Китайска корпорация се интересува от проекта за АЕЦ „Белене”

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с представители на Генералната група за ядрена енергетика на Китай (CGN), предаде БТА.

Обратно в новината

Коментари - Китайска корпорация се интересува от проекта за АЕЦ „Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Август е,какви инвеститори,бе!Тия да се махат, да взимат отпуска, ,че от много "работа" и екстремни проблеми създават само безумни решения!Борисов да не бърза толкова като няма акъл или не се консултира с който трябва.Нали нямаше да се строи централа,пак почнаха да тормозят хората. "Без държавни гаранции" атомна централа!Е то хубаво,но кое е хубавото и за кого,че при авария държавата няма да обезщети никой,включително и пострадалите ,както и замърсяването на цяла територия ,че ще бъдат засегнати и съседни държави.Китайците ще забегнат в Китай като нинджи,няма намиране!Ще продават ядрен проект,не какъв да е на наша територия в сеизмичен район ,скопосан от "Овчарчето"на някакви инвеститори,без да е нужен,със спекулативни разработки ,и то само и само да се отърват,без да съзнават последиците,защото не могат да намерят разумно решение.Вярно е че цялата корупционна сделка е дело на Р.Овч. в периода му на самотек без никакъв контрол, да си разиграват коня ,да крадат,но и никой не му се търси отговорност,и така ли ще остане.Позор!Продавайте реакторите или в музея на "рашидов",а после парите си вземете,тоест нашите пари от Овчарчето.

дано те да се заинтересуват истински от проекта, че седефчов и путин се интересуват само от комисионните

Дано и "те" не се заинтересуват,и изобщо да се прекрати търсене на инвеститор,защото идват само дружки на Путин и уж това,онова, ,само разкатаване!Енергията да се насочи в друга насока за решаване на проблема с продажбата на реакторите,както и да да намалят лихвите

Не беше ли преди няколко месеца, когато Мутрата "отговорно",по мутренски /както винаги/ заяви, че енергетиката на България ще е в ръцете на държавата?!!! Чужд инвеститор, а?!!!Иранси, китайски, патагонски...Само и само да се замаже далаверата и да се отърве Боко от голямата глоба, която, естествено ще плаща България!!! Не руският строител, разбира се и не България!...Друг да събира пая в милиарди, а България да трепери дали ИД, или някой друг няма да гръмне централата и Европа!!! За наша сметка!!!! Неее, така Мутро Тиквенска! Не така с България!!!

четейки само коментарите, незапознатият посетите би решил, че тиквата проста и неграмотна, най-тъпоъгълният МП в галактиката, е някакъв красив ум, компетентен по макроикономика, стратегическо планиране и др. структуроопределящи отрасли. всъщност иде реч за национален предател, недоучила маймуна, дето се чуди на кого първо да се кланя и забравя кой точно му плаща заплатата, а именно, блеещите малоумни и мазохистични скотове, пенявещи се на парцуца пред риалитито. тиква, ти си прост човек, тарикат, селски бек и палячо, с когото се подиграват, на какъвто и форум да се появиш, рапон, примат и илитерат. какво стана с агнетата за катар, иранският интерес, гледането на добитък от компютърните спецове и другите продукти на мисловната ти дрисня, бе, наглецо. и вчера даже мачле си цъкал, докато нелегалните, издържани отново от бюджета, разцъкват по мария луиза, предателю и мишок жалък. приятен ден.

не струваш

е далече от ядрения самовар...Ако печели, ще печели от ЕС в евро. Ащо загуби може да погуби и нас и Европа.

на китайците атомните централи са руски - намества се още един търтей във веригата; това е като самолетните двигатели и полша - всяка брънка си заделя комисионни

абе къде е министъра на търговията, да направи сделката на века ? :)))

Китай ВИНАГИ инвестира при ясно заявени държавни гаранции... това не е частен инвеститор...така че, новина няма.

доста червени капиталисти си напълниха сметките с държавни пари от НЕК покрай Белене.Затова е лошо да е държавно....краде се по доциалистически само че в по-големи количества... Добре че се отървахме от ЮП . Това беше нова схема на ограбване.... А кой плаща накрая???

