Патриархът: Традиционните ценности се подлагат на съмнение

Живеем в трудни времена, когато сякаш самите основи на света около нас се разклащат, казва в обръщението си за Великден патриарх Неофит.

Обратно в новината

Коментари - Патриархът: Традиционните ценности се подлагат на съмнение | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Традиционните ценности на Бг са ченгиджийството, предателството, доносничеството и кражбите...

Дядо поп казва истината! Дано управляващите го чуят,защото нашата съдба е в техните ръце. А и всеки народ сам си ги избира!

Защо на шлема на Ал Невски и на твоя по наследство има мюсюлмански надпис? КОЙ го е "надписал"?

Традиционните ценности не се подлагат на съмнение, а просто се подменят с евро-атлантически такива, но няма кой да обясни какво точно представляват новите ценности.За новите много се говори, но чисто абстрактно, без да се каже с думи прости какво представляват.

Педерастията броим ли я за традиционна ценност? Щото в манастирите и около тоя владика само с такива е пълно...

Ами тук от 1944 г. , откакто ни нагазиха руските братя традиционни ценности няма. Митрополитите направиха всичко , за да не се върнат тези ценности и изпуснаха 25 години.С нагона си за власт да останат на власт въпреки , че са били доносници подкопават позицията на църквата. Хората не я схващат за автентична, защото е поднесена от предатели , предали мисията си. Затова и никой не им обръща внимание. Двойната им игра подкопава авторитета и мисията им , те съсвзем осезаемо чувстват тази липса на авторитет и вместо да се оттеглят или завоюват авторитет, съвсем по сектантски се окопават във власта си и затварят и само сипят прокоби и заплахи. Контактуват само с мутри и престъпници за пари и имоти и стават още по-жалки, като вземат да ги защитават и архонстват хора като чомбе , слави бинев . Като се разфъфлят по телевизията и почнат да приемат всеки месец съвсем нецърковни скандални решения удрят дъното. Вместо да вкарват църквата от скандал на скандал, не им минава и през ум , че не са на висотата на мисията си трябва да се оттеглят.

Еврейският "комунизъм" превзе Църквата институционално чрез подмяна на духовенството като човешки фактор и ценностна система. С целта и идеята да унищожи учението на Христос и да го подмени със "светлата вяра в бъдещето". Но това не означава, че Църквата Христова е победена и унищожена, защото "и портите адови няма да й надделеят" (Мат. 16:18).

не е европейска ценност, а "руска"!

Данко, за гъзове като теб може и да няма.Да не би петвековното "присъствие" да е насърчавало православието по нашите земи?За гъзовете винаги има затруднения.Ами сега бе, гъз нещастен, 25 години след като лелеяната ДЕМОКРАЦИЯ посети земите ни, какво се случва, нещастнико смотан?

Да вземе да измие и целуне краката на бежанците

Естествено, че ще се подлагат на съмнение, след като главата на БПЦ е доносник на ДС и руски агент. Рибата се вмирисва откъм главата, дядо попе.

Папата го одобряват 90% от католиците и над 50% от православните народи. Нашата църква я одобряват 45% от българите!!!!

Някаква измислена статистика. Що щот една камара народ незнае в какъв лукс живее папата и всички край него.

Завистта е силно изразена при хората, възпитани от комунизма.

НЕ ЗНАМ И НЕ СА МЕ ПИТАЛИ!!! ТЕБЕ КОГА ТЕ ПИТАХА И ОТ КЪДЕ?! ИЗМИСЛЕНИ СТЪКМИСТИКИ !!!

И кво прави църквата с 6 милиарда активи за заместване на соц ценностите с нови християнски. Ами тя дълго време издателство, църковен вестник не го искат и по храмовете даже, за 25 години синодът е издал 10 книжлета. За нов превод на библията пари не дават, чакат пари и акъл от библейските дружерства по света , които иначе наричат еретици.За пропвед да не говорим, дори когато ги поканят митрополитите се крият, а ако кажат нещо то ще безмислица съчетана с въртенене на очи и заплахи. Примерът - пак соц ценности -митрополити станали такива , защото са доносници мачкат попове като им дават 400 заплата и им оставят избор да им са подлоги и да крадат , за да си докарат 5000лв от кражби в града или да гладуват , като ги пратят на село.

