17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Точно обратното на полит-професорите, лъжепатрЕотите от ВМРО и НФСБ, и гробарите от ГЕРБ, и тем подобна сволоч, които не престават да разделят българския народ, вътре в днешна България и да го отделят от другите народи на СЛОВОТО - славяните, - е сътворил великият Княз Свети Борис-Михаил I. Великият Княз Свети Борис-Михаил I - ОБЕДИНИТЕЛ - Е ОБЕДИНИЛ БЪЛГАРИТЕ С ДРУГИТЕ ПЛЕМЕНА В БЪЛГАРСКАТА ИМПЕРИЯ, ЧРЕЗ БОЖИЕТО СЛОВО И БОЖИИТЕ КНИГИ, И ЧРЕЗ ПИСМЕНОСТ ПО БОЖИЯТА ВОЛЯ! И тази писменост, кирилицата, създадена от Св. Климент Охридски, въз основа на глаголицата и на гръцката писменост, е била за преобладаващото население на Българската империя, а то не е било това на дошлите с Кан Аспарух пра-българи. (Иначе, сега щяхме да говорим на езика на волжките българи в Татарстан и в Чувашия!) Великият Княз Свети Борис-Михаил I е заповядал превод на гръцките църковни книги на езика на преобладаващия народ в България - не ги наричам нито славяни, нито траки, за да не се объркваме откъде е дошло името славяни. И ТОЗИ НАЛОЖЕН ЕЗИК, ОТ КНЯЗ СВЕТИ БОРИС-МИХАИЛ ПЪРВИ, ДНЕС НАРИЧАМЕ "СТАРОБЪЛГАРСКИ" (ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ) ЕЗИК, ПО ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ, А НЕ ПО ЕТНОСА В ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ. ОТ НАРОД НА СЛОВОТО - ОБЕДИНЕНИЯТ НАРОД В БЪЛГАРСКАТА ИМПЕРИЯ - Е ДОШЛО И ИМЕТО НА ТОЗИ НАРОД, "СЛОВЕНИ", КОЕТО ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ СЕ ПРОМЕНЯ ДО "СЛАВЯНИ". ОБЕДИНЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД НА СЛОВОТО Е СЛОВЕНСКИ/ СЛАВЯНСКИ НАРОД, А СЪЗДАДЕНИТЕ ГЛАГОЛИЦА И КИРИЛИЦА СА ПИСМЕНОСТ НА СЛОВЕНСКИЯ/СЛАВЯНСКИ НАРОД НА ОБЕДИНЕН В БЪЛГАРСКАТА ИМПЕРИЯ ОТ БОЖИЕТО СЛОВО. Ордата на Кан Аспарух, дошла на тези земи заедно с племето Севери и заварила в Мизия още 7 (седем) племена, говорещи езика на северите, е неразделна, органична част от обединения народ на СЛОВОТО, от СЛОВЕНИТЕ/СЛАВЯНИТЕ.

Поредната глупост

Страх от Русия я по-важна от България.Робското племе сменило турчена на руснака.Има една истинска история и там няма Славяния и народ славяни.Варягите направиха славяни да привземат по-развити народи.

МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА НИЩО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ И КАМО ПИШЕТЕ ТЪПИЗМИ. ЗАМИСЪЛЪТ НА ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ Е ДА НАЛОЖИМ КУЛТУРЕН МОДЕЛ НА ОСТАНАЛИТЕ СЛАВЯНИ. И НЕ СЛУЧАЙНО ПЪРВАТА РУСКА ДИНАСТИЯ Е С НАПОЛОВИНА БЪЛГАРСКА КРЪВ . АМА КАКВО СЪМ СЕДНАЛ ДА ВИ ОБЯСНЯВАМ ГЕРБЕРАСТИ МАЛОУМНИ.

Българска култура няма. Има варваризирана, преведена от гръцки християнска култура, за което са създадени съответните букви и понятия. Освен ако не смятате цървулите, гайдите, лютеницата, ръченицата и бахура за някакво уникално културно постижение.

Като няма Българска култура, какво правиш в Български Сайт и Форум? Отивай си драскай някъде другаде, тук си безинтересен и безмислен !

Ще трябва да сменяме сега и "Върви народе възродени" ... бъдете преблагословени, о вий, Методий и Кирил, отци на българското знанье, творци на наший говор мил! Нека името ви да живее във всенародната любов, речта ви мощна нек се помни в Славянството во век веков!

Подхлъзват ни да се караме с другите славянски народи и по точно Русия. Разделяй и владей, проста работа.

ВМРО, НФСБ и ГЕРБ, под диктовката на сатанистите от САЩ и ЕС, разделят и насъскват едни срещу други не само народите на Божието слово - словените/славяните, но и собственият ни български и словенски/славянски народ. Така боклуците искат да отвлекат нашето внимание от аудио (ПКП; набиване на к*р) и видео записите, и от снимките с чекмеджетата със злато и милион евро в пачки от по 500 евро, ведно със спинкащия сладко премиер - простакът на простаците в обрания от него български бостан.

