15 следователи от НСлС разследват взрива в Горни Лом

По разпореждане на главния прокурор е формиран екип от 15 следователи от Националната следствена служба, които ще осъществяват разследването на инцидента.

Обратно в новината

Коментари - 15 следователи от НСлС разследват взрива в Горни Лом | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Къде са синдикатите? Къде е Инспекцията по труда?

Комунист+ масон == бомба или ....

800 000 противопехотни мини ми се виждат огромно количество и като обем и като тегло и наи вече като пари. колко са платили гърците са дози договор и на кого? тези мини как са пътували до нови лом? с коя транспортна фирма? сега тези следователи ще открият че е имало човешка грешка, после всичко ще се замаже, а на тези въпроси няма да отговорят.....

Договорчето е за около 1 млрд. евро !!!! Там са включени много пера вкючително Първанчо,прокуратура Данс и.т.н.

два въпроса: никои може ли да потвърди че собственика на з-д Миджур е Валери Митков близък приятел на президента Георги Първанов? никои знае ли кои на правителствено ниво ги е склучвал тези договори с гърците за 800 000 мини, при какви условия и на какви цени?

И тоя митков е професор. Боже пази студентите му от неговите знания! ха сега му вземете титлите, вижте му трудовете как са издадени и да плащааааааааааааа на семействата на убитите хора!!! но съмнявам се след една седмица всичко ще е забравено. За чий чеп днес е ден на траур бе прости управляващи мишки?

Пак нищо няма да открият и няма да има виновни. Нали мафията ги е назначила. Пък и такива са им умствените възможности.

Тръпки ме побиват,като чета,как "сериозно"се е заела цацаратурата с поредния трагичен инцидент в България.Скъсаха се диги,преливаха язовири,а коритата на реките бяха затлачени,както и градските шахти.Виновни?Имало незаконна сеч в особено драстични размери,която спомагала за наводненията.Виновни?Паднал асансьор,загинал човек,да не би,след като три дни се говори по медиите и се разпоредиха"спешни"проверки,няколко десетки хиляди стари и потенциално опасни асансьора,да спряха работа?Гръмнал завод,убити,човешка трагедия за близките....колко дни ще се говори,после ще се забрави....докато се случи подобното,в др.завод?Винаги така се случват нещата у нас.А "компетентните"органи,ще разследват поредния ужас.....до доказване на някаква стъкмена полуистина.

считащ се за недосегаем от правила и закони собственик, уби собствения си син и други 14 работници. Умът ми не може да го побере! Този е за разстрел!

И ако след тази поредна трагедия за обикновенните хора на България някой отиде до урните на 5.10.не знам какво да кажа?

Уви, аз и да не ида, ГЕРБ-аджиите, БСП-арите и ДПС-арите ще идат и ако всички ние не идем, през следващите 4 години те ще ни диктуват как да живеем.

... 15 следователи ще четат документация...а си трябва една експертиза на почвата от кратера, от останките от сградата, за да се направи поне опит да се разбере за вида на взривеното вещество... усилено се говори, че еднократния мощен взрив трудно ще се получи от противопехотни мини... И този работник дето блъскал с железен чук мината, при положение, че на място са били и инженер и технолог и собственик ...

Мисля, че е редно да се информират гражданите, че собственик на з-д Миджур е фирмата Видекс АД с генерален директор Валери Митков близък приятел на президента Георги Първанов. Твърди се, че една от любимите президентски винарни е Лопушката, мажоритарен собственик на която също е инж. Митков. А злите езици говорят, че президентът е истинският собственик на Видекс, а може би на винарната. Дори спрягат името на видинския адвокат, извършил прехвърлянето на фирмата от Зорка Първанова на Валери Митков. Това ние обикновените хора от Горни Лом няма как да докажем, но някой смел журналист би могъл да се поразрови по въпроса. Нека споменем за още някои геройства на Видекс, които определено са доказана истина: През 2002 г. две експлозии, също предизвикани от пожар, сринаха до основи тогавашния цех за производство на тротил на завод Миджур. През април 2006 г. избухна пожар в з-д Миджур, при който загина инж. Илия Симов. В началото на март 2007 г. ЗИЛ, натоварен с амонит, произведен от Видекс, се взривява до открития рудник Република близо до Перник и нанася много материални щети. При направения анализ в Минпроект е установено, че взривното вещество е недопустимо за употреба в България. На 18 май 2007 г. експлозия в цех на завод Миджур отне живота на 28- годишния Людмил Стефанов, и е ранена тежко Венета Георгиева, на 39 г. На 3-ти февруари 2010 предизвикан от неизправна машина пожар доведе до експлозия в завода. Аварията коства зрението на технолога на предприятието и рани тежко трима от колегите му. За последните 8 години в завода се случиха 6 сериозни инцидента, които убиха двама и осакатиха общо 7 човека. Според експертите, следящи случая, меко казано благосклонното отношение на институциите спрямо ръководството на завода се дължи на стабилните връзки, които Валери Митков, собственик на предприятието, има с президента Георги Първанов. А наказани от фирмата просто няма.

