Министър: Линейката е била при Габи за 15 минути

От обаждането на тел. 112 до пристигането в 52-ро ОУ "Цанко Церковски" и опитът за диагностика и оказване на помощ са протекли не повече от 12 до 15 минути.

Обратно в новината

Коментари - Министър: Линейката е била при Габи за 15 минути | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Според него лекарите в училище биха се дисквалифицирали- полуидиота семерджи е искал вероятно да каже деквалифицирали ама откъде толкова акъл в този тиквеник

Добре, че сега се пишат CV - та.Инак предстамяте ли си как започва автобиограята на тоя герой "На 11/единадесет/ години убих дете...

Закъснението може да е било 30-40 минути, но 15 си е подигравка. Та нали родителите известени по същото време, пристигат преди линейката и реанимират детето заедно с учителите на 3 пъти. До кога времето за пристигане на линейките ще се мери 1:3?

Ужасните факти: 1.3 часа учителката не прави нищо? 2.момчето е било побойник,от 2 г. са знаели и барабар психолози,парааналитици,даскали-всички са го насърчавали? 3.Родители-мутри,прости,побойници! Кво да е детето......

Резонен е въпросът защо учителите не са обучени за доболнична помощ след като така или иначе няма медицински лица в училищата и ако стане инцидент да могат да реагират адекватно?

Преди да раздаваме присъди, трябва да разберем причината за смъртта на това дете. Все още няма официална информация. Разполагаме само с предполагаема такава за спукан далак. И може ли едно 11 годишно дете може да нанесе ритник с такава сила. За да се спука далак, ударът наистина трябва да е много силен, обичайно е при катастрофи. Възможно ли е при такъв силен удар, детето да не се оплаква от болки два, три часа. Има много неизвестни, това, което се подчертава във всяка статия, е че смъртта е настъпила вследствие ритник в корема. Медицинско заключение не сме видели до този момент. Не прибързвайте с епитети като убиец и психопат.

Тотално изпростяване на нацията, благодарение на управлението и културата на мутри, чалгаджии и арогантна ТВ журналя ! Откъде да гледат децата ? В едно общество, в което се цени само материалното - колко струва човешкият живот ? Жалко за момиченцето ... тотална некадърност и от страна на учители, и на бърза помощ и на лекарите, после ... само оправдания, без наказания ...

Какво гледат децата ? Американски филми, повечето долнопробни с насилия, побойща, убийства...С това растат.

Оставка на всички замесини от министри до учители,ако имат съвест, което мн. ме съмнява!

Вместо да се питаме колко е пътувала линейката, по-добре да се питаме защо децата така лекомислено вдигат ръка и си служат с насилие? Децата трябва СЪЗНАТЕЛНО и ЦЕЛЕНАСОЧЕНО да бъдат възпитавани, че удари, бой, ритници НЕ СА ПОЗВОЛЕНИ. МЪЖ НЕ МОЖЕ ДА УДРЯ ЖЕНА! Всичко тръгва от възпитанието в семейството.

Едно време на нас в училище ни ги говориха тези неща. И като ти го повтарят...щеш не щеш ,нещо ти влиза в главата.

мама ти.... ти бил ли си там бе малоумник? имам чувството че сме народ от идиоти. аз съм на 50 години - ако линейка пристигне някъде за 15 минути, значи трябва да е била там!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Не трябва да се въдворяват такива министри на управленски постове.

Познавам хора който са изкарали част от средното си образование в Германия. Там ако се удариш или някой те удари, веднага те пращат в най-близката болница за скенер. Никой не те пита как се чувстваш и дали искаш да ходиш. Ако при нас беше така, момичето щеше да е живо.

Откъде ги измисляте тези дивотии бе? Само се замисли, че ако беше така пред скенерите щеше да има денонощни опашки от хиляди чакащи.... Абе, откачаки сте бе!

Не си го измислям а го знам от човек който е бил там. Това, че ние нямаме необходимия брой болници и техника е друг въпрос, но не е извинение.

Нямам нужда от такъв министър,поредния идиот!!!

