Учениците по цял ден на училище до 7-и клас

Учениците до 7-и клас ще ходят по цял ден на училище, това е записано в последния текст от новия законопроект за училищното образование и трябва да влезе от учебната 2011/2012 г.

Обратно в новината

Коментари - Учениците по цял ден на училище до 7-и клас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пази Боже, да не ни стига, пу-пу-пу! Сега поне по половин ден децата са лишено от "чара" на училищната среда и могат да посетят някое занятие при професионалист, къдзето евентуално ще понаучат нещичко. Не ги лишавайте от тази възможност!

Защо ли имам чувството,че повече от изказващите се ,нямат ученици вкъщи.Какво ще прави едно дете ако родителите му са цял ден на работа и няма кой да го вземе от училище и да седи с него?Нали по закон дете до 12 или 14 години не бива да е само вкъщи.Всички ли могат да си вземат бавачки?Освен това дебело е подчертано ПО ЖЕЛАНИЕ.Не разбирам недоволството ви или така по принцип да сме опозиция.Вникнете в идеята ,асимилирайте я и тогава пишете.Идеята е ,да се помогне на родителите,които се чудят кой ще им гледа децата,когато са на работа.Преди години за това се плащаше в частните занимални.Най-добре е майките да не работят и да си възпитават децата според собствените си разбирания.Сега да не гракнете,че не можете-финансови причини,лична реализация...Тогава оставете държавата да мисли,кое е най-добро и безопасно .

Като чета постингите и стигам до извода, че хората се плашат от свободата на избора. Предпочитат държавата да избира вместо тях и наричат това грижа за децата. Мнозина разглеждат училището като безплатна бавачка - аз съм на работа, а някой друг бере гайлето на детето ми в това време. По приницип, това е същото, както да родиш и да хързулнеш наследника си на баба и дядо, понеже ти си зает. Който е зает и беден, за да осигури качествена грижа за деца, да не ражда. А щом иска деца, да им поема грижата. Училището не е дом за отглеждане на сираци при живи родители. Занималня да си има, обаче само за тези, които искат. Децата не са дребен добитък за подбиране към класните стаи. Защо ви смущава правото на родителите за избират учебниците? Кой ви пречи, ако нямате знания и подготовка по въпроса, да предоставите това на учителя? Щом му вярвате. Но пък ако има родители, които искат децата им да учат по определен учебник, защо да нямат право на избор? И не само това право! Редно е най-после да има избор и на формите на обучение - редовна, дистанционна, индивидуална... Да има избор и на учителите по всеки предмет! При дистанционно и индивидуално обучение такъв избор не е никакъв проблем - ученикът може да посочи учители от което си ще училище, парите за изпитите/тестовете/контрола могат да дойдат от бюджета за ученика. На вниманието на Сергей Игнатов: Не всички родители гледат на училището като на безплатна държавна бавачка и не всички родители се оправдават със заетост и търсят начин някой друг да се грижи за децата им. Училището не е доказало, че заслужава доверие. А е задължително.

Мен ме притеснява това, че родителите ще се месят в избора на учебник от страна на учителя. Ще одобряват (или пък - не) неговия избор. Те нямат неговия педагогически опит, за да му се бъркат. От това ще има полза единствено в случаите, когато учителят не е избрал най-добрия учебник.

Престанете с тези глупости.Децата не са нито в казарма ,нито от социален дом,нито безпризорни.Ако това е изгодно ,за някой е неприемливо за други.Какво е това,непрекъснати реформи,които разбира се са насочени към малцинствата.Защо кажете,направо да ги даваме на държавата като ги родим и да нямаме мнение,какво ще става с тях.Престанете вече с тези безкрайни реформи,от тъпи по тъпи.И разбира се задължително.

питам се що за заместник министър е г-.ца Милена Дамянова Поне да си оправи сиви- то. Тва да си "частен учител по унгарски език", олеле, малеле.

