По-високи заплати за млади учители от юли

От юли ще се увеличат началните заплати на младите учители, обяви образователният министър проф. Анелия Клисарова, цитирана от Дарик.

Обратно в новината

Коментари - По-високи заплати за млади учители от юли | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Интересно как БСП говори за образование, като те най-напред трябвва а се справят с елементарната етика в партията си, от където тръгват бедите от тази партия. Станипев и цялата кохорта са патологични лъжци. Образованието е вторичен въпрос, когато съществува такава дълбока пропаст в т.нар. лидери (макар да са такива с мошеничество, сега са лидери), понеже лошият модел се разпростира като вирусна зараза. Стигне ли се до такова разрастване на лъжата, това прави нацията безреактивна и умираща. Лъжата е по важност преди незнанието. Тя е най-главният порок. А е в основна и водеща употреба от комунистите. Кка иначе да си оябсним 3 икономически спада от 3 управления до сега?! И при това никаквп признаване на тази виновност, серии от лъжи и демагогия, започващи небивали кражби, взаимно прикривани от тези пошли персони? Образованието се оказва малк дерт при пандемията от политическа лъжа, която се разраства надолу към администрация и местни управления. Ето това е проблемът. ГОЛЕМИЯТ проблем.

До НАШ. Ще помага, но като разбере, че нейната заплата е по-ниска или равна на тази на младия учител, тогава дали ще иска да помага. По тези въпроси трябва да се мисли, преди да се говори.

Vibudhi

Учителя трябва да получава колкото депутата! Така е във Финландия! А в Университетите преподавателите да не взимат повече от Учителите в Началните и Средните училища!Тази професия отново трябва да върне своя авторитет и престиж! Друг е въпроса, колко депутати трябва да има в Парламента и каква трябва да е заплатата им!Ако реалната средна заплата у нас, е около 700лв. а 2/3 от работещите взимат 320лв-340лв = 75% от работещите! Това означава, че 3-ри минимални заплати правят някъде около 960-1000 лв заплата на депутат! Това са стотици милиони левове икономия в хазната! Депутатите би трябвало да създават работни места и да мислят за народа!

До АF и всички останали: Не са необходими само по-високи заплати. Има много дипломирани млади учители, които имат проблем с правописа и материала, който трябва да преподават. Отлични дипломи от ВУЗ, а знания - на посредствено ниво или никакви . Комунистическият начин на разпределение на благата (подаянията) не ми е допадал никога, no трябва да признаем, че окончателния срив на системата дойде по-късно. Причините за това са много и обективният анализ е абсолютно задължителен (подразбира се включването и на периоди преди 1944г.), защото порочният кръг вече се затваря, с последната четвъртина- университетите!!!

Тези млади учители идват и искат аз да им решавам задачите в началния курс, услужливо да им казвам правописа на някои думи,да им показвам как се попълва материална книга, дневник, да се правя, че не забелязвам редовното им закъснение за работа. Сега пък и ще взимат по- голяма заплата. Нека поработят, нека се научат- пък тогава! Много грешно, госпожо министър!

И какво като си помагала? Колкото повече занаеш толкова по-добре за тебе. Тези от МОН са за оправяне. Не могат една програма да напишат, един учебник да приемат. Нещо като "Османско присъствие" вместо "Турско робство" - Даваш ли даваш Балканджи Йово хубава Яна на турска вяра ... и му отрязаха главата. Еничарите, ами Батак?

Младите учители! Те идват в системата, за да посъберат малко стаж, защото и на половин щат, им се признава за пълен трудов стаж, а след това отлитат нанякъде. Идват сотлични дипломи, а не знаят нищо, защото във висшето образование има девалвация на шестиците. Навремето професорите слагаха оценка 6 на идолите си, оценка 5 - на себе си, а на студентите- 4 и 3. Но тези дипломи струват много повече от сегашните.