Не бъдете крайни в присъдите! Децата са най-хубавото в живота ни и трябва да се отнасяме към тях с уважение и разбиране. Възпитаването на човека е продължителна, отговорна, сложна и трудна работа, в която отговорността е поделена между родители и учители. Децата обикновено са огледало на семейството, в което израстват. Майка съм и изпитвам болка за всеки непело изгубен живот. Не искам да мисля и какво преживява това момче, осъзнавайки ужасната си постъпка. Как ще живее с чувството, че безотговорно е причинил смърт на друг човек? И неговият живот е съсипан.

Не вярвам ,че изживява много тежко. Защото това не е първата му агресивна проява. Както информераха - преди този случай 1 година той ходил на психолог поради повишената му агресивност.

не може да помогнев този случай,просто е трябвало след ритника щом е в коремната област незабавно да го видят в Пирогов! Едно е ритник в задника,друго е ритник в корема или главата,учителите би трябвало да знаят това.

Ама детето е казало, че са се сбили чак след два часа. какво общо имат учителите в случая? Ти да не искаш да следят всяко дете непрекъснато, акво става с него? То и в детската ясла не може да се случи, камо ли в у-ще.

Учителите би трябвало да знаят, но в случая учителката им е излязла за малко от стаята и не е станала свидетел на разпрата. След завръщането й момичето я е осведомило, но от разговора с него учителката не е получила ясна представа за силата на удара. Даже Габи се оплакала, че е сърдита, не че я боли силно и помолила да я преместят на друг чин (двамата с момчето неволен убиец седели едно до друго).

Каквото и да се случи, все лекарите, сестрите, бърза помощ са виновни. Поне такава е стандартната нагласа. Ето отново същият модел. Ако сестрата е видяла детето, то сега щеше да има статии как го е убила. Такъв късмет има тая жена! Курбан трябва да дава! Друг е въпросът, че и да го беше видяла, едва ли щеше да се ориентира правилно. Липсва й квалификация. С две голи ръце и мислене /ако и да би й хрумнало изобщо за какво може да иде реч/, какво е щяла да може да направи?! Да се викал личен лекар!? Откъде? За колко време? Да зареже чакащите пред вратата и да иде? Ами нали чакащите пред вратата ще го разкъсат жив?! "Излиза през работно време!?!" Да викат родителите? Смеят ли да си признаят, че такива работи се случват в училищата, докато децата са наблюдавани от възпитател? Изобщо в училищата е зверилница. Докато не се реши въпросът с насилието в училищата, ще има още много такива случаи, ще слушаме още как лекарите от Пирогов са убили дете и пр. и пр. В училище практиката за подобни неща е "не знам, не чух, не видях". Да, ама сега вече няма как и няма кой друг да опере пешкира. Истината е, че регламентът на работа е безумен, от което произлиза всичко останало. Колко още деца трябва да умрат, за да се промени нещо?!

това е !!!!

Да бе, а родителите нямат абсолютно никаква вина, че са възпитали агресивно хлапе..... Какви учители и училище са виновни, че на хлапето му липсват първите седем години....

твъдо съм за лекарите в Училище.Винаги превенцията е била подценявана в България затова се развиват хронични заболяване и впоследствие съответно и лечението е трудно смътноста е висока.Най добрите лекари трябва да са и с високи заплати да распознават симтомите да насочват консултират ит.н.Децата прекарват много време в училище. Стига длъжноста да не се изроди в поредното топло и бюрократично местенце за връзкари .

"директорът на 52-ро ОУ Данко Калапиш заяви, че линейката е пристигнала 30 минути след подаването на сигнала". Този негодник опитва да прехвърли вината на медиците. Този гадняр трябва да отговаря за това че в НЕГОВОТО учебно заведение един ученик убил друг ученик. Ако некадърник не е способен да упражнява контрол в повереното на него уч.заведение - той е за уволнение , а за допусната небрежност и за съд.

Отговорност трябва да понесат 1- ученик-убиец 2-родители на ученика 3- директор на училище - за това,че негов персонал не се справя със своите задължения.

иди се прегледай!

Училището не е на директора, а на общината! И защо да е гадняр човека? Аман от комплексари и нереализирани моралисти!

