При недостиг спираме износа, за да няма режим на тока

Работим за това да не се стигне до режим на тока, наши съседи спират износа на енергия. При извънредни обстоятелства и ние ще спрем износа на ток.

Обратно в новината

Коментари - При недостиг спираме износа, за да няма режим на тока | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Спомням си (пуста памет, дето само дертове ми носи!), как преди време бившият кандидат-президент и още по-бивш министър на икономиката на Републиката Трайчо Трайков,ни убеждаваха разпалено и "комптентно", как АЕЦ "Белене" била абсолютно излишна и нерентабилна, като мощност от енергосистемата на държавата ни, защото 1. България няма икономика, която би могла да употреби това допълнително количество мегавати и (според "експертните" анализи и прогнози!) в близките 20 години не се очаква такъв индустриален ръст, който би могъл да ги изиска, а 2. регионалният пазар е пренаситен и няма къде да изнасяме дори съществуващия излишък.

Уважаеми цитирани господа, дали днес ще имате достоинството да коментирате създалата се ситуация, която принуждава бившия енергиен монстър на Балканите да проси ток от съседна Румъния (а тя да ни отказва поради собствен недостиг "на кантар"!), вместо да й предлага такъв на пазарни цени, а дори може и със символиче съседски дисконт, заради "изненадалата" ни стихия?

Ако изведнъж настъпи нова ледникова епоха , това може да ни накара да търсим алтернатива в ядрената и термоядрената енергетика. Сега има студена вълна, но в Артика не е така, там до вчера ледената покривка (площа и ) макар и малко намаляваше . Не искам да се пиша специалист метеоролог ( ментеоролог) , но вероятно тези компактни въздушни маси които духат от север , се заменят от по - топъл въздух. Та няма данни за ледникова епоха , защо ледът в Aртика и по площ и по обем е минимален от как правят наблюдения и могат да го твърдят със сигурност. Всички съседи изпитват подобни проблеми , ние просто изнасяме ел. енергия повече от това , което внасяме. Споменаваше се едно число от 16 милиона куб метра природен газ . Дали внасяме или ползуваме 5 милиона от Чиренското газохранилище. Каквото и да правим , ако беше завършено разширението му , което трябваше да стане вече и тази година щяло да почне . та да можем да теглим 10 милиона куб. метра дневно , не би трябвало да има проблеми. Ако сградите бяха санирани също потреблението на газ и ел.енергия би паднало драстично. Преди войната са ги строели с дебели стени ( някои от тях ) Та по - добре да построим газохранилище и да санираме панелките , защотo ще имаме газ , купен при сезонно намаление - по евтин и защото ще даваме по - малко пари за отопление и защото сградите ще имат по - дълъг живот), вместо атомна централа която да ползваме 5, 10 или 30 дни веднъж на 10 години.

Каквото и да стане накрая редовия Българин ще е преебан...

Министърът в оставка Теменужка Петкова: Нова мощност в електроенергията може да бъде изградена само на базата на един икономически обоснован проект .да знаеш къде ще продаваш енергията .", 10 Януари 2017 16:39 Агенция "Фокус" При недостиг спираме износа, за да няма режим на тока, каза Петкова. "Ние отказахме помощ на друга наша съседка, искаха приблизително 200 мегавата. От страна на Турция искаха помощ. Въпросът ми е: Кое е вярно- нужни ли ни са нови мощности? Компетентна ли е госпожата?

все шплачем, че нямало сериозни външни инвестиции, представете си потенциален инвеститор, който иска да направи огромен завод у нас. Евтина работна ръка -добре! Малки данъци - добре! Но на завода ще му трябват мегавати енергия и доста вода. И това го нямаме. Как да хвърли този човек милиарди и като вземе поръчките, да се окаже, че няма ток и машините му не могат да работят.

абе я се разкараъ мирша нямате енергиъна система като хората от ес разправя врели не кипели

Егати далаверите на тази мръсна корумпирана върхушка?! Значи изнасят ток, за да си пълнят гушите и в същото време като се яви проблем,че е голямо потреблението , то искаха от Румъния ток.Да обаче Румъния им отказа, защото много добре знаят ,че имаме ,но го продават за да се гушат.Като видяха управниците ни, че няма да мине номера и сега решиха, че ще спрат износа.Ами защо изобщо трябваше да искат ток, А?Защо не решиха да спрат износа на ток?Защото, ще им спре кранчето!Идиоти,хайде по-скоро се махайте, че ни писна от вас!Стига сте се мъчили и усуквали нещата по килифарски, както се казва,да удължавате срока на парламента,че да може още , да крадете и да сте на власт, до изборите, за да може да рекетирате хората.Рейтингът на Бай Х*й вече взе драстично да пада и сега следва всички да влязат в панделата!