Проповед можеш да слушаш в най-лошия случай всяка неделя във всеки православен храм в страната и на всички по-големи празници. А ако се чувстваш заплашен от проповедите, това е твой личен проблем.

Който има някаква вяра да си вярва и да си я носи в себе си. Излезнал тоя или оня казал нещо и си изплакнал душата по този начин. Ние обикновенните хора виждаме че света не върви на добро и без да ни го казват разни религиозни водачи. По-интересно е защо тоз същия религиозен водач не се обърне към Бойко и към всички политици да ги помоли за смирение. Ами отново дърдори към обикновенния народ. Що щот тва е работата на неговата религия.

се е изказал прекалено меко! Традиционните ценности не просто се подлагат на съмнение, те направо се подмениха. И точно това е страшното!

ценности Путин изби над 10 000 православни в Украйна!

ама ти май няма да спиш спокойно довечера, ако не навреш Путин в тема, която дори няма нищо общо с него! Соростутка ли си, що ли си?!

Кви традиционни ценности имаше през соца- вяра, че ако си верен и подлизурко ще се докопаш до място откъдето да крадеш, крадене на всичко без постоянен надзор от чистачките на колите през тухли за оградата , салами в гащите и бензин с фалшиви листове или от гсм-а, до задграничните сметки на другарите, доноси и клепане срещу всеки с надеждата да се иде на работа в африканска или арабска страна, секс за дънкова пола и цигари стен мориц от корекома, безплатен труд и безкрайни фалшиви болнични.

Много се припознават и пишат минуси, ама такава е истината братя. Само теляците в банята и учителите не крадяха масово щото от използван сапун и тебешир пари не се вадеха.На много им е болно за тези златни времена дето със 120 лева заплата можеше да вдигнеш четириетажна къща , ако разреждаш ракия , точиш от резервоара , бракуваш здрави пилета или излизаш нощем с каруцата по полето . Сега се плаща .

Тогава всеки можеш епо нещо да си вземе едни повече други по малко. Поне имаше тази възможност. Сега и клошарите биват ограбвани. АЙ МЛЪКВАЙ ВСЕЗНАЙКО! Сега щото не се краде нали? Сега за 26 години ни ограбиха живота. Сега крадата малко хора щото така е по християнско!

... написалият го явно изповядва социалистическо-православни ценности...))))

много верни и затрогващи думи! НО....... ДОБРО УТРО!!! БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА СЕ СЕТИ ДА ГОВОРИ ЗА ПОДМЯНАТА ОТ КАК ПОЛОВИНАТА БЪЛТГАРИ ДНЕС СЕ МИСЛЯТ ЗА ТУРЦИ ИЛИ НЯКАКВИ ДРУГИ.......А ДРУГАТА ПОЛОВИНА ПРОСТО НЕ ВЯРВАТ.СРАМ.....СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА.

ИД е проявлението на дявола на земята! Как да не страдат вярващите, когато това изчадие безчинства - жестоки убийци на жени, мъже, деца, старци, робовладелство, изнасилвания, продажба на живи хора за органи, разрушаване на културни ценности, кражби, насилие във всичките му форми, садизъм............., разрушаване на църкви, убиване на християни! А Папата се прави на готин!