Да те попитам - защо в училище се назначават директор. За да ръководи , да упражнява контрол, да следи и контролира работа на персонала. За това той разписва заплата, по-голяма от учителска. Той е стопанин на училище - в негова власт да въведе правилник в училище, норми на поведение, инструктаж на учителите във кризисни ситуации. Обаче сега явно пролича,как той опитва да измести вината към медиците. Което е супер подло. Морал не чета - но той не е свършил работата си , ако в учебно заведение под негово ръководство има смъртен случай.

"Когато колата се обърне - пътища много"! Каквото и да се обсъжда, когото и да обвиняваме, момиченцето го няма. Първата причина е неоправданата агресия, която задължително трябва да бъде спряна. Децата копират поведението на върастните. Питам къде са побойниците, които раздават юмруци, ако някой случайно им пресече пътя или ги погледне "накриво"? Нелепите случаи вече са прекалено много. Защо има снизхождение към агресията и тя остава ненаказана? Докога?

Защо не непищете нещо за психопата убил момичето? Занимаваме се с линейки и засичаме време ... Ама не - пазим престъпника, той има тооолкова много права! Сега ще излезе, че лекарите са виновни, а с убиеца ще говорят психолози, ще го дундуркат и ще ни казват какво нещастно детство е имал и как има нужда от нашето съчувствие, защото е жертва

Очевидно е, че ти си психопат!

Този "психопат" е дете! Децата са продукт на възпитанието, което им дават възрастните и моделите за поведение, които им предлагат. В този смисъл има много други, които са още по-виновни. На първо място - родителите!

Това "дете" уби друго дете! Следващият път може да е твоето!

Така е. Наказанието на учинека трябва да бъде изземване от семейство и настаняване в спец. заведение. Защото ако сега му се размине - той получива комплекс на безнаказаност и жална ни майка , когато той порасне. Защото пак няма да сдържи крехките си нерви и срита някой.

След безброй документирани казуси свързани с обаждания на тел. 112 оставам с впечатлението, че времето в действителност е променлива величина, която не може да бъде измерена с общопознатите ни мерни единици (час, минута и т.н.), тъй като те не отразяват на еднакви отрязъци от време.

Времето е относителна величина. Доказал го е още Айнщайн. Така, че за някой един период е 12 минути, а за други е 30 минути! Какво токова има да се разсъждава? Та така е станало и с линейката.

Ясное, разбира се, че когато едно тяло се движи с висока скорост в пространството, за него времето тече по- бавно от това при тяло, което е неподвижно! Възможно е даже времето да започне да тече обратно, за тази които се движат с много висока скорост. Както знаем линейките са доста бързи и това обяснява всичко!

не защитава децата,а толерира"специфичните". Много е лесна да се говори по- принцип на чужд гръб.

Хайде, моля, да не пишем за министри, а да видим какво се случва в семействата, които възпитават разбойници и им се радват на поведението!

Именно! Крайно време е да разберем като родители, че никой не може да отмени собствената ни отговорност към възпитанието на децата ни! И това възпитание започва от раждането им!

"Министър: Линейката е била при Габи за 15 минути" - хайде и това министърче бръкна в торбата с лъжите. Вече имам чувството , че живеем в паралелни реалности и това което се случва на обикновените хора е различно с това което виждат някой управляващи.

да пишеш ,ама за учителката и директора..нито гък.

Трагедия ...През цялото време се чудя защо нищо не се пише за малкия хулиган, меко казано, който е научен да рита силно и зачерни семейството на Г.???

те са тези които носят отговорност в случая. Ако не могат да се справят...да си търсят другаде работа.

Да, точно така заспалата учителка трявба да си понесе вината.

Айде бе! Родителите носят отговорността ПЪРВО за възпитанието на децата си!!! После идва всичко останало!

в един клас? Според теб учителите са чиновници ,така ли?

А родителите? Всички се оправдаваме със... закъснялата линейка ,с незаинтересованите учители... А кой НЕ възпита децата ни ,да не бият човек ,животно ... Да не обиждат другите. Да уважават възрастните. До кога ще гледаме сламката в чуждото око? :-((( Жалко за детето на хората , но аз смятам ,че ВСИЧКИ НИЕ СМЕ ВИНОВНИ!!!

Как е уредено в закона за училищното образование случаите на деца с агресия? Как е уредена защитата на всички останали деца?

