”Спартан”-ът летя до Варна заради донор, спасил четирима

Военно-транспортен самолет "Спартан" летя снощи от София до Варна, за да транспортира донор за трансплантация, съобщиха от командването на ВВС.

Обратно в новината

Коментари - ”Спартан”-ът летя до Варна заради донор, спасил четирима | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Някой знае ли колко струва час полет на Спартан и на Фалкон ?

Струва толкова, колкото е цената на горивото, а тя се променя. Зависи още от разстоянието - ако лети до Пловдив очевидно е по-малко, отколкото до Варна. Но и до Варна е в полет около 40 мин максимум, също и до Русе - това са най-дългите дестинации, докъдето може да долети у нас и да кацне. Иначе заплатите на пилотите си вървят - независимо летят ли или седят в очакване да ги вдигнат за нещо ... Не е много - едва ли е повече от стойността на бензин за специализиран автомобил с екип, но е в много пъти по-бързо - ако една или две коли с лекари и апаратури отидат до Варна и след това се връщат - през това време вече може и органите да загинат, и донорът не се знае дали могат да го пренесат с колата в нужното състояние, и какво ще е движението по тия шосета - като знаем как карат всички ... Разбира се, че точно със Спартана е по-бързо, сигурно и разумно! И така се прави по цял свят - органи се пренасят от медицинска авиация!

Отлична новина! Поне нещо положително в тоя дъжд и мрак, дето ще ни удави скоро ... На спасените - честито и да са живи и здрави, да си изкарат колкото им е писано с новите органи! На роднините на жената, дарили органите - моите адмирации, благодарности и уважение - това е благородна и силна постъпка в тежък момент от живота! Да можеш да помислиш за други хора и тяхното добро в момента, когато губиш свой роднина - това е сила и голяма човещина! А вечните недоволници ... бих им казала да се гръмнат по-скоро, че да не се мъчат толкова с люти клетви и попръжни по повод и особено без повод .... Иначе съм кръводарител от студентските години, не знам дори колко пъти общо, сега само чакам да станат 3 месеца от последното даване, за да отида отново, защото смятам, че за мен това е също полезно, а най-важното - със сигурност спасява нечий живот при толкова много катастрофи и нещастни случаи, за които постоянно четем!

то Спартана сама за това става

Пилотите имат нужда от летателни часове. Много добре са сторили като са съчетали покриването на гореспоменатата нужда и извършването на спешен транспорт.

като чета коментарите!От баш- по-баш! Ако някои искат, могат и да се извинят, напр. 007. Наистина в Б-я, но не само, има изобилие от озлобени, завистливи и дефицит на човечни и състрадащи. За нещастие отрицателното у нас ще продължава да засилва доминацията си. Лек има, въпросът е дали балгарите ще намерят полит. воля да обърнат стрелката към по-добрата посока. На милион проценти съм убеден, че докато не се измете ретроградния полит. "елит", представляван от ББ, Гоце, Миков, Мая, Местан, Т.Дончева, А.Дог, Р.Овч,вкл. и тнар. патриоти, Б-я ще загине.Най-зловредният от тези е ББ, защота печели избори, но ги оползотворява за себе си; няма ресурс да оползотвори за народа изборните победи. Използва всичко за пиара си, вкл. и Спартан, но това не носи истински дивиденти на обикн. хора.Той е еднакво русо- и турко-удобен.Докато не се намери правителство, което да скъса с Р. и Т. империи и да заработи за независима Б-я, , дали с 2 % или с повече % икономич. растеж, Б-я ще загине безславно и гладна и озлочестена. С ББ няма никаква надежда! Не е необходимо да си марксист, за да заявиш, че условията са тези, които са подготвили избуяването на предателството и всякакви други гнусотии от този род. Да, в държавата много неща са болни: пр-во, съд.с-ма, особено БПЦ, и т.н. и докато антиреформатор я оглавява и не желае да воюва с/у хибр. войни, ще стане това, което евангелиста Матей, 15 :14 пише: "Оставете ги-те са слепи водачи; а слепец слепеца ако води, и двамата ще паднат в ямата". Народът в политич.отношение до такава степен е неориентиран и страхлив, че когато за първи път се появиха истински реформатори, и тях започна да замеря с камъни. Е, как ще чакаме добро?!

