Варненско училище отказа да приеме момиченце с увреждане

Варненско училище отказа прием в първи клас на момиченце с увреждания. Детето се придвижва с патерици, като има и осигурен социален асистент, предаде БНР.

Обратно в новината

Коментари - Варненско училище отказа да приеме момиченце с увреждане | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Руското училище е елитно за града. То е за децата на известните магистрати, лекари, бизнесмени и т. н. Не се очудвайте за проблема с горкото дете.

Задецата сувреждания е необходимо да се осигурят специалисти, които да работят с тях индивидуално. С другите деца могат да общуват по всевъзможни неформални начини.Важното е тези дечица да бъдат облекчени в самия образователен процес. Това реално можеда се постигне дспециални училища, където да се съсредоточат специалисти с различни профили и да работят с децата с увреждания.Така тези дечица ще могат да се изравнят с останалите деца, да печелят конкурси, да побеждават в олимпиади ида добият истинско самочувствие за пълноценен живот.

Ти чете ли статията? Детето в първи клас знае да чете и пише. Проблема и е че някой трябва да помага в славома между чиновете и ходенето до тоалетна. В руското има такива условия, за разлика от другите училища. Ето там е проблема

И аз имам съм като нея... със спина бифида, имам криви ходила и за да мога да ходя са ми направени над 30 ортопедични операции (а съм на 26години). Никога не съм пропускала учебна година... имало е време когато съм карала като частна ученичка и учителя е идвал вкъщи за да ми преподава. Никога не съм имала проблеми с ръководството на което и да е било училище и всички се стараеха да ми помогнат... дори правеха програмата, така че да нямам излишно тичане нагоре-надолу по етажите. Сега явно на тях им е по лесно да каже "НЕ МОЖЕ! Следващия." ... което не е така... може... само, че "НЕ ИСКАМЕ". Драги дами и господа от ръководството на Руското училище пожелавам ви да срещате същото разбиране и подкрепа каквато сте дали и вие на това малко войниче!!!!! Защото да си с увреждания в България трябва да си точно това!!!!!

В материала се признава, че момичето не е прието в няколко варненски училища, но хвърлят камъни само срещу едно от тях.

защото там са направени инвестиции за достъпност.

Hавремето имах колега ,все се подиграваше,все знаеше за сакатите и куците. Mина кола озфраска го осакате , нито гащите можеше да си oбуе ,нито хлеб да излезе да си купи не моe, Oтрови се изрода . E тва е за изродите според аршина им за да не говорят много.

Мноооого си грамотна бе , Ани и си от Северозападнала- Плевенско или Врачанските села - само там си говорят на "Е" осакатЕ хлЕб е ще ти призная че имаш напредък, поне не си изпуснала " х"

Така става, когато всичко на управленско ниво и държавна длъжност е дилетант с диплома.

Моля обърнете се към заместник кметицата д-р Лидия Велик Маринова Много е отворена към подобни проблеми. Предполагам че ще получите пълно съдействие

И като ги приемат с предимство какво? Имах една такава съученичка, която беше приета така. Във втори курс се отказа, понеже беше много по-неподготвена от останалите ученици. Нека всеки учи според възможностите си, понеже аз не искам да попадам на лекар, който е приет да учи по такава причина.

Аз това детето не кандидатства за лекар, а за изучаване на езици, може да е перфектният преводач.

десетка

По-надолу някакъв морален УРОД с ник 123 писал че такива деца си учели в къщи!В моето училище нямаше ни рампи ни нищо,но имаше ХОРА!И други простотии е писал този нечовек ,с който да не се срещаме с него - ще го трансформирам в недъгавец па да види после!

Пепи, въпроса с това дете тепърва ще се разраства, медиите сега са заети с джепчийките. Ние ще го подкрепим и ще променим системата, въпреки хората като 123 всеизвестни като тролове

Ще го подкрепите и ще отпадне друго дете,а него кой ще го подкрепя???предимства за кого тогава???

Мръсници! Как можеше през 1982 година във нашето училище да приемат момиченце със много тежка форма на паралич и въпреки че едвам вървеше и не можеше да говори и беше изкривена цялата нашата учителка я прие и тя идваше години наред! Това детенце е в много по-добро състояние слава на Бога и недоумявам как биха тези ИЗРОДИ могли да не я приемат! Ето до къде води дивият капитализъм!

Какво стана с това дете по късно??? на социални помощи и с асистент...ефективност=0 сакатите да не са с предимства,само ако остане място да се записват.Стига преимущества за куцо и сакато!