Да по-високи заплати? На учителите? на младите? Г-жа Клисарова как разбирате израза: "Политическа пронституция"? Младите учители вече получават колкото и повече от старите учители поради сбърканата ви система. Вие знаете ли какво значи един български учител да се занимава с ученици в клас с 45 - 60% цигани. Циганските деца са камък на врата на българчетата. Циганските деца на говорят - те крещят. Циганските деца не участват в часове по физическо възпитание те се бият и псуват. Циганските деца не могат да внимават повече от 1 минута и то само ако привлечеш вниманието им. Те се бият в клас, в междучасие. Те ходят мръсни, псуват българчетата и ги обучават по полова ефективност - педофилия. Нали циганските момичета стигат до 4 - 6 клас преди да родят. Ами сводниците и тъпкачите, които влизат в час и ги измъкват да свършат нещо...

Нещасттник такъв, сигурно си бил двойкаджия и сега се кефиш и злобееш. С тем - дотук! Сега, сериозно: ако наистина се мисли за бранша, трябва да се определи нето база примерно от 700 лв. за всеки, който постъпи или е постъпил, и оттук нататък - според стажа. Всичко друго е прахв очите, крокодилски сълзи и демагогия, за да се радват такива като "?". А ги има, за съжаление.... и даже на 15-ти септември носят цветенца на "заслужаващите си мизерията и хуленето" преподаватели. Този народ вече е обречен, щом бият лекари, плюят учители и се подиграват с професори !!!

Да ги вдигнат лошо няма но насреща да има учител който да обеснява уроците и педагог който да ги прави екип ,Да не забравяме,че са в училище повече от колкото в къщи.

Колко много учители са за бой... заслужават си мизерията. Боклуци.

Аз съм учител с 25 год. трудов стаж - на 50 год. От няколко години следя курсовете за квалификация и усъвършенстване, но ... правят списъци и накрая курсовете се отлагат - получавам покана за онлайн обучение. А за езиков курс съм била стара - изискването е за учители до 35 год. , въпреки, че те са учили английски и не проявяват желание. А от Агенцията по заетостта ми отговориха, че езиковите курсове не важат за учители, защото Министерството на образованието периодично ни усъвършенствали. Що се отнася до назначенията - всичко е с "връзки" и познати. Случайни назначения отдавна няма. Може би само по английски език назначават с интервю, защото всички училища търсят такива специалисти. По другите предмети си приемат документи, но дори не те викат на интервю. Що се отнася до дисциплината и реда - никога няма да се оправи, защото сме с вързани ръце с тези делигирани бюджети. Освен това докато минеш през всички стъпки и наказания - учебната година свършва, ученика остава и следващата година проблемите започват отново. Освен това директорите притискат за хубави оценки, забраняват да се остава на поправителен изпит, резултатите не отговарят изобщо на знанията на ученика. За съжаление се съгласяваш, примиряваш и пишеш каквото иска директора за да ти е спокойно и да си запазиш работата. Това е жалката действителност в едно елитно училище.

Хора,коментиращи ,изчетох ви всичките коментари и мога да ви кажа, че само един от вас е с точен кометар!В Румъния, заплатата на учител начален ,в село Бекет е равна на 1000евро!Това е 1950лв.А нашия начален учител е на заплата 480лв.Така че,не повече от 1год. Ако заплатите на учителите ,не се увеличат поне на 1000лв. не със свещ ,с мегафони като на Болен Сидеров да търсят учители ,няма да има желаещи да си късат нервите с глезени деца!За 480лв.,заплата,почти всяка учителка ,учител може да си намери и друга по спокойна работа !На далавера са в момента само директорите на училищата,който са на заплати от 1200лв.до 1500лв.И си крутуват ,и се обличат модерно!А пък учителите ,че изнемогват с 480лв.хич не ги е грижа!Е при това положение ще внасяме китайски учители да ни учат децата!На там отиват нещата

Директор съм с над 30 години учителски стажи основната ми заплата е 920 лв. С допълнителнителеко надхвърлям 1000 лв. Нямам други възнаграждения. Учителите ми започват с 500 лева, с 535 лв. и с 570 лв. И с лекторските и други допълнителни възнаграждения доста често получават месечно повече от мен. Така че откъде взехте тази разлика между 480 лв. учителска и 1200-1500 лв. директорска - не разбрах. Но в едносте прав - възнаграждението е доста ниско на фона на европейските заплати. Но сме благодарни и на това, че можеше да е по-лошо.

