България плаща €462 000 обезщетение заради къща в Пловдив

Рекордно обезщетение от 462 000 евро ще плати България на собствениците на една от най-красивите къщи в Стария град в Пловдив - Павлитовата или Синята.

Обратно в новината

Коментари - България плаща €462 000 обезщетение заради къща в Пловдив | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

1949Г има КУЛТУРА 2017Г има пари и чалга.

TIREX

""малко над 14 000 лв"" тези пари 1966 г са били много..сега са нищо били ги платили собственици на държавата сега глоба и прочее държава на мутри къде има обратно действие на компенсация ,очуждение?>

Тези почти 1млн.лв.ще ги платим ние, българските данъкоплатци,а би трябвало да се платят отнкорумпираните съдии,които са сгафили.Докато траем мафиотите да си играят игричките много ще страдаме.

Какво са сгафили???

Утре ще се яви някой 88 ми правнук на хан Кубрат и ще си поиска на жълтите павета да си построи кооперацийка или поне да му върнат земята !!! Ех онзи с малките мустачки от една страна и грузинеца от друга страна, не свършиха никаква работа по почистването на света от паразити- Армян, Моше, Манго и др.!!!!

Според мен това е съдебна грешка. Тези 14 000 след над трийсет години са съответвали на много повече и сумата, ако е решено да се възстанови, е била много по-висока. Пореден случай, когато за сметка на данъкоплатците ще се облагодетелстват няколко човека, които при това са получили компенсация за одържавената си къща. Сигурно има виновни, но както и друг път, те остават неизвестни.

Само дебили могат да търпят подобна безхаберна, некадърна и подкупна съдебна система, чиито грешки ние, дебилите, плащаме от джоба си.

Ето как реститутките се отнасят към държавата България! Нагли колкото си искат! Това са идиоти, а не хора. Ето защо: 1.Някой има ли представа какви са били през 1966 година заплатите в България? Направете справка за средната заплата по това време в България и ще видите какво може да се купи с нея. Същите тези собственици, през 1990 година връщат на държавата същите 14 000лева, които вече СА СМЕШНА СУМА И СИ ПОЛУЧАВАТ ИМОТА! Какво се получава? Веднъж получаваш финансов ресурс с който могат да се купят много неща; 30 години по късно връщаш същият ресурс, който вече е смешен и си получаваш имота обратно. ПЪЛЕН АБСУРД Е ТАКОВА ВРЪЩАНЕ НА ИМОТА ЗА ТАКАВА СУМА! А по късно, ще осъдиш държавата и ще получиш колосална сума! Защо е възможно такова ограбване на България? АМИ ЗАЩОТО "ДЕМОКРАТИТЕ" ГО ВЪРНАХА ТОЗИ ИМОТ ЗА СМЕШНИТЕ 14 000 ЛЕВА! ТЕ НА ТОВА МУ КАЗВАТ ГРАБЕЖ! 2.През периода 1966-1990 година имотът е поддържан постоянно от държавата за да има изящен вид на архитектурен и исторически паметник. Хвърлени са страшно много пари! И НАКРАЯ, СОБСТВЕНИЦИТЕ КАЗВАТ: ЕТО ВИ ВАШИТЕ 14 000 ЛЕВА, А НИ ДАЙТЕ ИМОТА ОБРАТНО! ГРАБЕЖЪТ СТАВА ОЩЕ ПО ГОЛЯМ! Та и аз да попитам: КОЛКО СПРАВЕДЛИВОСТ ИМА В РЕШЕНИЕТО НА СЪДА В СТРАСБУРГ? СПОРЕД МЕН НИКАКВА!

Хаджи Генчо-що питаш,ако бе твй имота,как щеше да постъпиш....

Ясно е, че собствениците са искали да си го върнат и то ако може без никакви плащания от тяхна страна. Мен ме интересува друго: КОЙ УМНИК РЕШИ, ЧЕ ИМОТ КОЙТО СТРУВА МИЛИОНИ, ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ ЗА 14 000 ЛЕВА? Знам, че някой може да ми възрази, че през 1966 година имотът е струвал повече от 14 000 лева. Може! МЕН МЕ ИНТЕРЕСУВА, ТИЯ 14 000 ЛЕВА КОИТО СА ПЛАТЕНИ РАВНОСТОЙНИ ЛИ СА НА ОНИЯ 14 000 ЛЕВА И ВКЛЮЧЕНА ЛИ Е В ТЯХ ПОДДРЪЖКАТА НА ОБЕКТА! ДА ВИ КАЖА, АМА ЧЕСТНО! АМИ ТО САМО ПОДДРЪЖКАТА НА ОБЕКТА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ СТРУВА ДАЛЕЧ НАД ТИЯ 14 000 ЛЕВА! За коя Марийка говорим? Какви пет лева? А този, който е позволил такова връщане, дали го е направил безплатно? Вие сигурни ли сте?

