Църквата почита Свети Иван Рилски Чудотворец

Българската православна църква почита днес паметта на Преподобния Иван (Йоан) Рилски Чудотворец.

Обратно в новината

Коментари - Църквата почита Свети Иван Рилски Чудотворец | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Abu Talib

Според канона на БПЦ, Иван Рилски е обявен за светец.По-едно време даже се разнесе слух, че и Людмила Живкова била призната за светица у насДължа да споделя, обаче, че Иван Рилски не е признат от РКЦ и не се празнува.Може би за това, че няма как от една пещера да се води политика на мир по света сам самичък. А къде е завещанието му? Все пак, двата празника в София и в Рим днес на 19 Октомври 2014 г. в един ден са добър знак за едно бъдещо обединение.Ето и някои по неизвестни факти за другия празник в Рим. Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini 21 юни 1897- 6 Август 1978 г. е познат повечето като папа Павел VI. Pie XII отказва да го провъзгласи за кардинал през 1954 г. , така че да не участва в предстоящия конклав през 1958 г., тоест, да не участва при избора на следващия папа, с най-големите заслуги към мира Йоан XXIII, конклав, състоял се малко по-късно на 9 Октомври 1958 г. но веднага бива назначен за кардинал от новия Папа. Ако Карневале беше роден по това време и във възрастта да е щатен съдия, веднага би подвел под отговорност. Pie XII папата на т.нар.втора световна война- за това, че е предвидил сам смъртта си още през 1954 г. И някакси малко по реда на стария календар, Павел Шести взел че починал на датата, на която починал и Отец Октавиан Август-19 Август 14 г. от .н.е. Редно е да се отдаде почит към двамата миротворци за светци- предходника на Павел Шести и наследилия го малко по-късно Йоан Павел Втори. По-всяка вероятност Павел Шести ще бъде отнесен към мъчениците в бъдещо време заедно с Йоан-Павел Първи. Не съм сигурен, но през 1984 г. се запознах с една възрастна жена от Франция, която имаше сходно с неговото име- Реймонд Батести.Не съм сигурен дали е негова роднина, но дължа на тази жена почит, тъй като много ми помогна в едно мое изследване по въпросите на древен метод за лечение. Мир на всички човеци!

СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ МОЖЕ ДА ВИ ЗАЩИТИ , ..... .... ОБАЧЕ НЯМА ДА ВИ ОСВОБОДИ !!!! ..... ОСВОЖДЕНИЕТО НА РОБИТЕ СИ Е ПРОБЛЕМ НА САМИТЕ РОБИ :))

Религията си е религия, става въпрос за вяра! Хора, вярвайте, в Бог, в себе си, в природата, в живота въобще... Правете добро, изградете ценностна система в децата си, бъдете в мир със себе си! Вярата не може да ви я вземат, тя си е ваша и ничия друга! Честит празник!

религиозни заклинания!

Бягаите от тази религия, религия наложена с кръвта на най-видните ни боляри, и техните смейства, избити от най-некадърния княз, който не е спечелил дори битка! От както сме я пеиели сме 700 години под робства, а сега сме на изчезване. и най-куриозното е, че България процъфтя точно при атеистите.

Струва ми се че говорим Не за религия, Колега... а ЗА История ! Воистине-Нашата. (Извинете !)

в моя пост, колега, нещо по-различно от история? С уважения колега, след дълги години, най-после за първи път разбрах какво си написал. Keep going !

Празнуваме деня на един български светия - този, който закриля България! Не бъркай учението на Христос с произвола на византийците и римляните, решили да експлоатират религиозността на хората, виждайки, че новото учение така или иначе ще се наложи повсеместно. Къде е скромния, но велик с духовните си дела Христос, къде са патриарсите и папите с техните материални притежания за трилиони и с нищо дори доближаващо се като дела до Спасителя? Христос ни е дал велико учение с новата си заповед за любовта. Разните масови убийци, които се опитват да използват името му като оправдания за деянията си просто сами се изобличават с "плодовете" си. У нас - в настоящите ни територии - е имало християнство още по времето на апостолите Петър и Павел, защо българите сме го приемали даже още преди да сме дошли тука - та и колко от аристокрацията, даже и ханове май имаше християни. Всички можем да се досетим гоненията, дето се водят гонения срещу християнството реално срещу какво са били - срещу византийските опити за употреба на религията за политически цели. Това е и причината болярите да възразят - "лош закон". Борис I в отговор избива над 50 рода, не пощадява даже домашните им животни - това християнско ли е, даже подобаващо на човек поведение ли е? След това се сриваме от велика империя до поредната средновековна държавица. С това Бог ясно показва какво му е отношението към нарушаване на основните принципи, които е дал за да се спазват - на дела, не на думи. Време е да осъзнаем това и да се помолим за прошка за греха на дедите си и за избитите. Нека на този ден да спрем да се делим, да се смирим и да се помолим. И дано с помощ от Св. Йоан Рилски тази молитва да стигне до Бога, изчистена и силна. Още веднъж да е честит празника на Св. Йоан Рилски - празник на всички българи!

моля те,пази ни!

