БАН иска поне 750 лева заплата за млад учен

Ръководствата на БАН, Селскостопанската академия и синдикати поискаха поне 750 лева заплата за млад учен.

Обратно в новината

Коментари - БАН иска поне 750 лева заплата за млад учен | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Заплатите в ССА са шокиращо ниски, но най-страшното е това, че ниското заплащане на висококвалифицирани кадри в системата води до пълен нихилизъм в науката.

Неандерталци,в кой век живеете,млад уче със 750 лв заплата???Това чисто,или като я обожат ще взима 400?България е икономически труп,точно защото няма учени,а няма учен който да бачка за 200 евро на месец,дори на ден за 200 евро би се замислил.

Абе, смешници, то цигари на Орлов мост да продава човек, повече пари ще изкара! То не че останаха много свестни млади хора в България, но това предложение е пълна перверзия! Кой способен човек работи за под 1000 лева бе?! Вижте каква е средната заплата в страната преди да предлагате глупости!

Срам и позор за учените ни. Това е стратегията на Дянков. Интересно защо той не си направи заплатата 350 лв? "ЗА" съм заплати от 1000 лв нагоре, но за учените, а не за администраторите в БАН и институтите. НАЙ-ИНТЕЛИГЕНТНАТА нация трябва да заложи на науката, ако иска да се измъкне от кризата и да се развива. Другото казано е предателство към нацията.

На всеки научен работник да се дава възнаграждение върху основна заплата. Да се отпускат средства за експерименти, лаборатории и зали. Да се почисти БАН от титладжии и кариеристи без научни постижения. ДА СЕ КРЕПИ И РАЗВИВА БЪЛГАРСКАТА НАУКА. ТАМ ИМА СИЛА! До финансиране да има достъп всеки учен, а не номенклатурните старчета на Дянков. Открита система за финансиране, а не административно-корупционна.

даже НЕ ИСКАМ да ги коментирам. Този дето с епише академик- да си покаже приносите и всички са като него. По Игнатовските критерии научните съвети раздадоха титли на свои хора БЕЗ никакво покритие. Ами съжалявам, но да дадат пари на тези дето правят наука. такива са мизерници в цялото упраление на БАН, за нищо не стават. Само съсипват хората, които могат и стават.

"... са необходими само още 170 милиона лева, което не е голяма сума. " - това е без осигуровките! А иначе 170 млн. лв. си е голяма сума дори за широките пръсти на ББ. Второ няма такава професия и щат "Млад учен" - в БАН би трябвало да знаят това, а също, че ДБ на България не е благотворителна организация.

наличието на национално-отговорна интелигенция е необходимо условие за суверенитет; БАН остава последна крепост на нацията

Синът ми е млад учен. Лятото на морето работи като сервитьор за 600 лв. Бакшиши - още толкова (без осигуровки и данъци). Храна и спане осигурено от чорбаджията там.. Защо му е да ходи в БАН за 750 лв?!?!?!

лятото е кратко? защо е станал "учен" ако ще е обслужващ персонал?

Заблудило се е момчето, полицай трябваше да стане да е на почит и добра заплатка.

Добре че този си ОТИВА! Лошото е, че благодарение на него ченгетата в БАН И военният ешалон си набавиха научни титли БЕЗ ПОКРИТИЕ и ще стане страшно. Самият той е от блатото на кадемиците, дето показателите му не са и за един доктор. Правете си сметка каква мъ.р.ш.а обзе БАН. Тое ясно, че свестните ще пострадат.

Браво, голяма наука ще изградите, в Европа(Германия, Австрия, и прочие, не Мутрария пардон България), която също е там) една миячка на съдово получава повече. Поне им дайте, една полицейска заплата, да не умрят от глад!

работя там, ама не бих им дал на тези ла.й.н.а нищо. Наистина има много добри учени там, ама не са от върхушката дето все иска.