По мое време на занималня (за по-младите, това е втората част на деня в училище, тази, през която трябва да си "научиш" уроците, преподадени в първата част) ходеха само децата със затруднения в ученето (двойкаджиите). Опитах веднъж, защото много съученици ходеха и това ми остана единствения опит. Там се прави всичко друго, но не и да се учи. НИКОГА няма да изпратя децата си на такова място, нито ще допусна по каквато и да е причина да отидат.

Не съм съгласна, особено за по -големите ученици, защото на тях не им стига време да си подготвят уроците и да се занимават със спорт или някакви допълнителни извънкласни уроци, а какво остава да са цял ден на училище. Първо да се помисли за материала, който е смъкнат от по-горните класове да учат в пети шести клас.

А какво ще стане с шофьорите, които имат книжки, но нямат завършен 10-ти клас? Много ми е любопитно!?!

А какво ще стане с шофьорите, които имат книжки, но нямат завършен 10-ти клас? Много ми е любопитно!?!

Интересно как родителите ще одобряваме учебниците, по които да учат децата. По всеки предмет трябва да сме изчели всички учебници, че и да сме ги разбрали, за да можем да изберем. Брех, какви сме умнички!

Ами нали за това си има експерти в Министерството...???Какво сега и тяхната работа ли да вършим?

Браво на експертката зам-министърка от ГЕРБ! Е, как да не й завиди човек - тя в седми клас е била през далечната 1988 - точно в най-развития социализЪМ, когато по социалистическките павета тръгнаха кооптакситата и с надежда другарката й е внушавала, че КОМУНИЗЪМЪТ ЩЕ ПОБЕДИ само след 2 петилетки.. когато свърши ПЕРЕСТРОЙКАТА! Обаче тя няма спомени от тези времена, щото не е била седмокласничка! 100 на 100! Иначе нямаше да въведе такава идиотска и арогантна глупост, като предложената възвишена идея. А тя тази идея е взета от зората на комуниза, но отасяща се за по-малки деца и се нарича 'следобедна занималня' и 'кръжочна дейност'. Децата трябаще да са на училище докато родителите са на работа, и те да си ги взимат следобяд 'от занималнята'. Да си в СЕДМИ клас и да имаш "следобедна занималня" след СЕДМИЯ час не е само наглост и арогантност, а и нечестно отношение към собствените спомени за миналото си, като човек! КОГА ВИ ПРОМИХА МОЗЪЦИТЕ ЕКСПЕРТИ ПО ОБРАЗуВАНЕ и превръщане на АРОГАНТНИ ИДЕИ в законотворчески приумици? Защо ли тази експертка не я изпратиха да работи като преводач по китайски в братската Китайска Народна република, или в унгарското посолстов, а я лапнаха чак в министерски кабиенети на ГЕРБ - за да гълта грешните пари на данъкоплатците ли? Или да изпълнява НАГЛИТТЕ 'разсъждения' за управление на образУванието по герберсКОмунярски манталитет? Явно и с унгарския, и с китайския няма да се справя толкова добре, колкото с настоящата си длъжност.. Само че за настоящата длъжност, не са я избирали с конкурс, а за преводач в посолство ще трябва да се бори и доказва умения.. преводачески! А за зам-министър какви са критериите? Освен да си ПЛАМЕНЕН ЧЛЕН НА "Нова" БКП - "ГЕРБ"?

Аз пък ще съм по-спокойна да знам, че детето ми е в училище и под надзор /някакъв/, отколкото да се чудя какво ли прави в къщи /или кой знае къде - докато сме на работа/ само... и особено на тази възраст - до 7-ми клас... Повече контрол не е излишен - ама хич даже!

Аз съм била в целодневни училища за около три години. Бих казала, че след тях имах проблем с адаптацията към нормалния начин на живот. Те не учат как да реагираш в реални ситуации, поставен си в под похлупак, където всичко е програма и в един момент ставаш като автомат. Когато някой ти вдигне похлупака, шокът е много голям и трябва дълго време, за да се адаптираш отново. При това при мен годините бяха само три. Да пъхнат децата през цялото им начално образование под похлупак означава след седми клас да получат някакви дебилчета, които не умеят да общуват и не могат да реагират в неочаквани ситуации. Кой знае, може пък това да е целта - да им промиват мозъците от малки.

