Ниската минимална заплата ни поставяла в риск от бедност

Една от причините за голямата бедност на българите е ниската минимална работна заплата. Това каза Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика по БНТ по повод доклад на Европейската комисия, според който България е сред държавите, в които рискът от бедност и социално изключване е най-голям.

Обратно в новината

Коментари - Ниската минимална заплата ни поставяла в риск от бедност | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво г-н Нейков,след 23 години! По-добре КЪСНО,отколкото НИКОГА!Бих Ви попитал:Вие "КАЛИНКА" ли Сте или "НАШ ЧОВЕК"?

МНОГО от фирмите в БГ не плащат редовно или ако плащат то ще е мизерно на минималната работна заплата или дори по малко! Липса на договори, или ако има то те назначават на една заплата, а се осигуряваш на минималната или на не пълен работен ден и още толкова щуротии , че ви е бедна фантазията и така принуждават хората да им работят за без пари. Положението в някой фирми е пред фалит , ама те си работят защото сме овце и не си търсим правата, ама трябва като работниците от ВМЗ Сопот всички вън и стачки...

ИВАНЕЕ , САМО ПРАЗНИ ДУМИ И КОНСТАТАЦИИ.........НЕ СЕ ЛИ НАЛАПА 23 ГОДИНИ.................

ПЛОСКИЯТ ДАНЪК ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ - НЕЗАБАВНО.

открихме америката, браво, гордеем се с вашто остроумие и прозорливост.

След като минималната заплата стана 300 лв., брутната се увеличи, но нетната спадна. Извод-и да я увеличават, пак ще намерят начин и повод да ти удържат увеличението и отгоре. Накрая получаваш едно голямо НИЩО! Да не кажем и по-малко от нищо!

Е, време беше господата управляващи да прозрат, че заплатите ни са ниски, а ние сме един беден народ. Ха, познайте кой не е образован и квалифициран, след като 20 и... години не можаха да стабилизират страната след т.нар. преход. Въпросът е какво ще последва от това гениално прозрение, боя се , че увеличение на заплатите, но само за управляващите и за всички онези хрантутници по офиси и министерства, не и за народа

Експроприация му е майката. Всички работодатели на сапун, свестни няма! Окопирайте средствата за производство и работете за семействата си. В някой части на света се практикува вече......

Не мога да се начудя на гениалното откритие, което прави този бивш министър, че "Ниската минимална заплата ни поставяла в риск от бедност" Уникално, нали!

Получил е "гънка на главата" от падането от магарето

Тя влиза като основа за много други изчисления , осигуровки и доходи.

Дянков ,ако е компетентен за колкото се пише-трябва да въведе Веднага Необлагаем минимум за най-ниските доходи, за да стимулира потреблението...,но -не вярвам да е толкова.. уменн...

Ама как така, та минималната заплата ( чистата сума за получаване ) е с цели 2.01лв. над прага на бедноста.

То така е измислено, че не само при 2,01 лв , а дори и при 0.50 лв над определената минимална заплата- държавата да не бърка в хазната, за да ви подпомага със социални помощи, а да ви принуди сам да се оправяте със безпомощността до която нарочно ви е докарала и "приклещила в ъгъла". Съвсем друг е въпросът, че минималната заплата въобще не отговаря на критиериите за нормално достатъчен за съществувание минимум!

Все още има неказани бисери.Като например-храната спасява хората от глад.Истинската социална политика с добре обоснована икономическа логика се прави не като се раздават пари а като се създадат работни места.Тогава хората сами ще си изкарва при това при наличието на съответното произвоство.В противен случай с раздадените пари ще се купят вносни неща и нашите парички ще отплуват да създават нови работни места зад граница.А работни места у нас няма и не се и създават.Така че който още не го е разбрал нека знае-нищо добро не се очаква в Бъгария.

Ти беше министър и затова сме бедни.Ако си беше седял в Хасково и да не сееш простотия в цяла България сега проблема щеше да е локален. Само в Хасково щеше да е такава беднотия.Но за съжаление вече 23 г не можем да се отървем от навлеци като теб.

Истината е, че няма хляб, защото няма брашно!

Ще ядем пасти, като няма хляб

Като се накраде как сладкодумно ни говори.

