Таксите в Софийския университет - от 360 до 1000 лева

С предложеното увеличение с 8% най-ниската годишна такса в СУ "Св. Кл. Охридски" ще стане 360 лв. за учебната 2013/2014 г., а най-високата - 1000 лв., и тя ще е за специалностите "Медицина" и "Фармация". Кандидат-студенските изпити се изтеглят по-рано. Ще има и нова специалност.

Обратно в новината

Коментари - Таксите в Софийския университет - от 360 до 1000 лева | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ХА СЕГА ПРОСТИ И НЕЗАДОВОЛЕНИ ПЪПКАРИ- ПУБЕРИ И ПУБЕРКИ ,ДЕТО ПОДКРЕПЯТЕ ТОВА НАЙ- НАГЛО МУТРО- МИЛИЦИОНЕРСКО ПРАВИТЕЛСТВО- НАЛИ ТОЧНО ВИЕ,МРЪСНИ И ШЛЯКАНИ ПУБЕРИ НИ НАТРЕСОХТЕ ТОВА МУТРО- МИЛИЦИОНЕРСКО ПРАВИТЕЛСТВО ,ЩОТО НАПРОСТИТЕИ НЕЗАДОВОЛЕНИ ЖЕНКИ КАТО ВАС ,ДЕБЕЛИЯТЮФЛЕК И НИСКОЧЕЛИЯПРИМАТ БОКОТИКВАТА ВИ БИЛ СИМПАТИЧЕН .. А СЕГА,СЪРБАЙТЕ МУ ПОПАРАТА,ЧАЛГАРКИ ПРОСТИ , ПАДАЩИ СИ ПО МУТРАФОНИ ЗАСТАРЯВАЩИ КАТО БОКО .ИСКАЙТЕ СЕГА ОТ НЕГО ,ТОЙ,МУТРАТА ДА ВИ ПЛАТИ ОБРАЗОВАНИЕТО-ПРОСТО ,ЧАЛГАРИЗИРАНО ПОКОЛЕНИЕ,ПАДАЩО СИ ПО ДЕБЕЛИ МЪЖЕ- ТИП МУТРИ И ПО ПРОСТИ ЧАЛГАРИ И ЧАЛГАРКИ ... ПФУУУУ- ДАВИ ИМАМ И ИЗВРАТЕНИЯ ЧАЛГАРО-МУНРЕНСКИ ВКУС ... НАЛИ ТОЧНО ВАШЕТО ИЗВРАТЕНО ПОКОЛЕНИЕ ОТ 20-30 ГОДИШНИ МАКСИМУМ ,ИДОЛИ СА ИМ МУТРИ И ЧАЛГАРИ .. ПФУУУУУУ-ГНУС .-...

Значи за специалност медицина ще се плаща 1000 лева годишно или 7000 лева за цялото следване. След това взимането на изпитите в Америка и резидентура за 50000 долара годишно за 3 години. След това работа като лекар във Америка за 180000 долара годишен доход. При пенсиониране на 65 годишна възраст общия доход на лекаря възлиза на около 8 милиона долара. Аз бих казал 7000 лева инвестиция която докарва 8 милиона долара печалба не е нещо което поне аз бих загърбил. Но някой може да реши да стане и чалга певец. Хора различни свят голям.

а ти смяташ да бягаш в америка?! заради това ще се двигат таксите,аз мисля че и тези споменати от теб 7000лв са малко да ги направят 20000лв.

Аз съм в Америка от 15 години и пиша от личен опит. Ама както казах всеки да си живее живота както иска. И не съм избягал в Америка. Просто тук имаше нужда от мене а в България не. Светът драги е отворен за всички.

Най-скапания университет!!! Преподавателите не влизат в час редовно! Ако не купиш техния учебник- забрави взет изпит! Надменни !! Питаш го нещо- все едно не са чули. Бях при приятел в УНСС-то. Блазе им с преподавателите!! Още не влезнал и раздава разпечатка с отговор на поставения въпрос от предишния час!! Представяте ли си??!!!?? При нас в СУ това не съм го чувал-камо ли виждал!! Браво но УНСС!!!!!!!

