Забравете. По-добре късно...

Софиянци и туристи от страната и чужбина вече имат достъп до Триъгълната кула - една от най-интересните и запазени структури на античната крепост Сердика.

Обратно в новината

Коментари - Забравете. По-добре късно... | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

баня-магазина? И авторът поне успя ли да се изплакне там?

Кога ще престане това археологическо безумие? Представям си как след няколко стотин или хиляди години археолозите ще намерят парче мрамор от останките на мавзолея и заради него ще покрият със стъклен похлупак цялата Градска градина.

И аз се чудех какво ново са открили ТЪРЖЕСТВЕНО и се интересувах къде може да се види. Оказа се сеир за пубертети и зомбита демократи.Ами да ! Това наистина съм го виждал много пъти в подземието на бившия магазин София. Кои са тези съвременни "първооткриватели". Очевидно много нови "учени" и чиновници изчакват нещо да се забрави, за да го открият отново. Нали разбирате - актив, титли, престиж. . .

Преди няколко години, при посещение криптата на Св. София, попитах служителките-исторички как може да се види триъгълната кула, която беше достъпна в ония, лошите години. Отговориха ми смутено, че там било частна собственост, тя била в мазетата и нямало достъп. Попитах ги какво прави тяхната гилдия по въпроса и не е ли това тяхна задача, да настояват за общодостъпни исторически ценности. Гледаха ме като облъчени. От нас нищо не зависи - беше лаконичния отговор. Е, сега вече някой благоволи да отвори вратите на частните мазета. Не знам на кого трябва да благодарим. Чудя се дали има друга държава в света, в която исторически обекти са частни и посещението им зависи от благоволението на "собственика"? Виждала съм табела "Частна собственост" и на крепостта Урвич. Та, преди да се зарадвам, се питам, дали няма както са я отворили за посещения тази кула, дали няма утре някой да реши пак да я затвори? От кого зависи?

БРАВО НА АВТОРА ... БЪЛГАРИНА ЩЕ СТАНЕ ЧОВЕК КОГАТО ПРЕСТАНЕ ДА СЕ СТРАХУВА И КАЗВА НА ГЛАС ТОВА КОЕТО МИСЛИ ... ТОВА Е ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО

Авторченце, истинското име на града е СРЕДЕЦ. За благозвучие, неговите граждани са се наричали Серди, вместо Средци... Името Средец по късно преминава в Сердица, както при думите среда сердце. Изписано на латиница Сердица става Serdica, а по-късно е побългарено на СердиКа. София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.През 1879 година се разгаря и спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име СРЕДЕЦ. НАДДЕЛЯВА ОБАЧЕ СТАНОВИЩЕТО НА РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И НОВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ ..СЕ НАРИЧА ОФИЦИАЛНО с гръцкото име СОФИЯ. Явно името СРЕДЕЦ не е влизало в руските планове за трибутарното княжество България. Във Витошката грамота на цар Иван Шишман от края на 14 век, областта и жителите се наричат и Средечки. В науката филологията се обяснява добре как се променя мястото на гласните и от СРЕДА се получава СЕРДА.

ВСИЧКО КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ИЗНЕСЕ НА ПОКАЗ,ТРЯБВА ДА СЕ РАЗКРИЕ!!!ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМОТО НИ БОГАТСТВО!!!

Магазин "София" беше "знаков", почти като "ЦУМ" и съвсем близо до него- на "пъпа на София". В приземието продаваха "спортни стоки", ако помня добре- около останките на кулата. Аз я помня, но детето ми не я е виждало. Детето е на 26 години :) и обича българската история. Стават такива неща. Само питам от гледна точка на справедливостта: Наследници на император Траян или Веспасиян реституираха нашата кула? Сигурно имат права, ако е така, но ако не е ..., е тогава си искам кулата. Моята и на семейството ми, защото сме софиянци по рождение /сердиклии, ако предпочитате/ :)

Дойчевелската школа пак ни засипа с неразбрани думи. Само дето накрая нямаше велико умозаключение за "едно от престъпленията на комунизма, за което няма давност, не, няма давност". Абе не една, а две кули има в подлеза пред Мин.съвет, прекрасно запазени, експонирани, никой не ги е затварял заради реституция. Който иска ще отиде и ще ги види, прекрасни са и по-добре запазени. Магазинът имал проблеми с преустройството, ами строителство е това, не става за една година. Колко приказки, само и само да се хвърли кал върху българската държава. Все пак открита е за посещение кулата, не е взривена както партийния дом !

Поправка - да се чете "не е взривена като мавзолея и не е запалена като партийния дом". То май сега идват печални годишнини оттогава, да не е за това тази статия, за отвличане на вниманието ?

Няма нищо изненадващо в случая. През годините не се навъдиха толкова "пионери и първооткриватели": всичко започва от тях...

И рече селянинът : Поради проявения голям интерес... да се забрани достъпът на граждани. И стана каквото стана... :}

Поредният ревльо дето хан Крум му бил пречел... Този оплаквачески стил стана мерило за сериозност и отговорност- който така реве и скимти- той е най- загрижения и най- сериозния... Всичко живо ревнало и плаче горчиво и плюе родината...

Тая купчина камнъни какво й е великото? Каква историческа стойност има и кой по-дяволите ще иска да я види, като изключим историците!

А твоята стойност каква е? И празноглавецо ако си виждал нещо по-различно от лепило и бело, щеше да знаеш че в държавите най-много си пазят и показват историческите паметници

Тая купчина камъни баце , са я нахвърляли едни хора преди 2000 години. Те между другото са положили основите не само на камънаци ,а и на европейската цивилизация. От теб ,какво ли ще остане, след толкова време ? Съмнявам се обаче, да имаш потенциал ,за да се замислиш по тоя въпрос .

Поредното нещо с което ще се излагаме пред всички!

Що не си пишеш ника направо на английски - ass ?