Детска градина - задължителна за 5-годишните

Ще бъдат размразени парите по повечето важни програми на Министерство на образованието, младежта и науката, съобщи новият министър Йорданка Фандъкова.

Обратно в новината

Коментари - Детска градина - задължителна за 5-годишните | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вие май не можете да четете.Много компетентен народ в сверата на образованието.И навярно нито един учител.

Господа, до момента тук има 225 изказвания, 90 и повече процента неграмотни. Не пишете на латиница, глупаво е, освен всичко спелувате неправилно. Учила съм в чужбина, започнах да чета на 5 години без абсолютно да зтана зубрач, както някой пише тук, исках да чета...много съм прочела. Мисля, че е абсолютно нормално от 5 години децата да ходят на училище вече. Времената се промениха, ако децата са толкова отворени и напред, зашо да не учат, вместо да висят по детски градини или да се занимват с други глупости.

По този въпрос трябва да има обществен дебат. Тези идеи възникнаха при истерията по записване в детските градини. От безумно ангажирани с процеса амбициозни майки. Някои са на мнение, че децата им трябва да влязат в системата възможно най-рано. За тях това е истината и верния път. Но нека бъдат чути и другите мнения. Според мен децата, както всяко живо същество, носят своята индивидуалност и ако родителите следят децата си и ги наблюдават грижовно, могат да преценят дали дедето е готово за този вариант на обучение. За някои деца това ще е голям стрес и ненужно бързане. Нека подхода бъде индивидуален и да има избор при взимането на толкова важно решение. Пък ако някое дете се развива по-бързо, винаги може да вземе 2 години за една. Но да не пришпорваме всички заради малкото.

Учителка съм в начален курс. И все още ми е трудно да смеля нагласата на повечето родители: занималня на всяка цена! От първия ден! Не ми харесва фактът, че деца, дори ненавършили 7 години, пристигат в училище в 8 и си тръгват в 18 ч. Не ми харесва, че децата престояват в класните стаи повече отколкото родителите им в работата! И в много редки случаи, майката е наистина принудена да работи наравно с мъжа си за насъщния. Обикновено е въпрос на личен избор...някой друг да поеме детето. Житейската ми позиция е с обратното нареждане на приоритетите и неодобрението ми е факт. Но факт е и че точно това е ситуацията, нагласата и търсенето в България: ОБЩЕСТВЕНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ДА АНГАЖИРАТ НА МАКСИМУМ ВРЕМЕТО НА ДЕЦАТА, като по този начин освободят от ангажиментите родителите. В този ред на мисли, г-жа Фандъкова откликва на желанията на обществото. Така че няма нужда от протести. Във форумите всички искат да си гледат децата, но в реалността, дават мило и драго да сведат това гледане до 1 час вечер преди лягане... С това решение намалява и тежестта на детските градини. Там е препълнено с късметлии, които са се вредили да не бъдат принудени да се грижат за децата си....

правилно, така децата ще усвояват нови жестове, като правят комбинация от пръсти с преобладаващ среден, ще учат чужди езици повтаряйки фак фандак и ще пеят Гордо знаме, ни е Ботев, пръв учител Бо-ри-сов

na negramotnite tuka - detska gradina do 5 i na uchilishte ot 6.Masovo ste negramotni i pishete che decata vi shteli da trugnat ot 5 godishni na uchilishte.A na tezi koito iskat v chujbina da izbiagat zashtoto im tormoziat gorkite tupi deca da otidat i da vidiat, che nikoi veche pochti niama takava sistema ot 7 godini.Sveta se promenia i to dosta burzo.Triabvat ni umni hora.Az lichno ne iskam durjavata mi da pravi takuv razhod oshte edna godina da gleda dete bez vsiakakva prichina.Estestveno, che shte se reshi malko vuprosa s detskite gradini i tova e dobro reshenie.Stiga murzelivi roditeli

Алооо, пишещите тука нали си избрахте ББ ,а в неговата програма беше залегнало това -децата на 6 г. на училище ама програми не четете ,а тичате да гласувате.Е ще прекопираме челния американски опит . Там децата с тенекиените кутии си носят суха храна и в детските градини . Така ,че не се оплаквайте а слушайте ББ Избрахте си го.