Въпроса е, кои ще дойдат - дали и тях така ще нареждате или те са Вашите хора :)

Абе нали имаше много ток та чак прелива и не ни требваха нови централи?Ония утрепки от ПФ че и другата измет само това ревяха!Сега щели да спират износа,ми ко ше прайте като и колите повечето станат електрически?Ще се дупите на фесовете отново!Тъпо племе!

Няма фотоволтаици и перки и закъсахме :) Само на тях не става! Това иска ЕС иначе къде да си пробутат те тока ?

e kak няма да откажат на една корумпирана върхушка?!

изнасяте евтин, долн акурво, а ние го плащаме скъп!

а, не спирайте тока на аги-те, тука раята е свикнала на режим и че на никой не му дреме за нея ..

Когато чета такива статии се питам само "Кой ли точно ще ви изтреби, вас българският политически елит? ИДИЛ, есесовците или чекистите?"

ГРОП=национални предатели.

Интересен въпрос е колко най - малко елекроенергия е необходима на едно домакинство за да живее съвременно , при минимално потребление на електроенергия без да има икономични , но обезмислящо скъпи решения. Три лед лампи 2 по 5 вата и една 10 са достатъчни , без естествено да смятане епизодично вклуцваните , защо те се калкулират в гореспоменатите. та 20 вата по хиляда часа 20 киловатчаса годишно. печката е на газ или друго гориво ( икономично) Отоплението е на дърва въглища , газ или топлофикация. най икономичното. Хладилника е абсорбционен , но не е на ток, а нагревателът се топли от пара ( зимно време от енергията за отопление като отпадната топлинна енергия се използува пак за отопление , а тя е повече, лятно време от врялата вода на слънчевия колектор , като отпадната се използува за подгряване на водата в слънчевия колекто , както и за битови цели - топла вода ) потреблението на ел . енергия е минимално , но можем да го сметнем 30 киловатчаса годишно. Готварската печка е на газ и ли комбинирана газ и слънчева енергия , също бойлера за топла вода. телевизора е 30 киловатчаса , толкова и компюъра ( лаптоп или таблет) Пералнята е 200 киловатчаса - икономична използува вряла вода от външен източник , толкова и прахосмукачката. или 480 киловатчаса годишно.

Преди 9 9 1944 според статистиката се произвеждало по 42 киловатчаса ел .енергия на човек от населението, но ако термичните централи са били натоварени номинално се полушава около 120 или 480 киловата за едно домакинство , което е гореспоменатото число. Та винаги , когато започнем да се хвалим с грандиозните успехи на енергетиката ни след 9 9 1944 , трябва да се запитаме дали си струва. А ако тези "успехи" са напръскани с кръвта на 130 000 души , с откраднатите пари при национализацията , колективизацията , обмяната на парите и други мероприятия на народната власт , човек би трябвало да се замисли дали СССР щеше да построи комунизма , когато добие 2 трилиона киловатчаса ел. енергия и респективно НРБ 85 милиарда киловатчаса.

Само една капиталистическа свиня, непознала глад и студ и никога не поставяна пред избора -храна или лекарства, може да напише такива отвлечени филосовски разсъждения. Ще има още избити и ще са много повече от 130 000. Лека вечер.

Фири

Аре са чекам некав чуждстранен инвеститор едни добри хора да дойдат да набият едни илиарди в една АЕЦ и после да ми продават един евтин ток на загуба за тех:) Естествено, че ем ш си върнат инвестицията до последния цент ем ще ми съдерат кожата и за некви печалби то кой е луд да инвестира милиарди без печалба по-голема от тая която му носат парите вложени у некоя банка? кой? Така, че евтин ток и чуждестранен инвеститор е нещо като дървено жилезо един материал известен като структура и направа само на г-н борисов, радан Кънев и другите корифеи на енергетиката:) Имаше там и един нещастник дет се моташе по телевизиите нещо се позатри напоследък:)

Фири

Най-големия цирк беше приватизацията на едни монополни структури квито са преносните мрежи.Т. е. аз имам избор или да имам ток от единствената мрежа или да немам ток. Пазарен избор немам никакъв:)Дажеи пазара на горивата е супер либерален те имам 4-5 вериги бензиностанции мое зареда където си искам е мое са в картел ма поне имам неква илюзия че съм на свободния пазар:)

И Румъния така . . .