През 1966 г. са им върнали колосална за времето си сума? Колко колосална на фона на големината и местоположението на имота? А когато са им го взели, каква е била стойността му? Колко и какви имоти са били равни на него? Толкова за равностойностите.

Комунистите "национализираха" без пари де що хубава сграда имаше - в името на народа, но не на какъв да е народ, а НА своя си РОД; пак добре, че и толкова са им дали, и то чак през 1966г. Сигурно се досещате какви се нанесоха в къщите в центъра още през 1945 г. и кои бяха интернирани нейде-някъде си.

След деветосептемврийския преврат цървулите се нанесоха в де що свястна сграда имаше в центъра на всеки град - без всякакви обезщетения на собствениците, които за по-сигурно бяха интерниране нейде-някъде си. Дори ми е чудно, че са изплатили някакви си там пари - чак през 1990г., след като са ползвали имота 45 години. Обезщетението е жалка сума, която в нормална държава би била многократно по-голяма.

тази каста се е ползувала за всенародни нужди, не се е нанесал никож да живее там, бе тапанар

И преди девети,и след девети,даже и след десети все същите мърши с лачени обувки си оставате.Яко смърдите и крадете.

Сега тук надолу веднага си личи кой какъв е:) тези дето квичат срещу връщането на къщата или срещу обезщетението, са хора , които през целия си живот нищо не са изкарали, създали, построили - безимотни мизерници. На тях направо лошо им става като чуят реституция или обезщетение! те нямат, ама ако може и другите да нямат - това е прослойката, на която се е крепял винаги престъпния строй на комунизма! Всички еднакво бедни! Е..има там една върхушка, тя е неземно богата, но това не се брои..:) Който е работил, създавал, давал хляб на други хора, напрягал си е и ума и физиката за да успее - той разбира за какво става дума и се отнася към този случай с нормално и с разбиране! Частната собственост, уважаеми голтаци е свещена!

Тъй, тъй! Ами тогава да им я бяха върнали срещу 5 лева!Щеше да е съвсем лесно! Нещо което струва милиони се връща за 14 000 лева през 1990година! Смях! Те на това се вика седесарщина! Подскачането по митингите май беше точно за това!

Браво, бой по канчетата на комунистическата сган! Веднъж им върнали имота, после отменили реституцията, и на края, хитрата сврака с двата крака!

тези обезщетения ти няма ли да ги плащаш или само другарката Нинова,че си толкова весел?

той не е весел, че ние ще ги плащаме. Ясно е че комунистическите отрепки са нанесли безброй щети на народа и не спират. Всички плащаме за тях.За гьола Белене, КТБ и т.н. няма да споменавам. Весел е, ще има справедливост за хората, на които болшевиките са откраднали, виж само каква къща за ''компенсация'' от 14к лв. !

са били 350 учителски заплата по спомените на майка ми. Това означава,че учителската заплата през 1998г трябва да е била 42лв за да има равностойност между полученото и върнатото т.е. собствениците веднъж са се облажили от отчуждаването, втори път при реституцията като са върнали парите по курс 1998г.

поне Вас да беше научила да мислите, че да си заслужи заплатата

Защо не направите сметка по стойността на парите през 1966 г. и през 2017 г. и да приравните получената сума да е в равностойност на върнатата. Тогава 14 000 лв. си бяха милиони, а сега какво са? И защо нашите юристи са спали като "са си върнали" дълга от 14 000 лв.? И кой ще ги плаща тия компенсации? Ние! Що не си вземат имота и да си делят парите по поддръжката на имота! Толкова за наследството им.

Общината и фондацията са отказали да се изнеста, т.е. го върнат, затова.- иначе представяте ли си колко пари биха изкарвали само от отдаване под наем на тази сграда или пък ако решат да я продадат?

"всичко е станало СЪГЛАСНО ЗАКОНИТЕ " кои закони-тия, дето ги променят според както интереса клати феса? днес е законно, утре не е законно, вдруги ден пак е законно, после пак не...изяснете се едно нещо законно ли е или не е законно, независимо за кого. А и дарител от ограбен човек трудно може да стане-точно хора, които непрекъснато призовавает за мъст и пр.нямате думата тука. Вие какво лично имущество дарихте на обществото? И, ако някой ви взмеме нещо насила, ще си го търсите ли или ще го дарите?

