”Росатом”: Ако отлагате АЕЦ ”Белене”, ще се откажем

Русия е готова да инвестира в строителството на АЕЦ "Белене", но само докато това има икономически смисъл, заяви днес шефът на държавната корпорация "Росатом" Сергей Кириенко.

Обратно в новината

Коментари - ”Росатом”: Ако отлагате АЕЦ ”Белене”, ще се откажем | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ами откажете се, де

Става въпрос по принцип. Сега все още имаме излишък от енергия и не ни се налагат нови мощности. Очевидно трябва да изчакаме 2020 година, когато страна като Германия би произвеждала над 35 % ел. енергия от ВЕИ, защото тези проблеми са общи. Та ние имаме ПАВЕЦ Чаира и той ще акумулира енергия, освен това част от ТЕЦ ще минат на природен газ с перспектива биогаз и те ще са буфера и най - накрай обмен на енергия от ВЕИ с Гърция , Италия и навсякъде , където има соларни мощности. Върху това е мислено и има решение. Цените на панелите падат и ще се разчита на do it yourself , когато се инсталират. Консумира се енергията на място, няма загуби и такси за разпределение. Електрическият хибриден автомобил на природен или биогаз е оше един буфер. Та при нашия стандарт , може да се очаква след 2030 година масово приложение, но Козлодуй би трябвало да ни изкара до тогава.

"Атомните централи в БГ НЯМАТ АТЕРНАТИВА" Какви аргументи бихте дали за такова твърдение? По - скоро може да се докаже обратното. Изтъква се , че ако се използуват 40 % процента от покривите и фасадите в Европа , може да се произвеждат 1.4 трилиона киловатчаса соларна енергия. България има 1/70 от населението на Европа и 1/40 от територията и е общо взето е южна страна в Европа. Стига да имаме пари 20 милиарда киловатчаса годишно не е проблем от соларни панели на покривите. Цената на панелите непрекъснато пада. Миналата година от ВЕИ бяха произведени 5.5 милиарда, а сме поели задължение до 2020 да станат 8 милиарда. При едно умерено използуване на биомаса от селското стопанство можем да произвеждаме милиард кубически метра биометан и на тази основа още 6 милиарда киловатчаса ел. енергия. Като съберем стават 34 милиарда . А тецовете ?

Боже мили... И като възклицание, и като обръщение... 1. Който някога е виждал Дунава, знае каква невъобразима простотия си написал. Това е река, бе - водата тече надолу с дебит около ШЕСТ ХИЛЯДИ ТОНА В СЕКУНДА. Демек всяка секунда 6 хиляди подгряти с около стотна от градуса тона отминават и на тяхно място идват нови шест хиляди с естествената си температура. Сигурно мислиш, че при Козлодуй, около 120 км. над Белене, водата ври. 2. Който има и най-малка представа как работи ВВЕР е разбрал, че или си нямаш представа за какво пишеш, или си крайно некадърен манипулатор. Ама се опитваш. 3. А псевдонимът е направо убиец... God... Боже мили... Блазе ти за самочувствието... Бахти... не мога да повярвам, че е възможно...

За да не съм празнословен, сметнах: ако всичките 2 гигавата отидат за затопляне на водата, без нищо да отива по жиците, демек централата работи с КПД=0, това ще вдигне температурата на водата с около 0.08 градуса. Ще има да чакаш къде Свищов да тече рибя чорба.

Пишеш общи глупости. Първо : има съседни страни които биха се включили в проекта...пр. Сърбия. Второ: Скоро Козлодуй спира, и с него около 50% от постоянното енергийно производство. Как мислиш, кое е по-добре- да имаме или да нямам Беляне когато това се случи, при положение че икономиката ни до това време трябва да е 20 % отгоре. Трето: това за биопроблемите са си твои мокри сънища, защото по Дунав в нашите крайща вече има две действащи центарли и няма никакви доказателства че това е проблемно. Изобщо по-добре е да не се обаждаш, щото не казваш нищо. А за това колко разбираш ВВЕР ще го оставя без коментар.

След години, когато Козлодуй спре, ще настъпи страшна криза в електроснабдяването. Тогава ще се отчете, че в миналото вместо да се довърши Белене, са се строяли спортни зали, стадиони, метро и други нестратегически, но близки до един спортен плитък ум неща.

