Да се криминализира ли укриването на опасно заболяване?

Пациентски организации реагираха остро на вчерашното предложение на заместник-председателя на БЛС д-р Галинка Павлова за криминализиране на заболяване.

Обратно в новината

Коментари - Да се криминализира ли укриването на опасно заболяване? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Убедих се, че ние българите много обичаме да коментираме неща , с който не сме запознати. Първо всички пациенти се изследват преди операция и второ на никого не е отказана такава , дори резултатите да са положителни за някои заболявания.А за да стане здравеопазването ни добро трябва на първо място да има доверие между лекар и пациент , иначе ще стане - " Аз го лъжа какво ме боли , той ме лъже, че ме лекува".

Най - опасната зараза е Болшевизма . Там само криминализирането няма да помогне . Трябва и огън !

вместо да на ликувате на вкарайте в пандиза или още по-добре в лудницата така ще се оттървете от разходите ... ще имате само приходи, кво по-хубаво от това

Абе защо пак прехвърлят отговорността върху пациентите? Лекарите не са ли длъжни да взимат предпазни мерки при контакт с пациентите си, за да предпазват както себе си, така и пациента? Не ги ли обучават на това? Ами ако лекарят е болен от нещо и ми го лепне, понеже не си е сложил маска и ръкавици? Те тия манти, маски, очила, кепета, шушони, латексови ръкавици и всичките защитни средства не са им ги дали за тоя, дето клати гората, сега пак пациентите им виновни за нещо! Ако му лепна грип по време на прегледа, в затвора ли ще ме вкарат? Или, ако заявя, че съм болен, няма да имам право на преглед, докато не оздравея?

Само за информация: Има ръкавици, с които се цели само стерилност. Има и други, много по-скъпи, които не могат да бъдат срязани със скалпел. Ако операционния екип знае, че болния е със СПИН ще сложат по-скъпите. Какво толкова ужасно и страшно има?!?

А да допуснем, че пациентът действително е серопозитивен, но самият той не знае, и екипът си е сложил от тънките ръкавици, които могат да бъдат срязани със скалпел, после хирургът вземе, та се пореже? После кой е виновен, пациентът ли, или оня, дето хем си е рязнал сам пръста, хем не е бил с необходимите предпазни мерки срещу това? Ами ако на пациента нищо му няма, ама хирургът се резне със скалпела през тънката ръкавица и го зарази, да кажем, с хепатит С? Не съм съгласен, за да се спестят пари от консумативи, дето и без това се доплащат от пациента, да ме товарят мен с углавна наказателна отговорност отгоре на задължителни здравни вноски! Така хем не мога да се откажа от здравната система, хем съм длъжен да им давам лична информация!

Престъпление е да наказваш човек който в нуждата си да бъде лекуван, крие опасното си заболяване. Защото тъпите лекари са толкова кухи и незаинтересовани, че няма да забележат дори и човек да се гърчи, а когато знаят за опасно заболяване бягат и отказват да лекуват, защото са толкова тъпи, че освен че е опасно друго не знаят за което и да е заболяване. Говоря само за тъпите лекари, които са мнозинство в държавата. Не говоря за онези 10%, които наистина са лекари и се стараят да лекуват и помагат на хората.

А не е ли престъпление, на добрината на някого, че ти е спасил живота, да отвърнеш с подлостта да го заразиш с нещо гадно, само защото си бил дребна душица да си признаеш, че си заразен???!!!

Ако лекарите лекуваха срещу добрина, нямаше да събират здравни вноски и потребителски такси и допълнителния кеш, който трябва да имаш, ако ти се наложи операция или раждане, ако ще цял живот да си се осигурявал.

Всеки от тежка, неизлечима и ЗАРАЗНА болест трябва да се смята за престъпник, ако мълчи за състоянието си и излага на риск живота и здравето на хора. Да не забравяме, че има и гадове,които нарочно заразяват здрави хора като някакво извратено отмъщение за това, което им се е случило.