един загрижен за общото благо .....толкова загрижен, че въобще не лапа и със задника си квото докопа! Тая версия за лошата държавна собственост я разправяй на други. Франсетата що са им държавни енергийните дружества,а? Че даже и в UK те държат нещата ?!?

3евзек

Франсетата имат държавни дружества, но франсетата на са българи.

който се е хванал на въдицата на монополиста Газпром.

Китай е велика сила. Една от малкото страни, която активно работи по темата БРАУН ГАЗ. Нещо да ви говори? Милиардите на Белене са дребни стотинки за Китай, но това е сериозна стъпка в Европа, ЕС и т.н. И ток на Никола Тесла е вече оттатък баира или "за горою" колкото и да не им се иска на някои...

нема да ни подпре мишниците, ние сме страна с малка консумация, а както е известно зоните с голяма консумация са тези които диктуват цените.

Тактиката на ГЕРБ е да се мотаме докато лихвите станат колкото цената на реакторите и накрая Боко ще го даде на Пеевски за 1 лев. Ограбването на БГ-стадото продължава!

А имаш ли бегла представа колко ще бъдат лихвите по финансирането на проекта? Евтиното финансиране е ключово за успеха му.

НЯМА по-добър бизнес от бизнеса с неустойките. Особено на държавно ниво. Защо трябва да плащаш на някого незаконно рушвети, като можеш да му платиш съвсем законно неустойка по измислен договор. Колкото повече - толкова повече!

Е ще бе, те братушките пак ще пуснат офертата със заема и на прасчо, няма да се плашиш.

Само Баба Гошка можеш да излъжеш да си даде милионите за този губещ проект!

Ако някой намери евтини долари, които не го оскъпяват с 30% само от лихви, то няма да е губещ.

Ако не беше спрян проекта, вече щяхме да продаваме ток от първия реактор, а съответно да печелим. А сега плащаме скъп ток, заради прословутите ВЕИта. Тези, които са против АЕЦ, не се ли замислят защо всеки не може да си позволи да има ВЕИ. Така 5% едни печелят, а др. 95% плащат скъпи сметки.

и на кого щяхме да го продаваме този ток? До сега, по традиция продавахме ток на Турция. Само че турците решиха да си построят два АЕЦа и да спрат да купуват ток на готово. Като тръгнат те, на кой ще продаваш ток? На Иран?

Нали тока от ВЕИтата на жена му на Бойко и компания е по-хубав от тока от АЕЦ-а. Всички около България ще търсят хубавия ток, екологичния ток, а предлагам ние да си ползваме калпавия от АЕЦ. Или са други думи не да правят миксове на цените за да им се продава скъпия ток а всичко що не е изгодно да се маха от микса, освен ВИтата, също така и ТЕЦ-те и др. подобни разни слънчеви панели. Ние да си плащаме тока по 3 стотинки за киловат колкото излиза от АЕЦ-а а другия ток който е по 1 лев на киловат и е много хубав да го изнасят.

ТИТИ ЛИ СИ ТАТО ЛИ СИ не знам ама тоя ток на кого ще го продаваш Само за информация- спряхме ТЕЦ ВАРНА поради липса на пазар

За 10-11 стотинки на киловатчас щеше да го продаваш за износ само на куково лято, но не и на кукова есен, защото не се търси толкова. Над 7-8 стотинки практически не може, особено в преходните сезони.

Ами ето сега, когато Китай ще построи АЕЦ Белене, ще се получи генералното опровержение на всички Ви дето само едно е в ума Ви да загробите България и българите в нея. Не ви е срам!

Тъпата овца вместо да отиде и да огледа дали има някакъв реактор, се шляйка надолу-нагоре и търси баба си. Аз давам пълна гаранция, че няма никакъв реактор, ама за такива продажни политици като тези у нас, метни им малко под масата и няма и да питат. Ще плащаме за едно НИЩО.

Чели недочели, разбрали недоразбрали и пишат ли пишат! От недоучили лаици акъл за атомни централи не се дава!

Представителите на властта симулират дейност, за да имат оправдание когато бъдат изправени пред съда.

Китайска корпорация се интересува от проекта за АЕЦ Белене От статията, някой да е разбрал, че китайците се интересуват от АЕЦ БЕЛЕНЕ? Аз разбрах само, че "интересът" им е същият , както и на иранците за реактора.