Хора изперквате тотално - ако не помните точно миналото няма да знаете кои сте. И кирилицата и Латиницата са върху основата на гръцката азбука, която е върху основата на финикийската която е върху основата на санскрит. Коптското писмо е напълно различен дял на писмеността от европейската и освен това коптското писмо е доста по-късно от финикийското и гръцкото... глаголицата също е базирана на гръцката азбука но използва различна кодификация на звука. Просто е безумно да се изказвате по теми в които знанията ви са минимални

Абсолютно съгласен. Празникът е български, а българите не сме славяни - стига 70 години съветска пропаганда, че сме!

Може да не си славянин но езикът ти е...

СЛОВОТО Божие се разпространява сред езическите народи, посредством "Глаголица" - буквите на светите братя Кирил и Методий, - и посредством опростената от св. Климент и св. Наум азбука наречена "Кирилица" в чест на Св. Кирил. Делото е за да се разпространи Словото на Бог, а не за да се закичи с него някой си отделен етнос. Народите, които са приели Божието Слово са станали народи на СЛОВОТО и затова са наречени СЛОВЕНИ/СЛАВЕНИ/СЛАВЯНИ. Азбуката на светите братя Кирил и Методий (и нейната модификация от св. Климент и Наум Охридски) е по Божията воля и е за всички християнски народи, които чрез нея приемат СЛОВОТО на Бог и които затова са наречени СЛОВЕНИ/СЛАВЕНИ/СЛАВЯНИ. Затова писмеността създадена по Божията воля от българи-СЛОВЕНИ, се нарича СЛОВЕНСКА/СЛАВЯНСКА писменост и е СВЩЕНА, ОТ СВИШЕ! Това е историческа истина, която се е разбирала както от създателите на СВЕЩЕНАТА СЛОВЕНСКА/СЛАВЯНСКА ПИСМЕНОСТ, така и от СВ. КНЯЗ БОРИС-МИХАИЛ I, който за БОГ, ЗА ХРИСТИЯНСТВОТО е отсекъл 50 дебели български чутури И НЕ Е НАРЕКЪЛ АЗБУКАТА БЪЛГАРСКА, НИТО "БЪЛГАРИЦА". Това са го разбирали и нашите прадеди от възраждането, които също пишат само и единствено за СЛАВЯНСКА ПИСМЕНОСТ, защото са вярвали в Бог и са почитали свещената писменост, която е направила от езическите народи СЛОВЕНИ.

Климент и Наум не опростяват глаголицата, безроднико! Всъщност самата глаголица не е "измислена" от светите братя - византийци. Който си мисли, че византиец ще се напъне е в дълбоко заблуждение. Светите братя, безроднико КРАДАТ съществуващата коптска писменост. Сам можеш да сравниш глаголицата /писана IX век/ с коптската писменост /II век от н.е./. Виж, Кирилицата, която е писана САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА БЪЛГАРИЯ, при това от българи вече е съвсем нова азбука. Има заемки на букви от гръцката азбука, но нито броя, нито реда съвпадат, а доста букви са съвсем различни. От много години си мечтаех да се празнува деня на БЪЛГАРСКАТА азбука и ми се сбъдна. Остана ми мечтата, най-високият български връх да не носи името на Аллах, а да бъде преименуван на Свети Иван Рилски. Дано Господ помогне и това дело да се осъществи!!!

А ти не си българин от словените/славяните (просветените), а най-вероятно си на соломончо паси фъшкия или си от племето на дравидите и богоборец, и поклонник на Кали. Най-малко дравид или фъшкия на мелез може да ми каже кой е безродник в България. Освен това, Кирил и Методий не са просто византийци, а византийци с български корен, а коя писменост е в основата на "Глаголица" е маловажен въпрос за разпространение на Словото на Бог. Няма по-голяма глупост от глупостта да се противопоставя делото на светите апостоли на Божието слово - Кирил и Методий на техните ученици - св. Климент и св. Наум от българската Охридска школа. Всички безкористно са се борили за разпространение на Божието слово, което не признава граници и е за просветление на езическите народи, които чрез СЛОВОТО стават СЛОВЕНИ/СЛАВЯНИ. Що се отнася до връх Мусала, той е кръстен на Бог. Защото Бог е един и ако беше християнин щеше да знаеш това. А именно, че Бог е един в три проявления - Отец (Елохим/Аллах), Син - Исус Христос и Свети Дух.

по-елементарните българи. Потресен съм от гнусната и елементарна манипулация на осраните дир.ници!