Няма ли доктор за вас министерче,може да се окаже че сте с ума си?

ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ,НО С КОЛКО,С 350 ЛЕВА КАТО НА ДЕПУТАТИТЕ.С ПО МАЛКА СУМА НЕ СИ СТРУВА,ПРОСТО НА ГИ УВЕЛИЧАВАЙТЕ.

Понеже в момента има зимна олимпиада, ще ви разкажа за един рекорд. Класната на един клас след година и половина упорити издирвания не можа да се срещне с родителят на един ученик. Един ден друг ученик му разбил носа и въпросния родител довтасал за минута и тридесет секунди. А коментирайте.

Моля, не заповядвам да не коментират хора, които са виждали училище или ученици през последните години само по телевизия.

Дайте по 2000лв базисна заплата и да видим дали учителите няма да се амбицирани за постигане на резултати. С тези мижави стотинки към сегашния момент си е пълна подигравка. Откъде да има стимул за работа. Направо си е истинско геройство от страна на учителите да работят почти без пари със много трудни деца и родители.

Скоро учителите ще ги търсите със свещ,но няма да има желаещи за тази неблагодарна работа.

в еврейландия има огромно количество много интелигентни същества, които няма кого да мамят там! (на острова на мошенниците е много трудно да "смошиш" някого). За да дойдат у нас обаче - ние би трябвало да си отворим "широко хазната". Съжалете ги - те друго не могат!

всред "ранобудните" не ги търси - те се събуждат за да си получат заработеното през нощта и пак заспиват

Защо тогава постъпването на работа в някое училище е свързано с подкупи и има достатъчно учители на "резервната скамейка"? Не се забелязва недостиг на учители дори при класове от 20 ученика. ОПРАВЕТЕ СИ СИСТЕМАТА И ТОГАВА ИСКАЙТЕ ПАРИ!!!

тази селска докторка още повече ще обърка образованието..... ОСТАВКА!

не си прав/а. ББ от многократните си изхождания в евреистан е приел държавни споразумения, за (зомбиране) поучаване на бг-паплачта! Вече пристигналите същества с "български имена" не могат нищо друго - освен да плямпат - но им трябват пари (при това в еврейландско - са свикнали на много) Не се сърди човече, пре.бани сме! но ако искаш - можеш и да взискваш

Ето с такива популистки мерки се възпира народонаселението от масови протести. За да имат време да изпълняват задачите по унищожаване на държавата. Разбира се ние няма от къде да вземем тези пари освен да съкратим бюджета на полицитията. Или да теглим нови заеми , че сме изостанали от западните си съседи и трябва да станем също толкова зависими от кредиторите, че и повече. Пък и тези социални политики към малцинствата основно ни бъркат яко в бюджета.

Старите да напускат.На крадливите политици не им трябва интелигенция.

Поредният кьорфишек на другарите!

Руми

Когато се коментира работата на учителите, винаги трябва да се помни, че обучението е двустранен процес. Ученикът не бива да отива на училище като на някакво забавно представление, а със съзнанието, че отива да върши важна и отговорна работа! Това е ученето: работа, която понякога може да не му е приятна напр, да запомни Питагоровата теорема или какво гласи законът на Ом, но тази работа трябва да бъде свършена на всяка цена и то добре!Ако ученикът няма тази нагласа, учителят и челна стойка да направи, пак няма да може да го накара да научи каквото и да било!! И тук стигаме до ролята на семейството, което е тема на дълъг разговор!

