекарите ще ровят по кофите за боклук, а при останалите 20% ще е навалица!"

То и 80% от тъпанарите ще пукясате.Не че ще е някаква загуба.

Не е проблъмът в приходите, г-н... другарю... а, бе, министре! Мрамора и кристалните ламБи по сградата на НЗОК, луксозните автомобили.... и секвите подобни кражбИ трябваше да бъдат лекарства, консумативи, заплати за лекари и медицински персонал! Защо не пробваш да побутнеш нещата към отчетност, прозрачност и публичност на разходите на НЗОК?!!??! Ама зидаро-мазачите тогава ще те катурнат за 30 секунди!

Да се разреши участие на "частни здравни каси". Да се въведе лично здравно осигуряване (застраховане) и онаследяване на вноските. От него да се отделя % за соц.слаби и инвалиди (не индо.бг) - които да се лекуват в общински болници. Да се промени схемата на ценообразуване и отчитане. Стига уравниловка.

А Защо първо не върнат в здравната каса 2-та милярда, където Дянков ги прехвърли в бюджета ? И нека всички държавни служители започнат да си насят пълната осигуровка! Много е лесно да товариш магарето, ама в един момент да не си намериш дисагите в реката!

Докторе , докато неспрете да правите всеки циганин - пенсионер от рождение до старини , няма изход никакъв - и цялата заплата да ви я давам за здраве. Направихте ромите пенсионери , за да се представите пред Брюксел ,че безработицата в страната е 10-12 % , вместо социални помощи ,натоварихте други фондове да им давате пари .

Да спрат да крадат и ще има пари за здраве! Но първо трябва да заставят насила всички държавни хрантутници да си плащат здравноосигурителните вноски като нас, "простолюдието" и да се спре болничната помощ на неосигурените орки! Не ме интересува БХК и прочие соросла.на - щом аз /дето си внасям редовно/без осигуровки съм аут от болничната помощ, то и за орките да няма, не ме е.е да се оправят...

АКО ПОД РЕФОРМА РАЗБИРАШ ДОБРА МАТЕРЯЛНА БАЗА ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ ЗА ЛЕКАРИ И ОСТАНАЛИЯ ПЕРСОНАЛ УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОТВАРЯНЕ НА НОВИ БОЛНИ.............. ДОБРЕ НО АКО ЩЕ РЕЖЕТЕ СТАВЙТЕ СЕ МАХАЙТЕ ОЩЕ СЕГА!!! :)

СИСТЕМАТА СИ Е МНОГО ДОБРЕ ИЗМИСЛЕНА , НО В ПОЛЗА НА ЛЕКАРИТЕ-----ОКАЗА СЕ , ЧЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ СЪЩО НИКОГА НЕ СА ВНАСЯЛИ ЗДРАВНИ ВНОСКИ !!!

Първо трябва да престанат да източват касата лекарите и болниците с надписване на неизвършени услуги. Лекарите се вдигат на стачки. Не е ли време и народа да се вдигне против източването на здравната каса