И какво... да се адаптират към простотията от улицата ли...

В Пловдив, в СОУ"Димитър Матевски", родителите на първокласници си заплащат купоните за храна в училищния стол!!!

Аз тази промяна я виждам добра само ако: 1) е по-избор; 2) материалната база в училищата е на много добро ниво, така че да предлага качествени и разнообразни занимания в различни области; 3) кадровият състав е високо квалифициран и добре платен. В сегашния вариант е абсолютно недоносче и от министерството е хубаво да се замислят дали не е по-добре да започнат строежа на пирамидата от основите...

След седми клас учениците по цяла нощ в леглото на класния!Включително в събота и неделя!

Това е поредната голяма глупост в образованието.Вместо това по добре намалете приема в т.н. "елитни училища" ,намалете и приема във Вузовете ,за да имат стимули да учат ,а не да могат да влизат всички и да завършват всички.

С тази ,,задължителна занималня по желание" се отнема и малката отговорност на родителите да възпитават децата си в самостоятелност. Това е отглеждане на деца от държавата.Държавна издръжка! И защо безплатно? Все някой го плаща. Всичко това-закуски,обяди,транспорт,пом агала,безплатни учебници...си е стопанска дейност. Не мога да разбера в какво се изразяват инвестициите за знания. А и зам-министърката е виждала ученици,училище и учебници само ,когато е била ученичка.

Престанете да размахвате родителската отговорност като знаме - родителите трябва да работят. Аз съм ЗА. Ще бъда спокойна, като знам, че детето ми е под определени грижи. Сега съм принудена да плащам на някого да го надзирава, докато съм на работа. Няма друг начин. По-добре е да е в училище

и моето дете е в първи клас ,присъствала съм на обядите им и съм много доволна от храната .Пари никой не ми е искал,нито купони съм плащала .Аз съм много доволна.Още повече че съм и по цял ден на работа и съм спокойна като знам ,че детето ми не е из улиците.Много добра идея за целодневна програма.

Права си ,че заплатите са ниски,но нима при комунизма не бяха много по ниски,но се работеше относително добре!Бих потурсил причината в това,че много учители стават такива по принуда - няма нищо подходящо ,с което да си изкарват прехраната!А учителството е призвание и не всеки е способен да даде от себе си за учениците!

Комунизма.Призванието,за което говориш,сега му се подиграват.Млади кадри липсват-времето е друго.А да си учител днес се иска "ЯК ЗАДНИК".

Тя - и медицината е професия с призвание, но се замислете - колко алчни малоумни некадърници станаха ЕДНОЛИЧНИ ТЪРГОВЦИ и хрантутници!

А защо трябва държавата и да ви храни децата, бе мрънкачи?За вас искате да останат само правенето им и детските ли?

Идиот/ка,не искаме никой да ни ги храни!Искаме да учат до обяд и да си се хранят вкъщи,не да ги задължават да седят по цял ден в училище!

Казано е ясно, че е по желание, -за родителите, които са заети.А от обръщението ти е ясно и как възпитаваш детето си, а после все някой е виновен.Пфу...

По добре е целодневното обучение, като си цял ден на работа кой ще ти гледа детето? Как може да оставеш едно 7 год. дете само в къщи цял след обед ? Как ще се прибере само? След като учетелите не ги пускат без придружите, или ако си тръгне само, ти носиш отговорност дали ще се прибере детето ти, като за това подписваш декларация, че си съгласен да се прибира само.

А някой пита ли се от този форум- харесвам ли образованието от последните 15 години и разбирам ли от образование та се меся?!! Аман от специалисти- заварчици и мениджърки

Що, ти разбираш ли от образование,че се месиш?

