Мелнишкото вино и легендите

Сортът грозде, от който се произвежда Мелнишкото вино се нарича Широка Мелнишка Лоза. Той е разпространен само в най-югозападните части на страната ни.

Обратно в новината

Коментари - Мелнишкото вино и легендите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Статията е атрактивна, но едва ли вярна. Няма такава класация във лозарството , като уникални сортове. Местния патриотизъм трябва да се изключи, когато се коментират факти. "Огромните площи", "френския учен" и т.н. са селски басни. До 50г. в района не познават съвременното лозарство, а винарството е още по-примитивно. Гроздето може да е хубаво, но до хубавото вино има още много път, който местните не са извървяли, и няма вино от тази лоза с награда. За разлика от много други райони, където вината редовно печелят международни отличия. Приятните за ухото махленски басни, като тези за виноделите траки, нямат нищо общо с реалността. И означават само, че авторът не познава други вина. Нещо като най-доброто в света българско сирене...

Коренът ми е от тоя край. След това индустриализацията е пръснала родата из цяла България да си търси хляба. От дядо си съм чувал че зимно време, когато студът стегне земята, местните хора изкарвали големи медни котли с вино на двора в снега. Сутрин обирали леда който покривал виното. На следващата вечер отново. Това правело виното толкова гъсто че когато на домакина идвали драги гости, на изпроводяк той им завивал в бял месал / кърпа / малко вино. Да си го носят у дома.

За пръв път чета толкова интересна статия в иначе пълния с черна хроника сайт на дира.

още траките навремето са се славили за едни от най-добрите винопроизводители в древния свят. елини и римляни са се учили в занаята от траките. античните богове на виното - Дионис, и на музиката - Орфей, са заимствани от траките и почитани от гърци и римляни. за съжаление "национализацията" и други комуно-социалистически "творения" като ткзс-та унищожават много от древните и автентични традиции на българското винопроизводство. понастоящем има някакво "възраждане" на индустрията, но най-големият проблем е непостоянството в качеството. някои реколти от определени райони са много добри, но следващите са на ниско качество и това се отразява лошо на международния имидж. други страни много държат на постоянството, имиджа и дори подобряването на качеството. като пример ще дам разкошните калифорнийски вина и като цяло сортовете, отглеждани по тихоокеанското и атлантическо крайбрежие на Америка. надявам се опустошителните пожари в Калифорния това лято да не се отразят негативно на винопроизводството в региона.

ИДИОТ , МОЙТЕ РОДНИ ЛОЗЯ ГИ УНИЩОЖИ БАШИБОЗУКА НА СУДЖУК АГА БАНКЯНЛИЯТА ОТ МАХАЛАТА :)) ... ДАЖЕ ГЕРАНА НА КЛАДЕНЕЦА ЗАДИГНАХА И КОФАТА :))

ОБЯСНИ ОТВОРКО КВО Е ИТАЛИАНСКАТА GRAPPA ...

НАЙ-ХУБАВИТЕ ВИНА СТАВАТ КАТО СЕ МЕСЯТ НЯКОЛКО СОРТА ГРОЗДЕ ... НАПРИМЕР В ИТАЛИАНСКИТЕ "СУПЕР ТОСКАНИ " - ТАКА ИМ ВИКАТ СЛАГА : - ОСНОВНО САНДЖОВЕЗЕ , - НЯКОЛКО МЕСТНИ СОРТА - ДОРИ ИМА 2 БЕЛИ !!! , - ЕДИН СОРТ ДЕТО ДАВА САМО ЯК ЦВЯТ - ПОЧТ ДИВ - И КЪМ 20% КАБЕРНЕ СОВИНЬОН ... СЪЩОТО Е И С НАЙ-БЛАГОРОДНИТЕ ФРЕНСКИ ВИНА ... ТАКА СЕ ПРАВЕШЕ И ВИНОТО ОТ СТАРИТЕ ЛОЗАРИ В БЪЛГАРИЯ ..

Повече такива статии и може и да се оправим. Наздраве!

Благодаря!

Преди няклко години един софиянец беше пуснал обява, че продава домашно вино от Широка Мелнишка Лоза без каквито и да е добавки. Купих няколко литра - просто да го опитам. Не е лошо, има специфичен вкус, но може и да не се хареса на всеки - а има значение и в каква бъчва е ферментирало и съхранявано, както и каква е била годината, през която е правено. Явно всяка партида е различна.

