Защо Югоизточна Европа е силно застрашена от земетресения

Проф. Фредерик Тилман от германския Център за геоизследвания пред "Дойче Веле"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Предизборно ви обещаваме, че нашият лизер ББ през следващият мандат ще подпира и тектноските плочи, за да не стават силни земетресения на Балканския полуостров.

Той да не е Чък Норис да крепи целия Балкански полуостров? Само за България иде реч в обещанията... И за пътя на Турски поток, че да не стане някой сакатлък...

ЗАЩО ЗАБРАВЯТЕ, ДАМИ И ГОСПОДА, ЧЕ КРИЗАТА С БОКЛУКА ПРЕЗ 2009, Я ПРЕДИЗВИКАХТЕ ВИЕ, ЗАЩОТО НЯКОЛКО МЕСЕЦА НЕ ПЛАЩАХТЕ НА ПОЧИСТВАЩИТЕ ФИРМИ ЗА ИЗВЪРШЕНИТЕ ОТ ТЯХ УСЛУГИ. ТОВА ПРЕДИЗВИКА РАБОТЕЩИТЕ ТАМ ДА ИЗЛЯЗАТ НА СТАЧКА И ФИРМИТЕ ДА СПРАТ ДА ИЗВЪРШВАТ ДЕЙНОСТТА. СПРЕТЕ С ПРЕДИЗБОРНИ ЛЪЖИ. ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА.

Много боклук на едно място може да предизвика земетресение.

Само предизборни... После пластовете се наместват и БСП кротко плаче в ъгъла, като обяснява на електората, че пак някой друг им е ср@л в гащите...

През България не минава разделение на тектонични плочи. Такива има по Гърция и Турция. За другите не помня. Най-опасно е там където се забиват една под друга. Скалата на Рихтер бе по някакъв десетичен логаритъм и всяка следваща единица е май 10 пъти по-силно земетресение. Споменаваното в Албания 5.6 се води средно и имало около 800 такива на година по света или по 2-3 на ден. Подобно по сила земетресение от 5.6 е имало преди час-два в Средиземно море до Гърция на югозапад. В Атлантическият океан пък пластовете се раздалечават. Америка се отдалечава от Европа. ;) От другата страна обаче пластовете се забиват, като в западният край на Южна Америка. Най-много е имало в Чили 1960г. - 9.5 по Рихтер или малко под 10 000 пъти по-силно от това в Албания. Покрай някакво земетресение в Тихият океан се бе издигнало островче с около 2 метра.

Не се е появил боко да я ''стабилизира'':)))))) Хайде стига с такива писания забравяйки че сме 2019 година и има много по надежни информации от дв...

Панелките са неустойчиви на земетресения. Справка Свищов и Стражица

Панелките ги броят едва ли не за най-устойчивите на земетресения. Въпросът е как са заварявани помежду си.

По-гъвкави са, та по смисъла на думата "устойчив" в тълковния речник не са по-устойчиви от коравите, но за сметка на това, ще преразпредялт или диспират, както е модерно да се казва сега, енергия по-добре. Въпроса при земетресениято е каква маса на каква височина, какво ускорение ще получи. Та коравите сгради ще получат по-голямо ускорение, но коравината им ще се противпостави на преместването, докато по-гъвкавите ще полуичат по-малко ускорение, което ще доведе до по-малко преместване.

3евзек

Сеизимично устойчивото строителство като ЕПК си е баш от най-коравите. По-кораво и от коравите, на които за оцеляване им стигат една корава асансьорна шахта и сравнително разредени корави и тънки колони. Дисипирането на енергия баш в гъвкавите свръзки не е много на добре. Но за щастие свръзките са големи.

се срути не защото е панелна сграда, а някой умник беше качил сутерена на колонада, която се прекърши !

Кои от всичките 30 вида панелки? Предназначените за сеизимични зони или другите? Основните разрушения В Стражица са ниско строителство или казнао по друг начин - къщи със съмнителни архитектурни параметри.