Предполагам, че и първосигналните ще го схванат- да, разбирам- и затова се намесвам, ужасена съм от факта, че куцо и сакато с достъп до интернет дават акъл , а никога не приемат

Някой да ми обясни защо зам.министърката на средното образование се занимава с началните класове и с основното образование до 7 клас?Все едно в средното образование всичко е мед и масло и там няма какво да се направи повече.

Защото оттам започва всичко- кое е по-лесно да промениш чалгата в 9 клас или да научиш оня от първи да не я предпочита

Дай Боже,да си прав,ама надали това е причината!

"Сега такова има само за първокласниците, родителите дават само дребни суми, ако искат да има повече пресни салати или плодове." Това кой идиот го измисли ? Дъщеря ми е в първи клас , в 88мо у-ще , в София. Купончето и за обяд струва 2.80 лв. на ден !!! Сами си направете сметката какви глупости са написани, в тази новина.

Прав сте! И не само във вашето училище! В нашето също,даже купончето стига до 3,50 на ден.Ами да сложим парички за закуска, за плод, джобни пари. Какво се получава накрая? И детето се прибира премръзнало и гладно!

преподавах в най-голямото частно училище в София- таксата за храна ще те накара да сънуваш кошмари поне месец, ако 2,80 ти се струват много, а храната НЕ е по-различна от тази на децата ми в 7-мо на Шишман

Въпросът е, че избирайки частно училище родителят знае,че трябва да плаща.А в държавните навсякъде се пищи,че всичко е безплатно и уредено,което въобще не е вярно!

и моето дете е в първи клас ,присъствала съм на обядите им и съм много доволна от храната .Пари никой не ми е искал,нито купони съм плащала .Аз съм много доволна.

Това ,че плащате толкова зависи от директора. Къде са парите по проекта?За моето дете в 10 у-ще плащам само 1 лв

Как така родителите ще определят по кой учебник ще учат децата им!? Като какви се изявяват-специалисти по избиране на учебник ли? Тогава какво става с учителите!? Те стават просто едни изпълнители на родителските прищевки! Сега положението е трагично, а с тази мярка ще стане още по-зле!

Тъкмо да свикват с казарменият режим на ГЕРБ!

Да свикват,че аман от разюздани келеши,възпитани от Планета тв.

Точно така!

Ако и това не им помогне да не заекват и хъкат-мъкат, ще е краят. Досега всички "иновации" водеха до задълбочаване на чалгаризацията и дозатъпяването, да видим сега какво ще излезе. Впрочем, така е навсякъде по света, даже учат от 08.45 до 12.30 ч. и после пак след двучасова обедна почивка докъм 18.00 ч., т.е. целодневно. Имат три срока и започват от 01. 09. Но тук няма база сграден фонд за двете смени целодневно и поотделно, ама никой не говори за това. Няаблъскали са безумно по 30-тина хлапета в една стая, защото им носят по 1400 лв. от делегирания бюджет годишно, и искат даскалите им да вадят подготвени шесторкаджии! Това е престъпление, но и родителите си мълчат по въпроса, само плюят кого? Учителите, разбира се. Така е най-лесно, пострадали няма, с изключение на осакатените душевно и познавателно деца. И упорито се отказва и отбягва промяна и обсъждане, въпреки приказките за международни програми и обмен. Много хора, и директори, постоянно пътуват, но не се чу един да сподели какво е научил там и какво ще привнесе. Само какво си е купил и донесъл. Това е тъжната истина и скоро няма да има друга. Пак трябва отвън да им наложат някакви промени - те не са способни оттук и не искат. Нещо като с революционната ситуация - масите не искат да учат постарому, отгоре не дават, а тези по средата не знаят как и какво......Скоро децата ще пропишат само на скандинавски руни /май/. ЧНГ и дано нещо се промени, иначе - за ягоди на Острова или в някой янки-бар пред куп мръсни чинии с Веро в ръка.

Променете не престоят на децата в училище,асъдържанието и методите на преподаване на знанията -въпросите на организацията се решават в последствие.Там е бъдещето на новото училище. Не унижавайте и затормозявайте повече българския учител, за да дойдат млади и кадърни специалисти с помоща на които ще се направят онези реформи, от които се нуждае образованието.

