Коментари - Русия вече изтегля своя персонал от строителната площадка на АЕЦ ”Белене” | dnes.dir.bg
назад

Русия вече изтегля своя персонал от строителната площадка на АЕЦ ”Белене”

Ситуацията около изграждането на българската АЕЦ "Белене" отново се изостря, пише руският в. "Комерсант". Според изданието, Русия вече изтегля своя персонал от строителната площадка на АЕЦ "Белене".

Обратно в новината

Коментари - Русия вече изтегля своя персонал от строителната площадка на АЕЦ ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Голям праз,като се изтеглят!...

руся да изтегли и шпионите и агентите си от балгария, начело с агент гоце, барабар с персонала на новата си атомна бомба в балгхаря.

Българи осъзнайте се... чета новините и направо ми настръхват косите. Всяка етническа партия да говори на свои език. Сега и Белене няма да се строи, после и за шистов газ ще ни разпробиват, ако и това стане то тогава, сбогом България. Без вода ... няма нищо ... Сбогом на всички ... до няколко години , ако не се осъзнаете. Вашите "приятели" американците ще ви погубят. Вижте гърците колк опари им опростиха, а от вас свалят вече трета кожа!?

Досега никой не е отговорил публично и ясно на най-важните въпроси: 1.Колко точно ще струва завършената и включена в енергосистемата АЕЦ Белене? 2.Колко ще струва токът от централата? 3.Има ли ясна стратегия и осигурени купувачи на електроенергията? 4.Колко години ще я изплащаме? 5.Безопасна ли е централата? Докато няма ясни и точни отговори, централата не трябва да се строи. Също така не трябва да се строи, ако технологията е остаряла в сравнение със западни реактори от по-ново поколение. Ако ще се строи, трябва да е най-новото. Съмнявам се, че руските реактори са равни на реакторите от последно поколение на САЩ, Канада, Франция и пр. ззападни производители.

В стар кладенец не се плюе, че може пак да пиеш вода от него. Не подценявайте Империята Русия, неблагодарници, сега щяхте да ходите с фесове още и без кирилица.

Случайно да ти е известно на какъв език и с какви букви е писал Васил Левски в тефтера си? Случайно да ти е известно на ккакъв език и с какви букви е писал Христо Ботев?

Нещо бъркаш жанровете. Историята с пародията. Първо хитлеристите окупираха Европа, англичните се скриха в миша дупка. После "сталинистите", както наричаш ти руските момчета, освободиха и себе си и Европа. Забравих да спомена холокоста - та евреите също имат за какво(и са благодарни!) на съветската армия. А фашистите резидират в момента само на територията на Европейския съюз - за справка празненствата на бойците на Вафен СС в Латвия и Естония, които се провеждат официално с одобрението на правителства на ЕС.

Явно си голям защитник на АЕЦ. Е аз не подкрепям мнението ти. Милиардите които се опитват да изсипят в проект, който така и не доказаха че е ефективан, може да се насочат в друга посока. Според мен има алтернатива, но тя се крие умишлено, защото определени лобита ще загубят пари. Да не си от тях?

Вече за всички е ясно: НЕ ИСКАТ ДА СТРОЯТ БЕЛЕНЕ САМО ЗАЩОТО Е РУСКА111 Т.Е. от русофобия... А бе то и Козлодуй е руска но вече толкова години безотказно дава най-евтиния ток в България...Как ли не искаха да я унищожат разни мразещи Русия, а тя видите продължава да произвежда ....И сега с Белене....Нека да е ясно: в името на българския интерес можем да сключваме договорености даже и с дявола... Така, че СТРОЙТЕ БЕЛЕНЕ ЗА ДА ИМАМЕ ЕЛЕКТРИЧЕСТВО!!!!!!!!!!

А такова българче-политиче познаваш ли ??

Разбирам десните и техните интереси към янките, но не разбирам тези злобни писачи по адрес на Русия, кой им проми мозъците , че ние ще бъдем велика държава под ръководството на Америка!!!!