абе това говедо крадливо шефа на Александровска болница още ли не са го сменили.

Да дочакам да прочета някаква добра новина от България.

в 2/3 от коментарите случилото се определя като нещо незаслужаващо внимание-т.е. в другите държави това е нормална практика,а в един от тях даже и пиар на ББ!? да отбележим обаче,че в така неречените "други" държави,живее и нормален матриал!!! ...значи...изпратен е самолет за да бъдат спасени 4 човешки живота(с цената на друг човешки живот)...и плувачите-давай да плюй ми кат за световно!!! я сега да помислим,каква щеше да е реакцията на същото плюещо звено,ако заглвието гласеше: "4 човешки живота са погубени,защотo "Cпартанът" не излетя"!!! лошото на матриала е,че не знае какво иска -ако не му дадеш-реве -ако му дадеш-пак реве,щото му е малко -ако му дадеш повече-тогаз било пиар само,че идеята с даването отдавна умря,а за да плучиш,първо трябва да дадеш!!!

Да разкарваш този огромен самолет заради 1 донор е като да превозваш с тир 1 стек цигари. Само дето пропускат да кажат че в този "Спартан" може да влязат няколко тира натоварени.

Абе многознайко, чети и се образовай преди да пишеш глупости!!!! тегло празен - 17000 кг; полетно тегло - 30500 кг, т.е. полезен товар заедно с екипажа и горивото - 13500 кг!!! Къде ще ги събере тия тирове??? Този самолет е колкото АН-12, ако ти говори това нещо!!!

Пардон, сбърках номера на АН-а. Да се чете АН-24, АН-12 е доста по-голям :))))

Любопитно ми е... Същото ли ще кажете,ако Ваш близък чака за трансплантация и животът му може да бъде спасен от донор, намиращ се на няколкостотин километра,а единственият възможен транспорт е със самолет? Или и тогава ще решите,че не си струва разкарването на такава машина "заради 1 донор"?

Единственото, което би ме притеснило е списъкът с чакащите. И там ли нашите са по-напред на опашката. Искрено се надявам да не е така.

Браво на всички, които са участвали - лекари, пилоти, военни.

БРАВО! Въаз основа и на моите скромни коментари, виждам, че тука вече се задават ПРАВИЛИНЕТ ВЪПРОСИ! И ПАК ПОВТАРЯМ: МЕДИЦИНАТА Е НАПРАВИЛА ОКОЛО 1 МИЛКА ПЕЧАЛБА ОТ "ДОНОРЪ"! КОЛКО ПАРИ СА ОТИШЛИ ПРИ "ПРОИЗВОДИТЕЛА" НА ОРГАНИТЕ И НЕГОВИТЕ БЛИЗКИ?!?!?!?!? Или пак - дайте да дадем. вие да дадете, ние да се нагушим. те тва е най-отвратителното в целата работа.....

"Интересът клати фесът" - чисто българска поговорка. Няма ли далаверка - не ми хвали човещината! Спасила живота на 3-4 човека - какво е това пред 20-30 бона? Летял самолет - че това са разходи, пари, които можеше да бъдат раздадени на пенсионерите?! Срам ме е какви хора сме, честно!

sps_hrsf@abv.bg

ТОВА ГО КАЖИ НА ЧАСНИТЕ СЪДИИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ, КОИТО ТИ ЗИМАТ И ПОСЛЕДНИА КОМАТ ХЛЕБ И ТЕ ОСТАВЯТ НА УЛИЦАТА! Или на хората провели и осъществили на гърба на народа 1997-ма, 2005-та, 2014-та..... + 1990! НЕМА МИЛОС! НЕКОЙ ДА ТИ ДАВА СИРЕНЕ БЕЗ ПАРИ НА ПАЗАРА! А СТОКАТКА Е ПРОИЗВЕДЕНА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 51 ГОДИНИ, ИМА ДЕФИЦИТ И Е ЦЕННА! И зарад едното псевдоблагородство - ДА ТЕ ЗАКОЛЪТ И ЕБЪТ?!?!?!?!? ОК! СЪГЛАСЕН ДА ЗИМАТ БЕЗПЛАТНО ОРГАНИ ОТ ПОЧИНАЛИ. АМА ЗАЩО НЕ ПРАВАТ И ОПЕРАЦИИТЕ С ТЕХ БЕЗПЛАТНО? БЛАГОРАДСТВО ЗА БЛАГОРАДСТВО.

