Откриха монетно съкровище в центъра на София

Най-голямата колективна монетна находка, намирана досега при разкопки в Сердика, е открита при археологическите проучвания на площад „Света Неделя“.

Обратно в новината

Коментари - Откриха монетно съкровище в центъра на София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Даскалицата, кметицата на Столична община Йорданка Фандъкова да предаде на съд гръцкия гражданин Селвий Калист за извършено престъпление по НК. Същият без надлежно разрешително, изискващо се по Валутния закон и съответно Закона за ограничаване на плащанията в брой е нарушил преди 2 хиляди години режима на вноса и задължението за деклариране, като не е декларирал 2976 сребърни денара от I и II век. Те са били укрити в керамичен съд. Откритата колекция от монети била на гръцкия гражданин Селвий Калист. Тя е събирана повече от 100 години. Става дума за т. нар. продължавано престъпление. Педметът на престъплението е в особено големи размери. Въведеният с националните норми декларативен режим за внасяната и изнасяната на и от територията на Република България валута в брой над определен стойностен праг, не нарушава чл. 56 от Договора за създаване на Европейската общност (ДЕО) и въведения с него принцип на свободно движение на капитали в рамките на Общността. Разпоредбата на чл. 58 от ДЕО е изключение от принципа на чл. 56 от ДЕО и дава право на всяка държава членка да предприеме всички необходими мерки за предотвратяване на нарушения на национални законови и подзаконови норми. Извършеното от гръцкия гражданин Селвий Калист престъпление е умишлено-обективизирано от действията му и мотивирано със стремежа му да наруши закона. Затова при наличието на представа у подсъдимия, че нарушава известно му правило относно валутните ценности, той следва да отговаря за валутно престъпление. гръцкият Гражданин остава в ареста и заради фалшив задграничен паспорт на Римската империя - империя от страните-членки на ЕС. Фалшиви шофьорски книжки, лични карти, международни паспорти и дипломатически документи се продават на кило в културно-комуникационен комплекс "Сердика" на Римската империя.

Сребърен римски денар "Мартенски иди", сечен по повод убийството на Юлий Цезар, сребърна монета /денар/ на император Септивмий Север /193-211/, сребърна монета /денар/ на император Траян /98-117/, сребърна монета /денар/ на император Веспасиан /69-79/, сребърна монета /аргентеус/ на император Лициний І /308-324/, сребърна монета /денар/ на императрица Ю. Мамея /235г./Сребърна древноримска монета с тегло 4,45 g, сечена от около 210 пр. Хр. до 3 в. Първоначално денарът е равен на 10 аса. На лицето е изобразена глава на Рома; върху опакото - диоскурите (близнаци, синове на Леда) на коне. С въвеждането на златния стандарт за денара е установена стойност 1/25 от ауреуса. В императорската епоха на лицето е представен образът на императора. Освен денар от сребро се секат квинарий - 1/2 от денара, сестерций - 1/4 от денара, викториат - 3/4 от денара. От 3 в. денарът се превръща в малоценна парична единица и започва да се нарича антониниан. Единственото по-голямо монетно съкровище е намерено през 1929 г. в Девня 120 000 монети,В края на II и началото на I век преди Христа местните тракийски племена активно са търгували с Южна България и с гръцките градове по Бяло море. Затова и тук е намерена и единствената в страната ни колективна находка от сребърни тетрадрахми. Това е 2976 денара римски сребърни монети, ако се прехвърлят в злато една златна монета Ауреус е равна на 25 денара. Ако се сметнат монетите, се получава 500 грама злато, поясни доц. Дочка Аладжова. 1000 римски денара е заплатата на легионер годишно, едни от най-високоплатените. Едно пиле е било 12 денара, а месечната заплата на учител е била 50, даде пример тя. Преди 10 години 86 000 римски сребърни монети денари и антониани от II-III век са открити в района на Лясковец, Великотърновско

защо изобщо древните елини погрешно ги наричат гърци сега не ми е ясно?някой умело подменя историята в полза на съвременните гърци!ето къде използват откраднатите милиарди съседите.инвестират в история!

