”Спейс екс” изстреля спътник с ракета втора употреба

Американската частна компания "Спейс екс" (SpaceX) за първи път изстреля спътник с ракета-носител "Фалкон 9" с вече използвана и рециклирана първа степен.

Обратно в новината

Коментари - ”Спейс екс” изстреля спътник с ракета втора употреба | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе, какви са тия аборигени чукчи, които пишат тука, бе? Твърдят, че совалките били пълен провал. Значи 12 август 1977 - първи полет на совалка 21 юли 2011 - последен полет на совалка 133 - успешни полета 1990-та изнася телескопа Хъбъл, след което има няколко мисии за надстройка на телескопа Продължителност на програмата 19722011 Първоначално е била замислена да трае 15 години, а продължава повече от 30. Това провал ли е?

Ако не го перне нещо в космоса, какво ще го повреди? Слънчевият вятър ли? То във вакум няма какво да го повреди. Най-много някакво гориво да свърши, но могат да го зареждат. От там и нещо може да се повреди. Виж ако го спушнеш в атмосферата на Венера, ще си замине почти веднага.

Напъваш се да ни убедиш в нещо ли?

Цената на нова ракета според калкулацията от март 2017 е 62 милиона долара. Собственикът на спътника е получил 10% отстъпка заради употребяваната първа степен. В бъдеще тази отстъпка може да нарасне. На практика SpaceX се борят с картела в космическия сектор и скоро ще затворят някой от техните конкуренти.

на фона на това link Във Воронежския механичен завод (ВМЗ) са намерени дефекти в 71 двигателя, тоест в "практически целия резерв на втора и трета степен за ракетите "Протон-М". Това заяви в интервю за РИА "Новости" генералният директор на НПО Енергомаш Игор Арбузов.

Споменаваш НПО и повече няма защо да вярваш на информацията. Спокойно могат да кажат и че Земята е плоска. А и кой би ги допуснал да съберат такава информация? За да излезне истенска такава, трябва да има предател, дето мястото му е в затвора. Освен това Протон е от някъде 1965г. Дори е мислен за атомна ракета в началото. А от скорошните с него изпратиха ЕкзоМарс на Марс. После италянците се издъниха със спускаемият апарат, като за това обвиниха румънците за тестовете. Преди месец и нещо ЕС се договори за нова мисия с руснаците, като този път те правят и спускаемият апарат.

Високи технологии и Бояришник не стават. Или пиеш качествен алкохол или не!

смел ескперимент,но повече прилича на бизнес подход.Знаем старата поговорка:Един път стомна за вода,втори път стомна за вода......

Абсолютно си прав, ама не го разбираш - бизнес подход! Елон Мъск е преди всичко бизнесмен! Като за НАСА и Роскосмос, колко ще струва изстрелването на ракетата няма никакво значение, стига да има в бюджета пари. За Елон Мъск въпросът е, как да направи от изстрелването на ракетата пари! Затова за него е важно да намери баланса, да увеличи ефиктивността и да намали цената и да го направи достъпно, нещо което не е приоритет за НАСА и Роскосмос!

По тази логика и самолетите трябва да са за еднократна употреба. А поговорката се отнася за хора, които лъжат и че трябва да се престане да им се вярва. Не е за многократна употреба на стомната.

До ДАДА- Колкото и да се напъваш да изкарваш тази система икономична, няма да я направиш по-икономична. Не съм убеден за цените които подхвърляш. Знаем колко е цената на икономичната кола ТЕСЛА в САЩ и колко хора я карат. :) И по-полека колкото и да подкрепяш САЩ когато идеш там ще си едно куче от съседния квартал за тях. :)

Тя цената е обявена, тъпако! 62 милиона долара на чисто нова ракета за извеждане на сателит. Обявена е и отстъпка от 30% за ползване на ракета втора употреба. Колата в Тесла има поръчки за 200 000 броя, ама нямат производствени мощности за изработката им. Поне доскоро. Сега вече си имат завод за батерии и могат да правят значително повече. Модел 3 струва 35 000 долара, като можеш да получиш отстъпка 1000 долара при поръчка сега. Не хваля САЩ, кретен, просто мразя тъпаци, лъжци и тролове.

