Саниране на блоковете само при 100% съгласие

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради бе приета днес от кабинета. Тя обхваща 265-те общини в България.

Обратно в новината

Коментари - Саниране на блоковете само при 100% съгласие | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ама много голяма глупост ех гербаджии защо не мислите?

Пак простотии колкото искаш,внашия блок всички са съгласни с изключение на една мастия дето не работи никаде и само търси помощи един вид обществен паразит,и всички останали работят ,плащат деанъци и осигоровки,заради нея защото не искала няма да санират блока.нещо не е доизкусурено трябва закон примерно 80 процента съгласие.Стига крадци калпазани и курви да ни тормозят ,що за държава!

Защо,г-жо Павлова за учредяване на сдружения ви бяха нужни 67%, а след невероятните усилия това да се случи ни изненадахте с невъзможните 100%съгласие? Има те ли представа как на практика това може да се случи при тези огромни блокове-хора с различно образование,различен интелект,различна етническа принадлежност? Мнозина от тях тръгнали на гурбет по Чужбина,без да оставят никакви координати...Защо ни попарихте,след като учредихме сдруженията? Пожелавам Ви само един месец да поемете ръководството на един огромен блок и да се опитате да откриете онези 150-200 собственици!Изправете се тогава пред уморените пчелички,хвърлили напразно труда си и се похвалете!

защо сдружения

То е ясно като бял ден ,че това т.н. саниране е за да се откраднат едни пари от наши хора ,за да бетонират де що е останало по морето.Това саниране е масово ,като масовата приватизация.Пазете си нотариалните актове да не станат като боновите книжки.Имам закупени ,но нищо не съм получил вече 25г.Така заводите от държавни станаха частни и с панелките не се знае какво ще се случи.Все пак земята е ничия под тях.Там където имах жилище в централната част го отчуждиха и ме пратиха в покрайнините ,а сега там живеят селяндури по не знам какво право.Какафонията е пълна.Това е все пак България ,със крадливите политици.На никой не му пука за народа.

Парите от фонд Енергийна ефективност вложете в построяването на завод за дървена дограма по Европейски стандарт.Към него монтажен цех.Всеки собственик на апартамент преди посочената година отива и си поръчва услугата в удобно за него време.

То тва сичко убаво ама що ши требе да прайми пак Те Ке Зе Се.Нема ли да е по добре да не набутват хората във некви фирми който не са знай ко ши стани

Понеже българската Конституция (чл. 33) защитава жилището, като неприкосновена собственост, отнемането на жилища може да стане, само ако те бъдат вкарани, като дялов капитал във сдружение (фирма), която (чрез бъдещи поправки в законите за собствеността, за енергетиката и пр.) впоследствие да бъде доведена до банкрут т.е. дори и да е единствено жилището подлежи на конфискация!!!

Само че, сдружението на собствениците е юридическо лице по ЗУЕС, а не по Търговския закон и не може да извършва стоанска дейност. Регистрира се в общината, а не в съда. А дори и да не си член на сдружение, монополистът пак може да ти изпрати съдия- изпълнител.

Дограмата която трябва да смени старата трябва да е дървена/за да не се нарушават архитектурните проекти/, да е безопасна при отваряне и миене на стъклата,да е стандартизирана по ИСО. Дървената дограма е с най-добри показатели за енергийна ефективност. Стъклата с най-добри показатели са автомобилните-от същия материал има плоски с размери за жилищни прозорци. Осветлението на асансьорите не може да е енергоспестяващо-това изменя проекта и може да предизвика авария! В общите части да се поставят камери/одобрени от прокуратурата-подобни на тези за паспортните снимки,но видео/ за контрол в гаранционния срок и установяване на причините на евентуално възникнали дефекти с доказателствен материал който няма да падне в съда. Поставянето на външни плоскости е излишно и вредно-предизвиква конденз и създава условия за ракови заболявания-канцерогенни са. Изолирането може да стане като на всички външни стени се сложат секции-те са със същите изолационни коефициенти.