Говори се че приватизираното БМФ, което беше 3-то или 4-то по големина параходство в света, след като са провалени международните продажби е продадено на сина на човека, приемал навремето Първанов в Партията

Не са нужни 15, а 150 следователи и не български, а чужди и не да да разследват този конкретен случай, а целия престъпен бъгарски преход, който никога не свали комунистите от власт и за капак навсичко за да се подиграят на целия измъчен народ направиха един от бодигардовете си лидер на най-голямата партия, след тази на отвратените и негласуващите.

Уви, пак нещо не е така. Всеки имащ право да държи дори и една цев оръжие вкъщи е запознат с изискванията за това. И всъщност така и трябва да бъде, ако не броим някой престаравания на служители, които не са и по наредбата за това, а по тяхна инициатива. Че имаш право да пртежаваз и съхраняваш определен максимален брой патрони ( мисля че 40). А какви трябва да са мерките за 800 000 мини съдържащи по груба сметка 320 тона взривно вещество без да броим другите производства? Та това са 1/4 от мините в Камбоджа които са проблем от 25 че и повече години!!! Та това е една влакова композиция с поне 20 вагона... Според кадрите взрива не е чак толкова голям колкото трябваше да се очаква от 320 тона. Още битува мнението, че взрива в Челопеч е послужил да заличи липси на боеприпаси. Подобни приказки се чуха и за Петолъчката, като беше заловен граждански микробус, превозващ боеприаси взети от там и натоварени преди експлозията

Марш в кочината и включвайте телевизорите! Ще коментирав мача Лудогорец - Реал Мадрит! И на 5-ти октомври както се разбрахме, платили сме с Боци, Миков, Доганя и Додука!

15 загинали, 15 следователи, 15 експертизи, 15 години дела, 0 осъдени!!!

Щом се е заел "лично"(без да е личност) самия Цацаров това, което сте написали е гарантирано!

Мисля, че не е редно такива предприятия, които се занимават с производство на оръжие или с утилизация да бъдат частни. Малко или много в държавните предприятия контрола е по-голям.

След случилото се Горни Лом си мисля, че следва незабавно да се предприемат мерки за затварянето на АЕЦ Козлодуй и да се подпише мораториум, забраняващ развитието на ядрената енергетика в България. На мен като гражданин никой не ми гарантира, че безхаберието и безотговорността обхванали държавата ни, няма да доведе до Чернобилски сценарий.

да се затворят и ТЕЦ-овете, и ВЕЦ-овете, и мините (за въглища)! Изключваме тока и обръщаме календара на 18 век!

Сталин го е казал, че е по-добре нещото (човека) да го няма, отколкото да се контролира!Затриваш го и проблема отпада!

кои е от грците вземал леки пари! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

това с разпитването е прах в очите ни. човека си е подставено лице на тройния шлемник гоце и нищо няма да му направят. единственото изключение в този случай е, че този път покрай робите работещи за 350 лева е изгорял и сна на тариката. поради глупоста на наследниците на партизаните тези изключения ще зачестят и ще станат правило.

са се появили във форума! Няма никакво значение сега колко пари са получавали при тази ситуация! Оставете истинските специалисти да си вършат работата, а не философствайте за работи, коитио не разбирате!

Нима сега са необходими специалисти? Къде са били специялистите преди да се случи трагедията? Кой е позволявал да се вършат безобразия? И кой им е позволявал да плащат заплати по 240 лв., след като за цялата страна минималната е 340лв. Да не говорим, че при тези условия на труд и 3400 лв. са малко, това да знаеш, че отиваш на работа и може би няма да се върнеш...!

всичко е ясно, Бойко е виновен!