Къде е министърът на образованието ами Боко къде е .Нали всички Български граждани са равни в тази страна!Нека да направим протест пред училището и пред областанта управа.Детето има бъдеще и живота му е даден от Господа!

да,всички са равни-защо търсим предимства тогава???

Варненските селяни отново се оляха!

Моля всички родители, изтеглете си децата от Руското, оставете ги без Бюджет, за да се научат, че това не е редно.

Чета коментарите и не мога да повярвам , в какво сме се превърнали. Загърбили сме всичко човешко и християнско. Как стигнахме до тук? Толкова горд, буден и борбен народ, като българския ? Погледнете детето си в очите и му кажете, това което сте написали тук!

тъпаци

А забелязахте ли така нареченият "районо" на Руското, че обхваща само 4-те улици около него с няколко конкретни номера и това е. Когато говорих с инспектората, че нашият адрес не попада в района на нито едно училище, от инспектората ме посъветваха, ако имам средства, да си запиша дете в частно училище. Чудно, нали!

докога ще продължава тази идиотщина: недъгавите да се бутат редом с нормалните?! Затова и държавата ни е този хал, защото малоумните се редят редом с нормалните

ако ми беше пред очите, вече щеше да си от недъгавите.

Да даде господ твоите деца да са такива. Да разбереш какво е болка Изверг

Недей че детето му ще страда, а няма да е виновно то.

знаете ли какво е провидение? детето има двигателни проблеми, а не умствени; ако вашата многоумност, самоувереност и чувство за превъзходство ви позволяват, гледайте филма Теорията на всичко - по действителни събития е; действието се развива през 60-те, 70-те години до наши дни; там темата не е интеграция на "недъгавите", няма да ви е скучно; ако не обичате биографични филми, гледайте Гатака - много лъскав филм, непосредствено представена е идеята за "дъгавост" и "недъгавост"; зловещо е, че същестуват идеи като вашите сред нас;

то как очакваш дебили да разберат че не самият филм е важен, а автора на книгата по която е направен филма. По Дискавири има цяла поредица по Стивън Хокинг

Много по-страшно е да ти е недъгав мозъка и да пишеш такова глупости.

инспекторатите по образованието са ненужни паразитни звена, само пречат на директорите да си гледат работата, най-добре е вместо тях финансиращия орган-общината да назначи свой отдел от 3-4 души и работата ще върви и няма да се стига до този абсурд, който е липса на морал реди всичко, защото не е възможно това да се случи в 21 век..., но да видим що ще каже Борисов по въпроса,нещо мълчи,мълчи и мисли вероятно пак за магистралките

Позор!

Руското училище е едно от най-предпочитаните и до преди 5-6 години се влизаше с входящ тест. Моето дете не успя да влезе. След това го направиха по местоживеене, но започнаха "вратички" на предимства за деца,които ходят в предучилищен випуск, които ставаха все повече и тогава оставаха бройки за предимство брат или сестра в същото училище и най-най-накрая по местоживееена. Вероятно бройката е препълнена и по местоживеене са останали 5-10 бройки и затова са били в неудобно положение да отрежат и от тези малко останали бройки деца. Наистина не е справедливо да живееш срещу училището, а да трябва да прекосиш града, за да отидеш да учиш в друго в първи клас! Съчувствам на хората, но и те е трябвало да се огледат за удобен вариант по местоживеене!

руското е едно от малкото училища , които мгат да покрият нуждите на такива деца. Това дете има нужда да стига до класната стая, както и до тоалетна примерно. Много моля журналистите отразявайте правилно новината, за да няма подобни изказвания

Напротив, пише, че в сайта на училището е вписано, ЧЕ НЕ Е ПРИГОДЕНО!!! Зам.директорът е обещал, че могат да се опитат да направят нещо по въпроса!! Вие четете! Не е възможно това дете да няма по местоживеене поне 1 опция за достъпна среда! Съчувствам на състоянието му, но не мисля, че точно това състояние трябва да го поставя в привилегирована среда! Говори се за равен достъп, а не за неглижиране на всички останали!

