Йон Илиеску обвинен в престъпления срещу човечеството

Бившият румънски президент Йон Илиеску се яви в главна прокуратура по дело за миньорските събития от 1990 г. Той е обвинен в престъпления срещу човечеството.

Обратно в новината

Коментари - Йон Илиеску обвинен в престъпления срещу човечеството | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Искам с тази новина специално да поздравя всички, които смятат, че при преврата в Румъния е била отстранена върхушката на компартията.

....а Путин,КОГА?

Помня Владо Береану пълзеше, уж над главата му хвърчат куршуми и пр.демопростотии. Ай стига, 10 ноември мина и замина. Стягайте си куфарчетата за Белене.

Кога ще ги стигнем румънците? Мутрата, станишев, доган, местан, костов.......... Много са.

кога тук ще има един осъден комунист !

когато ги свалиме от власт! Засега ни яздят. Огледай се, то не са снахи на членове на Политбюро на БКП, то не са партизански внучки, то не са партийни секретарки от БКП. Че и начело, оня с партийната книжка на партията майка!

трябва да дадем дължимото на един доблестен мъж за който никой не говори-николай добрев върна мандата и с това прекрати протестите пред нс.а можеше да стане лошо

Румънците са винаги преди нас ! Кога Плевналиев и ГЕРБ заедно с лидерите ще ги обвиним в престъпление срещу Българския Народ , кратко и ясно Българоубийци !

първо лидера на псевдопатриотаската атака -болен лидеров ,тогава,и останалите-борисов,места доган!

Най-големия грях на Чаушеско беше, че не взе заеми от Запада ... румънците гладуваха, но не взеха заеми. Затова ЦРУ го гръмнаха като куче. Бай Тошо взе заеми, комунягите ги окрадоха, и сега България е на дъното, благодарение на МВФ и СБ!

Точно. За десетилетието преди смъртта си с цената на големи лишения за румънския народ Чаушеско ликвидира държавния дълг на Румъния в размер на 10 милиарда долара. Непростимо прегрешение, мдаа...

Но си построи дворец по голям от версай. Колко е струвало това удоволстявие един господ знае.

Йон Илиеску обвинен в престъпления срещу човечеството Направо Сталин и Хитлер трева да пасат. Какви са тези "бомбастични" заглавия.

хмх...давам си сметка, сега ,след 30-на години,че събитията в Румъния от 1989г., всъщност бяха първият успешен "Майдан" за ЦРУ и американците. Помня как един журналист на БНТ, на митинг на СДС, с разплакани очи патетично ревеше по мегафона, как секуритате избили 60 000 румънци. И това го даваха по телевизията. После какво се оказа - дори Западът призна, че не били 60 иляди, а билЕ...около 700. После се оказа,че "въстаници" вадили трупове на мъртъвци от гробищата,стреляли в тях и ги разхвърляли по улиците нощем. За да може CNN и други западни телевизии да видят многото убити от хората на Чаушеско.После се оказа, че от тези 700,повечето убити са били от...органите на реда, от службите и от секуритате. Накрая се оказа, че вместо 60 хиляди,по време на "Революцията" са били убити няколко десетки граждани. В същото време, няма да забравя екзекуцията на Чаушеско и жена му. Дори след Втората световна, не е имало такъв измислен и бърз, буквално полеви съд за фашисти и есесовци. Всичко го предаваха по телевизията. Изправиха ги в малка стаичка, набързо им прочетоха обвинението.Няма адвокати,следствие,доказателствен материал, свидетели. И после до стената - разстреляха ги като кучета.При Живков,Чаушеско, Хоникер, Йерузелски, Кадър...бившите соц. страни бяха държави на високо икономическо ниво, със силни армии, ред,законност и справедливост. Това, че комунист.велможи крадяли....ми те са като агънца в сравнение с милиардерите, които се нароиха после. Защото окрадоха собствените си държави. Разбрах и друго-"демокрацията" винаги е била удобен инструмент за разправа с инакомислещи и неудобни. Затова днес ме кефи Асад, щото искаха да постъпят с него като с Чаушеско, ама номера не мина. Янукович за малко да последва съдбата на румънеца. Новият Световен ред. Хайл!