Ако се работи съобразно изискванията на Българското законодателство, следователите ще открият: 1.Кой, как и за какви крупни рушвети е разрешил транпортирането на стотици хиляди противопехотни мини през нашата пътна мрежа? 2. По какви маршрути и през кои населени места е минал този смъртоносен товар! 3. Кои масони от българската масонска ложа са се облажили от огломната сума от 1 милиард(!!!!) евро за утилизиране на тези Гръцки мини! 4. Платени ли са всички дължими данъци и такси от фирмата на масон-професора?!?! 5. Как при условията на този милиарден договор на жертвите са плащани тези мизерни 250лв/месечно!? 6. По всички въпроси касаещи условията на труд, няма какво да се установява! Издадени се 143 акта, без да се изпълнят предписанията на нито един! Доживотен затвор, без право на замяна за професора-масон и обезщетяване семействата на жертвите!

Ако ще да изпратят всички следователи и прокурори на България, те ще открият едно-огромен кратер и 15 българи буквално изчезнали в небитието. И ще скрият един ужасяващ факт-че тия нещастни хора са рискували живота си за някакви си 250 лева. Какво национално падение. На човек му става така тягостно и мъчно и за убитите хора и за нещастната ни страна.

240 мизерни лева за работници. А членовете на управителния съвет на фирмата взимали по 12000 лв на месец....

Лека им пръст на работниците. За процедурата по обезвреждане на боеприпасте отговаря собственика който назначава ИД директор който назначава дребните началници. При обезвреждане задължително е склада да е достатъчно разстояние от местото на обезвреждане и да няма пряка видимост, желателно е склада да е под земята. Боеприпасите се утилизират на малки част по 5-10, в цеха никога няма повече от това количество, в смисъл купчина сандъци с мини. За взрив винаги може да стане, все пак се реже боеприпаса и се изважда експлозива, въпреки че се охлажда може да възникне искра или високи градуси, в този случай загиват една част от работниците. В нашия случай има явно не спазване на процедурата и взрив на всичко, при такъв взрив работниците са се изпарили, няма да има следи и доказателства. Причината е алчност на собственика с малка инвестиция да печели много, нямало нужда от склад, всичко в едно хале, брутални норми което кара служителите да бързат, даже и 2 и 3-та смяна не се препоръчват за такава работа. Този е направо за затвор до живот.

Ама собственикът бил професол и такъв специалист, че в съда от години падали всички констатации (за нарушения във фирмата му) и предписанията на проверяваащите органи. На всичко отгоре бил някаккъв велик майстор ли вели чирак ли в някаква тайна мафия ли ложа ли....

зидаро мазач - бесепар - наше момче - ценен кадър - разбирач

То сега дипломите и титлите можеш да си ги купиш, ако имаш пари, не е нужно да разбираш много или да си много учен. Професор!? И какво от това?

данъчна ревизия на съдиите , произнесли оправдателни присъди като физически лица. Да се види дали внезапно не са забогатели, доказване произхода на парите. От кога не е правена данъчна ревизия на фирмата - убиец?!

напишат на таблото на обществения позор имената на ония съдии, които са постановили оправдателни присъди за смъртта на хора!!! Същите съдии да се разследват за нерегламентирани връзки и да им се проучи имотното състояние от компетентните органи - като например НАП, която се занимава да събере 5-10 лв. задължения на дребния бизнес и подминава огромните такива.. НАП с пълна данъчна ревизия на физическите лица съдии и на фирмата. В малките населени места е данъчен рай за големите играчи - ФАКТ! Я да видим служба големи данъкоплатци и осигурители от кога не е ревизирала въпросната фирма?!?

АЛЧНОСТ е причината! Кво има да разследват! Дано се задавят тези с по 13000лв. заплата, заради които загинаха хората работили за 250лв. !

колко много следователи са ангажирани за да не се установи нищо

Ако разследващите не намерят човешки останки, дори на 5 км. или повече от мястото на експлозията, тогава остават само 2 хипотези - сублимация на човешките тела поради развиване на определена химична. физична реакция или ЛИПСА на хора в района на взрива.

Пак питам всички "специалисти" - при коя физична/ химична реакция човешкото тяло СУБЛИМИРА? При изгаряне на човешко тяло ПАК ИМА човешки останки- дори и овъглени! Нали казвате, че нямало какво да се разследва- моля, отговорете ми!

При 2 000 градуса остават само кокалите ти.....дори и това не е сигурно.... След експлозията кои кости на кого са и къде се намират......които са били в цеха са мъртви.....и 150 следователя да вкарат вътре заключението ще бъде едно"грешка на персонала" което е вярно.

