Държавата ще финансира частните училища и детски градини

Частните училища и детски градини вече ще получават държавна субсидия.

Обратно в новината

Коментари - Държавата ще финансира частните училища и детски градини | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абсолютно безумие! Къде се е чуло и видяло държавата да субсидира частния бизнес. Държавната издръжка за всеки ученик е за държавно образование. Който иска частно да си поеме всички разходи.

Да не плащам данъци? Или по-точно да плащам възможна най-малко данъци?

Абдикация на държавата от сферата на образованието и нови корупционни схеми.

Това ти мнение е супер. И аз съм за този подход с няколко забележки. През 1999г. правителството на Иван Костов зачерта всичко свършено в системата на здравеопазването до този момент и почна начисто. По коренно различна система. В момента старата система няма как да се върне лесно и с това количество пари, което държавата отделя от централния бюджет и бюджета на НЗОК. Няма как да накараш новозавършващ лекар, без специалност да отиде да работи като участъков лекар на 3-4 села, без да му дадеш 2000 лева заплата, да осигуриш работа за половинката му, да му организираш прилично жилище и да не оборудваш кабинета и служебната му кола като хората. Това са поне 250000 лева инвестиция за всеки един такъв доктор. А годишната му издръжка ще гони поне 35000 лева. А, ако държавата иска да е справедлива и социална едновременно, трябва да смени подхода към населението си. Няма как да убедиш данъкоплатец внасящ 100 лева лични и 80 лева работодателски ЗО месечно, че ще получава същото като пенсионер, за когото държавата внася 16 лева месечно. Да бъде така добра и да каже при равна вноска от 35 лева месечно всички получават еднакъв пакет услуги. Не може двата най-болни контингента (деца и пенсионери) да ползват най-много и да плащат най-малко (плаща самата държава от общите данъци на всички). И пак да ти кажа, не ползвай думата субсидия. Нито държавата, нито НЗОК субсидират частни предприятия.

Първо не държавата, а общината е организирала градския транспорт. И второ за всеки превоз тя иска плащане на билетче. Ерго, общественият транспорт не е безплатен и не се финансира от общите общински данъци на всички (включително от данъците на неползващите го). Колкото до "Образованието и здравеопазването са към тях и трябва да има напълно изградена държавна мрежа за осъществяване на тези дейности от държавата именно за обикновените хора." Вече ти казах - държавата нищо не прави както трябва. Нито една система управлявана от държавата не работи. Ако държавата направи една единствена система както трябва и обясни, че за поддръжката на тази една система са необходими определени финанси годишно, за да остане тя в този си нормален вид и да бъде актуализирана във времето, дали хората ще й откажат (на държавата) това финансиране. Но тя (чрез чиновниците си) не го прави. И не мисли да го прави.

Вместо да ги забранят, ще ги финансират, като че ли парите са им проблема подривни фондове и ислямските фондации.

До преди малко защитаваше "правото" на богатите да плащат данъци, с които държавата да обучава децата на бедните, но не и децата на богатите. Сега предлагаш ваучерът за обучение да зависи от количеството платени данъци. Това са две коренно противоположни системи /идеи/. Застани пред огледалото и се изясни сам със себе си, че мяза на шизофрения. Низвергнатите от теб богати искат просто равенство. Всички деца да получават еднаква сума за задължителното според държавата обучение. От друга страна системата с ваучери е неимоверно по-добра, защото включва едно цяло звено за контрол на публичните средства - това на потребителя на услугата (дете-ученик и неговите родители/настойници). Ти ваучери за храна виждал ли си?

Това май е един от последните пирони в ковчега на българското образование. И ми е тъжно като чета коментарите до тук, където някаква обща лудост е обзела пишещите. Трябвало да се плаща и на частните училища, защото... Уважаеми родители и граждани. Не осъзнавате ли, че държавата, по-точно някои политици, по този начин си измиват ръцете и преливат държавни пари в частни джобове. Вместо да искате пари за частните училища, искайте държавните да се подобрят. Гласуваното вчера ще доведе до ситуацея да няма утре държавни училища въобще, тъй като парите няма да стигат за тяхната издръжка. Редно е да го осъзнавате. Вместо плащане на частно училище, нека държавата да осигури плащане на детски надбавки на всички деца, а не на тези, които работят, да не плаща нищо. Това ще осигури необходимите средства, но няма да затрие българското училище. Помислете!!!