3 МАРТ = 19 февруари стар стил - ДАТАТА НА ПОДПИСВАНЕТО НА САН-СТЕФАНСКИЯ ДОГОВОР И ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ :)) ... ЕТО ВИ НЕРЪКОТВОРНОТО ЧУДОТО КОЕТО СЕ ИСКА ЗА ДА ОБЯВИ ЦЪРКВАТА СВЕТИ ВАСИЛ ОТ КАРЛОВО ЗА СВЕТЕЦ :)))

В православието за разлика от исляма, държавата и църквата не са едно. Ако бяхме ислямска държава, можеше да бъде обявен за светец вече, но по-вероятно щяхме да сме претопени по време на османското владичество. Не омаловажавам по никакъв начин саможертвата на апостола на свободата, но той не е светия в контекста на православието, защото саможертвата му е в името на държавата, а не на вярата.

Нашите революционери са се заклевали пред пистолет, кама и КРЪСТА!

Просто, за да направиш сравнение - свети Тривелий Теоктист, български светия.

Нека тази прекрасна молитва на СВ. БЕНЕДЕКТИН стане настолна за много български граждани : " ГОСПОДИ, ДАЙ МИ СИЛИ ДА ПРОМЕНЯ НЕЩАТА, КОИТО МОГА! ДАЙ МИ ТЪРПЕНИЕ ДА ПРИЕМА НЕЩАТА, КОИТО НЕ МОГА ДА ПРОМЕНЯ! И ДАЙ МИ МЪДРОСТ ДА ГИ РАЗЛИЧАВАМ!"

Противоречие няма! Единственото противоречие което го има си ти и главата ти....

Правилният поздрав на български език е Христос Воскресе!. Това е форма, която е запазена от старобългарски и има за цел да внушава древност и величие; не се подчинява на правилата на съвременния книжовен български език, на който би трябвало да е Христос възкръсна!.

Свят човек! Дано дойде ден такива да бъдат и политиците!

Спаси, Господи, люди Твоя и благослови достояние Твое, победи православному болгарскому народу на сопротивния даруя и Твое сохраняя крестом Твоим жительство. (Спаси, Господи, Твоя народ и благослови наследството си, като даваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст)

Най-голямата черква у нас, която носи името на Александър Невски. Защо? Кой е този руски княз? Какви са неговите заслуги за България? Защо най-импозантният молитвен дом в България не е кръстен на св. Иван Рилски, св. княз Борис I - Михаил, Св. св. равноапостоли Кирил и Методий, или да речем, на св. Патриарх Евтимий Каква е премълчаната история на този православен паметник? Полемика по тези въпроси се води в социалната мрежа, където вече има фейсбук група, озаглавена Не на Алексадър Невский, да на Св. св. Кирил и Методий. След като наскоро този храм стана официално собственост на БПЦ, тя има ли право да не чува обществените желанията, след като вече веднъж, през 1915 г., министър председателят Радославов изгонва от храма руския княз Невски, но не след дълго възстановяват, по времето на Стамболов, предишното му име. Ще успеят ли родолюбците, които искат тази черква да носи името на български светец или ще продължаваме да тачим чужденеца, който се оказа, на всичкото отгоре, че е приел исляма? Няма да се питаме, защо Българската православна църква мълчи, защото знаем,че нейното златно правило е да не чува щенията на своите миряни За тези, които не знаят, че московският княз Александър Невски е бил покорен васал на татарите, а не някакъв герой, трябва да се доверят на последни проучвания за него, а те сочат, че натрапеният на България светец през различни етапи от живота си се оказва едновременно православен, католик и мюсюлманин. За него Солженицин казва, че е обрекъл Русия на многовековно робство, а Карл Маркс го определя като смес от татарски майстор-палач, подмазвач и върховен роб.