Аз само да питам. Какво ще е наказанието за болен от СПИН,който е скрил заболяването си? Интересно ми е да знам как ще вземете на босия цървулите просто, за това ви питам.

Abu Talib

Абе защо се заблуждавате, че някаква си Хипократова клетва има действие.Ако е жив Хипократ, иди-доди, ама ей тъй да се кълнем в максимите на чужденец не е вътрешна политика, нито пък поне умерена външна политика.Можем да измислим друга клетва, да не би да няма мозъци за това?Да си се кълнят в Хипократ гърците...! Напълно подкрепям идеята на тази докторка, чието искрено желание е да се предпазят колегите и от коварните болести като СПИН например.А това важи най-вече за стоматолозите, тъй като там съм наблюдавал работа без медицински ръкавици, при положение, че не се минава без кръвотечение по време на лечението.Колкото до хирурзите, те си имат винаги едно на ум и не пропускат да сложат ръкавиците. Ама патолозите, не знам.нека каже Москов как се прилага Хипократова клетва там при тях.Или поне да се изкаже Константин Тренчев.

Безспорно всеки пациент трябва да бъделекуван така все едно има ХИВ, туберколоза и ебола едновременно. Просто от болниците да кажат колко би струвало, дали цената на зравните услуги ще се повиши 3-5 или 7 пъти и да не се занимваме опасно болни знааещи за заболяването си да съобщават.

Хей, "гусин икономист" много бързате да станете милионери бе.Е,то се е видяло,че (в)ф-сички искате да сте милионери, ами накарайте баре "хранените си хора" в парламента да приемат закон,с който освен,че ви оставят безпроблемно да забогатявате с помоща на някои медици, с които ви обединява една обща ви цел ("печелене на пари до дупка"), да ви "задължат" да "развивате" и гробищния бизнес . Така няма да има запуснати и неугледни гробищни паркове,а близките на всеки завършил летално ще знаят със сигурност къде са останките му,за да му припалят свещ,да положат цвете,да си поплачат и оплачат...

да,да се криминилизира,защото е опасно,но и лекарите да обясняват при изписване диагнози и какво са свършили,а не да крият важни неща без обяснения....това става във АГ на Шейново.....

И тази лекарка е положила Хипократова клетва. Ами ако човек не знае, че има такова заболяване. При това цветущо българско здравеопазване. Лични партиди на всеки, а който не внася да го лекува държавата. Нали затова имаме социален министър.

Ще те черпя, ако ми покажеш къде в Хипократовата клетва пише, че лекарят е ДЛЪЖЕН да прави това или онова. По презумпция щом пациента няма доверие към лекаря и крие здравословното си състояние не може да разчита на бързо и добро лечение. Какво е това да премълчаваш за инфекциозни болести, за психични болести, за зависимости, за инвалидност, за диабет, за прекарани инфаркти (нямало да си намери работа) и т.н. Това си е жива заблуда. Да върви тогава да го лекува врачка. Каква анамнеза ще снеме лекар, ако се съмнява в това, което пациента съобщава и че има и друго, което премълчава.

Доколкото си спомням пише , че ако не можеш да помогнеш , то не трябва да му навредиш на пациента (клиента в българският вариант).

Тук не говорим за дискриминация по здравословен признак. Но според мен в електронните здравни карти, които се подготват ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са вписани ВСИЧКИ заболявания, а не тези, които пациента разрешава. И в момента пациента трябва да съобщава всички обстоятелства и болести, за които знае. Иначе въвежда в заблуждение лекаря, който е ДЛЪЖЕН да му помогне.

ще ни вземат пръстови отпечатъци, та се чудят как да ни изкарат престъпници.

Пръстовите отпечатъци ти взеха в Районното за лична карта. Това е пръстов идентификатор, че се касае за Асан, който е здравно осигурен, а не за здравно неосигурения Мехмед, който си е "забравил" личната карта в махалата.

И как ще накажете човек който вече е наказан, нали ревете за правата на човека.

