Проверяват спешно емисиите от двигателите в София

ДАИ, КАТ и Столичният инспекторат започнаха от днес спешни проверки на емисиите от двигателите в София заради замърсяване на въздуха в града.

Обратно в новината

Коментари - Проверяват спешно емисиите от двигателите в София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

за да си разреши проблемите София предлагам следното: 1. Да се върне софийското жителство и всички, които нямат жилища в гр. София до момента, да се върнат по родните си места. 2. Всички автомобили, които са на живеещи в гр. София, да са със софийска регистрация. 3. Да бъдат изградени безплатни общински паркинги в покрайнините на София и всеки, който посещава града, да си оставя колата на там. 4. Всички автомобили да бъдат прекарани на технически преглед и тези, които не отговарят на нормите за техническа изправност да бъдат спирани, както и тези, които са с различен вид, от описанието в талоните им. 5. Всички бараки, висящи по софийските улици, без да се движат, да бъдат събрани, бракувани и предадени за скрап. При така предложените мерки считам, че ще бъдат овладени презастрояването, замърсяването, пренаселването и мръсния въздух в града ни! А тия с минусите да си гледат работата!

Г-жо Фандъкова, Преди силово да се наложат мерки против замърсяването на въздуха е необходимо да са приключили следните процеси: 1. Да е изграден удобен градски транспорт 2. Да се спре презастрояването в София - тоест то накъде повече. 3. Изчислете каква част от замърсяването се дължи на автомобилите и каква на всички други източници на замърсяване 4. Дизеловото гориво в западна Европа е с друго качество. Там филтрите за твърди частици издържат над 200 000 км преди да се замърсят, а в България новозакупени дизелови автомобили запушват филтрите си на 30 000 километра, а това е скъп консуматив, струващ до 3000 лева при смяна. Направете така, че и ние да ги сменяме на 200 000 километра и няма да караме без филтри. 5. Хората, които дори искат да карат с филтри за твърди частици, не могат да го направят, защото за няколко минути през нощта автоджамбазите го открадват и какво става после да отидем и да си купим нов за 3000 лева ли. И като го купим, на следващата нощ пак като ни го откраднат, да си купим пак и пак за 3000 лева ли? Справете се с битовата престъпност и тогава налагайте тези мерки. Както виждате има поне 6 проблема, с които трябва да се справите преди да налагате такива забрани, но тези проблеми са почти невъзможни да бъдат решени. Въпреки това, докато те не бъдат разрешени, съм сигурен, че всички нормални и мислещи хора биха ви попитали С какви очи правите тези забрани. Това е арогантно като поведение и силов метод на управление. Няма да влизам и в темата, която се разисква от време на време, че с този голям бюджет на София и с всички тези допълнителни пари от еврофондове, няма как човек да не е взимал страна при провеждането на обществените поръчки на столична община - това е друга тема.

Селяните с дизелите са в истерия,гледам...

Ти да неси на газ, гражданино:)

Откога не са мити улиците в София Мръсотията по улиците от лайна пясък и пръст създават висока запрашеност на въздуха Освен това при това скъпо билетче взимаш колата и готово

Най-добре проверките да започнат на изхода за новорегистрирани автомобили в КАТ. Защото може би над 50% от тях са с неработещи катализатори.

парадоскът е, че самите кат извършват първоначалния технически преглед...абе въобще всичко се прави отзад напред, как ще спрат половин милион коли е така за едни ден??? Трябва да се започне от самия внос и първоначална регострация, данъците, техническите прегледи и нещата сами ще си дойдат на мястото