Сега отностно "Гръцкият" гражданин, по нашите земи е имало хора наследници на Гърци,Римпляни и Траки, тоест като цяло са ги наричали Римляни(поданници на Римската империя)..Дали е бил с Гръцки корени или мешан е било без значение по онова време, така че е Грешно да наричат този човек "Гръцки" гражданин!

На гръцки гражданин ли са принадлежали тия монети? Не бях чувал, че през I век имало гръцки граждани...

Нали знаете че Юстиниан и неговият генерал Велизариус са били Траки, тоест Българи в днешно време?

Ми щом монетите са били на гръцки гражданин от I-ви век, нищо чудно и Юстиниан да е бил български гражданин.

Тия некадърници журналистите са по опасни от емигрантите. Пълна простотия. Гръцки гражданин 1 век? АНАТЕМА!

И тука се сещам за тезата на Руснаците(след няколко водки) че днешните Българи били Татари...Оказва се че историята на Тракия(след това България) хич не започва през 681ва!

Август (на латински: IMPERATORCAESARDIVIFILIVSAVGVSTVS), роден като Гай Октавий Турин и осиновен от своя пра-вуйчо Юлий Цезар, поради това по-късно наречен Гай Юлий Цезар Октавиан (на латински: GAIVSIVLIVSCAESAROCTAVIANVS) е първият римски император. Управлява Римската империя 41 години от 27 пр.н.е. до своята смърт през 14 г. от н.е. Марк Улпий Траян (на латински: Marcus Ulpius Traianus; 53-117) е римски император от Нерво-Антониновата династия, вторият от т.нар. Петима добри императори. Управлението му от 98 до 117 г. е най-забележително с неговата строителна дейност и с грандиозните военни победи, които Траян постига в Дакия и Месопотамия. През този период Римската империя достига своя най-голям териториален обхват.

Великолепно....много хубаво! Нека покажем колко богата е била София под името Сердика когато тук са живели римляни, тоест за балканите това означава гърци. А сега нека туриста да види София какво представлява когато живеят българи, което не е много ясно какво означава. Перси ли са или пък хуни, а може би татари или пък някакъв вид тюрки, а може и да са някакво балканско местно население от десетки хиляди години. А що се отнася до съвременна София, едва ли има местен жител който да харесва града си. Това е единствената столица в Европа която няма никакъв архитектурен стил. Дори и да е имала някога, оронените фасади само подсказват за това. Е да по време на гърците София е била богат град.

Римлянин никъде не означава грък. Дори и в Атина

Ако искаш да продължим в същия дух ще добавя. Римлянин е имало само в град Рим. Така са се наричали само тези жители и само те са имали тази привилегия. Така че да говориш за римляни например в Милано или София...може ако римлянин е дошъл на гости.

И тогава и сега в Сердика живее едно и също население. И според ДНК и според летописците, българите са местното население не само от 1 век н.е., а хилядолетия преди това

Хъм Мъм, ето ти да четеш. Флавий Авеций, наречен "ПОСЛЕДНИЯТ РИМЛЯНИН". заради победата му над хуните "Флавий Аеций е роден през 395 или 396 г. в Дуростор (днес Силистра) в провинция Долна Мизия" Защо според теб са нарекли с това потресаващо уважително име един силистренец ??? Скрий се и си слушай чалгата, историята я остви на другите :)

Върху стената на гърнето е изписано и името на последния притежател на съкровището - Селвий Калист, който е бил римски гражданин с гръцки произход.

Гръцки гражданин в 1-ви век не е имало. Тогава е имало две опции - или си част от Римската империя и тогава си РИМСКИ гражданин или живееш в независим град и тогава си ТРАКИЙСКИ гражданин. Понеже Сердика тогава е част от римската провинция Тракия, то въпросният чорбаджия е бил римски гражданин, Гърция, като държав3а се основава чак 17 века по-късно и в началото още няма никакви граждани, щото народа е селски

Аз Грцки гразданин връста мене сакровисте и пласта мене лихва Вулгариа - 1 трилион евро пласта, капиш, вулгарос?!