Е Козлодуй не може да спре ей така. Първо трябва да се види дали може да му се удължи живота. Но да кажем , че трябва да се затваря. И тогава ще почне да се прави сметка. Изнасяме 7 - 8 милиарда киловатчаса годишно. Ами няма да изнасяме. Минали сме на газови котлони и печки. Една икономия от 3 милиарда годишно. Освтлението вече е LED една икономия в домакинствата от 600 милиона и уличното осветление е на LED лампи , също и рекламите да кажем една икономия от 900 милиона киловатчаса. Общо 12.5 милиарда . И тогава решаваме още 2.5 милиарда от ВЕИ. А ако това не ни харесва,. можем да построим 7 и дори 8 ми блок в Козлодуй като направим конкурс между китайски , корейски, френски , руски и американски компании. Печелим най - изгодния проект и казваме. Колко умно направихме , че изчакахме 20 години сега офертите са най добри, а и ние сме по - богати и можем да си го позволим. С една дума това в момента ни е най - малката грижа.

А дано, ама надали....

В случая въпросът не е в това. Въпросът е кой да строи АЕЦ Белене и на каква цена. Ако ще е Русия то цената трябва да е пределно ниска. Няма друго основание да изберем Русия за изпълнител. А ако цената не е ниска - може да я строи всеки - поне няма да имаме проблеми с ЕС при коментиране на ядрената енергетика. Ако малките реактори в Козлодуй бяха френски, на никого в Европа нямаше да му мине и през ума да ги затваря. А ЕАЦ не е селски кенеф, дето може да го строят полуграмотни колхозноици от подмосковието. И да искат за него цена като на най-добрите световни образци. Не, мерси. Аз имам констъруктивно предложение. След като руснаците са толковая сигурни че предлагат най-доброто, нека построят първия реактор безплатно. Пък като е толкова добър, ние ще си поръчаме още един. като в кръчмата си поръчваш второ, ако тие каресало първото. А ние безплатно ще рекламираме руската техника в ЕС. Така става. Иначе, да плащам за "Москвич", колкото за "Мерцедес" - не, благодаря

Много вярно казано. Франция е в пъти по напред в ядрената енергетика

Затегна се кранчето за източване и трябва да се работи - е ние си тръгваме..

И все пак като чете между редовете човек и предишните публикации се вижда нещо интересно, а именно: До този момент руснаците все голям го вадеха, с ултиматими със заплахи с високомерие, а нещо взеха че клекнаха на Г-н Трайков, който до този момент много последователно ги финтира.

"...Г-н Трайков, който до този момент много последователно ги финтира..." Трайков не финтира Росатом, а теб и мен. Ще имаш шанса да го разбереш след 20 години.

Колкото и да е тъжно, ако не се помисли сега за проблема с тока, след няколко години, когато започнат да затварят реакторите на Козлодуй ще стоим и на тъмно и ще плащаме скъп ток. Тези от алтернативните източници в момента са доста по-скъпи от атомната. Ако трябва да се инвестира в Козлодуй, но проблема с тока идва с бърза скорост и не трябва да се пренебрегва.

Аз не знам но в "Сименс" хич не са глупави хора. И щом те се отказват от ядрената енергетика ( където са безспорен лидер) значи има нещо дето е много по-перспективно. В САЩ за една година фотоелектическите паркове са се увеличили със 70%. Само за една година. Очаква се до 1916 цената на тока получаван от фотоелектически елементи да стане съизмерима с тази от останалите източници. А на тези дето с еподмихват само ще напомня че преди 3-6 години 42" телевизор струваше 6 -7 хил лв. Сега, много по-добър струва 1500 лв. И още ще поевтиняват. Цената на електрониката пада главоломно - с увеличаванетио на производството цената ще продължава да пада. И така, май пак "Сименс" и германците ще се окажат 2 крачки пред останалите. Да, ще има нужда и от ядрена енергия. но ако някой смята да дере от нас по три кожи - мерси!

Много е дълго за виц, иначе е смешно де:)

Запри се , недей така с рогата! Щото ти предстои да узрееш при това in the hard way! ...

