Всеки втори българин злоупотребява с консумацията на захар

Всеки втори българин злоупотребява с консумацията на продукти и напитки със захар. Всеки втори мъж и всяка трета жена у нас страдат от наднормено тегло.

Обратно в новината

Коментари - Всеки втори българин злоупотребява с консумацията на захар | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като гледам тези две овални форми на снимката ми се чини, че не само със захарта са прекалявали. Но контрастният образ на пенсионера между двете колони на консумативното общество определено злоупотребява единствено със себе си. Не може да е представителна извадка, ни за захар, ни за мръвки, абсолютно за нищо не става.

Това е леко казано спорно. Захарта е сигурно най-близкото нещо до глюкозата от храните. А глюкозата е енергия за тялото. Какво друго съдържа захарта, което да е вредно? Просто при нея е концентрирано, докато от разни зеленчуци, част отива просто в тоалетната - несмилаемата. Има някаква градивна стойност нишестето. А преработването до глюкоза е по-трудно. Просто в зеленчуците и плодовете има и други микровещества, докато захарта е много чиста. Единствената препоръка която може да има, е да ядеш и друго. До това че разваля зъбите, сигурно е така, но например газиранията са пъти по-вредни. Един вид разяждат зъбите. За дебел зависи от метаболизма. Реално концентрирана храна би била глюкоза, белтъци и някакви вещества като минерали и витамини. Примерно сухо мляко със захар и витаминено хапче. ;)

1. Захарта покачва рязко кръвната захар и след изразходването й последната рязко спада. Това стресира и обърква тотално фунциите на организма (кръв, пакреас и т.н.). 2. Рафинираната захар изсмуква минералите от организма.

А какво се разбира под кръвна захар? Не е ли реално глюкоза? Спомням си едно сравнение между спринтрьор и бегач на дълго разтояние. Бегача на дълго разтояние изразходва основно кислород и диша много. Спринтьора за сметка на тжва почти не диша. На 100 метра правят около 3 вдишвания. Те изразохдват предимно глюкозата. В общи линии енергиите в тялото са глюкозата, кислородът и тоците от нервите.

Че злоупотребата с бяла захар е вредно - ясно, ама да ми дават като алтернатива кафявата! Това винаги много ме е развеселявало... :)

защо пък точно женски задници показвате. Я да видим дебелите тлсти мъжки дирници и отвратителните шкембета на 30 год. мъже.

С дена "малка" подробност! Не мъжете, а жените са еталон/символ за физическа красота и грация, и поради това изискванията за тях са от съвсем друго естество. Един дебел мъж можеш да го прежалиш, но дебела жена!...

От ирландски произход е казал нещко много интересно: "Когато се съгласяват с мен, имам чувството , че не съм прав."...

Отвратително е тлъско,немито мъжко туловище,което има претенции към красиви жени.Много е нагло!

По чисто биологични причини, заложени в гените, изискванията към външния вид на жените са по-големи. Докато спермата на един 50 годишен мъжки екземпляр продължава да е достатъчно качествена, една 50 годишна жена не е в оптимална детеродна възраст. Здравето на жената е много по-важно за плода отколкото здравето на мъжа. Мъжете (несъзнателно, просто гените им го внушават) търсят жени в оптимална детеродна възраст и добро здраве, добре изглеждащи гърди, и т.н. След като здравето и възрастта на мъжа (сравнени с тези на жената) имат по-малко значение за здравето на плода, жените съответно се ориентират към мъжете с по-голям портфейл, мъжете с позиция в обществото, тоест към успешните мъже и техните гени. (които успешни гени те несъзнателно имат нужда да бъдат предадени на децата им). Тъкмо за това един мъж би харесал млада и красива, но също така бедна и мързелива жена, докато една жена не би избрала един красив, безработен мързеливец. Това какво харесва един мъж в една жена и какво харесва една жена в един мъж се диктува основно от гените. Един елен или котарак не би намерил човешките жени за "красиви" и "привлекателни". Само човешките мъже биха ги възприели като такива.

Защото, жените трябва да имат стил и класа и да не са евтини куклички или дебели моржове, като тези от снимката :) Пищите защо мъжете не са, както бяха в миналото е какъв стимул да имаме, като сте толкова отвратително дебели?