Е ВЪРХА НА ПРОСТОТИЯТА! ЗАЩО ВМЕСТО ДА ЗАМЕРВАТА ИЗГОРЕЛИТЕ ГАЗОВЕ НА АВТОМОБИЛИТЕ НЕ ЗАМЕРИТЕ химическия състав НА ФИННИТЕ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ?!! Ако бяхте направили това щухте да констатирате, че ХИМИЧЕСКИЯ СЪСТАВ НА ФИННИТЕ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ няма нищо общо с ИЗГОРЕЛИТЕ АВТОМОБИЛНИ ГАЗОВЕ , НИТО С ТОВА КОЕТО ИЗЛИЗА ОТ КОМИНИТЕ НА СГРАДИТ!!!!! Вижте какви АЙРОЗОЛИ СИПЯТ НАД ГЛАВИТЕ НИ ОБЛИТАЩИТЕ НИ САМОЛЕТИ ОСТАВЯЩИ ДЪЛГИ БЕЛИ СЛЕДИ НА НЕБЕТО!! КОЙ ДА НАПРАВИ ТАЗИ ПРОВЕРКА?? Г-Н ПРЕЗИДЕТНА Е НАПЪЛНО НАЯСНО С ПРОБЛЕМА с обгазяването който съществува НЕ САМО В СОФИЯ, НО И В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ. Проблм създаван от неговите бивши натовски колеги пилотиращи тези самолети. ТРЕТИРАТ НИ ТАКА КАКТО СЕ ТРЕТИРАТ ВРЕДИТЕЛИ И ПАРАЗИТИ! ЗАТОВА МРЕМ КАТО МУХИ ПОТЪНАЛИ В СОБСТВЕНОТО СИ НЕВЕЖЕСТВО И НЕОСЪЗНАВАЙКИ КОЙ И ЗАЩО ГО ПРАВИ!!

"фините прахови частици в центъра на града доближиха 500 милиграма на квадратен метър при максимално допустима норма 50 мг. " Какви са тези дивотии? Кой идиот мери замърсяването на въздуха в милиграми на квадратен метър? Такава им е цялата работа. Некадърници...

Как точно ще мерят? За да имаш валидно измерване, трябва да го правиш в тестова обстановка със симулиране на различни режими на натоварване на двигателя. Това хората от КАТ и ДАИ нито могат да го направят нито имат условия на улицата.

Забрана за внос на автомобили над 6 години и спиране от движение на автомобили над 16 години е единственото речение.

А от другата година отопление само на парно и ток :Д

правилно, който иска отопление на дърва и кюмур да отива на село

Проблема не са старите автомобили, а неподдържаните! Колко бензиностанции провериха за качеството на горивото, което продават?

По-лесно е да изгонят Izumen от София вместо да изпълнят ултиматумите му.

Г-жа Фандъкова, престанете да прехвърляте топката от болната на здравата глава! Вземете и измиите улиците!!! ИЗМИИТЕ УЛИЦИТЕ и изгонете псетата, накажете собствениците, които усират с кучетата си улициите!!!! Изгонете , ако ли не газифицирайте циганите!! Не търсете под вола теле!!!

Много пъти да!

над допустимого ха ха ха в момента няма допустимо единствено може да се констатира нали4ие или липса на катализатор и филтър за твърди частици иначе норм има от евро 1 до евро 6 всичко останало е евро 0 и не се ползва със облекчения или преференции но НЕ Е ЗАБРАНЕНОООО А АКО НЯКОЙ СИ Е МАХНАЛ КАТАЛИЗАТОРА ИЛИ ДИПИЕФА МОЖЕ ДА СЕ САНКЦИОНИРА НО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПИШЕ В ЗАКОНА ТА С ДВЕ ДУМИ НИЩО ОСВЕН ДА МЕРЯТ НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ И ТАЗИ НОВИНА Е САМО ПИАР....

Столична община в момента изгражда в центъра на София (в ТЕЦ София) инсталация за изгаряне на гориво от отпадъци с капацитет 180 000 тона/годишно. Според проекта тези 180 000 тона отпадъци + 60 000 тона отровна пепел от изгарянето ще се превозват към и от тази площадка с камиони през Сточна гара и кв. Хаджи Димитър. Отделно при изгарянето ще се отделят огромно количество прах и отровни газове. И в същото време общинарите проявяват "загриженост" за чистотата на въздуха. Да ви намирисва на популизъм нещо?