Там работя, ама съм отвратен! Наистина там има и бидери, ама не са много. Особено с този закон на ченгето Игнатов от НБУ, банската номенклатура се сдоби титли, тъй като Воденичрив е представител на едни среди , дето не са много научни. И сег ареват за пари. Хем взеха титли, които НЕ ЗАСЛУЖАВАТ, хем сега пък и пари з атях. Да, увеличат заплатите, ама само на тези които отговарят на изискванията за научна дейност.

Нещо бъркате, уважаеми колега. В БАН няма игнатовски "професори". Търсете ги другаде.

О, няма да! Хич не бъркам.

о много добре знаеш, че не е така. Я стига.

толкова ли е трудно да подсили тези думи с нарочена петиция от поне 20 посланици, като на първо мясно е от Америка, Германия и т .н., кой ви е застъпник? Знаете как се прави. Министър Кунева недочува ...

само с даскаличките не си мерете ..., гъ.ъ си съдрах за тяхното социално положение и реноме

Само да ви светна, че за такава малка заплата вече не можете да намерите и продавачки. Какво остава за учени. Истината е, че кадърните хора бягат презглава от тук. С тия подаяния тук ще останат само ромляните и белия траш.

С тази оферта скоро млад учен няма да видите. Най-добре си назначавайте станишковци, бойковци, цачевци и др. подобни, които сте си произвели. За тях и това е много.

На запад институтите работят по проекти заедно с индустрията. Какво прави БАН освен да усвоява пари?

Наскоро се разбра, че един университет е докарал едни 100 милиона приходи. И какво стана?

Преди да говориш наизуст кажи му името и т.н.

Е, не всички работят по проекти с индустрията, не се прави на много разбиращ! В БАН също работят по проекти, ОК?!

Тъй ли? И затова плащат на научните си сътрудници колкото на чистачките?

И аз искам З50 лева пенция, ама нашия Бай Хуй не дава! И Сланинка, и ракийката иска да забрани, да спести парАта, от Здравната каса! Решил е да вдига, в МВР 1750 мин. заплата Неграмотната бабичка Тодорка

Какаво значи БАН иска, от кого иска? БАН има собствен бюджет, да махнат пенсионерите и да си отделят пари за млади учени.

И какъв "собствен" бюджет има БАН, след като БАН е на финансиране от националния бюджет!? Първо мисли после пиши!

Ами точно "бан е финансирана" е бюджетът на БАН - има пари които им се дават, как ще ги харчат си е тяхна работа. Освен това, БАН може да се само(до)финансира, стрига да почнат да правят нещо, В момента какво точно върши БАН та са ревнали за повишаване на заплатите?

На кой да разчиташ на разбиране, Воденичаров? Я да погледнем само кандидатите за президент: 1. Цецка Цачева - Юрист - далече от науката 2. Румен Радев - Военен. Може би отбира туй , онуй от авиоинженерство, но едва ли. 3. Трайчо Трайков - Икономист - Една купа сено на две магарета не може да раздели. 4. Каракачанов - Историк. Демек, лаладжия 5. Татяна Дончева - юрист. И тя като Цецка 6. Ивайло Калфин - международни икономически отношения Карл Маркс - без коментар Другите даже и името не могат да си напишат правилно. С този елит ли ще бутаме напред?

Президентът ли определя бюджета на БАН???

В правителството да не би да са по-различни? Кой е министър на образованието и науката? какво е учил?

няма да вдигнат заплатите защото нямат лоби от БАН, Янка си вее фустата при всички партии, а БАН пази приличиие. Надявам се на това от 6 години, гладна кокошка ...

ChatGPT

Аз съм съгласен, но ако си ги заработват! Не може да имаш претенции за заплатата си ако по цял ден се чудиш в кой крачол да го преместиш

Какво значи това!? Кой и как ще оценява "заработеното"? На бас , че никога не можеш да заработиш толкова много, колкото малко аз мога да ти платя! Пълна глупост си написал!