Този 1 милярд за санирването на панелките стигат точно за 500 блока,а в софия са над 530.каква е гаранцията,че ние в провинцията ще имаме шанс?никой не го е грижа какво става в провинцията.а дали парите вече не са изчезнали.не вярвам на никого за нищо.

ситуации са обхванати при процедурата ? Например - създадено е сдружението , кмета отпуска пари на определена фирма , минават и другите процедури и идва момента на достъп до индивидуалните жилища - да , но аз точно в този период трябва да замина при децата си , защото имат проблем и да се погрижа за внуците и то на другия край на света зa минимум 6 месеца - или не дай си боже по здравословен проблем за мен тук или в чужбина ? Да оставя ключа на случайни хора ли и кой ще отговаря после за липси , повреди и т.н.Подобна е ситуацията и с Топлофикация - в края на 2013 -та заминах и то по спешност - нямах време за молби до Топлинното счетоводство - писах им е-майл от там ! Но не ставало така - трябвало молбичка , написана на ръка и 3-ма души да докажат , че ще отсъствам най-малко 3 месеца , за да не ми се начисляват сметки - да де , но аз не знаех колко ще седя -и след като трима души ще знаят , че ще липсвам с месеци -това е все едно да напиша на вратата - Влизайте - вход свободен ! И то във времена на кражби и измами ! Когато се върнах и отидох да попитам защо да не може по е-мейл след като света се управлява по този начин , въртят се милиарди и всичко вече е по Интернет - те пак - искаме си молбичка , написана и донесена лично! Е това е - Bg закони и,недомислици ! Абсолютно съм съгласна с много от предишните мнения - за липсващото в закона " Целево сдружение " , за коментарите на юристи , за публикуването в Държавен вестник , за контрола както на вложените материали , така и за качеството , за сроковете - ами , ако в една община се явят други спешни , аварийни или бедствени ситуации и средствата се пренасочат , а фирмата -изпълнител си чака парите - кой и с какво ще плаща ? И т.н. и т.н.

Като чета тия неща,не мога да разбера следното 67% образуват сдружение и участват в програмата-това са разходи на администрация,време за собствениците.И като няма 100%-няма саниране.Остава ли сдружението? Абсолютно нелогично.

Напълно логично! Няма саниране, но има сдружение! Защо? Защото в режим на сдружение, моята сметка е и твоя. Защото създаденото сдружение няма как да се развали веднага. Защото това е най-лесният начин банките да си купят блокове и ти да живееш пак там, но под наем, докато си жив.

Не точно там. Там ще живее друг -който е съгласен да плаща определения от собственика наем.

целта е да остане сдружението и така да могат като тихомълком променят закона да ни ебават както си искат защото вече сме се регистрирали като фирма и участваме в нея с идеалните части от имотите си.

В това няма никаква логика, ето защо: 1. Ако сте си санирал за своя сметка преди 5 години апартамента с висококачествена 10 см. изолация, сега трябва да ви я развалят и да сложат ниско качество 5 см. , за да е равен блока. Няма да подпишете, нали? Така че 100 % съгласие е абсурдно! 2. Какво означава хоризонтални щрангове за ТЕЦ? В новото строителство да, но старите сгради не са предвидени за това. Значи докарват ТЕЦ-а до стълбището и толкова. А оттам за да стигне до радиаторите трябва да си разбиете подовете на всички помещения! 3. Целта трябва да освен да са санирани, блоковете да изглеждат добре. Това означава дограмата да е еднаква, PVC или алуминиева и чак след това да се санира! Иначе какво става? Санират, след това някой решава да си смени дограмата и кърти санировката. После не я възстановява и блока пак изглежда грозен. ИЗВОД: Целта на тази масовка не е да се помогне на хората, а някакви пари да се усвоят от приятелски обръчи от фирми.

Съгласно договора с общината, ако сдружението не изпълни условия по чл.5, включващи например достъп до всеки апартамент, то общината прекратява договора и сдружението дължи всички платени до момента суми на подизпълнители , както и неустойки за сключени те договори.

Колко инженери-конструктури ще трябват, за да се обследват сградите? И колко от тях ще се подпишат с личния си подпис, че сградите са конструктивно устойчиви?