Хубаво проверявайте, под вола теле няма да намерите! Прахоляка го вдигат вятъра и автомобилите, та започнете да миете улиците.

Ами нека да поуплътним още малко застрояването, пък после нека се оплакваме от движещи се таралясници, паркирали таралясници, кюмюр, дърва, климатици, остъклени балкони... Крушката си има опашка, и докато я гледаме откъм опашката, нищо няма да оправим. Като изпльокаш по средата на един булевард молове и бизнес сгради, без адекватен транспорт до тях, естествено, че ще има задръствания, пушеци и т.н. Когато се опитваш да премахнеш грозните климатици, естествено, че ще дишаш сажди от дърва и въглища. Когато колкото повече един таралясник остарява, толково по-нисък му става данъка, естествено, и има нулев контрол върху премахването на катализатори и филтри, естествено, че ще дишаш твърди частици и азотен оксид. И сега, айде да режем от месото :) Ми да режем.

Дръвцата и кюмюреца намалете!

че е мръсен въздуха е безспорен факт,но не ви ли се струва ,че всичко отново прерастна в поредната истерия и не заради друго , а защото в Брюксел пръднаха и нашите се насраха ,абе мили мои другари и другарки ,всичко у нас е чудо за два дни или интерес икономически-речено по-просто някой пак да напълни кемера, на тия корумпирани изроди въобще не им пука за хората,вкараха ни в такива гибелни схеми ,народа тъне в нищета и мизерия ,от ден на ден става все по-лошо,да не си мислите,че някой мисли за нас обикновените хора,само гледат как да ни го нацепят до картофките,всичко е прах в очите...да не би миналата година ,вчера ,завчера и т.н. да е бил по-различен въздуха,все си такъв мръсен ,но защо чак сега се сетиха да врякат...скоро ще излезе наяве поредното безумие,но лошото е ,че и ние сме много тъпи щом им позволяваме да си плетат кошницата за наша сметка !

Извинявайте едно въпросче. Колко са допустимите стойности на твърдите частици изпускани от един автомобил в България? Не говорим за пускане на чисто нови а за регистрация на употребявани

двете къщи на твърдо гориво до нас ни тровят повече от целия автопарк на софия - тях никой не ги пипа

Всеки дизел без проблем ще мине такъв уличен тест. Особено по-старите автомобили с изключени EGR клапани. Там азотните окиси са по-високи ама това няма да мерят. И да попитам кога ще сравняваме качествата на горивата щото не е все едно дали караш с българска или германска нафта

Ей сега ще стане много интересно, как ще се спират тези коли. Примерно моята кола беше с катализатор, когато я регистрирах в кат, обаче в големият талон нямам никаква индикация че е с катализатор или някаква норма на евро емисии. Така съм плащал данък че нямам катализатор (т.е. без 50% отстъпка). Скоро сменях средно гърне и махнах запушеният катализатор, та сега ще ми е много интересно - спират ми колата че съм без катализатор, въпреки че по документи няма катализатор и си плащам данък че нямам катализатор.

Колеги! Не усещате ли на къде бутат нещата? Между многото шум подхвърлиха предложение за едни стикери, кои подред, кръгли и разноцветни с номерца. Мимоходом се спомена че тези стикерчетата са за обозначаване на коли от различни категори и с различна степен на замърсяване.И кога могат да се движат или ги оставяте пред блока и на градски транспорт. И не си мислете че са безплатни!Неееееее! Значи някой ще вземе едни пари за едно нещо което няма да помогне с нищо. Като всяко едно нещо напоследък. Има още измишльотини с които да ограничават правата на хората с автомобили. Да ползвам градски трънспорт!?да площам билети,за студени автобуси!? а мангалите да се возят безплатно в смрадливите автобуси, да мръзна по спирките.Когато Фандъкова започне да идва на работа с градски транспорт, тогава и аз ще си оставя колата и ще го ползвам.