И последно - пак от тоз дето е по съвменстителство министър стана ясно, че Спешната Медицинска Помощ трябва да е до 8 минути на адреса при състояние на пациента отбелязано с "код червен". Това е словесна задача по математика за 4-ти 5-ти клас. Ако в момента на позвъняването на тел. 112 от ЦСМП тръгне линейка със постоянна скорост от 100км/ч, пита се на какво разстояние ще бъде ленийката след 8 минути. И понеже тъпанарът е министър, а освен това и доктор (а те са скарани с математиката - собствен опит), че на всичкото отгоре висшисит (те всичките висшисти са забравили ученото в основното училище и в гимназията) не може да си направи сметката. А тя е: разстоянието = (100 * 8) / 60 = 13.33(3) км. Или селата намиращи се на разстояние по-голямо от 13.5км от базата на ЦСМП при никакви условия не могат да получат услугата при "код червено". И всичкото това е при идеалните допускания (като за задача за 4-ти клас), че скоростта е непрекъснато 100км/ч, че линейката тръгва в момента на позвъняването, а не 10 минути след приключване на разговора. ...след 5 минути без кислород мозъкът става зеленчук...

Браво !!! Всички деца са равни и трябва да получат еднаква субсидия защото всички родители плащат данъци.

Така трябва да бъде. И, макар че, има едни деца, чиито родители не плащат данъци, а самите им деца са по-равни от децата на плащащите, тук се появяват едни маргинали, които са осъзнали, че плащат малко данъци, но получават повече чрез децата си и неистово врякат, че плащащите много данъци са им задължени. Абсолютни цигани, които макар и от български произход, непрекъснато броят залците на другия. И поради това, че броят чуждите залци нямат време да напълнят собствената си копаня.

Тъжно е, че нещата в образованието са толкова зле, че всеки нормален родител стига да има възможност би дал детето си в частно училище. Защото там (би трябвало) учителите освен с "усещането за водител" би трябвало да е доведен до приемливо (за него) финансово ниво, че да не се мрази и да не мрази децата. След това (вероятно) ще предаде каквото има на децата и ще се старае. Признайте си го! А ако средствата ще следват ученика - ня гледайте къде отива той. Богати били - имали да си плащат ... да плащат. Хайде всеки да си гледа с какво може да помогне на детето и ако наистина е финансово затруднен да го настрои да учи повече. Ако успее - какво по-хубаво. А иначе всичко се казва за оправдание - нашето е умно, но не учи защото ония ...

Абсолютно правилно. Не ме интересува какво бълнуват тъпите комунисти от БКП. Не може да живееш в тази държава и да имаш само задължения да си плащаш данъците. За това над 2 милиона българи се махнаха от тая шибана държава..... Не получавам детски , това го преглъщам, но да ми казва мръсната комунистическа мутра, че така или иначе някои родители имали пари и за това изпращали децата си на частна, да ходи да се е.е в гъ.а. Аз изпращах детето си на частна, защото нямаше места в държавната. Дръгото интересно нещо е, че в държавните нямаше места, защото приемаха деца с "разведени родители", "болни" да се чуди човек...... Абе повръща ми се понякога от тази държава... ПС: КАто казвам държава имам предвид хората в нея.

В какви колежи и университети учат децата на комунистите?

Абсолютно съм съгласна с това да се субсидират всички деца, които посещават детски градини и училища, и наистина учат. Моето мнение е, че родителите в голяма част пращат децата си в частни детски градини, защото не се приети в държавни. Парите за обучение да вървят с ученика, а не с училището, което води по списък деца, които не посещават заниманията. Към закона би трябвало да има условия за получаване на тези пари и отговорност при безпричинно напускане на училище. Може грозно да прозвучи, но защо да плащаме за аутсайдери, а родителите на трудолюбивите и амбициозни деца да плащат и за "безотговорно родените деца за получаване на помощи". Използвам определението плащаме, защото от това страдат и трудолюбивите и амбициозни деца в държавните училища.