Посветих половината от живота си на училището. Колко пъти съм пренебрегвала своите деца, за да се грижа за учениците си, брой нямат. Не обвинявайте учителите, а помислете за системата. Партиите предлагат повишаване на заплатите, но по-важно е да се дадат пари за училищната база и извънкласни занимания, където децата да влагат енергия, да възпитават умения и устутически усет. Това липсва.

Учителката носи най голямата вина, тя най-добре трябва да познава децата, ако беше му обърнало повече внимание това дете днес щеше да е живо. Два часа кръвозагуба - Ужас, сърцето ми се къса. То мило и кротко си е седяло на своя чин и си чакала смъртта си.

Ми, аз бях ученик по времето на отвратителния, антихуманен деспотичен, тоталитарен социализъм. Помня, че в училището имаше лекар, зъболекар и медицински сестри. Тогава мръсните даскали - комунисти насила и по списък ни караха на профилактични прегледи. Добре че се махна това отвратително време - на задължително здравеопазване за децата! А и букетчетата за починалото детенце толкова хубаво стоят! Демократично някак си!

За същите ли лекари и учители говориш дето си затвориха очите след Чернобил и в стола на училището щедро ни гощаваха с радиационно мляко за закуска??

Ми, да не би пък в Бърза помощ и по болниците да са обявили радиационна опасност? И кво общо имат училищата с Чернобил? Единственият който се погрижи за нещо беше Добри Джуров. По Чернобил бях войник. Спряха ни ученията, ограничиха ходенето по полето до минимум, следяха за миенето и къпането, държахме прозорците затворени, даваха ни някакви хапчета (май с йод бяха). Започнаха да мерят фона на няколко места в поделението... А иначе може и същите доктори да са били. Е - напр. Веселин Близнаков е един от тях. По Чернобилско време, излизаше през ден по телевизията да рИве как никаква опасност няма. След 1989-та стана виден демократ, депутат, че даже и министър. Но все пак - по-добре беше, че имаше лекари и сестри по училищата. Дори и въпреки Чернобил.

ДИР-nick

Не... Визира тези учители и лекари дето Затвориха училищните столове и разрешиха да се продават "пръчки", кроасани и "ледени сокчета" с неизвестен произход в бутки срещу училищата

момчето е виновно, но дали и момичето е съвсем без вина? четох, че тя първа е ударила. да, момче не бива да удря момиче освен за самозащита, но редно ли е момиче да удря момче - нали половете са равни?

Se taia

Ти наред ли си? Какво значение има кой как е започнал? На момчето определено му липсват първите 7. Надявам се родителите му да си отнесат последствията до последно, защото те имат ОСНОВНА отговорност за тази постъпка.

Е, как да няма значение кой е започнал? С първия удар се провокира ответния. Малшанс за момичето, че отсреща му е имало яко момче, трениращо бойни изкуства, а в този сезон вероятно обуто и с тежки обувки с дебели подметки.

шанса на детето може да каже само коремен хирург. Директора обаче дължи обяснение на обществото...това първи случай на агресия с това дете ли е? Как се справя с агресията в училището което ръководи?

loyola

".. да потърси медицинска помощ навреме" - къде да я потърси и срещу каква сума?

серсемаджиев е зъбар, къф доктор е тоя? Назначен,никога не е избиран. Сега под наем от БСП и ДПС.

устафка!

Като лекар твърдя, че е абсолютно необходим лекар във всяко училище. Редно е да се правят профилактични прегледи на децата за гръбнаци, плоскостъпие и ред други ортопедични проблеми, които видяни навреме отлично се изправят. Измерване на кръвно налягане-има нарастване на хипертония в детска възраст. Хиперактивни деца могат да се наблюдават и насочват към специалисти. Всяко падане или ритане и т.н. травма, която може да възникне е потенциално сериозна и е добре да се види от лекар. Грипни ситуации могат своевременно да се атакуват с безвредни за деца препарати и да се намали тежестта на протичане, както и своевременно да се освобождават деца за домашно лечение. Това би облекчило родители да отсъстват от работа за джипита, направления и т.н. При подобни случаи както с това дете, лекарят веднага може да има готовност да транспортира детето, да изважда глътнат език и т.н. Наближавам пенсионна възраст и с удоволствие добросъвестно бих работил като такъв. Но на кой му пука че ме има или че има деца, родители, общество, които се нуждаят от грижи.