Поредните гербови парчета! Как ще мерят емисиите на изгорели газове като няма уреди! Данчето ще ги души от към ауспуха ама тия дни е малко хремава !? Предната акция на асоциация Диабет, КАТ и ДАИ не даде резултат, именно по тази причина! Да ги спечелим тез избори път 2 години ще си почиваме - девиз на изборите...

колкото по-стар, толкова по-нисък данък = подкупване на гласоподаватели с кебабчета

нормално. старите коли са коли а не пластмасови боклуци за рециклиране.

Малоумници!!!Защо тези дни от събота насам въздухът е вече чист?Защото ТЕЦ-овете и печките основно не бумкат заради мекото време.Колите са пак толкова.Но е най-лесно да щавят.Произвеждаха се малолитражки за да има еко норми.Сега се казва,че напротив-били по-вредни.Ама ни натресоха да ги купуваме.Вземете намалете тока,за да се топлят бедните с климатици и махнат печките.Това е решение!!

ujabg

Срам!

След като не е твърдото гориво за отопление, защо този проблем го има само зимата?

Само зимата има мъгли, затова въздухът се замърсява повече през зимата. Но твърдите горива за отопление все пак са основния проблем.

градове в България, след всяко ктопяване на снега.. Не опесъчават - жалват се шофоьорите кат има пет сантиметра сняг. Топи се снега - песоко си остава по улиците, малко слънце го напече и димната завеса е вдигната.. Защо е повече и ще се мъдри по-дълго време? Някой да е видял да се извозва снега от улиците? Не трупа се на камари и гарантира пясък по улиците до къде АПРИЛ, МАЙ МЕСЕЦ..

На тая к...ва колко пъти трябва да и обяснят че основен източник на замърсяването с твърди частици е отоплението с твърдо гориво. Ко се прави на дръж ми шапката и иска да набута отново шофьорите с глоби. Как я търпите тая ве ... Как?

От както махната Софийското жителство, хубавият ни град се напълни с всевъзможна пасмина. Всеки 3-ти автомобил е с междуселска регистрация. Да се въведе винетка от 1000 лв. за всеки автомобил с не Софийска регистрация

защото са много докачливи! Ще ги преброиш по минусите. Не разрешават и дума да се издума за произхода им!

Хубавия ти град се напълни с каруци без регистрация

АБЕ ИДИОТИ???? КАТАЛИЗАТОРИТЕ НАМАЛЯВАТ ВЪГЛЕРОДНИЯ ОКИС И АЗОТНИТЕ ОКИСИ, А НЕ ФИНИТЕ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ!!!!

Така е. Но на дизелите редовно премахват и DPF, а той е точно за това.

всички таралясници преди 2007ма да бъдат рециклирани. Аман от пушилки по улиците.

Има коли и след 2007, които са абсолютни морги, особено служебни - баничарки и бусове. Така, че има норми за отработени газове. Но у нас това е неприложимо.

дай да не се отървем от 95% от таралясниците, щото имало 5% дето били таралясници и след 2007... тъпа логика.

Тъпак!Я виж данните на новите коли.Мин.година като ходих на преглед и питах ,как са ми нормите,онзи вика"Ми,на границата са".Аз питам ,колко е зле,а той"Преди седмица мина едно такси на 2 год. и не беше в норми.А,тъпако!

Какво им е на цените бе? На половина на тази в Германия. Като не можеш да поддържаш кола - няма да караш. Никой не е длъжен да ти диша въздуха на таралясника. Като те кефи - влез в гаража, запали колата и дишай колкото искаш - като гледам май вече си го направил

При зачестилите статиики за "екология" последните дни и при тая криза ше се очаква увеличаване на стокооборотите на КОЙ...