Третият капан Помните ли декларацията, която попълвахме преди години при регистрацията на апартаментити в данъчната служба на общината? Там освен вида на конструкцията, наличието на ток,вода, инфраструктура имаше (и още има) графи за направени подобрения (дограма, изолации и др.) които се калкулират в данъка. Тогова всички пишехме не в тези графи и никой не беше в състояние да провери истинското състояние на жилищата. След санирането обаче, някои се питат няма ли общината да вдигне данъците. Познайте до 3 пъти дали това ще се случи и как безплатното саниране ще бъде платено от всички като разсрочено плащане чрез по-високи данъци. И то не малко по-високи, а много по-високи, което ще направи жилищата купени с инвестиционна цел неизгодни за поддържане. Вярно е, че и цената на жилищата ще се повиши и на тази база и данъците.

Това е най-естественото нещо, което ще се случи. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ В ОБЩИНАТА ЩЕ ИМАТ КОНКРЕТЕН ЮРИДИЧЕСКИ АКТ - ДОГОВОР ЗА САНИРАНЕ С точна СТОЙНОСТ. Така ще може много лесно да се изчисли нова данъчна оценка на всеки имот, а от там и нов данък сгради. За това никой не говори, но задължително ще стане.

Вторият капан Министърката каза За сдружението на собствениците не се иска 100%, за учредяването му е необходимо съгласието на 67 на сто от собствениците на идеални части. Но оттам нататък - за сключването на договор, за енергийното обследване, приемането на мерките и самото сениране, ще се иска съгласие от всички 100% Значи събират се 67% от собствениците, учредяват дружеството със всичките произтичащи от това последствия, и като се дойде до съгласието на баба Кина от 3-тия етаж тя казва не и не подписва договора за изпълнение. Тук всичко приключва!? Имаме си дружество, апартаментите ни са апортирани в него, носим отговорност като юридическо лице и нямаме саниране! Как ви звучи, а?

Някой може ли да обясни-има ли вероятност след санирането да се повишат данъчните оценки на санираните жилища и да скочи и данък сгради?

Абе то и магистралите е един зор и бързане да се построят, но май е повече, заради факта, че после ще се дадат на концесия на наши хора и ще се плащат тоол такси. Дългосрочното решение на проблема не е в това да се подаряват едни пари и то събрани от всички пък ще получат само някой. Дългосрочното решение е малко по-високи данъци, от които да се връщат след това на хората за саниране на сградите, когато стане наложително и това ще решава общината. Този модел работи в някой държави доста добре и то си личи по сградите им. В един 17 етажен блок няма 100% съгласие е един мираж.

абе ще ги санираме ний ама по-добре да не искат ...

Тия да не дават пари измислят 100 препядствия .Ами апартаментит4е ако са 35 не става .Блоковете повечето са около 30 апартамента по високи са по малко . Трябва да се направи здружение за какво е нали парите не се дават от хората а от Европа .

Мими, не знам дали си наясно, НО програмата ще финансира панелни и ЕПК жилища, а мила те не са ПОД 30 апартамента. Панелните са по 7-8 етажа и по мноооого входове, на етаж по 3 апартамента, а ЕПК блоковете са по над 10 етажа и са по поне 4 ап на етаж. Мими, пиши вече Сдружение, а не Здружение

в малките градчета са ои 5 етажа и 2 входа ...

какво и пречи на "дъжавата" да санира без да кара хората да влизат в сдружения?

само санирането в капана е безплатно !

дали да се съгласявам, нали ако някой ти прави подарък по принцип няма защо да те пита

вие чухте ли един юрист да излезе с коментар по тв пред хората и да обясни има ли рискове при сдружаването и какви са те? Омбусмана си строши краката да тича в разни телевизии и да се грижи за КТБ,сега когато стотици семейства не смеят да се сдружават заради рискове/истински или не/ омбусмана се е скрил в дън земя. А журналистите се правят на ощипани.

humfry

Пътят към Ада е осеян с добри намерения или поне така излиза в България през последните 25 години. Сега едно се говори, ама след време дали друго ще излезе? Така беше в началото и с поставянето на индивидуални измервателни уреди и кранове по радиаторите. И никъде не се споменава какви рискове крият всичките тези процедури и кой ще следи за качеството на изпълнението. Да не стане така, че след санирането да има проблеми. Юридически сдружения, кредити. Цялата тая процедура ми се струва прекалено усложнена. Не звучи като помощ, а и никой не обяснява защо е нужна цялата тази бюрокрация.

