Това предаде Франс прес, цитирана от БТА. Сензационната новост открива възможности за значително съкращаване на разходите.
 
Ракетата, която извежда люксембургски телекомуникационен спътник, беше изстреляна от космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, щата Флорида, по план - в 18.27 часа местно време (01.27 днес по българско време).

Високата 41 метра първа степен се отдели от ракетата носител 2 минути и 41 секунди след изстрелването, за да кацне меко на плаваща платформа.

Първата степен на ракетата беше използвана за първи път при изстрелването на капсулата "Дракон" към Международната космическа станция с мисия за снабдяване на станцията с провизии, съгласно договор с НАСА.

Революционно постижение

Повторното използване на елементи от свръхскъпите и прецизно изработвани ракети носители бе неимоверно труден проблем от десетилетия.

Именно в усилия за неговото решаване се достигна до корабите за многократно използване. Но в тази насока успешна беше само програмата на НАСА за совалките, практически използвани през 1981 - 2011 г.

Постижение само по себе си е и точно контролираното спускане на степента, която вече "си е свършила работата".

В зората на космическите полети това би било немислимо - тогава части от ракетите носители се мотаеха в атмосферата преди да изгорят, или паднат на парчета в приблизително изчислен безлюден район на сушата или в океана.

През есента на 1957 г. освен съобщенията откъде и по кое време могат да се наблюдават първи съветски спътници, е известявано и движението на излишните вече степени от ракетите носители. Те - като светещи точки - също са видими от земята, включително от България.