Ама, разбира се, че образованието произвежда квалификации и умения, които не са необходими. Такава е задачата на МО и образователните реформи през последните 23 г. Целта е да се получи цяло поколение чалгари, нихилисти, евтина работна ръка, сервитьори и фризьорки с "висше" образование. Това не е грешка от липса на компетентност! А съзнателна държавна политика с определена цел. Естествено, съгласувана с европейските директиви и презокеанските партньори! Така че, прегърнете почина: чрез свободно придвижване на работна сила към глобализация и нов световен ред! И бъдете щастливи като прислужващ персонал и евтини наемници, защото това е решено за българите.

на който се надявам да ми отговориш: смяташ ли, че ако това състояние на образованието е съзнателна държавна, тези, които провеждат такава политика щяха да те оставят така свободно да пишеш по форумите против нея?

В кой век живееш драги "Един въпрос"? Да беше прочел Конституцията, където пише: Чл.39/1 "Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово-писмено или устно, чрез звук, изображение, или по друг начин." Чл.40/1 "Печатът и другите средства за масова информация са СВОБОДНИ И НЕ ПОДЛЕЖАТ НА ЦЕНЗУРА". Ако болшинството от нас си знаеха поне правата по Коституция, нямаше да търпят 23 години тирания от грешно управляващи, или да се страхуват от "заплашващи изявления" на такива, като Вас!

Защо не се скриеш бе демагог, с демагог? Какво направи като социален министър за да не се стига до тук? А и къде изчезна подкрепаджията??? Нещо не се вижда напоследък....

Една от причините за голямата бедност на българите е ниската минимална работна!!!!!! Този господин е един от хората на Костав, който като представител на НОИ през 1989 год свлиха доходите на българите до възможността за покупка на хляб.От тогава минималната заплата обслужва червените работодатели.Комунист пари не дава!

Нейков,тъпо коп... много са ти збъркани понятиата-минимална заплата и ефекта от нея (освен да товари и без това изнемощялото дребно и средно предприeмачество,за друго не чини),квалификация-в какви високо технологични области-къде ги,в каква промишленост,селско стопанство.Каква е въобще картинката на трудовата заетост в България,какво въобще функционира-тесен кръг "партийно-номенклатурни" фирми крадат.Къде въобще ни е пазарното стопанство

моля,моля,дребното и средно предпиемачество,забогатяват,за сметка на работниците,палнят си гушите,хаиде ,хаиде,цените като в европа на всичко а заплатите абсолутно мизерни...не ми защитаваи предприемачите,палнят си гушите за сметка на работниците...да плащат минимална заплата като гарция или испания поне...

Навсякъде се плаща част от това,което си произвел и е реализирано на пазара,останалото отива за разходи всякакви и печалба на предприемача (ако остане).Няма начин да си произвел 5лв.,а да ти се платят 6 лв.Българското предприемачество,а по нашите територии и не само то е точно толкова неадекватно,колкото и наемната работна ръка.Все пак определен кръг проблеми си остават специфични за предприемача (финансов риск,осигуряване средства за инвестиции , административна тежест и пр.)

Фирмите и сега плащат по-високи заплати! Осигуряват на минималния праг .Примерно на 420. Реално работника получава на ръка чисто650лв. Сдружението на производителите, собствениците на фирми добре знаят вратичките в закона.Глупостите за липса на средства във фирмите не са верни!! Минимална заплата -НЕ!! Минимално почасово заплащане в размер на 4.8лв -ДА. Така брутното минимално възнаграждение става 980лв което отговаря на реалноно състояние в повечето сектори!!

Много си точен . И допълвам - всички социални плащания да се замразят, без пенсиите по стаж и старост - който иска повече пари да си намери работа.Така ще намалее популацията на мангали и професията "самотна майка " ще изчезне сама.