ChatGPT

А какво означава "Искам 750лв заплата щото съм завършил еди ква си степен". Резултати!!! Това се иска

БАНаджиите са толкова умни, но не достатъчно умни да продават труда си на пазара? Пазар ли няма или трудът не става?

Как да се продават нови технологии на бизнесмени мутри дебилни с малко интелект, но с много крадени и мръсни пари.

от една страна да, от друга страна - технологиите и иновациите имат глобален пазар. най-малкото има европейски пазар... и European Research Council, който раздава милиончета...

За примери като Никола Тесла, Алберт Айнщайн са били бедни въпреки постиженията и огромния принос с труда си към цял свят за векове напред. Бизнеса и науката са съвсем различни неща. В бизнеса всичко се върти единствено и само около печалбата, далаверата и често измамата. Често се случва да са в конфликт бизнеса и науката. Никола Тесла например е искал да има свободна и безплатна енергия за всеки човек и е бил наказан подпалили са лабораторията му ... унищожили са изобретения, а други са откраднали .... МНОГО може да говори с факти и примери но спирам до тук.

Не ставай смешен! Сравняваш разни комуняги с Тесла и Айнщайн!? Каква НАУКА е създадена или осъвършенствана от БАН??? Имаш предвид алчните капиталисти не биха искали да спестят пари чрез нови материали, технологии, оптимизации? Със сигурност космологията няма директно приложение, но със сигурност не всичките "80 института" на БАН се занимават с това...

Еми да дойдат при частника,ще взимат пари,ама няма да има 30 дена отпуска,болнични на корем,днеска ще закъснея, но за сметка на това ще си тръгна по-рано и др. алинеи от Кодекса на труда,където ние не сме ги чували.За толкоз работа толкова пари.

Г-да, тавана на пенсията е 900лв, нали така?! Не е ли смешно вие да искате 700?!

Докато се говори за такива смешни числа за заплащане на труда в България,независимо какъв на учени,специалисти,работници и т.н. държавата ще продължи бавно и сигурно да потъва. Дерзайте български граждани за нормално заплащане на труда, не може властимащите и "бизнесмените" да се "возят" на мерцедиси,а народа във волски каруци.

ако вземем пример от американски официални държавни цени то за един час работа в високо квалифицирани неща преди 5 години се плащаше 95 долара ... на час, не на месец.

Те и толкова няма да дадат. Кой да ги даде? В правителството няма нито един овек, който да се е докосвал до наука и пр. Само един Росен Плевналиев, но и него бързо оплюха простаците.

ChatGPT

Роско и наука? Магаре и политика... лош пример давам

за чии са ни тея учени като ни управляват тъпаци неграмотни? то пари нема за ракия те за учените се загрижили

на човека.. нова е единствената утеха в борбата с научните вируси след тежкия физически труд.

абе учените, май не стоплихте, че се ебавам, а?

Ха-ха, колкото вдигнаха заплатите на лекарите и медицинските сестри. Един по-здрав!

Бооооже колко са изкувели тези старци. Те действително ли мислят, че би имало разлика дали заплатата е 500 или 750 лева? И в двата случая, това не са пари, с които да си плащаш кредита на жилището, лизинага на колата, сметките и да можеш да храниш две малки деца и жена ти, която да ги гледа. Или може би са почнали младите учени предварително да ги кастрират?

щом си прибягнал до лизинга и кредита значи и твойтене стигат.Хора се оправят и с 160 кинта а има такия дето и с 160 бона потъват в дългове от комар и кока.

Да бе, има хора дето 160 лева плащат за изключено парно само. Ама виж на село може и да стигат...

колко лева е бюджетът на БАН за година. Колко процента е в бюджета на страната. Тогава това число може да се сравни с други важни за държавата числа. А заплатата на учения е малка, колкото е малка заплатата на всеки друг в страната.

тия 3000 души в БАН...

Селски, те чистачките взимат толкова бе.....!

що има толкова напън да сме в БАН..