виж САЩ там си скапаха поколения по ред, а все още си имат "бледни президенти"! от друга гледна точка - ако някой гръмне "бледното" - е едно, а друго е някой да попита "защо печатате пари без покритие"

... има и един друг момент. И той е, че насила нищо не става. Училището обезличава малките деца и талантите им. Всеки, който е постигнал нещо, го е постигнал с много любов и всеотдайност. Когато обаче караш някакви деца да учат насила някакви неща, само за да изкарат някаква оценка на контролното и после да го забравят, няма как да се получи. Би трябвало да има по-тясно профилиране по-отрано и училището да дава някаква професия в даден момент. Майка ми е детска учителка и е от малкото, които уважава децата и не се държи с тях по деспотичен начин, както правят някои от другите учители. Има свободен режим за час и междучасия, има уважение към децата, но се учи. Има индивидуален подход към всеки също така. Има деца в първи клас, които могат да смятат до хиляда там, някои от които циганета. Ако искате ми вярвайте, но съм го видял с очите си. Не бива да си мислим, че само заради това, че някой е създал някаква образователна система, тя е съвършена и е "свещена крава", която не бива да се пипа. Всъщност доста от учебниците за втори-трети клас по други предмети бъкат с трудно разбираеми високопарни фрази, които дори някои от родителите се затрудняват да разберат, какво остава децата. Това е защото учебниците ни са писани не с цел да бъдат достъпни за децата, а са писани от разни доценти, които искат да се направят на важни и считат, че колкото по-академичен език използват в учебник за 2-ри клас, толкова по-умни са те.

... трябва, но искам да кажа още нещо в допълнение на горния ми коментар. Образователната ни система е остаряла и неефективна, не дава никакви реални знания и цели да смачка, всеки, който има различно мислене. Достатъчно показателен е онзи пример за онова момче, което стана първо на олимпиада по информатиката, но титлата му беше отнета, защото се оказа, че се е обучавал вкъщи и не е ходил на училище. Трябва да сме по-отворени към начина си на мислене. Да, има основни неща, които трябва да се научат, но какво означава дадена работа "да бъде свършена на всяка цена". Способни ли сме да преценим кое е полезното и кое е вредното в дадена система или просто толкова години наред сме свикнали с нея, че нищо друго вече не може да си представим. Училището би трябвало да е място, където да се получават знания, но за съжаление средното образование у нас е едно голямо нищо, защото когато завършиш 12-ти клас, нямаш НИКАКВИ умения по каквото и да било. Наистина ли към това се стремим?

Не са необходими само по-високи заплати. Има много дипломирани млади учители, които имат проблем с правописа и материала, който трябва да преподават. Отлични дипломи от ВУЗ, а знания - на посредствено ниво или никакви.

Вдигането на заплатите е задължително, но далеч не достатъчно условие. Ред правителства нямаха и нямат ясна и реалистична програма за повдигане нивото на образованието и ценза на учителите. Настоящото е същото. Ако заплатата би оправила образователната система, то тогава увеличението трябва да е в пъти. Това разбира се няма да се случи а и няма как. Интересно защо образованието в частните училища не е по-добро - факт (изключвайки изявления на родители, които са се 'набутали' за да има с какво да се похвалят на познатите си :) )

Заплатата трябва да бъде вдигната и това е част от стимулите. Но не се ли промени нещо в самата образователна система, не виждам как може нещо да се оправи.

Виж класацията на училищата на база резултати от матури след седми клас и тогава пак ела да ни разказваш кой се е набутал по твое усмотрение. Наясно ли си, че за 2013 г. в София осем от първите десет училища са частни?!

Стига вече сте се подвеждали да увеличавати заплатите на учителите.Работила съм в тази сфера и със сигурност мога да ви кажа,че учителите изобщо не ги е грижа за знанията на учениците.Те интересуват само от заплатите си,останалите заплащания които получават от лекторски часове и допълнителнитените доходи които получават чрез подлост и изнудване на родителите за частни уроци.Пресметнете каква заплата им се връзва в края на месеца.