Помъчих се да ти обясня но не ме пуснаха:) При тоя взрив и развилата се температура най-много да ти останат костите......като видях снимките и кости няма да намерят:(

Ще останат зюби и парчета кости. Не ги слушай тези отдолу какво ти говорят. Така като гледам от кадрите пожар не е имало, а и хората казаха, че такова количество тротил не гори а гърми. Този да спре да заблуждава че е горяло. Бащата на единият от убитите е бил на местото веднага половин час след трагедията и е видял кратер. Пожарните и те бяха строени без да правят нищо. Трябва да открият поне кости и зъби. Жалкото е че наистина няма да бъдат индентифицирани, дори няма да се докаже, че синът на собственика е бил там.

Има една малка подробност. Вярно е че останат зъби и кости но разпръснати на километри от мястото и то на сол. Този не казва че е горяло.....в момента на експлозията температурата надвишава 2 000 градуса.....вдяна ли или да обясня като за глупаци.

...много.. Както казва народът: "Много баби...хилаво бебе"... ...Пък и то всичко е пределно ясно.... Трябва само един -двама като италианските... Фалконе... Риана..(ако не се лъжа) ,но този път да останат ...живи!!!

според мен работата е испълнена перфектно :))) няма по безопасна мина от гръмналата :)))

15 следователи - и какво от това, хората ги няма, а следователи и разни там органи трябва да вършат превенциято, ........но публиката плаща, резултати няма, народът загива......деца не се раждат, старите умират, средните се готвят за умиране, ужас безкрай, това еБГ-то, за съжаление

Освен от ужасната трагедия, аз съм смаяна да науча, че противопехотни мини от Гърция минават километри през българската територия за да стигнат до това село... В какво ги превозват? По какви пътища се движат? Безопасно ли е за другите участници в движението? Защо гърците предпочитат тази процедура да се извършва извън страната им? А ние поемаме този риск?

Щот сме прости!

На загинал по следовател ?

Pesh0

тези 15 следователи , ще разследват поне 3 години . И ще вземат по около 1000 лева заплата . А колко помощници ще имат .... На семействата на загиналите , ако отпуснат по 200 лв , ще е голяма новина .

Досега не видях някъде да е написано какъв е бил взривът - серия експлозии или едно голямо бум. Ако е второто, много ме съмнява, че да били мини.

Pesh0

Серия експлозиви , трудно биха изкопали дупка , на мястото на завод .

Sledstwieto zawyrshi... Zabrawete... ----------------------------

Това е абсурд. Полиция,пожарна,гражданска защита,спешна помощ, кметове,министри,инспекция по труда,военни,гл.прокурор,15 следователи. И какво ще разследват.И какво като установят нещо. Хората ги няма, няма ги.Нима ще се върнат. А какво щеше да е ако разходите за тези служби се вложат в превенция,безопасност,сигурност. От всичките тези институции така или иначе няма полза. Те само констатират и разследват до следващия такъв случай. През останалото време е корупция. По-добре да ги няма. Да не говорим че са пълни със страхливи плъхове. Цяла нощ стоят и чакат. И какво чакат ,някой въпреки тяхното бездействие да оцелее. Въпреки тях. Абсурд.

"... И какво ще разследват.И какво като установят нещо. ..." А- не така! Да разследват точно както предписва НПК! Ако трябва , бройката на следователите да се увеличи. Трябва да се открият причините + извършителите.Не може и не трябва да се допуска замитане на следи заради политически чадър!

Просто ми е жал за държавните пари ,които се харчат за всички тези институции. А институциите вземат подкупи и не работят. Не работят и по време на бедствие, защото ги е страх и през х.. им е за хората. А за следователите, това са глупости 15 души, че и повече в гола гора. Наистина ли вярвате , че с допотопните средства с които работят ще установят нещо. Това да не е лабораторията на Хорейшо.

Всичко това е пряк резултат от политиката на бкп още от 1991-92г. Бкп позволи създаването на мутрите, тяхната кастовизация, тяхната недосегаемост, издигна в култ внушенията , които пропагандираха мутрите" Не спазваме закона, защото сме ненаказуеми, и въпреки това живеем добре и имаме всичко".СЕГА -2014г. ОЩЕ берем плодовете на престъпната мутризация на бг. общество.Едва след 2-3 поколения може да се премахне този начин на мислене.

Става дума за загубени човешки животи, а не за политика. Неуместно е са се говори за политика в случая. След като остраниха военните от чисто военни дела, сега ни внасят и чужди боеприпаси с изтекъл ресурс за утилизация. Това никога не го е имало преди 25 години.