Имам няколко въпроса към учените от БАН. 1. Били ли сме под турско робство? Мнението си по този въпрос са го сменяли няколко пъти. 2. Били ли сме под фашистко робство? Македонците казват, че сме били и показват, как български военни товарят македонски евреи във влаковете към крематориумите. Богдан Филов, който е издал тази заповед, ние след 10.11.1989 г. го реабилитирахме. 3. Славяни ли сме или не? Ако не, да обяснят, защо и откога говорим на език много близък до руския и до сръбския. 4. Кои Е-та колко са вредни, та веднъж завинаги даа се забрани използването им в хранителните продукти? 5. За всички момичета ли е вредно да раждат докато са непълнолетни или зависи от етноса?

в БАН категориите учени са различни .Има историци ,физици ,химици ,математици .Въпросът ти е към историците.

Повечето въпроси да. Но има и към химици и биолози.

е доказано, че съседите на Русия не разбират руския и тя - техния език..освен това генетично и исторически вече е известно, че българите са със средиземноморски генотип.

Не ми отговаряш на третия въпрос, това което казваш, че са го доказали, да го заявят на престижна конференция (примерно във Ватикана) и да издържи критиката. Преди няколко години едни учени от ЦЕРН бяха доказали, че неутриното се движи по-бързо от светлината. После много тихомълком споменаха, че са си открили грешката.

затова Литва ,Латвия и Естония изучават най голям дял руски език като чужд език.

Явно за теб думата "учен" е доста имагинерно понятие но нали по всички въпроси сте компетентни(то има ли нещо което партията да не знае) и се изхождате без да се замислите дори колко се излагате.....селска работа

На шипка всичко е спокойно...

откъм северния вход на ректората.

Относно ръководствата на БАН:Много моля, не си гонете младите професори! Все пак след некролога, някой трябва да Ви наследи!

май не се разбира съществено какво значи да си учен и какво виСШИСТ.Учения освен че е висшист е и развил нещо свързано с нанотехнологиите или IT сектора.Висшистия си е висшист.Учения пробива с учене а любимците на професорите стават висшисти и след това асистенти главни асистенти доценти професори академици.Висшиста си е висшист зубрил и назубрил нещо което го прави професор след доста зубрене.Учените получават нобелови лоуреати .

Никола Тесла ако можете що е наука и що е висшист.

Аз броя ли се за учен? Ако да, кога ще получа един нобелов лауреат? То не, че знам, какво да правя с него, ама като дават, искам да си го получа. Може да си подпирам вратата с него.

толкова си и техник на днешното качество на висшето образование поне като си дипломиран доктор на техническите науки трябва да си разбрал за какво служи магнита

Завърших докторантура, но така и не се явих да защитя. Сега след като имам купища дипломи и сертификати и съм специалист в области, които никъде не се практикуват в България, съм се захванал самостоятелно да изучавам Java. Ако успея да се преборя с конкуренцията на полуграмотните индийци, китайци и украинци може и да си намеря някакво препитание поне с това.

сте.

Най-вероятно нищо не си направил, затова не си се явил да защитиш. Това, че си седял някъде 3 години и си взимал стипендийка, нищо не означава.

Някои неща стават по-бавно...

нобеловите награди...некъде към 29-годишна възраст както при Пол Анри Морис Дирак.

започни с С++ и тогава java

Добави два перфектни чужди езика към многобройните дипломи и ти гарантирам успех!

Премиера е умен и знае, че му трябват чобани а не учени. С неуки към прогрес да върви държавата.

.

българската академия на неуките иска други заплати..

Работил съм 10г. там и познавам структурата на БАН. Той трябва да се реформира, а не само да сме свидетели на съкращения в персонала и необосновани искания за високи заплати. Относно "правенето на наука" в повечето развити държави има научни организации, тип академия където науката се финансира до голям процент от държавата, но и от проекти с фирми и други организации. Не малък дял в научните разработки имат университетите и големите концерни. За съжаление за БГ не е планирано развитие на силна индустрия и съответно на наука и нови технологии. Младите хора в БГ с желание да се реализират в обтастта на науката и новите технологии трябва да са наясно, че мястото за придобиване на добто образование и научна реализациа за сега не е България.