Като го сметна по моята свинска метода едно 7- 8 хиляди лева не им мърда месечно на даскалите ...

Едва ли можете да смятате и до 10.От изказването ви личи.

ОСВЕН ТЕЗИ, КОИТО ОПИСВАШ, има и способни, работливи и принципни хора, които задушени от помията, разбира се, напуснаха след дългогодишен стаж в класната стая!Явно стажа ти не е достатъчен , за да ЗАБЕЛЕЖИШ и другите, които оставиха здравето, нервите и ЧАСТИЦА ОТ СЕБЕ СИ В БГ КЛАСНИ СТАИ! иди на майна си с просташките си изказвания! Нали РОДИТЕЛИТЕ ВИНАГИ ЩЕ ПРЕДПОЧЕТАТ ДА ИЗПРАТЯТ ДЕТЕТО СИ ПРИ РАБОТЕЩ И СПОСОБЕН УЧИТЕЛ, А НЕ ПРИ МЪРДА НЕГРАМОТНА!

ВИЕ ДРУГА РАБОТА НЯМАТЕ ЛИ, ОСВЕН ДА ЗЯЩИТАВАТЕ ПОСРЕДСТВЕНОСТТА И ПРОСТОТИЯТА НА" МИНИСТРИТЕ". ЧЕ ТЕР СА НЕГРАМОТНИ И ГЛУПАВИ НА 95%!МИЗЕРНИЦИ!!!! ARE YOU SCARED FOR YOUR PRECIOUS WORKPLACE AGAIN?!

"ЧЕРВЕН" не означава глупав, посредствен и прост! Мизерници са такива като теб - платени "ранобудни"!

ЧЕРВЕН Е СИНОНИМ НА ГЛУПОСТ, ПОДЛОСТ И ПОСРЕДСТВЕНОСТ! ПЛАЩАТ МИ МНОГО ДАЛЕЧЕ ОТ БГ, МИЗЕРНИКО, НЕ СЪМ ОСТАНАЛА НА ХОНОРАРА НА СЪМНИТЕЛНИ МЕДИИ КАТО ДИРА!БИХ СЕ ПОГНУСИЛА ОТ ПОДОБНИ ПАРИ И МЕЖДУ ДРУГОТО СЪМ МНОГО ПО-СПОСОБНА, ЗА ДА ИЗКАРВАМ ПРЕХРАНАТА СИ ПО ПО-ИНТЕРЕСЕН НАЧИН!СЪС ЗДРАВЕ!

Не обиждайте учителите. може да са всякакви, но учат Вашите деца. А за на наперените "меринджей" - просто сте добре платени маймуни работещи за някой "умен" мързеливец. Тенденцията е, колкото си по нависоко в ерархията толкова си по зависим и мързелив. България е пълна с "разбирачи" затова нищо не е наред. А някои хора биха работили дадена работа и за "смешни пари" - " не всичко е пари приятелю, не всичко"!

В един от водещите сайтове за предприемачи бях срещнал следната реплика: Целта на мениджъра - да работиш все по-малко и да ти плащат все по-големи суми.

Нали турско букварче обещаваше да българското. Не си ли спомняш свиньо? Продажна свиня!

...КОГО ЗАЛЪГВАШ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ - ТИ ИМАШ ЛИ ПРЕДСТАВА КАК СЕ РАБОТИ ИЗОБЩО,А ?!КАКВИ СА ЗАПЛАТИТЕ - КОГАТО ВЛЕЗЕШ ЛИ В ЧАС ВЕЧЕ КЪДЕТО И ДА Е- СИ РИСКУВАШ ЖИВОТА!ПРОСТАКЕСО НЕДНА , НЕ ЛЪЖИ, ЧЕ НЯМАШ НИ 1 ГОДИНА В БГ КЛАСНА СТАЯ С 20-30 УЧЕНИКА!

