Не е ясно какви химикали са убили работниците в Пещера

31-годишният Мустафа Касъбов и 34-годишният Атанас Величков са двамата загинали работници при инцидента в завод "Биовет" в Пещера вчера.

Обратно в новината

Коментари - Не е ясно какви химикали са убили работниците в Пещера | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какви предпазни мерки трябвало да има, кой бил виновен, кой носил отговорност... Всичко това няма да върне починалите момчета. Нека почиват в мир и да помислим как можем да помогнем на техните близки!

Няма начин да не се знае ,какви остатъчни вещества има в един химически реактор. При конструирането на реакторите е заложен процесът и отпадъчния химически продукт.Дали е газ или течно вещество -съдържанието се знае и е придвидимо! Замерването за допустимо съдържание на базата на предвидимия отпадък се прави с точните средства. Рискът за човешкото здраве и живот зависи единствено от данните на измервателната апаратура. Обезопасяването на химическите реактори се извършва също с технологии за неутрализация на рисковият химически отпадък. Рисковият химически отпадък може да бъде -с риск за възпламеняване и експлозия,в едно с това да уврежда дихателните пътища до несъвместимост с човешкият живот! Може да бъде силно биологически агресивен и да изгаря човешката кожа заедно с това и да уврежда диателните пътища. Може да бъде невропаралитичен газ или вещество,абсолютно вредно за човешката жизнена дейност. Защита при различните химически вещества е различна и технологиите за обезопасяване също са различни.

Хайде, бе! Кого лъже изпълнителният директор. Били с противогази... Ако беше така, това нямаше да се случи.

Противогазът не може да те спаси в атмосфера на азот, защото просто няма кислород. Да се накажат двамата самонадеяни глупака, които са го предложили да се използва в сборници за подсушаване

Ангел Желязков лъже. Не може да си с противогаз и да умреш. Да ги приказва на баба ми. Много добре се знае какво има в цистерната и какъв дихател трябва. Противогаз се ползва в аварийни и чрезвичайни случаи. За работа се чисти. Още повече, че преди да влезе работника в цистерната трябва анализ на средата, доказване на чистотата на въздуха и чак тогава да започне. Всичко трябва да се документира по GMP правилата. Колкото да смърта им, ясно, тежък оттровен газ. Ако са слезнали с противогаза на врата и докато се усетят и край.

Това че сте научили една абревиатура никак не ви спира, да пишете глупости! Напълно възможно е да умреш, макар и с противогаз, ако във въздуха няма достатъчно кислород. В България има производител на противогази, отворете сайта им, вижте спецификацията на ВСИЧКИ модели, дори и тези, които се предлагат за армията. Няма противогаз, който да може да те защити, ако във въздуха не се съдържат поне 17% кислород. Да не говорим, че и останалите 83% не могат да са само от отрови... И въобще, в затворени съдове по принцип се влиза само с изолиращ противогаз, това е нещо подобно на водолазен апарат, въздуха за дишане си го носиш, а не филтрираш наличния.

Защо олигофрена писал статията не посочва кой е собственика. Това идиотска некадърност ли е или одупен слугинаж към олигарха???

От кога на противопрашните маски им казват противогази?

корупцията убива, но на никои не му дреме, слуги много

ех кире кирееееееееее-гледай ам фетбола -тия ги плащай и.забрави!ще дойдат други!

Жестока трагедия! Дано виновният няма пари да плати корупционния хонорар за да отърве кожата. Горките дечица и горката бременна. Голяма трагедия.

Наистина голяма трагедия! Тя започва от червени, сини и бембени, които са леви, десни, център, но всички в служба на капиталистите, а не на техните работници! Няма нито една работническа партия, която да се грижи за правата и свободите на трудещите се в България пролетарии!

що бе нали милионерите от БСП са раб-селска партия с диктатура на пролетариата

Има цели два смъртни случая! ДАНС загражда завода пиле да не може да прехвръкне, влиза вътре, залава собственици, директори, ръководители на цехове и технолози. Провесва ги с главата надолу от покрива. На който му се ороси мозъка и се сети с какви материали работят и какви са възможните реакции се вкарва вътре и започва да пише. Другите висят надолу с главата до оросяване на мозъците. Случайно получилите инсулт се погребват без почести. Така щеше да бъде, ако България беше държава.

да ма гледайте в ШЛ кво праим...

Или влизаш вътре с надеждата да останеш жив и да вземеш някой лев, или оставаш гладен и се самоубиваш!