Изключително интересно четиво в дира. Искам да ви споделя моят опит на аматьор винопроизводител: живея в Драгалевци, ама отдавна. Имам няколко лозници в двора и те ми дадоха доста хубаво грозде тази есен. Напълних една 200 кг бъчва с него. Досега с това се занимаваше старият ми баща, вече е на 88 години и тази години оставни всичките салтанати в моите неопитни ръце. Криво ляво се справих с това ново за мен хоби и днес източих от канелката на бъчвата първото вино. Виномерът показа 20 градуса захарност, а винцето е леко възкиселичко. За мен беше огромна радост да дегустирам първото си производство. Някой може ли да ме посъветва какво да правя от тук насетне-да го точа в бутилки ли, да му слагам добавки Някакви ли? На каква температура да го съхранявам не знам. Приятна събота и неделя на всички!

Захарността се мери на ширата /гроздовия сок/, а не на виното...Щом е кисело, жалко, най-вероятно не сте направили сифонче на бъчвата за да ограничите достъпа на въздух.

ВЪВ БУРГУНДИЯ БОЖОЛЕТО - НОВОТО ВИНО ДЕТО СЕ ПИЕ МЛАДО Е НАД 50% ОТ ПРОДКУЦИЯТА :)) ПИЙ ГО :)) ПРЕТОЧИ ГО В БУРЕ - ДА НЕ ГРЪМНЕ В БУТИЛКИТЕ :))

А, за сорта "Рубин" ще има? Съдейки по името му си е български сорт. макар и явно, не много стар. Пил съм домашно такова, супер ми хареса.

abasador

денят ми, започва прекрасно след тази хубава статия, списана по най-добър винарски обичай от господин Некитов, благодаря. Средата и в края на 70-те, бях за по седмица в Мелник, малък китен балкански град с уникална архитектура и градоустройство. От Мелник останаха в мен незабравими спомени от местата които посетих като; мелнишките пещери (винарни), Кордопуловата къща, Болярската къща и... и... но най-вече от прекрасното мелнишко вино. Лек ден.

Не знам дали е истина, че Чърчил високо е ценял мелнишкото вино и го е предпочитал, но наистина е превъзходно, когато е автентично. Преди няколко години с гостенка от чужбина пътувахме из югозападния район, за да й покажем уникалната ни природа. В Мелник посетихме най-старата, известна от векове винарна и къща-музей, дегустирахме и си купихме вино - за нас и за нея. За съжаление виното в бутилката доста се различаваше от онова, което опитахме и харесахме. Това не е добра реклама.

Аз си мислех че тези номера са минали.Преди десетина години и аз бях излъган така.Дегустираш едно а ти предлагат боклук!От тогава за мен Мелник вече не съществува!!!!

Става ли от ШМЛ да се отчупят пръчки и да се вкоренят, като да се отглежда в района на София? По принцип от всички сортове ли става да се вкоренява пръчката, като се запазят качества на сорта? Сега е момента да давате всякакви мнения, щото тук политика няма-има само шанс за общо по-добро, а ми е омръзнало по всякаквите медии да ми надуват главата с глупости без смисъл.

СТАВА .. ОБАЧЕ ЗА ХУБАВО ВИНО СЕ ИСКА МНОГО СЛЪНЦЕ .. В СОФИЯ НЯМА - ЗАТОВА ГЛЕДАЙ НЯКОЙ ПО-СТУДЕНОЛЮБИВ СОРТ - ФРЕНСКИ И НЕМСКИ ... ... ИЛИ ПЪК ГЪМЗА , РУБИН, БУКЕТ, .. ИТАЛИАНСКИ САНДЖОВЕЗЕ

ЗАЩО СТАВА , НО НЕ СЕ ПРАВИ ОТ 100 ГОДИНИ И ПОВЕЧЕ ...