"голяма част пращат децата си в частни детски градини, защото не се приети в държавни." Ти имаш ли акъл?! Като нямат хляб - ядат пасти!

Да, имам акъл. Плащаме, но това означава, че се лишаваш от нещо всеки месец, всяка година. Това е защото имаш по-висок доход от средната заплата и детето на съседа е прието, защото майката е безработна и съответно то си е постоянно у дома, но бройката е заета!

от прости глави какво ще се роди.

Не трябва да се слагат под един знаменател частни детски градини и частни училища. 1. Частни детски градини - ами има ги най-вече в селищата, където местата в държавните детски градини и ясли не достигат. Редно е за тези деца да се дава държавна субсидия, но само за тези, които не са били приети в държавните, поради недостиг на места. И системата, по която се дават тези субсидии, трябва да е прецизна - например тези средства да покриват таксите, които плащат родителите, в стойността им над таксите в държавните заведения на първо място и останалото да се ползва от детското заведение за други нужди. 2. Частни училища - спорен въпрос. Мисля си, че след като държавните училища са в окаяно състояние, държавата би трябвало да насочи всичките си ресурси към тях. Ако останат някога свободни средства, нека ги подари на частните училища. По-добре вместо на честни училища да се дават, тези средства да се използват за даровитите ни деца. Не като дойде време да заминат на световно състезание, родители, учители, треньори да се чудят на кого да се молят за спонсорство... Забелязали ли сте как всички медии тръбят, когато българче спечели световен приз? А да сте чули, че държавата е платила поне билетите за пътуването? То да не е детутат, че да си ходи ей така по света?

Правилно така е. А и след като държавата ще субсидира частните училища, ще бъдат ли те задължени да приемат всякакви ученици или ще останат достъпни само за богоизбраните ?

Нямаш никакви проблеми, плащаш таксата в частното училище, отделяш десет пъти повече внимание на детето си, за да не изхвърчи от частното училище за лошо поведение или слаб успех, плащаш си данъците, за да издържаш няколко други деца и воала - богоизбран си! След това някакви 'Гости' те ругаят, че си им длъжен, защото можеш повече от тях ииии . . . така! Добре дошъл в 'А' група!

Никъде в закона не пише за субсидия. Субсидията предполага покриване на разходи, които училищата не могат да финансират сами. Случката е, че държавата казва, че образованието до 18г. е задължително, че това образование трябва да отговаря на критерии (държавни образователни изисквания) и че това съответствие между критерии и образованост ще се проверява на матури (независимо външно оценяване). Според държавата всичкото това струва 1600 лева годишно на ученик. След като според държавата това струва толкова да бъде така добра да си избере едно от следните неща: 1. Родителите на всяко дете записано за ученик получават 1600 лева в края на учебната година при успешно преминаване ( според изискванията на държавата) на детето в по-горен клас, ако детето не учи в общинско или държавно училище; 2. Държавата плаща директно на училището, в което детето е записано (общинско, държавно или частно) 1600 лева; 3. От общо платените данъци (ДОД) на двамата родители се приспада годишно сумата от 1600 лева за всяко едно тяхно дете - ученик, ако общите им данъци са повече от 1600(броя на децата ученици). Ако сумата на платените данъци е по-малко от 1600(броя на децата ученици) приспада се сумата на платените данъци. Вие, които лапате от общото канче повече отколкото сте сипали в него, престанете да гледате в личните канчета на другите. Научете се да се простирате според чергата си и ако тя ви е къса или тясна се научете да шиете (тъчете, предете, кърпите дори), за да си я направите по мярка. Или дори си я направете (чергата) като балдахин и тогава завивайте когото си искате с него.

И в частните училища не е лесно - там всеки момент някое нищожество може да скокне срещу учителя и да кресне: "Бе ти знаеш ли кой е баща ми и к'во ше ти направи?" Дотук с качеството на обучение. Но дайте да дадем - за всеки случай!