хора, престанете да се нервите и да викате напразно, не си касайте нервите. Тези, които имат 5-годишни деца ще бъдат притеснени от тази нова глупост. Ще отпишат децата от детските градини, за да направят място на по-малките, но не могат насила да накарат никого да запише детето си на училище на 6 години, със санкции не може да стане и тогава ще се върне старата и изпитана система-на училище на 7.Само дето ще скъсат нервите на доста хора и ще изгубят изборите заради това следващия път.

Имаше една поговорка за нероден Петко. Повечето родители на малки деца във форума ми напомнят за нея.Аз като майка на две деца над 30 годишна възраст ви заявявам че колкото по рано тръгнат децата на училище,толкова по добре за САМИТЕ ДЕЦА.Не за вас.Голямата ми дъщеря тръгна на 7години и знаеше да чете без да срича,а малката ми на 6 години без да познава буквите и непрекъснато искаше да играе.Сега и двете завършиха висше, ама не тези измислените и създадени само за париВУЗ-ове, имат добре платени служби в частни фирми и най вече са ЧОВЕЦИ и отговорни.

КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ДЕЦАТА ДА ХОДЯТ В ПРЕДУЧИЛИЩНА ГРУПА НА 2 ИЛИ 3 ГОДИНИКИ. КАКВО ВИ ПРЕЧИ ДА ГО НАПРАВИТЕ И ЗАДОВОЛИТЕ АМБИЦИИТЕ СИ.

Доколкото аз разбрах малките НЯМА ДА ТРЪГВАТ на училище от 5 тодишни, за което тук се надига гтолям вой, а ще бъдат на детска градина, където с игри и други подобни форми евентуално ще научат буквите. Но има основание мнението ,че трябва да се даде и свобода на родителите да решат кога детето да влезе в първи клас - на 6 или 7 години.

Вие г-жо МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО, как може да си вземате сами решението за Нашите деца. Когато Ви избирахме и гласувахме за ВАС, ние Ви трябвахме, а сега .................... може ли да направите допитване за тези Ваши решение със нас и да се прецени. Майка съм на малко дете и като Ви гледам Амбициозните програми и проекти са плаша за тези деца на 4, 5, 6 години. Какво ги чака, за да се реализирате и докажете ВИЕ! Имате 4 години мандат, сигурно децата ще тръгват още на 2 години в предучилищна група. А ние ще търпиме всичко това и ще гласуваме за ВАС. Ще учат целодневно, Браво на ВАС. Тези деца ще ги дръжте по 6 или 8 часа на училище и те ще станат Професори, ще сложат очила и ща бъдат от сега със наднормено тегло, болни и т.н. Амбициозните си програми си ги прилагайте на Вашето внуче!!! НЕ ПРАВЕТЕ ДЕЦАТА НИ ОПИТНИ МИШКИ.

Отритването,подиграв с учителите-не само по време на стачкана(СЕДЕНКАТА), в идеите им,неразбирането на труда им,липсата на права,ГОЛЕМИТЕ ПРАВА на учениците,ниските заплати на учитепите и КУП други неща.Лоши реформи и експерименти,много излишни учебници...

Тръгнах на училище на 6 год., беше отдавна, знаех да чета, пиша и смятам. Беше ми скучно и ставах в час да излизам на двора. Учителката ме биеше, защото развалям дисциплината - това ставаше през 60-те години на 20в. Сега съм зрял човек и съм напълно съгласен с г-жа Фандъкова.

Прости хора на власт - полицейщина и масово копиране на чуждоземни порядки!

Питам се тази преди да сее глупости на фандъци дали е влизала в българско училище?Което прилича на нещо средно между изтърбушена казарма и ТВУ, построено в 60-70 години и обзаведено в 80-те?Само алуминиевата дограма лъщи като грим на дърта к....а,останалото е без думи.Вместо да започваш с радикалните промени,започни с най-простото,бе ФЪндъкова-децата имат нужда отчовешка тоалетна ,топла вода и сапун,които ти още не си открила да не говорим за сешоар за ръце,баня и съблекалня -за часовете по физическо,ателиета за рисуване,музика и т.н.Някой вече е писал за автобусите,храненето и обзавеждането на стаи за почивка.Само не казвай,че в издънения бюджет няма пари,а пък твоите тъпотии са безплатни.За това са ви избрали-да намерите.Като не можете-следващите!Вс цвърчат тук-Канада, Япония. дали в такива кенефи растат децата им там?Айде,освестете се малко! И е абсолютно ненормално малки деца да се събират с гимназисти в едно училище. Сещате се кои ще са първите думи,които ще научат в това училище,нали?