Шоковото повишаване на мин заплата действа про инфлационно.По-добре да беше останала на 270лв,а след това да се индексира на база годишната инфлация.Сега хранителните стоки скочиха с до 40% ,тези с мин заплата взеха около 25% + ,на пенсонерите обещават увеличение около 9%,а в реалния сектор на работещите до 10 %.Е кой ще компенсира разликата 20-30%?Покупателната сила на парите в национални стоки намаля.Хората реално обедняха,спестяванията загубиха покупателна сила.От последното страдат именно трудищите се,защото изгаря труда им .А за това никой не мисли !Няма полза от тази мярка.Левът става куха валута !Просто едно нещо става по-скъпо ! Щом на работа едвам се заработват 350лв ,как минималната ще я настига ?Е,ето ти и безработицата!Всички загубиха,дори и тези с мин заплата ! Дано се осъзнаят нашите управници !

При така създадения икономически модел - всичко се внася и местното производство е малко, скъпо и недостатъчно , НЕ ВИЖДАМ КАК !, Увеличение на Минималната Работна заплата би се отразило на цените на хранителните продукти на световните пазари , на които на практика Големите вериги купуват техните продукти (От Нефтохима та до Била) .... Обратното, и с 100% да се вдигне минималната работна заплата ще бъде супер, защото хората тия пари няма да ги носят в гробищата, ами ще купуват и ще ядат и пият ... А като има търсене, естествено че икономиката ще живне ....

И децата знаят вече ,че причина за бедността на българина е нечовешки раздутата администрация , а оттам и нечовешко високите данъци за бизнеса , както и монополите с техните скъпи ток , газ , горива и т.н. В БЪЛГАРИЯ пари се изкарват , просто държавата ги прибира и не достигат до хората.

Ех ти Нейков, Нейков-Октомвриец млад!

bobsyn@

Ако фирмите не могат да плащат нормални заплати на всеки работник включително и на чистачката то по-добре да има безработица. Защото мизерните заплати водят до престъпления, болести и проблеми за обществото в дългосрочен план.

Държавата определя часовата ставка от 2.40 лв.която е основа за направа на цена на кв.м. с която се шият дупките по асфалта!!!!!!! Как фирната да ти даде по-висока заплата?????????????????

В грешка си - за 2013г. минималната часова ставка е 1.85лв. на час

до още по-голяма престъпност

Господа, г-н Нейков "намеква", че образователната система не подготвяла младите за работа в т.н. "бизнес". Специализираната подготовка, след общото образование в университети, институти и средни училища, често наричана "квалификация" е естествено да се извършва от работодателите. Обратното на това - държавата да им "кове" кадри е използвачество (социализъм), а и е неприложимо. Друг въпрос е, че работодателите обикновено не желаят да образоват някого, нямат възможност или знания за това. Известно е, че повечето от тях са от нискообразованата и низкообразувана част на населението...

" Специализираната подготовка, след общото образование в университети, институти и средни училища, често наричана "квалификация" е естествено да се извършва от работодателите." Сигурно си прав, но за чий да наема някой, който заради виШото иска заплата поне 1000лв, ако ми трябва програмист или системен администратор, а той не знае откъде се пуска компютър? Говоря за реален пример за един от много кандидати при конкурс, който така и не е завършил с намиране на човек с минимални познания да може да си поне сигурен, че 5-6 месеца ще плащаш нахалост, но ще се научи. Работодателят не трябва да дава основа, а да развива придобита такава. Когато младите по цял ден висят пред поредната игра на рсто и учат само някаква боза за сесията да мине(Реален случай с познати.), няма кой после да им даде повече от 200лв за времето, когато ще се учат. Да, ама са с виШо и не искат да работят за по-малко от 1000, нали?

Тези висящи на игри пред ПЦ-то са си много прави. И да учат и да не учат пак ще са 200 лв. Ако работят като общи работници ще са повече. Освен това във високотехнологичните области не може да си намериш работа след като навършиш 45 г. и какво следва? Учиш 6-7 г, квалифицираш се и след това? Работиш 12-15 от които 2-3 си на изпитателен срок с 200 лв. заплата, ако не сменяш твърде често работата и след това пак неквалифициран труд следващите 20 г. Прави са да не учат. Просто няма никакъв смисъл от квалифициране в БГ. И за това са виновни работодателите.

МНОГО СТЕ РАБОТНИ ВСИЧКИ, А ДОКАТО СИ ДРАСКАТЕ ТУК КОЙ ВИ ВЪРШИ РАБОТАТА...?

