Колаген, кожа и кости в евтиния салам

Соеви гранули, колагенов протеин от свински кожи или говежди кости, алгинатна смес вместо сланина, овкусители и нитратна смес – това са съставките на голяма част от саламите, надениците и кренвиршите у нас, пише "Телеграф".

Обратно в новината

Коментари - Колаген, кожа и кости в евтиния салам | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Затова както и 1 милион други избягах от България. Плащаха ми 300 лева. Тук вземам 6000 долара. Месото и на двете места е същата цена при вас в лева, тук долара. България е държава в която мутрите грабят като през турско. Българските мутри тук отдавна са в затвора компанйонки на негрите. На никого не му минава даже и мисъл да продават месо на цена 400 долара килото. Не го ли набарат федералните да го опандизят навреме за дето пише салам/месо на такива продукти народа ще го провеси на централния площад надоло с главата да съхне за назидание. От 3 милиона работоспособно население в България 1 избяга, 1 са чиновници. Избяга ли още 1 милион и цар киро и компания ще им ... бизнеса на всички мутри дето грабят милиони от народа. Така че пари за месце сега няма утре боклука няма да има от къде да краде и ще дойде тук като компанйонки на негрите.

Найденов, Найденов, с това "умно" изказване може да направиш следното: в детските градини, да хапнеш от "богатото и здравословно" меню на ДЕЦАТА НИ и да го подмениш- та вместо "филия с масло и чубрица"- разбира се с маргарин, за закуска да пише- филия с луканка! А иначе изказването прилича на "КАТО НЯМА ХЛЯБ , ЯЖТЕ ПАСТИ"- така го разбирам аз.........

Мистификацията , която този материал се опитва да внесе е уникална. Още със самото си заглавие се изказва теза , че месните продукти от нисък ценови клас са с ниско качество . Това не е така !!! Всички месни продукти в ниския и среден ценови клас са проготвени от свинска кожа , сланина и соя. Целта на самото заглавие на материала е да създаде у потребителите мнение , че кренвиршите от 8 лв. за килограм може би съдържат месо в себе си. ДВСК като регулаторен орган би могла доста лесно да установи частици кости , сол и консерванти над допустимото , но някак си статията ни "насочва" в друга посока.

НАТРОВИХТЕ НИ ЗА ПАРИ- НО ДРУГ Е ВЪПРОСА ????- МОЖЕ ЛИ ЕДИН ПЕНСИОНЕР СЪС 150 ЛЕВА ПЕНСИЯ ДА СИ КУПИ ПО КАЧЕСТВЕНА СТОКА.... ВСИЧКО Е СВЪРЗАНО КАТО СКАЧЕНИ СЪДОВЕ.

Насам народеее! Насам на колбасите РоКоКо! (Рога Кожа Козина)

kgb777kgb

Като прочета поредния тъп пост , на милионния тъпак в тази държава ми става тъжно и гадно !!! Поредната Траянова......... и за народа никой не мисли ........ ! Кой бе овцо чакаш да мисли за теб ? По-точно вместо теб ? Прочети и се опитай с тъпата си глава да разбереш - хората тука ти го написаха 100 пъти , аз го пиша от 15 години -не купувай ментета и тях НЯМА да ги има !!! Докато има тъпанари да купуват , ще има тарикати да произвеждат ментета и да печелят 7-10 ПЪТИ повече от някой рядко срещащ се производител ! Няма прости "щото" са бедни - обратното е бедни са "щото" са прости !!!

На много умния ти пост ще отговоря така - всичко е "менте", качествени месни продукти на българския пазар просто не се предлагат, много е подобна ситуацията и с млечните. А хората купуват, просто защото няма какво друго да купуват и масово не са осведомени/ не се интересуват от вредите от такива храни. И да, във въпросната реплика за народа има истина - държавата трябва да бъде регулатор, или ако не такъв да наложи стриктни правила за етикетите и наименованията на продуктите.