такива деца да си учат вкъщи

В закона пише, че училищата са длъжни да приемат деца със специални образователни потребности. чл. 27 "Задължение на училищата по ал. 1 (1. начални - от I до IV клас включително; 2. прогимназиални - от V до VIII клас включително; 3. основни - от I до VIII клас включително; 4. гимназии - от IX до XII клас включително; 5. (изм. - ДВ, бр. 67 от 1999 г.) профилирани гимназии; 6. средни общообразователни - от I до XII клас включително; 7. (изм. - ДВ, бр. 68 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2009 г., в сила от учебната 2009 - 2010 г.) професионални гимназии - от VIII или IХ клас до ХII клас включително; 8. (изм. - ДВ, бр. 68 от 1999 г.) професионални-от VII или VIII клас с продължителност на обучението до три години, от IХ клас-с продължителност на обучението до четири години, и професионални колежи след завършено средно образование-с продължителност на обучението до две години; 9. спортни; 10. по изкуствата;)е да приемат деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания." Не прочетох да трябва да държат изпит (мързеше ме). Но ако е издържало изпита при всички случаи трябва да го приемат, Тази разпоредба ако се отнася само до случаите, в които децата са издържали изпита и класирани означава, че законодателя ни казва "Вие българи сте хора, които дискриминирате, лоши хора, за това ви напомняме ако дете е класирано не го изхвърляйте от училище защото има специални образователни потребности." Хора водете дела в такива случаи, искайте оставки. Неприемането на такива деца показва некомпетентност на ръководствата. Искам те да бъдат уволнени и аз да заема тяхното място.

"Обиколихме няколко училища. В някои от тях материалната база не беше подходяща, а в други ръководството директно ни каза, че тяхното училище не е подходящо за дете с увреждане. Стигнахме до руското училище във Варна, където говорихме със зам.-директора", разказва майката. По думите й, той уверил, че ще осигури всичко необходимо, ако дъщеря й бъде приета. В същото време обаче от ръководството заявили, че не биха си позволили да дискриминират друго дете, което живее в близост до училището, заради Тимшел. Семейство Костадинови не живее в района на учебното заведение.

заглавието е доста подвеждащо. много правилно е постъпило училището, децата от раиона са с предимство. няма какво да карат някое дете да пътува всеки ден за друго училище само защото маиката на инвалидчето си е избрала това училище, като е отхвърлила това в техният квартал. ако иска детето и да влезе - да се премести в квартала (както се прави в цял бял свят) иначе - на края на опашката.

Варненка съм и споделям мнението Ви, въпреки хилядите минуси!!!! Родителите на детето също са имали минимум три избора по местоживеене! Но са поискали едно от най-добрите училища!

защото може би е единственото училище със подходяща специална стая (има две) и удобна тоалетна за деца със специални нужди. Скоро ще гръмне по медиите случаят и ще Ви станат ясни доста спестени подробности.

За това са виновни единствено медиите. След оня случай, в който майка на болно момиче обвини училището, е е извършено блудство с детето и и това се превърна в огромен скандал беше уволнена директорка. Нищо не се доказа, но медиите си запълваха страниците и екраните седмици наред. На всички работещи във въпросното у- ще им побеляха главите. Това не е единствен случай. Кой ще си сложи главста в торбата и ще де подложи на такъв стрес ?

Абсолютно очевидно е, че персонала на това учлище го чакат десетки съдебни дела. Първото ще започне по повод отказа. Ще смачкат мишките учители сто вида нпо-та и адвокати. Като приемат детето ще последват преследвания и скандали бедна ви е фантазията-и най-малкия кусур ще се използва срещу училището. Всичко това идва от тоталната неподготвеност на закони, институции, образователна система и още сто фактора. Така че не бързайте да се нахвърляте на даскалите, а се поставете на тяхно място, помислете за хляба който трябва да ядат като всички хора и за задълженията им към другите деца, с не по-малко отровни родители с космически претенции.

Законът задължава да се учи, а учителите казват не. кой тогава не е за това работно място? Сега децата са с различни потребности на които учителите не могат да отговорят. Видя ли резултатите от матурите? Дали са виновни децата че не знаят?Или учителите че са с мислене от преди техническата революция

циганите не пускат децата си на училище .. но никой не прави нищо и и водят фиктивно на училище... а тук родителите се борят за това детенцето им да ходи в училище.. що за сбъркана система ... 3:)

на "системата" и трябват идиоти, за да не се чувстват комплексирани и "надхитрени"!

Българинът обичал децата повече от бездомните кучета.

Как е възможно!Толкова много гнусни изказвания....А само В ЕДИН МИГ ВСЕКИ....без изключение....може да се превърне в инвалид........

България е 100 години назад от другата Европа- такива факти, като описаните в статията, го показзват.

Както и част от коментарите.