ТУЙ КОТИ ЛИЛИТУ МНОГО ПРОСТО ИЗЛЕЗЕ. А КАКТО КАЗА ПОЕТА- ПРОСТИЯ ЧОВЕК НЕ Е ПРОБЛЕМ ЗА СЕБЕ СИ, ТОЙ Е ПРОБЛЕМ ЗА ОКОЛНИТЕ! ИДИОТИ СА НА ВЛАСТ, ИДИОТИ. ДА НИ ОТАРВЕ ГОСПОД ОТ ТЯХ. АМИН

Не " 67 % от собствениците на идеални части ", а собствениците на 67% от идеалните части !

Филма "Топло " в нов вариант. Абсурдна държава...

ЗАЩО ТРЯБВА СДРУЖЕНИЕ, СЛЕД КАТО ПАРИ НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ НЕГОВИТЕ СМЕТКИ ИЗОБЩО? ПАРИТЕ ОТИВАТ ДИРЕКТНО ОТ БАНКАТА ВЬВ ФИРМАТА ИЗВЬРШВАЩА РЕМОНТИТЕ! ТУКА ЗНАЧИ ИДЕЯТА Е СЬС СОБСТВЕНОСТТА СИ В СДРУЖЕНИЕТО ХОРАТА ДА ГАРАНТИРАТ БЬДЕЩИ ПРЕТЕНЦИИ ОТ МОНОПОЛИТЕ(ЕВН,ВИК,ОБЩИНИТЕ С ДАНЬЦИТЕ И Т.Н). САНИРАНЕТО НЯМА НИЩО ОБЩО ТУК. ЗАМИСЬЛА Е НА ПО-КЬСЕН ЕТАП СЬДИИТЕ ИЗПЬЛНИТЕЛИ И ИМОТНИТЕ МАФИИ ДА БЬДАТ УЛЕСНЕНИ МАКСИМАЛНО! ЕДНО ДЕЛО И ПЕЧЕЛЯТ ЦЯЛ БЛОК С 50 АПАРТАМЕНТА. ИНАЧЕ 50 ДЕЛА И НИСКА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ДАЛАВЕРАТА С ИМОТИ. ДАЛИ ЩЕ ИМА ОТНОВО ИДИОТИ? ВРЕМЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ

На иначе симпатичната дама министър искам да кажа следното, един проблем не се решава, като се създава друг проблем. Има механизми в закона, като институцията "Общо Събрание", които са позволени по закон и имат много по-малко подводни камъни. Освен това, когато обещаваш нещо на избирателите си, трябва да си изясниш и на себе си и на тях, с публикувани в Държавен вестник документи и правила, точно и ясно, какво предлагаш, какви са правата и задълженията им, защото в правото и за съдията - министър Павлова каза е нон сенс и няма никаква правна стойност!

Колкото повече мислещи българи има, толкова повече популизма ще си отива от управлението.

Тъжно е, че много хора живеят в панелки, но повечето от тях са пенсионери на възраст от 60-80 години. Панелките ще ги издържат през този период, без значение дали са красиви или грозни! Младите хора търсят по-добри и различни жилища! Но ако оплетем възрастните хора в материя, която не разбират и ги оставим на улицата без подслон и храна, ще стане много по-страшно! Каква юридическа култура може да се очаква от един старец или възрастна баба, те живеят в друг свят, когато държавата ги обгрижваше и носеше отговорност. Не изхвърляйте старците на улицата, това е голям грях, знаете приказката за куката и бунището!

Ако държавата иска истински и безкористно за помогне на тези блокове,ще поиска едно протоколирано Решение на Общото събрание на етажната собственост ,с което се дава за определено време достъп до общите части на съответната сграда, за да може общината и избраните от нея по реда на ЗОП подизпълнители да извършат нужните и съгласувани с етажната собственост СМР.Никакви сдружения,никакви кредити не са нужни.