E няма как кило месо за готвене да е 6-7 лева, кило кайма -4, а кило салам 3... Това не е никаква новина, това е ясно за всички посетили магазин през живота си. Нормално е да струват повече от месото, ако са направени от месо.

така ни се пада-много сме кротки и ще ни хранят с лаината на Европа.Грабете.че ще свърши и ще ви се търси сметка...

Според Мирослав Найденов, че парите се спестяват като се купуват по-евтини храни не е вярно. Хората купуват по-евтини храни просто защото нямат пари. Хубавите храни са за правителство, парламент и всички от висшата аристокрация. За бедния българин са боклуците. Никой не мисли за народа. Това е истината.

Колагено е неква субстанция, начи, влагана масово в козметиката.Имайки тва у предвид, наште производителе ръгат яко таа ми ти раута у саламето.Демек - две у едно, науи... Та, маайте нашенски саламе и ептен че ви опъне кожляко, рииъш, начи... Ем салам ручали, ем убави, науи ... Шо сакате още

И не само да се закрият и осъдят!!! Да се затворят във Шератон, апартамент с кухня. Да им се заредят хладилниците САМО с ТЯХНИ колбаси, вино от 2 лева, хляб от 70 стотинки, вода - малко, колкото за оправяне на главата сутринта... И така, например, 2-3-4-5 години!!!

това не е голяма новина това е от десетки години.

На политиците също им трябва такъв етикет.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ ДА БЪДЕ БИТ С ТОЯГИ И ПРОКУДЕН ОТ МИНИСТЕРСТВОТО. КАКЪВ МИНИСТЪР Е ТОЙ? ЦЪРВУЛ, НИЩО ДРУГО, САМО ПЛЯМПА, ЧЕ ТАКА, ЧЕ ОНАКА, ЧЕ ТАКЪВ ЕТИКЕТ, ТА ДРУГ И Т.Н. А ВСИЧКО СИ ВЪРВИ ПО СТАРОМУ, НИКОЙ НЕ Е ГЛОБЕН, НАКАЗАН ИЛИ ДА Е ЗАТВОРЕНА ФАБРИКА, НИЩО....

Няма евтин, няма скъп салам. Всички се правят от субпродукти, гмо китайска соя, кожи и много химия /за вкус на свинско да речем, на пушек, оцветитетели, гелове за да са еластични/ Е- та, Е -та и пак Е -та ПРОСТО НЕ КУПУВАЙТЕ КОЛБАСИ ЗА ДА БЪДЕТЕ ЗДРАВИ

Преди купувах пилешки глави за кучето си ,после изчезнаха и ми обясниха ,че вече ги мелят и ги слагат в колбасите.Ужас ,като знам как са с космите и всичко останало.Допуснахме да се отнасят с нас като с животни и явно това се харесва и на всички упраляващи ни през прехода.

Дри и карнтийте на пилетата не се изхвърлят От тях се прави брашно смесва се с рибено брашно пак от отпадъци и се хранят пилетата

То повечето такива неща изчезнаха от пазара, и шии трудно се намират, и крака и кости.... и аз за кучето купувах, вече с усилие намирам кокали, и като намеря взимам по 20 килограма :)

трябва да има ограниченя за това какво може да се пуска на пазара и много строг контрол дали се спазва всичко друго е приказки за лека нощ .. в момента всичко по магазините е боклук независимо от цената *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ПОВДИГА МИ СЕ САМО КОТО ЧЕТА.