"В България критериите за автомобилния данък са мощността му и на колко години е (колкото по-стар, толкова по-нисък данък)." Единствената европейска държава в която колкото ти е по стар таралясника, т.е. колкото по е вреден, толкова по малко плащаш. То и на таксиджиите цяла да ограничават тавана за старост на колите, ама нали пусти популисти-политици!

Поставят катализатори евтино!!! :) Майтапа настрана но защо само януари нормите са на макс? Дали не е повече от комините?

ще оправи улиците и тротоарите, че имат дупки като кратери?

Ти! Фащай лопатата!!!

Ураааааааааааааааааааа!

А емисиите от комините кога ще почнете да проверявате. Мърсотията в софия е целогодишна (вижда се много ясно ,когато се качиш на витоша), но през зимата е доста повече.

Има цели градове които се отопляват на дърва и въздуха им е в пъти по чист от София ,това не се отнася за тези като Перник които са предимно на въглища ,въглищата са голям замърсител ,но проблема на София не е толкова твърдото гориво колкото праха и калта по улиците ,колкото до дизелите да намалят бензина и газта ,да вдигнат данъка на дизеловите коли и нафтата и хората постепенно ще се ориентират към бензиновите коли.

Абе и това не е точно така... Имам приятел, който не си кара колата зимата защото "зарежда" от.... нека го кажем "ведомствена бензиностанция" по 1,2 литъра и зимата тази кола няма палене, а ако изобщо запали трака и пуши повече от на дядото 50 годишния трактор.... Трябва мисленето да ни се промени, не толкова данъците и законите...

Да проверят и да спрат най-напред общинските тежки автомобили като паяци, автобуси и ремонтни коли - един такъв бълва такова количество дим, колкото стотина автомобила. Уведомявал съм полицай за паяк, който пуска облаци смрад в центъра. Вместо да спре автомобила и да регистрира евентуално нарушение, тъпакът ми поиска документите. Аз просто се качих в колата си и си тръгнах. Е баси тъпият шапкар, е баси комунисти1ческата измет под шапки из цялата държава!

"Много европейски столици, начело с Мадрид, Париж, Лондон и Атина, приеха в последните месеци пакети от мерки за борба със замърсяването." Когато София стане като "многото европейски столици", тогава другарката Фандъкова да мисли за пакети от мерки, не сега!!! Нали имаме разделно събиране на отпадъците, с различни по цвят кофи? Тоест имаме жълти, зелени, метални и т.н. Е, и? Нещо да се е променило? Напротив! Стана още по-ужасно! Кофите преливат, безпризорни ровят по тях, обръщат ги и дори ги палят, а контрол няма никакъв: Така ли е в "много европейски столици", та да сте си повярвали че сега с колите ще се справите?

1-ва точка от плана за борба със замърсяването на въздуха в мръсния град София, е увеличаване цената на билета в градския транспорт, така че не можем да се оплачем от другарката учителка! Вярвам, че ще последват още много други положителни мероприятия!

замърсяването на въздуха в софия е резултат от менте гориво продавано по бензиностанците на партиините шефове при проверка на изгорелите газове от ауспуха проверете какъв е химическия анализ на горивото в резервоара на същия автомобил бесмислено е да обвинявате невинни шофиори ,механици и автомобили пример: автомобил рено зареден в германия харчи 3,8 литра бензин на 100 км ауспуха е бял на цвят същия автомобил зареден с бензин в българия харчи 8,5 литра на 100 км ,аспуха е черен на цвят без да се прави химанализ на горивото ясно се вижда по ауспуха ,какво е качеството на горивото предложете в народното събрание закон за продажба на фалшива стока (бензин и др.) да се наказва жестоко, само така в софия може да се прочисти въздуха които всички ние дишаме

За всичко си има начин - икономията е майка на мизерията. Българина се реди на опашка на бензиностанциите на партийните шефове не от кеф, ами от мизерия. Бензиностанции със съмнително качество на горивото и полу-платен акциз. И "спестява" 30 стотинки на литър а получава 30% преразход. В България има и читави бензиностанции но бензиностанция с 1.80 бензина няма как да е читава! Сори, ама това е положението.

