Здравни експерти: Рискът от ебола в България е нисък

Рискът от възникване на случаи на ебола в България може да се оцени като относително нисък, стана ясно след съвещание на експерти по въпроса.

Обратно в новината

Коментари - Здравни експерти: Рискът от ебола в България е нисък | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А самолетите, които се обслужват технически в немски фирми до летището от Нигерия, за тях какво ще кажат? И да не казват, че няма такива, защото ги очакват вече!

Рискът от еболата в България зависи от САЩ.

humfry

"Опасни тигрови комари са открити в Бургас В Бургас са открити тигрови комари, съобщиха от Регионална здравна инспекция в града. Счита се, че видът е изключително опасен за човек. Граждани са донесли за изследване комарите на 31 юли. Едното огнище е било в жилищна кооперация в града, а другото - в нотариална кантора. Направена е проверка на място, предаде БТА. Специалистите са установили, че в жилищната кооперация ларвите на тигровия комар се развивали в застояла вода в канална шахта от гаражна клетка. Смъртоносното насекомо е черно, но с белезникави седефени ивици по главата и краката. Само с едно ухапване може да ни зарази с 22 непознати у нас болести. Най-често причинява заболяванията - Денга, Чикунгуня, Западнонилски енцефалит, Малария, Жълта треска, Дирофилариоза /разгледайте инфо за тази паразитна болест!/ и много други паразитни и хеморагични заболявания /Ебола е хеморагична треска/. Тигровият комар (Aedes albopictus) е инвазивен вид комар, тропичен и субтропичен вид, който е характерен за южните ширини - главно в тропиците на Югоизточна Азия, острови в Тихия и Индийски океан, Китай, Япония и др. Глобалното затопляне, увеличения пътнически трафик и търговския обмен са причина за бързото разпространение на този вектор, както и пренасянето му чрез транспортни средства: самолети, кораби, автобуси. Този вид е с подчертана екологична пластичност, като има способността за бързо и трайно установяване в новозаселената площ с последващо разширяване на засегнатите терени. Той е хралупен вид и се среща като синантробен хабитат: всякакви съдове за съхранение на вода, чинийки на саксии, консервни кутии, автомобилни гуми, отводнителни канали. Цикълът на развитие му е по-различен от другите комари, яйцата се отлагат поединично над повърхността на водата, устойчиви са на засушаване и студ и се нуждаят само от 0,6 см воден слой, за да се развият, храни се денонощно, като агресивно напада хора, бозайници, птици, земноводни и влечуги." Не е тайна за запознатите, че този вид от години го има вече в България, ама всички се правят на луди както винаги, докато не "падне" поредния асансьор. Доскоро обясняваха как го имало само във съседните държави, но поради някаква магическа причина пропускал България. Разбира се, това се оказа, че далеч не е така...

Да-а-а... Форумът този път е единодушен: в Б-я никой вече не вярва на "експерти" (родни или не). И даже чете мнението им с обратен знак.

В България най-добре да не идва ебола, тук няма нито специалисти, нито подготовка. Стои и кашля по автобусите, нито си слага ръцете, за да не пръска заразата, нито нищо. Извърне се към теб и се изкашля! Като сложим и лелките по магазините, които масово плюнчат пликчето преди да ти сложат нещо в него- става една. ...не е за разправяне.

Рискът е малък,но го има!!! Рискът от наводнения беше малък,но тази година ни удави,рискът от атентати беше малък,но в Бургас се случи! Важното е да се направи така,че да няма никакъв риск,а не да има,какъвто и да е!!! Защото тази болест няма да те пита депутат ли си,министър ли си,олигарх ли си или си обикновен човек,ще кара всичко под ножа!!!

Трябва да се внимава със студентите от Нигерия и т.н. Във Варна е пълно с такива. Сигурно и в София.

ние пък не спираме да чакаме една делегация от нигерия, която ще пристигне след няколко дни в софия! казаха ни да избягваме да ни кихат в лицето, също както и да не ги облизваме. ако това се спазва, каза тренера, всякаква опасност отсъства. мене ще ми е интересно да се видя с нигерийците, защото те са умен и хубав народ и винаги предлагат нещо ново на света.

А от ерекция?

Само трябва един еболиец потен да се качи в градски транспорт 6.30, един два мола да разгледа и ще стане касапница! Както няма страшно!

тука само един еболиец да се появи и с нас е свършено, от всички българи ще оцелее само седнишеф, защото се евакуира в брюксел

Щом експерти го казват значи страшното е пред вратата ни.Не контролираното преминаване на границата ни по 20 парчета на ден няма страшно.То има ли граница въобще...........