1. Въпросите са зададени неправилно и са тенденциозни. 2. Отказването от славянската писменост и култура води до това, че този празник си остава локален за България празник. 3. От няколко години празника започнаха да празнуват в Русия, Сърбия, Македония. Сега всички те могат да имат притенции, че това е техен празник или просто ще го забравят отново. 4. В стремежа да докажем че това е наш, български празник, ние отблъскваме от него останалите народи, които пишат на кирилица. 5. В предишния си вид, празника даваше много по-големи възможности за представяне на приноса на България за културното развитие на славянските народи. Да не забравяме велкия Иван Вазов: "че и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат"

Празника си е наш, Кирилицата също, не дължим такса "мнение" Трябва явно да им Бъде обяснено на всички Славяни ,че пишат с Българска азбука ! Щото Путин подравяваше Македонските земи, а не Българските за 24 май......... Русия има днес най-Либералния и соросоиден президент!

Съгласен съм,че влиянието се свива,но фактът е,че Кирилица е Българско дело,както е факт,че светите братя са нааписали глаголица не за България,факт е,че черковно славянския език не съществува,това си е старобългарски и да факт е че всички тези държави пишат на Български,а не на славянски славянска писменост няма не съществува!

Бих искал да кажа, че Кирил и Методи не са създали кирилицата. На техните последователи Наум и Ангелари дължим буквите които пишем днес (в техният първоначален вид на изписване). Кирил и Методи са намерили и съставили глаголицата от "някакъви стари книги". Самите те не посочват какви са тези книги но факта, че глаголицата пасва толкова добре на българският език не може да бъде отречен. За мен дълго време беше истинска загадка как е възможно по онова време когато не е имало наука лингвистика нито е съществувало понятието граматика да бъде създадена азбука която толкова точно описва звуковете в българският език. Оказва се, че така такава азбука е съществувала в продължение на векове и е била постепенно осъвършенствана. Т.е. нито Кирил нито Методи са измислисли азбука. Те са били достатъчно далновидни да я намерят и извадят от старите книги.

На Климент и Наум. Ангеларий е много болен и скоро след като се прибира в България предава Богу дух...

Да

Не съм съгласна

Кирилицата е азбука, създадена от учениците на Кирил и Методий по искане на Великия Борис I. Кирилицата е българска азбука, която много народи използват, за да описват своята си история. Глаголицата е както българска, така и славянска азбука. Евала на хърватите, че са я използвали дълго време. Да живее България!

това е просто не вярно. Фактите са такива каквито са. Император Михаил III поръчва да се направи азбука за българите и другите безписмени народи. Борис нищо не е направил. Майната и на скапаната България

Може ли да покажеш някакви исторически източници за това ?

да.

Така, че решението е съвсем правилно да се нарича Празник на българската писменост! А кой друг славянски народ пише на кирилица????

Не са знаели кои са Св. Св. Кирил и Методий - до ден днешен ги смятат за гърци. До ден днешен смятат, че не българите, а гърците са ги кръстили - иначе щяха да говорят и да пишат на гръцки. Отричат, че първият им Патриарх е българин, да не говорим, че и Библията им е писана на старобългарски език. Дори и руските учени-историци не споменават и дума за славяни и славянство.

Работили и преподавали(включ. и в България).

Българи са.

Кирил и Методий са гърци, които по приказ на император Михаил III създават азбука, за да могат българите и другите прости народи да разберат за какво иде реч в тая библия. Азбуката ни е създадена от гърци, кухнята ни е турска, държавата ни е създадена от руснаците. Стига сме се правили, че всичко и всеки е българин, а после се присмиваме на македонците, че ние сме по-зле. Нека излезем от непълнолетието си и посрещнем фактите такива каквито са.

Анкетата ви е абсолютно идиотска и преднамерена! Не съм съгласен да се променя името на празника, но не защото ще си развалим отношенията с Русия, а защото се прави опит да се подмени историята с това!

Възниква едва в края на 16-ти век. До тогава "СЛАВЯНСТВО" няма. Такава дума няма и в латинския, а и в гръцкия. И ако се заинтересуваш по-сериозно, ще установиш нещо доста неприятно за руснаците -яко крадат от нашата българска история, но и от тази на Волжка България. Чети повече и ще установиш, че блогърите им не само не познават българската история, но и руската.

Има цяла група езици наречени славянски езици, има и друга група англо-саксонски езици. Виж група на латинските езици няма. Съществувалата латинска империя разбита от Калоян реално е от потекла на френски барони. Манипулативни отговори.

Съгласен на 100%. На латиница пишат хора от различни националности и говорещи различни езици. Кирилицата също се използва от хора с различни езици и националности. Изборът от опции за отговори в тази т.н. анкета е направен от абсолютен идиот.

Лингвистично погледнато, ако се игнорират закостенелите схващания от руския пропагамдизъм, българския език е Авестийски език, поне така го водят професионалните лингвисти !

Ами една трета русолизци са малцинство, но и не са малко. Защото тук става дума за темелите на националната ни идентичност и основният български принос в историята. Русолизците отдавна са се продали, за тях Раша е на първо място, те са с нисък морал и нямат национално достойнство.

А ти си от другите гъзоли3ци

не е нормално един човек просто да каже че е Българин в и то видиш ли в България ....... А за нас българите не е нормално да обичаш България през русия. все едно да обичаш жена си през друга жена ....... Така че, руски гъзолизници сте, национални предатели !