Не знам дали да ви го казвам тъпи, грозни и прости но иначе рискувам да няма с кой да си говорим. То и без това патакламата вече е наблизо. Та това което не ви го казват е че захарта и сладкишите вече ги правят с аспартам който на всичкото отгоре е и канцерогенен. Но това вече си е ваш проблем.

Е проблем! Сладкишите, които се продават са основно с некачествен маргарин. Добавете към това и гтазираните напитки и после се чудим защо децата са от малки с болестки, преди непознати за възрастта им.

"включване във всекидневното меню на плодове и зеленчуци." Само, че точно в тези храни има високо съдържание на оксалати. Оксалатите се отделят в черния дроб и се натрупват в бъбреците, където се образуват камъни. Повечето бъбречни камъни са оксалатни. Лично аз за изминалата 2013 година изпиках 4 броя от тези павета. Така, че каквото и да ядеш, както и да го ядеш все си има вреди. Захарта е вредна, но не може да я изключиш изцяло.

Печелиш наградата за глупост на седмицата

За всички негодуващи - ако захарта, кафето и цигарите ви осмислят живота, е крайно време да го промените из основи.

... нещо умно да кажат от тези организации. Захарта е много вредна това е ясно. А не само да разправят колко вредно било слънцето, докато в действителност именно то и образуването на витамин Д предпазват от рак, а не обратното. Като цяло целта на тези организации е само да разболяват хората още повече пълнейки джобовете на фармацевтичните гиганти и лекарите надолу по веригата, чрез приема на вредни лекарства и ваксини, по време на раздуханите по медиите грипни пандемии. Относно естествената захар - логично е да се предположи, че е доста по-безвредна от синтетичната.

Братя, не вярвайте на тези измислени доктори от СЗО! Медът и пчелните продукти са здравословната храна за всяко живо същество!Хилядолетната човешка история го доказва,и умните държави също с изследванията си.Беден и болен народ лесно се манипулира!!!!

минете на хапчета само те не са вредни

Всеки втори българин яде всеки ден.Това е ужасно и не се връзва със съвременните желания на СЕ. Строго се препоръчва намаляване на този порок максимум до веднъж седмично и то в ограничени количества

И никакъв секс,естесвено!

Ама разбирасе. То секса си е ебаси хамалогията

Стига ЗАБРАНИ! Забраниха Пушенето, Пиенето, сега ЗАХАРТА утре СЕКСА в други ден Водата и въздуха!!! АБЕ Вие ЛУДИ ли сте, всеки сам може да прецени какво иска и колко го иска.Който не го харесва да го ДУХА.

ЖЕНИ ,ПОГЛЕДНЕТЕ СЕ В ОГЛЕДАЛОТО КАК ИЗГЛЕЖДАТЕ В ЗАДНИЦИТЕ.ОГРОМНИТР ВИ ЗАДНИЦИ СЕ ДЪЛЖЪТ НА МЪРЗЕЛА ВИ ДА СПОРТУВАТЕ И ДА ЯДЕТЕ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО.МЪЖЕ,ПОГЛЕДНЕТЕ СИ ШКЕМБЕТАТА И ПОМИСЛЕТЕ КОЯ ХУБАВА ЖЕНА БИ ИМАЛА ЖЕЛАНИЕ ДА БЪДЕ С ВАС.СПАСЕНИЕТО Е СПОРТ НАИ ВЕЧЕ ТИЧАНЕ И МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА ИСТИНСКА ХРАНА.А НЕ САЛАМИ,КАИМИ,МЕСО И ПИЛЕТА.

явно от хранене грам не разбираш. решението е нв-вмх.

Ама можеше и по-деликатно......

ама ако мозъка му беше поне птичи.

от секс не ми остава време за спорт.

Богатите да минат от ракия на шотланско уиски /но не това от Столипиново/, а бедните - продукт на демокрацията - повече чист въздух и разходки на гладно.

И да заместим захрта с подсладители. Не ми се коментира просто...

На голям тезгях се работи по-добре!

Някой да ми каже защо кафявата захар е по-скъпа от рафинираната? Не че нямам отговор, ама искам и други мнения...

Няма логика кафявата захар и пълнозърнестото брашно да са по-скъпи от белите им варианти, защото бялото е крайният продъкт и би трябвало да е и по-скъп. НО откакто стана ясно, че кафявата захар е по-здравословна, стана и по-скъпа.