Че ако лекарите не спазват норми за безопасност по същата логика лесно биха заразили пациент! А да не говорим, че тук се говори за пациенти, а какво става дума за лекари, които крият че са болни и умишлено не спазват норми за безопасност?

Да разбирам ли, че е обичайно лекарите да правят секс с пациентите си? Щото лекарите по правило не боравят с кръв - този риск е за лаборантите та остава другият начин на предаване

лаборантите взимат кръв за изследване, назначени от лекар. Лекарят е този, който трябва да знае и предупреди колегите си за рисково заболяване. Друг е въпросът, че рядко се взимат предпазни мерки - да сте виждали стоматолог да работи с очила и маска? А ако пациентът е носител на ХИВ? Не става въпрос само за приетите в болница. В лабораториите ходят и амбулаторни пациенти за какви ли не изследвания. А профилактичните прегледи, организирани от работодател, а АГ прегледа с цитонамазка? Всичко това е рисково за лекарите!

за отговорност,НО не харесвам бълг.лекар,по-точно отношението му към пациента-формално,административно и унизително.Така е когато стоиш на върха на пирамидата,а долу в ниското са болните,които чакат помощ и обяснение за състоянието си.Знам,че без лекарите неможе,но много Ви моля,ПРОМЕНЕТЕ СЕ!!!

че не лекарите са такива, каквито ги описваш, а системата ги принуждава да се превръщат в търговци!

Това наистина си е дискриминация. Все едно да карат всеки да казва дали е обратен, по колко пъти мастурбира и още един куп лични неща. В крайна сметка никой не е застрахован, защото начините са много и дори не можете да си ги представите всички. Например, Хепатит Б е толкова заразен и издръжлив вируса, че реално може да се заразите дори от заведение, защото вируса се съдържа във всички секрети. Разбира се, до това заключение ще стигнете след много четене по темата и публично начините на предаване са сведени до минимум, за да не се всява паника в обществото. Но в същото време пускат разни реклами по телевизията за ваксини, където един келнер те полива в заведение с жълта боя.

Никой не смята, че HIV позитивните са виновни. Но ако си алергичен към някое лекарство, казваш на лекаря, за да не загубиш живота си. Ако си позитивен, казваш това на лекаря, за да не загубят други хора живота си. Разлика няма. От друга страна, обществото трябва да се защити от преднамерено заразяване, което всъщност не е криминализирано досега.

но си мисля, че става въпрос като отидеш на лекар за хрема, да му кажеш че имаш СПИН - че пък и да е криминализирано! Е хайде, прекаляват.

включат в този списък и МОЗЪЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ. Тогава да задължт Москов да попълни бланката и да го арестуват на момента.

Нечувана епидемия от ХИВ подлуди Родопите от началото на годината. Цели трима души са били регистрирани в малките села в последните месеци. За разпространител на смъртоносното заболяване се смята хомосексуалист от смолянското село Лещак, пише в. Всеки ден". Запознати определят М. Л. като агресивен и депресиран. Негови познати разказват, че в началото на годината се е завърнал от околосветско пътешествие с кораб. Той е работил като помощник-машинист, завършил е Механотехникума в Кърджали. Смята се, че по време на пътуването е пипнал нелечимата инфекция и е развил СПИН. Мъжът се е върнал в родния Лещак, където заживява сам в изоставена къща в края на селото. Родителите на 30-годишния родопчанин са починали. От полицията не могат да вземат мерки, защото реално не е извършил престъпление. Единствено могат да му повдигнат обвинение за проституция, тъй като М. Л. разменял любовни ласки срещу скромно количество боб, сушени чушки и говеждо месо. Но пред органите на реда никой от Родопския край не би признал, че е хомосексуалист. Затова от полицията предупреждават живеещите от съседните села за риска от заразяване и призовават да се изследват в най-близкото лечебно заведение.

А ако не знаеш какво става. Пишеш,а не знаеш, че имаш ,какво правиш? Разбирате ли, че подобна бюрокрация създава допълнителни проблеми? В същото време има приети закони и те не искат да чуят за тях.

