Обвиниха учител в насилие над третокласник

Властите в Хасково проверяват сигнал за насилие над 9-годишен ученик. Според родителите третокласникът е бил блъскан и изгонен на студа от учител по физическо.

Обратно в новината

Коментари - Обвиниха учител в насилие над третокласник | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бабата да ходи да се гръмне! Отглежда си лигльо, да си го дундурка, но тя "де юре" тя не е никаква на лекенцето, при положение, че то има родители! Защо малкото лайно търси нея?! Щото ще му се върже на простотиите и лъжите. Подобни "жалби" бе трябвало да остоват без реакция, като и анонимните!

Да би мирно седяло, не би чудо видяло.

да бе насилие, та чак и рентгенова снимка - тия нормални хора ли са? Дават ли си сметка какво чудо възпитават? На подобни родители децата никога не са възпитани в уважение към околните, смятам, че не уважават дори и родителите си, защото могат да преценят колко е фалшиво поведението им. Детето също е преиграло като тях, сценария е един и същ. За съжаление това е началото на житейската подлост, която вгорчава живота ни.

е това да няма право да изгониш от час е пълна глупост. в по горните класове в час някой пият алкохол, пушат. девойки си уговарят посещения при клиенти и тарифи. и на тоя фон се опитваш да предадеш някаква информация на останалите? как точно?

Лигавщини!

Само че ти говориш за зрели хора, а статията е за 9 годишно келешче, което злоупотребява с физиологичните си нужди.

И детето е за шамари, и учителя е за бой!

УЧИТЕЛЯ ЗА БОЙ!!!???ЗА ТОВА ДЕЦАТА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ!ПО-ДОБРЕ УЧИТЕЛ ДА ГО УДАРИ ОТКОЛКОТО НЯКОЙ СЪУЧЕНИК,ЗАЩОТО СЕГАШНИТЕ ДЕЦА НЕ УДРЯТ, ТЕ НАПРАВО УБИВАТ!!!АЗ СЪМ ЗА ДАВАНЕ НА ПОВЕЧЕ ПРАВА НА УЧИТЕЛИТЕ И ТЪРСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ ОТ РОДИТЕЛИТЕ ЗА ТАКОВА ПОВЕДЕНИЕ. А "ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО" ДА ЗАКРИЛЯ НАИСТИНА ДЕЦА С ОСОБЕНИ ПРОБЛЕМИ, А НЕ ГЛЕЗЛЬОВЦИ! С ТАЯ" ЗАКРИЛА "ВИЖТЕ ДО КЪДЕ СМЕ Я ДОКАРАЛИ?

Явно мнението ми, че е редно от Министерството да направят ясна наредба какво да се прави в такива случаи е много опасно и обидно, щом е изтрито!

Истината е някъде там. Учителят е длъжен да се грижи за децата по време на час. Какво прави едно голо дете на вън в студа? От къде едно голо дете има телефон в себе си?

:) А че много просто - минал е първо през съблекалните (където му е и якето), ама си е взел само телефона за по-драматично!

Драги ми, Лудимакс. Разбирам, че женските форми те интересуват повече и не се заглеждаш по бащите ... но нистината е, че в България мъжете са масово и далеч по-запуснати от жените. Българските бащи с тези шкембаци, двойни брадички, окръглени лица, не са добър пример за никое дете. Трябва да вземат мерки, защото в българското общество те са най-големият авторитет в семейството!

Синът ми учи в холандско монтесори училище и едно от наказанията, ако пречиш е да бъдеш изгонен от клас, да стоиш пред стаята. Не съм чувал родител да се оплаква или дете да прави драма от това. Не си позволяват да излизат на двора, когато им е казано да стоят пред вратата. Телефоните не са разрешени. Децата определено имат респект към учителите и са доста по-внимателни едно към друго. Съмнявам се този учител да е блъскал детето. Всички знаем колко агресивни са повечето родители в днешно време и как тяхното дете никога не е виновно.

Учителят се е направил на мъж на малко момче! Да се радва, че бащата на момчето не е дошъл да го види отблизо! Аман от тъпоъгълни "възпитатели"!!!