Mоже, "грешката" да е и в маиката на детето, че не им е предложила пари? Aко беше тръгнала с парите напред, може би нещата щяха да са наред?! 3ащото за жалост и тези са като повечето доктори! Bиждат, че умираш, но ти преглеждат ръцете първо,..ако има пари в тях може и да ти помогнат! Oтврат хора и държава!.. до там я докараха, че и с децата се подиграват!:((

аз ще помогна. Както и много други.

someone

редно е да я вземат. мисля, че е егоистично хората да са против нея. на неина страна съм.

Да ги съди, дори и в Страсбург. Това е дъното на падението в тази измислена страна.

Изпитвам неописуеми презрение и погнуса от всички, които използват коментарите да хулят хора, които не познават. Не знаят какво са направили родителите й, за да бъде Тимшел това, което е днес. А самата тя е супер и е едно великолепно и слънчево дете, което се различава съвсем малко от всички останали деца. И тази разлика е лесно заличима. Но с мислене, облечено в анцуНг , опушено с безбандеролни цигарки и с мечта " да ида в молЯ" - нещата няма да се получат. Все повече се убеждавам, че много боклук се е навъдил в нашата Родина

Не знаеш какво са напривили? Ще ти кажа - правили са секс. По мое време тези неща се учеха в 8-ми клас по биология.

Веднага ще се аргументирам. Тази болест засяга не малко новородени. Би могла да бъде избегната (до голяма степен), ако майката приема витамини Б9. Явно майката нехае сама за детето си. А е възможно да не е знаела, че е бременна, защото просто е била "работна пчеличка" и е кацала от цвят на цвят. Ето защо, драги ми Смехурко, родителите са виновни - неграмотни са и не са взели превантивни мерки. Все едно да кажеш "какво са виновни циганите, че се въдят толкова много". Виновни са, че Асан не знае да си измие оная работа и да си турне гума.

В случая не смятам, че майката е права- проблемът не е че детето не е прието, а че не е прието точно В РУСКОТО....

И аз се опитах да го обясня, и аз като теб събрах доста минуси ...

"Обиколихме няколко училища. В някои от тях материалната база не беше подходяща, а в други ръководството директно ни каза, че тяхното училище не е подходящо за дете с увреждане. Стигнахме до руското училище във Варна..."

Е що, в Иван Рилски ли да го запише ? Или в Елин Пелин ? Много ми е интересно - твоето дете къде искаш да го запишеш или къде е записано ?

в заглавието пише, че варненско школо е отказало прием. обаче в статията прочете ли какво пише? майката е обиколила няколко училища и са й казали, че не са предназначени за деца с увреждания. на сайта на руското школо пише същото. майката просто си е решила, че детето щом е болно може да иде да учи където тя иска. да, ама не.

razbira se che e problem! tragvame ot bazata che NIKOE uchilishe ne moje da otkaje na tova dete, zashoto nashte uchilisha ne sa podgotveni za takiva deca, i mojesh da kajesh tova ako tazi maika ima 4-5 dobri opcii ot koito da izberem, i togava moje edna d a i bade otkazana zaradi drugi kriterii, no sme nayasno che ne e tova sluchaq!!!!

в америка тези деца се наричат деца със специални нужди. често ги наричат специaлни деца. никои не си позволява даже и да мисли, че те не са равноправни. те са повече от равноправни

Да обаче частните училища могат да не приемат такива деца в САЩ, по редица причини! Държавните (public) са длъжни да осигурят всички условия

Що триете? Извадката беше на английски, за да няма съмнения в превода. Ама вие май само руския не го триете. А то и него не можете да преведете както трябва... Та, "ж", частните училища НЕ могат да откажат заради физически увреждания. Изключение са "религиозно контролираните"...

ти де си бил/а в Америка? язе съм от Панама и при нас немъ таквиз неща. ако си зубрил/а география ще знаеш, че Панама е единствената страна и на двата континента, а ти щом плямпаш за Америка значи визираш и двата континента, респективно говориш за Панама, където очеизвадно не си бил/а.

Вуте, га стана панамец...