Ако беше в Европа щеше да е Х 10

Ами дай им ги ти по 10.

voknid

Сега остава наследниците на Филип II Македонски да си реституират "техните" имоти, и ЕСПЧ ще им ги поднесе на тепсия!

абе що си мислиш че 7 човека трябва да подарят къщата си на цяла българия, или там на някаква фондация и кмецво. в краина сметка е нормално, ако тази къща е толкова ценна държавата, кмецтвото да кихнат от събраните данъци и да я купят и предоставят за ползване на народа. просто съм изумен че толкова години след края на комунизма има хора с твоя начин на мислене.

ами че тя е била купена, бе човек - за 352 учителски заплати - тоест за работата на един учител в продължение на 29 години и четири месеца ... престъплението е с днешна дата - някой им е разрешил да върнат смешната днес сума от 14000 лева и да получат кон за кокошка... СРАМ И ПОЗОР !

парите които са им дадени са многократно по малко от цената на къщата. дали са им за един - два апартамента. къщата струва много повече. а и те са върнали парите обратно - държавата е трябвало да поиска повече пари ако това е било неадекватна компенсация.

В едно градче има паметник с надпис,,НА СЪРЦАТИТЕ ДАРИТЕЛИ ОТ ПРИЗНАТЕЛНИ....,,...Вече трябва да има и паметник с надпис,,,НА СЪРЦАТИТЕ ГРАБИТЕЛИ ОТ ОТВРАТЕНИТЕ....,,... Защото всичко е станало СЪГЛАСНО ЗАКОНИТЕ....Но в неолибералното ПРАВО превес има индивидът над обществото.Също и геят.също и ......

при комунягите, право имат само комунягите.

"обезщетенията " на нрб са едни смешни проформа дреболии, направо узаконен грабеж.така стоят нещата, съжалявам - някой днес би ли се съгласил да му вземат къщата или апартамента в центъра на софия,варна, бургас, все едно- а след 60-70 г. щедро да му върнат примерно 5% от нейната стойност?

сте комунягите. Всички се затюхкали за тази къща, за лихвите, а за свинаря Гергов не питате от баща си ли ги има хотела и панаира. И само той да беше ...

През 1966 г. 0,96 BGN = 1 USD; през 1992 г. 23,00 BGN = 1 USD! Нещо не излиза сметката!

тъпа ти е сметката...само да ти кажа:) от 66 до 92 и долара не е с една и съща стойност...ама....това е сложно за теб..няа го разбеЕреш

Европейския съд няма ли да се реши да надникне в проблемите със смяната на собствеността след 9-ти? Взимат ти нещо, после, след 45 г. или 70 г. ти връщат нищо и никой ни лук ял, ни лук мирисал...няма документация, няма регистър,няма едине кадастър, всичко е една каша...във виенския кадастър всичко се знае от едно 200 г. и няма това-онова. Имал си имот-хоп, няма го, но не в името на народа, а в името на някой от народа. Добре са осъдили държавата тези хора, то пък една държава...за БСП приватизация може, но за не-БСП не може, виж ти логика...

Конкретния случай обаче не е такъв. Вземат ти къща - плащат ти обезщетение. След 25-30 г. ти връщаш обезщетението 1:1 (т.е. без отчитане на инфлацията или почти нищо) - връщат ти къщата. И понеже държавата се "заинатила" следва - бам! - обезщетение от Европейски съд, което (както си и трябва) е по европейските стандарти. За чия сметка? - на данъкоплатците! Е те това е ни лук ял, ни лук мирисал - и държавата, и реститутите.

Смятам, че прецедентът кредитни милионери повлече крак в тези неща...при това без да имат нищо насреща, ни къща, ни тъща. Та, хората се учат един от друг, щом на един му се размине, тръгват и други.

и този случай. Първо т.нар. обезщетение изобщо не е било цената на имота, а една дребна сума, да се каже, че нещо ти е дадено. Ако държавата поиска лихви върху парите, тя автоматично трябва да плати наеми за ползването на имота, което е много повече. Затова държавата "скромничи" за лихвите. Ама я, как всички знаете за лихвите, а пък никой не се сеща за наемите, милите ми те, наивници.

Ехааааа! И аз искам да ме обезщетят с една сума за някакъв имот и след 50 години да върна същата сума и да си получа обратно имота!

ама комунягите имахте само въшки

В Никоя понеНормална Държава това НЕ може да стане, Колега... НО ! - ако Имате предвид у Нас, а и Сте от "наште" - Никакъв проблем.