Който има деца - да си ги гледа - ето ви едно клише. Относно това 5-годишни да тръгнат на училище, не виждам какво толква ви плаши, стига добре да се обмисли и реализира програмата. Те ще тръгнат всъщност от 6г, предучилищната е в ГД. Предполагам, че няма да на 5г да решават задачи с умножение и делене, та да се тръшкаме как им отнемали детството. Училище е място , където учат хората, а не където ги изтезават. Тези класове навярно ще се нуждаят обаче от подходяща база, та дори и тя да е в рамките на училищната сграда. Защото все пак децата са малки и не могат да ги вкарат в чисти и скучни стаи, ще имат главно изкуства и спорт. Относно неграмотността , за нея са виновни преди всичко родителите, които все нямат време и пари, но да се замислим кой в крайна сметка отговаря за възпитанието на децата ми - най-вече аз и моите роднини, учителите са тези, които нито са ми длъжни, нито държавата им плаща, за да се правят на клоуни и да забавляват разглезени малчугани. Просто ще трябва да си дадем сметка, че създавайки деца те са и тряба да бъдат приоритет в живота ни, а не цигарите, кафето и токчетата. В западните страни затова майките масово не работят, понеже са заети с активното отглеждане на децата - изпращат ги на училище, после балет, спорт, изкуства, пазар и домакинство. Сега, която не й се нрави просто ще си наеме човек, който да я отмени и това е. Е, финансово сме зле, но то не може образователната система да чака да се замогнем, все трябва да започне промяната от някъде. Важен е БЕ, но не е толкова важно да преписваш теми, които не разбираш и зубриш някакви клишета за авторите им, та в крайна сметка не можеш да определиш кой е титанът на българската литература, защото всички се оказват такива, и те карат да ги определяш за такива, а да обикнеш книгата, литературата, да можеш да се изразиш в писмен вид грамотно, да те научат да твориш и ти самия. Ей такива неща си мисля аз, и дупе да ми е яко с две деца, които ще попаднат в редиците на учениците в близките 5 години.

Nas ni interesuva, kakvo e v BG i kakvi shte sa neshtata s nashte deca. Vsqka edna maika v BG goreshto se interesuva, kak sa neshtata v Kanada, USA, Qponiq, Norvegiq i drugi strani. Shtom i v Kanada e taka, kak moje horata da davat mnenie, kakvo biha jelali da e v stranata, v koqto jiveqt.

Така като чета коментарите тук за пореден пут се обеждавам че на този свят вече на всеки са му ПАРИ< КАРИЕРА< ПАРИ И ПАРИ само, никой не си дава сметката че с тази 1година децата няма да станап по-умни!!! разберето го. Така само отнемате 1 година от ДЕТСТВОТО ИМ КОЕТО ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ!!!! престанете да мислите само материално а се поставете на мястотоо на децата оставете ги да изживеят и те детството си пълноценно не им го отнемаите няма да стнат по -умни с тази 1 година осъзнаите се!!!!!!!!!!1

