СУ отмени увеличението на студентските такси, УНСС отказа

Студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и УНСС протестират срещу по-високите студентски такси. Академичният съвет (АС) на СУ отмени решението си от 30 януари за увеличение на таксите с 8% от учебната 2013/2014 г. Ръководството на УНСС обаче засега е непреклонно- таксите ще скочат с 33%.

Обратно в новината

Коментари - СУ отмени увеличението на студентските такси, УНСС отказа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз когато учех в ТУ таксата беше 350 лева. Работех за 10лв на ден. Плащах си общежитие, ток, вода и парно. Сега таксата пак е горе-долу толкова ама никой не бачка за 10 лева. Какво пак ревете

Няма по-корумпиран университет!

През 1968 година във ВИИ "Карл Маркс" специалност МИО се подвизаваше едно невзрачно момче, с нищо незабележимо, скучно сиво и безлично. Казваха му ДЖВАЧИ. Томи Джвачи днес е ректор на УНСС и твори идиотщини. Главно като изстисква децата с непомерни такси. Джвачи не способен на на отстъпки, на милост или разбиране нуждите на хората. Това е вълк единак, гаден и ненужен на хората.

Абе, този Камерън направи таксата в Англия 9000 паунда. Защо не дойде да се учи от Илчев?

Браво на УНСС той винаги е бил флагмана на българските ВУЗ. В къщи сме кадри на СУ но тозе "ниверситет" управляван от това недоразумение тегне към О-лата. Пак се изложиха. В този живот всяко нещо си има цена. Още повече образованието. Су се е превърнал в печатница за дипломи. Смешни тапии за провиниалистчета учещи виЕсшье.

Нищо флагманско няма в УНСС. Според мен кадрите се създават в техническите ВУЗ-ове - ТУ-София, УАСГ (ВИАС/ИСИ). УНСС, НБУ, СУ, БСУ, ВСУ и подобните им са само за допълнение към другото образование. Неслучайно казват, че УНСС е построен далеч от УАСГ - за да не могат студентите от УАСГ да завършат УНСС в междучасието :)

Малииий НБУ - нов български и БСУ - бургаския свободен. Твоите отрочета да не са там ? Апотеоз на малоумието, хвалипръцковщината и редовните такси. Плюете го УНСС, но гроздето е кисело. Не, че няма проблеми, но който иска знания може да ги вземе.

По мое време, в УНСС имаше 15 000 студента и беше най-големия вуз в БГ. Таксите бяха БЕЗПЛАТНО за държавна поръчка и от 100 до 250 марки семестър платено обучение, Това беше един от най-богатите ВУЗове в БГ. А че този Ректор не е с акъла си е видно от коментара му, че едва даскалува. Като съсипаха университета и този и предишния Ректор, никой не им е виновен

Такаааа, 3910 човека са 20% от студентите, значи ако приемем че един студент учи средно пет години, следва че около 3910 човека е годишния прием на този "университет". 3900 безработни годишно се бълват от СУ. А още колко са по другите университети ... Замислете се над този факт!

rado_7_6@

Добре де, толкова ли няма свободни никове? Разбирам да се бях писал Иван Петров и да е съвпадение, ама...

Опааа!

3910 студенти или 20% ... значи 20000 "учат" в тази пародия, наречна Софийски Университет. Като знам какви специалности се изучават там и какъв качествен материал влиза, за да учи "вишу", поне 19800 ги виждам като потенциални безработни.

е дами и господа, не се оплаквайте. Демокрацията си има цена:)) Така , че плащайте......

omega+

Има решение в тая работа. Приемайте по-малко студенти, с по-голямо качество на образование. НА ТАЯ ДЪРЖАВА ТРЯБВАТ И ТРАКТОРИСТИ, И ОВЧАРИ!

Донякъде си прав, но не съвсем. Друго си е сервитьорката да е завършила финанси, или пък продавач-консултант във техно-верига с образование албанска филология и магистратура по начална педагогика.

А така, какви са тия лигавения: още утре носете съответната сума.

Студенти от УНСС, покажете на корумпираните си преподаватели, че има и други университети освен техния. Освен това след завършването си къде ще намерите работа умът не ми го побира, толкова много сте.

"Днес АС на СУ прие и още едно предложение на ректора на висшето училище. Проф. Илчев предложи на АС на СУ да го упълномощи да създаде група от преподаватели и представители на студентските организации, която в срок от една седмица да подготви искания на академичната общност до политическите сили за бърза и радикална промяна в политиката за висшето образование и науката, насочена към преодоляване на изоставането, застрашаващо с колапс качеството на образованието." Мдаааа, АС на СУ все още се изживява като единствен авторитет в областта на образованието. Прекаляват с претенциите си, а и дразнят с високомерието си.

системата която предлагате може да работи в даржява която дава вазможност парите които искате да се плащат да има къде да се изкарат, а то няма. от моите две момчета едното успя да намери работа защото за компютърни специялисти има, но другото не можя. това за хляб за цял живот също не е така ри аз и съпруга ми сме висшисти, работим но не стигат, не знам какво правят хората които и това нямат.

Моите момчета орът и сеят да имъ кво да ядът. А с твоите фейсбукарчета кво ши ми ядети?

Интиресно как пишити правилно "фейсбукарчета", пък всичко другу - с глъвътъ нъдолу.

наи-сетне някои да каже същината

rado_7_6@

Таа вечър - вишу парти у трийстрииии - ай, ай, ай, оппааааааа. Троен интеграл кючеееек :)

Всички Комунисти си Изучиха децата в Чужбина , Искаме ние Българите и Циганите да си изучим също в САЩ , Швейцария . Не искаме Мафията да праща децата си в Престижни Университети за сметка на ДДС , Плосък Данък , Винетки , Помощи от ЕС и Т.Н. МАФИЯ.