Гръцки гражданин? Каква Гърция е имало през 1-2-3ти век? Лелее... кви глупости пишат в Дирника!

поне една златна монета от хорска срама да бяха оставили......ама среброто е евтино а златото скъпо!!!

представете си колко по толкова изкопаха покрай метрото.кой ли неграмотник като чобана ги прибра?

Хах! В центъра на София били открити монети от времето на Римската империя и те били гръцки. ХАХАХА! А не са ли мюсюлмански? Наблизо е мюсюлманският квартал. ХАХАХА

Хубаво забраняваме това и онова ...ами частните имоти половината Витоша е частна собственост ама секи си трае тия хора какво имат право да правят с земите си а ? навярно да се снимат с тях .... като спомен от наследството на дедите им ша са съдиме ша знаиш

Тия гадове куртигурите ми добараха влога в КТБ, който събирах от II век вече над 1900 години, а сега ми разбиха и касетката в сейфа под ябълката. Кутригурите са крадливи чукундури.

бъркаш. оногури са.

Това Селвий Калист мой пра,пра,пра ....дядо . Събирал парицки много, много години. Моля да ми ги върнат ! Аз изплати гръцки дълг и с остатък си наеме слугиня от България, така инвестира и в българска икономика!

Не схващате иронията на написаното!

Селвий Калист е римски гражданин, както се вижда от името и от монетната находка, стига простотии сте писали. Гръцка държава и гръцки граждани имаме от 19 век нататъка. Малоумници, егати и археолозите сте. Името дори не е елинско, както тогава са се наричали онези, които сега пробутвате за гръцки граждани. Излагате се!!!

жители, които са имали възможност да трупат и събират такива ценни монетни находки", добави Чобанов то сега има по богати, но вмест да събират сменяват колите и любовниците като носни кърпи..

Изненадващо е че не го откриха под Руски Паметник, да речем. Точно по време на строежа...

През I и II век тук държава Гърция не е имало, нито пък е имало преди това, нито и след това. То и поради тази причина, собственикът на съкровището има толкова типично гръцко име - Селвий Калист!!!

Български научни работници!!!??? Има ли по-просто нещо? Така и с Селевий Калист. Поне да бяха се консултирали с професор Асен Чилингров. Но, не става, той е българин с насоченост за България. А днешните научни работници, след идиота Панев, за нищо не стават.

около него, ами го пазете от ония двамата с Канал з !!

Щом са на гръцки гражданин, значи принадлежат на комшиите. Върнете им ги, че и без това са я окъсали завалиите

По онова време е имало Източната Римска Империя и Българската Империя. Не е ясно за каква Гърция и какъв гръцки гражданин се говори в статията. А София е била столица на провинция Дакия.

По онова време е имало само, РИМСКА империя?!

на пра пра дедото имането открих го най-сетне

Това ти е най-оригиналният коментар, откакто Сорос те е наел да мърсиш форума.

А ти кога ще извадиш оригинален коментар, че да зарадваш руското посолство?

съкровища и извори бликат предизборно. А бе личи си стила на Божката. Съкровището, пардон колекцията била събирана 100 години, а гражданина е живял 150 т.ч. освен много богати жителите са били с библейска продължителност на живота. Очаквайте скоро да бъде открит извора с жива вода.

А не извора сакън не, цялото ЦК на БКП и прислугата им ще пият и ще станат като Дънкан Макклауд

Е ми те точно това и направиха, само че не пиха, а окрадоха и си увековечиха лапачката.

"Селвий Калист" ООД е името на телефонната компания инсталираща уличните апарати в древна Сердика. Археолозите ограбиха древен уличен телефонен апарат. Позор.