Когато човек дава категорични мнения по такива решаващи/ критични въпроси за държавата, трябва все пак да си дава с/ка какво говори! Руските а. реактори са едни от най-надежните в света. Ако на някой невежа му се привижда Чернобил, първо да вземе да се просвети какво всъщност се е случило там, и каква е истинската причина за този "предизвикан" взрив, нямащ нищо общо с надежността на централата...

Айде де от кога чакаме да се махате от България. Атомни елактростанции строи и друга европейска държава и то по добре от вас.

НЕ НЕ НЕ на руските енергийни интереси в България

Няма нужда да се занимаваме с тях.Индия поряза Путинова Русия за хеликоптерите,самолетите и прочия техника. Россия потерпела очередное серьезное фиаско в сфере торговли оружием. Проигран очередной крупный тендер на поставку Индии боевых вертолетов. Общую стоимость сделки эксперты оценивают приблизительно в миллиард долларов. link А ето как изпълняват Руснаците поръчките се мы проиграли этот тендер еще и потому, что с некоторых пор слишком необязательны в исполнении контрактов. Главный раздражитель в наших отношениях с Индией это тяжелый авианесущий крейсер (ТАКР) Адмирал Горшков, который модернизируется в Северодвинске для Индии. Москва уже завысила цены в полтора-два раза, мы не укладываемся в сроки, пытаемся упрощать свои обязательства и прочее

Прекланям се пред руската литература и изкуство, съчувствам на изтерзаните руснаци, но моля, не желая техния начин на управление, техните имперски претенции към България!Да си строят атомни електроцентрали в Сибир! Помним Чернобил и знаем доколко може да се разчита на техните олигарси и корумпирана- та им система. Нашата е само бледо копие на тяхната!Да не забравяме, че сме в земетръсна зона и рискът е огромен-при това срещу много пари от наша страна!Белене е най-голямата опасност за БГ!Така че дано те се откажат, че нашето правителство отдавна ни е предало

Ами защо русофилите -български предатели,не се качат на ЗАПОРОЖцИТЕ, а се возят само в луксозните и сигурни западни возила.Като толкова са влюбени в руското,да спазват етикета-Запорожец или Лада за номенклатурчици,та да ги опознаваме ,а те да се пъчат!Браво за разумните русници,ако се откажат от този безумен,глупав,грандомански ,угоден за червената мафия,проект!

БЕЛЕНЕ не ни е нужен,особенно при съвременните екологични изтощници и още повече от енергийната ни независимост от руски интереси,а и да не забравяме,чеБЕЛЕНЕ е в опасна земетръсна зона и може да затрие не само България ,а и половин Европа.БЕЛЕНЕ е бомба със закъснител с/у Европа и най-вече с/у България.Белене е чист ТЕРОРИЗЪМ за българите и Европа.Ако русите бяха добронамерени,щяха да ни продават тока на същата цена,като от БЕЛЕНЕ.Явно целта им е друга и не им вярвайте!Белене е заробване!

КАТО НЕ НАПРАВЯТ ЦЕНТРАЛАТА В БЕЛЕНЕ , РУСНАЦИТЕ ЩЕ Я НАПРАВЯТ В ТУРЦИЯ НА НЯКОЛКО КИЛОМЕТРА ОТ ГРАНИЦАТА НИ !!! При тези земетресения в Турция познайте колко ще сме спокойни и колко ще ни е изгодно да купуваме турски ток

Кой пък ти каза на теб, че ще я направят?? Турците са хитри дипломати и никаква АЕЦ нямат намерение да правят - само се заиграват с руснаците за да си свалят цените на газта... И - ние ток си имаме достатъчно, не ни трябва повече - няма да строим Кремиковци, я...

Глупости на търкалета!Нова,че ще я построят в България,не я прави българска.Банките в България ти дерат 9 кожи,нали!Абе,стига с тия манипулации.Не пасем трева.Не ни трябва АЕЦ! Това за Турция,са също приказки за таласъми.Изобщо не стоят така нещата и Турция пак може да си построи АЕЦ и бочбите да станат ДВЕ!,за ....по - сигурно.