ХОДИ В ИРАН ЗАБРАДЕНА И ЧАРШАФОСАНА ЗА ДА ПРОДАВШ РУСКИ РЕАКТОРИ, НА КОИТО НОУ ХАУ -то Е РУСКО. БЕЗ ДА СЕ ДОГОВОРИШ С РАШКИТЕ НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА ПРОДАДЕШ И НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА ПОСТРОИШ!! НЕ ГО ЛИ РАЗБАРА ТОВА МА ОВЦА!! КОЙ ДА ТИ ГО КАЖЕ - простата тиква ли? Всъшност той не е много прост! ЩЕ ПРОДАДЕ РЕАКТОРИТЕ НА РАШКИТЕ ЗА КИЛОГРАМ ЖЕЛЯЗО!! НАЛИ ТАКА ПРОДАДОХА И ДРУГИТЕ ДВА ЧИСТО НОВИ РЕАКТОРА ЗА КОИТО ДЪРЖАВАТА ПО ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ ПЛАТИ ДВА МИЛИАРДА ДОЛАРА!!!!!! Сега тези реактори работят на КАЛИННГРАДСКАТА АЕЦ!!! ВРЕМЕТО ВЪРВИ, Всеки ден лихва от 320000 лв излиза от джоба на данъкоплатеца!! СРОКА ОТ ЕДИН МЕСЕЦ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА, КОЙТО БОРИСОВ СИ ДАДЕ ПРЕД ЦИЛИЯТ НАРОД ОТДАВНА ИЗТЕЧЕ!! ЧАСОВНИКА ЦЪКА - лихвите също ЗА КИЛОГРАМ ХАРТИЯ ЛИ ЩЕ ДАВАТА РЕАКТОРА НА РАШКИТЕ МА НУШКЕ??

Само по 3,77 лв. в секунда

Някой безмозъчен идиот измисли "термините" Раша /вм.Русия/, рашки /вм. руски/ и всички започнаха да ги повтарят в хор.

3евзек

И на безмозъчните им стана ясно, че по форумите е пълно с проводници на руски интереси.

Е-е, това с "Рашките" иде от много "изучените" недораслеци, които са проамериканчени, нали на английски - Русия е Рашън и така да са модерни, актуални евроантлантици в червата все такива простотии ги ръсят и се хвалят с това.

Че берем бе бате.

Не съм привърженик на Борисов и ГЕРБ , но големи виновници за това положение са не само Борисов и Станишев, а и Кобургготски, Кунева и компания. Избутаха този проект за да потушат народното недоволство от спирането на реактори в Козлодуй. На Станишев му беше ясно, че проектът е губещ, но не посмя да го ликвидира. Единственото правилно решение е окончателно спиране. А китайците могат да ни научат там да отглеждаме риба, да я преработваме и продаваме.

Белене е близо до Дунава, това знаете ли го? Има неща, които не са от вашата компетенция. За това,коментирайте местните избори или олимпиадата в Токио. Аман от разбирачи

Шилo

Мераклии да строят винаги ще има. Но няма да се намери инвеститор, който да иска да финансира и експлоатира централата. Защото няма да има възвръщаемост на вложението. И това е повече от сигурно.

Ето, пак простоии! Който ще си изсипе парите, ще си търси реализация- два лева нямате в джоба, ама все едни и същи глупости пишете и говори- къде щял да се продава тока, щял ли инвеститора да печели и т.н. вас какво ви интересува това. Гледайте ако сте патриоти накой да плати тая работа с милиардите и толкова. От 20 години все простите проказки на Мартин Димитров повтаряте, като някаква мантра. И от това забогатя ли България и българите. нали вече се видя, че това е много погрешно решение - да се спрат всички енергийни проекти, защото са руски. Само руски проекти и руската помощ са спасявали Българиа. И това го знае всеки нормален българин. Другото е подкупени българи от САЩ и Сорос все в една посока - против Русия. Да, против Русия вече е жартвана България и вие аплодирате това. П редатели и изменници!