Браво БРАВО Бойко...браво Фандъкова....(добре, че ГЕРБ дойдоха на власт та да се ,,покажат,, и съкровищата на майка България....До се га бяха само ,,лентички,, но след 2 мандата и ,,откриватели,,

Това са алтъните на фанариота Долен Сидераст,дето му ги даде доганя за златното пръстче, когато българското племе беше под игото на Олигарски.Събира ги в самовар за да си заведе кадъните на екскурзия в крим.

Черепа пак инкасира златото и великодушно остави тенекетата да се радват балъците

Чобанов, ти наистина отговаряш на фамилията си, чобанския гражданин Тудар. Какъв гръцки гражданин през 2-ри век, бе галфон?! Населението на тракийска Сердика, тогава в римската провинция Илирик, е използвало като мода гръко-римски имена наред с тракийско-българските. Не греша, траките са древни българи! Гръцки граждани има след основаването на гръцката държава през ХІХ век. В античността са били елини, в средновековието като съставна част на Римската империя - ромеи.

Да твърдиш, че траките са древни българи е същото като да твърдиш, че турците в Истанбул са древни римляни.

Е все пак траките не са сублимирали, те са част от една нация, която очевидно е била смесица от българи, славяни и съответно и траки и още един куп други. Да не говорим каква смесица пък са били българите.

Какви българи през Втори век, бе, галфон, че да има тракийско - български имена?

Що бе неграмотнико, да не мислиш че българите са били сътворени в 681г и преди това не са съществували под други имена. Нали знаеш че през 1-ви век няма италианци, няма унгарсци, няма руснаци, няма испанци, няма англичани, няма ирландци, няма холандци. И те ли са паднали от небесата, а старото население е изчезнало. Много грешки има в образованието ви

Интересно, дали гърци са водили войната за освобождение през 1821г. на територията на днешна Гърция или това са били марсианци /преди 1821г./

Водили са малко смешно въстание но не са били гръцки граждани, а турски селяни Преди това са били ромейски селяни Нали успяваш да направиш разликата между произход и гражданство. Да не говорим че гърци по произход в Средновековието и Античността са живели само в Пелопонес< Atika и в малки махали в големите крайбрежни градове.В Сердика и да е имало няколко от тях, са били нищожен процент

Това ми беше вноската за второто здравно осигуряване и за тока. Сега какво ще правя, а? Откъде да взема нови, пак ли до Рогозен трябва да отскачам?

Журналята пак къртят мивки. Особено великолепно звучи умозаключението, че съкровището е принадлежало на "гръцкия гражданин...". То самото име на гражданина подсказва, че е римски, но кой, кой да им каже... Пълна неграмотност сред висшистите!!!

Забравили са да споменат, че е бил член на СИРИЗА и се запасявал с монетите в случай на Грекзит.

а ромски, моля!

събирано повече от 100 години??!!? Този грък трябва да е бил столетник?! Как се събира нещо 100 години? Просто е събирал стари монети - те са сребро, не гният и се ползват десетилетия. Не като ползвахме през 1985-89 г. стотинки от 1962 г. да не би да сме ги събирали 20 години? Просто са били в обръщение.

"гръцкият гражданин Селвий Калист..." Абе кой написа това кретенско определение за човек от II в. от н.е.? Творци на вицове...

Рим е империя от времето на Август - 14 година след н.е. Сердика (Ulpia Serdica) вече е била в границите на Рим по това време....

Открили са фалирала банка предполагам ;)

jingiby

"Монетното съкровище е съставено от 2976 сребърни денара от I и II век. Откритата колекция от монети била на гръцкия гражданин Селвий Калист." По това време Гърция не е съществувала като самостоятелна държава. Имало е Римска империя.

карай да върви! пак, че не са го писали македонски гражданин!

По това време Македония се е била разпаднала на Гърция, Византия, Римска империя ....

Я да си ни връщате съкровището, че ..... ....

ХЕХЕХЕ На гръцкия гражданин...

реже лентата?

Когато му вземат нов Сокол, та да прелети от Банкя до Сердика.