И В ПАРИЖ ИМА РУСКА ЦЪРКВА АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ :))) .. А ТВОЙТА ТЪПОТИЯ Е ОТ БОЛЕСТА НА ШАЛВАР-КРАВАРТЪН- СОРОС :))) Решението за изграждане паметник за светлия подвиг на Освобождението, в който се сля кръвта на освободителите с кръвта на освободените е взето още през 1879 г. от Учредителното събрание в Търново (предложението прави Петко Каравелов)[1]. Дадени са няколко предложения за място на паметника и първоначално е избрано Велико Търново, но след като за столица е избрана София, Първо обикновено народно събрание решава храмът да се построи в столицата. Княз Александър се обръща с възвание към българите и храмът е вдигнат с народни дарения. Събрани са доброволни вноски на обща сума 1 900 000 лв.[1] Основният камък е положен с изключителна тържественост на 3 март (19 февруари стар стил) 1882 г., четвъртата годишнина от подписването на Санстефанския договор. В основите на храма е вградена метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството.

ня си е на руснаците!

Първо не е просто "руски" а също е и православен каквито сме! А е на негово име защото въпросният храм е строен като паметник за освобождението ни от ТУРСКО РОБСТВО! Въпросният светец е освободителят на Русия от монголо-татарското иго! Нещо като нашите Асеневци!

... каквото и да значи в превод от руски това.."освободителя на Русия от монголо-татарско иго"... уикито ни говори, че АлНевски е водил политика на плътно сътрудничество с монголо-татарските орди, предал собствения си брат, като го натопил че не си плаща данъка на Бату Хан, следа което монголите се разправили с брат му Андрей... и поставили АлНевски за васален владетел на Владимиро-Суздалското княжество ...

Е няма начин да не вземем предвид определенията на сатаниста карл маркс за Свети Александър Невски. Не се упражнявай повече в мятане на кал тук другарю. Разбрахме кои са ти кумирите.

Клати му се нещо в главата на тоя. Винаги е имало убийства, алчност, лъжи, коварност, войни... Нищо ново под слънцето не се случва!

Христос е казал в Светото Евангелие от Матея 23 глава: " Затова всичко, що ви кажат да пазите, пазете и вършете; а според делата им не постъпвайте, защото те говорят, а не вършат". Нека да се вслушаме в думите на патриарха, но да не се съблазняваме от неправедните дела на повечето православни свещеници и да подражаваме на нашия Господ Иисус Христос!

Свещенослужителита са хора и както всичко хора не са безгрешни. На всяка служба, във всяка професия единици са блестящите професионалисти, малко повече много добрите и добрите, много посредствените и още повече безотговорните. И свещеничеството не прави изключение - отдава се на всекиму според силите. При свещениците отговорността обаче е огромна, но не е наша работа да ги съдим, ние трябва да гледаме себе си и своите дела.

че си тръгнал тук да ни даваш акъл?

someone

не съм съгласен. има традиционни 'ценности', които по-добре да отпаднат. честно казано - от всички бракове, които съм видял - мнозинството са нещастни бракове, с нещастни, изтормозени хора. изключително рядко съм видял наистина щастлив брак.

агентите от антибългарските комитети и сороски организации отново пропагандират извратени толерастки и демонокрастки "евроамерикански ценности".

someone

споделям мнение. мисля, че много малко хора знаят какво е нормален брак. гледал съм възрастни женени двоики по българските села - живота им се върти около земеделие, гледане на животни, спестяване за деца и внуци - за мен това не е нормален брак, няма романтика, няма чувства, няма любов, няма общуване като двоика. те не правят нищо заедно, освен неща, свързани с прехраната им. и по градовете е същото.

А защо не добави този т.н. патриарх къде по-точно, в коя географска ширина традиционните ценности се подлагат на съмнение? Това е очевадно- в нашия европейски свят липсва доброта, хуманизъм и толерентност към бягащите и търсещите. Но ако се обърнем малко по на югоизток, очите ни ще прогледнат и ще видят общества, спазващи строго морални норми и традиции, хора със силни традицонни ценности. Затова и в тези общества семейството е на пиедестал, там кипи от доброта и взаимопомощ, няма престъпления. Но там и мъжете, и жените си знаят мястото. Мъжете печелят пари, въртят политики и икономики, а жените по харемите се грижат майчински за семейството, идните поколения и просперитета на държава. С тъга в очите преглъщам тежко и си мисля, че ние сме далеч от тази недостижимо-фантастична идилия. В Европа - развала, разврат, аморал и падение...