А бе,товарищ Кириенко,къде го видя това "икономически изгодно"? За кого,за вас или за нас? Айде,пръждосвайте с в дън гори сибирски!

ДАНО СЕ ОТКАЖАТ ТЕЗИ ПОРОБИТЕЛИ

Росатом днес е подписал договори с Чехия за добив на уран и обогатяване на гориво за атомни централи, строи вече централата в Беларус, три - в Турция, няколко на своя територия... Значи, с Чехия може, Турция също е НАТОвска държава, но може - при това на европесйката територия, т.е. всички могат, и бедната Беларус също намира начин, а ние се чудим с кого да се съобразим и как да останем без никаква промишленост и никакви национални производства, за да купуваме всичко от всякъде, най-вече от ЕС, по най-високите цени! Това ако не е национално предателство, аз не знам кое е ...

По време на КомунизЪма щеха да дигнат АЕЦ без да питат , ама вече е друго... положение..то.

В кои страни на ЕС има АЕЦ от фирма Рос Атом ?

Във всички бивши социалистически без Естония и Югославия. Например, Литовската АЕЦ Игналина е най-голямото предприятие в страната, дава огромна част от техния ток, евробюрократите много ги газиха да я затварят, но те си договориха гратисен период от 10 години, който свърши наскоро и сега договориха нов. Няма да я затворят, защото не искат да останат без ток и да го внасят неизвестно откъде. Дори в периода, когато не искаха да говорят руски и да чуят за Русия, АЕЦ им работеше и съответните специалисти си бяха там, и горивото си го получаваха в касетки от РФ - това е бизнес, не е идеология!

Ами как не е известно от къде - от Русия могат да си купят ток. И от там си го купуват.

Трябва да се изчака следващото правителство. Това е зависимо и шантажирано по някакви причини, публично неизвестни, от САЩ. Трябва да си отиде и ако имаме късмета да имаме ново, проевропейско правителство, тогава трябва обективно да се преразгледа проекта. Но трябва да бъде изцяло български. А предложенията на Росатом поставят отказите на Борисов да изглеждат абсурдни. И да се появява истинския американски интерес, който блокира сделката. Просто това правителство не успява да стигне до българските интереси. Основно се грижи за американските. То просто изпълнява заповедите на губернатора и.д. американски посланик.

и като гръмнеме руския АЕЦ, от нас нема да остане нищо освен една дупка. българите са около 7 милиона и не ни требва АЕЦ , а модерен ТЕЦ

И като гръмне модерното хранилище за отпадъци, американско производство, пак ще берем ядове. И ще светим не с ток, а собствена светлина.

Англия дава заявка за излизане от ЕС. Ще я последват други, бъдещето е неясно. Не дай бог да се разпадне ЕС.Втората по големина армия в света подкрепен от мощна пета колона(ДПС) ще си пои коня на Дунава.

От тая новина произтичат няколко много жалки за България заключения 1.Няма да строим АЕЦ, а ще правим хранилище за ядрени отпадъци / прочетете изказването на Трайков 2.Мудността и некомпетентността на правителството по въпроса ше доведат до отпадане на проекта 3.Независимо от намеренията на Русия , обективно ние винаги сме печелили от добрите отношения с нея.Сега сме на път да ги развалим .Историята е показала какво се случва при развалени отношения...

Преди всичко БГ е в ЕС, а Русия не е. Кажете сега кой у нас е компетентен по Енергетиката ?

се тая. радиоактивните отпадъци баш ги брига дали сме в ЕС или СИВ. Или имаме партньорски взаимоотношения с Русия, както всички големи от ЕС. Американския радиоактивен боклук си е американски радиоактивен боклук.

Че защо и е на Русия да е в ЕС. То ние като сме голям праз. Англетата искат да излизат, не ставай смешен бе човек...........