Фири

Абе тва с дай ми нати е малко сложно ма не съвсем. работата е, че не става от днеска за утре освен при спешни случаи като откзана власите ма се не знае ние на кой сме отказакли сигур на тия нещастници от Македония те имат проблем с некъв котел на ТЕЦА у битола:) Иначе има едни по-дългосрочнио договори които се сключват предварително. Е да ма кой да знае, че ше паднат до -15 20 температурите за цела седмица? И те така :)Са незнам има ли клауза у договорите и сделките ако на нас ни се закучи нещо и требе да прекратиме износа кво става с парите като нищо мое и да ни шибнат неко глоба от 50-60 милиона то там с хиляди се не работи:)))))))))))

С тая разлика че тока не тече като вода/безнин. Енергийните мрежи са вързани. Гнераторите в едната вдигат потенциал, гнеераторите в другата вдигат потенциал. Консуматорите "свалят' потнециала. Твърде генерализирано ама горе долу вярно. Това са скачени съдове. Ако се случи че нашата мрежа е с по-нисък потенциал от тая към която сме свързани реално внасяме ток. Ако се случи че тяхната е с по-нисък потенциал реално изнасяме. Колко точно зависи от разликата в нивата на потенциалите. Тока не може да се помпи като течност, но като разчакиш мрежите износа и вноса спира. Енергийните мрежи на съседни държави са много сложно свързани едни към други. Преди години тока за Македония идваше от нас, понеже им беше паднала връзката със Сърбия и северозападна българия беше подключена към сърбия и изключена от нашата мрежа за да се балансира кой какво ползва и какво "вози"

Фири

Е кво са преразпределителнитев дружества? Малко кабели и трафопостове. Ирониуята е, че чешкото държавно дружество ЧЕЗ е собственик на българска преносна мрежа:) Тва е стратегическо бе с един свестен мениджмънт е винаги печелившо и невмаше с,мисъл да се приватизира. Ма те чехите са комунисти а ние сме десни либерали:)))))))))))))))))

това ми звучи като оня виц дето Нане не дал на Вуте теслата си на заем, и той трябвало да използва своята. Та мурзилките да питат за нови опорни точки, явно белене не ни е необходим

Фири

Начи ако бех министър на енергетиката те сега карам тия от АЕЦ да преебът нещо в електрическата час на блоковете и ги спирам! Да виодфите кво е ВЕИ зимъска нощеска при -20 градуса:)

Народният представител от Атака проф. Любомир Владимир изпрати отворено писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петрова, в което поиска незабавно да се отнемат лицензиите на електроразпеделителните дружествата в страната Проф. Владимиров поиска да бъдат отнети лицензиите на електроразпределителните дружества /10.01.2017 г./ ВИДЕО / РЕПОРТАЖИ/ИЗКАЗВАНИЯ

И какво от това? Той искал. То и аз искам да се отнеме лиценза на ТВ Алфа, ама на кой му пука!

Аз пък искам по НК да се отнема живота на соросоидите за национално предателство. Ще стане, рано или късно.

не знае закона на Ом ама иначе ного ги разбира нещата!

Фири

Вижте дайте се разбереме. Включени изключени мошности не е толко просто колко некои си мислат! Една ВЕЦ от язовир не мое бичи по 24 7 365 дни в годината.Разни блокове на кемур са по дълготрайни ма не са икономически ефективни . Така, че като чуете има 10 000 мегавата инсталирани мошности тва не значи че тва мое бачка 24 часа седем дни в седмицата. Особенно ВЕИ и тия на ветър. зимъска и без ветър при инсталирани да кажеме 2000 мегавата тва колко мое даде? Николко!Иначе то и при инсталирани динама на сека кола с средна мощнос 500 вата при 4 милиона коли тва са 2 000 мегавата мощности ма трудно ш си включиш климатика към тех- за справка 2000 мегавата са двата остана;ли блока в Козлодуй:))))))))

Фири

Не бе таа женица е некъв административен кадър От енергетика разбира колко Кунева от образование. Бе хумор да става:)То с пожарникар премиер кво да очакваш? Чудно що за министър на здравеопазването не сложат водопроводчик ми слагат доктор.

22:29 Товар РБ 6937 МВт ВяЕЦ 319 МВт В момента са изключени 800 МВт мощности

Сега разбрах к'во кaзA госпожата: Има износ на ток, щото пък имало недостиг а трябвало внос.