Ти си показателен пример как реагират родителите в днешно време, ако бъде направена забележка на отрочето им. Тъй като много родители реагират първосигнално и приматски, силно се съмнявам учителят да е реагирал агресивно точно по-тази причина. Но при положение, че дисциплината не е силно качество на съвременният, масов български родител, нищо чудно детето да е реагирало "лигаво" и да е разиграло драма, защото не е на неговата.

Така ми се ще да имаше повече мъже в училище...

Ще ти се, ама няма как да стане.Мъжът е мъж, глава на семейство, което трябва да осигурява и храни. С учителската заплата това е "мисията невъзможна".Перспектива за израстване в професията=0...По-реално би било бащите да се държат като мъже, ама май и те станха нЕкви жалки поплювковци...Та така...

TIREX

ренгенова снимка!?> счупване ли е Имало? или опит да се изкарат едни $?

Това да няма право даскалът да изгони ученик от час е тъпо правило. Но обърнете внимание. Даскалът е по физкултура. В училището, което е завършил даскалът ВИФ или НСА, какви кадри се подготвят. Престъпниците мутри , които владеят България се обучават в НСА и "магнаурската школа" в Симеоново.

Ма ти сериозно ли мислиш това което пишеш....

би трябвало да знае, че за да излезеш от час, първо трябва да поискаш разрешение! Ако до трети клас не е усвоил това елементарно правило, значи проблемът е в него, а не в учителя-"насилник"! Хайде, да спрем с глезотиите и да не толерираме разпасаните до безобразие подрастващи!

аз не вярвам да е виновен

Какво се учи в час по физическо възпитание? Варианти: 1.Ето ви една топка и си играйте, само не излизайте от салона и не ме занимавайте, че имам друга работа. 2. Равнис! Мирно! Днес ще ви покажа как се играе дайчово хоро. Първо ще направим... 3. Всички на пистата, ще бягаме за време. И само бягат като хамали, без да са научили нищо. 4. Ти защо си без гуменки? Шат един шамар. И после му говори, но ушите му още звънят и нищо не чува... 5. Момчетата отиват там да играят футбол. Момичетата тук - да играят на ластик. Какво научават децата от тези часове всъщност? Интересни ли са им или просто са най-близко до пакостите?

За мен пък часовете по физическо са най-важните! Там те научават на дисциплина, на отговорност (трябва да си носиш екип и да си прибираш дрехите, защото маминка я няма. Научават те как да клекнеш пет пъти без някоя травма. При повечето хора това е естествено, но при мен НЕ е! Научават те на основните спортове, че като гледаш после спорт по телевизията да не си като гамен. И НАЙ-важното - след 4-5-6 часа стоене на чин се раздвижваш, независимо дали само ще търчиш като хамалин или ще играеш аеробика, това раздвижване е безценно! Масовото затлъстяване сред децата го доказва! Ако си късметлия те научават да плуваш и на народни танци - умения за цял живот!

С какво "Ха, ха, ха!" обиди коленичалият човек с искрения поглед?!

Принципно палавите деца са по-ценни от заспалите. Ако грабнеш ума на дете, то ще започне да се развива и да иска да прави важните неща. Ако го изпуснеш или просто говориш скучно, цялото време е пропиляно на вятъра, а детето ще мисли само за неговите щуротии. В живота принципно по-добро развитие и прогрес отбелязват именно палавите и непослушните. Защото те са склонни да разчупват правилата, да разширяват границите на възможното и да имат смелостта да мислят и планират неща, които изглеждат "невъзможни" за повечето хора! Такива деца са като диаманти. Просто шлифоването изисква повече любов и старание.

Да си ги шлифоват в къщи нешлифованите диамантчета! А, дали ще излезе и диамант или ще изгори у панделата ката чист чист въглерод е въпрос?!

Предложението ти за вкъщи е доста притеснително! Или кажи нещо конструктивно или просто си замълчи!

:) Децата са МНОГО различни! Така е да с IQ-150 малко вероятно е детето да е точно по правилата, но си има и гаменчета, които това си правят, защото САМО това могат - например само чрез насилие могат да привлекат вниманието към себе си...И за съжаление масата е точно такава. Какъвто и да е случаят обаче се иска здрав екип родил-учител, за да стане от едно такова дете ЧОВЕК! Докато учителите са без права да възпитават, хора от училище няма да излязат!

