Българка изкачи най-високия връх в Килиманджаро

Преподавателката от от Великотърновския университет Снежана Боянова изкачи най-високия връх в Африка - Ухуру.

Обратно в новината

Коментари - Българка изкачи най-високия връх в Килиманджаро | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То едно е да говорим за планинарство, друго е за алпинизъм. Тук не става въпрос за второто. Аз не си падам нито по едното, нито по другото, но пък изминавам 5 километра за 45 минути като едното нищо.

Нещо реклама ли и правите ,,това все паке е възможно с обикновен ход..

А защо Б.Б.още не го е изкачил?

Ухуру е най-лесният за изкачване континентален първенец. Всяка година до там се качват десетки българи, а в момента е краят на най-добрия сезон за това. Поздравления за дамата и на мен ми е мечта един ден да се кача там, но това е въпрос на събиране на необходимите за целта финанси и намиране на 2 седмици свободно време. Въпрос към екипа на Дир-а - защо решихте да отразите именно това конкретно изкачване?

тайнааа

Типично по български да завижда ме и да омаловажава ме постиженията на нашите сънародници.Колко от тук драскачите могат да се похвалят с нещо подобно.Та като се качиш над 4000 м.не знаеш на кои сват си.Казвам го от мой опит.Така че браво на учителката.

не знам кому е нужно да отразявате медийно туристическите обиколки на който и да е българин. По света има над 2 млн българи, ако почнем за всеки да пишем кой къде е отишъл да се снима...Пишете, че е преподавателко...Интересно студентите и сега в дървена ваканция ли са?

Не съм се качвал, но съм говорил, с хора, които са се качвали. На 6000м има известни проблеми с концентрацията на кислорода иначе не е супер студ разбира се. Браво на учителката!

Приятно изживяване, но не виждам особеното в него. За Килиманджаро не е необходима кой знае каква подготовка.

Не си прав изисква се много добра физическа подготовка.

Учениците от 1-ва английска гимназия в София - 114 ЕСПУ през 60-те години на ХХ век се гордеем, че нашата учителка по химия Камбурова беше и ще остане първата жена, изкачила най-високия връх в Африка. Ние я наричахме "бабълс" - при химическите опити в лабораторията тя всеки път в края на опита възкликваше: "И какво имаме сега - бабълс!"/мехурчета/.

Точно така! А през следващите години още 10-тина българки изкачват Ухуру. Последно 2016 - Елизабета Маркова

Не са само десетина, повече са. Познавам водачи, които водят български групи до там и то почти всяка година. Преди 3-4 години само една от групите качила се до Ухуру беше от 8 или 9 човека. Та това не е нещо ново и тази жена не е първата качила се българка.

"... в една малко известна част на Хималаите, в така нарачените Дървалски хималаи"? Може би, Гарвалски, все пак?