Абе хора, лелчето е казало: "На страната ни са нужни учители на 21-ви век". Дори вече е наясно и как ще се постигне партийната цел: със ЗАЕМИ от банките и с ЕВТИНИ общински жилища. С подобно мислене съвсем скоро тая и подобните й ще си търсят НАЗЕМ учители от някоя ЕВТИНА и пропаднала африканска държава.

не е така-обоявам да преподавам....но се терсят само студент и и пенсионер и...заради осигуровките?!?! та а те получават чисти пасри и заплата...а ние сме на борсата! мад бе преподавателса спецялносдт-700 лв...а аз с 20 г стаж-200_как да се суглася?!? 4,70 лв. за хас :-) ...няма и 200 лв...бе осигуровки и т.н. завуршила сум в су и после-лондон, ук....няма да калкулирам колко струва това-за ас оставям да изчислите колко живота трябва да сум преподавател, за да си вурна вложените тръ, уилия, средства.... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Само един въпрос имам : - Ако не бяха учителите,дали щеше да има лекари, архитекти,журналисти,писатели,машинисти и т.н. и т.н?! Кой им е дал на всички тях "А,Б,В- то",кой ги е научил да четат и пишат? Всеки учител е изправен всекидневно пред редица проблеми,които трябва да разреши ( отделно от уроците,които трябва да предаде за деня),защото децата споделят,търсят решение.Защо?! Защото в къщи родителите нямат времето,нямат желанието да ги чуят....Тогава учителят се явява в ролята и на слушател, и на психолог, и на ментор , и на приятел. Да,да се съгласим,че не всички учители са такива,но повечето,които работят от сърце са!!! И после - учителят няма време за собственото си дете след работния ,уморителен ден, няма време да иде на почивка със семейството си,а ако иде - ненадейно защо - проверява или съставя нови контролни за следващия ден......И така до безкрай! И накрая - едно сравнение - в скандинавските страни учителите получават заплата такава,че ходят на почивки в Хавай и Бали,за да си " починат". А ние ревем за увеличение,което сигурно ще е само с 20 лв. Без думи!!!!

НИКОЙ НЕ Е СРЕЩУ ИСТИНСКИТЕ УЧИТЕЛИ, А СРЕЩУ ОНЕЗИ , ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ, ОТ ТЯХ, КОИТО НЯМАТ НИТО КВАЛИФИКАЦИЯТА, НИТО МОРАЛА ДА БЪДАТ ТАКИВА, НО ЗАТОВА ПЪК СА С ВИСОКИ ПРЕТЕНЦИИ!!!

ВСИЧКИ ВИЖДАМЕ НА КАКВО НИВО Е ОБРАЗОВАНИЕТО ДНЕС И НЕ Е НУЖНО ДА НИ КАРАТЕ ДА КАЖЕМ НА ЧЕРНОТО БЯЛО. АКО ИСКАТЕ ПО-ДОБРО ЗАПЛАЩАНЕ: 1.СЕЛЕКТИРАЙТЕ УЧЕБНИЦИТЕ - ИМА ИЗДАТЕЛСТВА, КОИТО БЪЛВАТ ИСТИНСКА ПОМИЯ 2.ВЪВЕДЕТЕ УНИФОРМИ И ДИСЦИПЛИНА В УЧИЛИЩАТА 3. БЪДЕТЕ П-Е-Д-А-Г-О-З-И, А НЕ ПРОСТО ПРЕПОДАВАТЕЛИ, ВМЕНЯВАЩИ ВЪЗПИТАНИЕТО ЕДИНСТВЕНО НА РОДИТЕЛИТЕ 4. РАЙОННИТЕ ИНСПЕКТОРАТИ НЕКА СИ СПОМНЯТ КАК СЕ РАБОТЕШЕ ПРИ СОЦИАЛИЗМА И КАК СЕ КОНТРОЛИРАШЕ НИВОТО НА ПРЕПОДАВАНЕ!!! 5. ДА, ДОБРЕ Е ДА СЕ ПРИВЛИЧАТ НАИСТИНА ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕ, НО НО И БЕЗПРИНЦИПНО - САМО ЗАЩОТО НЯКОЙ ТРОЙКАДЖИЯ СЕ Е СДОБИЛ С НУЖНАТА ДИПЛОМА.