Защо държавата не завежда дела срещу безотговорните общински или държавни служители и управници за техните нехайства???!!! Пак ли Българският народ ще плаща за чужди грешки???!!! ЗАЩО???!!!

Излишно "питате" отн."държавата", Колега... - просто Вижте какво ИзказахПак.

Кое е безотговорното?

За Протокола : Поредното Доене на Нас-Всички Н.В.Данъкоплатецът чрез "нашта" секция в ЕСПЧ/Страсбург ! ------ Всяко дело в ЕСПЧ - Се гледа&Завършва от секцията на Съответната странаЧлен. ...а в "нашта" - ВсеОтбрани от "наште".

пършивите "наследници" да се задължат да платят еквивалента на 14хил. лв. през 1966 по сегашния курс т.е. около 400хил евро., заедно с лихвите възлизащи минимум на още 400хил.евро и тогава да се разглежда каквото и да било. Всички разноски по делата за сметка на пършивците!

Ти си нагъл пършивец! Цървул сбръчкан!

комундета, забравихте ли, че 1 долар беше 0,96 лв през 80-те - 14 583,33 долара значи, какви 400 000 евро. 1966 нямаше евро.

Общината трябва да им върне къщата и тъй като е паметник да не могат да правят какви и да било промени без съгласието на министър на Културата. И да са длъжни да я поддържат във видя който са я получили и да видим дали щяха да се натискат за нея ;)

Арменеци МИНЬОРИ ха ха

Това е просто смешно обезщетение ..

С една дума общината ги измушка отново и я взе за без пари

Повече от сигурен съм,че държавата или общината изобщо не са изготвили защита за евросъда, в която да присъстват и част от аргументите ви.Можело е да представят и официална справка за промяна на имушественото състояние на реститутите след изплащане на компенсацията, но държавната администрация е фрашкана със над 80% дебили.

Голямата част от държавните чиновници потомствени комуняги, и в момента продължават делото на родителите си от позиция на държавата, кражбата на частни имоти е сред най често срещаното престъпления вършено навремето от бащите им, сега тия го бранят, и в същото време по новата схема вече отчуждават и след това приватизират, и всичко за сметка на тия които ги подкрепят, не върнете ли всичко откраднато правда и държава няма да има.

И я да видим кой е бил кмет през 1998 год. и заради когото всички плащаме? Ооо, каква изненада, сегашният 130 килограмов гербер Спас Гърневски!

"Наследниците връщат компенсацията от 14 732 лв" А бе, няма ли инфлацията през тези години. Ако се сметна инфлацията тия негодници трябва да върнат поне 100 милиона. Бахти как крадат от държавата, т.е. от нас и се правят на улави. Защо не ми дадат на мен 14 хиляди и аз след 60 години ще им върна пак 14 хиляди, които струват колкото хартийки.

точно! 14 000 лева през 1966-та бяха 2 апартамента. Сега тия пари са нищо и една барака не можеш да си купиш с тях

законът. Сърдете се на който го е измислил, но не забравяйте, че комунягите изкуствено спираха инфлацията, която през 90-те години се развихри и чрез стопяване спестяванията на хората, се плати разликата, която всички наивници си мислят, че тато им я е платил от съдраните си чорапи, дето му ги кърпела онази мед.сестра.

ЗAEБИ ти ИНФЛАЦИЯТА. Само ЗАКОННАТА ЛИХВА ЗА период от 50 години е НАД 1 630 000 ЛЕВА. Като ВЪРНАТ АРМЕНЦИТЕ тези ПАРИ, да си взимат КЪЩАТА колкото си искат. п.п. ВИНОВНИ за цялото РЕСТИТУЦИОННО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО СА ЛУЧНИКОВ - персонално и ВСИЧКИТЕ СеДеСета по всичките земни кълбета. И Гърневски е в КЮПА.

Забравяш, че къщата е била отнета принудително, те хората, ако са искали тогава да се отърват от нея са могли и сама да си я продадат.

Сега да платят лично идиотите, които са забавили реституцията, а не от нашите данъци!