Вкъщи сме трима, нямахме пари да си родим второ дете, и тримата сме завършили държавни училища, макар и елитни - кандидатстваха по 30 - 80 човека за едно място. Държавни-не държавни, все пак ни изучиха не по-зле от Лондонските колежи (полугимназии, полу-университети), щом като сме приети за работа навсякъде в Европа без каквито и да било допълнителни изпити, само разговор, или конферентен разговор сме приети безусловно, нищо, че сме завършили държавни гимназии и университети (отпреди ерата на делегирания бюджет). Защо трябва непрекъснато да подценяваме държавните училища?

Има доста елитни частни училища (напр. Американския колеж, който в последните години винаги е с най-високи оценки на матурите). Много талантливи деца обаче не могат да си позволят да учат там, защото няма държавна субсидия и трябва да си плащат пълната такса. Ако държавата плаща субсидия на тези частни училища повече деца ще могат да учат в тях. В същото време елитните държавни училища няма да останат без ученици. Без ученици обаче могат да останат някои измислени техникуми, соу-та и разни такива, които и в момента едва събират деца и които така или иначе не предлагат качествено образование. Е по-добре ли е държавата да налива пари в тях, отколкото да подпомогне някои качествени частни училища. В крайна сметка нали целта все пак е децата да получат по-качествено образование (независимо дали в частни или в държавни училища).

Принципно казано, би трябвало да е така. Но всички знаем кои деца отиват в тези училища. Хващам бас, че и след държавната субсидия онези талантливи деца, за които говорите, пак няма да са в тези училища!

Камене, скачаш на висока летва, годишната такса в Американския колеж е 11000 лева, без допълнителните екстри. Държавната издръжка на един ученик е 1600 лева годишно. Аз не считам за справедливо да покривам останалите 9400 лева, 1600 от които се полагат на моето дете. Освен това Американския колеж има стипендиантска програма, ако някое дете е много 'талантливо' и покрие изпитите не заплаща годишна такса. Така че, ако са 'много талантливи' децата имат шанс да учат там.

Ами не си права уважаема госпожо. Субсидията да се дава на дете. Къде ще ходи детето да учи е право на избор. Щом държавните училища на могат да се адаптират и да привлекат деца (т.е. пари) си е техен проблем. Защо държавата трябва да налива пари в бездънна яма? И понеже българите са пасмина, пак ще намерят начин да изкривят системата.

Защо смятате, че даровити деца има само в държавните училища? Понеже имам наблюдения от познати от ПЧМГ и АК София, мога да ви кажа какви разходи имат родителите на даровити деца (от отбора по математика): за всяко състезание извън София (около 10-ина годишно) по около 200-300лв. на състезание, за всеки лагер 2-3 годишно по около 500, участие в международни състезания (винаги се връщат с медали) по 1500Евро за транспорт и храна. Няма да смятаме разходите за сборници и литература. Тия деца не получават стипендии от държавата, не получават пари за образование, все едно са афганистанчета. Това е отношението на държавата и масата наши сънародници към тия деца. Какво очаквате да се случи с тях? Дали ще останат тук, да ги плюят и обиждат както плюят и обиждат "заможните" им родители или ще се реализират там където ще ги оценят?

Единственият шанс държавата да увеличи контрола върху публичния ресурс (като този в НЗОК) е да го прехвърли на потребителите, които са заинтересовани този ресурс да не се пилее. Но и тогава съществува "win-win" ситуация - пациентът и лекарят при взаимно съгласие да си разделят парите, които НЗОК плаща за съответната услуга, опишат фиктивното извършване на услугата. Ако не става дума за манипулация, която оставя следи и може да се проследи във времето (пломба, вадене на зъб, операция и т.н.) няма шанс НЗОК да открие кражбата. Затова държавата трябва да привлече обществото към каузата за неразхищение на публичен ресурс и да го убеди, че това е в негова (на обществото и на всеки един индивид поотделно) полза. ОБАЧЕ. Държавата прави, струва и всячески убеждава (не се опитва, а директно го прави) населението, че тя не му мисли доброто. Като например, че прехвърли собственото си задължение да финансира Спешната Медицинска Помощ на финансиране от НЗОК. Или като сама пое задължението да плаща вноските на децта за ЗО, но веднага след това почна да го прави с половин вноска, а и съществува подозрението, че тази вноска не представлява реален трансфер на пари от Държавния Бюджет към бюджета на НЗОК.