НЯКОЙ ПО-ДОЛУ ПИСА,ЧЕ СИ КУПУВАЛ МЕСО,А НЕ ЗНАЕ,ЧЕ ТО Е ВНОС 30-40 Г МЕСА ОБРАБОТЕНИ С БОКЛУЦИ И КРЪВНИ ПЛАЗМИ ДА ИЗГЛЕЖДА ПРЯСНО И ТО НЯМА НИКАКЪВ ВКУС НА МЕСО КАКВОТО СИ БЕШЕ НАШЕТО...Е РАЗСИПАХА НИ ЖИВОТНОВЪДСТВОТО ЗАКЛАХА РАСОВИ ХУБАВИ ЖИВОТНИ СЕГА ЯЖТЕ БОКЛУЦИ И ПОСЛЕ ОТ КЪДЕ БОЛЕСТИ .ЯСНО Е ВСИЧКО.АЗ НЕ КУПУВАМ ВЕЧЕ И ШПЕК И ЛУКАНКИ ЗАЩОТО И ТАМ ВСИЧКО Е БОКЛУЦИ-КОЗИНИ ,ЧЕРВА.

СМЪРТ ЗА ТРОВИТЕЛИТЕ НА НАРОДА.ЗАЩО СЕ ПОЗВОЛЯВА ТОВА.ЩЕ МИ ПЛЮЯТ КОМУНИСТИТЕ.ЯДЯХМЕ СИ МЕСО-ИМАШЕ ЖИВОТНОВЪДСТВО,А СЕГА КАКВО ЩЕ МИ ХАРЕСВА СЕГА.УНИЩОЖИХА И ДЕЧИЦАТА.ЗАТВАРЯЙ ИМ ФИРМИТЕ-НЯМАТ СУРОВИНА,А МИ РЕГИСТРИРАЛ ФИРМА ЗА КОЛБАСИ И СИРЕНА.ЗАВИНАГИ ГИ ОСТАВЕТЕ БЕЗ РАБОТА ТЕЗИ

Имаше едно време един филм комедия френска " Крилце или кълка " Там всичко един като нашите месопреработватели правеше всичко от пласмаса ! Е , това сега е действителноста в България !

Бачо Стояне, сполай ти за приказката.На този фил едно време се смях много,ама де да знам,че един ден ще дойде и до нашите глави.

Препоръчвам хора със слаби стомаси да не четат написаното от мен за да не станат на сила вегетарианци.Да ви светна леко от какво се правят тези т.нар. колбаси.Аз ги наричам "ширпотреба"За колагена-ми това си е обикновен желатин.Няма да обяснявам колко вода поема.всички сладкари го знаят пък и добрите домакини също.Лиофилизирана кръв от домашни бозайници/обикновено свине/Източва се още при клането и се суши под вакуум.Разбира се минава и други обработки но те не са интересни на публиката.МОМ/механично обезкостено месо/.Ако някой се интересува из нета има доста информация.Пилешки воденички.Влизат в състава на "кренвиршите от месо".Оцветители.Обикновено се добавя сладкарска боя за да придаде на колбаса малко по - "свеж" вид.При обработка боядисва всичко наоколо.Свързващи в-ва като разни соли начело с готварската.Дават спойка и консистенция на иначе несмесими съставки.Соев протеин.Сами се досетете защо се добавя.По -алчните използват и агар - агар.Все пак 1 грам от това нещо "желира" 17-19 грама вода.Е на кратко това са евтините колбаси за които иде реч.Някога по БДС се допускаше рандеман на подобни колбаси до 118% .Сега обичайно е 130-140% но рекордите на нашите "майстори колбасари" достигат 180% и нагоре.Всичко над 100% е ВОДА! Мога да ви издам още много "секрети",ама едва ли някой ще седне да ги чете.Ако все пак някой прочете това да провери кой отмени БДС и да му тегли една "ХристоСтоичкова". Повярвайте олеква малко.На всички пожелавам добър апетит и си отваряйте очите когато купувате нещо на което убедително пише,че се прави от месо.Месото е по скоро подправка на водата която ви пробутват.За това по добре си налейте една студена.Поне ще знаете,че може и да е от планината.

Тези фирми да се затворят веднага !! Иначе народа ще излезе и ще има меле със салами и сирене ..Майка ви жална тогава..А стига кльопачка вече..Не се ли наядохте ?? Стига сте ни тровили вече !!!