Фири

а особенно ме радва перспективата часник като булмаркет (фирмата собственик на вклака дет утрепа хитрино) да следи за хиклядите правилца и разпоредби свързани с ядрената безопасност! Просто се разтапям катпо си помисла! Ще орежат максимално разходите и опрата за да текат паричните потоци! Некои работи колко и да съм десен като армия полиция и атомни централи е най-добре да си останат държавни! Мое ми викате куманис колко си щете!

Що не пробваш да мислиш наум, а?

Мамо мамо, тока яде ли се. Не мило от къде го измисли? Защо тогава тате ти казва, спри тока и го лапни. Хайде душко, спирай тока.

Фири

Нема кво да се каже освен че строежа ба втора АЕц треа почне веднагически с единствен инвестиор държавата и подизпълнители предимно жългарски фирми! Бай Тошо 6 реактора построи! 6!Са тия ми повтарат магическата дума чуждестранен инвеститор! Да ма он че дое те така оти е добрата фея самарянка? През носъ не ма през гъзъ че ни изкара целата си инвестиция калкулирана у цената на тока + неколко квартрала кеф ти вили на Маями кеф ти на френската Ривиера! а ревете пак за инвестиор!Ревете!

Фири

Първи и втори блок бейа изпета песен тука спор нема! Не че в англия не кютат ептем бабички от 60 те години ма си им требаше капитален ремонт. Обаче 3 и 4 беха модернизирани за стотици милиони. тамън ги модернизираха и ги спреха.Но да кажеме това било неква цена за Ес. Сега обаче кой идиот от години всячески пречи понеже е късоглед да построиме нова централа?Ей шосето е убаво нещо ма и стъратегически източник на евтин ток си требе!

Не е верно! 1 и 2 блокове бяха образци за надеждност и безопасност, според атомните енергетици от Финландия, които ги инспектираха.

Това не е вярно. 1 и 2 бяха с изтичащ срок на работа, с две степени на защита, ниска земетръсо устойчивост.

Какви 240 дупетата? Един стига! Каква е тази субсидия от 11 лв на глас? При 3 милиона гласове, това прави 33 милиона годишно! От къде на къде!? А БНТ защо ли получава 200 милиона годишно? Да се махнат депутатите и партиите и БНТ да ни управлява през телевизора, заедно с босфор тиви и лай-нова тв. Да си разделят медиите по 1-2 милиарда субсидии и да управляват по телевизора! Ще показват Меркел и Ердоган, и наркопремиерът ни божествен. Тримата премиери на ДАЕШ.

"Имаше проблем с активирането на студения резерв" Нещо да кажешь за спряните реактори? Не ви стигна време да направите същото и със студения резерв, мамка ви продажници, защитници на чужди интереси.

Към 19:00 часа (18:00 часа средно европейско време) на 9 януари, понеделник, енергопотреблението в България достигна пика за последните 20 години, което представлява 7700 MW/h. Нека попитаме уважаемия г-н Главен прокурор, дали ще предприеме мерки срещу Меглена Кунева, която с лека ръка (срещу рушвет, по съобщения на медиите) хариза четирите ядрени блока на АЕЦ Козлодуй?

С или без меглена тези блокове пак щяха да се затворят и кажи какво точно общо има тя със затварянето им? А като се затваря една мощност трябва да си подготвил друга! Всички знаем кой спря другата! Аман от луди българи, които не виждат никога виновника за бедите им!

И 4-те блока бяха обявени за затваряне от Беров и БСП още през 1994 г', със срок 1999 г. 3 и 4 бяха затворени от ГЕЙ Станишев 2007 г.

прав сиче налапахме едни пари за 1 и 2 и доста години се ослушвахме пред Европа и не ги затваряхме а гиползвахме, НО не си прав за 3 и 4..затвори ги царя !

В момента правим анализ за това дали да спрем износа на ток", допълни министърът в оставка. E тая как нагло лъже,та ние в момента имаме нужда от внос ,то наглостта нема край!!

Ясно е че вятърните генератори, водните и соларните централи за нищо не стават през зимата! Да се построят поне 5 нови атомни централи в БГ, че никой и да не си помисля за режим на тока!

реки и морета замръзнаха ,но нашите ВЕЦ не престават да работят и ни заливат с евтин ток!

Евтин ли? Всички ВЕЦове са изкупени от ЕДФ франция или другарски фирми!!!!! И цените са ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ от безплатната Божия вода!

Прав сте, колега. Всеки жилищен блок със собстена АЕЦ.

Фири

И ептен да ви го набия в тиквите защо мислите Ердогхан строи АЕц-и? И он ли е тъпак? Дет бруто бичат близо 1000 милиарда долара брутен продукт? На тех им требе инвеститор. Не са видели реактор от близо завалиите. а ние вече 30-40 гподини строим и експлоатираме.