Скъпи сънародници, мисля , че всички можем да се съгласим поне за едно: бъдещето е в електроенергията. От там нататък, виждам че политическите и етнически пристрастия взимат надмощие , но имайте предвид, че ако не изградим тази мощност, ще купуваме и ще бъдем зависими от Турция , Румъния, вероятно Сърбия. Модата на вятъра, слънцето и прочее глупости ще мине , когато китайци, индийци и др. треторазрядни превземат ноу-хауто, защото драги сънародници модата я правят тези , които измислят, прилагат, взимат парите и измислят следващото. Ядрения синтез е още далече, вероятно 50-60 години. А дотогава - АЕЦ са абсолютно незаменими. Дали от Русия, дали САЩ или Франция, ние ще загубим мъничко независимост, но няма да е същото ако станем зависими от съседите си посредством ключа, които спира икономиката ни точно за една секунда.Алтернативата е ние да си направим АЕЦ-а, за какво ги крепим тези в БАН. Много размисъл има в тази тема, не е за форумите.

Морски,може би си много млад,което не е недостатък,но има много да научаваш,но при;еди около 90 години "великият"Ленин казал,че социализмът е равен на електрификация плюс съветска власт.Така,че тогава бъдещето е било на електроенергията,а докъде ни докара тази съветска власт и този социализъм,благодаря,да си го запазят за тя! Електроенергията е НАСТОЯЩЕ и и трябва да се добива екологично чисто,икономически изгодно и рентабилно и политически стабилно и сигурно.Сега и за в бъдеще Русия не е този фактор за нас.

Значи проектът и изпълнението му на даден етап във времето ще стане нерентабилен. Тогава защо британската банка не посочва развитието на тази рентабилност и крайния и срок, за който руснаците говорят? След това от чия глава следва да бием тая централа? Има ли в тази страна читави анализатори и отговорни личности ... или има само консултанти, които не отговарят за нищо освен за хонорара си?..Тук си приказват сякаш става дума не за милиарди и съдби, а за някаква баница с късмети...

за какво ти е русия бе комунист те турците са по европейци

Я марш обратно в Анадола

Тъпи мои съграждани как хубаво са ви промили мозъците тези наши управляващи . Истината е една че без Руссия за никъде не сме .

Алооо 2011 година сме. При пазарни цени на суровините ако си искаме и от Патагония ще си вкараме нефт.

паре нема. действай.

Ами тогава да ви резервираме билет за Москва ?...

ТИ КО ПРАИШ ОЩЕ В БЪЛГАРИЯ!!!? зимай станишката,ламбо пръча , доган и беж там е живота!

Какво означава други източници, вятъра за 5 минути спада от 80% производство на 0,00 и дава най-добра производителност от 2,00 до 6,00 часа сутринта (когато въобще нямаме нужда от нея), а поевтенелите соларни инсталации екологично заемат по 20 дка обработваема земя за 1 MWp инсталирана мощност.

Много моля някой да ми каже, оглеждайки се в къщи, ползва ли нещо, което е произведено в Русия? От 20 години насам!

Русия изнася само суровини .тъй че най вероятно тока който ползваме го дължим на ядреното гориво ако е внесено от там , но инак като се огледам ни руско ни американско , техниката азиатска , мебелите нашенски

Това е липсва им много и най много акъл.Щом не знаят какво да правят със суровините си!

Много сте хитър г-н Кириенко. Значи от нас територията, ние да съхраняваме опасните отпадъци. За наша сметка 1 млрд. лева похарчени за "гьола" от ваще слуги Първанов, Станишев и Овчаров. Ние, наще деца и пра-пра- ... внуци да страдат, ако се случи нещо като това, което се случи с Чернобил и сега страдат украинци. На всичко отгоре и да ви платим май станаха вече 7 млрд евро. Е благодаря, ама май ни смятате за много тъпи. Не ви щем атомната централа. По-добре тези пари да ги дадем заедно с румънците за ВЕЦ-ве по Дунав.

Да ама румънците прават АЕЦ, а не ВЕЦ-ове.

ВЕЦове се правят там, където има стръмни брегове. По протежението на Българския участък на Дунав румънският бряг е нисък и заблатен, демек - трябват диги в разстояние от десетки километри. Скъпо и опасно. Румънците няма да се навият. Чаушеску се нави веднъж, ама и досега така си стоят плочите над Зимнич - нещо се разсъхна работата. Тоест - забравете за ВЕЦове по Дунав. Те за един мост се дърпат, кво остава язовир...

Не само че Германия ще затвори АЕЦ до 2025 г, но ние пък тепърва ще откриваме то-пла-та во-да чрез Рос Атом

Дааааа, пазарът им е ограничен..И още ще се свие.