Зачеркнаха единствения принос на България в световната цивилизация.

Такива като Валери Симеонов ,който е интелектуално и нравствено недоразумение,както и останалата сервилна шайка наречена ОП извършват едно национално предателство.Направо хвърлиха на боклука делото на Солунските двама братя.Пренебрегнаха историческата мисия на България.Зачеркнаха ,че милиони славяни като руснаци,белоруси,украинци пишат на азбука дошла от България ,че тяхната култура се изгражда върху азбука от България.Нима те не са славяни.Симеонов отрече ,че славянската култура се базира на тази азбука.И нещо от Вазов от "Епопея на забравените","" че и ний сме дали нещо на светът и на вси Словене книга да четът""""".Лошото е,че огромна тумба простаци се опиват от своето незнание..Кратко ,ясно и дълбоко съдържателно,стига някой да го е прочел

По странно стечение на обстоятелствата не само славянски народи пишат на българица, макар че има и славянски народи, които пишат на латиница. Та странното стечение се нарича МОНГОЛИЯ :)

Има един тъпанар, ама не е той, а ти. Монголия мина вече на латинциа преди няколко години... Ограмоти се!

Тъпанар е моя ник и го пиша с известна доза самоирония. Използвам го от много години, почти 20, независимо че тия от Дир-а ми затриха регистрацията и за това не смятам да се регистрирам отново. И така на темата Монголците сигурно са си изгорили всички книги написани на балгарица може би?

и в допълнение https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5_%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8C%D0%BC%D0%BE Современный статус В настоящее время используется для записи монгольского и эвенкийского языков на территории КНР, во Внутренней Монголии является обязательным к употреблению (все вывески обязательно публикуются и иероглификой, и на старомонгольском письме). На территории Монголии с 1941 года заменена кириллицей. После распада СССР отдельные общественно-политические группы Монголии пропагандировали идею полного возврата к старомонгольскому письму, но из-за сложности такого перехода идея не была реализована. Тем не менее, с 1990 по 1995 гг. обучение в начальных классах средних школ Монголии проводилось на старомонгольском письме, как и во всех монгольских школах Внутренней Монголии по настоящее время. Старомонгольское письмо вернуло себе официальный статус, но используется ограниченно на эмблемах, печатях государственных учреждений наряду с кириллицей, в эстетико-художественных целях. На банкнотах Монголии все надписи и цифры продублированы на старомонгольском письме. Применяемое на вывесках магазинов, ресторанов и других коммерческих заведений дублирование надписей на старомонгольском письме является личной инициативой владельцев и не носит обязательного характера. В феврале 2015 года Великим Государственным Хуралом Монголии был принят Закон «О монгольском языке»[3]. Данный закон подтвердил официальный статус монгольской кириллицы, установив, что органы государственной власти и местного самоуправления, юридические лица и должностные лица должны вести делопроизводство кириллическим монгольским письмом. Одновременно законом вводится изучение старомонгольского письма в школах, начиная с 6 класса. Законом предусматривается введение требования владения старомонгольским письмом для лиц состоящих на государственной службе. Предусматривается, что в документах, удостоверяющих личность, а также в актах гражданского состояния, записи монгольской кириллицей будут дублироваться старомонгольским письмом. Также предусмотрено, что законы и государственные акты Монголии, которые переводятся на иностранные языки, обязательно передаются также и старомонгольским письмом. Основные положения закона будут вводиться с 1 января 2025 года[4].

Славянските езици са от индоевропейското езиково семейство, които са обединени от съвременната лингвистика в една група. Народите, които ги говорят, са наречени на името им - славянски народи. Те обитават голяма част от Източна Европа и Балканския полуостров, както и части от Централна Европа и Северна Азия. Българската група включва Старобългарски език, Църковнославянски език, Български език (Новобългарски език), Съвременен български език (официален език в Република България), Македонски език (официален език в Република Северна Македония), Банатски български език (Банатска книжовна норма на българския език с употреба на латиница)... Южни славянски народи, Източна група: българи горани македонци

Славяните не са Русия. Макесонците са света. Виж българите, една отбдревните нации,....какви проблеми имат само а!!!!!!! Европейци ли са, евроатлантици ли са, славяни ли са, извънземни ли.......тупотиите и нищоправенето на "разделяй и владей" на този парламент продължават.