На всички ни пука, само на здравните чиновници - не! Те са боговете на НАШИТЕ пари за здраве! Всички останали - пациенти и лекари, сме безгласни букви! Докато това не се промени, нищо няма да се промени в прокълнатото ни "здравеопазване"!

линейката е била на 15 минута но ако е имало мед сестра е можело да я повикат ленейката не след два часа от ритника а тя като най вещо мед лице веднага на минутата,не учитеалката да каэва а ми каэваше че е боли корема,че и умно гледате

Никой не е потърсил никаква медицинска помощ цели 2 часа и половина! За това не е виновна мед. сестра!!!!!! Виновна е учителката!!!!!

murena

"Министърът призова всеки български гражданин, когато види, че друго човешко същество страда, да потърси медицинска помощ навреме. " Верно? Когато видях паднал човек в безсъзнание насред София и звънях на 112 и ме разпитваха дали бил пиян, дали не бил и какво ли още не, а линейката дойде след 40 минути? Другия път да цитирам господин министъра ли? Дали ще е достатъчно?

Или него не смееше....Може да ти каже че си комунист и за това питаш...

murena

не съм питал. Теб бих питал какво имаш в главата, но ще се въздържа, не ми е интересно

Линейките в София пристигат след около 40 минути. Както се казва и в статията детето е имало "късмет" с линейка за по-малко от 30 минути. Жалко, че въпреки това не са успели да я спасят.

murena

така излиза

Медицинско лице, каквото и да е то, не е вълшебник с вълшебна пръчка. Има състояния, които не могат да бъдат овладяни нито на 20-та минута, нито на 20 час, хеле пък с голи ръце! /и вълшебна пръчка в тях, разбира се!/

и да каже има ли агресивни прояви момчето и друг път,както писаха някои медии... Защо не го завели момиченцето веднага на лекар до го види?

Докато парите следват ученика никой директор няма да признае, че има проблемни деца в неговото училище.

парите са много повече, но директорите не търпят агресивно поведение. Още с подписването на договора се съгласяваш детето ти ако не спазва училищния правилник и дисциплина да си върви.

Е ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ИСТИНА.ДИРЕКТОРИТЕ И ДАКСАЛЯТА ДАВАТ МИЛО И ДРАГО ДА НЕ ЗАГУБЯТ НИТО ЕДИН УЧЕНИК,ЦЕНАТА ОБАЧЕ ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ НАЙ-ВЕЧЕ ДЕЦАТА НИ-ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕТО ИМ/НА ДАСКАЛИТЕ/,ЗАТОВА АГРЕСИВНИТЕ СИ СТОЯТ В КЛАС,А НАГЛИКТЕ ИМ РОДИТЕЛИ ДОРИ НЯМАТ ИДЕЯ ЗА ТОВА.

минали между 12 и 15 минути. Нали се отбелязва всичко - точно трябва да кажеш 12 или 15 минути. Няма аз да те уча - ама ти беше май зъболекар и не е толкова важно, че точно в спешната помощ всяка минута е важна.

не е диспечер

Така ли, г-н Министър?! Щели да се "декласифицират" лекарите в училище? Аз за момент си помислих, че не искат да са в училище, защото децата не плащат такси, ама вие хубаво ми го обяснихте, та вече съм спокойна.

Доста тъпо изказване. Министъра е прав. Ти като идеш на лекар дали искаш той да е имал 1000 случая като твоя или да си е бъркал в носа 5 години и ти да си му първия пациент? Колко пъти според теб училищен лекар е виждал разкъсан черен дроб и би го дисгностицирал на 15тата минута след случаката, или би дал един аспририн и да си ходи!!? Не може един лекар да се в некъв кабинет, нищо да не прави и накрая да очакваш да ти спаси живота. Тия фантазии съществуваха само по комунизма, за да има "работа" за всички. Може да се назначи и строителен инженер във всяко училище, да проверява всеки ден стълбите, да не се подлъзне някой.

Скука е в училище, а? Жив пациент няма?