Спомням си една приказка от детските години - За щъркела и лисицата, как си ходили на гости и се черпели. Накратко: Когато щъркелът отишъл на гости у лисицата, тя му сложила мед в тепсия. А когато лисицата отишла на гости у щъркела, той й сложил мед в делва с тясно гърло....И санирането ще излезе нещо такова!

Вчера бяха нужни само 67 % от собствениците ,за да се кандидатства за тази Програма, днес станаха 100%.Днес държавата обещава 100 безплатно саниране,утре ще обещае 0,1 %.Всичко това е възможно ,тъй като няма закон или друг нормативен акт , който да уреди въпроса.Програмата на МРРБ ми звучи като едно предизборно обещание, което никой не е законово задължен да изпълни.Особено ако утре има ново правителство.

Големият проблем е, че работата ще стане Магаре на мост. Ще започне масирано саниране, пари под формата на кредит ще се отпуснат, ще се опукат за избори, а не за работа. После минават изборите, работата свършена до 1/3, парите ги няма, а заемите висят. И какво следва? Вой, плямпане на простотии и "Кой ми с*а в гащите". Те една фалирала банка 4-5 месеца държаха затворена и правиха големите одити, какво остава за хиляди ремонти наведнъж да станат...

в България има само 264 общини уважаеми журналисти...!!!!!! Двеста шестдесет и петата вероятно е вашата...?!? бъдете по точни...

Интересно защо за модератора документите от министерството са спам!? Какво не е спам щом законите и инструкциите на страницата на министерството са!?

Има ли безплатен обяд? В живота си не съм имал такъв. Вие? Тук някой спомена за останалите без жилище от наводненията стотици български граждани. Защо за тях няма средства, а за саниране има? Защо не мога да приема за чиста монета напъните за безплатно саниране. Още малко и насила ще ни накарат да санираме? Какъв е капана?

Капанът е чл.25,ал.3 от Закона за управление на етажната собственост.Сдружението да вземе кредит от Банката за развитие и после сдружението да няма право да се закрие докато не си плати дълга/с държавна или без държавна помощ за погасяване на кредита/.

Съгласен напълно! Изчетох всичко и стигнах до извода, че има още един капан: Ако по някаква незнайна причина "Сдружението на блока" не покрие изискванията на строителните фирми и общината за ремонт, даване на достъп и т.н. то тогава помощта се прекратява и блока трябва да плати всичко с лихвите направено до моментаи да си довърши сам ремонта за своя сметка. Само, че няма ясни параметри и правила, което те прави изключително уязвим и възможността да нагазиш лука е 99 %.

Не мога да повярвам, че във вашият блок няма поне един апартамент под наем! "При наличие на самостоятелни обекти в сградата, които се използват за извършване на стопанска дейност, както и в случаите на отдаване под наем или извършване на дейност от търговци и/или лица със свободни професии, собствениците на тези обекти/жилища ще се третират като получатели на минимална помощ (de minimis) съгласно Закона за държавните помощи. Размерът на минимална помощ е до 200 000 евро / 396 000 лв. Собственици на самостоятелни обекти/жилища в сградата, в които се упражнява стопанска дейност, но са извън обхвата на схемата за минимална помощ, следва да заплатят съответната част от разходите за обновяването на припадащите им се общи части и разходите за дейностите в съответния самостоятелен обект. "

Ако блока прикрие факта, че има такива субекти в сградата, в последствие може при изясняване, да подлежи на санкции и да се наложи да си плати с лихвите за разходите! Но не забравяйте, че всички плащат солидарно, не само тия дето са спестили някой факт! Вие познавате ли в детайли 200-300 съседи?

