10-те най-големи заблуди на шефовете

Без да имат някаква предварителна идея много мениджъри се спускат по коловозите на така нареченото "шефство", а това може да бъде доста контрапродуктивно.

Обратно в новината

Коментари - 10-те най-големи заблуди на шефовете | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Гоуеми фантазии тука. Ас едно знам, че кога си работим за мене си, работим най-добре. Кога некой ми каканиже на главата, че ми е шеф, тогава в кратко време си намирам друга раута иле почвам пак да работим по себе си и за себе си. За мен единствената валидна мотивация в реална капиталистическа икономика е да имаш власт над решенията и доходите си. Сичко друго е социализам в който веке живехме, и се доказа, че не работи. По това и разпознавам кога некой лефтист/куманяга се е наточил да ми краде доходите - кога иска да ми кацне на главата за МОИТЕ ПЕЧАЛБИ, ЗА МОИТЕ РЕШЕНИЯ, ЗА МОЯ ДЯЛ ОТ РАБОТАТА, И ДА МИ КАЗВА, ЧЕ АЗ НЕ СЪМ ГО МОЖЕЛА И ДА МИ РЕЖЕ ДОХОДИТЕ ПОД ПРЕТЕКСТИ. Ай сиктир! откак съм отсвирила куманягите, едно лесничко ми се покачиха и доходите, и социалния статус! Сичко у левото ме отвращава - защото там принципа е ти работиш, а ние лапаме! МНЕ! АС РАБОТИМ ЗА СЕБЕ СИ И САМУ АС КЕ СИ ГО ЛАПЪМ, А МЕРАКЛИИТЕ КУМАНЯГИ ДА КРАДЪТ, КЕ ГО ДУХЪТ ОКОЛУ МЕНИ! Характер жена - жив гявул! ПС: работим отлично с капиталисти - защото винаги постигаме съгласие как да разделим печалбата. С куманяги, преговори нема - те искът сичкуто саму за тех - Е НЕМА ДА СТАНЕ!

За да бъдеш шеф, мениджър, или лидер е необходимо да можеш да свършиш работата на всеки един от подчинените си, дори и да не си добър колкото тях. В противен случай си поредния плямпач на заучени приказки, настанен с връзки на висока заплата, който има само претенции без да е ясно каква е последователността на процесите в една компания. На последното ми работно място имах случай, в който за мениджър сервизна дейност беше назначен един абсолютно неграмотен човек, незнайно как е получил диплома за инженер, а в отдела бяхме 17 човека инженери. В първия му работен ден в рамките на 2-3 часа го разбрахме че е пълен трап, и хал хабер си няма от работата, която твърди, че е работил, но в крайна сметка се оказа, че е добър само на приказки. И когато го усетихме, че е неграмотен, висшето ръководство направи среща с нас, и помолиха да не му поставяме никакви казуси, да не го питаме нищо, защото сега навлизал и се прибирал при жена си стресиран. Малко по - късно същия неграмотник беше повишен до зам. изпълнителен директор за България, само защото е връзкар и близач, но по - лошото е, че онези от които зависеше това повишение бяха същите неграмотни трапове като него самия, и не дадоха път на никой от добрите инженери в компанията. Лека полека от 17 човека в компанията останаха 3-ма, които са пред пенсия, останалите напуснахме не само компанията, а и България. Мой приятел и колега от университета е ходил на интервю след като видяха, че без добри сервизни инженери тяхната работа няма да стане, имаха изискване да се знае немски /английски на ниво техническа документация, с близо 10 години стаж като сервизен инженер в областта на електрониката на моя колега във Варна му предложиха 800 лв, защото "навсякъде във Варна давали толкова, и такава била обстановката". В София преди 5 години вземахме 2200 лв.

Тая статийка е писана от неуспял меринджей. Първо: Да си "шеф" в компания не е никак лесно, защото освен шофьора и секретарката, той носи и цялата отговорност за дейността на отдела, компанията. Второ - лидерството няма нищо общо с опита - лидер се изгражда в първите 7 години. Един смотаняк, колкото и да го обучаваш, лидер няма да стане. Това са тъпи твърдения на HR-и, дето трябва да си оправдаят заплатите. Какво е мениджър? Същите тъпи HR-и ще ви кажат: Човек, който управлява процеси. Ами всеки човек диша, ходи, бяга, яде.. всеки е мениджър! Да, ама не: Мениджър е човек, който управлява хора! Всеки лидер е мениджър, но не всеки мениджър е лидер.