Смях, нямя дя сме енергийно зависими от Русия, но ще подпишем договор с Турция, за една търба , за да сме зависими от Турция с Руския газ. Резил , както казват съседите!!!!!

Боже, колко простаци има на тоя свят, боже...

Тук въпросът стой по какъв път да поемем - по пътя на най-новото и прогресивно, което прадлагат Европа, Япония и САЩ, или с технологии от преди 25-30 години предлагани от Русия, Куба и Занзивбар. За Занзибар не съм съвсем сигурен. Руснаците нямат нищо качествено, което да предложат. Уж най-добри реактори, пък могат да ги пробутват само на Иран. Китай купиха два и бързо-бързо се отказаха. И как няма? Когато ги сравняват с френски, Японски, американски и какви ли не други. само като им видят електрониката, системите за управление и компютрите, не щат ни да чуят за руски технологии, ни да ги видят. И това са китайците. Не знам Япония да е купила нещо "високотехнологично" от Русия. Или пък Ю. Корея. За развитите европейски държави е ясно - те купуват от Русия само нефт газ и суровини. Е, питам аз ние сли сме най-големите будали, та да купуваме руските боклуци.

Говори си каквото искаш, но само недей да лъжеш! Китай има цяла построена АЕЦ от Русия. Може и да е повече от една, но една със сигурност знам, че има. А това, че бързо-бързо са се отказали, не е вярно. А отдавна е известно, че ядрените технологии на Русия за АЕС са по-напреднали от Американските. Ако спориш за това, то няма предмет на спора изобщо. Виж, ако спориш, че е вкусно да ближеш на всяка цена гъза на Американците, то това си е твоя теза, която вероятно можеш да подкрепиш с практически опит. Но само не ни агитирай нас да участваме в твоите изпитания. Лижи си сам.

В Китай Атомстройекспорт са построили 2 ВВЕР-1000 , имат договор за още 2 ВВЕР-1000 и 2 ВВЕР-1200 , преговарят за 4 ВВЕР-1200.

Чичин смени дилъра , штот вече пишеш пълни небивалици

Много добра новина! Всичко руско - вън от България и да не са си и помислили да се връщат отново!

Това е началната цена от която трябва да се тръгне, така че от слънцето може да стане по евтина, защото слънцето не е на руснаците.

Турските централи няма да продават на пазарен принцип и могат да правят дъмпинг на всяка една друга централа, особенно когато нямат договор за изкупуването на произведената електроенергия и сами трябва да намерят къде да я пласират.

Традиционно Близка до Русия , и Военно,Енергиинп,Финансово Независима и Силна България ,е Недопустима за Запада особено САЩ! Назад в историята си имамае няколко Национални катастрофи благодарение на Антируският Запад ,и Непрекъснатите му усилия да държи България Откъсната,Изолирана от Русия ! Същото е и сега ,Унищожиха Проруска Сърбия, България я изолират,чрез Тоягата и Моркова,но главно тоягата !! Нормалното развитие на България е в ЕС ,и с Много Близки връзки с Русия-Икономически,Финансови,Културни ! Това е Бъещето ни,и политиците които го Приложат ще Възродят България и ще останат в Историята с добро !

Русофилство до пълен идиотизъм - това е лозунгът на червените кратуни. Без ясна оценка на ситуацията, без никой да отчита факта е Русия е един суровинен прифдатък на Запада. И третостепенна изостанала технологично държава. Ние тук се подиграваме на китайските стоки - скапани били. Все за германско и японско мрънкаме. Но Китай е светлинни години пред Русия - и в електроника, и в компютри, абе кажи го във всичко. Китай, тук не говорим за Тайван или Ю. Корея. А за Зап. Европа Япония и САЩ и дума не може да става. Ако можем да пласираме нещо в Русия - ОК. Ако руските туристи искат да почиват в България - добре са дошли. Но само толкова. Високотехнологични съоръжения като АЕЦ - забрави - по-далеч от изостанали страни като Русия, Иран и Сев. Корея. Да си ги продават на Куба и Венецуела.