Учителят възпитава...с личния пример, който дава на учениците си.Часове по "възпитение" в УЧИЛИЩЕТО не са предвидени. Айде сети се - какъв е тоя пример, когато дойде мутрата- "родител" и му шибне един на даскала, щото си е позволил да направи забележка на отрочето му?! СЕМЕЙСТВОТО ВЪЗПИТАВА ДЕЦАТА СИ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ГОДИНИ!!! Да ,ама - не!

И искам да ти кажа, че аз като едно бившо палаво дете, мога твърдо да заявя, че ако детето има достатъчно багаж в главата, много бързо намира начин да се споразумее с учителите...и осъзнава, че не е редно да пречи на другите деца, които не учат толкова бързо.

ПРАВИШ ЛИ РАЗЛИКА МЕЖДУ "ПАЛАВИ" и "АГРЕСИВНИ"?! Първият вид изчезнаха заедно с умението на децата да играят. Вторият вид процъфтява успоредно и поради неспособността на семейставата /или- нежеланието им/ да възпитават децата си!

fall_out

Направих си труда да изгледам видеото на Нова. Пуснах една сълза, усетих , че и "репортерът" искаше същото, но високият му професионализъм не му позволи. Само да попитам от кога при рентгенова снимка ще излезат синините?

по блуза ама с телефон... айде да не ни занимавате с глупости а?

Заглавието трябва да бъде - Третокласник издевателства над цял клас в училище.

По старото поколение сме многооооо по възпитани и дисциплинирани защото ни наказваха и ни биеха и никой не "вникваше" в душите ни.

И така да си стоим както преди 200 години, нали така? Никакво развитие и напредък много ти харесват!?

Аз съм дете от соц-а и никой никога не ме е бил от учителите. Накзанията бяха: изпращане при директора или забележка в бележника или викане на родителя в училище. За пръв път чувам някой да е бил бит. Явно твоите учители са били някакви примати.

...около 50 год. съм. Учител- не ме е бил. Но...родител...Бърках си в носа пред гостите - шамар /беше ми казвано 100 пъти да не го правя/ .Сядам на масата с мръсни ръце- шамар.../и това ми беше казвано всеки ден/. Говорил съм в часа по математика- шамар /от майка мии, не от даскалката/...КОГАТО СЕМЕЙСТВОТО НЕ СИ Е НА МЯСТОТО- НЕ ОЧАКВАЙТЕ НЯКОЙ ДРУГ ДА СЕ СПРАВИ С ПРОБЛЕМИТЕ НА ДЕТЕТО ВИ! И нищо добро не ви чака, ако не разберете това!

С прости думи казано: учителите са със свалени гащи и надупени до ъгъла (без никакви права и нямат право да протестират) , а малките гаменчета ще правят каквото им е кеф - ще ги плюят,снимат , псуват ,ще провалят часа и каквото още им скимне. Няма нещо по-извратено от това . Защо бабето първо не провери какви ги върши внука му. Имам две деца и ако нещо стане в училище , първо проучвам причините и после се взимат решения. Не съм даскал , но не вярвам някой да тръгне да гони някое гаменче от час просто ей така за кеф.

Защо да нямат право да гонят ученици? Значи ученик може да нарушава дисциплината в час, да вика, да се закача с други ученици, да нарушава учебния процес, и всички да трябва да го търпят. Разбира се, че трябва да може да се гонят подобни "ученици". При директора с родителите.

Кошмарно е да работиш със зле възпитани деца на зле възпитани родители, затова огромна част от педагозите са хора в предпенсионна възраст, които просто нямат друг избор.

fall_out

Само като прочетох последното изречение, че някой "голям" психолог казал еди каква си глупост ми стана ясно, че тая държава с такива олигофрени няма да я бъде дълго... Какво излиза, че малкия дрисльо ще прави каквото му скимне, а ти не може даже да го изгониш от стаята, щото видиш ли ще го увредиш психически. Като гледам какви лекета има, как ходят по улицата викат, псуват, как са облечени, ми иде да хвана лопатата и наред. Ама нали не трябва да ги стресираме тия нежни и раними душици...