Dimi

Също така от Спейс X твърдят че излиза 15% по-евтино от това да се ползва нова ракета, а 30% са за да привлечат клиенти... да не говорим, че ако товара е по-голям няма как да се върне първата степен, че не стига горивото за мекото кацане...

БРЦК

35, ама до 50 плащала държавата субсидии. Наливаш 35к и чакаш 3 години. Много ми мяза на комунизъм!

В този сайт в статия писаха преди: "Цялостният процес пести средства и време - първите изчисления показват, че "рециклирането" на първата степен ще намали цената на полета с 30%. Засега от SpaceX предоставят 10% отстъпка от цената, ако клиентът се съгласи да изстреля своя товар чрез повторно използваната първа степен. " Това от раздел "Технологии" тук със заглавие "Скоро: Първият повторен полет на Falcon 9". Трябваше да правят анализ на тази степен, какво трябва да се подмени от нея. Малко е като да вземеш кола втора употреба, да оцениш в какво състояние е.

измислил го руснака:)

Забрави да добавиш "брееееей", тъп трол

Най-лошото на този свят е да нямаш собственно мнение и да лижеш ако някой друг или да се правиш на него! Колкото и да подкачате българи, вашия език е на килирица почти същия като руския и гена ви е един. Българския език и английския се различават толкова много колкото и вие самите от англичаните! Не е лошо някой ден да помислите че да отричаш майка си и баща си, няма да те направи американец. Този път по който вървите ние сме го минали през 60-80 години. И да ви кажа че не само хората правят чудеса а за това са нужни пари, постоянство, обич към родината, добро отношение в обществото и т.н. В България всички станахме мелези!!!

Аз познавам негри говорещи български език. Това прави ли ни с един ген тъпако! Естествено че езика ни ще е близък, нали руснаците ползват църковно-славянски език, както им сме им го дали и както е написан в евангелията и както се е проповядвал 1000 години.

Нищо не си разбрал от отва което казах! Винаги съм смятал че ние българите сме мелези и не заслужаваме по-добро от това което си създаваме. И не обиждай, не ме познаваш и те прави смешен.

Какви гени, бе? Руснаците и българите нямат никакви общи гени! Даже с англичаните сме по-близки, защото и те и ние сме индо-европейци. Руснаците са фино-турски народи, за които Черковно-славянският, демек Старобългарският е станал "лингва франка".

Трябва да прочетете повече за гените да днешните англичани. Очаква ви голяма изненада. Колкото до гените на руснаците, най-качествените "руснаци" са всъщност потомци и произхождат от Волжка България така, че няма начин да не са с наши гени.

муск преди малко коментира ново постижение.. освен че са врнали успешно првата степен, успяха да врнат за први пат обвивката на самия сателит.. изработването му е струвало 6 милиона долара.. такаче ако почне да врща редовно и обвивките - цената пада кум 40% долу.. следващата цел е вторя степен - цената ще отиде 50-55% долу.. иначе то реалната цена още при самотното презимяване не е 30% долу, то е 50%, самоче муск прави само 30% одстапка, заради това да има по голама печалба когато приземява втора употеба от новото..

Дано да си върнат външния дълг с тези икономии.

първа степен може да върнеш А защо не връщат и втората степен? Защото драги втората ще изгори, а обвивката на спътника и тя също ще изгори! Хахах големи глупости!

Що пишеш глупости наистина? Хората черно на бяло са ти написали в статията, че за първи път са успяли да върнат И защитната обвивка на спътника1 Абе що за хора сти вие, путюфилите, бе?!...

Досега една космичека програма на САЩ не е успешна - и Сатурн и совалката която беше просто смешна и невъобразимо неикономична да не казвам падаща.

Така е! "Успешните" нямат нищо работещо на повече от 400 км от Земята. "Неуспешните" програми на НАСА имат 6 кацания на хора на Луната, 3 марсиански ровъра обикалящи от години, сонди извън Слънчевата система, апарати за изследване на Слънцето, Юпитер, Сатурн, Плутон, Нептун, Церера, спътниците на големите планети, кацания върху астероид, имат Космически телескоп, а скоро и още по голям, имат поне две работещи в момента сонди около Луната, ДжиПиЕс от 40 години и т.н. Всички "успешни" космически програми си мечтаят да са "неуспешни" космически програми като на НАСА.