Образованието няма как да е "безплатно" и да поевтинява, защото то практически не е безплатно. За да се вдига стандарта му, това е свързано и с увеличаване на заплати, инвестиции, поддръжка и т.н. Студентчетата, които мислят само как ще вземат "вишуту" и ще са "висшисти" не се ли замислят, че тия пари трябва да дойдат от бюджета (ако те не плащат за образование). Гражданите не искат да плащат повече за нищо, както разбираме от протестите. Т.е. какво излиза - високи заплати искаме, не искаме обаче да инвестираме в образование. Какво са 800 лв или там колкото са на семестър?! Че един курс за управление на автомобил струва толкова?! Образованието, т.е. 3 или 4 години по 800 лв не е ли една твърде ниска цена в замяна на това, че получаваш хляб за цял живот? Кога българските граждани ще проумеят, че университетското образование не се дава по право, то е инвестиция в по-добро бъдеще... и не е за всеки. Който няма пари - нека се направят едни хиляда стипендии годишно, нека се състезават учениците и нека най-добрите не заплащат. Останалите, като искат образование - 1500 лв на година е нещо напълно разумно, в крайна сметка по-малко от 150 лв месечно за 4 години. Нека се поощрят схеми за заетост на студенти на половин работен ден... един студент ако изкарва на месец 200 лв - ето ви парите за таксата. Друг е въпросът, че студентите предпочитат да не работят, правят и те не знам какмо правят и после като дойде "сесия" - аууууу, МНОГО е ТРУДНО!! УАУ!!

Инвестицията в образованието си струва, ако след това успееш да възвърнеш инвестициите в него и започнеш да работиш на плюс. А каква е реалната ситуация сега? Повечето работодатели са алчни, неграмотни, необразовани, прости и т.н., наемат висшисти и им плащат като за среднисти. Даже с удоволствие потъпкват самочувствието на грамотните и образованите. Хората без образование получават повече от образованите. Висшисти работя работа за среднисти, а среднисти - работа за висшисти. Доста сбъркана ни е системата. Ще приведа и примери за идиотщините в БГ: 1. Секретарка в една частна фирма получава колкото доцент с докторска степен на 53години. 2. Багерист работещ като ел.монтажник получава повече от техническия си ръководител - дипломиран инженер със стаж. 3. Известна компания Х в сравнително тесен бранш предпочита да наеме още незавършил бакалавър, едва записал настоящият курс, да работи като инженер вместо да наеме завършил бакалавър или магистър със стаж по специалността и т.н., и т.н. Аз лично съм инвестирала доста в образованието си, имам и реален стаж по специалностите си и виждам, че гредата е голяма. Интелигентността, честността, етичността и образованието са бич на днешно време в БГ.

Великобритания, Германия, САЩ, Австрия, Австралия, ЮАР, Швеция, да изреждам ли още: 1. Багерист, водопроводчик, специалист по газ, електротехник - взима почти толкова колкото и средностатистически дипломиран инженер. 2. Секретарка в "частна" фирма (не знам какво лошо, че се уточнява, може би в "държавните" е било по-друго) е НОРМАЛНО да получава повече от някой с докторска степен на средно ниво. Зависи за какъв инситут работи и колко е добър в науката си. 3. ЕСТЕСТВЕНО, че се наемат незавършили студенти. Тук в чужбина студентите по правило прекъсват втората година, започват в компания, в която смятат да се развиват, работят година и половина, връщат се, дипломират се и обратно в компанията. Компаниите предпочитат да си "изработят" специалисти още докато са студенти, да ги мотивират и да се върнат обратно при тях. Извинете, Макарена, не искам да ви обидя, наистина... но сте МНОГО МНОГО МНОГО далеч от реалността. Образованието не ви гарантира работата. То е инвестиция в следните неща: 1. Най-вече да направите КОНТАКТИ във вашето поле, да усетите и прецените накъде да се развивате. 2. Да придобиете умения 3. Да получите удостоверение за придобитите умения. По целия свят е така. Не знам защо си мислите, че в България трябва да е по-различно.

400Евро е таксата на семестър във всеки един немски държавен университет. Пример - техническият в Берлин, само дето в тези 400Е ти влиза БЕЗПЛАТНА карта за градския транпорт, обед за 1 Евро и т.нт. С тия такси ще се докарат до университети без студенти. Не може в една държава където средната заплата е 600 лева, минималната е под 300, таксата на семестър да е колкото в държава където средната заплата е 4000 лева. Таксите трябва да са съобразени с реалните приходи на хората. Т.е. при тези заплати максималната такса за платено образувание - бакалавърска степен трябва да е около 300-400 лева - това е

То по същата логика и горивото трябва да е 1,5 ама не може нали.

Драги студенти,резултата от парите на родителите ви и парите от държавния бюджет на България/демек нашите пари/аз ги виждам само на Манджа стрийт,по чалготеките и сутрин по кървавата пътечка по стъпалата на Студентска поликлиника.

Време е младите да влеят енергията си и обновят политическите партии, а не да си играем на иди ми дойде ми

Време е нашите управници да започнат да работят за България, а не само на парче-само така можем да задържим младите

ГЕРБ не разбираха от друго, освен от натиск

Това правителство изкуствено създаваше напрежения, които рефлектират върху хората

Академичният съвет взе отговорно решение, но кой ще върне нервите и притеснението на родителите и на децата?

Какви нерви? Идиотчетата са се изнервили, че няма да имат пари за ден - два в чалготеките ли? Ами че те харчат много повече пари там, отколкото струва образованието им.