Е сега се сещаш защо най-накрая се запретнаха да я доизграждат цялата. Дано не е след дъжд качулка.

абе щом "експертите" са казали...

Дааамм, наистина щом "експертите" са казали, значи трябва да се подготвим, че скоро ще дойде някой еболец и много да внимаваме.

Ловя се на бас, че идиотите на летище София даже и не са чували какво е това. Иначе е безопасно колкото бяха стабилни и банките ни!

В тази заспала държава експертите ще се стреснат едва когато останат единствените живи.Тук никой чиновник на топло местенце не желае да си наруши спокойствието докато обстоятелствата не го раздрусат здраво.По мнение на водещи експерти нас трябваше да ни заобиколят маса неща: Чернобилска радиация, климатични промени,бежанска вълна,световна икономическа криза, свински грип, Южен поток.Сега е ред на "Ебола". Да са ни живи и здрави нашите славни експерти.ХВАЛА!!!

Почти толкова нисък, колкото когато нямаше опасност от радиация след инцидента с Чернобил.. или ООще "по-нисък"?

Събрали се нашите експерти на маса, хапнали, пийнали и решили: "Рискът от ебола в България е нисък". Та така.

Планът на държавата сигурно е: Всеки болен от Ебола да се посреща с хляб и сол, за да демонстрираме типичната си българска гостоприемност.

Най- вероятно държавата ще инвестира в мушамян коридор, вътре в който ще курсират болните от Ебола диверсанти- за да не заразяват околните софиянци, харманлийци и др. А ако случайно някой от тях си науми да скъса мушамата и да се слее с тълпата, ще бъдат замеряни с дюнери- за да знаят останалите какво ги чака, ако нарушават правилата на България!

Ние на родните експарти, разбира се, вярваме- свикнали сме, ама за по- сигурно ще минем на чесънче, ракийка и кисело зелце- полезно с витаминчето си С. Рецептата, разбира се, може да варира в зависимост от местонахождението ви и финансовите възможности, но като цяло така стоят нещата при нас. Поздрави на експертите!

забрави киселите краставички и салатка от настbргана ряпа с повечко оцетец, ха наздраве!

Не е нисък. На нащите граници не се стреля. Но се спазва традицията да се пази някой да не излезе, а се пускат всякакви опасни елементи.

Туй за летището звучи добре, НО повечето марокански скакалци минават границата ни транзит, през оградата, махайки на граничарите и почти не сбавяйки темпото при това. Още ми е пред очите командированите през зимата полицаи, пазещи външната ни граница, подслонени от вятъра в картонени кутии, отопляеми с външни огньове и мушами за разкош!

КРЪСТЕТЕ СЕ, КОЙ КАКТО ЗНАЕ, ОТ ДЯСНО НА ЛЯВО ИЛИ ОБРАТНОТО, КОЙТО В КАКВОТО ВЯРВА, ДАЙ БОЖЕ ДА НЕ СЕ СЛУЧИ.

Никой не казва истинския риск от тази епидемия. Не става въпрос да се търсят заразени хора единствено от Африка. Вирусът е поразил вече хора в целия свят. Само в щатите те са над 3000 души. Смъртността при заразените е над 50% . И това трябва да е ясно на всички.

Ще бъде проведено и съвместно учение с разиграване на реална ситуация по установяване на пътник с повишена температура, пристигащ на летище София от африканска страна, засегната от заболяването, неговата изолация, транспорт, хоспитализация, диагностика и лечение, както и мерките спрямо контактните му лица в самолета и сред наземния персонал.

Аз пък искам да разбера какви мерки ще се взимат относно студентите от западна Африка, учещи в нашите университети, когато се завърнат от огнищата на зараза след лятната ваканция и се настанят в общежитията сред другите студенти? Или за тях никой не се сеща....

Аз бих им наложил карантина от 40 дена превантивно, както си е била в оригинал по Италианските пристанища, когато е имало чумни епидемии.

Та Ебола има 20 дена латентен период - чак след това виждаш признаци на болестта. 40 дена и това е - за в случай и на нещо друго - ако се прояви - да става в карантинната зона.

Колкото от падащи асансьори, преливащи язовири, ограбващи се банки и управляващи с фалшиви дипломи- спете спокойно, с други думи, скъпи българи- ме да не вземете да се събудете и да се осъзнаете!

да,да нисък е,докато не стане висок-с бежанци от незнам къде си...

Дано да са прави експертите.Аз обаче си спомням един експерт,който от TV-екрана през 80-те години ни убеждаваше,че в Бг просто няма как да се разболееш от СПИН.