А заплатите ?

Таксите в СУ бяха вдигнати през 2011 г. Това лято се направи опит да се вдигнат таксите на студентите, обучаващи се в две специалности едновременно. Специално за моята втора специалност промяната беше от 500 на 1600 лв за година. След протести от страна на студентите, старите такси бяха върнати, но бяхме предупредени, че от 2013/2014 ще се плащат новите. Сега вдигнаха и таксата за основната специалност. Редно е да има заварено положение, както в повечето от останалите университети - на каквато такса е влязъл студентът, на такава да излиза. Също така е редно да се стимулират студентите, имащи желание да учат, тъй като за да се запише втора специалност, е необходим отличен успех, а не да се вдигат таксите с 300 %. СУ изобщо не е в цветущо положение, за което вина в немалка степен има и държавата. Абсурдно е да се остави висшето училище, което дава доказано най-добра подготовка в България без средства за парно (справка 2011 година), а безпроблемно да се намират средства за пернишки, шуменски, русенски и не знам още какви университети.

Принципно, освен акредитацията, държавата не би трябвало да дава нищо на университетите. Сама по себе си сумата от акредитацията би следвало да стигне за сметките на университета, останалото идва от таксите на студентите. Факт обаче е че в СУ или администрацията не знае какво да прави или си краде малко повечко отколкото трябва..

Принципно държавата би трябвало да покрива второ и трето висше за желаещите да го учат, които и без това не са много. Хайде сега познайте дали го прави.

Ко рИвете бе. Тези дето записват медицина и фрамация ще си избият таксите за 5 месеца бачкане. Къде го има това? В САЩ например се заробват с дългове само да си изкарат колежа. Какъв ви е проблема? Кое нещо без пари е качествено???? Като влезете после в час.... "оооо ма то студенУ, нИможем да учим тукЪ - СТАЧКААААААА!!!"

ххаа може в държавна болница колко мислиш взимат,а принципно учат доста време и не карат на фотосинтеза

ти в държавна болница на частно ходил ли си? аз ще ти йажа колко взимат на частно таксата е от 50-60 лв.за преглед! а плачат че малко вземали!!!да идат на полето да копат като им се вижда малко!

Това е нелепо! Т.е. не е нелепо да се увеличават таксите, а оповестената мотивация. Обучението е безплатно и нито лев от тези такси не може и не бива да отива за заплати на преподаватели, плащане на парно или за ремонт на зали... Таксите се въведоха не с тази цел. Тяхната единствена цел беше да заплатят административните разходи по обслужването на съответния студент през съответния семестър или учебна година. Всъшност би следвало, ако университетите работят иновативно от един момент тази цена да падне и таксите да се намалят. Мотивацията за увеличението означава, че това е на практика платено обучение и би следвало и студенти да излязат да протестират и държавата по някакъв начин да се намеси. Всъшност, някой питал ли е от студентските съвети за какво се харчат парите от таксите и защо са толкова?

Абсолютна и нагла лъжа е, че таксите не са се увеличавали от 2008 г., напротив абсолютно всяка година се повишават. Парите не отиват изобщо за студентите- в СУ , а и не само там учебните отдели са със тромава бюрократична система и до днес, служителите са груби и арогантни със студентите, общежитията в СУ поемат най-малко студенти, повечето са на квартири, има преподаватели , които са закостенели и консервативни в преподаването, а на изпити се заяждат за глупости. Има и отлични преподаватели, но има и такива ,които е срамота да са там. Ако даваха на студентите да избират при кого да слушат лекции, някои щяха да са със празни аудитории. Да не говорим ,че всяка услуга -издаване на документ се издава. Направиха много предварителни изпити, за да смучат и оттам пари.Матурите ги признават само, когато им е изгодно. Дипломите се дават изключително късно след полагането на изпитите и т.н. Но всичко това се разбира, като влезеш в "мечтания" университет, но дали действителността покрива мечтите.