Никой не оспорва наличието на езици битуващи през вековете по нашите балкански земи. Нито преминаването на разни племена(с известно оставане или не). Като, че ли фокуса на темата е българската/славянската писменост.......или греша нещо. Разводняването на темата е парадоксално. Например политизирането на темата и въвеждане сега на държави които дори като имена не са съществували тогава, при създането на азбуката. Натякването сега, че тя е единствено българска е глупаво. Създателите и са изминали дълаг път, както в познанието, така и в духовното си развитие. Тя не е само дело на една генерация съзедатели и има своята предистория. Определено тя е създадена да обслужва цялото славянско море от хора населяващи Европа. Тя не слуайно е така добре приета. Никой не отрича "българската следа" от перото на мъдретците, но защо да я затваряме в оковите на националното? Какво бихме постигнали с това? Много ниско я поставяме по този начин и то именно ние, тези които се гордеем с нейната прогресивност за времето си тогава и през вековете, та до наши дни. Излиза че ......искаме да я приберем в къщи и да я скрием в избата от хорските(славянските) очи и умове, като нещо което е само за наше ползване. Отделно, това е и повод за използването и за политизиране на азбуката. Какво ще кажете, че е само българска и другите които я ползват ще навеът виновно глава? Ще ги накажете ли ....някак си? Глупаво, глупаво.....даже бих казал по Андрешковски. Тези които сега я ползват извън България са много пъти повече нас и какво....вместо да намерим път да се гордеем с това, ния по селски я затваряме с преименуването и. Защо?

За тези, които не знаят, в съветска Русия е имало хора, които са мислели, че азбуката е създадена от Ленин :) В същност Русия не е съществувала като държава по времето на създаването на българската азбука. Някои дори твърдят, че Русия е Български проект... Но по времето на възхода на Руската империя започват да възникват някои въпроси, отговорите на които да дадат възможност за оказване на влияние и легитимиране на исканията за приобщаване или дори придобиване/ контрол/ управление на някои територии принадлежащи на съседни страни и империи. :)

чудят с какво да отклоняват вниманието от реалните проблеми! Големи пакости ще сътворят простаците на изпроводяк.

Въпросите са зададени тенденциозно. В тях са вмъкнати аргументи по начин по който насочва анкетирания към точно определен избор. И тоя избор не е равностоен на останалите два. Чиста манипулация на мнението на хората. Тая анкета е фалшива.

Напълно подкрепям мнението - тъпи въпроси за тъпи хора.

Въпросите са зададени така че да не могат да отразят 100% от мненията Изключват се някои възможни отговори Дали това е тенденциозно или е свързано с неспособност да се формулират въпроси ...

мчи аз лично незнам съгласен ли съм, или не! трябва някой да ми обясни какво е тгова "славянска писменост, и какво общо имаме българите с нея, щото славяните пишат на латиница, и са католици

Глупости! Нито всички славяни пишат на латиница, нито всички са католици. А анкетата, както и трудовите напъни на депутатите ни са пълна идиотщина. Да, първоначално кирилицата (не е точно да я наричаме така, но така е възприето) е създадена като славянска азбука. Впоследствие (и за наше щастие) е променена и възприета в Първото българско царство. След нахлуването (айде да не казвам поробване, че ми отиде евроатлантическата ориентация) на османците и падането на Второто българско царство остава като официална писменост в Русия. Така, че за мен е славянска, и приносът на Русия към съхраняването и е безспорен. Както е безспорно, че именно в България първоначално се налага и е развита като писменост. Колкото до Българската държава - до Борис I, тя е нещо като съюз между българи и славяни, след покръстването нещата стават много сложни, особено след избиването на болярските родове дръзнали да се опълчат срещу новата религия. Обезглавяванео (буквално) на българската аристокрация и подмяната и със славянска е началото на края на възхода на Първото българско царство. При Симеон Велики енерцията в развитието е още налице, подпомагана и от личните му качества, но лсед това сгромолясването е повече от показателно.

Македония в античността е ... Одринско и впоследствие се нарича така павардарието , една неразделна част от България където живеят българи и така ги признават и Великите сили на Цариградската конференцие нещастно Зайче и за македонци , като народност никойникъде не споменава , но от 1917 благодарение на извратените руски комунисти и " братята" започва мръсната и гадна игра , че до днес срещу българите , измет долнопробна!

Българската писменост е създадена в Плиска столицата на царство България от българи , кой кокво не разбра.....????????????

Ти не разбра

от гърци. Българите сме селяни. Гърците ни създадоха азбуката, руснаците държавата. Това е истината.

Ние имаме 1000 години държава, преди помиярите на които им викаш руснаци да си направят държавата върху български земи. А относно писмеността гърците я взимат от нас, а не обратното, ама с такива невежи неграмотници като тебе не се спори !

гърците няма как да са взели от нас писмеността. Това е смешно. Когато гърците са имали философия и наука, когато Платон и Аристотел са пишели българите сме спали с конете някъде по степите. Не знам каква държава сме имали 1000г преди руснаците... ние сигурно сме древни колкото Египет, ама последно като проверих българската държава, такава каквато я знаем днес се създава през 1878 от руснаци, с руска администрация и руски чиновници. Да не говорим, че панелката, в която всички вие живеете е направена от руснаци, унсс-то, в което ходите пак е направена от руснаци и т.н. Тая държава съществува по милост на руснаците. А да не говорим, че пък кухнята ни е турска... въобще аз не виждам какво е наше, освен шума дето правим.