по форумите , а не си гледаш харема?

Агата те чака в покоите си ма.

someone

не мисля, че всички жени са щастливи с такъв живот. по-скоро им промиват мозъците, че това е щастие, пък и нямат избор.

Душичко, нали разбираш, че в Европа няма как да отглеждат плодовете на безконтролното размножаване на вашите образцови общества. С проблема се занимават съответните служби по контрол на вредителите, а единиците щастливци могат да посещават някаква форма на училище.

Вчера една твоя сестра с бурка се взриви пред джамия в Диарбекир? Едва ли ще да е била щастлива, за да прибегне до такъв отчаян акт!

Учителке, Сатаната в женски образ си ти... Точно на това е дошъл да ни научи Спасителят на "доброта, хуманизъм и толерантност към бягащите и търсещите". И точно ислямът, създаден от тези, които не приеха, че Иисус е техният Цар и Спасител се опитва (доста успешно) да унищожи тази ценностна система още от създаването и в Мала Азия, Северна Африка и Европа. Когато се обърнем на югоизток виждаме "общества, спазващи строго морални норми и традиции", които се крепят на страха от физическо унищожаване на тези, които са ги престъпили. Пребиване с камъни, "правото" на мъжа да убие жена си при дори съмнение в прелюбодейство, обезглавяване на "неправилно вярващите", смърт, страх, насилие, смърт, страх, безумно наизустяване на строфите от Корана, проповядващ война, насилие, смърт, страх, насилие, смърт Не семейството е на пиедестал, а отрязаните глави на "прелюбодейките" и на "неправилно вярващите". На пиедестала са липсата на всякакви права на животните-роби, наричани "жени" и абсолютните права над човешкия живот, дадени от Корана на мъжете, чиито мозъци са промити от "добротата, взаимопомощта и липсата на престъпления". На пиедестала е абсолютното право да отнемаш безнаказано човешки животи, когато срещу себе си имаш хора, които не са мъже или които не вярват в същото, в което вярваш и ти. Лошото е, че тази "недостижимо-фантастична идилия" много скоро ще ни достигне и аз лично знам, че ще бъда заклан/застрелян/взривен, докато защитавам родината и дома си. Но поне ще направя всичко, за да продам живота си скъпо! Колкото до теб Бог е милостив!

не се меси там дето нямаш работа

Малко по-на югоизток се избиват един друг и отдавна са забравили какво е нормален живот. Живот, който имаха, благодарение на това че купуваха нефта им в християнските страни но го загубиха, защото почнаха да стрелят срещу този, който ги хранеше. Да се хранят от плодовете на пустинята, да се избиват между сунити и шиити и братчеди и не братчеди и да си купуват автомати и патрони от преди 30 години, плащайки в злато, че те и това не могат да произведат. Хайде иди при агата, може да ти е приготвил коланче с тротил за подарък. И не се меси в работата на мъжете. Че според корана на тях може само да се подчиняваш!

Чакай че нещо се обърка. Какво традиционно семейство е харема? Можеш ли да ми обясниш? Или може би имаш предвид традиционна форма за поробване и насилствено склоняване на жената към проституция? Децата ви са заченати с насилие и носят насилието в себе си. Затова и вялата ви е вяра на насилие и на мракобесие. Извън харемите е същото. Бащата определя съпруг на дъщеря си. Дават 20 годишно момиче за съпруга на 50 годишен мъж. Това е мюсюлманската "идилия".

Добрият срещнал Злият, хитро го вкарал в капан (защото е добър и по-умен) и там яко се разправил с него (защото е добър и по карате и защото добрия винаги отмъщава на злия). Подмамил, набил и отмъстил - и на този викате Добрият...

А ти на кого викаш добър, на глупака, който всички бият?