баща на дете с аутизъм съм.моля ви най -учтиво да спрете да пишете глупости ,преди да започна да ви псуя.моето дете когато бе на 3 години беше отхвърлено от 3 детски градини, прието за 3 дни в друга и изгонено ,защото не изпълнихме дилетантските изисквания на директорката.личната му детска психиятърка ,така и не можа да ни каже името на поне 1 детски дневен център ,който детето ни да посещава ,а става въпрос за голям град като Бургас. живеем в Бургаски квартал а тя дори не ни каза че можем да ползваме общински транспорт.все пак трябва в нашета семейство някой да работи .нямах физическа възможност да карам детето си в детски център на другия краи на града.сега е на 8."завържи" втори клас.всеки ден вкъщи идват основна учителка ресурсен учител логопед и психолог.той не говори. никога не си е казвал името, никога не е казвал тати,още е на памперси .но аз ще го защитавам до смърт, от всички Вас, малоумни драскачи, който не знаете какво е да име "Различно" дете

те са простаци по всички въпроси. те се смятат за правилното мнозинство. за тях малцинствата са излишни и вредни. това е чиста форма на хитлеризъм aбсолютна простащина

Само чужбина,господине!!!Само там ще се оправите.Моя близка в Канада,с дете аутист...имаше социален асистент от 3 годишен-по 4-5 часа всеки ден в къщи,после на градина го придружаваше,после и в първи клас..Вече е в пети ,без асистент своенравно дете е,но може да се общува с него без проблем.

Адаш ,разбирам те напълно !!! Аз съм също от Бургас ,синът ми е на 8 и също е на памперси и не говори , борих се дълго с нашата социална система ,синът ми беше в "специална група" в детската градина ,където директорката използваше специалната педагожка ,за да замества колежки по другите групи ,а нашите деца седяха по столчетата и гледаха как другите деца си играят ,пеят и танцуват !!! Накрая се отказах и изринах земята ,но си намерих работа е Германия ,изтеглих си семейството ,и сега сина е в специално училище ,където за клас от 8 деца се грижат педагог , логопед ,физиотерапевт,мед,сестра , имат две сензорни стаи ,басейн ,стая за рисуване,музикална стая ,гимнастически салон и всяка сутрин го вземат с кола и после го прибират!!!За 10 месеца той напредна толкова , колкото в Бургас за 7 години !!! Все още не говори , педагозите измислиха система с картинки,показващи различни дейности ,и сега той показва какво иска с тях ,учат и езика на глухонемите , куриозното е че той започна да ги разбира ,когато му говорят на немски !!! Така че ако искаш да си спасиш детето , махай се от тази кочина ,наречена България !!!

напълно те разбирам. Лошото е че съм от упоритите и "тъпите" дето все се надяват, че нещата ще се променят. И моето дете е със специални нужди, макар и от по-друго естество, но проблемите винаги са едни и същи

Не те познавам,но съм с теб,ще го защитавам с мисленето си,според което ВСИЧКИ деца са еднакви и с еднакви права!А територията,наречена"държава",прави всичко възможно,за да ги изолира,наричайки ги инвалиди.Защото във всички училища трябва да има достъп за тези деца,къде,ако не между връстници те ще се чувстват добре и ще напредват?Нашата държава е инкубатор за хора,нуждаещи се от хляб и зрелища,и получавайки ги,гласуват за същото,и така,безкрай.Да сте живи и здрави цялото семейство и да си обичате детенцето,то НЕ Е РАЗЛИЧНО,различни са тези,които не могат да видят,че светът е за всички!

Като те гледам как не можеш едно изречение да напишеш без грешки и ми става някак смешно че наричаш другите малоумни.

има някаква йерархия на възприятията все пак; че има грешки, има, но съдържанието в случая е по-важно; грешките ви разсмяха, за съдържанието няма ли да коментирате какви чувства предизвика у вас? въобще защо надничате в тази тема?? нещо мръсничко и жълто ли търсихте? някоя снимчица или разказ за нещастие, за да се успокоите, че вашият живот не е толкова зле!

Отговорете си какъв е смисълът на думата "инвалид". Чак след това обяснявайте, че такива хора били равни с другите ... Равни, ама драпат за пенсии, паркоместа, рампи и др. привилегии.

Е, не знаеш от кой инвалид ще излезе Стивън Хокинг...

Стивън Хокинг не се е родил инвалид. Ако се беше родил инвалид, нямаше да е това, което е.

И Стивън Хокинг и Айнщайн са общо взето хора с уверждания, хора на който днес дължим почти всичко в развитата физика и космология. Ако се бяха родили в България щяха да си умрат по домовете за сираци.

Не приравнявай злоупотребата с необходимоста!!!

Ами щом толкова им завиждаш на инвалидите ,аз мога да ти помогна да се сдобиеш с техните привилегии , какво ще кажеш ,а !!??И само да ти кажа...хората с увреждания не са равни с другите , те са с повече права !!! Само че не и в България , разбира се !!!