Ще дойдат с прилични заплати и уважение,което сега им е отнето.

Това е изключително грешен подход. Целта на този тип училище не е образование, а затъпяване и уравниловка на децата. Децата научават това, което преживяват на практика. Разпределете децата в класове и те ще изживеят живота си в невидима клетка, изолирани от общността; прекъсвайте децата със звънци през цялото време и те ще се научат, че няма нищо важно; принудете ги да се молят за естественото си право да ходят до тоалетна и те ще се превърнат в лъжци и подлизурковци; подигравайте им се и те ще се откажат да създават тесни връзки с хората; засрамвайте ги и те ще изнамерят хиляди начини да ви го върнат. ... Школуването се крепи на византийската тактика на наградите и заплахите, моркова и тоягата. Благоволението на властимеющите, оценките и другите дрънкалки на подчинението нямат никаква връзка с образованието; те са аксесоари на робията, не на свободата.

ева прекалено си малка за да разсъждаваш по тези теми. фолка вече е минало. стягаи си гащите

Акуд, много ли ти се иска да е малка???

Фолкът е само в твоята глава

Напълно съм съгласна с теб !

Съгласен съм с твоите съждения! Аз моите даскали и на снимка не искам да ги виждам! Особено тези по математика и химия! Първата беше отвратителна интригантка, а втората се скъсваше да ни "предлага" съмнителната си козметика от едни мазни, никому ненужни каталози! Дали така не е искала да ни внуши любов към предмета, който преподава - по един абсолютно неатрактивен начин?

наредили да се разтрелят и да не се допускат до слънчеви и топли места никога

Ще бъде ли подобрена материалната база на училищата, преди да задължат децата да стоят там по цял ден? А тези, които предпочитат да тренират някакъв спорт, или да се занимават допълнително с музика, изкуства и други извънкласни занимания, кога ще го правят? Днешните училища в България (може би с много малки изключения) не предлагат нито качествен персонал, нито качествена база, където децата да развиват талантите си и себе си.

На какъв персонал искаш да попаднеш в училище?Няма стимул за учителите.И добре да работиш и задника да си съдереш от качествена работа -се тая-пари няма-А,РАБОТИ ТОГАВА С ГАМЕНИТЕ.И с времето се получава упадък и безразличие.

Не съм напълно съгласна. Ако от днес се повиши заплата на учителите 3 или 4 пъти, дали изведнъж ще започнат да работят по-добре? Като не им харесва заплатата какво правят там? Или за нищо друго не стават? В кой сектор на държавната администрация заплатите са много по-високи?

Идеята като цяло е много добра, надявам се само да не я побългарим. В много западни страни е така, можеш да си оставиш детето в училище дори и в 6 сутринта и да си до вземеш в 6 вечета, отиваш си на работа и си спокоен, че детето ти е на училище и прави нещо наистина смислено, а не да се шляе бепризорно по улиците.

В училището в което работя има 850 деца от 1 до 12 клас, които учат на две смени. Началните класове са по цял и сега, по избор на родителите. От 5 до 7 клас са в едната смяна, от 8 до 12 клас са в другата. Питам се като направим целодневната форма в класовете до 7 клас, къде ще учат по-големите ученици, при условие, че стаите няма да достигнат?! Някои осъзнава ли, че проблемът с материалната база е огромен?!

да, но не съвсем там имат база, има стаи за за игра в никакъв случаи не учат по 12ч. учението е до обяд, после имат организирани игри, раzhодки и занимания уф, транслитерацията ви е уjaсна, дир

Нищо добро няма в тази идея. Това е нарушение на правата на родителите и децата. Изборът на родителите трябва да бъде само ден за ден, ако решат да пратят детето на занималня. Училището трябва да обучава самостоятелни, свободомислещи граждани на републиката, а не униформени говеда, поданици и бъдещи мутри.