Твърдото гориво е най-големият проблем!

Твърдото гориво в България не е някаква прищевка на ползващите го, а по-скоро начин за оцеляване в студа. Не познавам някого, който ако имаше финансова възможност да се отоплява на ток, би ползвал дърва или въглища. Кой не би искал да се прибере в къщи след робския труд, който полага и да щракне копчето на климатика и да си хапва мезето, а не да носи и цепи дърва от мазето и да хвърля пепел. Българите живеят под екзистент-минимума, както не една и две класации го показват и това със старите коли и мръсния въздух е само последица от това.

Аз пък познавам доста тъпи селтици, дето си мислят, че на дърва е по-евтино и им е супер с печка бълваща част от дима и в стаята. Проблема е предимно в главата а не в джоба.

Пропаганда! и като напишат акт, искай сертификат на газ-анализатора, и ще педне в съда акта. А за данъците, процента на овехтяване на колата е нищожен в сравнение с кубатурата, а това че е малка кубатурата не означава и малки замърсители!

Сертификат на газ-анализатора за какво?

и как проверяват колата че пуши? забиват муцуната на шофьора и ако е черен, какво правим? Или слага сондата на уред за анализ на изгорели газове?

Имам странното чувство, че това се отнасяше за мен. Както и да е, очевидно все още манталитета на българина е да си живее в кочина и само да се жалва. Немърливостта на държавата а в частност на софийската община е друга бира. Може да се обособят зони, където за да влезе камион трябва да има разрешително за престой за съответния ден - да речем 20 лева за ден. може да се използва системата като тази на синя зона. Ако няма - 200 лева глоба. Отделно газ анализаторите е редно да минат през метрологията предварително. За всичко си има начин, стига да се направят съответните закони. Да, на бай Ганю ще му е лошо, че няма да се движе с бричката с резнатия ФАП филтър из центъра на софето, но със сегашния трафик в София положението ще става все по-лошо. Аз дадох предложения - от друга страна чета из форума само как не това било причината ами еди-какво-си и нямало смисъл. Ами Оправете го тогава, драги. Ако само ще ми мрънкате си живейте в кочинката и се самосъжалявайте - дава ви се и изконното право да мрънкате из форумите. П.П. Това, което съм го написъл не съм го измислил аз. В явно по-задръстени държави и градове е така - да вземем например една Германия, където umwelt плакетите са от има-няма 20 години и в центъра се диша нормално. Това, разбира се върви паралелно със силно развит градски транспорт!

Циганските бедни квартали около Ботевградско шосе се топлят на печки! Фандъкова да не отклонява проблема от мизерията!

кайно време беше да се свърши малко работа и в тази насока.... преди няколко дена един бус правеше такава димна завеса зад себе си, че си помислих, че някой е запалил гуми на пътя .... само не знам тези хора как минават технически преглед....

Айшето фърля галоши, за това пуши!

Преди седем - осем години автомобилите със заводски метанови уредби бяха освободени от данък, но това беше за кратко.

И много е вероятно емисиите на МПС да са в законоустановените норми, кой ще бъде набеден за мръсотията тогава. Миналата година оправдание, че не се чисти София бяха емисии от печки на твърдо гориво (!?), тази година колите за една седмица запрашили града.

Някога като деца пеехме една песен жаргонна: "Бай Ганьо пръ.дна, Дунава замръзна". Сега пеем "Европата пръ.дна, Бай Ганьо се на.сра".

Това само фолклорно отразява "НАПРЕДЪКА" на ...Булгаристан!

НЕОСПОРИМО!!!

Няма да е зле след като свърши вероятността за снеговалеж да се измият улиците от пясъка и солите от зимното третиране.