По данни от пресата,в този съд е имало някакъв ензимен препарат.Продухали са съда с Азот-това се прави,ако остатъчното съдържание на съда е някакъв горим или взривоопасен газ, за да се неутрализира и извършат огневи работи(заварки,рязане),тъй като Азотът е инетртен газ и не поддържа горенето.Да но,Азотът измества Кислорода от въздуха-нормалното съдържание на кислород във въздуха,за да диша човек е 19-23%.Ако работниците са били с филтриращи маски или противогази(армейски тип), а не с ИЗОЛИРАЩИ противогази,то те просто са се задушили от липса на кислород!В белите държави такива работи се извършват след специално разрешение,обучение и инструктаж на участниците,замерване на концентрацията на Кислород и други газове,това пространство се нарича "ограничено",никога не влиза само 1 човек,навън има наблюдател,който в НИКАКЪВ случай НЕ извършва спасителни операции,защото ще стане жертва.Определя се спасителна група,оборудвана със всичко необходимо за спасителни операции и ОБУЧЕНА.Ако предприятието не разполага с такава,то вика Пожарната,ама се заплаща. С "Трудова медицина" в БГ се занимават неквалифицирани офисни люде,които поодготвят само едни папки с безполезни документи и получават хонорари от поръчителите.Купища бумаги,ама на практика-нищо!!!Е,това е резултатът!

Не знам експерт ли сте, какъв сте,може и да сте отговорник ЗБУТ, но мнението Ви по въпроса е експертно!

Абсолютно!!!

Ако са продухали с азот, азотните оксиди са ги убили. При заваряване, поради високата температура, настъпва йонизация на някои газове от въздуха. Кислородът се превръща в озон, а азотът - в азотни оксиди. При голямата концентрация на азот в помещението, азотните оксиди са били достатъчни да предизвикат респираторни проблеми. Те са били с противогази, вероятно граждански, а не промишлени. Задушили са се поради липсата на достатъчно кислород.

следва продухване с въздух, с определен мин. дебит ( има норматив)! Не може да се влиза веднага след продухване с N2! Правят се тестове за кислород и ЧАК ТОГАВА АКО O2 Е НАД 19%- може да се влезе! не веднага след азота! CSE и PTW са двете неща които се прилагат в случай, като този.

Нали и аз това думам!Aма кой в БГ ти е чул за PTW (Permit to Work)?!"Трудова медицина",може би ?! :)

FuckTheEU

Сега забелязах, че пише че са били с противогази. Или откровенно лъжат, или противогазите са били дефектни.

Филтриращите противогази, когато няма кислород са безполезни и само отбиване на номера. В такива случаи се използват изолиращи противогази със собствен източник на въздух или подаване на чист въздух отвън, нещо подобно като при водолазите.

Кислородни апарати...

Нормално за завод на Кирил Домусчиев, по прякор Киро Гела. Сега ще се окаже че няма и задължителна Трудова злополука, но иначе тва предписания и т.н всичко си му е наред нали...

Занижена контролна дейност от страна на инспекторите на инспекция по-труда, да не кажа формална превенция от тяхна страна, тъй като работодателя ще се"оправи с тия от горе", а загиналите - ще са виновни! Трайна практика на мафията" Главна Инспеккция по труда"!!!

По всяка вероятност на дъното на цистерната е имало газ по-тежък от въздуха. Без да имам конкретни данни допускам наличие на въглероден диоксид-неотровен газ но спира дишането поради недостиг на кислород .Не мога да разбера дали има разрешение за огневи работи и има ли направен анализ на риска. Щом са загинали хора, има допуснато нарушение и лице което го я допуснало. Дано накрая не изкарат виновни загиналите работници, което е най лесното .Бог да прости греховете им и да са отишли на по-добро място

Аз имах честта да познавам единият от двамата загинали работника. За последно се видях ме през лятото на 2016 година. Говорейки за работата си в Биовет, той сподели че противогазите с които разполагат, не вършат никаква работа и са цитирам: "по-скоро за красота отколкото за безопасност". И че се моли да не се случи инцидент. Казал е на началниците си, но никой не му е обърнал внимание. Знейки това, той е влязъл с един от тези противогази, в силоса за да помогне на колегата си. Двама човека загинаха защото завода не може осигури нормални и безопасни условия за работа на работниците си. Така е в България. Едни си плащат за да няма проблеми при проверки от страна на органите, други носят последствията. Нека почиват в мир и съболезнования на близките им.