Това е замислено добре стига да се намерят отговорни учители за следобедните занимания а не само да се отбива номера

Краси, а ти знаеш ли каква база имат там, на запад?Тук мизерията в училище е известна, детето ти цял ден ще е с обувки, съмнителна лична хигиена и безобразен шум.Вечер ще бъде изнервено.Но пък ти ще си доволна, че цял ден си имала безплатна детегледачка-бедна училищна среда.

По цял ден на училище?? Много умни ще станат тези деца. Аз като съм бил само по 4-5 часа на ден, вижте ме какъв прост съм станал.

Няма що! За тази госпожа с налудничавите идеи да поясня, че образованието изобщо не е безплатно дори в началните класове.На децата ни се дават стари учебници, а учебните тетрадки,атласите,сборниците и т.н. се закупуват от родителите. Закуски на децата се дават за около 2 месеца-те са винаги студени и изсъхнали.Купончетата в стола за обяд ние си ги плащаме-винаги е било така и към момента е така.Защо да не се прибере детето на обяд вкъщи на топло, да хапне топла храна, да почине и после да учи и да пише домашни, а да седи по 8 часа в студеното училище, да връзне,да няма условия за почивка,да се храни с боклуци и да тича по коридорите цял следобяд, за сметка на уроците, защото повярвайте ми,контрола в следобедните часове липсва.Идеята е абсурдна и неприложима на практика в България!

Аз съм бил цял ден на училище. Не съм измръзвал чак толкова, не сме обръщали чак такова внимание на закуските. Завършил съм скоро като кандидатствах с няколко предмета и бях приет в няколко университета на първо класиране, без частни уроци... Проблемът е в учебната програма и качеството на учителския колектив, а не в закуските и топлината, все пак не живеем в Сибир. Заради всички радетели за по-лека програма и по-приятни условия за децата, образователната ни система става инкубатор на паразити в обществото. Аз учех езици в "извънредните" 4-5 часа след 12, но дори и само спорт да беше, пак е по-добре, от колкото да се разпратят децата по домовете.

До кой клас си учил целодневно? Аз си спомням до 11 клас,че седяхме с якетата и ръкавиците,толкова беше студено.При това до обяд,когато парното работеше,следобед ставаше още по-студено.Дай да разболеем децата,а?!!

Както сам каза " западни", тук разглезените малоумни деца ще хукнат след последния звънец по интернет залите да пушат цигари и пият кафета, и да си мерят джобните кой колко има, ще ударят по една псувня на учителите и ще хукнат, а ти отиди ги спри...жалки сме

Аз пък съм учила до обяд.Прибирах се на обед вкъщи, хапвах топла храна, седях на топло, почивах си 1-2 часа и после се подготвях за другия ден.Сама научих английски с речници и навремето имаше едни касетки с уроци за касетофон, ако някой още си спомня. Освен това знам писмено и говоримо немски и руски.Влязох медицина на първо класиране без части уроци,без допълнителни часове и смея да твърдя,че даже не ми беше трудно.Завърших с отличие.Работя и изкарвам добри пари. Защо смяташ,че целодневното обучение е гаранция за успех, при положение,че практиката показва,че не е!

Добре познато старо-извадено от раклата на баба и миришещо на натфталин.Дарне е занималня, а самоподготовка-и часовете за тази самоподготовка ще бъдат съобразени със свободното време и хорариума на учителите, за да не им се разкъсва времето.И ще се започне нощен маратон по учени, за децата, които искат да учат!Ами давайте Г-жо зам.министър-довършете реформата, като се учи и в събота.Наслука!

Идеята е добра, но някой дава ли си сметка, че няма желаещи да стават учители. В елитно училище съм в голям град и нямаме колега под 35 години - до 45 години имаме около 10 колеги. Какво ще стане след десет години? Или си наякой си мисли, че е възможно един учител на 58 години да помага на 40 първокласника да си пишат домашните след обяд, като вече от сутринта са учили 5 часа?