Някой да е виждал, или да е слушал за СЛАВЯНСКИ НАРОДИ,респективно ДЪРЖАВИ, да пишат на КИРИЛИЦА? Абсолютно всички славянски държави пишат на ЛАТИНИЦА. Така,че ние българите на никакви СЛАВЯНИ нищо не сме дали. Умишлено не споменавам МАКЕДОНИЯ РУСИЯ и УКРАЙНА,защото: 1.Няма такава държава МАКЕДОНИЯ. Това е широка географска област населена предимно с българи,както и с малко гърци,албанци и сърби 2.РУСИЯ НЕ Е СЛАВЯНСКА държава. И не знам руснаците защо са се захванали с тези славяни. РУСКАТА НАЦИЯ е смес от ВИКИНГИ,БЪЛГАРИ и МОНГОЛИ... 3.Няма такава държава УКРАЙНА. Името "украИна" означава ПОКРАЙНИНА. Покрайнина на кого? На Русия,Унгария,Полша,Чехия,Словакия,Румъния,Скандинавските държави и БЪЛГАРИЯ.Сбюротак,микс от народи,но "украинци",т.е."покрайнинци" няма.

Така зададен въпроса е сууууууууууупер тенденциозен. Не можеше ли просто: за или не. Нямаше нужда нерде, нерде Русия и Македония. За тжва ли смениха името на празника, за да дразнят Русия и Македония? Някъде в законопроекта ли го пише или това е поредното тенденциозно поставено запитване? Глаголицата е славянска и е поръчана за славянските народи, за да бъдат по-лесно приспособени към Християнското лоно. Сегашната "кирилица" е реално "климентица" и е изцяла българска азбука. От тади гледна точка правилно са сменели името, но тогава въобще защо намесват Кирил и Методий в празника????

Защото,са прости! Ти не виждаш ли колко много хора в този форум не знаят,че Кирилица не е написана от Кирил и Методий! И тези същите идиоти даже имат право да гласуват,ужас!

ФАКТИЧЕСКИ ИДЕЯТА ДА СЕ ОТРИЧА СЛАВЯНСКАТА ГРУПА НАРОДИ В ЕВРОПА ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ИЗОЛИРА БЪЛГАРИЯ ОТ ОСТАНАЛИТЕ НАРОДИ ГОВОРЕЩИ НА СЛАВЯНСКИ ЕЗИЦИ. И ДА БЪДЕ ОСТАВЕНА САМА СРЕЩУ ТУРЦИЯ. КОЯТО СЕТНЕ МНОГО БЪРЗО ЩЕ РЕШИ ВСЯКАКВИ СПОРОВЕ И ПРОБЛЕМИ С ЕДНО НОВО "ПРИСЪСТВИЕ" ВСЕКИ КОЙТО ЛАНСИРА ТАЗИ ИДЕЯ, ЧЕ НЯМАЛО СЛАВЯНИ, НА ПРАКТИКА СЕ ОПИТВА ДА ИЗОЛИРА БЪЛГАРИЯ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ. ДА Я ОСТАВИ САМА НА БАЛКАНИТЕ, БЕЗ НИКАКВО ВЛИЯНИЕ. ТОВА Е СТРЕМЕЖА И НА ТУРСКАТА ПОЛИТИКА И ТУРСКАТА АГЕНТУРА В БЪЛГАРИЯ. ЕРДОГАН БЕШЕ КАЗАЛ КОЛКО СКЪПИ НА СЪРЦЕТО МУ СА ВАРНА, ШУМЕН, РУСЕ, РАЗГРАД, КЪРДЖАЛИ И ПРОЧЕЕ. МИСЛИ, БЪЛГАРИНО! НАПЪНИ СИ МАЛКО ПРАЗНАТА КРАТУНА С КОКОШИЯ МОЗЪК И ЕДИНСТВЕНАТА ГЪНКА НА НЕГО!

България НЕ Е славянска страна...Източно Православна Християнска -ДА, но НЕ и славянска...ПРАБЪЛГАРИТЕ и ТРАКИТЕ НЕ СА СЛАВЯНИ...

Алоууу, какви траки БУЛНУВАШ бе!!!! По тези земи между 4-ти и 6-ти минават много нашественици и ограбваъ и избиват всичко и всички. Само 2 града не са превземани тогава - Солун и Константинопол. Тия траки са като бълнуването за оцелели волжки българи - тях ги избива Златната орда, защото се съпротивляват на превземането от монгалите.

темата е поставена от дебили...следователно не подлежи на обсъждане

Пълна глупост са така поставените в статията въпроси. Да, ден е на славянската писменост, защото Церко и Страхота т.е., Кирил и Методи са пренаписали тракийската азбука за Великоморавия. Това е глаголицата, която виждаме и в Линеар А и Линеар Б от остров Крит, който не е гръцки, а пеласгийски, сиреч тракийски, славянски, български. Първо словени са се наричали траките гети от Добруджа. Така, че шкембе войвода и циганина да престанат с дебилските си изцепки. Усраха се със Северна Македония. Усраха се и с Георги Делчев, който е раждан в град Кукуш, намиращ се в днешна Гърция. Прости дебили.