Тези що драскат само с главни букви. Капиталистите, демек...

Какво е това Анти в името ти социалисте ?

Нали не извършвате нашата работа! Сръчни сме и си я вършим сами, просто се "разтоварваме" в в подходящ момент! Нали и вие, сте направили същото?

Средна месечна работна заплата на наетите по трудово правоотношение: след държавния фалит докаран ни от БСП: 1997 година - 30 левa. 1998 година - 159 левa. . при тройната коалиция на БСП и НДСВ на Кунева: 2005 година - 294 левa. 2006 година - 324 левa. 2007 година - 382 левa. 2008 година - 479 левa. при ГЕРБ: 2009 година - 557 левa. 2010 година - 611 левa. 2011 година - 663 левa.

Тук има един тънък момент, че 2008 се въведе плосък данък и много доходи изсветляха! За това има рязък скок

Не, не е от това. Друго е. Средната заплата скача драстично, защото първите съкращения още края на 2008 бяха на най-ниско платените длъжности и собствениците си мислеха, че трябва до последно да задържат кадърните, за да имат ресурс да дръпнат напред след някой месец. Ефектът стана следният- 6 души на 300лв и един на 2000лв стават 2ма на 300лв и един на 1500лв. Преди съкращението средната заплата е 3500/7 или 500лв. След съкращение и намаляне на заплатата на специалиста вече средната заплата е 2100/3 или 700лв. Опа, хем хора са без работа, хем заплатата на един е паднала с 25%, хем средната заплата е скочила с 200лв или близо 40%. Да оставим настрана колко хора никога не са се водили на заплата и фалираха...

не гледай цифрите а покупателната способнос.след 1997г.сега е най-ниска ,което значи,че по време на ндсв и бсп народа беше финансово по-добре

Нито при едните, нито при другите е бил финансово по добре. Разликата са няколко трохи!!! И едните и другите са за затвора! При тез цени не може да се живее с такива подаяния!!!

Средната заплата трябва да отговаря на покупателна способност, а тя не отговаря. Тя не стига за екзистенц минимума на мизерията или е около него. Затова тези цифри като се съпоставят с данъците, цените на горивата,храните и дрехите излиза, че сам човек не може да живее дори и със средна заплата. Както и да пести спестеното отива за данъци и пак остава дълг за плащане. Тази средна заплата е мизерно подаяние , с което Западът ни отмъщава за обявения мораториум от Андрей Луканов. А мораториум се въведе, защото комунистите имаха хазартна политика и краткосрочни падежи по дългове във валута. Ние сме разорени поради непредвидливост, алчност и престъпност все на комунистически кадри. 30 години няма да стигнат , за да се възстановим от онези беди,които ни причиниха.

Тъй, като има минимални прагове, искам да ми кажете: Тези от вас, които са на минимална заплата на каква длъжност се водят, защото и продавачка не може да наемеш на заплата по-малка от 400 лв.

да я наемеш-да ти стои по 10 часа в магазина, 26 дена в месеца (без неделите ), и колко по-малко да и платиш, щом 400лв ти се виждат много ?

Май не прочете въпроса, а?

в малките населени места се работи дори за по-ниска заплата от минималната[без какъвто и да е договор]поради липса на работа

Е добре де, кажете ми на каква длъжност се водят. Само един чул, че един видял, че една жена казала на друга . . . Ако не сте на минимална - не се хабете да пишете!

АХА някой се опитва да нанюха нещо-сбърканата образователна система. И в Германия искат да имаш квалификация като те взимат на работа, но там колкото учиш, толкова и практикуваш по време на обучението още в колежа и като завършиш си готов. У нас учиш само на хартия и след като се дипломираш не можеш да вържеш 2 и 2.А всички работодатели искат стаж, е откъде да го вземеш? Остарялата система на образование, която никой не си мръдна пръста да я промени.

Образованието ни е нешото, коеот ще ни определя бъднините още поколения напред! Системата е закостеняла и неефективна, синдикатите са силни и не допъскат промени, няма политическа воля за дългосрочна стратегия!