ОНЯ ДЕН КАЗАХА ЗА НАЙ-СТАРОТО ВИНО В СВЕТА - 8000 ГОДИШНО ГРУЗИНСКО 'World's oldest wine' found in 8,000-year-old jars in Georgia ДЕМЕК ПЪРВИЯ ЛОЗАР Е БИЛ ТРАКИЕЦА ДЯДО НОЙ КОЙТО Е ЖИВЯЛ НА ДЪНОТО НА ЧЕРНО МОРЕ ПРЕДИ ПОТОПА :)) ... А ЗА ДРУГИТЕ НЕЩА - ДАЖЕ ИДЕЯТА ЗА БОГ СА Я ОТКРИЛИ ХОРАТА ПО НАШИТЕ ЗЕМИ И СЛЕД ТОВА СА Я ДАЛИ НА ЕВРЕИТЕ И ГЕЙПЪЛИТЕ :))

Знаем го туй вино. Картофен спирт и боя. Добре че има внос на вино, та да има човек откъде да си купи нещо истински, а не български БОКЛУЦИ.

... и края на една легенда (виц): Мишката: Дека си Мацо, ке те ебем....

Благодаря за интересната поредица от статии - поне нещо позитивно, българско и интересно в тоя сайт! А ще има ли статия за Врачанската теменуга - която расте само на едно място в страната, на един склон от Врачанския Балкан, и нейния уникален вкус и аромат?! Доколкото знам, това не е отделен сорт грозде, а по-скоро уникални качества на едно определено лозе, които са се получили в съчетанието на микроклимат, почва, варовикови скали наоколо ... и някаква особеност в технологията, която я прави леко газирана? Някога това беше уникално вино, разпределяно по списък, правеха се около 200 или 2000 бутилки годишно (не съм сигурна), изобщо не се продаваше в магазините, но всеки, който го е опитал, оставаше влюбен за цял живот! )))

Доколкото ми е известно, Врачанската теменуга е била унищожена преди години.

Има, ама вероятно не е много, щото преди 2-3 години ми подариха бутилка с теменуга.

Самият Доналд Тръмп си поръчва Мелнишко бяло и мелнишко розе, всяка година по 1000 литра, още толкова отиват и за Бъгингам. Папата ползва за причастие червен траминиер от търговишкия регион... Още новини искате ли. Мелнишката лоза, дрън, дръгн, всичко е измама.

Мелнишкото ни вино е по старо от Америка...... https://link

А беше време когато на площад Славейков имаше бурета с истинско Мелнишко.

За Византийската перла Меленико ли става дума? И за великолепните гръцки лозари и предприемачи воглаве с емблематичия Кордопулос?

За етиопските цигани ли става дума. Онези дето са обсебили "тракийската"/българската цивилизация!? И за онези, които проведоха геноцид в сев."Гърция"/"Македония"/БЪЛГАРИЯ!?

Глупости на търкалета - може да отидете до Роженския манастир, близо е до Мелник и в църквата изографисана по гръцки да поразпитате защо вляво от входа, мазилката на стената е свалена в един малък участък и какво се вижда от по-долния слой. Ще Ви разкажат една много любопитна история от първата половина на ХХ век, която се е разиграла в тази църква.

За мен най-хубавото бяло вино, равно на червеното най-хубаво е това, което съм си правил , от Сливенска перла. За съжаление и тя изчезна нещо на пазара.

В Мелник още като влезеш е пълно със сергий които продават "мелнишко" вино. Реалността е, че на практика няма такова вече. Най в дъното ...има едно място Кордопуловата къща, от където може да се вземе но колко и то е мелнишко...

Така е; ментета пред всяка къща!Виж коментара на Лобутов по-долу!

(други "американски дарове" са маната и оидиумът - до 19 век лозята не са се пръскали, не е имало нужда!). Съвременните американски "дарове" пък са СПИН, гриповете с нежни имена, ваксините с нежни имена, ислямистите с нежните имена "мигранти", "майки с деца", "деца без придружител"... Световната олигархия, разпространяваща се под нежното име "демокрация"...

И гей браковете са ни дар от Америка, и хубави бомби правят и подаряват...

Беше хубаво вино, преди много години. Мелник, резерве, с подписа на Елка Чакърова! Или с етикета на Черната богородица от Хърсово!