Всеки ден по неустойките на този проект, уничтожен от Боко Тиквата, текат един неустойки за стотици хиляди евро ... Вместо да си платим сега и после да продадем, тиквите на Вождя, си ходят на екскурзии по цял свят ...

Шилo

А защо Станишев и комуноидите не построиха Белене, като бяха на власт цели 2 мандата? Защо??? Боко направи най-логичното - спря този безумен проект. А неустойките са резултат от започването му, не от спирането.

кой строи АЕЦ в рамките на един мандат?!? ТИ имаш ли си идея колко години отнема само документацията по такъв проект. Само МАЛОУМНИК може да задава такъв тъп въпрос ! И Царя и Станишев правеха каквото трябва и дойде боце и се изср на свършеното от тях и най-лошото е,че набута всички да плащаме за безхаберието му. И ти също плащаш не по малко от другите ,но толкоз ти е акъла!

тоя проект още тодор живков го закопа защо все го разравяте??? закопайте го дълбоко за да не ви той закопае

... електричеството е насочено движение на електрони не на пари както много им се иска на доста хора да го направят

ако пуснеш ток в неправилната посока става БУМММ и изгаря бушона*

Е вие навлизате в една територия , дето не вие е ясна. Трябва да сте слушали лекции при легенадарния професор Минчо Мъглата и чели неговите трудове относно фундаменталният въпрос Що е ток ? Откровенно аз не можах да го изтрая и отидох на изпита със знания от гимназията ( матетематическа паралелка ( закон на ОМ и Кирхоф)). След 6 часа борба изкарах 3 . Половината ги скъсаха. Но иначе всичко опира наистина до пари. Въпросът е да бъдат инвестирани оптимално и да се използуват по предназначението. Но има една носталгия по България, която сме загубили. По скоро България се загуби, защото я накараха да върви по пътя за никъде. Че това е така, можем да установим , че дори и да бяхме останали на нивото от 1944 , можехме да бъдем по добре. Но как ? Та тогавашната ел.енергия не би стигнала само за хладилниците. Абсорбционните хладилници изпоззуват ток само за нагряване . Не ни трябва ел.енергия. Ами печките за готвени . Ами и те могат да са на газ или соларна енергия. ( без фотоволтаици). Добре ами лампите , да не мислите да минем с 20 ватови лампи , както при Чаушеско. Не с 10 ватови LED лампи. Е това е майтап, в който има много истина.

Явно си бил само в часовете за електричеството. Пропуснал си за ядрените реакции...

В РОТУ МУТРА АГА ПУТКИН А В ДУПЕ МУТРА АГА КИТАЙСКИЙ КАМУНИСТ :)))

ИДИМИ ДОЙДЕМИ. В ИРАН ХОДИЛИ С КИТАЙ СИ ГОВОРИЛИ А ДЪЛГА И ЛИХВИТЕ ПО НЕГО ? ВСЕКИ МЕСЕЦ Е МИЛИОНИ. ЗАЩО НЕ ГО ПЛАТЯТ , А ПОСЛЕ АКО ИСКАТ ДА ПРЕГОВАРЯТ ЕДНА ПЕТИЛЕТКА.КАК ПЛАТИХА НА АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ. ИМА НЕЩО МНОГО ГНИЛО В ТАЗИ РАБОТА.

В България не трябва да се строи нищо. Трябва да се продава всичко, ако може дори и населението да се продаде.

"населението да се продаде" Населението вече е продадено на чуждите инвеститори, които вече го експлоатират!

"Министър Петкова изложи виждането на българското правителство за изграждане на нова ядрена мощност у нас..." Това е ОК, че министърът е информирал китайците за "виждането на българското правителство". Но не беше лошо и ние (българите) да получим някаква информация по въпроса...

Не трябва да преговарят с китайците за строежа на АЕЦ Белене, а да продадем реакторите на тях.

След китайските коли идва ред на китайски ток от АЕЦ. Като гледам обаче Големия дувар с какво качество е .... ме обзема едно притеснение за работеща китайска атомна централа.

космонавта седи в ракетата двигателите бучат ще излита... и си мисли, трябва да съм луд седя в ракета произведена по обществена поръчка избрана по най ниската цена в китайски завод ... сигурно съм луд

То затова гръмна оная совалка, така че да, трябва да е луд.