Дрън, дрън аре прочети повече за космическите системи и стига сте пускали общи заключения. Да има свършена работа никой не отрича. Но да ми се фукат някакви да се правят на извън земни и да ми казват че не серат и пикаят като нас не е реално. Аре чао !

Руските тролове отново са активиране да плюят!!! Хей пичове, вашите работодатели с технологиите откраднати от Германия след ВСВ само ще гледат и ще подсмърчат!!! Те такова нещо и след 200 години няма да направят!!!!

А нещо книжки четеш ли или просто преписваш което ти се покаже?

за Фон Браун и екипа му къде е бил след 1945г.? А руснаците хайде сега колкото и да са калпави още преди 1940г. имат една лаборатория ГИРД към РАН която прави опити с ракети.

Затова са гепили целите заводи с инженерите и заместниците на Фон Браун. 1945 - Operation Osoaviakhim takes 2,000 German rocket scientists and technicians to the Soviet Union. The operation took 92 trains to transport the specialists and their families (perhaps 10,000-15,000 people in all) along with their furniture and belongings. Затова и половината хора в секретните руски градчета носят германски имена. Инак и САЩ работят по ракети преди Фон Браун още.

цената на цялото гориво е 2 милиона долара, цената на цялата ракета+гориво+ останали разходи е 62 милиона.. балгарска работа, нищо да не знаеш ама пак да се правиш на мадр..

Да горивото е от Сирия и Ирак и Либия и т.н. и е без пари за САЩ.

Тъпунгер, САЩ от години са износител на петрол и газ.

Ти ако знаеше сега да си там и да разработваш квадратни ракети който излитат странично, вертикално и после пак странично.

Дир.бг не разбрахме, първа степен е уцелила международната станция а останалата е уцелила платформата в Индийския океан ли? Или първа степен е уцелила в Банкя на тиквун къщата, а втора степен на Цетанов при тъщата?

Американска работа, разходи големи за да покажат че с много гориво могат да приземят един цилиндър на платформа. Тази технология е супер прецизна да, но не и икономична. :)Всеки който се занимава с това му е ясно че да кацнат няколко десетки тона от 20-30 км трябва много енергия - особенно в последните секунди.

Освен ако не планира като самолет. :)

Тъпунгер, горивото за целта е 100 хиляди долара, а първата степен струва 40 милиона. Не е икономически ефективно да се похарчат 100 хиляди за да се спасят 40 милиона или айде поне 30% от стойността на всичко, така ли? Ти да не си няко червен икономически корифей, като тези дето ни вкараха във фалит и хиперинфлация?

Хе-хе, имаше такива игри където едно топче подскача и го гониш в дъното на екрана с една чертичка, като целта е да не "изпадн" от екрана. Е вече са си доста по-шарени, а гледам американски милионери и на живо си играят на нея.:)

Пак амареканци. Руски тролове почвайте да плюете.

Част от "компетентните" коментари ми напомнят за шопа в зоологическата градина.Когато видял жирафа,възкликнал: - Не може да бъде,такова животно няма!

Хе хе, ние от кога използваме "нови" тролеи, трамваи и автобуси втора употреба. Колите са ни н-та употреба а дрехите, компютрите и жените да не говорим. Напоследък даже се съмнявам, че и храната ни е втора употреба.

Акъла ти със сигурност е втора употреба.

ама вие купувате ли си тоалетна хартия, аз карам с една ролка от казармата ?!?

...за да кацне меко на плаваща платформа в Тихия океан... Това за сегашния пуск ли се отнася или за предишния? Щото от Кейп Канаверал няма как в Тихия. Пуска е в обратната посока.

"Меко"-то кацане отнема по-дълго време и по-дълго разстояние. От съображение за сигурност го правят в океана. Следваща стъпка, "в къщи".

браво на мъск успех му пожелавам в смачкването на петролните държави чрез усвояването на слънчевата енергия

три нови ракети, три втора употреба, от тях само тази е успешна. Следващият път, нова ли ще е или пак ще пада?