Част първа. Родителите и средата. Ако не контролират постоянно подрастващия, той ще остане с грешното впечатление, че всичко е правилно! И това трябва да бъде денонощно и постоянно от всички. Да няма слаба брънка по веригата - бабата, майката или бащата! Част втора. Училището. Тук би трябвало да има преподаватели, които да бъдат също и възпитатели. Те не трябва да показват безпомощност към трудните деца, а напротив - за тях трябва да имат предварително написан сценарий. Тук методите са много, но за всички се изисква детето да изпълнява нещо, а не просто да стои в коридора със собствените си мисли. Накратко казано - в училище може да научиш как се прави кибрит. Обаче за какво ще го използваш ще решиш на база домашното възпитание и култура! Затова едни правят компоти, други правят опити, а трети подпалват Райхстага.

Още по-страшно е да реши, че то е "центърът на Вселената" - повечето са точно с такова мислене! Родителите им също. Една обясняваше пред мен на госпожата, че видиш ли тя била ДЛЪЖНА да обръща поне по 15 мин. на час на нейното дете...Иначе точно тези "сценарии" са невъзможни в условията на постоянно намесващи се в учебния процес родители и не оказващи никаква подкрепа от към възпитанието! Явно човекът просто е кипнал...

Престанете да обвинявате учителите, вгледайте се във възпитанието, което давате на децата си. Знам, че много ще подскочат от острите ми думи, но и аз съм майка, била съм и дете. Никой не ме е глезил в детска възраст, от нас /двете деца вкъщи/ се изискваше да учим сериозно, имахме и домашни задължения, ходехме на извънучилищни занимания /езици, музика, спорт/ и не ни се позволяваше да се шляем и държим гаменски 24 часа в денонощието, както това се случва сега. И въобще не сме израснали "стресирани" /много използвана днес дума за щяло и нещяло/, а се изучихме и сега сме благодарни за по-строгото /и отговорно/ възпитание, защото ни е дало добър старт в живота. А днес навсякъде можете да видите разглезени и невъзпитани деца от най-крехка възраст, та до края на гимназията, а даже и в университетите. Същите тези деца,, върху които баби и майки треперят да не падне прашинка, плюят, цапат,пикаят по улицата, крещят като малоумни, напиват се и се друсат по дискотеки по цели нощи, драскат, чупят и вандалстват навсякъде безнаказано, държат се арогантно и агресивно към всички и всички ние трябва да търпим лошото /дори престъпно възпитание/, дадено им вкъщи. И няма какво родителите и баби и дядовци да прехвърлят вината ту на училището и учителите, ту на обществото. Виновни за гаменското възпитание на децата и внуците им са само и единствено ТЕ. Основите на мироглед и възпитание се полагат от първия ден след раждането ВКЪЩИ.

"От Регионалния инспекторат по образованието коментираха, че учителите нямат право да гонят деца от час. Такъв тип наказание не е полезно за никого и според психолозите." Като сте толкова учени, елате да преподавате в училище, тук се върши важната педагогическа и психологическа работа! За правата на подобни идиотчета знаем - не може да им вземем телефоните, да ги пипнем с пръст, да ги изгоним, нито дори да им се караме! Нещо да кажете за правото на спокойно обучение на останалите деца от класа, които трябва да понасят идиотщините?! За правата на учителя да не говорим, той е слуга на детето, бабата, мамата, датето, инспектората и психолозите!

Това от вчера ли се случва по нашите училища или е практика от години? Вие какъв дебат водите по въпроса и докъде сте го докарали? Или може би си траете, защото едно оправдание никога не е излишно. Ясно е, че ако цялото общество вземе решение как ще се процедира с трудните, всичко ще бъде на мястото си. Обаче в момента нещата са заплетени. Та било непослушно, обаче баща му бил директор, а майка му незнам какво си... и детето остава нешлифовано, изкривено и заблудено за основните правила на този свят.

Вече не могат да гонят и ученик ли? Стига бе! А някога са ги налагали с пръчка по задника и през пръстите. Как въобще в съвременни условия се държи дисциплина в училище?

Първо родителите да си възпитат дечицата, а после да обвинят учителите. Като не могат родителите да се справят с децата си,явно, че други трябва да ги допълват.А журналистите не трябва да вземат винаги страната на виновните.Боже, пази България!

да им заведе тоя даскал едно дело за клевета, уронване на престиж и намеса в служебните задължения, та да разберат, че нито те, нито гаменчето им са велики

Явно, появил се е нов вид ученик, никой да не ме закача, правя каквото си искам и когато си поискам, длъжни сте ми. Гледах по телевизията за един такъв, той важния, целия клас учи извън училището, само той в класната стая. На това ако не му се казва идиотизъм, здраве му кажи. До къде я докараха в училище?