Извинявам се в бързината съм объркал. Да се чете-"Да не говорим ,че всяка услуга -издаване на документ- се заплаща.

Всяка година бълват безработни висшисти, много от тях с по 2 и 3 езика, а всъщото време в университетите работят лелки, които едва намират буквите в клавиатурата, да не говорим за езици.

за сведение, средното образование дава по-голяма подготовка от висшето. Когато кандидатствах за работа в една счетоводна къща и им казах, че съм завършила УНСС, ми казаха, че може, но само ако преди това съм завършила икономически техникум. И наистина, въпреки всички изпити, които положих си мисля, че ако не бях от техникум, нямаше да мога лесно да се справя.

Да има студенти, че да ни има и нас. Че нали и ние трябва да ядем.

време е бакалавърската степен да се взима не за четири а за три години. Това ще направи образованието по- евтино и за студенти и за държавата. На сесия ще имат повече предмети, но така ще се научат да учат, а не да прекарват времето си в заведенията.

За какъв стандарт говорим. Да не би да е задължително всеки да е висшист? Който не може да си позволи образование след 11-12 клас просто влиза на пазара на труда. Каква е тази мания, всеки с диплома. И какво е това образование за 300 лв. Това е смешно. Искаме качество, а не искаме да плащаме. Няма такъв вариант. Образованието е за хора с пари, а който няма пари се бори с много акъл за стипендии. Така е по цял свят, така трябва да е и тук.

Къде точно е това "навсякъде"? Знаете ли колко е годишната такса за университет в Германия, където аз съм завършил? 250 ЕВРО ! Това представлява по-малко от 1/5 от МРЗ... Въпросът опира до това дали искаме елитарно и скъпо образование, достъпно за малцина или искаме образование, финансирано сериозно от държавата, т.е. от данъците ни, което обаче е по джоба на всеки, а не само на избраните ! Този въпрос получава различни отговори в различните държави, но аз лично предпочитам по-високи данъци и по-евтино и достъпно образование...

Таксите за специалност медицина, трабва да се покриват от фондовете на ЕС, защото така и така при стартова заплата от 400 лева в България и 2500 евро в Германия всички заминават навън.

Ако трябва да бъдем честни таксите наистина са ниски, друг е въпроса какво качество се получава срещу тях! Бедата основно е в средното образование. И по този начин ВО е поставено на колене.

В сравнение с какво са ниски? Да не би да жизненият ни стандарт да е висок?

Съгласна съм за средното образование. Изключително ниско ниво- щом учители ходят по домовете на хората да молят да ученици да се записват в техните училища срещу обещанието, че ще им пишат само 6-тици, че без никакъв проблем ще минават годините им. Няма я тази дисциплина и този респект към училище и учители, които имаше преди години. Тотално ни е сбъркана образователната система. Факт е, че и много млади хора завършват висшето си образование без грам умствен потенциал. Колко много от тях, когато дойде време да пишат дипломна работа и дават темата на някой познат да им я напише. Чакай малко, бе! Ти за какво си учил толкова години като не можеш една дипломна да напишеш? Затъпяваме бързо...... Може би това е целта....

Как е възможно в държави като Германия, Франция, Италия и Испания образованието да е напрактика безплатно, а в България само таксата (без да смятаме учебници, материали, квартира и т.н.) да е 3 минимални работни заплати ? Варварска държава, в която образованието вече не се приема за ценност. В крайна сметка за какво ти е след като можеш да станеш Министър-Председател или МВР без каквото и да е образование.

Висшето образование е една от най-големите далавери. В БГ още не чак толкова, но гледам че таксите се повишават постоянно и че има към 300 университета вече сигурно. На децата са им промили мозъците че трябва да вземат висше за да могат да се реализират в живота и им взимат после паричките, а от това което ги обучават едва ли нещо ще им потрябва някога. Отделно че хората направо си купуват дипломи и има хора по 5-6 висши образования. Изобщо, далавера отвсякъде.