Какво означава да се увеличат? От 350 на 360 лева ли? Уаууууу, ще има опашка за кандидат учители....Увеличение е те това на заплатите на депутатите с 340 лева....Това отделно от далаверите които правят....

Дори и така да е,аз не се оплаквам от нищо,работя,взимам си добри пари,а повечето завършили средно образование продават билети по будките.

Сега като Вземе Заем Г-н Орешарски от Путин,ще видиш какви 9лв,Сидеров обеща по 500лв пенсии и 1000лв заплати,и народа му вярваме.

Една диплома за Висшист струва да си я купиш 6хилки.и си готов за някоя хубава работа,Само не и за лекар,че много пациенти ще дадат фира,не че сега не дават от една проста операция от апандисит,но това е друга тема.

Ако си поръчам три дипломи ще ми ги уредиш ли по цени на едро?И колко ще ми струват?

васко

Във момента има само за Чистачи във чистотата.Искаш ли?

По-високи заплати за учителите, по-високи пенсии, повече пари за общините, повече пари за майките....и още и още. Къде сте бе, гербери злобни?

Да позная - вече са 350 лв бруто? Както се казва на английски - garbage in, garbage out

Отново ще го повторя,че Новите Учители по Училищата са Некомпетентни и Неграмотни със Купени Дипломи,или са Тройкаджии. И за това Българските Деца стават все по глупави и неграмотни,Родителите които имат пари,си пращат децата във частни училища,където има униформа ред,и дисциплина.

Каквото заплащането , такава и работата на учителите.Кой качествен човек ще работи за смешна заплата?На такова заплащане се хващат хора които няма къде другаде да работят.

Като ги назначават на работа, поне да им изискват диплома "много добър". Тройкаджии не могат да дадат качествено обучение. А още по-добре - да преминават тест за интелигентност. Иначе, ЗА КАЧЕСТВЕНА РАБОТА - ПОДОБАВАЩО ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ.

Колкото и промени да правят НИЩО няма да стане ДОКАТО "матряла" е тъп!! Простака създава ПРОСТАК!!

Фашиста създава фашист. Да ти имам философията -стратег!

ME

Отново новина! Колко ще взимат? Ще стигнат ли заплатите на метачите от чистота-та?

ПОЗДРАВЛЕНИЯ! Каквото и да си говорим, това е ДОБРА НОВИНА! Трябва да идват нови кадри, ние, "старите", сме на доизживяване... Всеки ни "плюе" , ама на никой не му се занимава да е на наше място!

С удоволствие бих дошла на Ваше място, но ми е късничко да се преквалифицирам. Иначе, имам колежка, която отдавна го направи и е сто пъти по-спокойна от преди. Имам друга приятелка, която Ви е колежка и не може да пробие в никое учулище без връзки или подкуп. Тя няма и двете. Това е истината за системата оброазование - морала на възрожденския учител отдавна си е тръгнал оттам.

В училищата не се ходи за да се "пробие" кво ще пробивате там.

по възраст.. Е, работете си я тогава.

зная че учениците предпочитата младите учители. Имат им повече доверие. Да не говоря че те са скоро излезли от университетите и ИМАТ ПО РАЗЛИЧЕН МИРОГЛЕД, по близък до учениците, ЗНАНИЯТА СА ИМ ПО БОГАТИ, мисленето им не е така закърняло като на старите. Тъй че трябва насърчение младте до 30 год. учители.