Да връщат парите НАСЛЕДНИЦИТЕ на ЛУЧНИКОВ и ЦЯЛАТА плеяда СЕДЕСАРИ, разрешили чрез закони ВЪЗМОЖНОСТТА да се реституира ОБЕЗЩЕТЕНО И ЗАПЛАТЕНО имущество. Само за справка - ЗАКОННАТА лихва е 10% пункта НАД ОЛП. ЗА 50 години ЛИХВЕНОТО ПЛАЩАНЕ породено от ЗАКОНОВАТА ЛИХВЕНА НАДБАВКА е 1 643 471.94 ЛЕВА Милион Шестстотин Четиридесет и Три Хиляди Четиристорин Седемдесет и Един ЛЕВА. Та и 94 стотинки. Що НЕ СА ВЪРНАЛИ АРМЕНЦИТЕ Милиона и половина, А? Щото ВСИЧКИ в тази ДЪРЖАВА ПРИВАТИЗИРАТ ПРИХОДИТЕ и НАЦИОНАЛИЗИРАТ РАЗХОДИТЕ. п.п. А Вий ..., Вий сте идиоти.

...и се пише ПРИСЪДЕНО а не ПРЕСЪДЕНО...

Напротив, точно прЕсъдено нещо се пише - res iudicata на латински. Ама тука сте разбирач до разбирача.

А гласовитият демократ Гърневски какво мисли по въпроса?

Пак арменски далаверки. С евреи и арменци да си нямаш работа! С цигани също!

Е, в крайна сметка излиза, че собствениците са си продали къщата, поне на по-добра цена...

Напротив, излиза че са я продали два пъти. Тогава им е изплатена сумата 14 хиляди, която има стойността на днешния един милион. Сега връщат тези изядени от инфлацията 14 хиляди и им се плаща още един милион. А дебилите рупат ли рупат, и не разбират как елементарно ги ограбват.

БРАВО! Един дето може да смята лихва. Другите СКАЧАТ по ПЛОЩАДИТЕ и са от 80%-та.

сте болшевишките подлоги, които ни докарахте всичко това до главата. Но има Господ... Какъв 1 милион сънувате. 14 000 са били 2 неголеми тристайни апартамента по онова време в комунистически блок. Тази къща само РЗП колко има, земя има под нея в Стария град, паметник на културата е, това не може да се изчисли колко струва. Те какво са виновни за инфлацията? Ако бяха държали същите тези 14 000 лв в ДСК през всичките тези години и накрая ги върнат какво са спечелили? Комунягите изкуствено задържаха инфлацията, когато цените бяха освободени с инфлацията просто платихме разликата между истински стойности и соц.цени, ама овцете продължават да блеят колко било евтино при бае им тошката, а си платихме всичко до стотинка.

ще ги платим всички ние, обикновените българи, не за къщата, а защото управляващите ни са крадци. В България няма правосъдие и те дерибействат, но има съд в Страсбург.

И какво отсъди великият съд в Страсбург? Да върнат 14 000 лв днешни пари, които са нищо в сравнение на 14 000 лв тогавашни пари. Много справедливо, няма що. Целия народ ще плаща сега на тези наглеци.

са комунягите, които имаха по едни съдрани гащи на задника, а сега притежават половин България. И не са дали 1 стотинка. Не сте притеснени, нали? Защото сте от тях. Просто става анулиране на сделката, държавата връща имота, а собствениците - парите, които са им били платени. Кой насила е извършил тази сделка?

Познавам къщата, наистина е изключително красива. Вероятно стойността и е толкова, но общината си трае за земята под нея :) а тя със сигурност струва повече от 400 000 евро :)

СЕГА СА РАВНОСТОЙНИ НА 146 000 ЛВ. НЕ ЗНАМ КАКВО ТОЧНО СЕ ОПИТВАТ ДА ВЪРНАТ ?

ползване на такъв имот изчислихте ли колко струва? Или не Ви стига капацитет?

1966 година изчисли ли какво можеш да си купиш със 14 хилядарки.За твое сведение тогава един 100 кв. апартамент струваше ...2700 лв. Значи арменците са си купили 5 апартамента, ползвали са ги, а 98 год, връщат парите за...по-малко от половин апартамент!

а подръжката на този имот през тези 49 години изчисли ли колко струва?

А ти парите не си ли ги ползвал бе, Киркоре?

Еми щом сме допуснали някакъв съд в Страсбург да решава за работи в БГ, така ще е! Утре кой знае какви глупости ще измислят и ще ни осъдят всичките за милиони!

Вярно си е! Нашият Съд си е идеален, само някакви 95% от българите не го харесват, ама това е защото са се объркали.

...изказваш се неподготвен, Мунчо... По-добре, не се излагай повече...

Ще питаме Москва колко струва селски тъпанр,тогава може и да вденеш,че през 89г. вашите другаре станаха капиталисти но забравиха да ти кажат

Само съд извън България за сега забавя превръщането на държавата от кочина в жунгла .