Това решение може да се вземе само от хора, които нямат представа от работа с деца и ученици. Но това не ме учудва, защото в Министерството на образованието я има, я няма 10%, които да са били преподаватели и да са имали пряк контакт с ученици. Това ще бъде абсолютна загуба на време и за учители и за ученици. С нищо няма да се подобри ефикасността на процеса, даже напротив. Колко време може да се задържи вниманието на едно дете и нормално ли е да е затворено по 10 часа на ден. Това е поредната недомислица на пишман управници!

Освен че децата ни са последни по интелект в цяла Европа, те са на първо място по затлъстяване. Целодневното училище още повече ще ги демотивира да учат. За децата това е като затвор. На тази възраст работата им е да тичат, да скачат, да се бият, да се катерят по дърветата, да си чупят главите и какво ли още не. Продуктът на този експеримент ще бъде поколение изпитващо ненавист към образованието въобще, което успоредно с това няма елементарна физическа култура.

Дали учениците ще издържат да са на училище по цял ден? Някои деца имат извънкласни занимания. Има сгради на училища, в които има по две училища. Материалната база е стара. В какви условия децата ще бъдат по цял ден? Може би имат предвид да не се учи на смени? Има доста да се поработи върху този вариант и ако се приложи, нека децата да получат най-доброто.

Дааа, мирише ми на нов опит за интеграция на циганите, скъп и с преварително обречен резултат. Те няма да започнат да се учат, даже и 24 часова издръжка да им се предложи. Имат си собствено училище, започват го на 3-4 годишна възраст и "работят" до дълбока старост, жените джебчийстват, мъжете плачат по телефона, или крадат кабели. В кое училище ще им предложите такава учебна програма? Или пак ви се видяха много данъците, които нормалните хора в тази държава плащат?

маи правилно си надушил проблема....

Защо пишете глупости?!?! Винаги ние, родителите на първокласници, сме им купували купоните за стола за обяд. Безплатни закуски имаше за около 2 месеца и това е. Отдавна всичко си е за наша сметка.....

Няма лошо, но за това трябват много пари. Ами къде ще се хранят тези деца? столова или сухи сандвичи ? децата трябва да имат пълноценно детство , а не за салгат очила още от малки ...

наъ-сетне. браво! така е и в япония, само че до 6 клас. лошо няма. и даслкалите ще стоят по 8 часа в училище. сега ако се ваведат и някои други промени, които да стегнат дисциплината, има шанс да се оправим, макар и полека. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Съгласен, че е добро! Съществува обаче проблема, наречен "финанси". Ако субсидията за ученик остане същата, а се увеличи часовото присъствие на учителя в училище, колко ли учители биха останали да "учителсват". Смятам, че знаещите и по-кадърните ще напуснат и ще си намерят друго препитание. Вижте как се случи с армията преди години! Там останаха само тези, които друго не могат да правят освен да служат.

Не е ли малко жестоко да искаме от хора получаващи четвъртин заплата да ходят на работа не половин, а цял ден?

знаеш ли колко хора искат тази четвърт заплата с работа 20 - 22 часа на седмица и годишен отпуск от 90 дни

Всяка година ново 20.Като няма ученици дайте да увеличим престоят им в училище.И ПО 24 ЧАСА да стоят в даскалото все тая.Нашата работа прилича на ''Пременил се Илия , погледнал се - пак в тия''.

внимавайте с тези законопроекти-недомислици,за да не ги отменяте още преди да са влезнали в сила!Условия за целодневно обучение се създават трудно,а задължителния 10-ти клас ще гарантира ли поне грамотност?

Ако искат направо, като родим децата да им ги даваме на държавно промиване на мозъци! Идиоти ще ме задължават детето ми по 12 часа да е тормозено в пародията наречена бг училище. На запад целодневното обучение на деца е от 9.00-15.00ч, не като в Бг от 7.30-18.00ч.