Да не се ходи на лекар. Само недейте да криминализирате и отказът от посещение при лекар. Че много криминализирано все да става всичко. Каквото и да правиш, и нищо да не правиш, винаги си виновен пред Медицината (с главно "М"). САЩ се пишат демокрация, ама законите са най-тоталитарните от съвременния свят. Ако имаш заболяване, за което не си знаел досега и кажеш "НЕ" на този лист, отиваш в панделата значи. Е, мерси. По-добре да не ходя на лекар при такава фашистка система. Имаше интересни мисли в нета, на разни американски лекари-еретици, че най-големият шанс да доживее човек до дълбока старост е да ну ходи на лекар, освен при наистина крайна необходимост. Много от манипулациите, които се прилагат в болниците са ненужни и често по-опасни, от заболяването, за което са предназначени да лекуват.

Думата "криминализация" стана много модна напоследък и взехме всичко да криминализираме. Да не стигнем твърде далеч? По-внимателно с тази думичка. А че лекарите ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ, когато оперират човек с хепатит и СПИН, според мен е задължително. Но това няма да стане със законови заплахи. Начинът е: когато някой е с установено такова заболяване, да се регистрира в база данни, до която да имат достъп само лекари и то само при определени условия. Когато такъв пациент трябва да се оперира - справка в базата данни и толкоз. 30 секунди. 21-ви век сме, нека вкараме малко компютри, хората ги измислиха преди 70 години. А относно правата на пациента - сори, но когато човек представлява някаква опасност за другите, кое е по-важно - егото му или живота на другите? Ако човек наистина е човек, сам ще предупреди. Трябва да си е га ти изрода, да си болен от СПИН, да знаеш, че някой ще те оперира, може да се пореже и т.н., а ти и да си мълчиш. Но изроди има, така че единна база данни и това е. Елементарно. Права, права, ама здравето и животът също е право, нали?

И какво ше стане ако човека не знае че е болен пък тоя дето го оперира вземе та се пореже. Съд за болния, съд!

Опасно за околните Заболяване е като Носенето на ОРЪЖИЕ. С това заболяване може да се убие( зарази) някой от околните хора УМИШЛЕНО или по НЕПРЕДПАЗЛИВОСТ. Както в някои Кръчми, Дискотеки и др.м, е ЗАБРАНЕНО носенето на Оръжие, така и може да бъде ЗАБРАНЕНО влизане, или несъобщаване за наличието на ЗАРАЗНО заболяване, опасно за околните хора- Лекари и др.

съ гордос не плащам здравни осигуровки и се надевам изобщо да не видим лекър преди смъртта си. БЕЗСМЪРТНИТЕ ДА ХОДАТ ДА ГИ ЛЕКУВАТ....

Щото си проЗ! И трябва да те накарат да си платиш осигуровките, лихвите към тях и глоба, защото здравната вноска е задължителна и никой не те пита искаш или не искаш. С тоя акъл в нормалните държави можеш да стигнеш до болница само на носилка. Стабилизират те леко и те изхвърлят като куче.

Тоя защо се хили като ненормален на снимката, толкова ли е вързало здравеопазването, Бойкова "калинка" или шизофреник...

Наистина, като идиот се хили.

Ти какво направи с корупцията по болниците, че да даваш акъли. Вътят се тлъсти суми под масата, краде се от касите и какво ли още не. Това ли ти е защитата на здравето на хората???? Я се провери, може да се окажеш опасно болен и ти!

А лекарската нехайност, която коства човешки живот ще се криминализира ли?!

Лекарската грешка е третата причина за смъртност, след сърдечно-съдовите и рака. Надявам се, това да е известно на повече хора.

Тая простотия сериозно ли я говориш или само се правиш на интересен?!? Защото има хора, които ще се "вържат". Иначе за сведение на трето място са катастрофите.

аз предлагам направо да ги убиват, както и други 'вредни' и 'излишни' хора като тези без деца, семеиства и с разбит живот или тънещи в мизерия. все пак в българия има демографски срив, нека още нещо направим за него, та до 50 години жив българин да не остане!