хората не участват ли в процесите бе, те не са ли производни на хората А?

Познавам маса психично болни хора, за които да са шеф е въпрос на лично его, без да има особено значение какво се случва надоле. Тия са дъното на душевната мизерия, и вие в балХар си я имате в особено драконовски размери. По много пречини, масата хора в балхар са психично болни и тотално неадекватни. Просто неадекватни. Но са с претенции. За мен, проблема е нерешим. Психично болните не требе да са на ръководни постове, а в психарията. Надуите прикаски кое било куманизам и кое било капитализам се пукът като балон, кога дръпнеш чертата под некое производство и видиш кой краде и кой работи. Капитализъм нема нищо оПщо с кражби и корупция. За съжаление, хората в балхар и за това са неадекватни. Дефиницията за капита;лизъм е: производство от което се генерира ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ! Кражбата и корупцията не генерират принадена стойност! в кражбите и мизериите на куманягите, нема принадена стойност! там, където видите куманяги да превземат властта и да крадът и мародерстват, да знаете, че там капитализъм нема, нема и да има! Видим ли околу мен лефтисти/куманяги, ас си плуем на петите и бегъм! ас прогресирам там, където печалбата е желана, а не кражбите и мародерствата! ако си некадърен да работиш и да произвеждаш принадена стойност, тогава ти си куманяга - пак по дефиниция! Щото който е искъл да пичели, си е направил труда да се научи и образова, да се реализира и да произведе (там кото произвежда, стоки, услуги, кото там). Щом въпроса се оставя тека - кой да властва и командва - това веке не е капитализъм, а тоталитаризъм 9другата дума за куамнизам). Беш лиске да бегаме, от там от където власт, кражби и корупция са запазена марка на куманягите!

"... а технологичният прогрес в миналото не е създавал масова безработица".Авторите явно са продукт на новопишещата се "история", където миналото е представено доколкото и както (ако въобще го има) е удобно... Това лудити, тъкачи и т.н. явно са излезли изпод перото на фентъзи авторите според "професорите"!

Стояне, редакторе, олекнали ти, след като написа това?

Българският шеф е мнителен и истеричен. Отрича и плюе всички ръководители на фирмата преди себе си. Счита, че историята на фирмата започва с него. Обкръжава се с подлеци, които нахално го заблуждават и използват за свои лични цели. В обкръжението винаги има по една кифла, която след кратко и интензивно изчукване на шефа, превзема фирмата отвътре и започва да я управлява като своя собственост. Нищо ново под слънцето.

пътят на успеха в кочината ХАХАХАХАХАХА

Съжалявам те. Явно не си попадал до момента в читава компания и на читави мениджъри. Добрия мениджър е голямо благо. Той развива и организира хората си и ги кара да се чустват горди от добре свършената работа.

Всички тези неща ги знам отдавна - кои съм усещал интуитивно, кои съм научил от през 15-те години шефство. ОБАЧЕ! Когато 99% от шефовете страдат (по-скоро подчинените им страдат) от изброените заблуди и когато ненавиждат различните, които се опитват да са "истински", влагат всичката си мръсна енергия в унищожаване на различните. А тъй като в тяхната група са и най-големите шефове, различните бързо загиват, ако не се примирят да се потопят в общото блато. Аз оцелях 15 години с много нерви и 4 сменени фирми. Накрая обаче все пак ме изритаха, защото не издържах и казах на една велика шефка, че фирмата не й е бащиния и служителите не са й крепостни.

Щом има кой "да те изрита" от фирмата не си бил шеф, а шефче. Шефът е собственикът, хайде и изпълнителният директор или управителят.

53 Пропуснал си уточнението "у нас", а това говори много за кръгозора ти...

Какви "лидери", какви "мениджъри", какви принципи в лидерството, какви пет лева... Като в България 95% от "шефовете", "бизнесмените" или "мениджърите" са произлезли от така наречените на времето "ченчаджии", от бившити силови и мафиотски групировки, които хал-хабер си нямат от елементарни принципи за водене на разговор и комуникация, камо ли да са наясно какво значи лидерство и менажиране на хора и бизнес... :):D

особено като слушат лафове от типа-матряла е лош; и аз съм прост и вие сте прости и т.н...вече 10 години.

статията е прекопирана от западен сайт и се отнася за истински мениджъри, абс. е вярна! А тука това са некви подлоги - паппагали, коитои нямат нищо общо с тази професия!

