Някой помни ли предишните носители на наградата „Златен век”

Оказва се, че неполучената, отказаната награда носи много повече ползи.

Обратно в новината

Коментари - Някой помни ли предишните носители на наградата „Златен век” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

.....е поведението на хората.Цанев може и да е оставил богато за някои творчество, но както казва народа за кацата с меда е достатъчна капка катран , а при Цанев катрана е доста.А за творчевските гилдии и мафии няма какво да се говори-отврат.Всичко де що е на конкурсни начала в БГ си е нагласяне-от Мис Мокра фланелка на Митьо Пищова до Орден "Стара Планина "на Сокола.Само дето Цанев удари бинго.

Можеби сте прав, но написаното от вас важи само за тези, които никога нищо не са чували за Цанев.

Пълна ЗАБРАВА за комунистическите ТРУБАДУРИ! Нека да не ОМЪРСЯВАМЕ дечицата си с познание за комунисти и певачи на комунистическото УБИЙСТВЕНО МИНАЛО!!!!!!!!!

Лесно е сега да се правиш на "демократ" и да плюваш комунизма, ама защо тогава не го плюваше, или ти беше гот от благинките които сърбаше с дребната си душица!

Омръзнаха ми някакви култур трегери псевдо демократи-да ми се правят на "демократи", а те самите обслужвали всяка власт, само и само за да изкарат някоя кинта!

Веждичката поне е откровен и казва, че е бил мултак, а този псевдо борец "демократ" изпълзява от дупката си и твърди , че е най праведния, въпреки , че е обслужвал интересите на комунистите по онова време, заедно с авера му Георги Марков!

И аз отказвам наградата като Цанев! И на мен не ми е предлагана награда, но я отказвам! Ние с него сме достойни и морални творци!

Писателите по времето на комунизма са били най облагодетелстваните подлоги на комунистите, нещо като това мрънкяло....когато загуби интерес читателя към него, той изпълзява от дупката си за да се прави на интересен !

След окупацията когато комунистите взимат властта с кръв, обущари, бъчвари и пастири определят творческата стойност на българските творци и са назначени на важни културни постове в държавата. Обущар директор на опера е било правило , а не изключение. Днешното оплюване на творчеството на Цанев е същото нещо. Полуграмотни невежи преследвайки неразбраните си партийни и идейни интереси се надпреварват да съдят моралната позиция на Цанев и понеже не са на ясно със съдържанието и смисъла на думата морал въобще, нападат творчеството на Цанев.

Да му таковам на творчеството, ама неговото творчество въобще не ме вълнува за да ме занимавате с този склерозирал субект цяла седмица!

Цанев е един разбивач на надежди. Той разби надеждата на комунистите ,че историята ни ще остане вечно поръчаната от Москва и скроена в института по партийна история на българските комунисти лъжа. Със своите Хроники осуети това. Макар, че не е сам.

Сетил се човека 30 години по-късно да води някаква война с ДС и е новина цели 3 дни? И това докато бг народ е най-бързо умиращия в Европа,и на 2 -ро място в света? Това е темата,господа жалки интелектуалци.

Това не е война, а въпрос на морал и интелект. Мислете преди да пишете!

Нещастник, той живота ти ще мине, а те ще бъдат пак същите като комунистите, ще гледат само собствения си интерес, а ти ще бъдеш тяхната подлога за големи нужди!

Така мина и моят живот, е и какво....с леки изменения, а всичкото друго е същото, борба за власт и облагодетелстване!!!

ДС СИ Е ДС. НАДОЛУ ПО МНЕНИЯТА СЕ ВИЖДА КАКЪВ МУ Е КАПАЦИТЕТА. СЕГА ЩЕ ГО РЪФАТ, ПЛАТЕНАТА КЛОАКА. УЖАС, УЖАС.

Драги ми идиотчета, когато напишете 2 реда или два стиха с качеството с което Цанев пише, няма да изглежда толкова смешно джавкането ви срещу Цанев. Разбирам, че въпросът е личен за Нинова която в Панорама бе сложена с две думи на място от Цанев и това е причината да ви пуснат команда да плюете Цанев, но направете го когато напишете тези два реда или два стиха за които вече споменах.

С една дума цаневия реши да напомни за себе си с тоя отказ от наградата , която би му била дадена за 80 годишнината а не заради творчески постижения..Човека просто поиска да се чуе името му:))))защото и дете знае че няма как да откажеш нещо дето не ти е дадено ...