Крадливата клика, управляваща държавата, иска да се финансират с държавни пари собствените й училища.

Отчитането на фалшиви пациенти се извършва с еднаква сила в частни, общински и държавни болници. Държавната НЗОК не иска да го контролира. Когато Д-р Дечо Дечев (по онова време директор на УСБАЛ "св. Иван Рилски") заяви явно, на всеослушание, че системата за контрол на хоспитализациите е пробита по дизайн, защото четците за лични документи не различават истинска лична карта от нейното ксерокопие, тъпанарът Д-р Петър Москов (по съвместителсто все още министър на здравеопазването) го уволни. Четците все още приемат ксерокопия на лични карти. И няма много шанс това да се поправи. Мислиш ли, че тази дупка не се използва от всички? И понеже тази система е "много важна" за НЗОК на 15.08.2015 (Събота) дисковото пространство на сървера, който приема и съхранява всички транзакции по хоспитализация и дехоспитализация на пациентите от всички болници в страната свърши. Просто така. Нямат пари за дискове? Няма кой да следи логовете? Няма кой да работи в събота и неделя и да поддържа техника, която е необходима 24/7/365? Айде бе. Просто на никого не му пука. Дори да му е в задълженията по длъжностна характеристика. Та, проблемът с дисковото пространство беше оправен на 17.08.2015 (Понеделник) след 8.30 часа.

Защо, ще плаща държавата, нали затова са ЧАСТНИ?

Това трябва да са пари за обучение на децата, които според вас децата трябва да ги разделим на държавни и частни.

Някой на теб трябва да ти налива. И то с кофи. Държавата не налива в частни болници. Условията за финансиране на здравните услуги във всички болници - частни, общински и държавани са абсолютно еднакви. Ако това не проумявате е безсмислено да спорим. Държавата налива (и то в буквалния смисъл) само в държавните болници. Налива в целеви средства за апаратура и капиталови ремонти. И като казвам "целеви" имам предвид, че министерството целево ги е отпуснало за точно определена работа извършена от точно определен "наш човек". Разходите за апаратура и капиталови ремонти (че и за първоначалното изграждане на базата) при частните болници идва от общите приходи от здравни услуги. Друг, много важен, но коренно различен проблем е това, че държавата не може да контролира нищо. Или по-скоро чиновниците й не искат да контролират нищо.

Откъде накъде ще плаща държавата на децата в частните училища. Щом са в частни у.ща значи родителите им са богати.

Прав си така е. Но те управляват държавата и като могат защо да не оскубят малко парички за отрочетата си ?!

Твоята логика е талибанска или по-скоро си алчен. Някои деца учат в частни училища. Факт. 1. Щом децата са в частни училища, то родителите им са богати. Това е твоето твърдение. 2. Щом родителите им са богати, плащат много данъци. Във всеки случай повече данъци от теб (като абсолютна сума пари). 3. Щом плащат много данъци, децата им не трябва да се ползват от тези данъци, нали?Напротив, децата на богатите задължително не трябва да ползват държавни и обществени ресурси, като например да си плащат картите за градски транспорт. Или да плащат в библиотеките и читалищата. Т.е. ти искаш чуждите данъци само за себе си. 4. Дали този дето плаща много данъци и не вижда нищо от парите си ще го прави дълго време и в същите обеми? Надали.

А,частните бензиностанции?!

Образованието и здравеопазването са част от социалната дейност на държавата, така както науката, отбраната, законотворната дейност и предтсвляват институции върху които се основава държавността. Това надявам се дава отговор на въпроса 'защо' там държавата 'налива' мангизи, защото без това държава няма! Тук въпроса е във формата под която се осъщестяват тези дейности. Но има и друг въпрос, защо тези, които плащат да бъдат ощетявани спрямо тези които не могат. Кой е по-ценен за издръжката на държавата и обезпечаване на социалните и дейности? Богатите/бедните?!?