Ако германците затворят централите до 2025, то до 2050 ще говорят на френски, а бъдещата Меркел ще седи зад бъдещия Саркози и ще "маха с опашка" на заседанията на Г-20.Всики знаем че нищо то това няма да се случи.

Руснаците няма да се откажат да държат България в "братската прегъдка". АЕЦ Белене е политическа инвестиция от руска гледна точка.

На руснаците от "поличтическа гледна точка", а и от каквато и да било отдавна не им дреме за България. Нито сме пазар, нито сме държава, нито население. ;)

Проекта ще е рентабилен ако на власт са комунистите и ви гарантират високи изкупни цени, които ще плаща бедния българин.

Тихо бе, посерко, и Тиквата се биеше в гърдите, че ще разкара боклуците от ЧЕЗ и всички в редицата, но вместо това, получихме нови такси към киловатите...

Товарищ Кириенко, До свидания! Вы нам не нужны.

Чувала ли си за бълг. пророчица Слава Севрюкова (имате PC-та , проверете за какво става дума)? Та тя казва , че са дошли времената , когато българите, живеещи в чужбина, ще трябва да се завръщат в Б-я, щото нещата по света щели да стават много лоши!...

ами,аиде де, откога чакаме да се откажете,ама вместо това все заплашвате и изнудвате в типичен кагебистки/милиционерски стил......вземаите си токсичния ядрен самовар и си го строите в сибир, гнусна сволоч руска такава......не разбрахте ли че нито вас ви искаме, нито централата........марш от българия.

не е лошо да спреш да цункаш задниците на янките

целувам ги....затова и просперирам.......вие като целувате руските, как сте?

На тебе кво ти дреме?! Нали спокойно спиш с чифтето под възглавницата! Ако обичаш, използвай главни букви, където е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!

+ 1000000000000

Няколко факта: Ядрените ЕЦ не изпускат нито радиация, нито радиоактивни изотопи. Проблемите са 2 - авариите и отпадъците. Плюете Трайков за хранилището. Ама Трайков няма избор, щото ние така или иначе имаме АЕЦ, а ЕС забрани на страните-членки да си изхвърлят отпадъците извън ЕС. Никой в ЕС няма да вземе нашите отпадъци, следователно - трябва ни хранилище. ТЕЦовете на въглища са по-големи радиоактивни замърсители от АЕЦ. Според оценки на МААЕ в резултат на Чернобил в крайна сметка ще измрат около 10 хил. души. Въглищата убиват по 160 души на терават, около ЕДИН МИЛИОН души годишно. Всяка година. Соларните централи искат площи. Много площи. Ние нямаме. Някой писал - ама под панелите ще въртим земеделие. Ама не е писал тия панели ще левитират ли, как ще минава под тях селскостопанската техника, как ще виреят растенията на сянка... Иначе хубаво - ако почнат да произвеждат готови фото-соларни покриви. ВЕЦ... с нашите реки - това Нил, Волга, Амазонка, Ниагара, Мисисипи... А варианти има: - биогорива - ама пък трябва да засеем много площи със съответните култури. - утилизиране на отпадъците. - имахме едно девойче в ЦЕРН, дето се занимаваше със студен синтез. Ако имахме и образовани държавници, те щяха да се разберат с БАН за ускоряване на подобни изследвания. Е... няма да стане в близките 10 години, но... нали ще мислим дългосрочно. Уф, пък и аз... БАН ли казах?! Извинявам се! Ни мъй срам - и с тъз уста ям!

"Въглищата убиват по 160 души на терават, около ЕДИН МИЛИОН души годишно. Всяка година." - Добре ли си, лошо ли ти е ??? До сега май трябваше да сме измрели, бре, по милион на година ??!!?? Проблема е в цената на въглищата а от там и на тока, не толкова в замърсяването от тях, защото от доста време и ограничение в емисиите а отделно има и серопочистващи станции! Така че недй да миеш на хората главите и да манипулираш, не сме толко аборигени, нали!!!!

