Учителите ”се износват” максимум за 20 години

Заради голямото натоварване педагозите достигат максимално "износване" за 20 години стаж, сочи анализ. Научно е доказано, че изхабяването е до 5% на година.

Обратно в новината

Коментари - Учителите ”се износват” максимум за 20 години | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Аз работя 30 години на смени в завод в производство ( а не съм само аз ) ,няма съботи няма недели какво да искам ?"-цитат. Ами толкова си учил.За завода. Учител, ей така от пътя няма. В къщи имаме дете, хайде две и трудно се справяме. В клас са 25. Да ги образоваш, възпитаваш( естествено, ако има база домашно възпитане), не е най-лесната работа. А за път на младите-не са много, много дето искат път.Първо - колко са новопостъпващи, че и да искат път. Защо работели и след пенсиониране. Ами живей с пенсия на учител и ще ги разбереш.

Не са единствените, които се "износват". Износват се и полицаи, пожарникари, лекари, военните особенно се "износват". А работещите по предприятия, строители, земелделци и особено свободни професии - айдукати, търговци, архитекти и т.н. те само цъфтят. Тях работата ги разхубавява :)

Като се износват защо не желаят да се пенсионират, а работят до 70 години!?. По медиите тръбят, че учителското съсловие било застаряващо. Да така е защото не се пенсионират а остават да работят и не дават път на младите. Ако им беше толкова трудно щяха да чакат с нетърпение да се пенсионират и да си почиват заслужено. Да ама не

Добре де щом това се отчита, защо тогава ги изпращат в пенсия на толкова години? Да се вземе някакво решение по този въпрос, а не само да обсъжда по форумите.

400 000 педагози на година в Казахстан ?!! Ами тази страна има 16 млн. население ... само за 5 години и всеки 8 казахстанец ще е учител :)))))

"се квалифицират", т.е. преминават курсове

абе нали Роско каза, че бъдещето ни не е в казахските степи пък сега ни ги дават за пример

Производството на кадри за капитализма се оказа токсичен процес.

Срещата на випуска е на яхтата на оставача.

Двойни, тройни, петорни стандарти според кой на кого е човек, колко се навежда и лиже. Каквото средното такова и висшето. Да се разделят учителите от паразитиращата, самоизживяваща , колеща и бесеща в училищата администрация. Догодина на матурите ще е и по зле. Умните родители изкарали някой лев си изпращат отрочетата в странство. И тази Такева вече да се разкара.

Износват се тези, които всеотдайно работят. Тези които са хора на шефките им е кеф. Те не се износват и карат до 66-68 год. при двойни стандарти пенсия + заплата и лекторски. за едни може за други НЕ. За младите път няма. директорите на СОУ са се превърнали в местни феодали навързани със свои хора. Няма мандатност. Административните кадри в СОУ счетоводителки, човешки ресурси, домакинки и т.н. се изживяват повече от учителите защото са толерирани от директорите. Има училища с страхотна администрация на яки заплати а за даскалите нищо. Няма реформи в СОУ и затова даскалите се унищожават. СОУ е кърмилница на шуребадженащина. На 15 Септември пак ще ги видите бабите учителки избутващи с лакти младите учители. И по-зле ще става.

Така е и по- зле ще бъде, защото новият закон не предполага добри промени, напротив! Ми все некомпетентни пипат в образованието, а Янката е приятелка на всички правителства, Подкрепа дремят. Сега нова шапка - Национален регионален инспекторат с нови места за свои хора, гадост! Предлагам наесен - стачка!

Имаше виц, че в Турция учител с 15 г. стаж му забраняват да гласува (като невменяемите). Ама има много истина в това. И какво като се "изхабяват" за 20 г. Кой от вас иска детето му да го учи учител изхабен на 95%? Или на 90? Или на 80?. По-добре да помислят за авторитета и удоволствието от работата на учителите. И как да не се изхабяват. Моят първи директор в началното училище беше на 70 години. И всички наши родители с уважение му казваха Даскале. Щото той ги е учил, възпитавал даже и с показалката и те го помнеха. И хич не беше изхабен, поне за показалката. Ял съм бой от него но още го уважавам, бог да го прости. Даже не става въпрос за заплати - става въпрос за уважение към най-святата професия в тоя живот.

Абе, хора, тая статия за нашата планета ли е писана!? Ми няма нищо общо с ужаса в българското училище! Вълчиел Вълчев и компания от поне три правителства закриха над триста училища и не бе седенки и унижение, позор!

заглавието ми хареса,не се износват,перкулясвят и чаялдисват,баялдисват и дрисват.

Нация , която не уважава труда на учителите е с неясно бъдеще и заслужава участа си !

Който смята, че не е вярно за износването, да отиде и да седне в час най-отзад и само да седи. Който не уважава учителския труд, се е объркал. България след турското робство е била една от най-бързо развиващите се страни в света (заедно с Япония) и това се дължало на заплащането на интелектуалния труд както се полага и на желанието на българите да изучат децата си. Заради социализма, където интелектуалния труд беше принизен и това продължава и сега, то затова сме затънали до ушите в калта.