Ти сега, бачкаторе, в някаква почивка ли си, че дращиш по форумите вместо да бачкаш? В 9:50 вече капна от умора и реши да се разведриш малко. Иначе ти е малка заплатката, викаш. Не ти е малка - и тя ти е много, за работата, която (не)вършиш.

Работил съм за 6 големи фирми на върха, четири от които с чуждестранно управление. Поне от 20 години западните мениджъри също нямат нищо общо с добрия профил и са се превърнали в най-обикновени блудкави, подли, крадливи, мързеливи служители.

Не си работил за голяма чужда фирма май .....Нали не мислиш че шуробаджанащината ние сме я открили. Навсякъде са еднакви оплювковци.

КВОТО И ДА ПИШАТ КИТАЕЦА ОТ ЕДНА СТРАНА И АФРИКАНЕЦА ОТ ДРУГА СТРАНА ЩЕ ТАКОВА МАЙКАТА НА БЕЛИЯ МАСТЪР И ВСИЧКО ЩЕ ПРИКЛЮЧИ БЕЗСЛАВНО И МИЗЕРНО.

имайки предвид %- ото съдържание на бимбистанци там, логично процесът ще започне от Русия)))):

абе знаех си че Путин е виновен! ХАХАХАХАХА нещастник жалък.

НИ ЗАБЛУЖДАВАТЕ С ТИЯ АЛА БАЛА? ОТ ДНЕС ВКАРВАТ НАМАЛЯВАНЕ НА БОЛНИЧНИЯ ДО 50 % ОТ НАДНИЦАТА ЗА ПЪРВИТЕ ТРИ ДНИ ОТ БОЛЕДУВАНЕТО! ЕТО ЗА ТОВА ДЖА=ФКАЙТЕ ТУК, А НЕ НЕКВИ ПИНИЗИ! И ИЗЛЕЗТЕ НА ПЛОЩАДА, ДА Я МАХНАТ ТАЯ ПОРЕДНА ГЛУПОСТ!

това е работа на профсъюзите само че в кочината такива няма.

Е ТАЯ КОЧИНА? Я ПОЯСНИ ДОСЛОВНО? ДА НЕ НАРИЧАШ БЪЛГАРИЯ КОЧИНА? ТОВА Е ОБИДА И ЕЗИК НА ОМРАЗАТА ... ПРАЩАМ ТЕ НА ДАНС - ЗАТВАРЯТ САЙТА И ТЕБ -ЗАД РЕШЕТКИТЕ! ПОНЯТНО?

В чужбина отдавна е въведена хоризонталната структура във фирмите. Шефът е първи между равните, и всеки, на всяко ниво, има право да взема, веднага, решение. В изостанала и бедна (и духом) България, още от Средновековието, все още царува вертикалната структура. В която шефа се изживява като някой феодал от 13-ти век, и взема винаги само сам решенията, най-често, според настроението си. С което целенасочено убива всяка инициатива още в зародиша и. Той гледа на персонала като на негова собственост и се смята за безпогрешен. И след това питате, защо няма развитие?

и обикновено смята че другите са толкова некадърни че не заслужават 500 те лева заплата а той с всяка печалба си сменя колата като това не остава незабелязано от тия дето му изкарват парите на цървула нещастен.

И при мен половината рая си мисли, че знае и може повече от мен а другата половина им е през левия крачол какво работят, щото профсъюза им пази гърба. Да му мислят собствениците на малките и средни предприятия. В концерна машината върви и там не говорим за проблеми а за "разходи" само :)

ТЕ ИЗДАВА КЪВ МЕРИНДЖЕЙ СИ... ПРОСТО СИ КРИСТАЛНО ЯСЕН...

Другарю меринджей на запад - толкова си меринджей и разбираш от управление на ръководни процеси, колкото циганин от ядрен реактор. Ти, и такива като теб не си давате сметка за едно много просто нещо, което обаче не е за прости хора: та не си давате сметка, че за каквото сте си платили, това и ще получите. Един и същ човек може да работи по един начин за 500 лв, по друг начин за 1000 лв, и по съвсем друг за 2200 лв. Като си големия ръководител да ми кажеш при теб налага ли се полагане на извънреден труд, плащаш ли го коректно? На празник плащаш ли двойно? Защото ако беше на запад, както твърдиш, щеше да знаеш че там тази ставка е по 4, и никой не може да задължи работника да работи извънредно, прави го ако той иска. Също така не е твой проблем дали някой чака да го наемат или не, и ще ти дам пример с мен самия. Сервизен инженер съм с над 10 години стаж в електрониката, и на всеки две години си плащам сертификатите, които ми дават право да работя в цял свят. Дали някой чака да го наемат или не изобщо не е твой проблем, защото всеки един преценява колко струва труда му, и лично аз предпочитам да правя хляб, вместо да си продам труда по електроника за без пари, защото такива галфони като тебе това очакват и ми разправят как нямам производителност. Същото казах и на един другар в немска фирма за плъзгащи врати , който ми твърдеше как във Варна давал 800 лв, защото навсякъде в града давали толкова, а в София давал по 2200, защото хората иначе бягали. Нали ти е ясно какви са тези кадри, които са се съгласили да работят за 800 лв като инженери....