То най- голяма заслуга за трансплантациите и спасяването на животи очевидно има този Спартан и лично премиера Борисов, който е разпоредил тези полети!!! Браво Бойко!

Как не ги е срам да пускат такива псевдоновини? Та трансплантации се правят от 80 години по света, по 50-60 ежегодно във всяка държава и то тихо и мирно без никой да разбере. У нас некадърниците правят само по 3-4 трансплантации на сърце годишно, докато чакат десетки и загиват. Ама бият тъпана яко, като че кой знае какво толкова са свършили?! Докога наглост и простотия в тази българска медицина?

Българинът в по-голямата си част е страхлив простак. Дори даряването на кръв му се струва велика конспирация някой да не му вземе безценните клетки и гени, та какво остава за донорството на органи или костен мозък.

Не съди по себе си ? ТИ си едно на седем милиона?

До момента имам около 15 кръводарявания (нито едно не е отишло за близък), освен това съм и в регистъра за донорство на костен мозък, а когато един ден си отида от този свят ще се радвам ако близките ми вземат благородното решение да дарят органите ми. Аз лично нямам нищо против това и те го знаят. Освен това се занимавам от време на време и с друга благотворителна дейност. Така че, вместо да ме анализираш направи съпоставка със своето ежедневие.

Възможно ли е такава празна и убездушена държава да съществува, аз мисля не но ще видим колко ще продължи. Каква НОВИНА, дори не ги е срам да се хвалят с скапания самолет и некъдарните лекари, самолет летя за да спаси човек! ти да видиш какво невиждано чудо! мизерна държава....

всеки си заслужава даржавата

...че това тук не е написано, а изходено. няма такава дума като "убездушена", а правописът ти като цяло е умопомрачителен. Не учи на кадърност другите, преди да научиш себе си!

Прочитайки коментарите се убеждавам за пореден път - българската нация е отдавна загубена. Има едно стадо оскотяли, бедни и озлобени хорица. Това, че тяхната вина е минимална и че са докарани до това състояние от клика крадливи политици, въобще не променя този факт. Оскотяването, озлобяването и завистта са достагнали точката на не-завръщане. Общество, в което няма място за състрадание и поне минимално жалание да помогнеш на другия и да ти бъде помогнато... това не е общество, това е група индивиди на доизживяване, съжителстващи по неволя на една и съща територия. Гнусна работа

Близките на донора не са ли българи ?По ТЯХ се води??? А Не по дрънкащите глупости, ПУБЕРИ!?

Не съдете за българската нация по коментарите на пишещите тук!

За да се спаси човешки живот могат да бъдат изпратени не един а десет самолета. Човешкия живот стои над каквито и да били финансови и парични сметки, НО ! Тук има едно голямо НО! С тези трансплантации има големи спекулации. Предимно те са лекарски когато става дума за получаване на голяма сума от пари под масата. Наистина за да ти вземат орган с който ти вземат и живота в кома трябва предварително да си подписал документ който покозва че си съгласен или, при случай на клинична смърт роднини от първа линиа майка, баща, син, дъщеря да подпишат че са съгласни живия орган на полумъртав човек в кома без надежда за живот да бъде дарен за спасение на друг живот. Да ви кажа честно, аз живея в Израел, Тук има проблем с тези неща. Израелския закон забранява трансплантация на органи защото добре знаят до каква спекулация се стига с това. За това тези израелци които имат пари отиват в страни като Египет, Албания, водят със себе си и доктора който много често извършва трансплантации с инструменти и апарати под наем в условията на хотелска ктая. Познавам израелка на която съпруга и беше много богат. За да живее тя се нуждаеше от бъбрек. Закона в Израел не позволява трансплантации. Намериха беден млад човек от Египет който се съгласи да продаде единия бъбрек. Той остана да живее с един бъбрек, но подсигури на семейството и децата си голям и богат дом. Израелката вече е на 80 години. Всяка година нейното изпраща от Израел в Египет подаръци за семейството на арабина който спаси живота и и подсигури нормален живот на семейството си.