Точно така! България няма нужда от наркомани и хомосексуалисти!

ами нямах предвид гейовете, но ти явно дълбооооко си размишлявал и ме допълни, айде да са ти халал ромите и арабите :)

Да се криминализират опасни тъпанари в политиката!

zeddd

Разбира се, че трябва и дори не само укриването ами и отказа от лечение! В момента един болен от туберкулоза не може да бъде насила задължен да постъпи в клиника за лечение. Закона е супер малоумно толерантен! Болен си от опасна болест - задължително се лекуваш, ако не щеш - в изолатора!

Приятелю, ще те анатемосат за тези думи. Ти не знаеш какво е свободата, твоето съзнание е помрачено от фармацефтичната мафия. ХААРП е проработил върху теб. Туберколозата е божие творение, което автоматично означава ПРАВИЛНО. Това което искаш ти, може и да е добре за обществото, но то ограничава правото на човека да си носи каквито си иска болести. Още утре БХК и други НПО ще те налазят, за нарушените права на всякаква измет. а когато ти попиташ за твоите права.......... ще получиш само мълчание

Ти как си с акъла бе...ЕЕЕга си...тва!!!

преди промените-искаш не искаш ваксинират те; болен от заразна болест в-в инфекциозното; каранти-на,луд - жълта книжа. Имаше ред и беше по-здраво -и храна и хора и по-спокойно.

Предложението е съвсем правилно. Простотиите за дискриминация са пълни простотии. След като създава опасност за лекаря, пациентът е длъжен да сподели за тази опасност и да спести рисковете за лекаря. Който не мисли така, е или кръгъл тъпак, или просто изроден човек. Аз лично познавам леакри, заразени с хепатит от пациенти. Вие психично болни ли сте да сте против да се известява лекаря за грозяща го опасност?! Това наистина може да го споделя само изроден човек. Никаква дискриминация няма към пациента!!! Какво губи той, ако опази лекаря?! лекарят да не е за курбан всеки ден, бе! останахте само с 60 годишни лекари и пак не ви идва акълът в тъпите глави! Но и изобилие от лекари да има - това означава ли, че трябва да ги подлагаме на произвола?! Може ли да се сравни задължението да каже болният опасно заболяване с вероятността лекарят да бъде заразен?! Това е простащина. Честно!

В едно идеално общество може би е честно да се постъпи точно така. Но в нашето най-вероятно пациентът няма да получи обслужване след такова признание, а е възможно и да се разчуе за заболяването му.

преди промените-искаш не искаш ваксинират те; болен от заразна болест в-в инфекциозното; каранти-на,луд - жълта книжа. Имаше ред и беше по-здраво -и храна и хора и по-спокойно.

Нама друга истина.И какво ако се разчуе. Ще се пазят хората,заразит ще са контрилируеми.Нима е лошо ако знаеш от какво семейство е и от какви болести страдат кандидат снаха ти и семейството и.Куче купуваш и искаш родословно дърво,а защо не и за хората.

Галинке, вземи ти се укрий така, че да не ти слушаме глупостите. Това ще ти река! Освен това, подозирам че министъра укрива лоша болест, опасна за обществото, и то много.

Тоя ще да е развъдник на туберкулоза, СПИН или хепатит. ЗарАзен, опасен и много проклет - по всичко личи, че нарочно му се заразяват хора.

В този ред на мисли, предлагам да се криминализира и НЕслагането на ваксини. Антиваксерите много се пенят и ръсят ъкъл навсякъде колко са вредни ваксините, но взимат фалшиви бележки че децата им са ваксинирани.

мисля, че по-добре да не пишеш тъпотии. Че иначе, може да се окажеш укриващ опасна болест, наречена колосална тъпотия. Много опасна за обществото.

та да продължим този ред на мисли, без да изпадам на Вашата интелектуалност, къде видяхте тъпотията?