11. Най-голямата заблуда е да плащаш на някого повече, отколкото си го наел. Щом е навит да върши работа за 500 лева, значи за толкова се е оценил той самият. Колкото и да му даваш, то той ще ти върши работа за 500 лева, а ще пострада продукта!

Означава, че е преценил да не върши почти нищо. Тогава работодателят търси човек с квалификация, но предлага 1000лв. Само че такива хора се навиват за не по-малко от 2000. Какво правим тогава? Как нещастният шеф ще мотивира някой да се развива, и как ще успее да спести някой лев за крайно необходимите му нов джип и почивка на Малдивите?

нещастник си ти и неграмотник. скоро ще имаш нищонеможещи за 5000 лева хахахаха.

ЧЕ ТИ ПРОСТО СИ ТЪРСИШ ОПРАВДАНИЕ ДА НЕ ДАВАШ ДОБРО ЗАПАЛЩАНЕ...АМА ПАЗАРА КАЗВА ДРУГО - ТИ МОЖЕ ДА ИСКАШ И 300ЛВ ДА ДАВАШ, АМА ВИКАШ НЯМА КАДРИ... НЯМА И ДА ИМАШ! И ЩЕ ПОЧНЕТЕ ДА ФАЛИРАТЕ, КОЕТО Е НОРМАЛЕН ПАЗАРЕН МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА НЕКАДЪРНИЦИТЕ...

Няма проблем. Направи си фирма, давай по-високи заплати от моите със 100-200-1000 лева, но ще трябва да вдигнеш цената. А на пазара това се гледа - ще си купиш ли бял хляб за 1.50, вместо 1.20, само защото някой е решил да дава на някакви работници по-висока заплата. Няма да си купиш, ще вземеш по-евтеният. И като започнеш със съкращенията, някой вместо да взима 1 година по 500 лева = 12000 лева, ще е взел 3 по 800 - 2400. И ми пишеш тук егати простотиите. То за това и нямаш фирма и чакаш някой да те наеме!

Най голямата заблуда на така наречения шеф е, че може за малко пари да наеме читави работници. И после се почва - българина бил мързелив, нищо не умеел, нищо не знаел, нищо не можел. Дрън дрън. Има стара поговорка - "Щом ми плащат колко да не умрем, че работим колко да не заспим".

бля, бля, бля, бля! във всяко предприятие, в широкият смисъл на това понятие, има само един шеф! в моето съм аз!! всички останали шефчета, бригадирчета и началничета само си мислят , че са някакъв фактор! дори единият оФчарИН си мисли, че е шеф на другите двама.

то хубаво пишете минуси, душички мили, ама като изгоня някой от работа, веднага се появяват на масичката ми едни листчета формат А4 на които пише М О Л Б А , и отгоре име, а в долният край считам, че молбата ми ще ..... та, щом аз те назначавам, не си никакъв щеф! защото аз те и уволнявам!

Само че тия дето наистина могат нещо пишат и едни цифрички на тези молби дето ти не можеш да удовлетвориш. естествено ако пасете овце и ги стрижете не си виждал такива молби.

приятелю , не можеш да бъдеш шеф сам на себе си . Сигурен съм .

Ако перефразираме Илф и Петров(или Булгаков беше) и мъдрата мисъл, че всички шофьори са произлезли от пешеходци, то мили служители и работници: Не забравяйте, че 90 процента от българските шефове са произлезли от вас. И в тоя ред на мисли още едни цитат от класическата литература на бай ви Гогол: "На кого се смеете? На себе си се смеете!".

Бил съм дълги години ръководител на стотици хора ! Сега работя като обикновен работник и ми е много по-добре ! Зная ,че като свърши работното ми време съм свободен и разполагам със себе си . Да не говорим за напрежението и носенето на огромна отговорност ! Всичко е до време !

Но парите са много по-малко?

Quo usque tandem abutere, Troglodytarum, patientia nostra?

