Съдят държавата в Страсбург за жестока смърт на дете от социален дом

Българският хелзинкски комитет (БХК) ще съди държавата в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради зловещата смърт на дете от Дома за деца и младежи с умствени увреждания в Стража.

Обратно в новината

Коментари - Съдят държавата в Страсбург за жестока смърт на дете от социален дом | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Преди време работих на една много натоварена и отговорна работа за малко пари. Но никога не съм си позволявала да я върша през пръсти. Когато човек е съвестен, той е такъв независимо от размера на заплатата. Който е мизерник и мързеливец и хиляди левове да взима, пак ще я върши мърляво. Гледахте ли репортажа за докторите от детската травматология в Пирогов? Преглеждат по 130 деца на смяна. Между няколко прегледа тичат до операционната, за да оперират, работят с допотопна техника и понякога купуват материали от собствения си джоб. Да сте чули някай от тях да реве? А онзи гъз Раденовски ще лапа като невидял докато някой не му свие сърмите.

Повече от домовете в България не си гледат работата, нямат защита никаква такива деца, растящи в домове и са просто изоставени и мразенир да не говорим за някакви други обикновенни неща, като бъдеще и възпитание, и подготовка за живота им през утрешния ден.

Абе, простаци, съдете конкретният фашизоид, а не цялата нация. Който е допуснал смъртта на това дете, да лежи в затвора. ГЕРБ продължава да управлява диво и неуко и няма да им плащаме глобите от Страсбург! Прави са Македония, Сърбия и Гърция, че в днешна България са живи фашистките й корени, че тази нация е аполитична, занемарена и неприемлива от гледна точна на демокрацията.

Radostina

"Pravi sa Makedonia, Sarbija i Garzija..." Ama i ti koi darjavi davash za primer. Interesuvash li se malko ot politika na drugite strani. Sarbite i garzite sa nai golemite nazionalisti. V tezi strani demokrazijata ne e na po goljamo nivo ot tazi v BG.

Съдят държавата и тя ще бъде осъдена. Обещетението ще го плати държавата- т.е. ние. Тогава защо да се притеснява персонала на дома, щом като за нечовешкото им отношение ще плаща целият народ. Докато тези присъди не станат персонални, все така ще е .

Наглостта на работещите в тези институции достига нови низини....Сега пък тръгнали да се защитават по форумите колко трудно е да наблюдаваш децата "нон-стоп". Е, драги "гледачи" след като не можете

БХК трябва първо да проучи, коя е причината довела децата до това болестно състояние.Защото, ако го проучи и установи, никога повече няма да повдигне тоя въпрос.Защо децата са болни, защо се раждат болни ?Причината е много проста и ако учените са наистина учени, би следвало да защитят държавата, че тя нищо общо няма с това.Другото е вече последствие от болестта, което неможе да бъде контролирано.Защо грамотни хора не заемат тия институции защитаващи правата на човека!Защо търсят вината в държавата!Нали това е най-добрият модел на живеене! Много гладни, много болни, много богати. Това вижда ли го БХК !

точно! тази е на всяко гърне мерудия и все я избива да ни поучава да не мрънкаме, да работим повече и т.н. какви ли комплекси избива? направо звучи ненормална и психясала!

Българският хелзинкски комитет са най- мръсните кириак-стефчофци, които се чудят за какво да натопят сънародниците си българи за да могат да си прибират тлъстите заплати.Мръсни цигански подлоги,заради такива като вас ще колят майките ни и ще изнасилват дъщерите ни.Срамувам се от вас!

ами какво да кая повече.или тези дето пишат новината тарсят сензаця или,незнам как толкова работи могат да се изедат. от мен ще добавя и :два иоргана един душек и 3 родопски одеала:))) *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Случилото се е ужасно, но моля не политизирайте всяка новина. Още в началото на текста пише, че детето е починало през 2006 г. Т.е., това правителство не е било на власт. И ако някой следи социалната политика в момента, би следвало да е забелязал, че децата с увреждания, отглеждани в социални домове, са приоритет. И за да не звуча голословно, ще ви напомня, че тече проект за закриването на тези домове и извеждането на децата от тях.

Ти си жалък човек! За развитието на едно общество се съди по отношението му към болните, възрастните и обезправените хора. Като ти чета малоумните драсканици не се учудвам, че светът ни има за диваци.

Еми как ще има пари, като разни измекяри като БХК и подобните им алчни организации са настоявали да се отмъкнат парите, предназначени за тия деца и да се дадат на мързеливи цигани или за хотели на помияри. После съдят държавата, за да вземат и малкото и останали пари, които може да отдели за децата и се правят на много "човеколюбиви".

Хелзингския комитет са една шайка мошеници, които само точат пари от държавата, без реално никакви права да защитават. Ако циганин ви ограби и пребие, после с тяхна помощ ще ви осъди, че не сте стояли мирно докато ви бие, това с/у 95% комисионна го правят.

В стомахчето на това нещастно дете, са намерени много неща, но остатъци от храна не.......