Тъй, де. Ама ако кафявата захар е просто отделена от конвейра някъде преди да се рафинира...Ами ако е ментосана с нещо кафяво, тогава се оцветява от бяла на кафява и естествено е по-скъпа, де. То и нафтата (дизела) се отбива някъде по средата на крекинга, ама това ни и пречи да е на цената на бензина... Има и друго подобно продуктче - типовият или смесен хляб, тъмни на цвят - дали цветът е от не-бяло брашно или на бялото му добавят кафе и му слагат съответния етикет.....то едно да е, с мед да го намажеш, а то - мъка, мъка...

Не знаех, че е по-скъпа. Същото е със слънчогледа и олиото. Може би това е признание, че рафинирането е гаднярски процес? Кажи, ако обичаш твоето обяснение:)

С теб съм. Ама и на мен не ми е ясно защо дизелът е по скъп от бензина в България. p.s. Не съм химик нито икономист.

При комунизма беше ПО-ЕВТИН ОТ БЕНЗИНА. ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТА ВСИЧКО ЗА "ЧОВЕКА-ОЛИГАРХ", Е ТЕ ЗА ТОВА Е ПО-СКЪП. Търси се надуват му цената, не се търси не го произвеждат нито го внасят - ВЪПРОС НА ДАЛАВЕРА.

Заради срока на годност и мащаба на производство

С всеки българин се злоупотребява, като му се предоставя храна 101 качество

Кафявата захар е търкала доковете:)

Аз захарта само на ракия я пия, кога захарноста на гроздето е малка.

нестабилизирано вино!!!

абе друго си е да яхнеш един дебел гъз, а не две кръстосани щеки.

И аз тъй викам, ама то нешните скакалци не ства да ги сбереш 3в1. Не става, майка му стара. А дорде го отгледаш на гъс, то ти мине меракот. А като ти падне и мандалото - отиде, че се не виде.

И без друго животът ни е черен и горчив, поне да измрем подсладени. И второ, питате ли я захарната мафия от Сев. Б-я какво ще прави и как ще реагира, ако спрем да й купуваме отровата?

защо от сев. бг ?в пловдив и бургас няма ли зах. заводи?

Ако искате тези голи приказки да са реалност, а не 'д'журналистически пълнеж - вкарайте го като закон. А как става това ли - ами напишете до парламентарната комисия по здравеопаване, да внесе иск за гигантско мито/налог върху храните със захар и прозводителите сами ще спрат. Това комбибирано с ТОТАЛНА ЗАБРАНА ЗА ПОДСЛАДИТЕЛИ=ОТРОВИ ще ви завърши картината. Другото е поредно бръщолевене, че някой иска да опази някого. Който иска да се пази сам, знае как. Ако не знае - мре. Другите да си правят извода.

Наскоро, след сериозни проблеми с кръвното, спрях цигарите, месото и кафето, а алкохола е на минимум - веднъж на месец бира или червено вино. Сутрин пия чай, но без да слагам захар. За подслаждане - само плодове. Никакви шоколади или вафли.

баси! ако си спрял и жените - по добре бегай към орландовци!

При такава консумация какви жени, какви пет лева.

Крила на гърба поникнаха ли ти?

много верно и точно. българина копае със зъби гроба си.

Не употребявайте захар, а аспартам. Така по-лесно ще станете клиенти на бялата мафия и ще получите бърза старческа деменция. Успех!!!

Вярно е. По последни данни от Интернетаспартамът води до поява на болестта на Алцхаймер.

средностатистическия българин трябва да ограничи приема на алкохол.от където тлъстее от много голям прием на калории,а не от захарта. 2ма от 3ма приемат алкохол всяка вечер.

ти нещо си в грешка и объркваш хората...това с ракийката го правим 19 от 20 и кое точно му е лошото ?

Ти до сега да си видял дебел ракиджия? Виж дебел бираджия - да!!!

Не захарта е причина за наднорменото тегло, а стресът, отровите във въздуха и водата, хормоните в месото, пестицидите и обездвижването. Стига лицемерие! Всеки подследител е в мнного пъти по-вреден от захарта.