Голямата трагедия на България е, че я управляват хора без акъл и опит. ВИДЕЛИ НЕДОВИДЕЛИ неща от онзи вездесъщ свят и даи и ние да прекопираме - без да са наясно какви са реалностите от дадено образование в другите държави. Средното и част от висшето сам карала в България и мога да твърдя,че бълг. образование преди 15-20 години сега сам на 36 беше сред едно от наи-уравновесените въпреки експериментите-прост Копирането на една система е като износа на демокрация. Някои пита ли се в това министерство какво понятие стои под думата училище за 1-3-5-годишните във Франция например. Оставането на децата по цялден на училище съсипва детската психика, това е ваведено по чистопрактическа логика, в западните страни семеините вразки са тотално унищожени и децата са оставени на произвола на съдбата, ако държавата не е създала тази система милиони ще са децата без надзор след обяд. Или трябва да плащаш на някоя напълно чужда засемеиството детегледачка, за да се осигури що-годе сигурността на децата. Но никои не гарантира как се гледа детето ти. Българи, ако имате поне малко мозък в главата си, не позволяваите да превърнат децата ви и УНИКАЛНИЯ НИ БЪЛГАСКИ НАЧИН НА ЖИВОТ в осиротели, неграмотни и сричащи до 17-тата си година деца, какво е 4-ти клас в Бг пред 17 годишни младежи,които не могат да си прочетат условието на задачата по математика. Попита ли ли сте тия деца - западните кога играят, кога и как си пишат домашните, дали четат книжки като нашите, дали виждат бабите и дядовците си, които да им разказват мъдростите на старите хора. Уважаваите българските УНИКАЛНИ баби и дядовци, че няма подобни по света. А като ви чета за българския език, култура, бит и народопсихология ми става мъчно, срамно, болно и гневно - От какво се срамиш да се наречеш БЪЛГАРИН, от незнанието на някои пишещи тук колко велика е БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА, КОЛКО КРАСИВА Е БЪЛГАРКАТА ЗА ОЧИТЕ НА ИОВКОВ, уникално явление в световната литература, НО като си нямаме ЪПРАВНИЦИ, които да покажат на света единствеността на БЪЛГАРСКАТА НАРОДОПСИХОЛОГИЯ И НРАВСТВЕНОСТ/не тая на новоизлюпените богаташчета, а на обикновения БЪЛГАРИН, които тегли от ПРОСТОТИЯТА на келеши и продажници, като тая Госпожа ПРОСВЕТИТЕЛКА, мога само да ви кажа, РОДИТЕЛИ, ЗАЩИТЕТЕ ДЕЦАТА СИ И УРАВНОВЕСЕНАТА НИ УЧЕБНА СИСТЕМА. Че от подобрения има нужда - да, но не и от убииство на доброто. Затова че съм Българка, че съм различна, че нося корените на прародителите си и знам откаде идвам, не ме е превърнало западното консумативно общество в малко послушно тъпоумно роботче на 21 век. Почнала съм училище на 7 години, по половин учебен ден. Гледана съм следобяд от баба, с паписани домашни, без да е необходимо да ми виси над главата, то това си е възпитание, с време за игри, вечерта за изкуства. Говоря 5 езика, 2 висши и днес искам моето дете да има моето ДЕТСТВО, а не това на Парижанчето,което освен детегледачката и маика си и баща си не вижда никои друг. Ако въпросната Госпожа на образованието не е информирана все още - големият бич на днешното ни модерно/доколко е модерно в Бг не знам, като видях болницата в БОтевград например каква СКОТСЩИНА Е/, е САМОТАТА НА ДЕЦАТА, затворени или сред стените на дома си или на УЧИЛИЩЕТО. ТА ОТ 5 ГОДИНИ ЛИ? А ако ви информирам Госпожо, че Саркози иска да фишира от 3-годишните деца тези, които са ПОТЕНЦИАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ТОВА ЛИ ЩЕ ИЗКОПИРАТЕ ОТ толкова благословената ви западна култура. Един народ е уникален и БЪЛГАРСКИЯТ е точно такъв, за жалост съседите ни по-интелигентно създадоха посткомунистическите си капиталистически държави СПОЛАИ ВИ, РОДИТЕЛИ И ЖИВИ И ЗДРАВИ ЗА ДЕЦАТА, а на УМНИЦИТЕ-УПРАВЛЯВАЩИ - СРАМ И РЕЗИЛ. Чудя се дали, Госпожата ще разбере, българския език?!

a vie mislite li, che edno dete shte e sposobno da spazva nujniq rejim za uchilishte, kogato e samo na 5!?

Ти си с болни амбиции и това обяснява всичко. Когато бях дете имаше много мои връстници които бяха побърквани от майките си. Моята майка много се ядосваше че преди първи клас децата на колежките и можели да четат, а аз не. Е живота така се разви че в момента на някои от тези толкова умни деца аз съм шеф. Има време детето да си научи всичко ако има заложби и амбиция. Родителите трябва да го стимулират но това твоето е прекалено. Ще създадеш смотания зубрач който често не се реализира в живота. А с квалификациите които правиш, показваш че детето ти няма много наследствени заложби и може би за това се стремиш да компенсираш с прекомерен труд.