Оплел си се като пате в калчища от глупости, непочиващи на нито един факт! Що траките са писали на гръцки и с гръцки букви, като са имали азбука? Посочи един писмен паметник на "тракийски" ?!

И българите са писали на гръцки, а не на неизползваемата глаголица. Затова е и направена кирилицата - поради неуспеха на глаголицата, се адаптира гръзцката азбука към българската фонетика и ето ти кирилица. Действително, Кирлицата няма общо със "славянската" азбука -глаголицата. Е, и!

За да стигнем китайците си искам българската Руническа писменост .А не приспособена такава заради възможността Византия да се разбира с нас.Българските руни, наследство от Балхара и Стара Велика България.

Руски боклуци

и за сапун не ставаш

Като дадохме писменост на китайците никой не оцени това.Българска писменост са РУНИТЕ.Прабългарското руническо писмо е разпространено изключително в места, които са влизали в състава на Първата българска държава. Най-много такива надписи има в скалния манастирски комплекс в днешното с. Басараб, в Северна Добруджа – повече от 60 броя. От територията на днешна Черна гора – издълбани върху каменен блок в Шудиково, в руините на крепостта „Слон“ в Карпатите, върху фрагменти от глинени съдове и керемиди в Плиска, върху съдовете от златното съкровище от Над Сент Миклош и пр.Важно да се знае за прабългарските руни, че въпреки ранния им произход още от езически времена, те се ползват и след Покръстването (след 864 г.). За това свидетелстват многото на брой надписи в манастирския комплекс в Мурфатлар. Този комплекс е обитаван от монаси за периода от края на IX до началото на XI в., т.е. след приемането на християнството от Св. княз Борис I, по времето на „Златния век“ на цар Симеон, цар Петър I, до падането под византийско владичество. Монасите се настаняват в изоставена кариера за варовик, където устройват своите обиталища (монашески килии) и параклиси. Тъй като варовикът е много мека скала, тя е особено подходяща за издълбаване на надписи. Това дава възможността на българските монаси от края на IX – началото на XI в. да ни завещаят около 60 на брой рунически надписи, както и други на кирилица, глаголица и с гръцки букви. В манастирския комплекс на Мурфатлар се срещат цели четири графични системи (азбуки), което подсказва за голямата начетеност и високата култура на обитателите – българи. ТОВА Е БЪЛГАРСКО ИНАЧЕ КОЙ КАК МИНАЛ ВСЕ НИ Е ОПРАВЯЛ.

За да се лансират качествени хора трябва да се промени начина на управление.

За да се промени начина на управление, трябва да се лансират качествени хора. А такива останаха малко в бегето. Избягаха с демокрацията.

АБЕ ТО ХУБАВО. БЕЗСПОРНО АЗБУКАТА Е БЪЛГАРСКА. ОБАЧЕ ЗАЩО ПО ТОЗИ НАЧИН НИЕ ОГРАНИЧАВАМЕ И СВИВАМЕ ВЛИЯНИЕТО СИ В ДЪРЖАВИТЕ, КОИТО ИЗПОЛЗВАТ АЗБУКАТА? ХОРАТА ПО СВЕТА, АНГЛИЧАНИ, ГЕРМАНЦИ, ДРАПАТ ДА РАЗШИРЯТ ВЛИЯНИЕТО СИ ПО СВЕТА, А НИЕ ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ САМОИЗОЛИРАМЕ ОТ ДРУГИТЕ. РЕВНИВО ПАЗИМ ЕДНА АЗБУКА, А ИМЕННО ЧРЕЗ НЕЯ МОЖЕХМЕ ДА УПРАЖНЯВАМЕ ВЛИЯНИЕ. ОБАЧЕ НЕ. САКЪН, ТИПИЧНО ПО БЪЛГАРСКИ, МОЕТО СИ Е МОЕ, КАК НЯКОЙ ДРУГ ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВА. Е, СЛЕД ТАКАВА КЪСОГЛЕДА ПОЛИТИКА И САМОИЗОЛАЦИЯ, СЕТНЕ НЕ СЕ ОПЛАКВАЙТЕ. АКО ЕДИН ДЕН СТИГНЕМ ХАЛА И ДЕРЕДЖЕТО НА АРМЕНИЯ В СЕГАШНИЯ КОНФЛИКТ. ВИЕ ДА СТЕ ЧУЛИ АНГЛИЧАНИТЕ ДА ПРЕДЯВЯВАТ НЯКАКВИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ АМЕРИКАНЦИТЕ И КАНАДЦИТЕ ЗАЩО ИМ ПОЛЗВАТ ЕЗИКА? ДА ИМ НАТЯКВАТ НЕПРЕКЪСНАТО, ЧЕ ЕЗКЪТ Е ТЕХЕН? НА АНГЛИЧАНИЕТ? НАПРОТИВ, ГЛЕДАТ ДА ГО РАЗПРОСТРАНЯТ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ. ИЗМЕСТИ ФРЕНСКИЯ КАТО МЕЖДУНАРОДЕН ЕЗИК.

