Решението на СУ, "съобразено с избухналата през последните седмици тежка социална криза", беше прието днес от АС с 22 гласа "за", със 7 гласа "против" и с 4 гласа "въздържал се", предаде БТА.

Предложението за отмяна на увеличението на студентските такси беше на ректора на СУ проф. Иван Илчев и то беше посрещнато с бурни възгласи "Силни сме" от протестиращите студенти. Те стояха в коридора на висшето училище, докато Академичният съвет обсъждаше и гласуваше предложението за таксите.

Пред членовете на АС на СУ Александър Николов - докторант по история във висшето училище, заяви, че ако не се отхвърли предложението за повишението на таксите, студентите ще преминат към безсрочен протест, който ще парализира голяма част от учебния процес във висшето училище.
От Студентския съвет на СУ връчиха на ректора проф. Илчев подписка срещу повишението на таксите, подписана от 3910 студенти, или от 20 процента от
всички студенти във висшето училище.

В края на миналия месец Академичният съвет реши да увеличи семестриалните такси с 8% от следващата академична година, с което  най-ниската годишна такса в СУ "Св. Кл. Охридски" стана 360 лв., а най-високата - 1000 лв.  Мовитите бяха - таксите не са вдигани от три години, а държавната субсидия е намаляла.

Проф. Илчев призна, че планираното увеличение на студентските такси нямало да реши никакви радикални проблеми на висшето училище:

"Бяхме ги предвидили за ремонт на аудиториите. Софийският университет, в нормални години, получаваше 6 млн. лв. за капиталови разходи. Преди 3 години те бяха намалени някъде на към 1,8 млн. Преди година и нещо бяха намалени на 1 000 000 лв., като тези 800 000 лв. бяха дадени като допълнение към студентските стипендии. Тогава никой от Студентския съвет не се сети да попита: "Вие хубаво ни увеличавате стипендиите, но ние в какви аудитории ще учим и с каква техника ще учим". Ако не успеем да намерим отдругаде пари, ще имаме 2 аудитории по-малко. СУ има около 500 аудитории, ако не и повече."

Днес АС на СУ прие и още едно предложение на ректора на висшето училище. Проф. Илчев предложи на АС на СУ да го упълномощи да създаде група от преподаватели и представители на студентските организации, която в срок от една седмица да подготви искания на академичната общност до политическите сили за бърза и радикална промяна в политиката за висшето образование
и науката
, насочена към преодоляване на изоставането, застрашаващо с колапс качеството на образованието.

Преди съвета около 200 студенти се събраха в двора на Ректората. "Мълчанието е злато, когато си овца" - пишеше на огромен черен транспарант, съобщи "Дневник". Организаторите на протеста се защитаваха от образователната система с "щитове", на които бяха изписани заглавията на романи като "Престъпление и наказание" на Ф. М. Достоевски, "Чужденецът" на Албер Камю, "1984" на Джордж Оруел, "Одисей" на Джеимс Джойс и "Кърджалийско време" на Вера Мутафчиева.

Ръководството на УНСС обаче не се повлия от протестиращите си студенти. С между 50 и 90 лева на семестър ще се увеличат от следващата година таксите там. Протестиращите студенти поискаха обяснение за какво ще бъдат използвани парите от по-високите такси.

"Едва ни стигат да можем да даскалуваме, както казах веднъж, така че не смятам, че студентите трябва да поемат товара, но ние стоим на един и същи бюджет. Ако стигнем до това, че наистина не могат да се плащат тези огромни пари -  58 лева на семестър, ще ги махнем, с което бюджетът ще се редуцира", каза ректорът на УНСС проф. Стати Статев.

Държавната издръжка на студентите по икономика е най-ниската в сектора - 693 лв.