Добри хора.Не се подавайте на общия хор и не критикувайте постоянно монасите и свещениците както се правеше при комунизма. Вие безгрешни ли сте. Всички сме грешници и за всички нас е дошъл Христос за да ни спаси.

Гледам дежурният трол пак е на работа. Искам да го посъветвам, да го дава по-кротко , когато се изказва за християнството и православието, щото Йелоустоун дреме. Да не вземе да се събуди ми е мисълта, че няма да има кой да му плаща заплатата тогава...Не за друго...

Не знам какъв агент е бил и в какво се е изразявало агентсването му, но това което казва, са правдиви думи. Не съм вярващ, но почитам християнството. Нека се огледаме и видим състоянието на нашите църкви и манастири и сравним видът им с този от преди 30 години. Уж беше комунизъм, атеизъм, но всичко се подържаше. Във всяка църква, дори и селска имаше свещеник, в манастирите имаше монаси. Сега църквите са порутени, изоставени, с по един необразован свещеник на 4-5 села. А в същото време селища с по малко 1000 жители имат по две джамии, нови и подържани. Безумно много ислямски духовни училища, финансирани от неизвестни лица и организации. Та питам, къде са нашите служби и кои са добрите и кои са лошите.

Задайте си въпросите към патриарха. Той отговаря за състоянието на българските църкви и манастири, както и за това, колко образовани са служителите в църквите. Ние от данъците си им даваме достатъчно, отделно ни скубят за всеки ритуал. Продават ни китайски свещи дето реално струват половин стотинка за по 1лев бройката. Едно кръщене или сватба излиза минимум 200-300 лева, а отделно гощавката за попа. Отделно църквата има огромни печалби от земи. Стига вече сте вменявали вина на обикновените хора. Изнемогваме да издържаме всякакви търтеи.

а стига писал глупости па ти, бе! аман от тролове безверници!

По ДЕЛАТА им ще ги познаш, А НЕ ПО ДУМИТЕ!

По време на соца, класните идваха на посещение у дома да проверяват дали няма икони по стените. Ако идеш на цървка, те гонят от комсомомола, можеше и от работа да те изгонят, евентуално да работиш най-долнопробната. По време на соца са избити и разпопени много монаси и свещенници и подменени с поставени лица. Рилският манастир беше превърнат в паметник на културата, а монасите изселени. По време на соца децата се кръщаваха тайно, на литургия не се ходеше, баба ми се чудеше в кой манастир и къде да иде барем веднъж годишно, за да се черкува ... Любопитен факт е, че при нас положението не е било толкова тежко колкото в Русия, където храмове са взривявани, заради противоречивата личност на Георги Димитров. Бидейки католик, явно е имал все пак някакъв страх от Бога, защото е наредил у нас да не се взривяват храмове и катедрали, а да останат паметници на културата, което не е същото като храмове, но поне не са били разрушени.

за по-сигурно пробутаха ДС сътрудници за попове!

Май си живял преди 30 години в друга държава? Тогава имаше доста такива хора...

Традиционно е в църквата да е пълно с разврат.

Васил Левски НЕ е провъзгласен за светец, а главната църква носи името на руснак избил стотици хиляди и на края на живота си приех ИСЛЯМА!

Замълчи и си посипи главата с пепел!

към фактите, кажи ги! Ако нямаш, завирай се в дупката си и замълчи!

Изприщвам се , когато в Страстната седмица , Ченгета, доносници , продали се на всеки поискал, имат наглостта да правят публични изявления за традиционните им ценности от името на църквата и мъчениците , чиито езици са били рязани заради вярност към Христос.

Ти гледай себе си, защото в брата си човек не е способен да види друго, освен отраженито на собствените си недъзи. А единсвен Бог е сърцевидец и знае какво се случва в сърцата на другите, не ти!