За учителите ще има психотест, но ще има ли такъв за родителите и учениците. Учител не може да гони ученик от час, не може да го нашамари, ако му пише 2, родителите го заплашват и т.н. Учениците могат да говорят в час, да не изпълняват нарежданията на учителя, да снимат и записват учителя в час, същото го правят и родителите с поставени записващи устройства в чантите на децата. Учителят работи за 650 лв. заплата и държавата разчита на него да възпроизведе работната сила на обществото, като образова подрастващите. Абе да ви кажа, някъде има голяма грешка в системата.

Няма как с говорене 45 минути да замениш това, което ежеминутно се вижда и одобрява от околните! Родителите нехаят и не вършат своето. А в голяма степен и те самите са били изпуснати!

"Родителите обаче са извадили медицинско свидетелство на базата на рентгенови снимки" Как трябва да е блъснато това дете в стената, че да има нещо видимо на ренгенова снимка? Има пукнати ребра ли? Нещо много се разминават данните в статията!

Толкова може един журналист, защото толкова и разбира! Който знае, ще види до къде границата на реалното и откъде нататък започва митологията.

Вместо родителите да го спукат от бой малкия лигьо те тръгнали кусури на даскала да търсят. На нас все някой друг ни е виновен,ние никога.Родителите да вземат да се занимаят повече с възпитанието на отрочето си,че се бие дупенце,а не дупище.

И какво, абсолютно всеки учител трябва да угажда на абсолютно всяко бъдещо педалче, на което вкъщи му се връзват на капризите? Навремето са налагали с пръчки и децата на императорите, а тук развъждаме лекета?

Жена не може да възпитава . Жена може да отгледа ! Няма как да е иначе . Ако жената отглеждаше и възпитаваше детето , мъжът е ненужен , а не е така . Дългите години правово обезправяване на мъжа и бащата доведоха до това , при възпитанието да няма нужда от баща или мъж . Ами ще лъжат децата как иначе . Кой ги е възпитал така в дома ? Мъжът ли винаги за всичко е виновен ?

Това са глупости! И мъжът и жената участват и в отглеждането и във възпитаването на децата! Обикновено мъжът и жената са се "намерили", т.е. какъвто е той, такава е и тя и съответно така възпитават и детето си! Моделът мама+баба е възможно най-зле за детето и не знам дали има майка, която би се лишила от подкрепата ма бащата, стига той да е готов да я даде!

Учителите нямат право да гонят от час. нямат право да докосват, бутат, обиждат и какво ли още не им е забранено! А в същото време изискваме да обучават и възпитават децата! Е как да стане, а? А когато и родителите не обръщат внимание, в обществото ни се пръкват гаменчета готови за криминалните хроники. жалко за обществото ни.

Другият въпрос е КОГА от Инспекторатът ще разпишат ясно правила за справяне в подобни ситуации и наказания (глоби) за подобни родители?

Най-много и най-долно лъжат децата !

Виж какво - децата са като възрастните (и то точно като родителите си). Имам АБСОЛЮТНО доверие в децата си :). Не че не се опитват да шикалкавят, но за важните неща аз мога да разчитам на тях! Като например да ми разкажат точно в какво са се провинили в училище...случвало се е :), не е да са някакви кротички.

Няма родител който да не твърди същото . . .

Принципа е ако мине. Още щом проходят и проговорят почват и опитите кое минава и кое не минава; реват защото знаят ревнат ли цицата е в устата! После идва ИСКАМ! и тропането с крак. Не сте ли се възмущавали на майки дето не обръщат внимание на писъците на невръстното отроче,, не сте ли коментирали, не сте ли се намесвали. Така се стига до положението Преместен от друго училище заради малтретиране на децата в клас, днес новите му съученици не ходят на училище (за което дирикторката казва чее неприемливо) а майката на побойника твърди -Той не е такъв! Хасковската баба, ако е наистина от Хасково би трябвало да знае колко военни поделения имаше в града, какви бяха занятията, ученията, маршировката (дори и на баня) и да си спомня колко от момченцата от класа и биваха покрай оградите и учебните плацове на поделенията. Да си спомни колко от тях наравно с батковците прескачаха конете, козите, или блъскаха кофички на успоредките, коремни възлизания, "прескачене на огради" Или тази баба вместо да си е отваряла очите, си е отваряла ногите ....