Говоря за Огромнията Руски Пазар, пазар за Наши Стоки,все още Познати на 140 те милиона руснаци, и Нашият Туризъм, и..... Говоря за свободните руски пари, и да за върхови руски Технологии-в отралите където където са такива. И руските Суровини...

А защо така "омразната" от теб Русия строи АЕЦ в Турция? И защо повече от 30 год експлоатираме АЕЦ Козлодуй, като са толкова лоши руските централи? Чии интереси обслужват такива като теб?

АБе ти въобще май не знаеш какво е Русия? ТЯ се разпада тоя ми вика близки с РУсия!

Да бе, верно ли ?

Алоо, текстописците ! Каква Русия Ви е подгонила ? Вероятно става дума за корпорация със седалище в Русия, чийто контролен пакет може би е собственост на руски граждани? Но надали на руснаци :)

"Партайгеносе" Фюрерът е бил в Германия, родните комундета са му викали "другарю" или "товарищ", абе както са им го продиктували от Кремъл.

Смешник, Георги Димитров пръв публично е нарекъл хитлеристите фашисти. Приказките ви носят отявлен профано-просташки отенък. Аз не съм комунист и никога не съм бил такъв, но ненавиждам дитирамбите на капиталистическата(мутренската) и лихварската(еврейската, спекулативната) концепция за устройството на България и света.

За 2-3 години само документацията не могат да подготвят. Поне 12 - 13 ще минат до строеж ;)

Да напомня на кретените. Построихме склад за ядрени отпадъци, защото от 20 години се трупат тук и никой не ги преаботва. Скалада е с капацитет за стотина години. Да припомня на кретените и че преработката на ядреното гориво обикновено се нарича рециклиране (обогатяване). Това означава, че руснаците един път искат да им платим прескъпо да го преработят и после да ни го продадат като гориво на "пазарни" цени.

........ и го мести в Козлодуй!

А Бойко се смееше на Доган че разбирал от хидроинжинерство. А той самия явно разбира и от икономика и от пътища и от земеделие и от ядрена енергетика

Той, Доган разбира и от доносничество, не само от хидроинженерство. И доносник Гоце - също. ББ поне не се прави на много учен от "голямото добр'утро". За каквито се опитват да се представят Станишката и доносник Гоце. А те са си най-обикновени партийни апаратчици, дето за нищо не стават. Ако ги махнеш от постовете им - гладни ще умрат. Аз бях предложил на Гоцката да ходи да пасе патките в родното си село. Но от дружеството за защита на животните възроптаха - толкова бил некадърен че щял да умори добичетата.

ЯВНО Е ПОЛУЧЕНА ЗАПОВЕД ОТ ВИСОКАТА ПОРТА :НЕ ИСКАТЕ ШИСТОВ ГАЗ, ТОГАВА НЕ ВИ РАЗРЕШАВАМЕ И АЕЦ БЕЛЕНЕ. И КОЛОНИАЛНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ВЕДНАГА: СЛУШ!!!!

Големи специалисти сте вие в БСП-то. Особено в мастурбаториума на младежкото БСП. Ама вие имате опит - каквото ви кажат от Москва и веднага - Слушам. За да се докарате да викате на Хитлер "другарю"само защото така чичко Сталин е казал, много вярност към Кремъл се иска. И идиотизъм, разбира се. Типично по болшевишки.

АЕЦ да, но не на всяка цена. Справка Австрия - там има един построен АЕЦ, но никога не е работил. Ползват го като музей. И то не с руски реактори. Второ, АЕЦ да, но не на всяка цена руски. Както искат БСП и компания. Румънците си построиха канадско-френска АЕЦ и избягнаха всичките неудобства с 1 - 4 блок на Козлодуй. Които бяха спрени само защото са руски. А неудобствата си останаха само за нас. А сравненията с Германия са меко казано смешни. Основната причина е че в Германия живеят и работят главно германци. Които нямат нищо общо нито с нас, нито с оръфляци като руснаците.