То в повечето заводи и фабрики където трябва да има защитни средства всичко е театър ( дори и в Арсенал на пресите за взривове щитовете не работят ). Чиновниците си прибират комисионните и не закачат " ключовите" инвеститори . Да не говорим за РИОС при които се подправят данните за замърсеност на въздуха, водата и почвата ( ако въобще се изследват) !!

Моите съболезнования! Бог да ги прости!

Съболезнования. Подозирам, че заплатите са малки, но не можеха ли да си купят по един действащ противогаз, за живот става въпрос.

"В России в прошлом году, по информации Рострудинспекции, произошло 150 000 несчастных случаев на рабочем месте - из них 5 900 со смертельным исходом Несчастные случаи не происходят сами по себе - у них есть причины. Эти причины должны быть устранены. Ради спасения жизней. Это очень сложная задача. И мы не должны соглашаться с тем, что несчастные случаи и профессиональные заболевания просто сопутствуют работе. Эти люди не просто статистические данные; это чьи-то мужья и жены, чья-то дочь или сын, чей-то дедушка Они заслуживают нашей памяти. Не только в День Памяти, но и в нашей ежедневной работе по созданию безопасных условий труда. "

"28 апреля 2002, в Международный День Памяти Трудящихся, мы чтим память мужчин и женщин погибших или получивших травмы, находясь на рабочем месте. Мужчины и женщины, которые уже больше никогда не вернутся домой с работы - информация о такого рода несчастьях стала уже вполне обыденной и не попадает на первые полосы газет. По подсчетам МОТ каждый год 1,2 миллиона человек погибают от несчастных случаев на работе. Более 3, 000 человек умирает ежедневно. Это эквивалент трагедии 11 сентября в Международном Торговом Центре, который повторяется изо дня в день. И количество несчастных случаев на производстве увеличивается. По оценкам МОТ это число составляет 250 миллионов в год. Профессиональные заболевания поражают еще примерно 160 миллионов человек."

За такова предприятие газ анализатора и газоспасителен екип с изолиращи противогази са задължителни. Да ама са скъпи а човешкият живот евтин. Дали имат процедура за подготовка на съда за работа и дали са чували за такова нещо като вентилатор и продухване. Дори да е бил абсолютно чист съда заради процеса на заваряване е било необходимо продухване или маска с подаване на чист въздух. Да ама те също са скъпи за някой който няма да си плати за убийството на двама работника.

Работил съм в най-голямата машиностроителна компания в Европа. Бях на обучение в Брюксел, където ни учеха как да мислим стратегически. За 6 седмици научих повече от това, което бих научил в България за цял живот като инженер. Уви, разболях се тежко поради постоянно отворените прозорци в компанията по време на работа - лепна ме някаква невралгия и няма отърване от нея. Сега по цял ден си стоя у дома и си мисля за времето, когато бях що-годе здрав и можех поне да работя това, което съм учил. Нека ви кажа какво е убило тия млади хора и кой е виновен. Убила ги е алчността на капиталистите, на които робуват! За ремонта на такива съоръжения трябва да се използва универсален газоанализатор - да се провери какви газове има вътре ПРЕДИ да влязат да ремонтират. Той струва бая пари за нашите стандарти, защото е дигитален уред, с много приспособления и калибровъчни бутилки с газови смеси, а също така трябват и умения за работа с този уред. Ако бяха проверили какви газове има в този силоз, сигурно щяха да установят, че има някакви тежки газове вътре, например хлорът е 2.5 пъти по-тежък от въздуха. Трябвало е после да направят водна баня, да изгонят тежките газове. За 1 т. хлор трябват 500 т. вода, представете си. Не вярвам да накажат виновниците, които карат работниците да работят без елементарни охранителни средства на техния живот, за да има големи заплати за шапката идиоти, които има всяко едно предприятие на наша земя и на които дават големи пари да си затваря очите за вършещите се там ДЕНОНОЩНО престъпления.

Никой вече не използва тези остарели методи с водната бяна. Ти в кой век живееш? Кой ще ти прави такива ЧУДОВИЩНИ разхищения на вода?! В момента помещенията или се прогарят или се продухват с Азот... Инженер от 19-ти век!

През 19 век, ако има съмнение за газ са пускали клетка с канарчета или мишки. Ако оживеят влиза негъра. Няма да се учудя ако стигнем пак до там.

Давам пример как се неутрализира хлор. С азот няма да стане - хлорът е опасен газ и може да изтрепе цял завод, ако не го неутрализират с вода, а го издухат нанякъде. С хлор е извършена първата химическа атака през 1915 г. на Западния фронт - Германия избива и тежко инвалидизира със 180 т. хлор 15 000 френски войници в окопите /хлорът е тежък газ и не се изпарява/. Има си процедури кое как се неутрализира!