На такива като теб им се пада някой от близките да пострада от ваксини. Ваксините трябва да са по желание и толкоз. Когато загубиш дете заради ваксина или пък здравото ти дете стане инвалид за цял живот заради ваксина тогава давай акъли. Едно е някой да е болен и опасен за другите и да го укрива, друго е да принуждаваш хората насила да вкарват в телата си или в телата на децата си химия която за едни може да е полезна, а за други смъртоносна.

Абе какви хора сте ВИЕ????Не знам какъв Ви е проблема да ми пожелавате моето дете или мой близък да пострада от ваксини. Аз пък ти пожелавам да си жив и здрав, и твоите роднини също и твоите приятели също. Сега разбираш ли каква е разликата между вас и мен? Отговора не е "ваксина", ментални са ви проблемите ...

Петър е символ на стабилност, но в комбинация с Москов е символ на тотална простотия.

Те не знаят, че деянието е криминализирано в чл.135 в наказателния кодекс. А заразяването с хепатит е лека телесна повреда, която също е криминализирана. Напоследък върви дублиране на приети текстове поради пълно невежество на законодателите. Подобни са изравняване на правата на мъжете и жените с новия закон Снемане на отпечатъци от пръсти в аптеки и болници Цялата съдебна реформа е заложила текстове, които са част от действащито законодателство Промяната в ЗНА за съответствие с ЕКПЧ и съдебната практика на СЕПКЧ- удивително за последния случай невежество! Връх на всичко е решението на ЕСПЧ, който отмени решение на КС и всички се правят, че нищо не се е случило. Това е повече от скандала с Пеевски.

Аз пък не разбирам,защо такова заболяване,трябва да се пази в тайна от лекуващия лекар,при положение,че се спазва лекарската тайна!!Трябва обаче да се криминализира и отказът за лечение от страна на лекаря и то-с по-строга присъда отколкото за пациента който крие диагнозата. Иначе,за пациента е по-добре докторът да знае такава диагноза,защото има видове лечения които отслабват имунната система и могат да се окажат фатални за пациента при наличие на такива вируси! От друга страна,при намеса на бърза помощ-например при катастрофи-екипите ще предприемат предпазни мерки за да не се заразят! Какво лошо има в случая??

За всички е много важно да се знае за даден пациент е болен от ХИВ вируса, обаче се оказва, че мисленето в България е долнопробно нетолерантно и хората се страхуват да си кажат. Вместо с тази система от компютри да се въвеждат данни за заболяванията на болните, те ще ги карат да декларират болестта си. А като се знае как пазим документи и полицията как разследва смятайте каква работа ще свърши цялата дандания, освен че искат да приложат схемичка за доставка и разпространение на машинка за отпечатъци от пръсти.

стига с това медицинско робство ,да се премахнат задължителните медицински осигуровки и да се даде възможност на хората за избор на алтернативно лечение,да се премахнат тоталитарните пречки пред алтернативното холистично лечение-всеки има правото да не стъпва в болница,самолечението не е престъпление,а самоуважение и свобода,аман от престъпни медицински феодали-не стига,че се разпореждат с държавна болница и апаратура все едно му е бащиния,но и на пациентите гледат като роби и престъпници,които освен,че си плащат,трябва да си плащат в неизмачкани банкноти за да не обидят господаря в бяло

В Швеция е криминализирано

Разбрах му тенкио намек на министър А-а-а. Да опоскаме бюджета за здраве с още една клинична пътека - всеки прекрачил прага на болница да бъде изследван за 100-те национални инфекциозни заболявания. Да се криминализира и недоносителството - който знае, че друг е болен от тях и не съобщи на здравните власти - в кауша! По-важно е да се криминализира поставянето на измислени диагнози, извършването на ненужни операции за да се вземат паричките на НЗОК. Да се криминализира и отиването на работа в чужбина след като си учил шест години безплатно медицина. И 10млрд. да се дадат в бюджета пак ще си намерят болни, а най-честото заболямане ще е раздвояване и разтрояване на личността и тялото - по едно и също време ще ни пишат в две-три болници.