А синдикатите колкото парици са ни излапали... Само че никаква подкрепа и защита не получаваш от тях, когато се наложи. Никой не рита срещу ръжена, най-малко те

Обратното е вярно. В Германия от 19 век се е наложило обучаване чрез курсове в големи и средни фирми, във въоръжените сили, в полицията, в общинската и държавна администрация и т.н. Всеки трябва да обучава кадрите си. Няма курсове - няма напредък ни на служителя, ни на предприятието (организацията). И тъй трябва да е...

по официални данни предприемачите също са неквалифицирани!80%!!Весела работа!

Не знаех, че има квалификация за предприемач! Предприемаческия дух или го имаш или го нямаш! Ако го имаш, правиш каквото можеш за да успееш и да живееш както искаш! Ако го нямаш, в БГ ги обявават за новите тирани на българския пролетариат, и как без предприемачите ( работодатели ) сме щели да живеем много по-добре!

Напротив, Project Management-ът се учи и трябва да се учи! Има едни огромни тухли 40Х20Х10 см, и в тях е синтезиран голяма част от човешкия опит в тази насока. Като се попрочетат, ти става ясно всичко къде, как, какво и защо. И с допълнителна практика, но без предприемачески дух, ставаш по-добър мениджър от повечето с предприемачески дух, но без знания, учещи се по метода на пробата и грешката.

Озлобените комунисти не спират да изливат помия срещу успехите на управлението на ГЕРБ, благодарение на които за пръв път от десетилетия насам българинът разбра какво означава охолство и благоденствие!

ти си платен драскач нали,но скоро ще останеш без работа

Кой българин точно? защото аз не го познавам.

Минимална работна заплата в България при: - тройната коалиция на БСП и НДСВ на Кунева 2007г.- 180лв. ; 2008г.- 220лв. - при ГЕРБ 2012г.- 290 лв.; 2013г.- 310лв.

Не мога да разбера какъв е проблемът на БИЗНЕСА,след като може да си избира работници от цяла ЕВРОПА ! Защо ли българите си намират работа в чужбина и са доволни,а българския бизнес е недоволен от свободата да наемат висококвалифицирани ЕВРОПЕЙЦИ!

НО МОМЧЕНЦЕТО С ХУБАВИТЕ ДЖУКИ КАЗА В ПЛОВДИВ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е АТРАКТИВНА С ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА.ТАКА ЧЕ ЗА ДА СЕ ОПРАВИМ,ГЕРБЕРАСТИТЕ-ВЪН.НЕ ЧЕ И ДРУГИТЕ СА СТОКА

Вуйчо, от осигуровки не се вдига заплатата, вдига се като се вземе данък от богатите, а това изисква диференцирано данъчно облагане, което Данков ПРЕМАХНА! Вуйчо, кажи го ясно не се прави на политически коректен!

Плоския данък бе въведен от тройната коалиция, начело с БСП! Дянков го наследи от тях! А и плоския данък не е нещо непременно лошо! Би ли дал дефиниция за"богат"?

Кой, според теб, е богат? Този на заплата 2000 лв? Щото, според мен, заплата до 2000 трябва да е необлагаема. 2000-4000 да се облага с 15 % и над 4000 да се облага с 25%

На общия български фон 2000 лева е висока заплата, но на европейския фон е близо 1000 евро, което е ниска заплата. В България се поддържа политика на обедняване в условията на валутен борд, за да се срути борда. Доходите в голямата си част не покриват екзистенц минимума за живот и хората задлъжняват, а държавата се прави, че не вижда. На вас какво не ви е ясно, като с ниски доходи осигуровки не може да се плащат, а от там няма и по- високи заплати. Ние нямаме право да печатаме пари и вием от правилата на валутния борд, който ни пази от нас самите. Помните ли хиперинфлацията, която покри дълговете на кредитните милионери и разори народа? От тогава няма възможност за увеличение на заплатите без реални печалби на икономиката, а такива няма и не се плаща по- висока заплата. Ако сте на трудов договор без реални печалби на дружеството няма заплата, а има съкращения. Дори и в бюджетната сфера не може да има повече увеличение, защото паричките отиват по "проекти". Понеже сме неефективни като икономика и доходите са ни ниски. Като прибавим и факта, че хората не стачкуват за повече доходи или недоволството се смазва в зародиш, картината е съвсем ясна. За по- високи заплати трябва парите да дойдат от някъде. Облагането с 10% е голяма грешка, защото намали реални постъпления в голям размер. Когато около мен хората обедняват, това се отразява и на мен и затова нямам интерес да живея в бедна среда.