анонимен

СТАВА ВЪПРОС ЗА НАЧИН НА МИСЛЕНЕ, ЗА ПРАВОСЪЗНАНИЕ, ЗА ТОВА, ЧЕ ИМЕННО МУТРИТЕ БЯХА ОСТАВЕНИ ДА ДОКАЖАТ, ЧЕ ЗА НЕСПАЗВАНЕТО НА ОБЩОЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ПРАВИЛА/ ЗАКОНИТЕ/ ОПРЕДЕЛЕНА ГРУПА ОТ ХОРА СА НЕНАКАЗУЕМИ! ТОВА НЕ Е ПОЛИТИЗИРАНЕ, А ИЗТОЧНИКА НА ФАКТА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ МАСОВО НЕ СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА- НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СТАВА ВЪПРОС ЗА ЗАКОНИ ИЛИ НОРМИ НА ЧОВЕШКО ОБЩУВАНЕ! БКП ИСКАШЕ ДА СЪЗДАДЕ ИНДИВИДИ С 3 ГЪНКИ В МОЗЪКА- СПАНЕ,СПАНЕ И РАЗМНОЖАВАНЕ, ЗА ДА МОЖЕ ДА СИ ОСИГУРИ НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ПОЯВИ НОРМАЛЕН ИНТЕЛЕКТ, КОЙТО ДА ИСКА И ДРУГИ НЕЩА, ОСВЕН 3ТЕ!

Шарено,по него време си си бърсала сополите с ръкава,не ми говори за политика от него време. Луканов го отстреляха,други го последваха.....вземаха парите и после не искаха да връщат......девет грама в серце......

хората по света воини водят и пак по- малко жертви дават за денонощие.То при нас - ден през ден катастрофи убийства самоубийства а сега и взривове . В коя нормална европейска държава в мирно време гърмят 15 човека поради алчност неспазване на закони и продажни институции? Ако това се случи там оставки и присъди ще се издават в деня на случилото се

господа Колко взривове трябваше да стснат прокуратурата да вземе под контрол как се изпълняват предписанията на инспекцията по охрана на труда във особено опасните обекти на икономиката.

Щом в тази мръсна игра довела до смъртаа на 15 човека, масоните хвърлиха валето(разбирай главния прокурор), това означава само едно: ВСИЧКИ СЛЕДИ ЩЕ БЪДАТ ЗАМЕТЕНИ! Нито ще узнаем за "бизнесмените" докарали тази трагедия, нито за размерите на огромните суми "съпътствали"(разбирай изпрани) през този "бизнес". Там, където се е набъркал Цацаров, тупика е гарантиран и виновни няма да има! Мир на праха на жертвите на мафиозите и масоните в България! Казвам мир на праха им, защото дефакто тези престъпници ги изпепелиха за по малко от секунда!

Вместо да ни заблуждават по медиите, правителството ясно да заяви как военни мини от чужди страни (тъй като ние нямаме и една десета от количествата, утилизирани в унищожаната манифактура) пристигат за унищожаване в България! Кой знае какви още "мини" са ни приготвили в нашата страна?!!!

Частния /нечестния/ бизнес не признава правителство и граници.

Ако някой не предоставя безопасни условия на труд,не съблюдава за организацията и сигурността и нарушава закони,разпоредби,предписания и указания-виновен ли е?и след като е виновен,може ли и за напред да бъде работодател на свобода?не,разбира се-не се налага да сме експерти по трудово законодателство....да плаща скръбната сметка и да бяга в....манастир!

...........800 000 -противопехотни мини.......... ----------------------- Ako ni gi biaha razdali dosega da sme se oprawili. Ama nali uprawnicite sa stisnati i nishto ne dawat... Zatowa sme taka... --------------

До 30.07.2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини.

Кой държавен чиновничешки БОКЛУК разреши тази фабрика да продължи да работи след констатиране на 143 нарушения??????

Спри се малко. Много години бях н-к цех в рисково производство.Всеки ден всички системи за сигурност се проверяваха от А до Я...псуваха ме но оживяхме....от три години съм в къщи,какво е сега не знам. Научих младия какво да прави,дано го прави.

Да анихилираш 15 човека на веднъж без военни действия се изисква голямо коварство. Хората на ДС са способни на това!

Кой допусна това да се случи? Държавата с нейните продажни Институции, зависими от Политически субекти.

Az be, Sha wi tepam wsite Taka da znaete...... Wsekimu po 4 mini ....