Бабе, к'ъв юли бе? Вие сто до май(най-много).

Повечето Учители са неграмотни,със купени дипломи.Заминаха си старото поколение Учители които биеха на дъската през ръцете със клонка от дрян.Днешните Учители не стават за нищо,и затова децата ни са неграмотни.

Съдейки по неграмотното ви писане, трябва да сте продукт на днешните учители!

трудът отдавна не се мери на килограм или на час, когато става дума за умствен труд. На този принцип ИТ специалистите трябва да получават колкото една чистачка, закото седят цял ден и само тракат на компа. почасовото заплащане е ориентировъчно осреднено.

васко

Че кой е казал че съм учил,аз съм самоук.Живял съм във планините със Овцете.

Преподавам от 4 години в училище, което е в топ три по бал за прием след 7. клас, предмет на език от природния цикъл! Нетно заплатата ми е 491 лв. (това е основна заплата+21 лв. за преподаване на чужд език + 25 лв. за класно ръководоство!)

Коректно е да споменете и колко учебни часа седмично преподавате!!!

Да те светна,че освен преподаването, което е до обяд, учителите се занимават с административна работа, проверки на контролни,писмени работи, занимални, консултации. И ако смятате,че тяхната работа е много лека и работят малко часове, моля, станете учител, но надали ще издържите и един работен ден на стреса, шума, претенциите на родителите, заплахите и т.н. Прост народ, слаба държава-

20 учебни часа, като следващите неща не влазат в норматива, а те са: попълване на електронен двневник, попълване на картони, попълване на отчети, попълване на бележници (които са напълно излишни), провеждане на мининмум 4 писмени изпитвания и провераката им (1 писмено изпитване проверявам по 288 работи), дежурство по коридори, квесторство (което същи не се заплаща), среща с неуравновесени родители, консултации с ученици! Ако ви се струва привлекателно заповядайте и вие!!! Българинът само завижда и си мисли, че никой друг не работи, а само тоя/тя като си пие кафито с колежки по кабинетчетата! Писна ми да ми натякват, че имам 40 дни платен годишен отпуск (отделно, че не мога да ги използвам)! Тази работа е психически ангажираща, но това явно не може да стиген до вашите мозъчета!

Кико

Сега ще назначат, някой нов учител, дето ще трябва да го учиш как се преподава и какво и му дадат два пъти повече :) Сегичка. Трябва да се повдигнат ударно заплатите над 1000 лева, ако искаме България да се оправи.

Че кой е казал, че иска България да се оправи?

Така каза и акд. Сендов. Всичко идва от некачественото образование. Ниския соц. статус на учителя. Ми какво да ви кажа госпожа: Вие сте тези,който успяха преди години да "пробият" - да за месец но срещу комунисти е трудно. Дерзайте, Стачка до оставка. До разваляне на седянката. Ние родителите сме зад Вас.

да толкова малко стаж заплата от 540 нетно не е малко, на фона заплатите в други професии с по- високо професионално равнище. Напр. един млад д-р и асистент в БАН получава същата заплата. Така е и с д-ри и асистенти в повечето Университети. С този стаж.

В посочените 491 лв. са включени и споменатите в скобите суми!

НЕ ВСЕКИ ВЪЗПРИЕМА И МУ СЕ УЧИ ЕДНАКВО............ ОЩЕ МАЛКО ПО БАРОВЕТЕ ЩЕ ГИ ПРАТИТЕ ЗАЕДНО? СОПИТА И РУТИНАТА СА НЕЗАМЕНИМИ И НИКОИ НЯМА ДА ТИ ГИ ПОДНЕСЕ НА ТЕПСИЯ ДЕМЕК ПО-СТАРИТЕ КАДРИ ТРЯБВА ДА СА ПО ДОБРЕ ПЛАТЕНИ ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН СЕКТОР..... ДРУГЕ ВЪПРОСА ЧЕ ЗАПЛАТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНАТ 500%