Много са прави в Израел като забраняват - ясно съзнават какви изкривявания се случват. Тоя арабин има голям късмет на кого е дал бъбрек. Има хиляди донори в Пакистан, които получават 1/10 или 1/100 от парите на донора и реално си навличат здравословни проблеми почти за нищо.

Латинска поговорка гласи, че всичко казано преди НО-то няма значение. Така че, без манипулации моля.

Не съм лош човек (само по принцип), но някак си не мога да не се замисля на една камара коментиращи надолу какво би станало ако някой от тях чакаше за трансплантация... може така да попрочете и някой от съратниците си какво мисли за неговия живот. Жалки хора има наоколо. Още по-жалко е че делим една държава с тях...

новина се намериха лайномети да стрелят по вентилатора! Как е възможно да има толкова криви, неудовлетворени и нещастни хора, които не могат да видят дори едно хубаво нещо, като например че трима-четирима обречени ще имат шанса да живеят благодарение на дарените органи, вече ненужни на споминалата се жена...

Браво на близките на жената!

Този самолет е използван за добро, а вчера правителствения самолет с полет BGF 206 до остров Лесбос и след няколко часа обратно в София за какво беше използван ?

за всички нуждаещи ли ще пращат самолета?

по голяма нужда ли те напъна нещо?

Катастрофите и "нещастните случаи"са благодат за докторите да си напълнят гушите. Вместо животоспасяваща операция- ето ти органи за трансплантация....

Сега тази новина трябва да успокои страстите и коментарите, че самолета се ползвал предимно за лични нужди. Едва ли ще е новина , ако кажа, че ще продължава да е така и това няма да промени нищо освен самочувствието на псевдо-журналистическите клакьори.

точно затова не се иска съгласието предварително -за да не те уморят нарочно. Така първо трябва да се споминеш когато ти дойде времето и е въпрос на етика и семейно решение дали да се дарят органите на вече умрял човек. Друг е въпроса дали в семейството е обсъждан въпроса по принцип кой на какво мнение е.

Баце ТИ ДОООБРЕ ЛИ СИ? У ЗАКОНЪ ПИШЕ, ЧЕ "АКО ИЗРИЧНО НЕ СИ ДАЛ НЕСЪГЛАСИЕ" СЕ СЧИТАШ ЗА СЪГЛАСЕН..мисли малко.

Там е работата, че искат органите от близките преди реално да е умрял донорът. Казват, че е неспасяем и уговарят роднините. Съгласят ли се, донорът губи шанс за живот дори и да не е на умиране.

Боко вози с Отряд21 фолк певици, бистришки тигри, братя Галеви с 2 куфара до Южна Африка, други интересни прахообразни товари.. всеки който си плати..

От цялата тая работа печелят само докторите.

Интересно, граждански полети няма ли, че пращат военните? И кой плаща сметката?

Не мога да се сдържа да ти кажа колко си зле да го напишеш това: спасени са няколко човешки живота, а на теб в главата ти е кой плаща сметката. Ако беше граждански самолет, щепе да питаш защо не е военен...дребна душица.

"разфасован като животно" Абе ти нормален ли си? Предпочиташ да ти изгният скапаните вече мъртви органи вместо да ги дадеш на някой, който има нужда от тях за да живее? Тва е няква мега висша форма на егоизъм. Дори и мъртъв човек си стиска в гроба парите/къщата/накитите/органите и всичко което има само и само да не ги даде на нуждаещите се! Както пише в статията - България е далеч от световните тенденции за донорство. Не ги разбирате тия неща явно... все още приматското мислене се шири тук!

