Шенгенски протест: Български евродепутат тръгна с камион през Европа

Андрей Новаков проверява по колко часа чакат превозвачите на границите

Обратно в новината

Коментари - Шенгенски протест: Български евродепутат тръгна с камион през Европа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аве къв е тоя Задникк ве!

Отново установявам , че глупаци не разбират нищо ! За обикновеният човек ШЕНГЕН няма полза ! Казах го не аз , а Хампарцумян: ! Той каза , че ШЕНГЕН ще има ефект само върху тези които се занимава с внос-износ ! Всички други ще духаме супата !

Този е ЕВРОДЕПУТАТ почти 10 ГОДИНИ. И вместо да ВЪРТИ ВОЛАНА в ЕП, тръгнал да го върти из Европата...

Евала на това момче, но за съжаление една птичка пролет не прави. Отдавна ни е ясно, че ЕС, Шенген, Еврозоната са само интересите на Западните държави, а ние от Източна Европа сме заден двор - трябва да им купуваме заразените храни, замразеното месо, сухото мляко, болните животни, вредните лекарства, некачествените западни машини (произведени в Китай), да горим в ТЕЦ-овете боклука на Европа, да изпращаме кадърния човешки материал да им слугува на безценица и да търпи унижения. Остава да им подарим малкото останали ни въоръжения и да изпратим български момчета да воюват в други държави, защитавайки "евроатлантическите ценности" (които никъде ги няма написани, но това е друга тема) Успех младежо Новаков!

Шенгенски протест на Български евродепутат който тръгна с камион през Европа няма да стресне бюрократите в Брюксел

Крайно време е да се въведе във ЕС всички транзитно преминаващи да ги качват на железница и няма да чакат ! Да се пускат само когато доставят нещо в дадената страна !

По коя причина си мислите, че Балканския полуостров е наистина Европа. Освен в географския смисъл. Ами така е. нищо де. Африканизира/циганизират се и държавите от т.нар. Стара Европа. Гета, джамии и ново след време ново Средновековие. Защото тия мургави не са маврите някога.

Да внимава само да не му открият наркотиците в камиона, че ще се изложим пред чужденците.

Тъй, тъй, евродиларите няма да чакат стоката с месеци, като могат да я имат прясна за часове !

Шенген та Шенген ама само ако и Румъния е част от нея иначе няма да има много файда от това свободно придвижване! И при това положение само за тези които ще заобикалят за през Румъния вместо през Сърбия. А отделно ако по пътя има нации които са си върнали граничният контрол (заради мигрантите) и това свободно придвижване вече не изглежда толкова апетитно. Единственото положително нещо ще е, че трафика ще се облекчи за Гърция! Пък и от кога стана тъй важно за политиците ни Шенгенското свободно придвижване? Нали зора беше да сме в Шенген за да може веднага след това да минем на еврото!? "Критиките, които се отправят към България по отношение на пазенето на границите, са смехотворни" Нима? В един период по медиите се съобщаваше как през ден се залавят десетки незаконни мигранти в бусове или автобуси в близост до София или на пункта Калотина! Да те са били заловени. НО са били заловени едва на най-западната част от нацията, предвид че идват от югоизточната граница с Турция. През цялото това трасе не са били засечени!!!!

Сърбо-Хърватската граница е най-шенгенската граница, която ще се отпуши като влязат в Шенген България и Румъния... Ееейй, добре че са тия от ГЕРБ-авата сган, че да се лее простотия 24 часа в денонощието...

И този, като Слабаков, 4 години си трая, сега се сети. Избори идват. Иска пак на тлъста заплата още 4 години.

Благодат за хайдутите

Трябва национален бойкот на Австрия, но с това продажно правителство едва ли ще се случи.

Не че нещо, ама дори и да сме в Шенген, сърбо-хърватската граница пак ще е с контрол, защото Сърбия не е в ЕС. Ама то гербаджийска работа....

Ние не сме готови за Шенген. За да е ефективен за нас Шенген по суша ние трябва да имаме инфраструктура позволяваща ни да заобикаляме Сърбия. Моста при Видин е мост в нищотото. Фериботите при Оряхово и Никопол нямат капацитет. Моста при Русе си има неговите проблеми. В Румъния също магистралите отвеждашти от точките на влизане към Унгария ги няма. Вместо да се тръшкат 10+ години нашите политици да бяха свършили тая работа. Сега влизането в Шенген да е едно формалност, а ние тепърва започваме работа и резултатите.... някога в неопределеното бъдеще.

Те и гърците в момента не могат да конкурират много сериозно пристанището в Ротердам, но тръгне ли веднъж трафика от Суецкия канал до Гърция вместо Нидерландия знаеш ли колко бързо ще изградят структура от пристанища, имащи много по голям капацитет от всички други? Техните условия за това са огромни, а български и румънски пътища ще бъдат готови много преди това.

За вас не знам дали сте гАтови, но ние тук в България сме готови!

Този явно има някакъв фетиш с тировете ... или е фен на тираджиите ... вместо да си върши работата за която народа го е пратил в европарламента той все по кабините ...

Жорко, много си далече от истината, бате!

Най-добрата магистрала до Европа е река Дунав,по-добра няма.

Това герберастите са много тъпи парчета! И да ни приемат в Шенген, как ще се отрази това на преминаването на сърбо-хърватската и сърбо-унгарската граници?