ами излез де.....ако ти стиска

В нормалните икономики прясно свинско, пилешко и риба се намират на цена около 5-6 лева за килограм, Телешкото около 7-8 лева за килограм ... Така че отпада необходимостта да се купуват салами и кремвирши (те почват от около 10 лева/кг) ... Това обаче се постига с модерно селско стопанство ( отделно че броя на хората които искат да станат свинари и говедари клони към нула) ... Още по-интересно е че ЕС налива милиарди в България за да промени тази тенденция, но резултат няма, защото помощите не стигат до малкия стопанин, а циркулират в разни мафиотски "кръгове" и "обръчи" ... Затова Министъра и кохортата му да не квичат - Те са тия които разпределят парите ..

Добре де, но след като "който яде салам от два лева, яде колаген", какво прави това "нещо" на щанда на саламите?! Тогава сте за затвор, бе шефе, защото лъжете потребителите!

Какво искате, това са българските частни производители. Смеехте се като ви се казваше какви са били преди да дойде властта на народа, не вярвахте, че винцето и ракията са ги кръщавали по кръчмите, е, сега се убедихте сами какво се случва , когато липсва държавен контрол и контрол над частника. По-добре да няма частнци когато става дума за изхранване на населението и основни месни и млечни продукти!

Истината е в Кодекс на храните в т.ч. на саламите. Това е документът с ясно описание: какво, къде и как се слага във всяка група месни продукти. 15 години не се написаха правилата и показателите, та всеки да ги види и прочете и знае. Поддържа се мъглата и непрофесионализъма-иначи плямпането няма да се пласира! ЕВРОПА ИМА ТЕЗИ ПИСАНИ ПРАВИЛА И СЕ ЗНАЕ КАКВО ИМА И КЪДЕ ГО ИМА И КАКВА ОЦЕНКА НА ПАЗАРА МУ СЕ ПОЛАГА!!! Ама пусто забогатяване на хора, които хабер от понятие си нямат: ЩО Е ТО ХРАНИТЕЛНА ПРОМИШЛЕНОСТ!

То бива, бива но твоята простотия няма край, Явно не си живял тогава за да пишеш такива глупости! НО имаше един ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ, доста хора бяхме в онази държава и помни много добре как беше! Беше отлично за обикновените хора, и АД за мошениците, сега е обратното!

Аз се старая да купувам качествени колбаси,предимно на Тандем,в тях най-вярвам,че стават за ядене,но след това изказване на Вътев,не знам,той също има салами от по 2 лева парчето-значи е боклук,така ли?

Печелите 1 килограм нерязан шпеков за хубавата реклама :)

пита ли се някой как в другите от евро съюза и месото и колбасите са по-евтини и по истински ааааааа

Явно животът и здравето на хората са застрашени! Защо властта търпи тази престъпна дейност? Или властта е тъпа или е престъпна и не преследва себеподобните си! Не е уместно журналистите да бъдат като статистици, а властта да не забранява тези продукти. Те не трябва да стигат до щандовете за храна!

е те това не го разбрах- "смятам, че докато хулите министъра и дума не обелвате срещу оня наглец месопроизводителя министърът ще е с вързани ръце..." обясни ни- какви сме ние - та да тичаме да се саморазправяме с производителите- има си закони бе драга!!! да му идем да чукаме на портала на завода ли- ми тои ще ни каже- аз си имам всички тапии и разрешителни от начало-докраи съм си спазил всичко- мене министъра не ме закача- та вие ли... - истината е , че си има институции-и министерство което да сезира прокуратурата и полиция и прокуратура следствие и съд и... дали се пишат добри закони- и кои трябва да контролира тяхното спазване- това е работата а политици и депутати- а не е на народа ни... вместо да ни кажеш - че трябва да внимаваме какви боклуци да вкарваме в парламента- си седнала да ни караш невъзможни неща да правиме...-поставяш каруцата пред магарето...