Нека на този светъл ден се помолим на закрилника на България свети Иван Рилски да бди над страната ни и да ни предпазва от злодеянията на комунисти и русофили!

Посланията - Са Гръмовни ! (Браво, Елица/Дир.бг !) ---- Доколкото Се разбра - концертът (който тук във Форума-Ни предложихме, обсъдихме и валидирахме като Предложение) на Всички Български рок Групи - Е Факт !, на 24 ноември. При това - И с Филхармонията. Ех, да вземе 'Ал. Невски' да стане 'Свети Иван Рилски'...

Ааааа - вие поради това ЗА 'Ал.Невски' ли, красньie ?! - Успокойтесь ! --> И Още Много Неща Ще Има !!!

Поклон пред паметта на българският лечител и светец Иван Рилски! Българските политици да се опитат с тридневен пост и молитва да пречистят алчните си за власт и пари душа, сърце и мисъл. Здраве, сила ,обич и вяра да съпровождат българските лекари когато лекуват пациентите си!

Слава на нашият закрилник Св. Иван Рилски.Навярно закриля и добри и лоши и вярващи и други. Слава на нашият светия...

Чудя се кой скот, кое говедо ти сложи " минус" ? Какво лошо каза? Или...грешка, грешно се изразих....Скотовете и тварите са благодарни на Създателя си, радват се на живота, само човекът е наблагодарна твар, краде, лъже, мрази, убива, пуши, пие....Само човекът постоянно мрънка, мърмори, недоволства, негодува, иска още и още ръждясали вещи и непотребни лъскави дрънкулки...

Е какво толкова е направил този? Пари ли е спечелил, фирма ли е основал, нещо да е построил? Ходил бил беден и гладен - ами че той си е най обикновен човек, от тези дето никой ги няма за нищо. Що се касае до манастира, то крайно време е да се превърне в хотел и да носи някакви пари, вместо само да гълта, че бил архитектурен резерват. И да се забранят всякакви религии, проповядващи аскетизъм, глад и всякакви противоречия с консумацията, че пречат на икономиката, да не споменаваме и проруската православна пета колона

ти е много добра, но се боя, че ще остане неразбрана.

Чудя се как е възможно да има такива прости хора ..........реформаторе......

Явно коментара ти е ироничен, но не се разбира ясно?!

Не е ирония, а е сатанизъм. Благодарение на светци като Иоан Рилски, Господ ни е запазил до днес. И да не забравяме, че в съдния ден ще отговаряме за всяка наша дума.

Ти да не си говорител на Господ бе, тъпир! Аман от релегиозни тъпанари!

Въпреки всичко, чудотворци днес няма. За тях ние само сме чували/чели, но никой не ги е виждал на живо. Въпреки, че всичко, което имаме днес ни е в стотици пъти повече от тогава. В какво се крие чудотворството? В това, че човек се е отдал на Природата до там, че да е изцяло насаме с нея за да може да разбере, да чуе, да вникне в нейните мъдрости, да се любува на нейните безмерни и вечно променливи красоти. Да успее да се докосне съвсем леко до недостижимия ѝ, но в същото време перфектен баланс във всяко едно отношение. Да черпи от нейната сила без да я "покорява" и "побеждава" по чисто/нечисто човешко-суетен начин.. Дали пък не е станал чудотворец с делото си, че е запазил истинските човешки ценности под покрива на манастира, които чак до ден днешен ни предпазват малко или много от злото, като ни карат поне да се замислим за дребнавостите с които сме заети и залети ежедневно- дори само за мига, в който се докосваме до на пръв поглед недостижимото му за нас чудотворство. Но което и от всичкото да е. Най-накрая се оказва, че да бъдеш добър и да правиш добро дългосрочно е най-тежкото нещо на този свят, в сравнение с това - да се продадеш, да вярваш и се кланяш само на иконите изографисани върху парите тленни. А в същност - няма по-лесно нещо от чудотворството, да даряваш дори и малката ежедневна радост на другите. То е онова действие, което носи в себе си така вечно и стръвно преследваното от човечеството - безбрежно щастие... на извършителя. . Колкото до иронията в коментара ви, тя наистина е горчива и болезнена, но такава и трябва да е, ако изобщо искаме да пробудим някого.

Ако позволите - намирам че Воистине-Българско Чудо Днес - Е Форумът-Ни тук.

Граждани, всички масово в болницата "Свети Иван Рилски"! Който му е писано да оцелее, ще оцелее. Остонолите - на гости при Свети Иван Рилски.

не си прав...

Днес е ден на българския лекар.Да отдадем заслужена почит на лекарите,които въпреки мизерните доходи и журналистическите оплювания работят и помагат всеотдайно.

само дето не всички са всеотдайни на професията си,а са най-всеотдайни на паричките.

да се помолим пред бога и свети iоан рилски да дадат благоденствие и обединение на булгарския натод !!!

jingiby

Слава на закрилника на българския народ.

Айде,зомбита,търчете да палите свещи!господ ще ви оправи,хахаха....

Чудя се как е възможно да има такива прости хора ..........като теб.....

"Сказание за св. Иван Рилски+сребърният еднорог" (първият линк, който излиза), за да прочетете едно различно от даденото от църквата виждане за живота на светеца!