"8.2. Когато е одобрен проект за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии с цел ремонт и обновяване на сгради в режим на етажна собственост, сдружението може да се прекрати с решение на общото събрание след изтичане на гаранционните срокове по проекта за извършените строителни и монтажни работи, но не по-рано от 5 години от приключването им. 8.2.а Когато Сдружението е получило финансова помощ по проект Енергийно обновяване на българските домове по схема за предоставяне на безвъзмедна финансова помощ BG161PO001/1.2-01/2011 Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради може да се прекрати с решение на общото събрание след изтичане на гаранционните срокове за извършените строителни и монтажни работи по проекта, но не по-рано от 5 години от приключването на проекта, поне до 31 август 2020 г. "

"3. Органи на сдружението и представителство 3.1. Органи на сдружението са общо събрание, управителен съвет (управител) и контролен съвет (контрольор). 3.2. Сдружението се представлява в отношенията му с органите на местната власт и с други правни субекти от управителния съвет (управителя), съгласно т. 6.3.2. 3.3. За целите на изпълнение на проекта Енергийно обновяване на българските домове сдружението се представлява от в качеството му на член на управителния съвет, като същият ще представлява сдружението пред МРРБ по проект Енергийно обновяване на българските домове и няма право да прекратява функциите си на представител на сдружението в отношенията му с МРРБ за целия срок на проекта, както и 5 години след приключването му, освен в случаите на смърт, поставяне под запрещение (пълно или частично), отсъствие по смисъла на Закона за лицата и семейството, трайна фактическа невъзможност да ..."

ГЕРБ САНИРА /акростих/ Говореха ми важни хора Ехидно смееха се те Разплакана стоя пред входа Безмълвно вдигам рамене. Санирай малката коптора Ако не щеш ти със добро Ний ще те тикнем във затвора И там ще видиш що е зло. Разбра ли бедна мижитурко А на сина си пак предай Парите бързо да приготви А този път без номера до край. Ний ще се върнем тука скоро Е... ще те търсим за пари Личиш си дърта кикиморо и тях ще вземем, а ти ...мри.

"2. Предмет на дейност и срок 2.1. Предмет на дейност на Сдружението (т. 2.1.1 и т. 2.1.2 могат да бъдат предмет на дейност кумулативно или алтернативно). 2.1.1. усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии и/или използване на собствени средства с цел ремонт и обновяване на сгради в режим на етажна собственост. 2.2.2 други дейности, свързани с управлението на общите части на етажната собственост, включително да усвоява средства от други източници на финансиране, различни от тези по т. 2.1.1. 2.2. Срок на Сдружението създава се за срок от ../ безсрочно (при предмет на дейност по т. 2.1.1)." Документи а не дрънканици на тоя или оня!

"9.4. Членовете на сдружението са длъжни да заплащат съобразно идеалните си части и решенията на общото събрание всички разходи на сдружението по изпълнение на предмета на дейност по т. 2.1."

"1.3. Сдружението е юридическо лице, създадено по реда на ЗУЕС и притежава компетентност съгласно ЗУЕС. 1.4. Сдружението отговаря за задълженията си с имуществото си. Средствата, събрани от вноски на членовете на сдружението във фонд Ремонт и обновяване, са собственост на сдружението. 1.5. За задълженията на сдружението всеки негов член отговаря до размера на предвидените в устава имуществени вноски"

Ако живея на висок етаж и трябва да избирам счупен асансьор или санирано жилище. Според вас какво ще избера.

А инфраструктурата около блоковете?Защото около блока ни е боен кален полигон /фризован асвалт/.За сдруженията-нямам думи... И защо не се санират първо най-нуждаещите ,т.е. най-старите?

Идете на бул Витоша ,65 ,сега ще видите скеле и мрежа ,която закрива повредите от градушката , само няколко месеца след "санирането" на фасадата.Цялата мазилка и изолацията е на дупки от градушката ,тези 2-3 мм мазилка не може да бъде достатъчно здрава ,за да издържи .

Какви 265 общини, какви лъжи? В повече от 200 общини няма жилищни сгради с повече от 36 апартамента. Как живеещите в Долно надолнище ще кандидатстват за саниране като сградите им са под 36 апартамента? Урааа, за "умното" саниране господа, при нас то ще дойде заедно със Второто пришествие!

Санирайте си доверието,укрепете си срутените устои,замажете си бетоновите мозъци всички управници. Сградите, най-нуждаещи се от саниране са затворите-има срок 18 месеца от ЕК.Мислете!