Би било добре да има официален регистър на трансплантациите. Дата, донор, реципиенти... и текущо състояние на реципиентите (може без реални имена, с номера и инициали). Но да се вижда черно на бяло колко са успешни трансплантациите РЕАЛНО. Ако след половин-една година много от трансплантираните не са сред живите, няма какво да се хвалят с успехи. А ако има и списък на обявените са неспасяеми, за които е отказана трансплантация и текущото им жизнено състояние ще е още по-добре.

Може би имаш леки метални проблеми, затова ще ти го обясня като за имбецил. Правителството не прави операции и не трансплантира органи. Това се прави от едни други хора - викаме им лекари. В случая става дума за това, че правителството е усигорило ТРАНСПОРТ за да могад лекарите да си свършат работата. И да, на всички ни е ясно, че червените имбецили ставате и лягате с Борисов на уста, но светът не се върти около него.

Не разбрах на мен ли говориш или си объркал на кого пишеш реплика. Какво правителство ти се привижда и къде го обсъждам? Ако случайно кажеш, че агенцията за трансплантации не е държавна, а някаква частна фирма - това вече ще е нещо ново, което аз и доста други не знаят. Или просто си гъгнеш нещо и не знаеш какво точно си мислиш.

Срамота са коментарите на повечето по-долу, засрамете се. и 10 самолета си заслужава да изпратят, ако с това се спасява дори 1 живот

Вчера бях при личната лекарка на детето - на вратата беше залепен надпис "Направления няма". А за 10 самолета пари ясно има.....

Ами незнам защо при ТВОЯТА лична няма направления и то в началото на месеца, моята никога не ми е отказвала.

в поликлиниката с осигурената възможност за трансплантиране на четирима души? Това е все едно да кажеш, че понеже в супера днес не са заредили веро, то от космодрума не трябва да излита космически кораб, защото от финансирането на кораба трябва първо да се извади сумата, необходима за текущата доставка на веро за супермаркета.

Някой въобще върза ли се на тази официална версия???

Мислех да бъзна имбецилите, че Борисов е летял с него и сега лъже. Ма не би. Имбецилите вече сами са разкрили заговорът. Баси простия народ.

Като си спомням как в казармата и в университета съм ходил да "кръводарявам" задължително, под строй, и съм слушал подигравки към тези, които не желаят да кръводарят, вече си представям как може по подобен начин да ме поведат да си даря я бъбрек, я част от дроба :(. На някой платежоспособен, разбира се. Все пак живеем в страната на неограничените възможности.

Аз с гоуфу щях да отида и да се върна по-бързо и по-евтино, ама не ми се обаждат ...

Просълзих се.

Айде пак мозъчна смърт. Бялата мафия смени плочата, преди ги изкормваха с диагноза белодробна емболия. Колко народ убиха, за да им продадат органите... Убийците в бяло все за парета реват, но от тях по-богати са само адвокатите и мутрите.

Само този,който има близък или познат,за когото единствен шанс за живот е трансплантацията ,може да разбере статията!В държавата,която я няма-не е изградена система за информация,агитация и всичко друго,което от години работи в ЕС,за да има повече донори!Млади хора умират,деца също,защото няма държава,а не че хората не искат да зарят органи.Затова това, когато се дарят органи-за България това е събитие,което се пише и говори по медиите,защото за нас е събитие,а м другите държави е ежедневие!Как да живееш в тая държава!?...

Поклон! А на тия дето говорят глупости за транспорта - за мен това е единственото смислено нещо което трябва да правят военните.

А донорът жив ли е бил преди да го транжират? :(

бе то по тая твоята логика и ти си в мозъчна смърт . Коя ти е кръвната група?

А а а :) Не:) Нямам кръвна група :) Нямам карантия :) ......................... Нямам ........ :)

А защо не го превозиха със космическа совалка? Мчи така де, за един човек трябва нещо по-така, по-голямо!

Въвеждане на био-3Д принтери ще позволи операции на много чакащи за органи...

за парада или па че го бутаме?