Бе гледам около мен все вярващи и ни едно ченге и пак никой не е дръзнал е толоз нагъл и безбожен да натиска да става мутропол и патриарх. Пък в Синода всички до и един доносници някои многотомници ,страшна пасмина, па толкова ли не се намери мутропол без досие да набива за власт .

Българското говедо си пожелава Весели празници за Разпети Петък, ма иначе много му разбира празната кратуна от християнски канони...

Стига вече с ДС ,комунисти ,Русия, САЩ и.т.н важното е че това което казва БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ е истина.

Полковника?!...

Българският патриарх казва една всеизвестна истина- това е светска , а не Божествената истина или Път!

Трезвата преценка и здравия разум ще спасят света! Голата вяра в книги и писания от преди няколко стотин/хиляди години, пренаписвани и променяни многократно, обслужват само и единственно православна или други църкви. Замислете се, какъв е корена и смисъла на израза "Раб Божий"! Роб, на който му се казва, какво да прави и му се отнема свободната воля! Свободната воля сам да взимаш решения и да носиш отговорност за живота си! Но църквата не иска свободни в мислите и действията си хора! Църквата иска миряни ( помислете, къв е корена и смисъла на тази дума ), стадо овце, които се водят безропотно в желаната посока!

Малко си чел, момче. Свободата свободна от себе си, се нарича слободия. Бог е създал човек със свободна воля. Така че си свободен да вършиш каквото си искаш, да робуваш на страстите си до края на света ако щеш, но това няма да те направи свободен.

За мен свободата означава и отговорност. Отговорност пред мен, пред семейството ми, пред обществото.

Неизвестний и безименний, наричам те така, защото не си си писал името или псевдонима - Раб, не означава Роб! Грешиш в изказа си. Дано е не е незнание, че тогава друго следва. Ако четеш и мислиш едновременно и/или последователно, е възможно да си прочел, че Господ е създал Човека по свой образ и подобие. Сиреч, със свободна воля и дух. Де е тук твоя роб? Но да си Раб Божий означава, да се преклониш пред Твореца на всичко видимо и невидимо, да осъзнаеш Неговото величие, сила, дух и всичко! Нима ти сега не правиш подобно, само че към пари, власт. партия, началник, жена, похот, лакомия, алкохол, дрога, друга страст, която е в противоречие с чистата духовност и смиреност, за които говори Патриарха? Ето ти малка тема за голям размисъл :) Аз също ще се размисля върху това! :)

Фразеологични изрази раб божи - син божи, рабиня божия - дъщеря божия, дори в българския език се използва израза роболепен, което се доближава повече до смисъла на значението на думата раболепен=зависим, слугуващ, по принуда и обстоятелства "Но да си Раб Божий означава, да се преклониш пред Твореца на всичко видимо и невидимо, да осъзнаеш Неговото величие, сила, дух и всичко!" Аз защо да не осъзная моето Величие, моята Сила, моя Дух, моите способности на Творец?

Денят на Христовото възкресение бил Велик ден за християнската църква. Но защо ли, питам аз? Нима Божественият Дух се е вселил повсеместно в душите на човеците, камо ли пък в служителите на БПЦ? Христос е възкръсвал и ще възкръсва в малцина посветени и те не са под светлините на прожекторите, а в сянката на мъдрото смирение!

настанаха времена, когато мустаката жена върви под ръка с мъж с оскубани вежди. ---------- Именно! Koлхозничката и работника! СОЦ идилия! Можем да добавим и жужета пълни с ботокс!

Няма да обицдаш гаджето ми,ей :)

ДО ДЕВУШКА МАЙОР И ВСЕ ОСТАЛНИЕ СОРОСОИДИ В ГАРЕМЕ : .. ПОСЛЕ РЕВОЛЮЦИИ Вы будете свободно трудиться, и у каждой будет отдельный супруг.

Отче, лукавия се населил и клати целия свят. Пика на това нещо предстои за съжаление. Майки да пребиват децата си, майки които убиват децата си, акушерки пребиващи бебетата. религиозни убийства, самоубийства, всекидневна смърт по пътищата. Попове с ролекси... Лукавия е намерил път в душите на много хора и много хора ще загинат докато нещата тръгнат в правилната посока.