Вземи се ограмоти малко, преди да драскаш. Не мога да си представя, че някой малоумен, който няма способност да се научи дори на правописа на родния си език, има наглостта да поучава и да пише за неща, от които ама нищо не разбира.

За всяко дете в училищна възраст, независимо от това къде учи и какви доходи имат родителите му, държавата осигурява по условие годишна училищна издръжка. Къде отива издръжката на децата, които са в частни училища? В държавните училища, едва ли! Как така никой не зададе този въпрос? Иначе . . . много 'специалисти' са се изказали. Кой как и какво трябвало да си плаща.

Ей тролче ади спри да се пениш из форумите. Заработи си парите. Ами защо децата им са в части училища? И на кого са тези училища ммм ? На тях са. А сега и държавата ще ги субсидира. Ади стига сте лъгали народа.

Вашата критика - и най-вече вашият правопис, силно ме развълнуваха. Такъв правопис, че дори не се вижда посланието в него.

Поредното безумие! Ще се получи същия ефект, както при частните клиники! Ще се нароят н-броя частни детски градини и училища! А парите за държавно образование ще свършат съсвсем, не че сега ги има!

Градините ги приваризираха в София , и сега общината се хвали, колко градини е построила. - Т.е. делавера с разпродаване, после делавера със строене. Това е България в действие. Ред е на училищата да бъдат разпродадени......

Вижда се, че БСП е пртоив просперитета, ако за него двигател е частникът. Аз отдавна знам, че са бити в главата от малки... И желаят всички да са еднакво прости, а да няма по-умни. За тях е по-добре умният да е затруднен целенасочено. И ако намери случайно почва в частно, то да е затруднен в образователния си избор. Иначе богати си дават децата в държавно, а не особено богати делят за частно поради по-високото качество (99% закономерно по-добро). Но комунистът иска да убива интелекта. Ето в тази статия, го пише едно към едно. Ето такива уроди са докарали нацията ни до днешното ниво. Днес 90% от икономически активните българи са продукт на показната тук уродливост. И наричаме демокрацията лоша?! С такива деформации в горния етаж не говорим за демокрация, а за наследена уродливост. Действа днес! Свидетели сме.

ти си болен мозък. Комунистите са тези, които намазаха във всяко отношение, вкл. и с частните училища, от демокрацията. Така че твоето изказване е :ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГА!

Я да ви питам всички, които смятате, че децата учещи в частни училища са по-долна класа от тези учещи в държавните и общинските образователни институции и следователно не трябва да получават пари за образованието си от държавата. Колко смятате, че трябва да е ставката на ДОД за техните родители - 30% или 40% или дори 50%? Хайде като анкета: Тези които смятат, че данъкът върху доходите на родителите, чиито деца учат в частна образователна институция (богатите родители) трябва да е по-висок от 10% да слагат "-". Тези, които смятат, че данъкът трябва да е плосък (с единна ставка) независимо от размера на дохода да слагат "+"

е да направиш частно училище или частна болница. Да покажеш, че частната инициатива и конкуренцията е пътят към усъвършенстването. НО да крадеш чрез "корупция" от данъците и да се наричаш "ЧАСТНО" е да си лика прилика с "Пеевски".

Я да ми обясниш как точно се краде в частната болница и не се краде по абсолютно същия начин в държавната такава? Тъй като до момента нито едно частно училище не получава пари от държавния бюджет (с изключение на случаите, когато е участвало в проект по някоя от европейските програми, в които е предвидено държавно съфинансиране) как очакваш да се краде от данъците? И преди да се юрнеш във филосфстването - до момента има поне три съдебни дела за ученици-фантоми в държавни училища.

на границата трябва да пише:Добре дошли в държавата на ГРОБмафията!