Прав сте. Цанев няма творчески постижения. А да си най-продаван, най-четен и най-поставян не е творческо постижение.

А Вальо Михов като има Нобелова награда ... Ааа, ма той не е писател ... Ама той не е ли и писател? :-)

А стига бе с този Цанев . Ако съм прочел дори и ред от това дето е писал ...и преди и сега ! Дори като ми мърмори по некоя ТВ ми е неприятен и скучен за слушане ! Да му е честит Юбилея и да си кара старините със здраве ! Че да стигнеш 80-те като мъж на днешно време си е постижение !

Драги ми хулигане! Жалко е, че не си прочел нищо от Стефан Цанев (то какво ли изобщо си прочел). За щастие много българи са го чели и са гледали пиесите му. Чели са го културните хора от цяла Европа (преведен е на всички европейски езици). Негови пиеси са поставени в десетки столици. Жалкото е, че ти се гордееш с простотията си, но от това не Стефан Цанев авторитета не намалява.

Защо трябва да се занимавам с 'творчеството" на всеки олигофрен!

Стефан Цанев е бил най-добрият приятел на Георги Марков, единственият от неговото обкръжение, който не бил член на Съюза на българските писатели, нито член на БКП. Сега разбирам защо, в семейството си е имал репресирани от режима - убита леля на 23 години, сестра на майка му и няколко осъдени на затвор от рода му. След промените на 10 ноември беше обхванат от люта омраза, нещо нетипично за него, но след разочарованията, от Костов най-вече, се отдаде на писателска дейност, иначе едва ли щеше да напише "Българските хроники', където максимално се старае да бъде обективен, единствено в последната част не е успял, защото е лично засегнат. И днес, продължава тогава когато е крайно необходимо да издига глас в защита на справедливостта. Да е жив и здрав!

Като се знае Марков на колко служби е бил подлога направо доказвате приятеля му какво ''ангелче небесно е''.. Хората помнят какво правеше цанев преди 89 година за да му се вържат на правенето след 89 година за разлика явно от вас:((((

Преди промените Цанев беше човек на високите идеали, не се страхуваше от нищо, защото не беше член на БКП, от стиховете му харесвам 2-3, защото не обичам бели стихове, харесват ми есетата му, силата му е в публицистиката, въпреки че някои неша за мен са спорни. Беше ми крайно неприятно участието му в протестите срещу Виденов, но след провала на Костов и той самият е разбрал, че т. нар. въстание е било "оперетна инсценировка". Но, "Хрониките" ме накараха да си върна уважението към него. Има грехове, като всички нас, но няма безгрешни писатели, биографиите им го показват. Който е безгрешен, пръв да хвърли камък. Още повече, в случая, се взема страна, Цанев или Рашидов, изберете сами.

Да, но за жалост, заглавието на статията Ви не е "За какво са им на писателите награди?", а "Някой помни ли останалите носители на наградата "Златен лъв"))). Аз лично смята, че някои от останалите носители на тази награда са достойни и сериозни хора. А дали наградата трябва да съществува - това трябва да кажат други хора - онези,които награждават. Ние само можем да кажем, че сме недоволни. Както си го каза и Стефан Цанев.

Авторката не е права и сама себе си опровергава - всяка публичност носи реклама. Паулу Коелю, също както и Стефан цанев, са екстремни некадърници, но това няма значение - дрънкаш неразбираеми за никого глупости, които затова са неразбираеми, защото са безсмислени, олигофрените, обаче, ги намират за много интелектуални, баш щото са неразбираеми. Мадона, н'амсикойси... На 90% от манекенките Коелю им е любимият автор, защото са прочели само една книга от него... а най-вероятно са прочели само задната корица, щото 90% от манекенките сумарно познават около 80% от буквите на собствената си азбука. Взел награда, не взел награда... голямо важно... важното е шумотевица да има... Минат се, не минат избори, и тая отрепка Цанев реве по телевизора как още някоя партия го била излъгала... И защо трява да слушаме или четем тъпанар, когото всеки път го лъжат, а той, наглецът, продължава да ни дава акъл как да живеем?! Мазнил се едно време на БКПто, барабар с други подобни боклуци - Недялко Йорданов, Радой Ралин... и си спечелил табелката "интелектуалец", баси... Днес, разбира се, живеем в демократично време и методите да се превърне един некадърник в интелектуалец са по-разнообразни - например да стане "бивш алкохолик" или "бивш наркоман", или да е с нетрадиционна сексуална ориентация, или некфа друга гадост...