Кеф. Ще се отървем от тъпи мрънкащи работници които цял ден се чудят с коя колежка да пушат и пият кафе за да я свалят. Или как е свършил мача или сериала. Или как да свършат личната работа в работно време. Или как да краднат малко щото им е хоби. Или как да стане 16 ч. и да чакат другия ден за да свършат нещо. Ех роботите , Кога ще дойдете.

с такива като теб дето чакат да им паднат от небето, мислейки за свирките на секретарката- НИКОГА, ще дойдат, нещастник неграмотен!

Какво разбира един журналя, че и на свободна практика и един професор-теоретик на заплата от мениджмънт? Като си имал поне 30-40 служители които си чакат заплатите всеки месец и не им пука има ли клиенти, няма ли, вдигат ли се данъци и осигуровки, вдигат ли се наемите, вдигат ли се енергийните носители и т.н. седни и напиши книга как се ръководи фирма. Ама тия двамата няма откъде да знаят за какво говорят.

В статията се описва мениджмънта в западния свят, не в булгаристания! Тези правила наистина са почти неприложими в нашите условия!!!

И там са неприложими, бате. По света наистина печените шефове са започвали отдолу и познават добре дебелия. При тях подобни лигавения не хващат дикиш.

... то заради такива "мениджъри"- бай-Ганьовци, като тебе, с такова неандерталско мислене българската икономика е на такова дередже. Запомни нешо г-н ЕООД - не всички фирми са, като твоята, с 30-40 служители. И не на всички хора-служители въобще не им пука за "енергийните носители". Но нишо чудно, че твоето разбиране е такова - така фалират повечето "БГ-предприемачи"

Нещо по същество ще кажеш ли? Защото освен, че го нареди, че има неандерталско мислене, без да обясниш защо и го прокълна като дърта бабичка да фалира с нищо не го опроверга... Цял живот ще бачкаш за едната мизерна заплатка и ще теглиш потребителски кредити с 30 процента годишна лихва, за да си купиш по-голям двукрил хладилник, който после да стои празен. За да се изфукаш на комшията, че не си това, което всъщност си. И ти и бащата ти преди теб. И дядо ти. И неговия дядо.

Ал

В статията под "шеф" имат в предвид ниско до средно ниво мениджъри. Тези мениджъри са просто служители, на които не им пука за изброените от вас неща.

На основания доста години управленски опит твърдя,че това е поредният HR bullshit, да не разваляме българския. Остави другото, ама откъде някакъв си професор по психология) някакъв журнаЛИЗт разбират от неща,които не са правили? Който може- го прави, който не може - учи другите... Хората били обичали промените... лидер се ставало с учене ... (сигурно при тоя професор,няма начин). ЯВ да дойде тоя и да открие един цех тук,дори с добра заплата - да го видим как леко променя нещата и как прави лидери с учене!

само дето тоя не си и е помислял за БГ шефовете. у нас са или бивши (и настоящи) криминални, или роднини на някого. рядко има някой, който наистина да си е заслужил позицията.

Как се прави фирма с десет служители като си човек "на някого". Тоя "някого" как ще ти помогне? Не бъркай държавна администрация с бизнес. И колко "криминални" шефове познаваш в микропредприятията, които са 80 процента от бизнесът в България?

Като не ти харесват БГ шефовете, продаваш на баба ти селската къща, залагаш си апартамента и с едни 100 000 лв. започваш свой бизнес. Наемаш си персонал и щом си толкова добър за пет-десет години си връщаш инвестицията. Ама не ти стиска нали? Чакаш си заплатката на сигурно от същия този шеф, който после псуваш. Стани ти шеф - кой ти пречи? Тези, които имат знания, характер и им работи сметанката стават. Тези, които стават само за бачкатори и са инертни работят за тях и ги псуват. Така е в целия свят.

Продаваш къщата НА БАБА си, залагаш апартамента (купен я от баба, я от мама и тате), и вече си бизнесмен. Типичен шеф!

"технологичният прогрес в миналото не е създавал масова безработица" Я да си спомним масовите протести срещу тъкачните станове и другите механизации.

Ти сигурно си Алиса от страната на чудесата, за да помниш протестите срещу манифактурите. Че и пишеш глупости.

Не бъркай нуждата от преквалификация с безработица. Безработицата е безпредметна величина отнесена към даден отрасъл. Отраслите могат да имат само заетост в различни степени.

ами ти как му викаш тогава на ситуацията в оцелелите заводи у нас? от 7-8000 човека в момента работят под хиляда работника...