Това първият гаф на новото правителство ли ще бъде? Защо такава простотия? Прочетох някъде във форума мнението на едно майче, че нейното умно дете трябва да тръгне на 6 години. Абе,маме, ти понятие имаш ли бе чедо, че по този начин се краде една година детство, че детето няма да стане по-умно, а по изнервено? Не е нужно да тръгват на 6 години, но е повече от нужно да ги учат учители - даскали а не преподаватели. Как една преподавателка на 23 години, която си учи уроците от вечерта ще заинтригува едно дете? С къса пола не става, с кръстословица също не става.Моите деца тръгнаха на училище от 6 годишни.Много им беше трудно, а за мен и съпруга ми няма да ви казвам.Не мога да кажа че не са били умни - коя майка би казала за своето дете че не е най-умното и най-хубавото.Големия ми син случи на учителки, а на малкият не паднаха едни преподавателки-амааа му на всяка родителска среща казваше за целия клас, че от тия нашите стока няма да излезе. Сега са на 22 години - от 28 деца в класа 23 учат във висши училища и колежи - кой редовно, кой задочно -но децата /вече не искат да бъдат наричани така/учат.Въпросът който трябва да бъде на дневен ред в образуванието не е за 6 годишни деца, а за смяна на системата - да бъде по-проста и по-усвояема от самите деца и учителите да бъдат по-обикновени за да им обясняват по-обикновено уроците.И нещо да кажа на учителките които пишат във форума-има няколко професии за които се иска да имаш голямо сърце - учителството е една от тях. Как учителите ще научат децата да не лъжат като те самите го правят - по време на стачката се казваше, че учителите вземат 300 лв заплата, но защо никой не каза и дума за частните уроци.Започнете да си вършите работата както трябва,накарайте децата да ви уважават,направете ги хора и тогава халал да са ви и 2000 лв месечна заплата.

По-спокойно мила не се излагай повече . Надявам се децата ми никога да нямат допир с твоето или теб . Виж си селското мислене и после ми говори за Европа :) След тази простотия която си написала къде мислиш че ще се котираш из европата.

Tuk decata pochvat pred-uchilishtna na 5g. a pyrvi klas na 6g. Mnogo si e normalno dazhe. Az pochnah edno vreme v Bylgaria po Toshovo na 6g. pyrvi klas. Nishto mi ne stana. Taka che po-malko shash, normalno e.

Да-а-а-а. От това че децата ще тръгват на пет годинки в предучилищно обучение, представата на Бат Бойко за лошия материал в България явно ще се промени. Но защо пък им трябва много да са грамотни бе госпожо министър! Вие с грамотност сте само министър, а виж! да изкарат по един черен колан по карате - и ще станат вече и председател на министрите. И не е само Бойко пример. Ето на и Путин също.

Просто нямам думи за отвратителния ти постинг. Щом си родител и разсъждаваш по този начин си за съжаление. Горкото ти дете.

взе да ръси щуротии

ne znam kakvo vi kara da govorita taka zlobno protiv bulgarskite maiki,, dali dezata si v detska gradina, o6te pove4e, 4e ste sozialen rabotnik, Moite daca izrastnaha v takiva gradini, za6toto az ne uspjah kato Vas da gi otgledam sma bez pomo6ta na durzavata. Sega i dvete mi deca zivejat s men v 4uzbina i nikoi ne gi smata za tupi, a naprotiv, du6terja mi e Klassensprecher , t.e ne6to kato otgovornik na kalsa si za 2009. Nito sa trugnali na 5 na u4ili6te, nito smajtam, 4e ostanalite deca sa bili tupi, mislja, 4e Vie prosto ste visokomerna i ne zavizdam na Va6ite sobstveni.

q stiga ste revali vsi4ki pisna mi ot takiva mrankalnici kato vas tuk po forumite koito samo znaqt da mrankat i da se oplakvat drugo ni6to ne znaqt az kato sum po4nal 1 klas ot 6 godi6nite da ne sum umrql? Va6to mrankane krai nqma tova e bulgarina samo znae da mranka i da se oplakva nikoga ne e dovolen tova sme nie stado mranka6ti ovce

Има и добри страни идеята за първокласници на 6 години, но все пак е индивидуално. Добре ще е да се преценя за всяко дете дали е добре да тръгне на училище. В щатите също се тръгва на 5 в предучилишна, макар че тук му викат детска градина, а на детската градина викат предучилище. На 6 тръгват в първи клас, но по съвета на учителките от предучилищна е възможно дете да стои две години в предучилищна и да тръгне на 7. Надявам се и в България да е така, за да няма много изоставащи деца. Това, което ме притеснява е материалната база. Малките деца имат нужда от по-специални условия, хубаво би било началните училища да са отделени от останалите по-големи ученици. Малките не могат да играят навън с големите, те имат нужда от специални, пригодени за тяхния размер люлки, пързалки и т.н. Имат нужда и от пълноценна храна, а в България няма ученически столове. Много неща трябва да се направят за да се чувстват децата добре в училище и да не загубят детството си , както правилно се притесняват повечето от писалите.