Кажете кога да Ви подкрепим и къде. Имайте в предвид че вече имаме успехи в детсите градини с храненето на деца със специални нужди. Следващият етап е да метнем и общината за тротоарите и непригодността им

Седи дома, чети шок ... или бегемама :))

Сигурно е много тежко да си толкова тъп и да не се усещаш кога е по-добре да замълчиш, вместо да пускаш малоумни коментари по много сериозна и изстрадана тема.

M124

Първия въпрос, който трябва да си поставим е кое е в интерес на детето. И дали емоциите на майката го защитават адекватно с цялото уважение към нея и решимостта и. Мнението ми е, че за детето е максимум полезно истински добро специализирано училище, отколкото добро, неспециализирано. Реакция на неподготвени учители, родитеи и деца към това болно дете, плюс всички рампи и тоалетни. Няма защо да се втълпява на болното дете, че е равна с другите, просто защото не е. Нищо в живота не е за всички, включително здравето. Всеки може да се окаже лишен от какво ли не. Това дете няма да изживее страшно много неща, които другите ще изживеят и някой трябва да го подготви за тази жестока истина, вместо да го успива с лъжи, че е ок или повече от другите. Животът е жесток и се развива в негови правила и това трябва ясно да се разбере, както и че не можем да го надвием, както ни се е сторило че трябва. Утре в училище ще искат да запишат дете със сифилис и родителя ще съди всичко живо, че му отказват. Някое с шизофрения ще запишат и ще кажат, че е дете колкото и другите. А питате ли обикновените деца и родители искат ли да участват в драми и специални съдби? Така че призовавам към реализъм, а не към емоции. Емоциите не са добър съветник, дори да ви се струват достойни и светли.

Животът е жесток, и особено за хора с увреждания. Нали не искаш всички да мислим по твоя начин? Това означава да потвърдим тезата ти. Аз вярвам в умствената промяна на обществото.

Да, прав си за емоцията на третите страни (родители, и т.н.)л Но това пак не решава проблема: Според закона училищата са отворени за достъп до всички деца? Тогава, защо отказват достъп?

Твойто мнение е на руски комунист. Хелън Келер е подкрепяна от Марк Туейн, бидейики сляпа, глуха и няма. Докато е станала една от най-важните специалисти по обучение на хора с инвалидности. Затова и САЩ са напред, а Русия и България - на дъното.

innik@abv.bg

И тази тема ли осра..те с вашите твърдения за американското превъзходство, бе? Уж пишем по темата за дискриминацията на децата, ама гледаме да си пробутаме твърдението за изостанала Русия, пък иначе искаме детенцето да учи именно в руското училище. Което вероятно се нарича неслучайно така - предполагам (не съм от Варна) в него се учи отвратителният, комунистически, руски език. А иначе напълно подкрепям искането на родителите на детето. И не защото училището няма основание да откаже приема на Тимшел, а защото с типично чиновнически похват са давали разнопосочни сигнали на родителите - зам. директорът казал, че има шанс да го приемат, пък после други казали, че няма и т.н. И накрая излезли с номера, че не приемат Тимшел, защото не искали да дискриминират другите деца, живеещи в района. Въобще този разнобой в тълкуването на нормите е характерен за България (и Русия, тук съм съгласен с Вас) и много усложнява живота на обикновените граждани.

Това дете има физически проблеми, не умствени, при добра воля ще се намери начин то да може да посещава училище. Ще има социални контакти, а децата ще се учат да помагат на по-слабия.

Аз съм обикновен родител с обикновено, здраво дете, и нямам нищо напротив в класа му да има и деца с увреждания - физически или умствени. Нека се научи от рано да общува с тях, да не се страхува и да не ги третира различно. А живота не е жесток, а е такъв, какъвто сам си го направиш. За мен е интересен, весел и пъстър. Виж, определено съм против това децата ми да бъдат в един клас с твоите - мога да си представя с твоя комунистически начин на мислене как възпитаваш отрочетата си.

Едно е да заявиш, че животът е интересен, весел и пъстър, друго е да го живееш реално така и тогава и излъчването ти ще е такова. От постинга ви лъха съвсем друго обаче-надменна и студена арогантност, лицемерие и безгранична самовлюбеност на самодоволен невежа. И животът не е какъвто си го направиш, а какъвто се изрази през теб. Болното дете само ли си е причинило болестта? Вашето здраво дете само ли си е "направило" живота добър и в здраве? Съжалявам ви за високомерието и дълбоката незрялост.