Медът някакси мога да го преглътна, но съвета да заменим захарта с "кафява захар и подсладители" е безумен!

Кафява захар - ама това е боядисана бяла!Подсладители - Аспартам?

че това на снимката са хамерикански задници.

"тотално ограничаване приема на захар" Всяка крайност е вредна!

A защо нищо не пишете за "полезния за сърцето" маргарин? Защо допускате тези измамни реклами! Няма ли кой да защити българския консуматор?

ти къде живееш? На тази планета, който плаща, той поръчва музиката ( също и рекламата)

А твоите и нашите деца лапат от тез лайна, дето сме съгласни да ни ги навират в душите!

Аз знам къде живея, но искам и тези, които живеят около мен да разберат как ни тровят!!!

прав си за маргарина. Няма по-вредна мазнина от него, дори и спрямо палмово масло или свинска мас, а по рекламите го описват като ''полезен за сърцето'' . WTF ??

Вярно е, че захарта е най-разпространеният наркотик! Гледах научно-популярно филмче, изследват бебета от най-ранна възраст - оказа се, че още като им се дава подсладена водичка и разните изкуствени млека, съдържащи захар, те свикват да свързват удоволствието със сладкия вкус (в мозъчето се случва тоз сакатлък, няма спасение!) - и после все повече го искат, а майките им дават сладко, щото така е най-лесно, вместо да успокоиш детето и да му обърнеш внимание ... и става една... Диабет в средното училище - това е страшно! Има и решения, но сам човек трябва да се заинтересува, да си намери информация, да се захване сериозно ... тогава се оправя, наистина - от собствен опит знам! Само първата седмица е тежко, после се свиква! )))

Не е сладко само адаптираното мляко, а и кърмата. Това се дължи на факта, че лактозата е със сладък вкус.

то цялата нация е такава - днешните младежи приличат на бройлери, 12 клас 190 и 120 кг. само от химията във фитнеса ! С нея целта е да приличат на 'яките батки' от Несебър и ТИМаджии, да се перчат по дискотеките. А момичетата са хубави горе долу до първи курс студентки, после нощния живот, яденето на дюнери и в стола оказват пагубно влияние.. гъза става като на 40 годишна рускиня !

Шибай Стойчо, дъно няма! Егати кефа! Яка, широка - само за блъскане!

Статистиката да не ми сравнява какво е било рпеди век, а да сравни с преди 50/30/20 години. Да сподели статистиката и колко се е увеличила през последните 30 години консумацията на натриев бензоат, мононатрие глутамата, аспартам и още пет или шест Е-та.

Поправка: "мононетре глутамата" = мононатриев глутамат

"тотално ограничаване приема на захар и нейното заместване с други продукти - мед, кафява захар, подсладители". Ами точно медът и кафявата захар съдържат огромно процентно съдържание на глюкоза (освен фруктоза). За диабетици, хора в преддиабетно състояние както и такива които се стремят да намалят риска от развиване на диабет е абсолютно противопоказно да консумират такива продукти. Остават само подсладителите, или в краен случай - чиста фруктоза или продукти със стевия например.

Като почнат с бабешките приказки и се забравят понякога. Айде да се намали захарта сигурно трябва, това е ясно. Просто по-малка част от калориите трябва да идват от фруктоза, да кажем, че някой е премерил и видял защо и как. Ама да я замести човек с мед и кафява захар... такава смешка. С какво става различна фруктозата в тия, да не премериха, че едната била ляво а другата дясновъртяща или нещо такова, ако бяха да бяха го казали.

Имат различен гликемичен индекс и съответна инсулинова реакция - това е сериозната положителна разлика при замяната на рафинираната бяла захар

Разликата в гликемичния индекс е малка и случая дори няма значение. И при бялата и при кафявата, и при меда индексът е достатъчно висок. Разликата е, че при едните има и някакви минерали и витамини. А фруктозата, за разлика от глюкозата, не натоварва панкреаса, а черния дроб и се разгражда като алкохола, само че с не толкова остра реакция и действа като бавна отрова, когато се прекалява.

И с по-малко пари може да се яде здравословно. Продукти като леща, грах, червено цвекло, моркови, ябълки, мед, купен директно от пчелар, люти чушки, отгледани в саксийка на прозореца са много храни.