всяко дело срещу държавата е от полза дори и тези за мангалите, защото държавата бездейства, т.е. няма държава

Аре са пак батьо ви Бойко- виновен...... Смешници. А га каза че такъв е матряла сите се разсърдихте (от истината)

Нямам думи просто..Ужасно нещо..Просто не мога да разбера, тези от персонала-все пак трябва да са медицински работници нямат ли съвест..Всички се оплакват, за пари и какво ли още не, но при такава специфична и отговорна работа право на мрънкане няма, става въпрос за животи. Ако нещо не им е на кеф, да сменят работата, но не и така всичко на произвола и "дано не ни дойде проверка, дотогава сме айляк".Ужасна история наистина..

По голямата част в заведението в което работя сме с медицинско образование,изключвам санитарите.Не си мислете че сме безсърдечни и не ни пука за това какво става с пациентите.Но и условията в които работим не са едни от най цветущите.И съгласете се една магазинерка взема по-голяма заплата от нас,нищо че сме с висше образование.

Lita Walton

Стига се оправдавахте с малките си заплати, че ставате смешни! Нима учителите получават повече? Нима пожарникарите получават повече? Всяка една професия носи своите отговорности. Но, има професии, за които се изисква ПРИЗВАНИЕ, не само академични познания. В тази държава само депутатите взимат големи заплати. Обикновеният гражданин се бори с мизерията и не приемам оплакванията на една определена група хора да реват колко е отговорна работата им, а колко малко пари получават, поради което допускат грешки, но ние не бива да им се сърдим.

Не търсете вината в персонала.Първо трябва да се подобрят условията в тези домове и след това да се подобри и заплащането на персонала.Казвам го от личен опит защото работя в подобен тип заведение.И само този който се е сблъсквал със такива пациенти може да каже какво му коства да работи сред тях.Не че се оплаквам,но пациентите имат повече права от персонала.Нищо че понякога се изпада в ситуации в които живота на персонала е застрашен.Признавам,че е много жалко,че се е случило но и на персонала не му е лесно.

БЕЗСЪРДЕЧЕН ПОТРЕБИТЕЛ

Толкова като знаеш ела ти да те видим какво ще направиш.Убедена съм ,че първо ще те е страх да влезеш пък какво да говорим да работиш по 12 -часови дежурства.Не си мисли ,че ги оправдавам,но е трудно да се работи.

Това се случва навсякъде, дори и в Америка - само разликата е, че там ще намерят виновния и ще го съдят и затворят! Това е начин на живот в домовете за стари/луди/изоставени и други... но само тези, които са били в такъв дом знаят това..

Нямам думи за това.... Лошото е, че сигурно има още много подпбни случаи. Просто в БГ каквото и да се разрови излиза гнилост, какви нередности са открити, то това са си чисти престъпления... жалка държава, гнусни управници, алчни хора.

Не знам дали си луд, но определено си много глупав. Всяко едно дело спечелено дело срещу държавата е звучен шамар в лицето на безотговорните и корумпирани чиновници и служители, които с действията и бездействието си съсипват живота и съдбите на хората и на нацията! БХК и Съда за правата на човека трябва да съществуват, защото това може да се окажат последните защитници на всеки един от нас, когато станем жертва на полицейски, съдебен или административен произвол!

защото не е имало какво да яде

Ами да се ремонтират първо домовете, да се създадат повече удобства за децата с увреждания, да се назначи компетентен персонал с достойни заплати. Не да се очаква някакви лелки на 300 лева заплата да бъдат едновременно чистачки, перачки и гледачки. С тези деца трябва да работят психолози, логопеди, рехабилитатори...Те обаче не са съгласни да работят за 300 лева месечно и то такъв труд, който вероятно е доста изтощителен и натоварващ.

Не знам дали Вие сте луд, но определено мислите нас за луди. Че сте жесток и безсърдечен обаче не може да се отрече.

Зловещо....ужас.......

Потресаващо зловещо!!!Там гледат ли ги децата или просто съществуват?...

Ако държавата ни имаше стабилна социална политика, поне по-голяма част от майките на увредени деца щяха да си ги гледат, а не да ги изоставят в съвременни концлатери, наречени домове за деца с умствени увреждания. Позор и за онези, които са работили и работят в тези домове по този начин /не мога да ги нарека хора/!

Напълно съм съгласна! Да се дават на майките парите, които сега се дават за "издръжка" на "домовете"! Същото се отнася и за здравите изоставени деца (българчета) - много по-евтино и разумно би било да се подпомагат майките да си гледат децата, а не поради финансова невъзмойност да ги гледат да ги изоставят...

гладно е било

Защо държавата бе идиоти?Съдете виновните от дома!

Защото държавата не им е потърсила персонална отговорност и защото ги е освободила от вина чрез решението на съда.

Защото великата ни държава и прочутия бат Бойко така и не приеха закона за чиновническа отговорност за който ББ се кълнеше, че ще приемат. Затова сега всички които бачкат в държавната администрация им дреме на г.....за. Като сгрешат или не си свършат работата и някой осъди Б-я плащаме всички.

3евзек

Не разбирам какъв е проблемът, след като всички деяния се оценяват по престъпност според нормативната уредба действаща по време на извършването им.

Ужасен съм!!! Определено това не е единствената такава зловеща история. Държавата е виновна, но дори да се стигне до осъдително решение, нещата едва ли ще се променят към добро :-(