Кое пада кретен? Досега се сещам само за руски падащи ракети.

За първи път се изстрелва първа степен втора употреба. Да нямаш печатна грашка в опорните точки или глупостите отвътре ти идват?

Шило

Браво! Колкото и да струва възстановяването, все ще е на по-ниска стойност от изцяло нова първа степен! Дано масово да навлезе тази концепция.

Абе къде е АКан 47 да ни обясни, че това е невъзможно и краварите за нищо не стават :).

Вместо него аз ще ти обясня, че има "нещо гнило в Дания". Парашутистите извършват т.н "доцелен скок", когато от височина 2-3000 метра трябва да уцелиш едно кръстче на земята. Не всеки го може, трябва опит и стотици скокове. Та не мога да си представя как първата степен на ракетата е кацнала меко на плаваща платформа, намираща се някъде в тихия океан (ако това е вярно за океана), след като е падала от десетки километри височина. Нека споделят конструкторите и операторите какво устройство са използвали за навигация и точно насочване на степента към плаващата платформа. Ще бъде интересно да прочетем обясненията.

има видео в мрежата, гугълни и ще ти излезе :)

3евзек

Скоро руснаците ще изоставят ламповата технология за производство на джипиеси (ГЛОНАССР), те ще олекнат като американските и вече ще могат да бъдат инсталирани на космически апарати.

Кретен, нали руските кораби се скачват автоматично с МКС и уцелват на стотици километри. Що не питаш конструкторите и операторите какво устройство са използвали за навигация и точно насочване на корабите? Или не ти е интересно да прочетеш обясненията им?

ДИР, оправете си новината. При изстрелване от Кейп Канаверал 1 степен не може да се приводни (на платформа) в Тихия океан (както от Вандерберг)

Гледах в тубата подобнна концепция и от роскосмос. Искат да приземяват първата степен с парашути и да я ползват пак. Явно наистина има смисъл така пада цената.

това намалява разходите с около 30 %. От компанията го съобщиха. Не си мислете, че това е като да спреш колата си след път, а после пак да се качиш и запалиш. Първата степен почти се разглобява изцяло и всички съмнители детайли се подменят с нови. Тогава пак идва въпросът - дали със совалките не беше по-добра идея.

30%, но за сега, тъй като само първата степен се използва повторно, а и разглобяват всичко понеже са още на стадия на експериментите. Целта е да се се използват всички степени, до 100 пъти всяка, без да се разглобяват, а само да се тестват. Една и съща ракета да може да лети през 2-3 седмици!

Може да лети чушки! Кой Ви излъга, че се връща първата степен? Връща се само част от нея. От 9 двигателя се връщат 4 или 5, като те реално също не са годни за повторна употреба преди да се разглобят тотално сменят минимум 60% от елементите и сглобят отново. Единственото нещо с най-малко преправка по него е ламарината на обшивката, което пък в действителност е най-евтиното нещо, дори резервоарите се свалят и разглабят... до колкото може. В интерес на истината. 1-вата степен на ракетата е най-евината част на самата ракета. От НАСА определят цената на 1-вата степен на ракета на под 5% от стойността на цялото изтрелване и не повече от 15% от стойността на самата ракета!

Чакай сега. Совалките не искаха ли ракета носител? Тук иде реч за ракетата точно.

обещал е 30% отстъпка от изстрелване с втората употреба, но за този старт е дал 10%. тъй е клюката, как е наистина могат да ти кажат собствениците на сателита, дето са плащали масрафа :)

Клюката е, че даже може да е безплатно, защото това е демонстрационен полет.

Тези лоши, лоши Хамериканци, пак се опитват да ни баламосват.

Но това е вече без аналог. Все едно да продават тоалетна хартия втора употреба. Как не са се сетили досега?!

това в дългосрочен план може да спести разходите десет пъти.

Ние това в Русия го правим от 40 години . Къде първа ръка къде второ..каквото ни докарат му слагаме двигател и го изстрелваме .

сензацията е не че е изстреляна, а че отново успешно се е приводнила първата степен.

3евзек

Изстреляният през миналата седмица двигател от Запорожец също е кацал успешно някога. Много пъти.