Открихте топлата вода! Сега остава да се научите да я ползвате! Обаче едва ли ще стане, защото тези от които зависи нещо се изявяват като "работодатели" и мразят да плащат за добре свършена работа (по принцип мрази да плаща на хората, които му изкарват парите). БГ работодателят мрази кадърни работници и си плаща като за некадърни е и получава каквото плаща. И кои е виновен - които не иска да работи като за 3000 а да получи 300 или този който плаща 300, а иска майка си и баща си?

За това се нарича ПАЗАР НА ТРУДА. Една стока струва толкова, за колкото може да се продаде, така че ако искаш - работи, ако искаш се пазари, ако искаш - стой си у вас!

Пазар има и пазарене има когато няма картел. Но едва ли си наясно какво значи и до какво води. И защо дори в САЩ има антикартелно законодателство с огромни глоби. Но в БГ такова нещо липсва.

С УВЕЛИЧЕНИЕТО НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА СЕ УВЕЛИЧАВАТ ДАНЪЦИТЕ. ТПВА КНСБ ЛАЙНО НЕ ГО ЛИ ЗНАЕ?

И се спасяват някои хора от гладна смърт

За нас говориш нали ? да трябват ни пари за пиене много

С други думи мързеливите некадърници ще бъдат хранени от умните и предприемчивите?

Кои? Плоските данъци ли се увеличават?

Защо ни сравняват по безработица с Ирландия?!Там обещетението за безработица е 650 евро,социалната помощ също.Ако си регистриран безработен получаваш помощи за отопление още 120 евро, плащат ти и наема, което е около 250 евро допълнително.Общо някъде около 1000 евро.Ако работиш на непълен работен ден ще изкарваш 1200 евро.А да не говорим,че цените в супермаркета са по-ниски от БГ.За какво да работиш тогава.Затова имат много безработни,не защото няма работа.Работодателите в БГ са алчни,прости селяни, назначени по партийна линия.Никой не иска да е роб за 350 лева.Това е.Умряха глупаците!

БРАВО, НО ИМА И ДРУГИ, НЕ ВСИЧКО ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ! ИНАЧЕ КАЗАНО ПРЕОБЛАДАВАТ ТАКА ОПИСАНИТЕ ОТ ВАС ЯВЛЕНИЯ!

Политковская, като си толкова ербап, направи си една фирма, вземи си хора и им плащай не по 1000, а по 2000 лева. Само че тези пари трябва да се изкарват. И ако работникът ти взема 1000 лева, то държавата ще ти взема пряко и косвено още по толкова. Тук не слагаме другите простотии, които товарят бизнеса по един или друг начин. А такива простотии вършат всички правителства, включително и сегашното. Затова и икономиката ни е в колапс и не се вижда никаква перспектива.

По бързо всички цигани на лапане в Ирландия, ако щете и на Марс - да си починат българите от вас

Но сигурно можете да кажете от къде идват парите за тези така щедри социални помощи към безработните? Ще ни бъде интересно да споделите тази информация с нас! Благодаря Ви.

ПАРИТЕ СА ОТ ДАНЪЦИ! ТЕЗИ СЪЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПАРИ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ В ЧАСТНИ ДЖОБОВЕ! 5 МИЛИОНА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ - ПРИМЕРНО, ВАДЕТЕ СЕГА ЕЛКИТЕ И СМЯТАЙТЕ КОЛКО ПАРИ СА ТВА! КЪДЕ СА? ЗА КАКВО СЕ ПОЛЗВАТ? КОЛКО СЕ ЗДРАВНООСИГУРЯВАТ? КЪДЕ СА ПАРИТЕ? ЗА КАКВО СЕ ПОЛЗВАТ? ИВЪПРОСИТЕ МОГАТ ДА СА ПОНЕ 1000 СТРАНИЦИ!!!