БРАТ, НЕЩО СИ НАЗАД С МАТЕРИАЛА. СНОЩИ НОВИНАРИТЕ СЪОБЩИХА, ЧЕ В ПОЛША НЕ Е ОТКРИТ ШИСТОВ ГАЗ..... САМО ЧЕ ТАМ ЖЕЛАЕЩИТЕ КОНЦЕСИЯ ДУПЧАТ ЗА СВОЯ СМЕТКА...

Да-а, ако това е вярно, нас, най-вероятно, полският шистов газ НЯМА да ни огрее. Но за собствената им, на поляците, независимост от руската мечка, размахваща империалистическата газова тояга, ще стигне! Ние да му мислим с цени на руската газ над 500$/1000к.м., НАЙ-ВИСОКА В ЕВРОПА!!!

Распутко, ти защо не дращиш в дира след 17.00 часа? Изтекло ти е работното време ли? Нали си идеалист пише заради идеята, не само заради кинтите.

А като се добави и енергийната ефективност, с тези стратегии сегашната цена на тока може и да СЕ НАМАЛИ!!!

Нов, в услуга на българите закон за "зелената" енергия. СТОП! на привилегированото изкупуване - далавераджиите да се "запознаят" със свободния енергиен пазар! След това, инвестиции във вятърна енергетика, себестойността й е равна на тази от Козлодуй. И шистов газ, мно-о-ого шистов газ. След 3 години ще видите поляците какъв фурор на газовия пазар ще сътворят с добивите от шистов газ!

Това може да се случи в Етиопия, където извън Адис Абеба има ток само от 18.00 до 24.00. Тук може да се реализира само в мечтите ти, в които Борисов е обожествен, а Цветанов е упълномощен от Св. Петър да му дръжи ключовете.

Абе, какво става в това правителство? Пълен хаос... Нали Борисов все повтаряше, че няма да се вземе решение за Белене, преди да излезе становището на вездесъщия консултант, на който впрочем се плащат милиони за това. Е, сега какво стана...???

Вие, май искате нещо. като сте объркана, някой да ви вкара в правия път. Да ви оправи, значи. Що се отнася до плащанията ще питате она специалист по съветските униформи. И оня, другия, с Големия шлем. Специалиста по история на БКП. Те ни натресоха цялата тази работа и сега има да се чудим как да се измъкнем.

Дори само да се правиш на умник, трудно ти се удава. Та за консултанта и "стабилните" политически решения на ГЕРБ, нещо?

Идеята готовият реактор да бъде монтиран в Козлодуй показва потресаващата некомпетентност на великия вожд, за когото монтаж на ядрен реактор е нещо като да направиш колибка на Борко в двора в Банкя. Бившият директор на АЕЦ-а вече каза, че за това ще са необходими поне 12 години, но какво е това за вожда, той се има за вечен....

Глупости трябва една бетонна основа. Инфрастуктурата м Козлодуй я има и няма проблем за броени месеци да се инсталира реактора.

Трябва проект съгласуван с камара международни организации! Проекта в Белене има всички разрешения!Които между другото ни струваха майка си и баща си!Сега плащането започва отначало!

Ако няма да има наистина АЕЦ БЕЛЕНЕ, то тогава какво ли ще правят Гоце и Запалката ?

Реактор 1000 MW произвежда за 24 часа 24 000 MW, за 335 дни (30 дни за ремонт, зареждане и профилактика) -8 040 000 MW, за 20 год. - 160 800 000 MW. Цената на Белене - казват 10 000 000 000 евро. Разделяме цената на произведената електоенергия - и се получава 62 евро за 1 MW или 120 лв., или 0,12 лв. за 1 KWh. От тази база ще започне да се формира цената - към нея трябва да се включи цената за гориво, заплати, ремонти и др. Така че за всички компетентни - помислете за кого мисли Русия- за нас или за себе си. Искам да припомня, че сегашната цена на ел. енергия на едро е по- ниска от получената стартова за Белене.