дайте да не вкарваме "науката" у нас в конкурентна среда.

Корнелий

Науката отдавна е вкарана в конкурентна среда. Дори по-конкурентна от останалите сфери.

Добре де, ще получават 750 лв/мес.. Какво ще дават насреща? Онова, с което ще се занимават, ще представлява ли интерес за някого? Някой (не държавата) ще бъде ли готов да даде пари за резултата от труда им? Не ми излизайте с номера, че една държава трябва да влага средства в наука. То и изкуството е не по-малко важно, но художника ако не продаде някоя картина, трябва да отиде да поработи и като сервитьор, ако иска да яде. Държавата няма да му изкупи автоматично картините.

Тъпчо, ти и подобни на теб искате да изкарате учените на световния пазар да се доказват колко са добри. Ти доказал ли си се на световно ниво? Не, нали, ама взимаш повече парички, а?

а какво произвежда /да ме извини младото поколение/ ?

Келеш размаза четири коли, Келеш потроши баща си и 6-годишно хлапе, Спипаха двама фиркани зад волана и келеш без книжка, Келеш на 13 разиграва 112 - твърди, че го отвличат, Келеш с джип наби с палка работник от МОЛ Бургас Плаза, Келеш с БМВ връхлетя върху детска количка на тротоара, 16-годишен келеш заменил кон и каруца за кола и катастрофира, Ужасът продължава - петима келеши загинаха при катастрофа, Зверска катастрофа между келеш на пистов мотор и лек автомобил, Пиян тийнейджър катастрофира в Габрово, Пак пиян келеш - шофьор, блъснал се в дърво, жив е, 21-годишен келеш поиска бира на версия и не му дадоха, той удари магазинерката и счупи стъклото на заведението, Неправоспобният 17-годишен шофьор е управлявал мотор без регистрационна табела, изгубил контрол върху управлението му, изхвърчал от него и получил тежка мозъчно-черепна травма, Лек автомобил, управляван от 20-годишен младеж, е излязъл от лентата за движение и се е ударил в крайпътно дърво, за съжаление водачът на автомобила е издъхнал на място, Млад келеш е нахлул в бившия партиен дом в Пловдив на 12-ия етаж, потрошил е принтери, ксерокси, компютри, счупил е огромното стъкло на единия прозорец и е застанал на него с развято знаме, Тийнейджър без книжка обърна кола, Келеш без книжка бута 11 лева подкуп на ченгета, 16-годишен нокаутира шофьор на линейка...

че науката издържа доста млади джигити.

Науката е един не-лош продукт. Няма как да го разбереш. Тези катедри, които успяват да го продадат стават доста богати катедри. Имат чуждестранни проекти и външно финансиране. Там и хората не се оплакват. Поинтересувай се. Примери има много! Има и много обратни примери за катедри, които не могат да се пласират и само реват на държавата за финансиране.

из науката..тук там има и ширпотреба..а договорите навън са клон на доста ръководни научни кадри и туристи по света.

бай ви Воденичаров щеше да става президент от ГЕРБ ама нещо не се разбраха с Боко

Няма как да имаме 60 университета с по 500 преподаватели и преподавателите да са повече от студентите и да искат 2000 лв заплата и всичките на държавно финансиране. Ами и аз ще си направя един университет, всичкит ми познати ще са даскали на по 2000 лв заплата и ще запиша по един мanrал във всяка от 10-те специалности. Даже за по-сигурно два университета ще направя, за да може даскалите да си докарват по 4000 лв, а мanrал да излезе с две висши образУвания!

Този за какви "млади учени" говори!? От университетите в БГ от последните години излизат малограмотни индивиди. Това, което в момента се води "млад учен" и "докторант" е в над 90% от случаите малограмотно! Каква наука може да прави! Взето е най-често, като "билетче" за някои от учените от средната генерация за да стане той професор, защото най-често в критериите за професор се изисква поне един защитил докторант.