Някои деца до толкова са разлигавени от родителите си, че искат да се качат на главите на учителите и да скачат отгоре, ако е възможно. И вместо да изяде един пердах от родителите си те скачат да го защитават, след като ги е изманипулирал. И защо този учител не е изгонвал други деца на двора.... така ли пък все този лигльо е потърпевшия. Ще отиде в друго училище и само като обективни журналисти наблюдавайте там поведението му, т.е. няма да се промени и там ще пропищят. Това ли е начина за "борба" с такива прояви. Те така смачкаха учителите, че извинете ме но лигльовците не можеш на нищо да ги научиш, защото нямат респект и страх от никого. Отвратителна чалгазация на обществото е причината за това поведение- ето затова е толкова вредно да се блее по чалгата!

И как гаменчето се обадило на баба си (???). нали е било по гащи и потник.

Защо местят детето, а не учителя?

А защо да местят учителя? НЕ го е наранил, не го е удрял, не го е псувал, опитвал се е да въдвори ред в час, за да могат другите деца да изкарат нормално физическо?

Защото отговорността за здравето и живота на 9-годишното дете е негова отговорност. Ако има проблем с детето, учителят е длъжен да уведоми, родителите, директора и (ако се налага) и съответните органи. дали го е блъснал или не, при толкова деца в клас - има как да се разбере. Да оставиш/изгониш разплакано дете на минусови температури е меко казано нередно. Ако не го разбираме - имаме нещо сбъркано в обществото ни.

отвори някой сайт на РУО и виж обявите за вакантни учителски места

Родителите ми бяха начални учители.Що пердах съм отнесъл от колегите им - наши семейни приятели ... и днес съм им благодарен ...

Са ти прилагали Макаренко :)

Ако ще и по метода на Шамаренко, стига да върши работа.

Както искате така го наречете. ... първият влезнал след учителя в час получаваше здрав удар с дървената показалка по дланта, вторият - два удара, третият три ...Бяхме 44 ученика в клас и един ден се бяхме отплеснали всичките през голямото междучасие ... представете си каква надпревара беше да се наредиш на по - предно място на опашката , за да получиш по - малко "показалки"... а как се е чувствал последният, четиридесет и четвъртият от закъснелите , само той си знае.

Това не е похвално, нито за теб нито за учителите ти. Един учител, ако не може да се оправи с класа без шамари и без да обижда, значи не става за тази професия. А това, че си им "благодарен" си има термини в психологията при хора претърпели травми и насилие. :) То и за това държавата е на това ниво, щото всички сме "благодарни" на някакви хора, щото са ни третирали като животни.

Завремето в което се прилагаха подобни методи имахме държава, днес имаме свободно преминаващи границата ни мигранти, гей паради и безброй клошари, бити , изнасилени и ограбени пенсионери ... и ... множество "Бойко Борисовци"!

От личния си опит мога да твърдя, че бабите са истински орлици в закрилата на внуците.;) Което далеч не е най-полезно и правилно за самите деца! Навремето трябваше да водя истинска "война" с майка си и свекърва си, докато се опитвах да им внушавам, че от тях се очаква да оставят децата ми да се оправят САМИ! От тях се искаше да наблюдават процеса на справянето, а не да вършат работата им! Същото важи и за родителите... Или казано с други думи - не им ловете рибата, научете и ги да си я ловят сами!;)

Ей за това се пръкват разни кретенчета - защото са оставени САМИ! Процесът с научаването на ловене на риба е ВЗАИМЕН! Взаимно е и възпитанието, а не оставено самичко да прави каквото му хрумне...

И къде прочете, че трябва да е "оставено самичко"?! Точно обратното - докато са малки, а родителите ТРЯБВА да работят, понякога се налага бабите да помагат! И идеята е само да помагат на децата, а не при първата трудност да се втурват и да вършат всичко вместо тях! За да може детето да се научи на самостоятелност и да свикне да разчита първо на себе си!

тия училища бе, нека бабите да си ги обучават, възпитават и дондуркат