Ами училището затова е училище - да учи. Да учи неподготвените учители, родители и деца на основните неща от живота, включително драми и специални съдби. Защото не само детето с увреждания живее специален живот, правят го и неговите родители, братя и сестри, роднини, комшии... Или е по-лесно да се извърне глава настрани? Основният въпрос не е как да се научи детето да живее в обществото, което е важно разбира се, а как да се научи обществото да приеме това дете, което скоро ще порасне. Това няма да стане с две, три или пет специализирани училища във всеки голям град, колкото и прекрасни да са те (а съвсем друга тема е дали ги има и дали са прекрасни), без хората да участват ежедневно в процеса на интеграцията и адаптацията на децата и хората с увреждания и приемането им като членове на обществото със по-специални нужди, и респективно права. Нашата трагедия е, че в нашето детство тези деца бяха институционализирани в "специални" училища, в общия случай на закътано място, по възможност извън рамките на малките селища. И ние не знаехме как да се държим когато случайно те се озовяха около нас. Сега също много хора не знаят. И ги е страх.

Не е истина колко затънало е съвременното общество! То не е снобарщина, не е чудо! Хем еврейче, хем с увреждане.. и какво, това значи давайте да го убием ли??? Боже, боже... Трябва ли всички други, нормални и точно толкова бедни и борещи се за оцеляване евреи - хора като всички хора, да страдат затова че няколко еврея там, на върхушката някъде си, се мислят за велики и не си дават сметка, че така чернят цял етнос?? Това, че детето не може да ходи, не значи че е идиот! Защо винаги щом се каже "инвалид", се разбира някакъв умствено-изостанал изрод!? Защо??? И защо като е от еврейско семейство, това обезателно трябва да значи, че са богаташи или имат някакви далавери и т.н.??? Как изобщо може да се повдига въпрос за такива неща, 21ви век сме бе хора! И не разбирам, не разбирам каква е тая държава.. в тая държава не е ни българин да си, ни ром, ни евреин, ни турчин; само мутри и фолкаджийки и лоени топки псевдо-политици пари да лапат. Нямам думи просто.

На всички знаещи как България да се справя с инвалидите пожелавам да имат по 2-3 деца от този вид и да приложат знанията си. Впрочем няма да се очудя ако ги ....Не казвам какво, но четете за един, който ...дъщеря си на 2-3 години.

Глупак, но за сметка на това добросърдечен!

Защо ще е с предимство- дете с увреждания ??? Нали всички в България са равни ???!!! Като не може да ходи на училище, да си стои в къщи. Такива- Психопати, Наркомани, Алкохолици, Шизофреници ли искаме да управляват Страната ??!!! Да си стоят в къщи !!!!

и ти трябва да си стоиш в къщи, защото си много, много тежко увреден. не го ли знаеш!?

Ако това е твоето дете мухльо?

Бабе България е пълна с изроди като този.

маи си от тези дето ги изброи!!! проблемът ти е че ,,лудият,, никога не знае че е луд!!!

Жалко че терорът е забранен. Иначе щях да те намеря, да те всакатя и да те дискриминирам. Тъпанар прост

Е за тази реплика в една нормална страна като Германия или Великобритания, полицията се самосезира и те викат за справка в полицията, може и до арест да се стигне. Какво като има физически увреждания детето? То виновно ли е за това?! Детето има право на образование и нормален живот. Носи ли български паспорт, това право му е гарантирано по конституция. Какво против имаш хората с увреждания? Финансовият министър на Германия е в инвалидна количка, което не му пречи брилянтно да управлява финансите на най-мощната европейска държава... Мога да ти дам още десетки примери на велики хора, които са имали нещо по-различно от другите във физиологията си... и какво от това? Какво значение има дали се движиш с патерици или без? Правото на живот и образование е за всички.

Бакалов това може и на твоята глава да дойде.

Добре, де. Детето не живее в района. Няма ли да му е трудно да пътува на разстояние?

Xаùде не се прави на много загрижен, че от далеч прозира ехидността ти.

И на мен ми е трудно да пътувам разтоянието от 2км до най близкия магазин, още по трудно мие 4км до най близката кръчма, и 20км до най близкия общопрактикуващ доктор.(Аз принципно пътувам много повече до частна болница) Затова пък карам като прост селяк чисто нова кола и ми е мноу гадно шъ знаеш че магазино и кръчмата не са на първия етаж на блока ново строителство където е гарсониерата ми. По същата логика мога да кажа да мрът всички бедни с под 2000лв заплата, а? Схвана ли иронията? Жалка държава сме ние, жалка, просташка и идиотска като чета какво е отношението към това дете.