За това което казваш са необходими познания. Аз говоря за нещо по-просто - не може да работиш с Огин в затворено помещение, в което МОЖЕ да има нещо запалително и НИКАКЪВ ПРОТИВОГАЗ няма да те спаси в помещение, в което МОЖЕ ДА НЯМА ВЪЗДУХ.

А как изобщо съответната фирма е законна, след като не се знае с какви химикали работи ?

Има разлика между химикали, с които работиш, вещества, които се получават и междинните продукти, които може да са се получили. Преди много години в Севезо (Италия) и преди не чак толкова много години в Ален Мак в Пловдив се получиха тежки инциденти (пожар), с много пострадали и се оказа, че междинен продукт в парфюмерийната промишленост е не друго, а ФОСГЕН!!! Точно по тази причина има стандартни правила за безопасност, обучение на екипи, специални инструктажи и пр. за да се минимизира този риск. Огромната маса трудови злополуки се получават по време на аварийно-ремонтни дейности, а не в трудовия процес.

тия не познават ли газ анализатора?

FuckTheEU

Единствените анализатори са разните лижещи аналите на политици и олигарси "разследващи комисии" и за съжаление медиите, които са меко казано импотентни.

Важното е, че Моци е добре.

Не само без опит, но и без образование и най-учудващо без средноразвит интелект. Като че ли някой нарочно подбира тъпанари за началници.

d4

не се знае какви са химикалите.... сигурно таблицата на Менделеев е от 1 милион елемента. тогава не се знае и от какво правят лекарствата в Биовет. идиоти! жалко за жертвите и още по жалко за семействата им.

навсякъде в тази държава, всичко е през гъз!

Домус чиев няма нищо общо с това!

И ако ви прави впечатление единият е влязъл ДА ЗАВАРИ нещо в малко, затворено пространство, в което е имало химически вещества. Това просто е глупост, несъвместима със живота.

Ако в цистерната не е имало кислород (а е изместен от по-тежък газ) никакъв противогаз не те оправя, а кислороден апарат.

не СЛЕД, а ПРЕДИ злополуките трябва да се правят проверки. ПРЕВЕНЦИЯ е думата, която ще ни помогне

Няма нужда да разследвате.Не знаете ли кои са химикалите сега ще ви ги кажа:неспазване на всякакви правила,назначаване на хора некомпитентни поради липса на други,ниско заплащане,претоварване на хората за джипове,имение,вили,екскурзии,въобще неглежиране на всичко което касае работника.

Общо взето съм съгласен за незнанието и глупостта. Но да си обучиш хората на основните правила за безопасност не е скъпо мероприятие. Просто българинът НЕ ЖЕЛАЕ ДА СПАЗВА ПРАВИЛА. Представата му за демокрация е да прави каквото си иска. Тук са нарушени поне три правила за безопасност. Ако не се бяха задушили щяха да се взривят.

за спазване на правилата?! Да ви цетирам ли Кодекса ( чл 127) и/или др нормативни документи?! РАБОТОДАТЕЛЯТ- той е отговорен!!!

Отровни, какви. Въпросът не е какви химикали, а защо се е случило.

"Хлорът е силно отровен газ, с характерна остра, задушаваща миризма, негорим е и има жълто-зелен цвят. Разтворим е във вода. Бързо се изпарява и образува жълтозелен облак, който се движи близо до земната повърхност и се събира в ниските места и тунели. За ограничаване на замърсяването с хлор, мястото на теча се залива с вода, варно мляко, амонячна вода и се създават водни завеси, които намаляват разпространението на изпаренията. Предизвиква силно раздразнение на дихателните пътища, мъчителна кашлица, болки в гърдите, парене и сълзене в очите, при съприкосновение предизвиква изгаряния по кожата. При високи концентрации може да причини оток на белите дробове и смърт."

нали уж били с противо гази ? с какwа концентрация трябва да е тоз хлор? аз си мисля бензенче а у

Противогазът ще осигури ли кислород ако в цистерната няма такъв?

БИО и ХИМИЧЕСКИ ВЕЩЕСТВА не са ли две противоположности?

Я па тоя! не е чувал за биохимия или още наречена органична химия!

А иначе " ЛУДОГОРСКИЯ РАБОТОДАТЕЛ" от партийно куфарен тип, е много против увеличаването на МРЗ