.... в Библията го има ... "когато Вярата в Бог я няма, идва Хаоса" ...

Не вярата в Бог, а вярата в собствените ни способности! Защото е казано, и Бог създаде човека по собствен образ и подобие! Образ и подобие не в смисъл тяло, ръце и крака, а в смисъл Творец, който решава сам, какво и как иска да постигне! Но това няма да ти го обясни никой църковен служител! Защо ли?

настанаха времена, когато мустаката жена върви под ръка с мъж с оскубани вежди. третия пол идва!

Гъбаркам се бе, що ми слагате минусите!

Така е. Русия се разпада.

Нема го вече СОЦ морала, дедо Попе! Няма ги колхозника и работничката! Няма ги пионерчетата с мотичките по нивята! Няма го строгия, НО справедлив дрогар на портрета любим! В България навлезе деградантското учение йога, което убива християнството! Света се напълни с някакви безбожници природозащитници, хомосексуалисти, вегани и вегетарианци! Накъде отива света, дедо Попе! Накъде!

Abu Talib

Йога било деграданско учение.г-Н МАЙОР, КАК СТЕ СЪС СИВОТО ВЕЩЕСТВО...?

пак плямпат глупости тия с ролексите от ДС!

Простотия,злоба и лакомия ще затрие света.Клатят по 5 килограма глави и нямат нищо в тях.

Ердоган няма ли да поиска, Църквата да се обяви за недемократична и да се затворят служителите и?

Ердоган национализира всички църркви в Диарбекир преди няколко седмици. Църквите, за разлика от джамиите в турция, се издържат от дарения на миряните, а не от държавата.

Патриархът много точно е казал нещата каквито са и разумно се е въздържал от оценки, извън поуките в Светото писание. А относно многото коментари по-долу, че свещенниците са били агенти на ДС, преди 27 години хората с афинитет към духовенството са имали два избора: да станат свещенници и агенти, или да не станат изобщо свещенници. И ако не ги беше имало първите, на 10 ноември 1989г. щяхме да имаме празни, заключени и/или рушящи се църкви. А не такива, населени със свещенници от ДС, които да бият камбаните в чест на Демокрацията. И това не е първото преклонение на българската църква пред чужда идеология: спомнете си "завладяването" на Българяи първо от Византия, след това от османците. И при двете българската патриаршия е била подчинена на Гръцката, както през периода 1944-1989г. е била подчинена на ДС. Но все пак вярата се е съхранила!

... само някое "светейшество" може да даде подобно тълкуване на дълбоката поквара, липсата на морал и най-вече липсата на Вяра в Бога станали присъщи на БПЦ след 1944г. Да твърдиш, че си Божи служител и да служиш на Сатаната, чиито слуги на Земята са комунистите-атеисти си е точно описано в словото на Неофит-агента на ДС и нарушава Първата Божа заповед най-вече.

Хехех те щот КАПИТАЛИСТИТЕ СА ВЯРВАЩИ ХАХА! Ай ся ограбването на труда е християнско нали? Сядай и не се обаждай! единствения грях на комунизма е че се отричат от християнския бог така де. иначе всичко друго е доста богоугодно от колкото капитализма.

за съжаление този патриарх с лицемерието и двуличието си и заучените фрази петни институцията БПЦ. Удобен патриарх за "честния" ни преход. Вярата в бог е нещо друго от Вас. Вие не сте посредниците към бога.

А ти не си православен, защото щеше да знаеш, че в Православието такива посредници няма.

Тоя се е обградил с любовници - Теди и Ангел са все край него, а говори за "ценности" :( Ангелчо, който беше изгонен от Русе за финансови злоупотреби сега се вихри в София и никой не смее да му се опре. А после се чудим защо сме на това дередже :(