Аз работя 30 години на смени в завод в производство ( а не съм само аз ) ,няма съботи няма недели какво да искам ?

Ако досега не си го искал, сега е малко късно.

Егати неблагодарната плюеща нация!!!!

Хайде стига бе...Един куп хрантутници дето НЕ произвеждат никакви блага а са само консуматори все бързо се ''износват'' ама като гушнат пенсията на млада възраст продължават като ''младенци'' да работят...Стига вече с тези привилегии защото народа дето произвежда и се бъхти с 20 дена почивка на година вече е на привършване да ги хрантути.. Да ходят на полето да видят какво начи труд и износване

Младите, образовани хора на едно общество не са ли блага? Защо реват работодателите тогава, чак виетнамци щели да внасят вече? Няма лошо да се бачка и на полето, но рискуваме да останем цяла нация 35-ти номер.

Ами като се вгледате в последните резултати от изпитите ще видите на кукуво лято ''млади и образовани'' и добре че са платените висши заведения та да изкарат и някаква тапия но от където и да го погледнеш никакви ''блага'' не са

someone

всяка работа има плюсове и минуси, почти всяка работа изморява, дори умствената, съчувствам на учителите, но мисля, че малко прекаляват. все едно искат да ходят на работа без изобщо да са изморени, все едно са ходили на плаж. къде го има това?

Ето,виждаш ли? После викаш,че се заяждам с теб... Как "къде го има това"?? Навсякъде в света го има-я влез в нЕкой парламент...:):))))))

Много са ви тъпи копелетата. Няма как да стане без елементарна подготовка вкъщи. Не може да ги оставите на произвола още от детската градина и да щракате с пръсти по чалготеките.

Хе-хе-хехехехеее.... 20 години е било преди! С`Я като Пръмокуневица набере скорост ще ги износи и закрие за ден-два.... Последствията от затварянето на реактора в Козлоздуй ще им се видят като лятна почивка....

Много издръжливи тия "бугаристанци" бе,много... Учителите трЕб`а да ги чакаш цели 20 години да дадат фира,пенсионерите с пенсии като бакшиши не искат да мрат,младежите не мо`ем ги направим идиоти..... Дали да не ги фалираме на бързо и да приключваме......

someone

не разбирам от какво се износват, да не са захарни фигури да се топят от дъжд?

Отиди в едно училище, само да си "отпочинеш" редом с учениците в голямото междучасие. На първо време се износват тъпанчетата, след това ставите от постоянно стърчене и обикаляне между чиновете в час, очите от проверки на контролни, домашни и т.н. и не на последно място: астми и бронхити от праха в училище. За психиката няма да споменавам колко трябва да е здрава, особено ако се занимаваш с тинейджъри. И не един и двама, а СТОТИЦИ на ден.

Ти,какво работиш?

someone

работя наказател на лоши хора.

Ех и аз като даскалите да имах по 3 месеца платена отпуска годишно.

Стани даскал и ще имаш. Между другото това с 3-те месеца отпуск е мит. Може през лятото да няма занятия, но учителите пак ходят на работа и си имат други задължения.

Ами те пък като искат да не се ''износват'' имат един куп работа на полето, по частните фирми, в предприятия и фирми къде се тикат като не стават

Износването е още по-мъчително, когато и директорките, особено тази на 118 СОУ в София, допринасят за това. Няма ли кой да ги контролира , проверява и спира? От там - от главата се вмирисва рибата. РИО вече е доказал, че не се справя с контрола върху директорите. А къде е Министерството? Няма ли мандатност за такива самозабравили се, които вилнеят ,все едно, че училището им е бащиния!

Отиди при частника пък тогаз виж какво значи работа а не хленчи от другите непрекъснато

Ми то и в РИО няма мандатност, Кастревица е от години да ни тормози с бумащина, преструктуриране и името й да шапка на разпределението по ЗИП и СИП, Абе... Директорът си коли и беси, а се обадиш си вън! Казвам ви при соца ни защитата и нямаше такава цензура! Сега, родител ако се ожали в РИО, може да е лъжа, шефката те окачва на въжето, колко колеги си отидоха обидени, 15 години несмеямо това чудо, бе и не иска да се пенсионира!

Учителите се износват максимум за 20 години Точно затова им "искат" 25 г. стаж, и им дават 300 лева пенсия, за да не се мъчат на този свят, след такова брутално "изхабяване".

Глей ся. Всеки в тая държава се прави, че е най-онеправдан. И на никой не му се работи.

То ако беше лесно да си учител както им се струва на повечето родители нямаше в другите страни да им дават, както споменават в тази статия и по 1 година платен годишен отпуск. А и не случайно процеса на обучение в училище се нарича учебно-възпитателен, което много от днешните родители забравят и се почва едно пискане: "ти защо така на мойто дете" и си мислят, че щом е тяхно и заплатите в училище са ниски те са най-големите специалисти в областта.