С това решение държавата директно заряза общодостъпните държавни училища и се зае да помага на частните, които нямат чак толкова голяма нужда от помощ. Като има повече пари, да ги дадат на хора като физика Теодоси Теодосиев и да помогнат на деца, които имат интереси и акъл да учат по-сериозно. В България всички могат да учат в държавните училища безплатно. На когото не му харесва, си плаща и учи в частно училище, но това не е грижа на обществото.

Държавата не подпомага частните училища. Държавата иска да подпомага всички свои деца. И най-добре би го реализирала или чрез въвеждане на семейно подоходно облагане - като опрощава или връща част от данъците на родителите с деца, които ходят на училище и са покрили минимума на държавните образователни изисквания, или чрез ваучери на стойност годишната издръжка на един ученик. Откакто в образованието в сила е принципът на делегираните бюджети ("парите следват ученика") има не малко държавни и общински училища, в които има ученици фантоми - водят се на училище, не го посещават, не се учат, но училището, директорът и учителите получават и разпределят държавната субсидия за тези "ученици".

Държавата е осигурила безплатно образование за всички. Що се отнася до подпомагането, думата си казва - помощ, т.е. става дума за някой в нужда, а не за всички.

Пълни глупости! Това, че някой има по-големи възможности и по-широк избор, не го лишава от ПРАВАТА му на гражданин и данъкоплатец. Това не е ПОМОЩ, това е ПРАВО! Колкото ПРАВА имаш ти, толкова ПРАВА имат и всички останали. Но аз не смятам, че моите ПРАВА следва да ПОДПОМАГАТ теб, защото се справяш слабо с мангизите и изборът ти е ограничен. 'Грижа на обществото' какви думи само, за съжаление обаче - аз съм обществото, а ти си грижата.

++++++++++++++++ Точно. Особено "Грижата на обществото".

Оправихме адвокатите и лекарите,сега са наред учителите-няма нищо лошо,но както не станахме по-здрави и по-правно защитени,така и няма да станем по-умни.

ИДИОТИ НЕЩАСТНИ. КАК НЯМА ДА ГО УЗАКОНЯТ, КОГАТО ПОВЕЧЕТО ЧАСТНИ УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНКИ СА ТЕХНИ И НА ТЕХНИТЕ РОДНИНИ!? НО МАЙ ИДИОТИТЕ СМЕ НИЕ. АКО ГИ ОБВЪРЗВАХМЕ С ДЕКЛАРАЦИИ ЗА МОРАЛНА ЧИСТОПЛЪТНОСТ, НЯМАШЕ ДА Е ТАКА. НО НИЕ ВСЕ ОЩЕ ПОСТЪПВАМЕ КАТО В ПРИКАЗКАТА ЗА ПОПА, ДЕТО ВИКАЛ: "ТИ, ЧАДО, НЕ МЕ ГЛЕДАЙ КАКВО ПРАВЯ, А МЕ СЛУШАЙ КАКВО ГОВОРЯ"! ДА! ИДИОТИТЕ СМЕ НИЕ И ЩЕ БЪДЕМ ДО ТОГАВА ДОКАТО НЕ СКОЧИМ.

От какво се възмущаваш ГЛУПАКО, от това, че мангизите, които аз и още хиляди плащат под формата на данъци, обслужваха само децата на такива несретници като теб и ни поставяха в неравностойно положение на граждани и данъкоплатци. Възмутен си, че сега има справедливост ли?

Това е безумие.Пак едни хора ще вземат едни пари.Съсипахте държавата гербисти смотани,наследници на костовисти ,желевисти и други отрепки,пардон,демократи

ще ги вземете??

Кого ще финансирате с държавни пари, малоумници?! Частниците, които печелят достатъчно от високите такси за обучение или родителите, които могат да си позволят да плащат високите таски?! Защо не дадете парите за болни деца или нещо хуманно?!

Не разбирам ,защо много хора тук се учудват ...!? В САЩ и Западаща Европа -образование ,здравеопазване и социалната сфера отдавна са превърнати в добре печеливш бизнес ...към същото вървим и ние.. разбира се да му мислят хората ,защото ще ни смъкват кожите от високи и безброй сметки и плащания ,които ще трябва да прави всеки ,повишаване на данъците и пенсионната възраст както е на Запад и тн...Зад всичко ще стоят частни фирми и фирмички ,а зад тях ще стоят политиците ,които ще лобират за тях и така корупцията /лобирането и "даренията "/ ще бъдат узаконени ,както на Запад ..