Бла, бла, бла......МЕЛНИШКО вино в този район (на Мелник) отдавна не се произвежда! Причините са незаинтересованост на местните и огромната популация на диви свине, които унищожават всичко по пътя си!Това, което се продава в Мелник като "мелнишко вино" е АБСОЛЮТНО МЕНТЕ! Това е киселак, който местните закупуват от различните винпроми на страната за жълти стотинки и го тъпчат с разно подсладители и други ароматни подправки, за да го докарат уж като "домашно". Някой да е виждал лозя в района на Мелник, освен масива на убития банкер Кюлев, който е ограден с непрестъпна ограда?

Всеки желаещ може да се разходи не до Мелник, а до съседните Враня, Катунци и т.н. и сам да се убеди колко голяма част от земята е засята точно с този сорт - ШМЛ.

Верно си селяк! Бедата е, че сигурно си и "софиянец" вече, направо кореняк с двете ти години стаж и под наем в панелката. Не се срамувай, няма лошо, като тебе са стотици хиляди, прерязали корените си.....

Вино ми сипват от бъчвата. Ходя при винари и знам какво е истинско вино.Знам и как се лъже. Знам как се пъха калъп в цистерна с вода. Понеже знам къде се правят хубави вина, поръчкови статии някак стоят като ошаф, който се предлага вместо вино.

Нищо не знаеш! Аз и моето семейство гледаме декари близо до Мелник. Сорта е посочения "Широка Мелнишка" Грижим се за него, берем си го, слагаме си го в бъчвите и си ги пием с кеф! Айде наздраве! Ще отида да си сипя една чаша, а ти ходи проси от винарите да ти сипят малко!

Евала Ванка, он ке ми каже как се пие вино

При условие, че до преди 100 години в Мелник не е живял нито един българин, защото е било елинско/гръцко село какви претенции имаме че е български сорт, не знам! Но както е казвал бай Ганю - да живей!

При положение, че гърците са навляци обсебили "тракийската"/българска цивилизация и култура на Балканите нямат право на нищо друго освен да се срамуват долния си, престъпен манталитет, от лъжите и измамите си спрямо българите и целия свят.

При положение, че съвременните генетични изследвания , показват идентичност на населението в България и това на северна Гърция, за какви гърци говорим? Гърци са се запазили само по островите и Крит. Лесно се познават, по тъмнички са. Руса гъркиня ми звучи като бял нег.р.

Глупости на търкалета - може да отидете до Роженския манастир, близо е до Мелник и в църквата изографисана по гръцки да поразпитате защо вляво от входа, мазилката на стената е свалена в един малък участък и какво се вижда от по-долния слой. Ще Ви разкажат една много любопитна история от първата половина на ХХ век, която се е разиграла в тази църква.

Не селяк, по-скоро си к.пут

Луи Пастьор: "В една бутилкан вино има повече философия, отколкото всички книги на света." А Пол Клодел казва: "Виното е велик учител на вкуса, освободител на духа и озарител на ума. Досега от всички бълг. вина съм бил най-впечатлен (и досега пазя спомена) от една Новоселска гъмза през 1989, която се плъзгаше в гърлото ми с най-кадифено усещане. Това вино, не знам по каква причина, вече го няма на пазара. Чърчил не случайно (въпреки че е мразел българите) си е доставял тъкмо от това винио в 20 л. буренца, и по-малки количества от Мелник/Хърсово. г.

Защото се спука басейна дето го правеха ,а жабите нямат навика да скачат в бъчвите .Та от тук се е изгубил и неповторимия аромат ...:)

ШМЛ била повече българска отколкото Мавруда... Ще падна от смях! Мавруд никъде не се фалшифицира и вместо него не се предлага друг сорт. Що не питате как натоварват от Виноградец грозденце и го пускат за Широка мелнишка лоза? А да ви пиша как бабишкерте предлагат разложено грозде като ошав в туби въобще няма смисъл. А за избата на онзи с розовите бузи дето бута химия в бутилките с шареното килимче да пиша ли? Щото технолозите вече редят вицове. Да не говорим за невидимите като морска шир лозови масиви от които се е разляло вино. Вземете се засрамете малко като наричате нещо мейнстрийм, защото качеството на едните няма нищо общо с ошафите, които пускате из България.

Научете се оърво да цените нещяата, а след това да ги отричате. Това, което пишеш сигурно е така, но тук става дума за история и дадености, коит оне трябва да се забравят, т.е. статията е общообразователна.