Стефан Цанев и Паулу Коелю не са естремни некадърници, но ти си екстремно злобен и неграмотен.

... интелектуалец, неалкохол... Хм... какво остава... Аха!

Що за идиот би нарекъл Паулу Коляю и Стефан Цанев некадърници, а Недялко Йорданов и Радой Ралин - боклуци? Или нищо не е прочел, или нищо не е разбрал. Трудно би осъзнал защо има хора, които са се редили на опашки, за да си купят билет за пиеса на Цанев или стихосбирка на Недялко Йорданов.

Идиот, на когото ти, със скоростта, с която четеш, няма да ти стигне живота да прочетеш само библиографията на това, което е прочел.

Винаги е забавно, когато некомпетентни по дадена тема хора, като теб например, се изказват категорично, защото ...пишат пълни глупости и стават за смях. Как можа да наредиш Радой Ралин между творците, които са се "мазнили" на социалистическата власт? Ти си тотално ненинформиран и съответно некомпетентен по тази тема. Що се отнася до Стефан Цанев не мога да се изкажа за качествата на неговата поезия, тъй като не си падам по поезия. Но съм чел една от книгите му /проза/ от последните години - "Български Хроники" и за нея мога да кажа, че си струва да бъде настолна книга за всеки един българин. Дали се е "мазнил" на властта може да се разбере от "Задочните репортажи на Георги Марков" /най-вероятно и за тях нито си чувал, нито си ги чел, както и творчеството на Цанев/, където авторът на много места споменава Стефан Цанев като един от най-близките си приятели с които споделя критични размисли за социалистическото управление от онези години. Шака че с 2 думи: "Заври си "компетентното" мнение в г.за.

Това са шест думи, не две. За останалото съм напълно съгласна с теб.

Всички соросоидчета, дето плюят и обиждат поета и писателя, са просто политическите драскачи. Колкото и измъчени постове да напишете тук за цял живот, няма да се доближите дори на километър до едно произведение на Цанев. Така че ще си останете пигмеи и спамери. Почвайте сега с минусите - да ви преброя колко сте!

Бати поръчковата партенка пълна с лъжи за човека хаха. явно много се натвари Веждито че му казаха да си я тури там дето слънца не огрява неговата награда.

Браво, Силве! Удари в земята всички писачи от Дойче Зеле и от другите "наши" медии, дето още не са се научили да пишат и да мислят!

Защо се занимава обществото сега с този БКП слуга, осмърдяхте ни с комунистически слуги !!! Пръв приятел беше на комунисти, а днес не знаем на кого слугува, НИКАКВИ НАГРАДИ на бивши и сегашни комунисти, СЪСИПАХА живота на държавата, ПОДЛЕЦИ, КРАДЦИ, ПРОДАЖНИЦИ...Пфууу....

Мразя хора които за да бъдат актуални за времето, постоянно говорят глупости за да се самоизтъкнат какви "демократи" са....но точно Цанев да се изявява за такъв е срамно, след като е бозал от комунистите толкова години!!!

Махнете тази застаряваща смърдяща подлога на комунистите....!

Този амбициозен старец, вечна подлога на силните на деня се прави на интересен! Защо медиите обръщат внимание на политическите му измъчени полюции, с които иска да привлече непотребно за самият него внимание! Непотребно, защото, ако някои решат да се разровят в неговата дейност, ще намерят доста негови напъни да обслужва Тодор Живков и БКП и да се е правел на недоволен, че слугинажа му не е оценяван подобаващо със сигурност ще се установи, че той е бил много по, по онава време човек на режима, отколкото проф. Иванов! Вместо да си пие хаповете и следи простатата, се ръга в там, където не трябва! Все пак тези отличия, срещу които рита са индивидуални и не е той критерият, по които те се дават!

Защо трябва да се занимава обществото с това нищожество и неговите душевни смърдежи ? То вече е на 80 години и вдига врява ,пищи и лудува,оцапва и осмърдява всичко около себе си и по далеч. Така се получава, когато вместо в лудница, подобни се настаняват в тв студио. Ще оттече в канала и тази мърсотия.