Аман от шматки. Майки на която бабите им гледат децата, за да имат време за козметик, фризьор, шопинг, клюки с приятелки и т.н.Как ще си пусне детето по рано на училище,нали ще и се наруши спокойствието - домашни и уроци да проверяваш,вместо да си клатиш краката.Като сте ги раждали тези деца, да сте мислили и за времето когато трябва да ги ВЪЗПИТАВАТЕ и направите ЧОВЕЦИ.Ама мисията невъзможна. И затова е най лесно да търсим вината в някой друг - министъра, интернет,американско кино,улицата. На каквото си постелеш, на такова ще легнеш. Аман от простотия и претенции.Бълхарници

Ей, не можеш им угоди на някой хора. Все недовни, все коментират и парадират. Колко по-лесно би било ако всеки вършеше това , което разбира. Спрете малко, бе хора. Оставете мнението да си кажат и учителите.

Пълна глупост! Така ли ще решаваме проблема с недостига на места вДТ?!?!? Ако не ме лъже паметта същата г-жа Фъндъкова говореше съвсем друго по този въпрос - задължителна предучилищна на 6 г.и първи клас на 7 г., по желание на родителите може и на 6г. Според мен 5-годишните деца доста ще се затруднят в предучилищната подготовка - прочетете държавните образователни изисквания. Кака ви звучи следното за дете на 5 години: звуков анализ на 5-6-7-буквени думи, анализ на изречение, съставяне на разказ по картина, по зададена тема, анализ на герои от произведения и др. по БЕЛ. По математика: + и - с числата до 10, решаване на текстови задачи, съставяне на текстови задачи, пренасяне на фигури в решетка и т.н. И това не е всичко, дечата се обучават и в други образователни направления. Според мен това е пълно безумие. Безспорно има деца които са готови за училище и на 6 години, но нека да не масовизираме нещата, нека родителите да имат право на избор. Ами дечицата родени в края на годината, те ще си бъдат първолаци на 5, за разлика от тези родени в началото на годината - те ще навършат 7 докато са в първи клас. За това помислено ли е? Милите дечица ще си заспиват по чиновете, госпожо Министър. Един съвет към просветното министерство Я СИ ЛЕГНЕТЕ, ПОСПЕТЕ ХУБАВО И НА СУТРИНТА ПАК ПОМИСЛЕТЕ, АМА ПОМИСЛЕТЕ. Нека не гледаме как е по света, първо да се поогледаме ние как сме. Я сравнете материалните бази, финансовите и човешките ресурси, че тогава копирайте. Сещам се за поговорката: Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак.

Ами гувернантките за какво са? През лятото и празничните дни тати ви ще плаща на МАЦА да ви гледа децатаааа! Няма лошо! Аз вечер работя едно - барман съм, денем-на трудовата борса, но-ето: мога да забавлявам наследничето ви! Бих се радвала, ако се получи играта! По-малко безработни!

palni gluposti zimat im edna godina ot detstvoto posle makite zapo4vat neka gi ostavat da pojiveqt decata

Аз пък съм 100%зад идеята да се тръгва на 6 годишна възраст на училище.Сега какво става-тръгват на седем години и нещо,учат 12 за средно и към 20 годишна възраст взимат диплома за средно...

PO TOZI NACHIN SE RESHI VYPROSA ZA DETSKITE GRADINI V SOFIA ZA KOYTO BOYKO BESHE TOLKOVA KRITIKUVAN !!!!!!!!!!!! NIAMA NUJDA DA SE STROYT DETSKI GRADINI - 5 GODISHNITE STAVAT UCHENITZI!!!! OSVOBOJDAVAT SE NAESEN 30 % OT MESTATA!!! BOYKO, TOLKOVA LI PROSTI TI IZGLEJDAME?