Коригирам си коментара в частта относно министъра защото предложението не е негово. Но още по-жалко е, че идеята идва от лекарския съюз. Нали по принцип те трябва така да си вършат работата, че да няма възможност който и да е да се зарази. Иначе се касае за небрежност.

Ми те тогава всички цигани трябва да влязат в затвора.

До къде стигнахте, колеги. Падение! При интервенция на пациент винаги се ползват защитни мерки все едно дали има или няма диагностицирани заразни заболявания. Иначе какво, ако има отрицателни проби ще бъркате в раните му с голи ръце като месаря в касапницата? Така ли да го разбирам? Има заболявания, които имат дълъг инкубационен период, през които няма как да се установи с тест заболяването, но въпреки това пациента е заразен. Специално за HIV около 3-4% от заразените с тип А никога не произвеждат антителата, които тестовете хващат. Научете се да си вършите работата безопасно. Иначе сте опасни и за пациентите си.

Имало и разумни лекари...

Колега, миличък. Явно не си хирург, момче младо. И си и глупавичък. И изобщо лекар ли си?!

Ти си прав!!!Без да искам ти писах минус,защото не разбрах!!!!100++++++++++++++++++++++++++++++

ако не се научим сами да пазим хората около себе си нема кой да ни научи. и затвор нема да помогне... работата ми е свързана с ходене по домовете на хората. попадал съм на сякакви неща - от шарки до болести подобни на гангрена... направо е кошмар да гледаш човека отсреща как има кървящи рани по цялото тяло(или поне до където може да видиш)... колеги с които съм бил на адрески където децата боледуват от шарки са се разболявали... въпреки че като дете съм изкарал 2те основни пак цялото тяло почва да ме сърби когато изляза от подобен адрес... някак си тъпо - отивам да оправя телевизията или интернета у вас и си заминавам с някой болест... а някога имаше задължително поставяне на предупредителни знаци че в тоя апартамент има болен от шарка...

И като го криминализирате какво? Ще дойде един болен от СПИН, както имаше наскоро случай, ще влезе в голяма болница, там ще го лекуват 20 дни за нещо друго. Пред това време му се взема кръв, правят се манипулации или операции може би. И като не каже, че е болен от СПИН, вие като криминализирате какво? Какво ще го накажете и какво ще му вземете, смешници! Съвет на сила не се придобива!

*съвеСт

съвест!Ама крият.

Разбира се, че трябва да се криминизира. Медицинските лица също са хора, понякога прегледът трябва да се извършва без ръкавици, нали? На самия пациент не му харесва докторът да го преглежда с ръкавици и марля на устата. И при стоматолозите, е направо престъпление, ако не се съобщи за ХИВ и хепатит.

Ами ако пациентът не знае, че е болен или носител? Пак ли ще се наказваме?

Като не му харесва да го преглеждат или да му помагат с марля и ръкавици - прав му път, към дома или към отвъдното.

С най-добри чувства към тройната коалиция, към сега управляващите ни власти и всички партии в парламента,нека не забравят,че и те имат близки (съпрузи/ги,синове,дъщери,внуци ) ;да не забравят,че един ден ще са извън властта и ще станат редови граждани,които също ще ползват медицински услуги,като всички нас - искам да кажа,че както устроите сега законовата уредба,касаеща здравеопазването ни така в един момент тя ще обслужва и вас дами и господа,а богатството (парите) са нещо динамично (като сметките на НАП) днес сте богати и на другия ден може да осъмнете бедняци ,защото фалитът в нашата все още неуредена пазарно икономика и при тази криза е нещо естествено .

Ако,например, лицето "х" е болно от тотално отиквяване, опасно за националната сигурност и бъдещотто на държавата и нацията - к'во правим? Кой ще оцени висотата и опасността на момента - ООН - като ЕБОЛА? Или ще чакаме още 500 г. историята да даде иценка на простотията на управляващите? Както пееше Васко "кеца" - Но дали е така - кой ще ни каже...