си трол от Савушкина

А ТИ ПЪК СИ ЕДИН БЕЗМОЗЪЧЕН ТРОЛ. КОЙТО НЕ ЧЕТЕ НАПИСАНОТО. А ПЪРВО ДРАСКА ПРОСТОТИИ И ЕДВА СЛЕД ТОВА МИСЛИ С КЪСИЯ СИ МОЗЪК С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ГЪНКА НА НЕГО.

Терминът славяни е от 15 век въведен от същата тази Русия. Те по това време ползват нашата азбука и книги.

А германци ли сме? Докажи, че сме от групата на германските народи в Европа. Като немци, шведи, датчани и други.

А можеш ли да ми кажеш КОЙ В СВЕТА ОСВЕН РУСНАЦИТЕ използва нашата азбука? Та да извадим патент за нея?

Монголия

след дъжд качулка

Съгласни сме... стига с тая лъжа "славяни" ...Не съм срещнал човек да ми покаже народност по паспорт-славянин.

Анкетата е тъпа, а въпросите силно възмутително манипулативни. Това не е анкета, а русофилски напън някакъв...

Кирил и Методи са българи живеещи в стария български град Солун/ Тесалоника. Поръчението за азбуката идва от българския Цар Борис по молба на Великоморавските владетели. Азбуката която използва не е гръцка а е българската глаголица, която е наследник на тракийския Линеар Б, който е първоизточник и на гръцката азбука, а пък от своя страна съвременния български език е модерен тракийски. Поне така казват изтъкнати лингвисти, като Шкордов, Георгиев, Флорова и др. От къде я черпиш тази информация и ние да се ограмотим, от някой руски сайт ли !????

Не може да бъде хем ден на Кирил и Метойдий, хем ден на българскатата азбука - двете нямат абсолютно нищо общо!!! Ако е ден на българската азбука - трябва да се почита Климент Охридски, който от гръцката, латинската азбука и малко глаголица и направил кирилицата специално за Българската държава!!! Ако ще е ден на Кирил и Методий, които са направили азбука по поръка на византийския император за великоморавците и другите западни славяни - то тогава азбуката е славянска. Няма по-голяма глупост от това да се твърди, че Кирил и Методий били правили азбука за българите!!!

Кирил и Методи са българи живеещи в стария български град Солун/ Тесалоника. Поръчението за азбуката идва от българския Цар Борис по молба на Великоморавските владетели. Азбуката която използва не е гръцка а е българската глаголица, която е наследник на тракийския Линеар Б, който е първоизточник и на гръцката азбука, а пък от своя страна съвременния български език е модерен тракийски. Поне така казват изтъкнати лингвисти, като Шкордов, Георгиев, Флорова и др. От къде я черпиш тази информация и ние да се ограмотим, от някой руски сайт ли !????

Абе де Ви намират такива пълни неграмотници бе??? Поне малко ако беше чел, щеше да знаеш че Кирил е високопоставен ВИЗАНТИЙСКИ служител и прави азбуката по поръка на ВИЗАНТИЙСКИЯ император! Какъв тракийски език те гони, като поне 75% от думите ни ги има и по съседните славянски страни. Вземете четете малко бе, що за тъпотии пишете за някой цент отгоре???

Ти си пълен руски неграмотен БОКЛУК .......

На руски боклук

КНЯЗ БОРИС кани в България УЧЕНИЦИТЕ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ! Които идват ОТ ВЕЛИКОМОРАВИЯ. А не от Византия да дойдат тук. ТОЕСТ ТАЗИ АЗБУКА Е БИЛА ПЪРВОНАЧАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА ДРУГИ. А НЕ ЗА НАС. НО НЕМЦИТЕ ПРЕЧАТ НА ТОВА И АЗБУКАТА НЕ Е ВЪЗПРИЕТА ТАМ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ НИКОГА НЕ СА ПОСЕЩАВАЛИ БЪЛГАРИЯ. И НИКОГА НЕ СА БИЛИ КАНЕНИ У НАС ОТ КНЯЗ БОРИС 1

Всеки българин трябва да прочете „12 мита в българската история” на Божидар Димитров, където много добре, обосновано с фактология е обяснено защо няма такова нещо като "славяни", никога не е имало и няма и да има ...... Може също да се прочетат сравнителните анализи на Ганчо Ценов, където още 1908 година кара Иречек публично да си признае, че 6 от 7-те племена за които говори всъщност са траки и Иречек се хваща за "Склавините", които по принцип също са траки, на които името им изглежда славянско и обяснението му е че "К" в това словосъчетание не се чете !

Божидар Димитров не е никакво мерило в историческата наука.Книгите му са под всякаква критика, ширпотреба, разсъждения без доказателства. Той е нагледен пример как не се пише история!

кой тогава според тебе е стойностен и трябва да се чете ?