Двамата мъже са работили в предприятието от 7 години и са били на постоянни трудови договори, съобщи "24 часа".

Инцидентът стана вчера около 14 часа, докато Касъбов и Величков почиствали инсталация за химически синтез в завода. 31-годишният Мустафа, който е заварчик, трябвало да ремонтира част от съоръжението, а 34-годишният старши оператор Атанас да наблюдава работата му. В огромната цистерна се произвежда химическата суровина, необходима за производството на ветеринарни препарати.

В цистерната първи влиза Мустафа Касъбов, но му прилошало, затова Атанас Величков влязъл, за да му помогне. Трети работник е наблюдавал действията на колегите си. Именно той видял как двамата припадат на дъното на цистерната и извикал помощ.

Касъбов и Величков са извадени по най-бързия начин и дълго реанимирани, но безуспешно.

Патолози и токсиколози ще изясняват точната причина за смъртта им в рамките на назначената съдебно-медицинска експертиза. От дружеството не съобщават какви химически вещества са били преработвани в цистерната, но изпълнителният директор на завода Ангел Желязков заяви, че и двамата работници са били с противогази.

Единият от загиналите е баща на три деца, а съпругата на другия е бременна.

Окръжната прокуратура в Пазарджик е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност.

Предвиденото в Наказателния кодекс наказание за това престъпление е от 1 до 6 години затвор.