Чаушеско пееше "Интернационала", докато го разстрелваха. Жена му напсува палачите. "Съдията", който ги осъди в тази бутафорна трагикомедия, го "самоубиха" години по-късно. Мъртвите не говорят откъде са получавали заповеди.

Е соца тогава фалира. Нямаше повече пари за социализъм. И Горбачов реши - пуска другите, който откъдето е.

комунист

Като каза за парите: "Полковник Бурлан твърди, че при екзекуцията генерал Виктор Стънкулеску окуражава войниците от наказателния взвод с думите: Хич да не ви е жал, имат два милиарда леи в банковите сметки!. Специално създадена парламентарна комисия от румънски депутати установява през 2002 година, че семейство Чаушеску са нямали нито лея или долар в чужди сметки, а палатите, в които са живели, са били изцяло държавна собственост и на свое име не са имали дори апартамент. От 1990 г. към Парламента на Румъния е създадена анкетна комисия от сенатори и депутати от долната камара за намиране и връщане на въпросните задгранични сметки на сем. Чаушеску. След 18 години търсене, разследвания и анкети на 14 октомври 2008 г. Комисията излезе със заключение за несъществуването на задгранични сметки на разстреляната съпружеска двойка. Така бе доказана несъстоятелността на едно от основните обвинения на скалъпения военен трибунал срещу Чаушеску. " Това аз самият не го знаех, прочетох го в Уикипедия току-що.

Много руска пропаганда гледаш мой човек. Не забравяй че някои от нас са били свидетели на тези събития. Толкова глупости си написал,това е жестока гавра с паметта на избитите и техните близки - чиито животи са били променени за винаги

комунист

На какво път точно ти си бил свидетел? На мрънкането на Владо Береану в ефир в предаването по БНТ, т.нар пряко отразяване на събитията?

Не забравяй че някои от нас са били свидетели на тези събития. Да, вие от ДС, ЦРУ,Секуритате с малце доларе бяхте там. Но времето мина и отмина. Стягайте се за съдебни заседания.

Абсолютно същия сценарий, както в Либия. Същото убийство на държавния глава. Същото разделение на обществото и почти същата разруха. Една регионална суперсила (Румъния на Балканите) е натикана на дъното на ЕС.

а за много по-големи престъпления на краварския маймун му дадоха нобелова награда!

Ами още Сталин го е казал: "Смъртта на един човек е трагедия, смъртта на милиони е статистика." А статистиката днес си е направо СТАКМИСТИКА ...

stan_posta@

Само дето никога не го е казвал. Фразата е леко перефразиран цитат от романа на Ерих Мария Ремарк Черният обелиск. Изглежда винаги е така: смъртта на един човек това е смърт, а смъртта на два милиона само статистика. Срамно е да се говори за мъртвите, да се клеветят. Те не могат да станат и да се защитят.

Против кое човечество - против това с парите, или против това без парите ...

".. обвинен в престъпления срещу човечеството. .." Хайде-хайде, чак пък толкова. Спомняме си събитията в Румъния след 1989. Беше страшно, но чак "обвинен в престъпления срещу човечеството. " Къде-къде по-страшни злодеи е имало

Лов на вещици.Всеки отмъщава.Ето от това се страхуват нашите политици.Започне ли да се разплита кошницата край няма.След 26 г да съдиш някой за решенията му като политик си е лудост.

А кой и защо гръмна Чаушеску?..мама ви мамалигарска , слугарска...

а кой го гръмна бе,и кой не посмя да гръмне бай ти тошо,я виж къде са капиталите на бившите комундета,смърди на цру та не се трае,кой предизвика виденовата зима.дедко шорош май му е името,1 милиард спечели от това,ЦРУ