А КАЙМА ОТ РОГА И КОПИТА ДА КОНСУМИРАМЕ ЛИ.

Брате кой ти слага такива благинки в каймата. Само соя костно брашно и набухватели

сладкото от смокини е супер. Щом говориш за Созопол - там на улицата се продава от зелени смокини. То има само един проблем - толкова е апетитно, че наистина не можеш да се ограничиш с три лъжички и чаша вода, както е редно.

Може ли някой да обясни каква е разликата между бялата и кафявата захар? Нали кафявата захар е суровината от която се произвежда бялата, чрез пречистване? Пак печалбарски писания! Въпрос на цени...

за съжаление, често разликата е само в добавения кафяв цвят. Истинската кафява захар би трябвало да е по-евтина (!!!!) от бялата.

Разликата е в рафинирането и съответно в хранителните вещества. Но не съм се задълбочавал по въпроса. Много е възможно и двете да водят до същите проблеми.

Хранителните вещества са едни й същи.

Няма разлика в калорийната стойност и гликемичния индекс - дали е бяла или кафява (бивша бяла, оцветена с разни глупости) - няма значение в този контекст. Иначе разликата е в рекламата и по-високата цена на кафявата, която би трябвало да е всъщност много по-ниска и не във вид на кубчета и пясъци, а на кристали - ако беше истинска ... Обаче не е.

Същото както и с пълнозърнестото брашно. Трябва да е много по-евтино от бялото, но уви, при нас всичко е изопачено и затова е на двойно-тройно по-високи цени.

Възможно е да има боядисана вероятно, но не всяка марка и от всеки производител/вносител. Остави сега сладкото и бабичките, точно те са проблема, да знаеш. Я се огледай в Кауфланд и щанда с вафлички и шоколадчета.

Да не кажете после ,че не са ни предупредили!

Братя , не купувайте ! Не яжте-е-е-е ...!!!Майтап , истината е следната намалете рънътъ ! "Дозата прави отровата ! " Аз ядях по 5 пъти на ден е бчх само 105 килограма , при ръст 180 см .Сега съм 75 кг ,но ям само веднъж на ден една нормална порция храна и не изпитвам глад при това . И на ден ходя по 7- 8 часа пеш ,такава ми е работата...

"От истинска храна има бързо засищане с малко количество." Ще попитам следващия път в магазина дали продават от "истинската храна".

Стига да нямате лекарска възбрана, диабет и тнт, яжте каквото ви харесва Движение, движение му е мамата! Аз примерно, много обичам еклери с шоколадова глазура, и на моменти прекалявам с тях, обаче от казармата съм мръднал едно 3-4 кила само- и то посока надолу Няма как да напълнея, колкото и да изям, женица засипе ли ме с глупости почвам да хабя по 10000 калории в секунда от нерви Общо взето, либералните семейни мъже , женени за дами с мащабни идеи като моята, не пълнеят

Искаш да кажеш ,че женати е далечен родственик на Наполеон ?

По широкомащабност и размах на идеите, по скоро е дамски вариант на Нерон, с привкус на Кисинджър и щипка Джорж Буш Джуниър

Голем си пич! А дано се понасяте 5-6-100 години :) Яко копеле си! :)

Кой ДЕБИЛ сложи тази ГЛУПОСТ в топ4 на новините? То за розовата секция не става...

Дебил май е този, който не осъзнава какво се случва по отношение на хранителните ни навици и двигателния режим.

Важното е да не се пуши! Иначе, може да набивате захар и заместителите, хляб с подобрители, месо с хормони, зеленчуци расли без почва, да дишате плахоляци колкото си искате. Така няма да хванете рак на белите дробове. Всички останали болести, които ще хванете заради вредните храни са нужни и полезни за ... фармацефтичната индустрия.

Ти нали си застрахован, защото пушиш. Може редовно да пресичаш и на червено, за да докажеш, че е мит птп-то.

Откакто ни нападна "демокрацията" изобщо не ме е страх от смъртта и затова си ям всичко.Затова и толкова я обичам.

a преди 89-та колко хубаво беше, особено на манифестацията с радиоактивния дъжд, всичко това организирано от КГБ и ДС (скритата информация за Чернобил) .. Както и на студентските бригади с ДДТ ..ех ..какви времена бяха ..