Всичко, което е вредно за храна на хората, трябва да бъде забранено. Без да се увърта, кой дава и кой не дава. Щом е вредно -забрана.

Само ,ако цялата ХВП стане държавна ще има истински контрол!Печалбите от сегашното качество са толкова големи,че никой частен производител няма да се откаже от тях,каквито и глоби да му налагат!

Сега като изкупят земите, хората ще ги върнат по селата да им работят. Робите на банките ще са роби на полето. Но ще има храна.

"Ке умрем за нея" - НЕ ,ще умреш от нея !!!

а бе аз , от цялото това изказване едно не разбрах - как тоя тъп темерутин-миро , не се засрами от тия факти ..- ами ги казва с гордост и самочувствие- "че видите ли - и аз знам нещо си..." -на негово място в демократична европа щяха да валят оставки - защот за да го има това - значи има и виновни , че е допуснато да стане ... - атоя се оплаква , че имало моля ти се заинтересовани от бранша - това да е така - демек- хората не искат да се промени ниещо защото ще си загубят милионите дето им влизат в джобовете от тоя боклук дето пускат на пазара .. и това ако не е наглост и цинизъм- здраве му кажете- все едно се хвали , че не си е свършил работата и е допуснал народа да бъде тровен с буклука....- ето това ако не ви е ясно е герб- така я караха 3 години- ако ги оставим на власт- ще е още 5 годни все така- а това ли искаме ...??????????????

Прав си, за такива неща не оставки ще валят, а глави ще падат, ако бяхме Китай, например. Там за меламина в млякото и млечните изделия, които доведоха до смърт на малки деца имаше осъдени на смърт.

На такива производители да им отнемат лиценза на фирмите !! Стига алчност !! Апетита с яденето..Вземете им ги и ще се спре по този начин и тровенето на народа с тези опасни за здравето храни !!!

И не само! Да се затворят във Шератон, апартамент с кухня. Да им се заредят хладилниците САМО с ТЯХНИ колбаси, вино от 2 лева, хляб от 70 стотинки, вода - малко, колкото за оправяне на главата сутринта... И така, например, 2-3-4-5 години!!!

БРЕ, ЧЕ УМНИК ИМАЛО ТУКА, ТАТО МУ СЕ ПРИИСКАЛО ПАК!!!!!!!!!!!!!!!

хане,пак ли ти бе сладур. винаги ме развеселяваш.пак ти казвам-чел си повече книзки от колкото е трябвало. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

да бе чел е - те тия които са чели повече от една - ги изключват от герб- там е разрешено само по една книга да се чете -и то наи-добре винету...

Колаген кожа и кости + малко асфалт,за да е пълна картината.

Не ядеш месо, нямаш проблем ;)

Напротив - купуваш си парче месо и си го готвиш както ти е по вкуса. Хем е по-евтино, хем го виждаш че е месо.

Фтасала краставица с пестициди и воден домат ли предпочиташ?

Не си живял при комунизма и затова приказваш глупости. С нетрайни колбаси магазините се зареждаха в 15 часа и свършваха до 18 часа, защото не бяха пълни с консерванти, оцветители, овкусители и т.н.т. На другия ден пак имаше, и как няма да има, всеки окръг имаше поне по два живодновъдни коплекса и птицекомплекси, армията се изхранваше сама. Месо и мляко имахме достатъчно, а сега внасяме селскостопанска продукция. До декември месец, войници, студенти, ученици, чиновници събираха реколтата на омразните ви АПК, и пак оставаше. Думата МЕНТЕ се появи заедно с демокрацията. Сега има банани, но кой ги яде ежедневно?

Ами кашкавалите (тези до 10 лв. кг. , та и много от другите над тази цена) какво мислиш , че съдържат?! В Б-я не действат стандарти, добри търг. практики и закони! - за съжаление. "...Кренвирши от месо..." - само тази реклама е достатъчна, за да стане ясно за какво иде реч.