Признавам, че тази награда дори не я бях чувал. Но според мен каквато и да е награда трябва да се приеме ако уважаваш институцията или човека, който ти я дава. Да откажеш награда защото преди това е била дадена и на друг, който не харесваш означава, примерно, унгарския посланик да откаще орден "Стара планина" защото е бил даден подобен на американския посланик. Или да откажеш златен олимпийски медал, защото на миналата олимпиада са го дали на руснак, а те, както знаем от президента, водят подмолна война срещу нас. Така или иначе от тази разправия никой не спечели.

Мисля че, тази статия е доета примитивна. Стефан Цанев отказа наградата не защото му е предлагана а защото се е появило съобщение на сайта на МК, че ще муя дават. Причината обаче е не да търси популярност а да постави един болен въпрос. Защо обществото ни не е пречистено досега от ДС.

веднага ще ти отговоря- ЩОТО НЕ ИС КА!

На тази госпожа ще отговоря със стиховете на самия Стефан Цанев от Автореквием, написан много преди промените, когато беше опасно да говориш истината: АКО НЯКОЙ ПРОТЕСТИРА, АКО Е ОПАСЕН, ако искате да укротите някого - не го хвърляйте в затвор, спестете си оковите, не повтаряйте грешката на Средновековието: не произвеждайте светци. Не окови - пари му дайте, не тъмница - оградете го с вещи, не присъди - дайте му звания, ордените не пестете! Дори да не иска - насила му давайте и публично издигайте го нагоре, нагоре - от пост на пост го качвайте нагоре: като стъпала на ешафод! Ако не загуби главата си и там, а слезе с усмивка лека - викайте в петте посоки на света: Ето човека!

В нашия вход имаше едно пиянде, Бог да го прости! Като цапне три ракии започваше да ги реди същите! И като рима и като ритъм. Че той бил бунтар! А ние мислехме, че е от алкохола. Но не умря в Белене, а в ИСУЛ от цироза. Ако беше жив щеше да е завършен демократ. Ама не дочака.

Да си спомним Радой ,той наистина беше достоен човек защитаващ принципите си.Дай Боже всекиму такава сила.

ДА БЕ?!

Таз авторка, май сега е открила Стефан Цанев, благодарение на социалните мрежи. Тез писания от Мултака ли са поръчани? Наградата на Стефан Цанев беше обявена на сайта на министерството, така че не я получи защото не искаше, а не защото не му я дадоха! А това че авторката не знае кой др. е награден с такава награда си е неин проблем. Явно много неща не знае, добре е първо да се информира, да чете и после да пише!

Сигурно не е трудно да видиш кои са носителите на наградата и авторката сигурно си е направила труда да ги види и ги знае. Въпросът е риторичен, в смисъл, кой ги помни носителите, остават само тези, които са написали стойностни неща.

Стефан Цанев си е звезда много преди лумпениадата обитаваща някакви мрежи да научи за него. ако не беше такъв какъвто е нямаше да му предлагат награда.

Те не му и предлагат, ама той да си каже... А е бил звезда по две причини: 1. Беше се надупил на БКП, като мнозинството от едновремепшните "инрелектуалци", 2. Жена му, като шеф на театър, го уреждаше да му играят простотиите.

Каквото и да вадят от прашните рафтове,не могат да заслепят величието и достолепието на Великият талант Стефан Цанев.

Стефан Цанев показа как едни хора сами се хвалят, ръкопляскат и награждават. Той показа нещо повече. Достойното е да не бъдеш като тях и да откажеш наградите, ордените, медалите. Ако не си като тях. Ако не си като тях е може да стоиш на една маса с такива. Ако не си като тях и не си правил онова, което те са правили. Стефан Цанев придоби най- високата награда- наградата за достойнство и чест. Всъщност намери се човекът , който погреба всички досегашни ордени, медали и награди. Ценното е да има хора като Стефан Цанев и Радой Ралин, защото те са народни будители. Другите, "лъснатите", наградените, никой не ги помни. Гордейте със Стефан Цанев. Той е българин като всеки от нас.

Сравняваш Цанев с Радой Ралин???Радой Ралин се е сражавал на фронта а Цанев освен близане на началнически гъзове няма друга заслуга!!!!!!!!!!!!!!