ами освен да финансираме и всички пет звездни хотелски комплекси..... то в тази държава толкова много пари в хазната, та да се чудиш за какво да ги използваш

След частните училища и детски градини, държавата трябва да финансира и вилните имоти на управляващите / и на депутатите, че много зор да ги подържат завалиите.

Освен източването на държавата има още изненади:разфасоването на гимназията на два етапа,с което разбиват стожера на цялото образование,първият етап за бедни,а вторият-за богатите.Искам да видя техните деца след 7-ми клас на струга,на трактора...каквото предвиждат за децата на бедните.

сега ще започнат да източват държавата и по този начин, познайте от първия път кои ще бъдат финансирани от държавата.

Търтеите все повече медец прилапват. Е, пчелиците измират, е и?

А това не е ли дискриминация спрямо останалите фирми в частния сектор? Всеки частник би желал да получава субсидия, а не селективно само на наши хора! Затова и толкова измислени болници изникнаха на всеки ъгъл, за да получават субсидии само май.

К'ва дискриминация, к'ви фирми, бе? Държавата задължава всички родители да обучават децата си по единствени критерии, които самата държава е определила, по методики, които държавата е обявила за единствени, че и задължава децата да се явяват на единствени стандартизирани държавни изпити. След като държавата задължава цялото си народонаселение сдобило се с деца да обучава отрочетата си според изискванията на МОН, да бъде така добра да дава на всеки родител, за всяко негово дете ваучер за годишните разходи, които държавата смята, че са необходими, така че да се удовлетворят нейните изисквания за обучени и знания. п.п. А да те питам - Що не роптаеш срещу ваучерите за храна, с които държавата субсидира работниците в част от предприятията и то предимно частни такива? Държавата да те е задължила да си правиш фирма?

Какво субсидиране бе икономистаааа. Всяка фирма си приспада разходи за ваучерите, а държавата изкарва едни пари да ги печата и т.н. и т.н.

Редно е да субсидират и частните охранителни фирми.Да вея и малоумниците.

Добро решение на правителството, защото да се гледа дълго време дете вкъщи е изтощаващо и убийствено за майките. Има ясли и детски градини с квалифициран персонал.

На теория има. Но на практика можеш да си запишеш детето там срещу 700 лева месечно. Тази такса няма да се промени от субсидиите.

""В по-малките населени места няма частни образователни институции. Този закон, за кого го правите? За тези, които така или иначе имат да получат и нещо от държавата. Защо държавата трябва да плаща за избора някой да си запише детето в частно училище, след като той има достатъчно средства, за да го направи така или иначе", запита Стоилов." Е това е истината. Частните събират огромни такси и не виждам защо са им субсидии. Сега ще пада голямата лапаница. Накрая ще изчезнат държавните и ще останат само частните. Е, който не може да си плаща... Все пак е демокрация!

Ще стане като с болниците,тежките случаи за държавните,точенето на кацата за частните.А в училищата,парите за мамините,зорът за интеграцията на орките в държавните.Слава на Тиквун и неговия жив пророк Ухото.

Очаквам държавата да започне да плаща заплатите и в частните фирми, и тогава ще сме, баш, пазарна икономика .

Най-накрая си прокараха законово кражбата,нашите скъпи крадци от ГРОБ.

Главен счетоводител с 25 години стаж получава 1500 лв,ти какъв си???

Маркетинг мениджър в сравнително голяма компания. Заплатата ми е като на среден управленски персонал. МОй приятел е счетоводител (работи на 2 места), заплатата ми е над 3 000 лева. Всичко е въпрос на кадърност, умения, късмет, желание и т.н. както казах, не се вторачвайте в заплатата, кажете нещо по същество - защо за Сульо, който лъже държавата и се осигурява на минимума, да има, а за мен, който съм почти на максимума, да няма? Аз втора ръка човек ли съм?