Брей, че математик се извъди. Я сметни, след като цената на въглищата се увеличава паралелно с цената на петрола, цената на алтернативните енергии, слънчева и вятърна, поне засега е безбожна, а всички останали цени зависят от ел енергията, колко ще струва твоят мегават след 5 години, след 10, и т.н. Навремето се отоплявахме с нафтови печки, щото нафтата беше 8 стотинки литъра. Пробвай сега да го направиш....

Явно разбираш по мечешки - въглищата са наши в България и има запаси за поне още 80-100 г. А сметките след 5 и десет години не можеш да ги познаеш.

а между друго също забрави че експлоатационния период не е 20 а 60 г та по твоята сметка май нещата тодоха на 0,03 лв

Ексаплоатационният период на точно този реактор е 20 г.

А сметна ли че става въпрос за 2 реактора и за тях е 6.3 милиярда. Сметката става друга. Но и това да е сметката, пак АЕЦ е по евтино от американските ТЕЦ в Марица

2 реактора по 1000 МВ произвеждат за 24 часа 48 000 МВ. За 335 дни 16 080 000 МВ. За 20 години - 321 600 000 МВ. Цена 10 000 000 000 евро. Цена на КВч - 0,06 ст. Айде всички драскачи вкъщи да си пишат домашните.

А знаеш ли колко е цената на енергия от ТЕЦ-овете в Марица изток?Май е по малка от тази стартова.

Сметката е прости но не за прости хора: 10 000 000 000 долара : 321 600 000 МВтч= 3,1 цента или близо 5 ст. Само, че това е началната цена, после се плащат лихви върху тези пари, което за 20 г. е още толкова, което прави 10 ст/кВтч. Само че това е компонента от цената формирана само от строителните разходи, като прибавиш цена за гориво поддръжка и съхранение на отработенто гориво цената скача към 18 ст., като се прибавят и застраховки и гаранционен фонд за авария стават над 20 ст., като се прибавят и други скрити разходи от 5 ст. (примерно електропреносна мрежа за Белене) цената с ДДС става над 30 ст., Ако цената на Белене обаче се вдигне над 10 млрд евро (15 млрд долара), то производствената цена ще гони над 40 ст./кВтч. Ядреното лоби прогнозира цена при крайния потребинел 60 ст./кВтч. Слънчевата енергия след 10 г. ще е под 5 ст./кВтч. Какво правим тогава?

Не трябвало да сме зависими от Русия, а от Америка може.... И какво получаваме от там, освен наставления? Май ще минем всички на твърдо гориво, но и то е на свършване, че и скъпо.

Като не мога да направя нищо, че гледам!

Без мярка подкупни,продажни и неграмотни политици!Бутат ни с всичка сила по стъпките на Гърция! Само че, де да имахме гръцките заплати и пенсии,та да имат от къде да режат и прибират в джоба!!!Докато съседите строят атомни централи, ние се офлянкваме и чакаме перманентно вдигане на цените на тока!!! А след това и на всичко останало! Нали така ги инструктира американската баба - да живее циганска диверсифицирана България!... Който не е дорасъл да ръководи, да си ходи веднага и да рита топка...или да свирка след нея!!! А България иска референдум за Белене!!! И не само за него!!!

До 0007- Без седмицата си кръгла нула- знаеш ли, че руснаците сторят АЕЦ в Индия на много по-ниска цена от тази, с която са ни загробили двамата червени вождове - Станишев и Първанов

А ти Махараджа ефенди, знаеш ли. че парвоначалната цена на Белене беше само 4 млд. и по-евтина от нея беше само виетнамската АЕЦ, договорена с руснаците? Докато се наместят и наръфат коя мафия да отреже по-голямаото парче от баницата, цената ще расте и расте, и накрая ще те питам един ден дали румънския и турския ток от АЕЦ са червени или сини!!!

