Средствата бяха блокирани заради кризата, но сега ще бъдат пуснати, за да може да започне нормално учебната година, каза Фандъкова. По думите й, на първо време пари ще бъдат отблокирани по програмите за ремонти на училищата, за училищните униформи и извънкласните занимания, предаде Дарик.
Ще бъдат ревизирани учебните програми и учебното съдържание за гимназиалния етап на средното образование, като този процес би трябвало да приключи в рамките на една година. Нужно е специално олекотяване на програмите по български език и по литература, посочи министърът на образованието и заяви, че трябва да има промяна и в методите на преподаване.
От догодина би трябвало да влезе новата образователна структура в училище, каза Фандъкова в отговор на въпрос и допълни, че за тази учебна година няма да има промени. Държавата трябва да създаде условия за свалянето на задължителния обхват на децата в детските градини до 5-годишна възраст, за да могат да тръгнат подготвени на училище. Идеята на Фандъкова е детската градина да стане задължителна за петгодишните. Така малките ще имат две години за задължителна предучилищна подготовка. Целта е децата от малцинствата да нямат проблеми с овладяването на българския език. По думите й в тази насока ще има нужда от допълнително финансиране и затова се очаква промяната да бъде въведена вероятно от следващата учебна година. Според Фандъкова трябва постепенно да се върви към целодневно обучение в малките класове, както и външното оценяване в училищата да продължи.
Образователният министър Йорданка Фандъкова представи екипа си, който ще работи за съгласувани политики за качествено обучение на децата и младите хора. Министерството ще има трима зам-министри - за средното образование ще отговаря Минка Коджабашиева, проф. Румен Пранчов ще поеме висшето образоване, а Светлана Ломева ще отговаря за младежта.
Милка Коджабашиева, която от 30 години работи в системата на образованието, обеща да работи за целодневна организация на обучението, увеличаване на извънкласните дейности и изработване на нов учебен план. Това означава актуализация на националната програма за образование, подчерта тя. Децата, които ще започнат петгодишни, ще получат една добра подготовка по български език, за усвояване на умения за учене, за формиране на умения у децата, посочи новият зам.-министър Милка Коджабашиева.
От 2009/2010 учебна година няма да има 13-и клас и хорариумът от часовете, които досега са били предвидени в него, трябва да бъдe пренасочен и свален в останалите класове, каза още Коджабашиева, цитирана от „Фокус".
Няма да се правят съкращения в основни дирекции на министерството, които са специализирани, а по-скоро ще се оптимизира персоналът в общата администрация, каза още министър Фандъкова. Министерството ще предприеме и мерки за съкращаване на разходите - с лимити върху телефоните, при използването на автомобили и при командировките, с изключение на тези, които са важни за работата на министерството. Тези мерки ще бъдат представени в Министерството на финансите още следващата седмица.