Мизантроп

Преди около месец имах спорове с някой си 11 (може и да си ти). Той защитаваше същите тези, като теб... доста професионално, трябва да призная. Та ми се наложи да се разровя за данни. Е... намерих данни. Това са оценки на МААЕ. Не съм си смукал пръстите. А в пречистените от пречиствателните инсталации емисии от ТЕЦовете пак има колкото за две Менделееви таблици, както цветисто се изразяваше бай ни Тодар. Факт - въглищата трябва да ги изровиш, пренесеш, коксуваш, пак пренесеш, изгориш... Замърсяваш на всеки етап, вкл. и с изгоряло дизелово гориво при транспорта... щото много го забравят. А после освен изгорелите (и пречистени) газове остават и камари твърди отпадъци. Много, неизмеримо повече, отколкото от АЕЦ. А енергийната плътност на ядреното гориво е толкова голяма, че транспортните разходи и замърсяване са практически нулеви. И без никаква връзка с темата - аборигени сме. Само че за разлика от нас, аборигените имат оправдание.

Чиче, човекОт ти приказва в световен мащаб. А и да те питам, ти от лигнити кво разбираш. Ам кат горят, кво правят, кво изпускат, къде? М?

Чисто !!! То и волана е по мръсен от тоалетната чиния но баничката не я хапваш там!!! Я иди лятото и се изкъпи в Дунава под Козлодуй после ще говорим !

Мизантроп

Понеже не съм се къпал там, та да питам: ти кога се къпа там за последно? С какъв уред мери замърсяването? Какво точно измери? Щото и аз не съм мерил, ама Козлодуй от 20 год. е сигурно най-проверяваната централа в света и всички са единодушни, че всичко е наред. 90% от живота на човека преминава в състояние на доверие към някого - като почнеш от лекаря, шофьора на автобуса, шофьорите на колите по улиците, учителя на децата, готвача в ресторанта, бат Бойко и пр. Сиреч: принудени сме да изберем кому да се доверяваме. Е... когато стане въпрос за сложна материя, аз предпочитам специалистите. А те са единодушни. Сега тръпнеш да ме апострофираш, че специалистите са взривили Чернобил, ама не. Не са. На 26.04.1986 на смяна не е имало нито един специалист по ядрена или неутронна физика, нито един ядрен енергетик. Само ел. инженери, щото програмата е включвала експерименти с генераторите. И те така... А в Дунав, между другото, не съм чул да са вадили хищни шарани или сомове с IQ 150.

+ от мене. Щото съм виждал задръстването с камиони натоварени с варовик (основната суровина за сероочистващите инсталации) при ТЕЦ 2, Марица Изток. И не само това. Соларните/фотоволтаичните централи изглеждат много привлекателни, но на популярното си ниво на развитие са просто средство за създаване на пустини. Да не говорим, че панелите и системата за управление е с цена, обезсмисляща приложението им. Да, има по света и у нас соларни, вятърни, говнярни и т.н. инсталации, но съществуването им се плаща от потребителите на конвенционалната енергия. Енергийният модел трябва да се промени. Но как?! Конвенционалните производители са направили инвестиции с 50 годишна възвращаемост, а тези от ВЕИ искат 50 годишна печалба за 10 години... За съжаление към момента не е измислено нищо по-ефективно и смъртоносно от АЕЦ. Ядец!

Друже, в състояние ли си (компетентно и независимо) да направиш опит да коментираш цената на парното и топлата вода!... И да обясниш по какви неведоми "иконом. закони" Топлофикация вдига всяка година (през лятото) цените на парното?!

Няма икономически закони от твоя учебник.Има ,,приравнителни цени към петрола , средимноморския пазар, лондонската борса,или други правила на СТО.

за какво ни е АЕЦ да се строй с нашите пари т.е от данъци .та цената на тока към битовите абонати няма да падне..

Германия закрива своите АЕЦ (или поне заявява такова намерение) във връзка с очакваните глобални промени (катастрофи), които принудиха Норвегия да изгради подземни съоръжения, способни да приютят почти цялото население, Швеция работи в тази насока, Австрия изгражда хранилища в Алпите за съхраняване на историческото си наследство..Франция строи стена северно от Париж за предотвра-тяване на наводнението (цунамито), което ще нахлуе от север и т.н.

по добре да си купуваме ток не на аец да на чиста бг