Ниската заплата - предпоставка за бедност. ГЕНИАЛНО! Я някой да номинира този титан за нобелова награда, преди да са го дръпнали да управлява Apple, Microsoft и др.

Все пак има някаква полза от твоите излияния. Оценките на коментарите ти са своеобразно социологическо проучване за отношението към ТВОЯ ИДОЛ. Действай!

Бла, бла, бла, бла, бла, бла, бла, бла, бла, бла, бла,бла, бла, бла, бла, бла,бла, бла, бла, бла, бла, КОМУНОИДИ!!!

Май братята още те държат. Поне тук си кратък.

Прав си, голяма плява е статията! Всичко това си го знаем! Нищо конкретно за справяне с положението!

"Бла, бла, бла, бла, бла, бла, бла, бла, бла, бла, бла,бла, бла, бла, бла, бла,бла, бла, бла, бла, бла, КОМУНОИДИ!!!" Бла, бла, бла, бла, бла, бла, бла, бла, бла, бла, бла,бла, бла, бла, бла, бла,бла, бла, бла, бла, бла, КРЕТЕНОИД!!!

Вдигането на само на минималната заплата си е прах в очите и чисто ограбване на народа. Поскъпването на стоките е неминуемо. Намерете друг начин за излизане от сивата икономика господа - ако по-високите осигуровки предлагат по-висок стандарт тогава всички щяха да контролират сумите, върху които са осигурявани.

Не ниската минимална, а ниската средна работна заплати ни обричат на бедност! Много малко хора работят на МРЗ, нищо че по договор е така! А че малко бизнесмени инвестират в обучение си е факт от много отдавна! И че един младеж трудно почва работа си го знаем всички! Веднъж като почне, често на много ниско стъпало, ако е кадърен, започва да се издига и да сменя фирми! Тъй че ние това положение си го знаем и без измислени институти! И виждаме, че малко се прави по въпроса, освен по някои европрограми!

Доразвийте смело мисълта си! Средната заплата е ниска, защото нямаме умения, които да се ценят високо на съвременния международен пазар. Забележи как хората искат държавата да им давала пари - 23 години след като държавата се оттегли от тази функция по настояването на същите тези хора! Нон-сенс!

Dobromir Dimitrow

ПРав си донякъде, че нямаме умения! Как да ги получим, като повечето шефове са нискообразовани и не инвестират в обучение! Сигурен съм, че всеки от нас може повече, и може и иска да се научи! И може би заради това, а и заради корупцията, която съществува дори и в частни фирми, кадърните ългари или не успяват да се реализират, или бягат в чужбина! Още много може да се напише! Който иска да ме допълва!

не сте прав ,че много малко хора работят на минимална заплата ,напротив много сме и не взимаме повече на ръка ,дори ни удържат и данъци аз от 290лв мин. заплата взимам чисто 215лвна карта другото всичко е удръжки,фонд пкб и хиляди др. глупости,работя по 8 ч. и изпълнявам две длъжности,ще кажете намерете си друга работа да ама не ,ако няма кой да те ритне си оставаш на 200лв и тълкоз,фирмите искат по 5 езика всякакъв друг но не и български език,като че ли една продавачка говори с клиентите на чужд език,ходила съм в доста други държави където си длъжен да знаеш английски никъде не ме обслужват на български само ние тук сме дупедавци ,като е дошъл в българия ще научи български,затова сме на последно място и ще ни тъпчат всички ,но ние мълчим защото ще се наредим с циганите в бюрото по труда

Dobromir Dimitrow

Точно аз няма да кажа намерете си друга работа, докато не знам от коя част на България сте! Защото в големите градове и някои други малко хора вземат МРЗ. Но в по-малките градове и селата, където изборът на работа е малък заплатите и работата са малки! Това много куца - съсредоточаването на бизнеса в големите градове и опустяването на селата!

Грешите Г-н Нейков! Не ниската минимална работна заплата, а некадърното управление на ГЕРБ ни обрича на бедност, има разлика и то голяма! Защото в някои демократични държави изобщо няма минимална работна заплата, това не означава че са бедни :)

Не ГЕРБ! Некадърното управление на всичките ни политици през последните 23 години на преход! Има голяма разлика!