АЕЦ Белене се намира на територия обявена като земетръсна зона

Ами тя затова е проектирана за да издържи 10 степен по Рихтер.

severina_as@

А защо да е необходимо да се стига до издържане при земетресения?

Спират АЕЦ белене, не защото проектът е руски, а защото енергийната мафия не може да гепи много пари от него....

ХОРА, защо ревете! Изкахте да ви управляват мошенице на чело с БОДИГАРДА и ФИЗКУЛТУРНИКА, получихте го!!! Бог да пази България!

Само да те допълня, че Турците строят техните АЕЦ-ове на по-висока цена.

И как достигна до този гениале извод. 4800 мегавата за 20 млрд долара, срещу 2000 в Белене за 10 млрд. долара. Друг е въпросът, че турците изобщо няма да похарчат и 1 ст. за строежа. Турция не се ангажира с задължителното изкупуване на тока произведен от тях, а централите ръководени от руски екипи ще продават на пазарен принцип в конкуренция с другите енергоизточници. И независимо дали ще се изплатят или НЕ след 20 г. става изцяло турска собственост. Освен това строежа им е все още само в сферата на предположенията, с очаква старт към 2025г. Съвременните проектни решения дават срок на строеж около 2 г.. Така че дори и 2020 г . да вземем решение ще я пуснем преди Турция. 1 реактор в Козлодуй при съществуващата енергийна връзка ще стане и за по-малко време, особенно след като има вече готов реактор, както твърдят руснаците.

Как такта на всякъде атомните централи произвеждат най евтиния ток а тук най скъп. Има ли значение от къде идва реактора нали ще си е български после . такива реактори има по целия свят. само тук неможело да има .

Като нашите няма никъде другаде дори в Русия ;)))), освен в Иран, където се мъчат да ги пуснат повече 2 години

Само шистовият газ оправя нещата!

Ако се отървем от опекунството на Русия сигурно е че ще бъдем по добре!

рез 1989 се "отървахме" от "опекунството" на СССР.Какъвто и смисъл да влагаш в това твърдение, резултатът е сегашното ни "цветущо" състояние.Когато скъсаме отношенията си с Русия (и изцяло преминем спрямо нея на политика тип "с рогите напред"), то ще цъфнем и откъм...отзад!Нали сме се обърнали на Запад изцяло, а отзад ни е Турция,което е очевидно.Няма значение!Нали менторите ни от УСА-та ще са доволни.

Циганите ще станат единствените бизнесмени в България(с единствения истински доходен бизнес-търговията с дрога и с проституция),а българите ще се превърнем в малцинство в собствената си древна държава. То е логично - любовта ни към Русия е спомогнала да стане невъзможното - възраждането на 3-тата Българска държава (факт, който каквото и да говорим е ФАКТ), омразата и тоталното конфронтиране с Русия ще доведе до ситуация, при която всички нормални хора ще избягат в чужбина, а малкото останали българи ще бленуват връщането в Турската империя като спасение от апокалиптичната ситуация вътре в страната. Дано не съм лош пророк, а само да екстраполирам това, което сочи сегашния ни вектор на политиката.

Прав си за съжаление. Това е сценария за България.А ние вместо да сме обединени като гърците, само се делим на някакви измислени партии, които не защитават интересите на обикновените хора.

Разбира се,че няма да има АЕЦ Белене-За тиквата е много по-изгодно да плащаме скъп ток,който всеки месец се вдига,от колкото да се дават пари за нова атомна централа,пари,които ги няма след като хазната е изпразнена

Мечтая темата за Русия да изчезне от българския политически живот

И какво излиза сега? Излиза, че нашият любим премиер от национален се е превърнал в интернационален лъжец. Така е когато коленичиш пред Уорлик и му ближеш патъците.