Аз пък съм горд да работя като пенсионер в Техническия! Там доскоро беше РЕКТОР Професор Христов - от Държавна Сигурност! Още са там и тези. Борис Туджаров - от Държавна Сигурност, сега Ръководител катедра Основи и технически средства за конструиране, Mашиностроителен факултет, Георги Попов - от Държавна Сигурност, сега Ръководител катедра Технология на машиностроенето и металорежещи машини, Машинно-технологичен факултет, Емил Гарипов - от Държавна Сигурност, сега Ръководител катедра Системи и управление, Факултет Автоматика, Иван Момчев - от Държавна Сигурност, сега Декан на Факултета за френско обучение по Електроинженерство (ФФОЕ), Никола Калоянов - от Държавна Сигурност, сега Ръководител катедра "Топлинна и хладилна техника", Енергомашиностроителен факултет. Комисия за принадлежност на български граждани към ДС Решение 2-70 от 18. 09. 2012 г. - Технически университет - София link comdos. bg/Начало/Decision-View/p/view?DecisionID=457

вашият университет е надминал Библиотекарския по сигурност !

направи деня ми....усмихнат.

2002 година ми предложиха невероятните 220 лв заплата и се надяваха, че няма как да откажа такава оферта! За това отидох в частна фирма и след 6 месеца вече вземах 1500 лв. ОБАЧЕ от същата тази фирма 2-ма се върнаха в университета, защото в частната им било трудно, имали отговорности и трябвало да работят по цял ден . . .

Е те що я не учих некоги. Сига щех да зимам 750 лева заплата и щех да сам роб. А я си бера ягоде в испаниа и си питам деовия за 1500 евра,па вия си учете кат сте шашави.

Абе селски,в Испания има маслини и портокали а ягодите са в Англия но и ти да се включиш в темата,че иначе няма копейки....маясъл ще хванете от търкане на столовете по цял ден

Да изкарат данните колко получава един професор в рамките на 3 месеца. Тези така лъжат ,че чак зле да му стане на човек. Докарват си по 4-5 хилади на месец с всякакви комисийки, и други резюмета, а напрактика искам да видя каква научна дейност са развивали, която да има реален икономически ефект за страната. Защото това,че писателстват едни и същи статии с еднакво съдържание, но различен словоред и ходят по4 часа на работа не се отчита.

Ръководствата на БАН, ССА и синдикатите настояват заплатата на професорите да бъде поне 1800 лева, съобщи БТА. Аз пък настоявам, първо да се направи една "инвентаризация " на броя на професорите в България, поне 80 ' СА ЗА "БРАКУВАНЕ", тъй като нищо не става от тях. В последните 25 г. броят на професорите стана повече от броя на студентите.Даваха им тези звания на килограм живо тегло. Предполагам , че Пеевски не е казал, не е станал Академик.

куманизмът предвиди, че ще мине на други релси, дето е по-сигурно да имаш титла и звание, за да не зависиш от пазарната среда.

Набирам учени за миячи на чинии и берачи на ягоди в чужбина! Осигурявам безплатна квартира и 1500 евро заплата на месец,като заплатата се изплаща на траншове всяка седмица!!! Не ви трябва стаж,език,умения! Цял живот учиш за едни 375 евро на месец за да станеш учен,я стига!!?? Вие сериозно ли?!?!? 375 евро на месец за учен?!??!!? Е неее...

квартири на запад, не плашете младите.

какво по евтино от безплатна квартира?!?!? Я чети по внимателно!!!

Един е_БАН, но той умря. Навремето ако не си бил член на БКП, най-много до доцент (ст.н.с) да прогресираш, а сега трябва да носиш още няколко на щат на гърба си. Отдавна пари няма, а дори и малкото се разпределят на принципа кой е по-по-най.