Много си прав, но си преувеличил бройката на университеите и едва ли някой купува толкова много дипломи.

У НАШЕ СЕЛО НЕМА ТАКСА , ЕЛАТЕ ТАМ

При втория мандат на ГЕРБ таксите ще стигнат до 2 000 лв. !!! На печелившите: Честито :)

СТИГА С ТОЯ ГЕРБ БЕ. ДАЕА И КОМОНИСТИТЕ ВИ ДАЕА

Не е вярно,че не са вдигали таксите, миналата година платихме по-скъпо от предишната.

В Потсдам таксата е 250 евро, като 180 евро от тях са билет за ЦЯЛАТА мрежа в цял Бранденбурт. В Берлин пак така, каква е файдата от образование в България?

АМИ ИДИ УЧИ В ГЕРМАНИЯ, ЧЕ Е ПО-ЕВТИНА ТАКСАТА, ПЪК ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ДЕТО СИ ТАМ НЯМА ДА ХАРЧИШ И НЯМА ДА СИ НА КВАРТИРА ОТ 500 ЕВРА ....УМНИК

2-стаен, 65 квадрата за 505 в центъра, не е особено трудно да се плаща. Икономическите условия го позволяват. Но икономическите едва ли позволяват 1000 лева такси.

Ами така е, само богатите ще са умни.

Не съм учил в СУ, не съм против това учреждение, нито привърженик. Истината обаче е една-много, много некадърно управление в тази институция. Дали не могат или си покрадват по-порядъчно отколкото на други места, аз не знам. Факт е, че страдат студентите и се налагат помощи от държавата, за да се закрепи бюджета, на УЖ най-добрият университет в България. Не е редно и определено не е етично да има такова разделение между университетите. Или държавата да помага на всички, или да не се помага. И така ще влезат в сила Дарвиновите теории за естествения подбор.

Завърших бакалавър в СУ , а сега съм на път да приключа и магистратурата в УНСС. Тези от СУ не ми ясно какво реват?Знаете ли таксите в УНСС какви са - 900 лева на семестър.Стига плакахте и почвайте да учите,а не селяните да се чудят как да влязат в СУ и после 4 години да се правят на маймуни в София.

Имат пари да пият по кръчмите в Студентски град, а нямат да си плащат таксите!!

ако не са селяните ти како ше ядеш в софия ма

Ти пък кога за последно си ял нещо произведено в БГ! Дори чесъна е китайски! А селяните отдавна не са си на село!

"Гражданко", виждам, че не знаеш, че през 1920 населението в София е било около 30 000 души. В момента там са около 2 милиона. Ти каква казваш, че си...?! Веднага ти отговарям - комплексарка.

Като ти чета коментара мога спокойно да гарантирам , че умствения ти багаж е много по-малък от този на обикновения средностатистически селянин...... Не знаех, че само гражданите са умни..... ти от кой край на България пристигна в София...., мама и тате, баба и дядо - те откъде са.....

Не зная какво сте учили в СУ, но израз от рода "Стига плакахте" е показателен за необразованост!!!! "Стига сте плакали"!!!!!!

Да не е много хубаво ,че таксите в УНСС са 900 лева.Ами ако има умни и добри деца, чийто родители нямат възможност да го издържат да учат, защото реално и държавната поръчка си е добре платена, това дете да маха по строежите , а глупавия с многото пари ,не само ще влезе ,ами и ще си купи изпитите и след време се чудим ,защо експерти, станали министри, говорят откровени глупости. Има ли български университет ,който да поема изцяло разходите на младеж по обучението, защото е даровит, просто му гарантират, че ще го приемат, ако е имал щастието да участва в някакви международни олимпиади, но имайте предвид ,че в България за повечето олимпиади родителите плащат пари ,като такса за участие .