А инвалидите с умствени затруднения в кенефа който някои наричат па...ент какво ще ги правим? Ще ги търпим ли още? Днес фтново мнозинството от тюфлеците не бяха на работното си място

В класа на дъщеря ми имаше такова дете, в един момент то нямаше нужда от личен асистент, защото всички деца се стремяха да му помагат. Така и самите деца се учат на толерантност и взаимопомощ, защото никой от нищо не е застрахован....

Изграждането на рампи и асансьори е скъпо! Безсмислено е във всяко училище да се правят подобни съоръжения, ако ще се ползват от по 1-2 деца, а дори в някои училища няма и по толкова. Много по-удачно е да има училища според нуждите. Както има езикови, математически и професионални училища, така във всеки град да има и училище за деца с увреждания. Така всички би трябвало да са доволни, нали?

Още по-добре, вместо рампи, да има нещо от сорта на BigDog на DARPA.

Сериозно ли.....само за 3 секунди се постави на мястото на детето или родителите.Ако продължаваш да имаш същото мнение,спокойно тръгвай за ИДИЛ.

И кой фашист турга минусите? Това е най-смисления коментар тука!

мисля че не правиш разлика между ,,инвалидност,, и инвалидност плюс умственна изостаналост,,!!!

има ,,европеиски закони,,!!! специални училища за деца с ,,умственни,, проблеми!!! навремето във всеки град имаше такива!!! на запад и в ,,демокрациите,, а не ,,мутродемокрациите,, инвалидът не се отделя от обществото но и дори се толерира повече от останалите!!! при нас само ,,ромата,,!!!

Така ли, било скъпо, хайде да погледнем, колко е скъпо асансьор в едно училище - под 13000 лв. излиза един асансьор, а училищата са около 2500 или с други думи, за да има асансьор във всяко училище трябват под 33 мил. лв, това е по-малко от субсидията на партиите за една година! И сега да попитам пак, скъпо ли е според вас наистина или няма желание?

Животно, за какво пазиш държавните пари?! За да ходиш с к..ви на Варадеро ли?

Не е безсмислено, а се нарича достъпна среда. И няма да се ползват само от 1-2 деца, ученици в конкретното училище, а от всички, които имат нужда - от майки с колички, от хора с двигателни проблеми и пр. Качеството на всяко общество личи от отношението към инвалидите и болните.

Поне кажете името на директора на това училище.... бърза справка в сайта им (link показва че се казва светлан илиев, само магистър по литература ( явно даже няма и висше образование за да заема тази длъжност). А някой да попита гусин "дириектора" а защо не е изградил подходящт достъп за деца с увреждания (както е по закон) а е "изградил" музей на патрона?? А някоя телевизия да го запита публично?? А някой да викне оставка?? май няма такива в чалгария както няма и прокуратурата да се "самосезира" за отявлено нарушаване на законите. А за неща като чест и доблест явно във варна (и не само) отдавна не се говори чалгаристан

Дирниците обичат да махат интернет адреси дето даже не са линкове... ето го тука www 8souvarna com

това е ,,расизмът,, или по точно ,,дискриминацията,,!!! къде са ,,хелзинките,, и другите ,,нпо-та,,!!! във всеки един момент един от нас ,,може,, да попадне в ,,неиното,, положение!!! за това дете ,,учението,, е работа, за възрастните ,,инвалиди,, , трудът!!! колко от вас които сте по възрастни ,търсеики работа ви ,,гледат,, като инвалиди??? представете си да сте и с ,,патерици,,!!! ,,мутренска,, демокрация!!! за ,,биячи,, работа има, за инвалиди нито ,,училище!!! боиико,боиико!!! с това ,,партизанско,, име демократ не се става!!!

"В същото време обаче от ръководството заявили, че не биха си позволили да дискриминират друго дете, което живее в близост до училището, заради Тимшел. Семейство Костадинови не живее в района на учебното заведение." Ха, стига бе! Големи "демократи" се опитвате да се изкарате бе! Ама всъщност сте едни големи тарикати и хитреци! Демек, аргументирате се с идеята, че Правата на никого не бива да навлизат и застрашават правата на друг. Е, да, прави сте, ама не съвсем. Това, което вие като ръководство на училищата правите е форма на "остракизъзъм", на ограничаване на достъп до публичния живот! Кой Ви дава право да ограничавате достъпа на хора до публичния живот!!!