Няма лошо в това българското дете тръгне на 6 години в 1-ви клас, но тогава и учебната програма за 1-4 клас трябва основно да се преработи, като за първолаците следва да е максимално лека. Така е в много западни страни, в които е прието училището да започва на 6 години. И друго - облекчаване на преподаването по български език не е разумно - видя се на матурите колко зле подготвени са учениците именно по родния си език. По-добре е да се облекчи програмата по математика - далеч не всеки е математически талант, но грамотно да пише на български е длъжен всеки гражданин на РБ.

Има една приказка за жабата дето вдигнала крак, когато видяла, че подковават коня. Недей да сравняваш японската образователна система, и най-вече материалната и база, както и кадрите и, с нашата. Освен това, децата там тръгват толкова рано, защото от 6,355те йероглифа трябва да научат около 2000 в училище. Нямат много време. При нас нещата стоят много различно и е абсолютна тъпотия да се прави автоматично копиране на една система, без да се вземат впредвид индивидуалностите на всяка една култура.

Клишета са наблъскани в главите на съвременните български родители, които искат всичко да си е наред без да се променя каквото и да е. За мен и децата ми не се притеснявайте толкова, а обръщайте повече внимание на вашите, за да са по-грамотни и по-нормално развити (сега внимавайте, пак ще използвам страшно клише) в съвременния свят. Сигурно ви мъчат сериозни угризения на съвестта, че нямате достатъчно време за децата си и затова обръщате такова внимание на клишета като вечно заети родители, сами в къщи пред компютъра, соцалното и психическото развитие на децата и по-добре да си малко по-грамотен, отколкото малко по-изоставащ. Ако искате изобщо не пращайте децата си на училище, както разбирам, в България всички са много възмутени, когато се налага децата да учат. Смешници.

Децата вече четат на 2-3 години. Някои не толкова рано, но нали си има и отличници, и по-слаби ученици. Това е положението!

госпожо министър ако искаш още от родилния дом да ги поемем по училищата.Грамотност на децата ще бъде космическа.

Колко ли годишни са тръгнали на у-ще повечето ,пишещи коментари?Беден речник,правописни грешки,липса на мисъл и...злъч!Тъжно......

Майка съм на 4г. дете и напълно подкрепям идеята децата да тръгват на училище,както връстниците си в Европа.Нека умните да вървят напред,а тъпаците винаги ще са тъпи.Защо моето умно дете да затъпява покрай олигофрените?Не си водя детето в детска градина, а на хор ,балет и езиково обучение!Как ми стига времето само аз си знам,нямам баби и роднини,работя и се занимавам със социална дейност!Тези жени,които раждат и си хвърлят децата на държавата да ги гледа не са майки, а ИЗРОДИ!Техните деца са вечно болни и тъпи и заради тях в Европа ни смятат за нищожества!

Аз също четях и пишех на пет!!! Никой не ме задължаваше да ходя в детска градина! Напротив!!! Спряха ме, защото съм започнала да говоря навсякъде НА ТУРСКИ /в детската градина ВСИЧКИ говорели на турски/, който не ми е роден език, но в селата явно се смята за такъв! В първи клас ме гонеха от час, защото ми беше изключително тъпо, скучно и безинтересно - да гледам и слушам как се опитват да четат и пишат!

АБСОЛЮТНО ПРОТИВ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Този, който измисли простотията през 1983 година децата да тръгват на 6 години на училище се казваше Фол, а на децата, които тръгнаха на 6г. в първи клас всички им викаха фолмастерчета.

ТАЯ ЕДВА ПРЕКРАЧИЛА ПРАГА НА МИНИСТЕРСТВОТО И ЗАПОЧВА С ИДИОТЩИНИ. ИЛИ Е ЛУДА ИЛИ НЯМА ДЕЦА И СЪВСЕМ НЯМА ПОНЯТИЕ КАКВО Е 5 ГОДИШНО ДЕТЕ

На българина му дай да критикува всичко. В Япония децата тръгват на училище 5 годишни и страната е една от водещите в света. У нас детските градини са на безценица , само 40 лв. такса и родителите смятат държавата за длъжна да им гледа децата. По време на учителската стачка хора, на които заплатата им е в пъти по-голяма от учителската, критикуваха че няма кой да им гледа децата.Никой не се замисли как живеят учителите с 250-300 лв. заплата. Сега тя е около 500 , но не за всички.