На години съм, когато мога на всички тук в този форум да ви обяснявам нещата от живота, но... Глеий ся, амиго, не се връщай назад в миналото, защото то е минало и не трябва да тъгуваме по него, 'щото това означава, че нямаме бъдеще. Тия неща, които се опитваш за излагаш тук, аз ги знам от първа ръка, та и нещо повече... Този непрехождащ преход беше осъществен именно така о ткукловодите на Станишев и Сие, та в един момент първосигнално да възкликнете в смисъла на товето изказване чв каряна с/ка нищо лошо, но непродуктивно). Мога да ви разправям приказки от Хиляда и една нощи и да ме гледате зяпнали, защото няма да ви говоря безмислици и несъстоятелности, само ви моля да мислите и да полагате усилия в тази насока- защото само ум не е достатъчен...

От 30 год.съм в този бранш и няма нещо дето да не е минало през главата ми.Знам точно какво се поставя в обвивките и как става на салам.Но това което се опитвам да кажа,но няма кой да разбере е,че ако бяхме нормални хора щяхме да бойкотираме подоби производства ,а не само да ревем по форумите,че н'ам си к'во.Нещата са много сложни и не е място да ги обяснявам тук единствен начин за контрол поради липса на законова уредба е подобни продукти да не се купуват и точка.Закона ги вижда като безвредни и няма контролен орган който да ги забрани,защото тези дето ги произвеждат са си платили където трябва и колкото е необходимо за ТД-тата.А за Станишев и сие и всички останали не ми пука.Всички са от едно котило.Тук става дума за храна на хора а не на животни,а народа го е казал "комуто е слаб умът да му е як гърбът"

Сенилник, какво точно каза?

Човече, извини се на хората за глупавото си и неадекватно изказване и бягай да спиш!...

Що да се извинявам бе готин,нима съм изрекъл лъжа?Знаеш ли че някога през т.нар. социализъм сиренето се правеше от мляко,а колбасите от месо и имаше едно нещо дето му викаха БДС.Това последното имаше статут на закон и се спазваше.Сигурно тези дето произвеждат ерзац колбаси от кожа и кости ще се извинят,а няма да си приберат печалбите.Май ти си от тези дето трябва да се извиняват,а не аз.Може да не съм политкоректен ,ама не лъжа и това дето го казвам си е едно към едно.А ти вземи се събуди от розовите си сънища и виж в каква действителност живееш.

Евтина реклама на Тандем-В.Само не си мислете,че техните "истински салами",са направени само от месо - и те са пълни с разни добавки.Така,че - присмял се хърбел на щърбел,казва народа ни.Само в цената е разликата между "прехвалените тандемски " и другите колбаси.

Що ревете бе дами и господа?Либерална икономика.Никой не ви кара да купувате евтини салами.Купувайте скъпи.Като не можете минавате на спанак.Искате демокрация и пазарна икономика ето ви я.Да ви е сладко.

не я искахме! На 10-ти ноември 1989 г. БКП начело с Луканов и още няколко "достойни" другари направиха преврат и превърнаха политическата си власт в икономическа.

Знам приятел,Добре знам какво стана,ама се чудя защо още и докога ще спим....

който яде салам от 20 лева, яде колаген за 2 и плаща 18 залудо.

евала! по точно няма как да бъде казано

За каква висока себестойност на продукцията бълнувате?! Вие искате да станете милионери за една нощ - такова животно няма никъде по света. Навсякъде се работи с норма на печалбата от 12-15%, а вие работите със сто и нагоре! "...кренвирши от месо" ............

Сега след като се знае какво ядът бедните, кой би отрекъл геноцида върху това население и провала на правителството на ГЕРБ, което докара пенсионерите до мизерия?

Всичко политизирате! Преди ГЕРБ, салама произвеждан от БСП е бил само 100% месо, нали?

много си просто бе детенце партиите не произвеждат салам а мушмуроците дето после си цукат на партиите за европеиските пари *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.