абе тия луди ли са бе , ше уморат децата от учене , те бягат от час като имат само 6-7 часа, представям си цял ден , луди хора = тупа булгаря !! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Това е добре ,ама върнете и кръжоците ,за да има за всекиго по нещо -за артистичните натури-музика,литерура,поезия..за техничарите-радио,авио ,ракетомоделизъм и много други.После се чудим защо са некадърни сегашните инженери

"За техничарите-радио,авио ,ракетомоделизъм" - твърде е остаряло, не е ли по-добре Софтуер, Хардуер, sql, net - програмиране и т.н.

Съгласен съм, но има един проблем - кой на кого ще преподава учениците на преподавателя или преподавателя на учениците, защото по мое време (не толкова отдавна едва преди 7 години) преподавателя искаше помощ от нас а не ние от него. В момента аз съм програмист, а тези преподаватели които ми преподаваха все още преподават и все още има ученици които са на светлинни години пред преподавателите си. Когато някой мой учител ме попита какво да направи, за да напредне в материала по-бързо, аз отговарям да заляга над книгите и упражненията, а той ми отговаря че няма време защото се е хванал на втора работа за да си изхранва семейството. Така че в този ред на мисли никога няма да се оправим.

Фашистите, както и комунистите, с които са родствени, винаги се стремят да ограничат свободата на хората. За целта най-лесно е от малки да ги превърнат в роботчета, на които им се спуска "от горе" какво, кога и къде да правят. Първо накараха учениците да тръгват на училище от 5 години, сега това. Отнеха от всички възрастни възможността да се пенсионират в що-годе смислен срок. Учителите получиха реално окастряне на отпуските си като лятото им измислиха някакви извънкласни занимания. Икономиката беше концентрирана в някакви олигархични престъпни кланове и съсредоточена в големите градове. Не е случайно това, че институциите през ден се сещат да малтретират народа със смяна на документи и подобни глупости. Причините не са само финансови, идеята е по-дълбока - да се внуши зависимост на хората. Коланите, които искат да си слагаме в колите какво друго са освен нарушение на свободите ни ?! Тьй като засягат само личната ни безопасност НЕ СА в полето за регулиране на употребата ! Камерите навсякъде може и да са за сигурността, но за сигурността не на гражданите, а на олигархията, която трябва да знае винаги и навсякъде какво се случва. Имаме доста развито тоталитарно общество в момента. Значително по-тоталитарно от времето на комунизма. Ако погледнете статистика за структурата на доходите ще установите , че тя е идентична с тази от комунизма. Огромната част от доходите - 80 и отгоре процента са от заплати и пенсии. Каква демокрация, какви 5 лева ? Липсата на икономическа свобода е самоцел на нашия псевдоелит. За това специално се поддържа правна несигурност и липса на защита на частната собственост, на дребната такава особено. Прави ли Ви впечатление, че т.нар. български бизнес винаги е бил изключително силно против свободното време на хората. Винаги когато трябва да се слеят почивни дни почва неистово пищене колко се увреждали интересите им. Имам чувствто , че американците малко са ни бомбардирали през войната ! Вижда се, че е трябвало да ни сравнят със земята, та белким на нашите "управленци" им доде акъла в празните тикви !

Браво! Много добре, но какво да правим? Как да реагираме? С коланите е лесно. Не ги закопчаваме и толкова, но с унищожаването на децата и нацията, с липсата на свобода и защита на живота и имота на гражданите, с непосилните данъци и такси?

Браво! Много добре, но какво да правим? Как да реагираме? С коланите е лесно. Не ги закопчаваме и толкова, но с унищожаването на децата и нацията, с липсата на свобода и защита на живота и имота на гражданите, с непосилните данъци и такси?

Браво! Много добре, но какво да правим? Как да реагираме? С коланите е лесно. Не ги закопчаваме и толкова, но с унищожаването на децата и нацията, с липсата на свобода и защита на живота и имота на гражданите, с непосилните данъци и такси?

Браво, чудесен коментар!!!

Поредната лъжа.....Кое е това училище, където първокласници имат безплатен обяд?.......Няма такова-плащаме си и то доста солидно ако искаме детето ни да се храни.