Фири

Бе ептен като за вас така да вденете как една АЕЦ ще остане неконкурентна с такава ниска себестойност на тока при един свободен пазар? Просто нема начион. Тва е като да си един от двата зъболекара в малък град. ако не си с две л;еви ръце си обречен на печалба. Естествено трее се спрат кражбите и богомил манчев и Уестингхаус да се изритат най-малко на 3000 морски мили извън сухопътните и морските граници на страната. много пара се окраде там! Много!

Фири

Казано по един такъв начин при бившия соц сичко беше държавно и се осра пейзажа. После улезнахме у другата крайност и пак се осрахме. У една Франция атомните централи са държавни па гледам не се вее знаме със сърп и чук.Е и?

Фири

Само така за справка американските тецове. Напраиха им модернизация но сключихме такива договори за толко скъпо ток че вече 10 пъти сме си платили модернизацията. Е къде е тогава сметката от чужд инвеститор? Да ни одръсти после да му плащаме за вили у Маями или на френската Ривиера? Ми ако малко от малко имаме и некви заводчета? Ми ако ората спрат да ползват кемур и дръва? Тие хотеле нема ли и они на ток да се топлат и ладат? Или че им турнат кюмбета с кюнци у собите?

Фири

Пичове знаете ли с кво се грее са мнозинството народ извън софето и другите 2 града с топлофиклация? На кемур и дръва. ако тия ора малко се замогнат и си купат климатици летоска че арчат ток и зимъска пак ток.И нема кога нема ветър да смърди като в двора на ТЕЦ! Тва е екология и белодробни заболявания. Парниковия ефеклт настрана.

Цитирам: ...софето и другите 2 града с топлофиклация... Абе, "мислител", абе ти можеш ли да мислиш? Защо си въобразяваш, че в България само 2-3 града са топлофицирани? Ха, ха, ха, егати глупака, дето си ти!

Фири

тръмпески оти е лев с неколко милиарда кеш у джеба че строи нови реакторе у САЩ. а радан Кънев и оня другиоя Едвин сугарев понеже са десни с по ена панелка са против ядрената енергетика.Ащо трее наша инвестиция? Ми ако сакаш ефтин ток си го строиш ти. ако сакаш некой да си избие парата плюс 50% печалба- дириш "инвеститор". абе вие сте големи куманисти. а кажете ми такъв загубеняк дека че строи нещо без никав кяр за него си? Кой че му плати масрафа? Ми па вие с по-скъпия ток.Капиталистеее капиталисте оно с консомоско мислене стратегически обект се не строи:)

"Товарът" в България в момента когато пиша ТОВА е 7 308 ГВт-а. В момента хем внасяме ток, хем продаваме. В сравнение с вчерашните данни (Температурите са почти същите) най-вероятно изнасяме повече ток от колкото внасяме. Това означава, че ние разполагаме с около 7 Гигавата налични енергийни мощности при върхово и екстремно натоварване. Невероятно доказателство, че в България има предостатъчно ток е че при тази екстремна ситуация е никъде НЯМА режим на тока. При това последните 2-3-4 дни почти не работеха фотоволтаиците, които са около 600 - 700 МВт-а (поради лошо време и сняг в/у тях)

Авариен или неавариен режим има в над 30 селища в страната! Затова моля не лъжете.

дека режим нем аоти некои ора постоянно си немат ток тия дена и не са ич малко . За 32 селища съобщиха, а за колко не са един господ знае. И кога ще го пуснат също никой не знае. При режим поне знаеш кога можеш да си сготвиш.....

Фири

"Е че щом трябва наша инвестиция, пари отде! " Реакторите платихме. Са остана се построят неколко бараки и друг прикачен инвентар и да се пуши у действие. Естествено нема сичко на един път първо единия после другия реактор.Вие да не мислите че тия шосета са бадева?805 от Брюксел 20% от нас плюс един милиард суха пара която даваме кеш у бр'ксел. Освен тва тия пари моат си останат и повечето тука ако български фирми строят кочината. абе не е да не сме построили 6 реактора и да не можеме.Ма с пожарникарски мозък заседнал само на думата шосе нема как да стане.

У нас имаше договор АЕЦ Белене да струва 0 лева!!! срещу временна собственост от 49%, а после оставаше наша на 100%! Факт! А първите беленски реактори бяха изтъргувани навремето за един "суперкомпютър" от 30 милиона, който сме им произвели!