криза има от 30 години, нищо че се тръбеше по соца, че кризи имало само при капитализма. Все пак последните 3 години имаме ясен пик в кризата и доста лоши тенденции, много от които можеха да се смекчат, предвидят и компенсират ако не бяхме се обърнали и наежили пак едни срешу други както преди 23 години.

браво ИсономистБГ напълно сте прав!!!

Проблема е доста по-сложен, отколкото се разглежда тук. Освен продавачи (с интерес - да продаден труда си най-скъпо) ние сме и купувачи (с интерес - да купим най-евтино). На всичкото отгоре сме и част от света - пример: Ако българските дини са по 80 стотинки, а гръцките - по 40 стотинки - кои ще вземете ? Така че трябва да се произвежда УМНО и в неща с висока принадена стойност. За останалото си има Китай ...

Напълно подкрепям!!!! Основа на всички по-нататъшни разсъждения!

цял живот заплатата ми беше соцuaлна помощ !!! Hямаше значение какво е образованието. Tогава парите се даваха за поддbрjaне на комyнистическите партии и режима, а сега???

Напълно вярно!!! Нека съчетаем парите за майчинство и пенсията и ето ти го супер "бабинство"/"дядовство" на 55 години (че даже може и да въздух и слънце на село :) , вместо млади майки да не могат да почнат работа защото няма места в детските ясли и няма работни места от кандидат-пенсионери - не е ли делавера?!

По принцип това което остава дългосрочно от едно образование е начин на мислене и себе-организираност. Самото знание се променя много динамично - мислете например за ИТ сектора, правния, финансовия и прочие - ден са ден четем важните промени и ги прилагаме ... Така че бизнеса да не се заблуждава, ами да наема смело хората с млади мозъци и да им хвърлят задачите - резултата ще е ОК !

Правилно! С едно уточнение ако позволите! Да наема млади хора, които имат желание да се доказват, да се усъвършенстват и да работят много! С не знам, не мога и не искам не става!!!

Защо просто г-н Дянков не приеме със закон минималната заплата да е 2000 евро? Или хайде, нека е 1000 лева! Това ще е невероятно шоу! Ограмотете се бе, хора! Минималната заплата не е заплата, а мярка за социални помощи! А такива взимат едни по-тъмнозелени нашенци основно! Увеличаването на мин. заплата касае само размерите на социалните плащания!

МНОГО ВЯРНО , НО НЯКОЙ ИСКА ДА НИ ЗАБЛУЖДАВА И ЗАТОВА СА Я КРЪСТИЛИ "МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА"- ПРОСТОТИЯ ДО ШИЯ, ИЗМИСЛИЦА НА ЕС.

Какъв умник. Та без минимална заплата, почасово заплащане или други подобни още утре заплащането на много, ама много хора ще стане 200- 250 лева. Особено сезонните работници които и сега гладуват по половин година. Всичко казано е вярно но важи за една нормална икономика с нормално заплащане ,а не ограбване на труда , с реални дългосрочни и сигурни работни места.

Ти си много промит мозък. Ако аз искам да ти плащам 200 лв . щото си крадлив циганин , никаква минимална работна заплата няма да ме спре.

а някой от вас "умни" глави по върховете, помни ли Хенри Форд, дъртия капиталист защо вдига заплатите на неговите работници от 2.5 $ на 5$ (май ставаше въпрос за заплащане на ден) преди 70-80 години? Щото много му е пукало за работниците може би? НЕ - просто е изчислил че със СРЕДНА класа той ще е по-богат! ама на нашите тиквеници тези сметки не им се удават. удават им се само сметките тип - на ВУТЕ требе да му е ЗЛЕ - на всяка цена!!! Примери за предприятия скъсващи работниците си от работа, за по 500 лв - колкото искаш. и печалбите са им такива, че оправданието няма пари е меко казано смешно.....

Да, но забравяш, че е въвел и конвеира за производство на автомобили, оптимизирал е работните процеси, спестил е време, с по-малко персонал е постигнал по- добра производителност! И на останалите работници е вдигнал заплатите, а ненужния персонал е бил освободен от работа.

е да ама това си е работа на работодателя не на работниците *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.