Не че ПП-ДБ-ДПС и с-ие са по-умни!

Респект !

Проблемът не е в Шенген, а в нежеланието на граничните власти да работят. Някой може ли да обясни защо на Дунав мост има 10 км. опашка след като няма митници? Преминаването става за 5 минути с плащането на моста. Да кантар, но той може да е навътре в страната на създаден паркинг.

“Какво ще правим сега?” може да отнеме и един час ако трябва да се брои повече.

Дясната лента

Шенген ще има! Скоро! Но безбройните километри от тирове ще стават все повече! В една Германия с трилентови магистрали, лявата е изцяло с тирове. И това състояние непрекъснато ще се увеличава и влошава. А не се търсят други, чисти и екологични решения. На релси и по вода. Това е решението. България строи магистрали и иска да догонва Европа, но тези нови пътища никога няма как да бъдат достатъчно, БГ е транзитна страна.

Върволицата от тирове в дясната лента е показател за работещата икономика на страната.

Кога ще разберете, че никой не ни иска в ЕС, просто защото за белите господари там, ние сме жалки туземци и ВИНАГИ така е било! В крайна сметка, за добро или лошо ни сме БЪЛГАРИ, а не "европейци" и е крайно време да го осъзнаем и да си гледаме собствения интерес, вместо вечно да се бутаме да сервираме и обслужваме на чужди софри! Бъдещето ни не е да сме колония на поредния господар!

е малоумник та дрънка. Боко побърка пуделчетата си.

Нормален човек не се занимава с политика.

Егати смешника! Лежал години в Европарламента и сега ще ми се прави на интересен ... Ай , сиктир. Какво смислено е направил докато е пребивавал там?!?

Станал е милионер на наш гръб ,без никакъв полезен труд за България. Представяте ли си го как изглежда в очите пред белите хора, в зала и по границите с този талибански външен вид.Затова ни питат извън България,,Като сте българи,защо сте бели" Това сме в очите на хората ,за съжаление.

Що минаваш през Хърватия бе ? Що не минеш през Румъния, да видиш как по двулентов път, едната лента е заета от паркирани тирове в продължение на 30 км и как се кара в насрещното платно ! И как някои тъпанари дори си оставят вратите отворени и може да се натресеш в тях. За кво го построиха тоя шибан мост на това място ?! Остава да ни пуснат и в Шенген и да се увеличи трафика още повече. България не е за тирове, разберете го !

предлагаш да си върнем каруците, или...?

Товарите трябва да се превозват с жп-вагони и кораби и само локално с камиони до крайната точка,а не цялата страна да е блокирана от тирове, а по границите да стават някакви ужасии.

Хайде ми намери хладилен жп-вагон. Дори и да намериш, този вагон ще закара ли стоката ми за 4 дни до Хамбург? Всичките сте големи ербапи да давате съвети.

златна мина за айдуците в БГ. Купуват сокче/от чужбина/ за 1лв. и ни го продават за 10лв/примерно/.Цялата хранителна верига у нас , е от внос на стари меса ,зеленчуци и какво ли не щеш,които не се купуват на запад. Те за това са тировете.Ама иди ти с тир, да видиш какво ще ти се случи.

За какво ти е хладилен вагон до Хамбург бе ? Никой не ти ще развалящи се стоки от другия край на света или Европа ? Има много регионални доставчици на месо.

Сърбия не е даже в ЕС. Защо проблемите за Шенген транзита на тирове се пуска през призмата "вижте какво става на границата на друга държава". Или просто ако Споменем че ако минаваме през северозапада и ромъния пътуването до ЕС се увеличава с около 4+ часа заради инфраструктурата ни...

а не РОмания.

къв шенген, кочината се разпада.

Чух че Чеченската джамахирия обявила независимост.

Джендър, пак си прекалил с тревата !?

Бай Ганя пътува из Европа, или Барба Ганьос беше?

Голям Юнак 1 мандат - 1милион евро и 2 пътувания с камион. С това ще го запомня този.

Откачалка

Само КТБ като кражба oт държавата е достатъчна, за да не ни допускат никъде. Мафия ДС-арска гнусна и паразитираща, задушава всичко по тази земя. Паразитът ще умре с гостоприемника си само.

герберски палячо

Нормално е там да се чака, все пак влиза от Сърбия в страна от ЕУ!

Това е същия депутат , който отиде за 1 месец в армията, за да опита вкуса на войнишкия боб. Дали пък не се бори за Оскар при евро депутатите или просто усеща, че догодина се сбогува с Евродепутатаството и се бори със зъби и нокти да му подарят някоя роля само и само да остане , защото не му се връща в МИЛАТА му БЪлгария?

Ама за какво и е на Европа българина, който си мечтае матушка россия "да го освободи"?

Българина иска "екстрите" на Европа, но не и правилата и. Нещо като заплатата на германеца, ама за работата на българина.

Българинът работи ,но не е заплатен у нас. Затова кръшка. На запад, защо не кръшка? Кой от управляващия ,,елит" нещо е работил или работи? Стигнали са до ,,управлението" благодарение на родителите си или по партийна линия или и двете. Случайности ...няма. Почва се от баба,дядо,син ,вник и вече пра внук. Все хора с ,,управленски" способности ,от сой.

Като не е заплатен, защо ходи на работа?